logo
Reviews
Beste airco's

Mobiele airco: de beste mobiele airco's van 2020

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 17 augustus 2020

De zwoele zomernachten kun je maar het beste comfortabel doorkomen. Als het weer de hogere graden aantikt, kan een goede mobiele airco zeker verkoeling bieden. Er zijn veel horrorverhalen over mobiele airco’s en dit is begrijpelijk – er is veel rotzooi aanwezig in het aanbod online. Toch zijn er zeker enkele merken die goede mobiele airco’s op de markt hebben gezet.

In deze review bespreken we enkel de beste mobiele airco’s, split airco’s komen niet aan bod . Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, kan je een airco zowel in de woonkamer als de slaapkamer plaatsen.

Het grote voordeel is de mobiliteit van dit type airco’s en dat deze niet vast hoeft te worden gemonteerd in huis – iets wat veel mensen liever niet zien. Een mobiele airco biedt verkoeling in de zomer, zonder ruimte in te nemen wanneer de temperatuur wel aangenaam is. De mobiliteit maakt het handig voor als je ‘s middags verkoeling in de woonkamer zoekt en ‘s avonds in de slaapkamer.

Popula.nl heeft de vijf beste mobiele airco’s modellen uitgezocht voor verschillende doeleinden. We hebben gekeken naar de prijs, kwaliteit, koelprestaties en de functionaliteiten van de airco’s. Hiermee hebben we een keuze kunnen maken voor onze favoriet budget optie en de beste koop – het blijven namelijk dure modellen. Tussen de high-end mobiele airco’s vind je merken als DeLonghi terug, een van de betere merken voor mobiele airco’s.

Beste koop van 2020
AEG ChillFlex Pro Airco is de beste koop airco
De beste koop mobiele airco

AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

 • Koelt met 12.000 BTU een ruimte van 44m2
 • Beschikt over een ventilatiestand om het huis te luchten
 • Energiezuinig met energieklasse A
 • Modern ontwerp voor een airco
 • Is via de afstandsbediening te gebruiken
 • Mobiele airco: vrij te verplaatsen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
AEG ChillFlex Pro Airco is de beste koop airco
Beste koop

AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

Beste koop airco qua prijs kwaliteitverhouding
Delonghi PAC 120 Eco Silent mobiele airco

De’Longhi Pinguino PAC EX120

Een high-end airco die zorgt dat de kamer snel afkoelt. Hoger in prijs, maar je merkt het zeker in de luchtkwaliteit - niet het ouderwetse airco gevoel in de lucht.
DeLonghi is de beste stille en energiezuinige airco

DeLonghi Airco PAC EX100 Silent

Beste stille mobiele airco die daarnaast energiezuinig in gebruik is.
Eurom Coolperfect is de beste airco voor grote ruimtes zoals de woonkamer

Eurom Coolperfect 180 Wifi

Beste airco voor grote ruimtes: woonkamer, slaapkamer. Deze airco is volledig mobiel, hierdoor perfect voor zowel thuis als kantoor.
Flinq Slimme Mobiele Airco 9000 BTU
Beste koop

FlinQ Slimme Airco

De beste koop voor een mobiele airco qua prijs-kwaliteitverhouding. Inclusief smartphone app, koelt tot 30m2 en is goed geprijsd.

Voordelen van een mobiele airco

Het verschil tussen een mobiele airco en een split airco is vrij groot. Beide hebben eigen voor- en nadelen en het is belangrijk de verschillen te weten voordat je een airco koopt.

Voordelen van een mobiele airco

 • Een mobiele airco wordt niet vastgemonteerd in huis
 • Mobiele units zijn door het hele huis door te verplaatsen
 • Eenvoudig opbergen wanneer deze niet meer nodig is
 • Koel de woonkamer in de middag & 's avonds de slaapkamer
 • Minder geschikt voor grote ruimtes & maken meer geluid

Mobiele airco voor het hele huis

Een mobiele airco is een unit die geen vaste plek nodig heeft. Een mobiele airco hoeft dan ook niet vast te worden gemonteerd op een plek, maar kan van het ene op het andere moment worden verplaatst.

Mobiele airco’s zal je niet elke dag in huis hebben staan, zeker niet op de dagen wanneer het wat koeler is. Op de hetere dagen haal je de airco uit de kast of schuur en zet je hem aan het werk. Voor je het weet is de kamer weer heerlijk gekoeld. Wel zo lekker, toch?

Waar split airco’s efficiënter zijn dan mobiele airco’s, is de aanschafprijs van een mobiele airco significant lager. Juist deze lage prijs zorgt er voor dat veel kopers kiezen voor een mobiele airco.

Split airco voor een vaste plek

Een split airco is een unit die wordt gemonteerd op een vaste plek in huis. Een split airco bestaat uit twee elementen: het element dat binnen hangt en degene die buiten hangt.

In het algemeen zijn split airco’s energiezuiniger dan de mobiele variant. Met een laag energieverbruik kan je hierdoor goedkoop je slaapkamer of woonkamer koelen. Naast dat een split airco de lucht kan koelen, is het ook mogelijk om een ruimte juist op te warmen. Zo maak je ook gebruik van de airco tijdens de winter.

Split airco’s zijn zeer efficiënt, maar komen wel met een hogere prijs dan de mobiele airco’s. Daarnaast zijn split airco’s in het algemeen stiller dan de mobiele variant.

Maximaal koelvermogen en de maximale kubieke oppervlakte (BTU)

Het maximale koelvermogen van een airco, ook wel de maximale koelcapaciteit genoemd, wordt uitgedrukt in British Thermal Units (BTU). Als vuistregel gebruiken we het volgende: om een kubieke meter (m3) te koelen is ongeveer 135 BTU nodig.

Het is belangrijk om een mobiele airco uit te zoeken die de juiste hoeveelheid BTU bezit. Zowel bij split als mobiele airco’s zorgt een te laag niveau van BTU ervoor dat de airco blijft koelen, zonder het gewenste resultaat te bereiken. Resultaat: geen heerlijk koele kamer en een hogere energierekening dan nodig.

Mobiele airco van AEG met de buis die uit het raam hangt

Energieklasse van een mobiele airco

Hoewel mobiele airco’s zeker in de zomer prachtige apparaten zijn, vreten ze wel erg veel energie. Het is dan ook verstandig om te kiezen voor een mobiele airco met een groener energielabel. Dit gaat je in de loop van de tijd meer opleveren dan kosten. Energielabels zijn tegenwoordig erg belangrijk, je kiest ook niet snel meer voor een koelkast met een slecht energielabel.

Mobiele airco’s met verwarmingsfunctie

Airco’s staan voor de meeste mensen bekend als een apparaat dat je huis heerlijk afkoelt. De meeste mobiele airco’s kunnen enkel koelen, maar er zijn tegenwoordig ook mobiele airco’s op de markt waar je zowel ruimtes mee kan koelen als verwarmen.

De verwarmingsfunctie van een mobiele airco werkt vrij simpel: de koelcyclus wordt simpelweg omgedraaid. In plaats van de koude lucht een ruimte in te sturen wordt juist de warme lucht verzameld. Deze warme lucht wordt op haar beurt dan weer de ruimte ingeblazen om de ruimte te kunnen verwarmen.

Een mobiele airco met een goed energielabel is zeker in de voor- en naseizoenen veel goedkoper dan een gasgestookte cv-ketel.

De beste mobiele airco’s

Hieronder bespreken we in detail de winnaars uit onze mobiele airco test. Koelkwaliteit, prijs, geluidsniveau en verschillende features vergelijken we zodat je een duidelijk beeld krijgt welke mobiele airco het best aansluit bij je verwachtingen en wensen.

 • Koelt met 12.000 BTU een ruimte van 44m2
 • Beschikt over een ventilatiestand om het huis te luchten
 • Energiezuinig met energieklasse A
 • Modern ontwerp voor een airco
 • Is via de afstandsbediening te gebruiken
 • Mobiele airco: vrij te verplaatsen
 • De ventilatiestand heeft een hoger geluidsniveau

Koop de AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/AEG-AXP35U538CW-ChillFlex-Pro-Airco.jpg

Het model voor 44m2 wordt niet meer geleverd. Via Coolblue en Bol.com zijn de modellen voor 34m2 nog wel beschikbaar. De links naar de producten zijn hiervoor aangepast.

Koelen en ventileren: het kan beiden

Dit model van AEG is een zeer krachtige airco en perfect voor middelgrote ruimtes. Met een koeloppervlakte van 44m2 koelt het grote woonkamers, slaapkamers of meerdere kamers in een keer.

De ventilatiestand van de AEG Chillflex Pro zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte naar buiten wordt gevoerd. Hierdoor komt er weer ruimte vrij voor verse, schone lucht. Zo gebruik je de airco niet enkel in de zomer, maar kan je deze uit de kast trekken wanneer het tijd is om het huis goed te ventileren.

Stille airco die zuiniger is met de energie

Een airco zal altijd wat geluid produceren en zeker als we kijken naar mobiele airco’s. De ingebouwde compressor moet de lucht goed koelen en daar komt wat geluid bij vrij. De ChillFlex Pro heeft gelukkig een minimaal geluidsniveau van 30 dB en maximaal 64 dB wanneer de airco op de ventilatiestand wordt gezet.

Met milieulabel A is de ChillFlex zeker geen stroomvreter. Airco’s gebruiken altijd vrij veel energie, maar er zit groot verschil tussen de milieulabels.

Waar airco’s vroeger lelijke en grijze apparaten waren die je liever niet in je woonkamer (of welke kamer dan ook) wilde zien staan, is dat tegenwoordig wel anders. AEG heeft nagedacht over het ontwerp van de airco en een mooi resultaat neergezet. Als je de slang zou weglaten, zou je niet eens zeggen dat het om een airco gaat.

Goed nagedacht over het design van de airco

De airco ziet er dan ook niet alleen mooi uit, er is dan ook goed nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Aan de hand van de meegeleverde afstandsbediening kan je de instellingen van de airco vanuit je luie stoel aanpassen.

Met een gewicht van ruim 35 kilo is de airco geen lichtgewicht. AEG heeft vier wielen aan de onderkant van de airco geplaatst, waardoor deze soepel van kamer naar kamer is te bewegen.

Voor wat kleinere ruimtes is de ChillFlex verkrijgbaar in een variant die tot 30m2 kan koelen.

 • Geschikt tot 40m2
 • Koelvermogen van 11.500 BTU
 • Snelle koelprestaties
 • Geschikt als luchtontvochtiger
 • Energieklasse A++
 • Hogere prijs

Koop de De'Longhi Pinguino PAC EX120

https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/06/Delonghi-PAC-120-Eco-Silent-mobiele-airco.jpg

Die hete, klamme zomernachten liggen in het verleden met de De’Longhi Pinguino PAC EX120 Silent. Een perfecte combinatie van technologie, comfort en een laag energieverbruik.

De PAC EX120 Silent is een van de weinige mobiele airconditioners voor thuis die voldoet aan de hogere energieklasse A++. Hierdoor is deze mobiele airco uiterst kosteneffectief en positief voor de energierekening, maar ook voor het milieu. Dankzij de Real Feel-functie werkt hij om de luchttemperatuur en -vochtigheid in de kamer te matigen om ze op een comfortabel niveau te houden.

De ontvochtiging stand is in staat om tot 32 liter water per dag te verwijderen en beschermt zo uw huis of kantoor tegen schade door schimmel of meeldauw. De ingebouwde bio-zilverfilter zal helpen bij het verwijderen van verontreinigende stoffen en allergenen uit de lucht.

Met de LCD afstandsbediening beheer je alle functies van het toestel zoals temperatuur, ventilatiesnelheid, timer en koelfunties. (ventilatie, ontvochtiging, koeling)

Stille airco voor de slaapkamer

De’Longhi’s Silent Technology biedt u de ultieme airconditioning ervaring. De PAC EX120 Silent is met slechts 53 dB op het maximum niveau te gebruiken en zal een goede nachtrust niet verstoren en u helpen om gefocust te blijven op het werk.

Uiterlijk 2 oktober in huis via bol voor €838.25
 • Energiezuinige mobiele airco met energielabel A++
 • Optimale combinatie luchtvochtigheid en temperatuur
 • Laag geluidsniveau
 • Modern design dat niet snel misstaat
 • Hogere prijs

Koop de DeLonghi Airco PAC EX100 Silent

https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/DeLonghi-Mobiele-Airco-PAC-EX100-Silent.jpg

Met de DeLonghi EX100 Silent ben je verzekerd van een zeer energiezuinige mobiele airco. Waar goedkope modellen met een B of C energielabel erg slecht scoren, heeft DeLonghi met de EX100 Silent een energiezuinige airco op de markt gezet.

Eindelijk een zeer energiezuinige mobiele airco

Als je niet goed op de energielabels let, kan goedkoop eindigen in duurkoop. De EX100 Silent is een airco met energielabel A++ dan ook extreem zuinig voor een mobiele airco. DeLonghi zelf geeft aan dat het de meest energiezuinige airco van het moment is.

Deze mobiele airco is zowel met de aanrakingsgevoelige knoppen als met de meegeleverde afstandsbediening te besturen. Het display op de airco geeft de informatie weer over de huidige modus, temperatuur en de timer.

Naast het huis verkoelen zal de DeLonghi airco je huis ook ventileren. De ventilatiefunctie zal enkel lucht blazen, zonder daadwerkelijk te koelen. Dit kost weinig energie en maakt dan ook weinig geluid.

Real Feel en Silent: werken ze echt?

DeLonghi introduceerde met haar Pinguino mobiele airco’s ook de “Real Feel” technologie. Deze zorgt voor een optimaal comfort qua temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid. Real Feel zorgt er dan ook voor dat je in de praktijk niet zal doorhebben dat de airco bezig is.Gecombineerd met het lage geluidsniveau dat de DeLonghi EX100 Silent produceert, zal je niet veel last hebben van deze airco. Het geluidsniveau van de DeLonghi scoort goed overdag, maar in de slaapkamer produceert deze mobiele airco op de hoogste stand wel hoorbaar geluid.

Beste keuze met het oog op de toekomst?

DeLonghi heeft met de PAC EX100 Silent een indrukwekkende mobiele airco geïntroduceerd. Een vernieuwend ontwerp zonder in te leveren op de kwaliteiten die de vorige ‘Pinguino’ modellen van DeLonghi zo interessant maakten.

De EX100 is dan ook de beste koop mobiele airco als je een energiezuinige airco zoekt die weinig lawaai maakt, zonder in te leveren op design en functionaliteiten. Dit is een airco die de komende jaren makkelijk mee zal gaan.

 • Koelt met 18.000 BTU een ruimtes tot 44m2
 • Koelt in de zomer & verwarmt in de winter
 • Energiezuinig met energieklasse A
 • Afstandsbediening en smartphone
 • Luchtontvochtiger en ventilatiestand voor beter leefklimaat
 • Hogere prijs

Koop de Eurom Coolperfect 180 Wifi

https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Eurom-Coolperfect-180-Wifi.jpg

Als je meerdere ruimtes of een grote ruimte wilt gaan koelen, dan moet de airco krachtig genoeg zijn. De Eurom Coolperfect 180 is dan ook de beste airco als je een grote ruimte wilt verkoelen, en dat mag ook wel met 18.000 BTU.

Een mobiele airco met wifi, heb je dat nodig?

Tegenwoordig zijn veel huishoudelijke apparaten slim of ‘smart’ en Eurom is ook deze weg ingeslagen met de Coolperfect 180. Veel airco’s worden met een afstandsbediening geleverd, maar Eurom heeft een smartphone applicatie gemaakt voor haar airco’s.

Eurom Smart, de naam van de applicatie, kan worden ingezet om de airco met je smartphone te besturen. Zo stel je eenvoudig de gewenste modus of temperatuur in. Waar je een afstandsbediening toch vaak net niet binnen handbereik ligt, is de Eurom Smart app dan ook een handige toevoeging.

Coolperfect kan ruimtes koelen en verwarmen

Een airco is met de steeds hogere temperaturen ook een must-have in Nederland. Waar het hier in de winter flink koud kan worden, zijn ook onze zomers steeds intenser.

Met de Coolperfect kan je in de zomer het huis heerlijk koel houden en in de winter kan je de airco inzetten om het huis te verwarmen. Zo kan je het hele jaar door de airco in zetten. Zo staat de airco geen stof te verzamelen 10 van de 12 maanden in de kast.

De Coolperfect heeft ook een ingebouwde luchtontvochtiger en ventilatiestand. Zo wordt de oude lucht uit het huis gevoerd en komt er verse, frisse lucht naar binnen. Dit draagt weer bij aan het leefklimaat in huis.

Voor kleinere ruimtes is dit model ook verkrijgbaar als de Eurom Coolperfect 120 Wifi.

Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, maandag in huis via bol voor €789.99
 • Koelt, ontvochtigt en ventileert
 • Geschikt tot ruimtes van 30m2
 • Bestuur via iPhone en Android
 • Bestuur via Google Home & Alexa
 • Een mobiele airco maakt wat meer geluid

Koop de FlinQ Slimme Airco

Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/06/Flinq-Slimme-Mobiele-Airco-9000-BTU.jpg

Voor ruimtes tot 30m2 is de beste keuze deze mobiele airco van FlinQ. Een airco van kwaliteit zonder dat je hier de hoofdprijs voor betaald. Een prima koelvermogen van 9000 BTU maakt het een geschikte keuze voor de meeste slaapkamers en kleinere woonkamers.

Multifunctionele slimme airco met wifi

FlinQ biedt meerdere airco’s aan met verschillende koelprestaties. Dit model met 9000 BTU is het kleinste model, maar zeer geschikt voor de woon- en slaapkamer tot 30m2. Als je grotere ruimtes moet koelen met de airco, dan kan je naar een model hoger kijken. De 12000 BTU variant is bijvoorbeeld geschikt voor ruimtes tot 45m2.

Waar je ook in huis bent, het aanpassen van de instellingen is een snelle klus. Maak gebruik van Google Home, Alexa, de smartphone app, de afstandsbediening of simpelweg via het bedieningspaneel op de airco zelf. Keuze genoeg met deze slimme airco met wifi.

Naast het verlagen van de temperatuur beschikt de airco ook over een ontvochtigingsfunctie en een lucht reinigingsfunctie. De ontvochtigingsfunctie is ideaal voor de echt tropische dagen, wanneer je het water in de lucht kan voelen.

Is de ene kamer eindelijk afgekoeld? Verplaats de FlinQ naar een andere kamer door de mobiele unit simpelweg te rollen.

 

Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €299.95

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

Specificatie AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro De'Longhi Pinguino PAC EX120 DeLonghi Airco PAC EX100 Silent Eurom Coolperfect 180 Wifi FlinQ Slimme Airco
Afmetingen verpakking 88,2 x 75,7 x 71,4 cm 86,2 x 50,2 x 46,8 cm 85 x 56 x 46 cm 55 x 84 x 37 cm
Energielabel A+ A A++ A A
Geluidsniveau 64 dB 64 dB 64 dB 65 dB 65 dB
Geschikt voor ruimte tot 40 m² 38 m² 33 m² 60 m² 30 m²
Gewicht 34 kg 32 kg 30 kg 34 kg 24,6 kg
Gewicht verpakking 38000 gram 36000 gram 30000 gram 35000 gram 28160 gram
Kleur Wit Zwart Wit Wit Wit
Koelvermogen in BTU 12000 BTU 11500 BTU 10000 BTU 18000 BTU 9000 BTU
Merk AEG De'Longhi De'Longhi Eurom FlinQ
Model ChillFlex Pro PAC EX120 SILENT PAC EX100 SILENT Wi-Fi Mobiele Slimme Airco
Ruimte met hoge warmtelast tot Geschikt voor ruimte met hoge warmtelast tot: 27 m² Geschikt voor ruimte met hoge warmtelast tot: 26 m² Geschikt voor ruimte met hoge warmtelast tot: 23 m² Geschikt voor ruimte met hoge warmtelast tot: 41 m² Geschikt voor ruimte met hoge warmtelast tot: 20 m²
Ruimte met lage warmtelast tot Geschikt voor ruimte met lage warmtelast tot: 44 m² Geschikt voor ruimte met lage warmtelast tot: 42 m² Geschikt voor ruimte met lage warmtelast tot: 36 m² Geschikt voor ruimte met lage warmtelast tot: 65 m² Geschikt voor ruimte met lage warmtelast tot: 33 m²
Snoerlengte 1,8 meter 1,6 meter 1600 meter 2 meter 1,5 meter
Type airco Mobiele airco Mobiele airco Mobiele airco Mobiele airco Mobiele airco
Vermogen 3500 Watt 1050 Watt 2500 Watt 5200 Watt 0,48 Watt
Verpakkingsinhoud Afvoerslang Afstandsbediening Handleiding Airco Kabel Slimme Airco Afstandsbediening Raamschuif