Beste robotstofzuigers van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 26 januari 2022

Wat is een robotstofzuiger? Het klinkt misschien heel futuristisch, maar de robotstofzuiger helpen drukke gezinnen al sinds 2001 om de vloer stofvrij te houden. Deze compacte rijdende robots worden automatisch de kamer doorgestuurd en verwijderen losliggend stof en vuil. Lijkt een automatische schoonmaakhulp je wel wat?

In deze koopgids bekijken we de beste robotstofzuigers uit de test. Robotstofzuigers zijn tamelijk nieuw, waardoor we deze koopgids maandelijks bijwerken voor mogelijke nieuwe robotstofzuigers. In dit artikel geven we je wat meer informatie over waar je op moet letten bij de aanschaf van een robotstofzuiger en welke functies je kan verwachten. Zo koop jij de beste robotstofzuiger die bij jou past.

Beste koop van 2024
Neato Botvac D7 Connected Robotstofzuiger
Beste koop robotstofzuiger

Neato Botvac D7

 • Geschikt voor dierenharen
 • Geschikt voor laagpolig tapijt
 • Geschikt voor donkere vloeren
 • WiFi connectie met app

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Neato Botvac D7 Connected Robotstofzuiger
Beste koop

Neato Botvac D7

Beste koop robotstofzuiger
Smarthome

iRobot Roomba 960

Beste slimme robotstofzuiger voor meer controle
iRobot Roomba i7 Robotstofzuiger

iRobot Roomba i7+

Beste robotstofzuiger voor nog minder werk
Eufy RoboVac 15C

Eufy RoboVac 15C

Beste goedkope robotstofzuiger voor een kleiner budget
Ecovacs - DEEBOT N8 PRO

Ecovacs – DEEBOT N8 PRO

Beste robotstofzuiger voor stofzuigen & dweilen

Wat is een robotstofzuiger en hoe werkt deze?

Een robotstofzuiger is een automatische stofzuiger die is bedoeld als aanvulling op je normale schoonmaakroutine. De robotstofzuiger zorgt ervoor dat je niet zo vaak je hele woning hoeft te stofzuigen en houdt de stoffigheid binnen de perken.

De robotstofzuiger wordt met wieltjes door de ruimte gerold en zuigt het stof (soms met behulp van extra borstels of vegers). Dankzij verschillende sensoren herkent de robotstofzuiger muren en afgronden, en kan het apparaat deze gemakkelijk uit de weg gaan. Sommige robotstofzuigers kunnen zelfs op een specifieke route worden ingesteld. Zo kun je het apparaat zonder toezicht zijn werk laten doen.

Robotstofzuiger kopen – zo kies je de beste voor jou huishouden

Hieronder vind je in het kort waar je op moet letten bij het kopen van een robotstofzuiger. Afhankelijk van hoe je huis is ingericht kan je deze lijst gebruiken om een weloverwogen keuze te maken.

 • Navigatiemethode: willekeurig rondrijden of een vooraf geprogrammeerd pad?
 • Huisdieren? Controleer of de robotstofzuiger dierenharen kan opzuigen.
 • Grootte van je huis: grote huizen hebben een robotstofzuiger met een groter stofreservoir nodig.
 • Tapijt? De robotstofzuiger moet dan krachtig genoeg zijn om dit te kunnen schoonmaken.
 • Donkere vloer? Controleer of de sensoren van de robotstofzuiger donkere vloeren kunnen herkennen.
 • Drempels in huis? Kies voor een robotstofzuiger die met drempels kan omgaan.

Navigeren door het huis

De goedkopere robotstofzuigers beschikken niet over een specifieke navigatiemethode. Deze apparaten rijden door de ruimte tot ze een muur of andere versperring tegenkomen en rijden dan een andere kant op. Dit gaat net zo lang door tot de hele oppervlakte is gestofzuigd. Wanneer je wat meer geld uitgeeft aan een robotstofzuiger, kan je de route zelf inprogrammeren. Het voordeel is dat je het apparaat helemaal op jouw woning af kan stellen en zo betere resultaten hebt.

Dierenharen opzuigen

Niet iedere robotstofzuiger is geschikt voor het verwijderen van dierenharen. Om dit te kunnen moet het apparaat beschikken over speciale borstels die de statische haren kunnen losmaken van de ondergrond. Heb je zelf huisdieren en ben je van plan om de robotstofzuiger te gebruiken om de haren beperkt te houden? Let er dan per model goed op of dit mogelijk is.

Grootte van het stofreservoir

Het is logisch dat het stofreservoir in robotstofzuigers kleiner is dan in een normale stofzuiger. Je moet er dus rekening mee houden dat je na gebruik in principe altijd het reservoir moet legen. Wel zijn er per model kleine verschillen in de inhoud van de stofreservoirs.

Sensoren

Doorgaans hebben robotstofzuigers een aantal verschillende sensoren. Met de botssensoren wordt ervoor gezorgd dat de robotstofzuiger niet tegen muren en meubelstukken opbotst. Afgrondsensoren zorgen dat het apparaat in het geval van een trapgat of andere veranderingen in hoogte niet zomaar de afgrond in rijden. Tot slot hebben sommige robotstofzuigers afstandssensoren. Met deze aanvulling kan de robot de meest efficiënte route berekenen.

Robotstofzuiger voor tapijt

Niet iedere robotstofzuiger heeft genoeg zuigkracht om een tapijt grondig schoon te krijgen. Wanneer je tapijt in je woning hebt is het belangrijk om goed te controleren of het model dat je overweegt de functie heeft om tapijt te kunnen stofzuigen.

Geschikt voor donkere vloeren?

Afhankelijk van hoe donker je vloeren zijn, kan het gebeuren dat de afgrondsensoren de donkere vloer als afgrond registreren. Je robotstofzuiger zal het dan niet doen. Heb je donkere vloeren, controleer dan of het model hiervoor geschikt is.

Geschikt voor drempels?

Alle ruimtes op een verdieping in één keer stofzuigen? Ga dan voor een robotstofzuiger die geschikt is voor ruimtes met drempels. Wanneer het apparaat hierop wordt ingesteld, zal het de drempel niet als obstakel zien, maar er gewoon overheen rijden.

De 5 beste robotstofzuigers

Het kiezen van de juiste robotstofzuiger is zo makkelijk nog niet. Wij hebben de vijf beste robotstofzuiger uitgekozen die het beste aansluiten bij jouw wensen. Zo hebben we de beste allround robotstofzuiger, de beste zelfladende robotstofzuiger

 • Geschikt voor dierenharen
 • Geschikt voor laagpolig tapijt
 • Geschikt voor donkere vloeren
 • WiFi connectie met app
 • Hogere prijs
 • Geen dweilfunctie
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/07/Neato-Botvac-D7-Connected-Robotstofzuiger.jpg

De Botvac D7 van het merk Neato is de beste robotstofzuiger als je echt waar voor je geld wil. Met een indrukwekkend aantal speciale functies en een grote stofbak (0,7l) is de Botvac de wat hogere prijs zeker waard. Wanneer de accu bijna leeg is, rijdt de Botvac automatisch terug naar zijn laadstation. Wanneer het apparaat klaar is met opladen, rijdt deze vervolgens weer terug naar de plek waar hij gebleven was. Daar heb je geen omkijken meer naar. 

De Neato Botvac D7 maakt door middel van lasertechnologie een virtuele plattegrond van je woonruimte. Vervolgens wordt berekend hoe het apparaat op de meest efficiënte manier de kamer kan stofzuigen. Doordat de robotstozuiger een ronde kant en een hoekige kant heeft, komt hij echt in alle hoeken van de kamer. Met sensoren worden meubels ontweken maar er wordt nog wel grondig rondom de tafel- of stoelpoten gestofzuigd. Met behulp van de handige app zet je de Botvac gemakkelijk aan en uit. Daarnaast kun je zelf een dagelijkse tijd instellen wanneer de Botvac zijn werk gaat doen én virtuele muren instellen (zo kan je je robotstofzuiger verbieden om op verschillende plekken te komen).

Met de eco- of turbostand stel je in of de Botvac een grondige, intensieve schoonmaak houdt, of dat het apparaat batterij bespaart en langer door kan stofzuigen. De Neato Botvac is ideaal voor mensen met huisdieren of allergieën. Dankzij de grote comboborstel verwijdert de robotstofzuiger namelijk zelfs de meest hardnekkige haren en stofdeeltjes.

  • Uitgebreide app
  • Laadt zichzelf op
  • Groot stofreservoir
  • Geschikt voor dierenharen
  • Geschikt voor op donkere vloeren
  • Geen dweilfunctie
  • Door ronde vorm maakt het hoeken lastig schoon
  Smarthome
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/07/iRobot-Roomba-960-Robotstofzuiger.jpg

  De iRobot Roomba’s staan bekend om hun uitstekende app. Ben je dus op zoek naar een robotstofzuiger met een zeer goede smartfunctie? Zoek dan niet verder dan de Roomba 960. Naast de connectie mogelijkheden beschikt dit model over een grote stofopvang van 0,6l inclusief HEPA filter. Ideaal voor wat grotere woonruimtes. De Roomba rijdt zichzelf, wanneer de accu bijna leeg is, automatisch terug naar het laadstation. Nadat hij is opgeladen rijdt het apparaat terug naar de plek waar hij gebleven was.

  Met de handige app kun je de Roomba van een afstandje aan en uit zetten, het schoonmaakschema voor de hele week alvast inplannen, het huidige schoonmaakschema bekijken, en de robot live volgen op een plattegrond. Super handig als je zelf niet thuis ben, maar wel van een stofvrije woning wil genieten bij thuiskomst. Heb je Alexa of Google home? Dan kun je met stembesturing je robotstofzuiger besturen.

  Dankzij de betrouwbare zuigkracht van de Roomba 960 en de speciale extractors met rubberen profielen is de Roomba in staat om zelfs de meest hardnekkige dierenharen en stofdeeltjes te verwijderen. Het model registreert automatisch de vloertype waar hij op rijdt, en past vervolgens de zuigkracht aan op de vloersoort. Hierdoor is de Roomba 960 geschikt voor verschillende vloertypes.

   • Laadt zichzelf op
   • Leegt stofreservoir tijdens het opladen
   • Hoge zuigkracht
   • Geschikt voor dierenharen
   • Geschikt voor laagpolig tapijt
   • Hogere prijs
   • Niet geschikt voor donkere vloeren
   • Geen dweilfunctie
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/07/iRobot-Roomba-i7-Robotstofzuiger.jpg

   Zelfladende robotstofzuigers zorgen ervoor dat je helemaal niet meer om hoeft te kijken naar je stofzuiger. Dit nieuwe model van Roomba maakt niet alleen je huis stofvrij houden heel makkelijk, zelfs de kleine stofbakjes zijn verleden tijd. Wanneer de Roomba i7+ zich koppelt aan het laadstation, wordt ook het stof uit het ingebouwde stofbakje automatisch in het laadstation geleegd. Het duurt dus een stuk langer voor je het stofreservoir in het laadstation moet legen.

   Door de vernieuwde hoge zuigkracht is rondvliegend fijnstof verleden tijd. Zelfs de allerkleinste stofdeeltjes en de meest hardnekkige dierenharen worden door de Roomba i7+ verwijderd. Uitblaaslucht wordt uit de zijkanten van het apparaat uitgeblazen, waardoor er geen stof van de vloer de lucht in geblazen wordt. Met behulp van de handige app kun je zelf instellen wanneer de Roomba zijn werk gaat doen. Je kan dit dus ook inplannen voor wanneer je zelf niet thuis bent. Wanneer de accu leeg is, rijdt hij automatisch naar het laadstation.

   Zelfs laagpolig tapijt wordt meegenomen door de Roomba. Daarnaast is apparaat in staat om over drempeltjes heen te rijden indien dit nodig is. Helaas is de robotstofzuiger niet geschikt voor hele donkere vloeren. De afgrondsensor wordt hierdoor geactiveerd, waardoor hij stopt met rijden.

    Op voorraad. Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €525
    • Budgetvriendelijk
    • Automatisch opladen
    • Geschikt voor het verwijderen van dierenharen
    • Gaat 100 minuten mee
    • Stofbak van 0,6 liter
    • Met Google Home Assistent, App of afstandsbediening te besturen
    • Geen dweilfunctie
    Eufy RoboVac 15C

    Wil je graag genieten van de gemakken van een robotstofzuiger maar wil je niet teveel uitgeven? Dan is de Eufy RoboVac 15C een uitstekende keuze. Hoewel je wat minder futuristische functies hebt, doet de Eufy RoboVac 15C alles wat je van een prima robotstofzuiger verwacht. Wanneer de accu bijna leeg is, rijdt de robotstofzuiger zichzelf automatisch naar het laadstation. De Eufy gaat ruim 100 minuten mee, of totdat de stofbak van 0,6 liter vol is. 

    Dankzij de draaiborstels onder de zuigmond is de Eufy RoboVac 15C zelfs geschikt voor het verwijderen van dierenharen en hardnekkig stof. De sensoren zorgen ervoor dat er netjes om meubels en andere objecten heen wordt gestofzuigd. Het unieke 3-staps reinigingssysteem zorgt voor een combinatie tussen opkloppen, borstelen en zuigkracht voor optimale resultaten. Bovendien is de Eufy RoboVac 15C erg laag, de Eufy kan namelijk met een hoogte van 7,3 cm onder lage meubels schoonmaken

    Dankzij het simpele design van de Eufy RoboVac 15C kost het slechts één druk op de aan knop om het apparaat te starten. Daarnaast kun je de robotstofzuiger ook bedienen met de app en wordt geleverd met afstandsbediening. 

     Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €157
     • Inclusief waterdweil
     • Automatische vuildetectie
     • Geschikt voor hoog- en laagpolig tapijt
     • Geschikt voor dierenharen
     • Geschikt voor donkere vloeren
     • Inclusief automatisch opladen
     • Het kleine stofreservoir moet regelmatig geleegd worden
     Ecovacs – DEEBOT N8 PRO

     De Ecovacs Deebot is perfect voor mensen die niet alleen het stofzuigen aan een robot willen uitbesteden, maar ook het dweilen. De Deebot heeft een stofreservoir van 0,45l en rijdt zichzelf, wanneer de accu bijna leeg is, automatisch terug naar het laadstation. Wanneer het apparaat opgeladen is, rijdt hij zichzelf automatisch terug naar de plek waar hij gebleven was. 

     De specialiteit van de Ecovacs Deebot is natuurlijk de dweilfunctie. Doordat de robotstofzuiger voorzien is van een waterreservoir, kan hij na het stofzuigen ook je vloer dweilen. De Deebot beschikt over vuildetectie sensoren waardoor de watertoevoer automatisch naar behoefte aangepast wordt. Met de handige app plan je zelf in wanneer de robotstofzuiger zijn werk kan doen. Ook kun je van een afstand de robotstofzuiger bedienen, en virtuele muren plaatsen (waarmee je bepaalde gebieden voor de robot niet begaanbaar kan maken). 

     De vuildetectie sensoren zijn, naast tijdens het dweilen, ook handig voor wanneer je tapijt in huis hebt. Er wordt meteen gedetecteerd op welke ondergrond de Deebot rijdt, en de zuigkracht wordt hierop aangepast of de turbofunctie wordt ingeschakeld. Dankzij deze handige functie kun je zelfs vervelende dierenharen en kleine stofdeeltjes met de Deebot verwijderen.

      Op voorraad. Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €335

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.