De beste plafondventilatoren

Plafondventilator: de beste plafondventilatoren van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 25 juli 2022

We merken allemaal dat het steeds vaker extreem warm en droog is. We doen er dan alles aan om een beetje verkoeling te vinden: we gaan massaal naar de zee of het zwembad, kopen dure airco’s, en elke keer weer zoeken we op “hoe hou je je huis zo koel mogelijk”. Maar neem maar aan van iemand die in Egypte heeft gewoond: een goede plafondventilator houd je heerlijk koel, zonder dat je een halve kerncentrale nodig hebt om je airco’s te laten draaien.

Maar hoe vind je tussen alle verschillende plafondventilatoren de juiste voor jou? In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten.

Beste koop van 2024
Beacon Airfusion Radar 132cm
Beste ventilator met prachtig design

Beacon Airfusion Radar 132cm

 • Erg mooi ontwerp
 • Grote bladen met een totale diameter van 132 cm
 • Goede koelprestaties
 • Afstandsbediening
 • Korte afstand tot plafond

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Beacon Airfusion Radar 132cm

Beacon Airfusion Radar 132cm

Een high-end plafondventilator met 6 verschillende standen, goede koelprestaties en een handige afstandsbediening
QAZQA mistral - Plafondventilator met lamp

QAZQA mistral – Plafondventilator met lamp

Plafond ventilator in de zuinige middenklasse. Geschikt voor de meeste woonkamers en slaapkamers met 3 verschillende snelheidsstanden.
Bestron Plafondventilator 102cm

Bestron Plafondventilator 102cm

Onze favoriete keuze voor een goedkope plafondventilator dankzij het lage geluidsniveau en de goede koelprestaties.
QAZQA plafondventilator

QAZQA plafondventilator

Plekken in het huis waar veel licht nodig is. Bijvoorbeeld de woonkamer of de keuken.

Wat is een plafondventilator?

Een plafondventilator is een ventilator die, de naam zegt het al een beetje, vast zit aan het plafond. Het is geen airco: de lucht wordt niet daadwerkelijk koeler, maar doordat er wind ontstaat, voelt het aanzienlijk frisser. Het verschil tussen een staande ventilator en een plafondventilator is vooral dat een plafondventilator in één keer de hele ruimte verkoelt, én niet in de weg staat en dus geen gevaar vormt voor kinderen. Aan de andere kant kun je een plafondventilator niet makkelijk verplaatsen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een plafondventilator?

Als je twijfelt tussen een plafondventilator en een airco, zijn er vier belangrijke verschillen.

Het grootste verschil zijn de kosten. Zowel qua aanschafkosten als gebruikskosten zit er een enorm verschil tussen een ventilator of een airconditioning. Voor een airco betaal je minstens €200, en voor €700 zit je pas in het middensegment. Een plafondventilator daarentegen kun je prima voor een paar tientjes aanschaffen, en met €500 zit je wel aan de top (al zijn er ook nog prachtige, onzichtbare ventilator-kroonluchters te vinden voor €3000, mocht je je dat afvragen…).

Gebruikskosten

Ook de verschillen in gebruikskosten zijn fors door het enorme stroomverbruik van een airco: de gemiddelde airco verbruikt al snel 1 kWh, een ventilator maar zo’n 0.05 kWh (50W): een factor 20 verschil. Bij een stroomprijs van 22 cent is dat voor een hittegolf van een week (50 uur) een verschil van €11 tegen €0.55!

Dus.. plafondventilator of een airco?

Daarmee komen we ook meteen bij het andere voordeel: door het veel lagere stroomverbruik van een ventilator, is deze dus ook 20x beter voor het milieu. En daar een beetje rekening mee houden om nóg meer opwarming te voorkomen is wel slim. Naast het stroomverbruik gebruiken airco’s ook koelvloeistof, dat ook schadelijk is voor het milieu. Er zijn echter airco’s die goed letten op het stroomverbruik, zoals onze favoriete energiezuinige airco van DeLonghi.

Een plafondventilator koelt anders dan een airco: een airconditioning brengt de temperatuur echt omlaag, een ventilator alleen de gevoelstemperatuur. Tegelijk werken de meeste mobiele airco’s slecht bij écht hoge temperaturen (boven de 30 graden). Zo moet je op een goede manier de geproduceerde warmte kunnen afvoeren, zonder een raam open te hoeven doen. Aan de andere kant zorgt een lagere temperatuur in de kamer er wel voor dat het direct comfortabeler voelt. Maar zoals ik in de introductie al zei: combineer een ventilator met een vochtige handdoek, en voor je het weet ben je op zoek naar een trui.

Plafondventilatoren zijn zeer geluidsstil

Nog een laatste groot verschil is dat ventilatoren, zeker plafondventilatoren, veel minder lawaai maken. De meeste ventilatoren hoor je niet echt. Maar een airco bromt nonstop, en is vaak irritant als je echt hard moet koelen. Dan is het dus lekker koel als je wilt slapen, maar lig je weer wakker van het lawaai.

Staande of plafondventilator

Als je inmiddels al hebt besloten dat het een ventilator wordt, kun je nog kiezen of je een staande ventilator of plafondventilator wilt. Er zijn goede overwegingen voor beide, en je moet dus vooral even nadenken wat je er mee wilt. Als je nú direct een ventilator wilt, heeft een staande ventilator geen installatie nodig, je zet ‘m neer en stopt de stekker in het stopcontact. Daarnaast zijn ze meestal iets goedkoper, en kun je één ventilator aldoor op een andere plek neerzetten.

Het nadeel is dat staande ventilatoren veel kwetsbaarder zijn en dus sneller stuk gaan. Als je kinderen, huisdieren of onoplettende huisgenoten hebt, vormen ze ook een gevaar, zeker als er geen beschermingskooi omheen zit. Een plafondventilator neemt echter geen ruimte in, vormt geen gevaar, heeft zelden onderhoud nodig, is meestal nóg stiller, en kan je ruimte zelfs verfraaien, net zoals een plafondlamp.

Plafondventilator minder geschikt voor jou situatie? Bekijk dan naar onze koopgids voor de beste ventilator voor de komende zomer.

Waar moet je op letten bij het kopen van een plafondventilator?

Bij het kopen van een plafondventilator zijn er een paar dingen waar je op moet letten, en heb je wat keuzes qua opties.

1. Koelvermogen

Uiteraard is het belangrijkste van een plafondventilator hoe veel verkoeling deze oplevert. Dit zou je het liefst in luchtverplaatsing (kubieke meter per uur) vergelijken, maar vaak staat dit niet vermeld. Waar je wel op kunt letten is de afmeting van de bladen, en het maximale vermogen (Watt). Grotere afmeting is meer verplaatsing, maar alleen als ook het vermogen groot genoeg is. Als algemene richtlijn kun je uitgaan dat je voor een slaapkamer van zo’n 10 vierkante meter een diameter van tenminste 90 cm aan moet houden. Met dat als minimum kun je vervolgens meestal beter voor een hoger maximaal vermogen gaan, dan voor grotere bladen.

2. Kies voor variabele snelheden

Het is belangrijk om te kijken of een ventilator meerdere snelheden heeft. Ik zou zelf altijd tenminste 2, en maximaal 4 snelheden willen. Soms heb je immers alleen maar een beetje beweging nodig, en soms wil je echt flink blazen. Meer opties dan 4 voegt weinig toe, behalve dat het apparaat complexer wordt. Let er op dat als er meer dan 4 snelheden zijn, de plafondventilator een afstandbediening heeft. Anders sta je namelijk oneindig aan dat koordje te trekken om de juiste stand te vinden.

3. Let op het geluidsniveau van de ventilator

Het grote voordeel van plafondventilatoren is dat ze bijna geen geluid produceren. Toch zijn er, zeker in het goedkopere segment, af en toe ventilatoren die wel te horen zijn. Er wordt eigenlijk altijd vermeld hoeveel geluid (decibels) een ventilator produceert, controleer dat dus voor je het product koopt. Meestal is dat minder dan 20 decibel (dB), dus nagenoeg onhoorbaar. Boven de 60 decibel geldt een ventilator als relatief lawaaiig en kun je beter doorzoeken. Tegelijk kun je je bedenken dat je maar weinig airco’s vindt die onder de 60 decibel zitten, dus je kunt daar nog prima mee slapen.

4. Opties

Naast de bovenstaande kenmerken waar je echt op moet letten, heb je nog wat keuzes. Meestal betekent meer opties een hogere prijs. Zo kun je ervoor kiezen om ook een lamp op de ventilator te hebben, waardoor je een soort kroonluchter krijgt. Sommige ventilatoren hebben een afstandsbediening, wat vooral handig is als je een erg hoog plafond hebt of veel snelheden. En sommige ventilatoren kunnen twee richtingen op draaien: de ene kant blaast de lucht naar beneden voor als het warm is, de andere kant op is vooral bedoeld voor betere circulatie in de winter.

Conclusie

Een plafondventilator is een veel goedkopere en zuinigere manier om een ruimte te koelen dan een airco. Daarnaast maakt een ventilator minder lawaai. Het nadeel is weer dat je de plafondventilator moet installeren, en niet meer kunt verplaatsen. Dit maakt een plafondventilator vooral erg geschikt voor gebruik in een slaapkamer en een werkkamer. Maar ook in de woonkamer zul je er een hoop plezier van hebben op warme dagen, zonder dat je meteen een vermogen hoeft uit te geven.

Pro-tip: als het ‘s nachts echt te warm blijft, leg dan een vochtige handdoek over je benen en zit je ventilator aan. Binnen 10 minuten ben je heerlijk afgekoeld en kun je weer normaal slapen!

In dit artikel heb ik een paar kenmerken genoemd waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste ventilator: naast natuurlijk de prijs, gaat dat om de grootte van de bladen en het vermogen, hoeveel snelheden een ventilator heeft en of de ventilator lawaai maakt, en of je verder nog opties wilt.

Ter afsluiting nog enkele aanbevelingen voor specifieke ventilatoren, in drie verschillende prijsklassen. Deze aanbevolen plafondventilatoren zijn allemaal stil genoeg, hebben een diameter van tenminste een meter (dus genoeg voor de gemiddelde slaapkamer of thuiskantoor) en hebben een zomer- en winterstand.

De drie beste plafondventilatoren

 • Erg mooi ontwerp
 • Grote bladen met een totale diameter van 132 cm
 • Goede koelprestaties
 • Afstandsbediening
 • Korte afstand tot plafond
 • Beschikt niet over verlichting
Beacon Airfusion Radar 132cm

Sterke ventilator met prachtig design

Als je bang bent dat een plafondventilator je interieur verpest, is de Beacon Airfusion Radar de perfecte oplossing voor jou. Smaak blijft natuurlijk relatief, maar met mooie houten bladen en de afwezigheid van een plafondstang is de Airfusion Radar echt een item dat perfect in de meeste designs opgaat, en juist toegevoegde waarde heeft. Daarnaast hebben de bladen een diameter van 132 centimeter die je op 6 standen kunt laten draaien, waardoor deze geen probleem zal hebben met de meeste slaapkamers.

Ook grotere ruimtes zullen afdoende verkoeld worden door de Airfusion Radar. Persoonlijk vind ik 6 standen meer dan nodig voor een ventilator, maar doordat er een duidelijke afstandsbediening bij zit is dit geen enkel probleem, aangezien je dus niet met touwtjes hoeft te hannessen. Vanwege het strakke design zit er geen lamp in de Beacon Airfusion Radar. Het nadeel van het mooie ontwerp en uitstekende functionaliteit is dat de prijs ook hoger ligt dan gemiddeld.

  • Met zuinige LED-lamp ingebouwd
  • Afstandsbediening voor eenvoudig gebruik
  • diameter van 132 cm, groot genoeg voor thuis
  • Middenklasse qua prijs
  • Een stille keuze als ventilator
  • Zonder dimfunctie
  QAZQA mistral – Plafondventilator met lamp

  Als je een plafondventilator zoekt die echt goed is, maar minder duur dan de Beacon Radar, is de QAZQA mistral een goede tussenoptie. Met een diameter van 110 centimeter is ook deze groot genoeg voor de meeste slaapkamers en grotere ruimtes.

  Door de ingebouwde LED-lamp krijg je er een zuinige lamp bij, en ben je dus goed bezig. Het nadeel is dat je keuze qua lichtkleur wat beperkter is. En dat is ook meteen het andere nadeel, deze plafondventilator wordt aangeboden in drie verschillende kleuren. De QAZQA mistral heeft 3 snelheden waar je met een duidelijke afstandsbediening eenvoudig uit kunt kiezen.

  Als je dus op zoek bent naar serieus koelvermogen, graag een afstandsbediening wilt, maar niet volle bak wilt betalen voor een design-item, is dit de perfectie plafondventilator voor jou!

   • Meest betaalbare optie mét goed resultaat
   • Diameter genoeg voor de gemiddelde slaapkamer
   • 3 verschillende snelheden
   • Bladen zijn om te keren voor andere kleur
   • Maakt zeer weinig geluid
   • Geen afstandsbediening
   Bestron Plafondventilator 102cm

   De Bestron Plafondventilator met een vermogen van 50 Watt en bladdiameter van 102 centimeter is een perfecte oplossing als je verkoeling nodig hebt, maar niet per sé de hoofdprijs wilt betalen. De Bestron Plafondventilator biedt drie snelheden, die je kunt besturen met trekkoordjes (helaas geen afstandsbediening). Door de diameter van 102 centimeter is deze plafondventilator sterk genoeg voor de gemiddelde slaapkamer, en brengt ook zeker verkoeling voor grotere ruimten. Het ontwerp is eenvoudig, maar over smaak valt natuurlijk (niet) te twisten.

   Een groot voordeel is dat je de bladen kunt omdraaien, waardoor je kunt kiezen of je wit of ahorn ziet. Verder heb je de mogelijkheid er een lamp in te draaien, al leert de ervaring dat deze wat kwetsbaar kan zijn. De Bestron Plafondventilator is nagenoeg stil (verkocht als 0 dB), waardoor je ‘s nachts heerlijk slaapt, ook als het warm is.

   Kortom, de perfecte keuze als je eens een plafondventilator wilt proberen, of als je deze maar heel af en toe nodig hebt.

    • Voldoende licht
    • Eenvoudig op te hangen
    • Alleen verkoeldende lucht
    • Relatief veel geluid
    QAZQA plafondventilator

    Deze QAZQA design plafondventilator zorgt niet alleen voor een fris windje, maar geeft ook licht. De QAZQA is verkrijgbaar in het wit, zwart en grijs. De ventilator is gemaakt van kunststof en staal. De motor is gemaakt van koper.

    Verder heeft de ventilator een diameter van 55,5 cm en een hoogte van 20,5 cm. De bevestigingsplaat heeft een diameter van 22 cm en een hoogte van 7 cm. Het apparaat is geschikt voor het verkoelen van ruimtes tussen de 12m² en 18m²! Afhankelijk van de hitte kan je de ventilator instellen op drie verschillende standen. Met het aantal decibel van respectievelijk 50 db – 60 db – 70 db per stand. Is deze ventilator niet de meest stille plafond ventilator op de markt.

    De lamp in de ventilator is een niet-vervangbare LED lamp (40 Watt). Deze is dimbaar in Kelvin van 6500K- 3000K en gaat gemiddeld 30.000 branduren mee. De QAZQA heeft ook verschillende lichtsterktes: van 1885 lumen tot het max. van 2160 lumen. Het is dus een basislamp welke geschikt is voor functionele verlichting. Heel sfeervol is deze lamp dus niet.

    De lamp is dimbaar doormiddel van de bijgeleverde afstandsbediening.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.