Beste airco's

Mobiele airco: de beste mobiele airco's van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 2 oktober 2022

Bij het kopen van een nieuwe airco is het aanbod vrij groot. Van goedkoop tot high-end is er veel keuze, maar waar ligt de grens tussen kwaliteit en troep? In deze koopgids vind je ten eerste de top 5 beste airco’s uit de test, gevolgd door onze aankoopadvies waarin we uitgebreid uitleggen waar je bij aanschaf op moet letten. Hoewel zeker niet elke airco goed presteert, zijn er zeker enkele merken die goed presterende airco’s op de markt hebben gezet.

Beste koop van 2024
AEG ChillFlex Pro Airco is de beste koop airco
De beste koop mobiele airco

AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

 • Koelt met 12.000 BTU een ruimte van 44m2
 • Beschikt over een ventilatiestand om het huis te luchten
 • Energiezuinig met energieklasse A
 • Modern ontwerp voor een airco
 • Is via de afstandsbediening te gebruiken
 • Mobiele airco: vrij te verplaatsen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
AEG ChillFlex Pro Airco is de beste koop airco
Beste koop

AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

Beste koop airco qua prijs kwaliteitverhouding
Delonghi PAC 120 Eco Silent mobiele airco

De’Longhi Pinguino PAC EX120

Een high-end airco die zorgt dat de kamer snel afkoelt. Hoger in prijs, maar je merkt het zeker in de luchtkwaliteit - niet het ouderwetse airco gevoel in de lucht.
DeLonghi is de beste stille en energiezuinige airco

DeLonghi Airco PAC EX100 Silent

Beste stille mobiele airco die daarnaast energiezuinig in gebruik is.
Honeywell CL25AE

Honeywell CL25AE

Voor mensen die opzoek zijn naar een goedkope mobiele airco die kleine ruimtes kan verkoelen
Flinq Slimme Mobiele Airco 9000 BTU
Beste koop

FlinQ Slimme Airco

De beste goedkope airco qua prijs-kwaliteitverhouding. Inclusief smartphone app, koelt tot 30m2 en is goed geprijsd.

Koopgids voor airco’s

In deze review bespreken we enkel de beste mobiele airco’s, split airco’s komen niet aan bod. Wel gaan we in op het verschil tussen mobiele- en split airco’s. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, kan je een airco zowel in de woonkamer als de slaapkamer plaatsen.

De keuze voor mobiel is vooral het grote voordeel van mobiliteit dat dit type airco’s brengt. Mobiele airco’s hoeven niet worden gemonteerd in huis – iets wat veel mensen liever niet zien. Een mobiele airco biedt verkoeling in de zomer, zonder ruimte in te nemen wanneer de temperatuur wel aangenaam is.

De mobiliteit maakt het handig voor als je ‘s middags verkoeling in de woonkamer zoekt en ‘s avonds in de slaapkamer.

Kiezen voor een split of mobiele airco?

Het verschil tussen een mobiele airco en een split airco is vrij groot. Een makkelijke vergelijking zijn normale ventilatoren en plafondventilatoren, waar de eerste makkelijk te verplaatsen is zal je met de tweede moeten kiezen voor 1 ruimte. Beide typen hebben eigen voor- en nadelen en het is belangrijk de verschillen te weten voordat je een airco koopt.

 • Een mobiele airco wordt niet vastgemonteerd in huis
 • Mobiele units zijn door het hele huis door te verplaatsen
 • Eenvoudig opbergen wanneer deze niet meer nodig is
 • Koel de woonkamer in de middag & 's avonds de slaapkamer
 • Minder geschikt voor grote ruimtes & maken meer geluid

Mobiele airco’s

Een mobiele airco is een unit die geen vaste plek nodig heeft. Een mobiele airco hoeft dan ook niet vast te worden gemonteerd op een plek, maar kan van het ene op het andere moment worden verplaatst.

Mobiele airco’s zal je niet elke dag in huis hebben staan, zeker niet op de dagen wanneer het wat koeler is. Op de hetere dagen haal je de airco uit de kast of schuur en zet je hem aan het werk. Voor je het weet is de kamer weer heerlijk gekoeld. Wel zo lekker, toch?

Waar split airco’s efficiënter zijn dan mobiele airco’s, is de aanschafprijs van een mobiele airco significant lager. Juist deze lage prijs zorgt er voor dat veel kopers kiezen voor een mobiele airco.

Split airco’s

Een split airco is een unit die wordt gemonteerd op een vaste plek in huis. Een split airco bestaat uit twee elementen: het element dat binnen hangt en degene die buiten hangt.

In het algemeen zijn split airco’s energiezuiniger dan de mobiele variant. Met een laag energieverbruik kan je hierdoor goedkoop je slaapkamer of woonkamer koelen. Naast dat een split airco de lucht kan koelen, is het ook mogelijk om een ruimte juist op te warmen. Zo maak je ook gebruik van de airco tijdens de winter.

Split airco’s zijn zeer efficiënt, maar komen wel met een hogere prijs dan de mobiele airco’s. Daarnaast zijn split airco’s in het algemeen stiller dan de mobiele variant.

Waar let je op bij het kopen van een airco?

 • Maximale koelvermogen
 • Maximale kubieke oppervlakte (BTU)
 • Energieklasse
 • Verwarmingsfunctie

Maximaal koelvermogen en de maximale kubieke oppervlakte (BTU)

Het maximale koelvermogen van een airco, ook wel de maximale koelcapaciteit genoemd, wordt uitgedrukt in British Thermal Units (BTU). Als vuistregel gebruiken we het volgende: om een kubieke meter (m3) te koelen is ongeveer 135 BTU nodig.

Het is belangrijk om een mobiele airco uit te zoeken die de juiste hoeveelheid BTU bezit. Zowel bij split als mobiele airco’s zorgt een te laag niveau van BTU ervoor dat de airco blijft koelen, zonder het gewenste resultaat te bereiken. Resultaat: geen heerlijk koele kamer en een hogere energierekening dan nodig.

Mobiele airco van AEG met de buis die uit het raam hangt

Energieklasse van een airco

Hoewel mobiele airco’s zeker in de zomer prachtige apparaten zijn, vreten ze wel erg veel energie. Het is dan ook verstandig om te kiezen voor een mobiele airco met een groener energielabel. Dit gaat je in de loop van de tijd meer opleveren dan kosten.

Energielabels zijn tegenwoordig erg belangrijk en worden ook regelmatig bijgewerkt. Net als bij een koelkast of diepvriezer kies je ook bij een airco liever niet voor een slecht energielabel.

Verwarmingsfunctie

Airco’s staan voor de meeste mensen bekend als een apparaat dat je huis heerlijk afkoelt. De meeste mobiele airco’s kunnen enkel koelen, maar er zijn tegenwoordig ook mobiele airco’s op de markt waar je zowel ruimtes mee kan koelen als verwarmen.

De verwarmingsfunctie van een mobiele airco werkt vrij simpel: de koelcyclus wordt simpelweg omgedraaid. In plaats van de koude lucht een ruimte in te sturen wordt juist de warme lucht verzameld. Deze warme lucht wordt op haar beurt dan weer de ruimte ingeblazen om de ruimte te kunnen verwarmen.

Een mobiele airco met een goed energielabel is zeker in de voor- en naseizoenen veel goedkoper dan een gasgestookte cv-ketel.

Top 5 beste airco’s

Hieronder bespreken we in detail de winnaars die het best hebben gescoord in de test. Popula.nl heeft de vijf beste mobiele airco’s modellen uitgezocht voor verschillende doeleinden. We hebben gekeken naar de prijs, kwaliteit, koelprestaties en de functionaliteiten van de airco’s.

Hiermee hebben we een keuze kunnen maken voor onze favoriet budget optie en de beste koop – het blijven namelijk dure modellen. Tussen de high-end mobiele airco’s vind je merken als DeLonghi terug, een van de betere merken voor mobiele airco’s. Ook in het goedkopere segment wist één model ons te verrassen met goede koelprestaties.

 • Koelt met 12.000 BTU een ruimte van 44m2
 • Beschikt over een ventilatiestand om het huis te luchten
 • Energiezuinig met energieklasse A
 • Modern ontwerp voor een airco
 • Is via de afstandsbediening te gebruiken
 • Mobiele airco: vrij te verplaatsen
 • De ventilatiestand heeft een hoger geluidsniveau
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/AEG-AXP35U538CW-ChillFlex-Pro-Airco.jpg

Het model voor 44m2 wordt niet meer geleverd. Via Coolblue en Bol.com zijn de modellen voor 34m2 nog wel beschikbaar. De links naar de producten zijn hiervoor aangepast.

Koelen en ventileren: het kan beiden

Dit model van AEG is een zeer krachtige airco en perfect voor middelgrote ruimtes. Met een koeloppervlakte van 44m2 koelt het grote woonkamers, slaapkamers of meerdere kamers in een keer.

De ventilatiestand van de AEG Chillflex Pro zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte naar buiten wordt gevoerd. Hierdoor komt er weer ruimte vrij voor verse, schone lucht. Zo gebruik je de airco niet enkel in de zomer, maar kan je deze uit de kast trekken wanneer het tijd is om het huis goed te ventileren.

Stille airco die zuiniger is met de energie

Een airco zal altijd wat geluid produceren en zeker als we kijken naar mobiele airco’s. De ingebouwde compressor moet de lucht goed koelen en daar komt wat geluid bij vrij. De ChillFlex Pro heeft gelukkig een minimaal geluidsniveau van 30 dB en maximaal 64 dB wanneer de airco op de ventilatiestand wordt gezet.

Met milieulabel A is de ChillFlex zeker geen stroomvreter. Airco’s gebruiken altijd vrij veel energie, maar er zit groot verschil tussen de milieulabels.

Waar airco’s vroeger lelijke en grijze apparaten waren die je liever niet in je woonkamer (of welke kamer dan ook) wilde zien staan, is dat tegenwoordig wel anders. AEG heeft nagedacht over het ontwerp van de airco en een mooi resultaat neergezet. Als je de slang zou weglaten, zou je niet eens zeggen dat het om een airco gaat.

Goed nagedacht over het design van de airco

De airco ziet er dan ook niet alleen mooi uit, er is dan ook goed nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Aan de hand van de meegeleverde afstandsbediening kan je de instellingen van de airco vanuit je luie stoel aanpassen.

Met een gewicht van ruim 35 kilo is de airco geen lichtgewicht. AEG heeft vier wielen aan de onderkant van de airco geplaatst, waardoor deze soepel van kamer naar kamer is te bewegen.

Voor wat kleinere ruimtes is de ChillFlex verkrijgbaar in een variant die tot 30m2 kan koelen.

  • Geschikt tot 40m2
  • Koelvermogen van 11.500 BTU
  • Snelle koelprestaties
  • Geschikt als luchtontvochtiger
  • Energieklasse A++
  • Hogere prijs
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/06/Delonghi-PAC-120-Eco-Silent-mobiele-airco.jpg

  Die hete, klamme zomernachten liggen in het verleden met de De’Longhi Pinguino PAC EX120 Silent. Een perfecte combinatie van technologie, comfort en een laag energieverbruik.

  De PAC EX120 Silent is een van de weinige mobiele airconditioners voor thuis die voldoet aan de hogere energieklasse A++. Hierdoor is deze mobiele airco uiterst kosteneffectief en positief voor de energierekening, maar ook voor het milieu. Dankzij de Real Feel-functie werkt hij om de luchttemperatuur en -vochtigheid in de kamer te matigen om ze op een comfortabel niveau te houden.

  De ontvochtiging stand is in staat om tot 32 liter water per dag te verwijderen en beschermt zo uw huis of kantoor tegen schade door schimmel of meeldauw. De ingebouwde bio-zilverfilter zal helpen bij het verwijderen van verontreinigende stoffen en allergenen uit de lucht.

  Met de LCD afstandsbediening beheer je alle functies van het toestel zoals temperatuur, ventilatiesnelheid, timer en koelfunties. (ventilatie, ontvochtiging, koeling)

  Stille airco voor de slaapkamer

  De’Longhi’s Silent Technology biedt u de ultieme airconditioning ervaring. De PAC EX120 Silent is met slechts 53 dB op het maximum niveau te gebruiken en zal een goede nachtrust niet verstoren en u helpen om gefocust te blijven op het werk.

   • Energiezuinige mobiele airco met energielabel A++
   • Optimale combinatie luchtvochtigheid en temperatuur
   • Laag geluidsniveau
   • Modern design dat niet snel misstaat
   • Hogere prijs
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/DeLonghi-Mobiele-Airco-PAC-EX100-Silent.jpg

   Met de DeLonghi EX100 Silent ben je verzekerd van een zeer energiezuinige mobiele airco. Waar goedkope modellen met een B of C energielabel erg slecht scoren, heeft DeLonghi met de EX100 Silent een energiezuinige airco op de markt gezet.

   Eindelijk een zeer energiezuinige mobiele airco

   Als je niet goed op de energielabels let, kan goedkoop eindigen in duurkoop. De EX100 Silent is een airco met energielabel A++ dan ook extreem zuinig voor een mobiele airco. DeLonghi zelf geeft aan dat het de meest energiezuinige airco van het moment is.

   Deze mobiele airco is zowel met de aanrakingsgevoelige knoppen als met de meegeleverde afstandsbediening te besturen. Het display op de airco geeft de informatie weer over de huidige modus, temperatuur en de timer.

   Naast het huis verkoelen zal de DeLonghi airco je huis ook ventileren. De ventilatiefunctie zal enkel lucht blazen, zonder daadwerkelijk te koelen. Dit kost weinig energie en maakt dan ook weinig geluid.

   Real Feel en Silent: werken ze echt?

   DeLonghi introduceerde met haar Pinguino mobiele airco’s ook de “Real Feel” technologie. Deze zorgt voor een optimaal comfort qua temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid. Real Feel zorgt er dan ook voor dat je in de praktijk niet zal doorhebben dat de airco bezig is.Gecombineerd met het lage geluidsniveau dat de DeLonghi EX100 Silent produceert, zal je niet veel last hebben van deze airco. Het geluidsniveau van de DeLonghi scoort goed overdag, maar in de slaapkamer produceert deze mobiele airco op de hoogste stand wel hoorbaar geluid.

   Beste keuze met het oog op de toekomst?

   DeLonghi heeft met de PAC EX100 Silent een indrukwekkende mobiele airco geïntroduceerd. Een vernieuwend ontwerp zonder in te leveren op de kwaliteiten die de vorige ‘Pinguino’ modellen van DeLonghi zo interessant maakten.

   De EX100 is dan ook de beste koop mobiele airco als je een energiezuinige airco zoekt die weinig lawaai maakt, zonder in te leveren op design en functionaliteiten. Dit is een airco die de komende jaren makkelijk mee zal gaan.

    • Goedkoop in aanschaf
    • Mobiel
    • In hoogte verstelbaar
    • Ventilatorrooster beweegt van links naar rechts
    • Met ijscompartiment
    • Met afstandsbediening
    • Reinigt de lucht in huis
    • Handleiding is in het Engels
    Honeywell CL25AE

    De mobiele airco van Honeywell is uitermate geschikt om kleine ruimtes te verkoelen. En door de handige wieltjes onder het apparaat kun je het gemakkelijk op verschillende plekken in huis neerzetten. Bovendien werkt de Honeywell CL25AE zonder dat de afvoerslang naar buiten moet. Ook is het apparaat in hoogte verstelbaar.

    Het apparaat heeft een ingebouwd ijscompartiment waardoor je echt koele lucht voelt. De warme droge lucht komt bij het apparaat binnen waar het gekoeld wordt door de watertank. Vervolgens komt er aan de voorzijde ijskoude lucht naar buiten. Dit kan als lawaaierig worden ervaren. Het apparaat heeft een geluidsniveau van 40-60 dB.

    Het ventilatorrooster van de Honeywell CL25AE draait automatisch van links naar recht. Zo wordt op een effectieve manier geprobeerd de gehele ruimte te verkoelen. Ook beschikt de Honeywell airco over een ionisator. Dit zorgt ervoor dat de lucht in huis wordt gereinigd. Bovendien kun je zelf de luchtvochtigheid van het apparaat instellen.

    De Honeywell CL25AE komt met een afstandsbediening en een Engelse handleiding.

     

     • Koelt, ontvochtigt en ventileert
     • Geschikt tot ruimtes van 30m2
     • Bestuur via iPhone en Android
     • Bestuur via Google Home & Alexa
     • Een mobiele airco maakt wat meer geluid
     Beste koop
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/06/Flinq-Slimme-Mobiele-Airco-9000-BTU.jpg

     Voor ruimtes tot 30m2 is de beste keuze deze airco van FlinQ. Een goedkopere airco van prima kwaliteit zonder dat je hier de hoofdprijs voor betaald. Een goed koelvermogen van 9000 BTU maakt het een geschikte keuze voor de meeste slaapkamers en kleinere woonkamers. In vergelijking met duurdere modellen, waar je al snel enkele honderden euro’s extra voor neertelt, voldoet de airco naar verwachtingen – ook tijdens de wat hetere dagen

     Multifunctionele slimme airco met wifi

     FlinQ biedt meerdere airco’s aan met verschillende koelprestaties. Dit model met 9000 BTU is het kleinste model, maar zeer geschikt voor de woon- en slaapkamer tot 30m2. Als je grotere ruimtes moet koelen met de airco, dan kan je naar een model hoger kijken. De 12000 BTU variant is bijvoorbeeld geschikt voor ruimtes tot 45m2.

     Waar je ook in huis bent, het aanpassen van de instellingen is een snelle klus. Maak gebruik van Google Home, Alexa, de smartphone app, de afstandsbediening of simpelweg via het bedieningspaneel op de airco zelf. Keuze genoeg met deze slimme airco met wifi.

     Naast het verlagen van de temperatuur beschikt de airco ook over een ontvochtigingsfunctie en een lucht reinigingsfunctie. De ontvochtigingsfunctie is ideaal voor de echt tropische dagen, wanneer je het water in de lucht kan voelen.

     Is de ene kamer eindelijk afgekoeld? Verplaats de FlinQ naar een andere kamer door de mobiele unit simpelweg te rollen.

      Heeft een mobiele airco zin?

      Een mobiele airco kan zorgen voor extra verkoeling tijdens de zomer, maar het is lastig om je gehele huis in temperatuur te laten dalen. Een enkele kamer is echter wel goed mogelijk. Het heeft dus zeker wel zin om er eentje aan te schaffen, aangezien het zorgt voor meer verkoeling dan een ventilator.

      Wat kost een mobiele airco aan stroom per uur?

      De gemiddelde mobiele airco verbruikt ongeveer 1 kWh per uur. Dit komt neer op ongeveer 0.885 euro (2022), in 2021 kostte dit ongeveer 0.24 euro per uur.

      Wat is beter vaste of mobiele airco?

      Als je kijkt naar de kosten, is een mobiele airco een stuk goedkoper. Daarnaast kun je een mobiele airco verplaatsen, waardoor je het apparaat in de ruimte kan zetten waar je op dat moment bent. Een mobiele airco neemt hierdoor wel veel ruimte in. Een vaste airco hang je in één ruimte. Het voordeel hiervan is dat het apparaat minder ruimte in neemt.

      Waar moet je op letten bij een mobiele airco?

      Punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een mobiele airco zijn het maximale koelvermogen, de BTU, de energieklasse en bijkomende kosten per maand en de extra functies. Sommige airco’s kunnen namelijk ook verwarmen.

      Hoe lang moet een mobiele airco aan staan?

      Zodra je een mobiele airco aan zet brengt deze al verkoeling. Het is lastig voor een mobiele airco om de gehele ruimte te koelen. Vaak wordt aangeraden om ongeveer één uur voordat je gaat slapen de mobiele airco aan te zetten in de ruimte.

      Kan een mobiele airco zonder slang?

      Ja, er zijn mobiele airco’s verkrijgbaar zonder slang. Deze werkten vaak met een watersysteem waar de warmte in wordt opgeslagen. Dit water moet na een tijdje weer afkoelen zodat het weer warmte uit de lucht kan ontnemen.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.