De beste luchtbevochtigers van 2018

Laatst bijgewerkt op 15 mei 2018 door Maikel
Beste luchtbevochtigers 2018

Veel mensen kennen ze wel, luchtbevochtigers. Maar wat ze precies doen en waarom je deze in huis zou willen halen weten veel mensen niet. Als mens zijnde besta je voor zo’n 60% uit water. Je kunt dus wel bedenken wat er gebeurd als je uitdroogt? Dit kunnen kleine dingen zijn zoals een droge huid of droge lippen, maar het kan ook leiden tot concentratieproblemen.

Een luchtbevochtiger is dan ook een product waar je niet zo snel aan denkt wanneer je deze problemen hebt, maar toch kan het de oplossing zijn. Daarnaast zijn voor bepaalde problemen verschillende modellen van luchtbevochtigers interessant. In deze review gaan we dieper in zodat het voor jou duidelijk is welk model het best bij jouw wensen aansluit.

philipsHU480301

Beste keus: Philips HU4803/01

Deze degelijke luchtbevochtiger van Philips is uitermate geschikt voor de kleinere ruimtes in huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kinderkamer of slaapkamer.

Waarom heb ik een luchtbevochtiger nodig?

Uit onderzoek is gebleken dat er zes redenen zijn waarom de meeste mensen een luchtbevochtiger kunnen gebruiken. Van een uitgedroogde huid tot een beter concentratievermogen.

Uitgedroogde huid

Misschien herken je het wel: jij (of je partner) smeert de hele dag door met de Labello en de flessen bodylotion worden in grote hoeveelheden het huis binnen gesleept. Ondertussen ben je zelf constant je droge en pijnlijke ogen aan het druppelen. Toch blijven zowel de ogen, de lippen en de huid erg droog. Wanneer de crèmes en de druppels niet werken is de kans groot dat de oorzaak zit in de luchtvochtigheid van je omgeving. Dit alles klinkt natuurlijk een beetje overdreven maar geeft wel aan hoe belangrijk een goede luchtkwaliteit is.

Kriebelhoest en geïrriteerde luchtwegen

Langdurige kriebelhoest of geïrriteerde luchtwegen kan ook een gevolg zijn van een te droge leefomgeving. De droge lucht heeft namelijk een negatieve werking op de slijmvliezen in je lichaam. Hierdoor kunnen de luchtwegen geïrriteerd raken.

Concentratievermogen

Wanneer de luchtvochtigheid veels te laag is kan dit ook invloed hebben op je concentratievermogen. Bijvoorbeeld mensen die veel thuis werken of kinderen die thuis huiswerk maken zouden hier last van kunnen hebben. Een droge lucht zorgt er namelijk voor dat de longblaasjes niet genoeg zuurstof kunnen opnemen. Dit betekent op haar beurt weer dat er minder zuurstof in het bloed kan komen, wat leidt tot een lager concentratievermogen

Statische elektriciteit

Droge lucht kan er ook voor zorgen dat je continu statische elektriciteit ervaart. Dit merk je als je bijvoorbeeld iets van metaal in huis vastpakt en dan vaak een kleine schok krijgt.

Huisdieren

Naast mensen die veel thuis zijn is er nog iemand die vaak thuis is. Je huisdier. Ook op je huisdieren kan een lage luchtvochtigheid een negatieve werking hebben. Kies in het geval van een huisdier liever voor een luchtwasser en absoluut niet voor een stoombevochtiger. Het kan namelijk gebeuren dat je huisdier zich verbrand aan de stoom.

Houten meubels en andere voorwerpen

Naast jezelf en je huisdieren heeft luchtvochtigheid ook veel invloed op hout. Dit kan nadelig zijn voor mensen met een houten vloer, houten meubelen of bijvoorbeeld muziekinstrumenten. Door een lage luchtvochtigheid zet het hout uit en kan het op den duur vervormen en zelfs gaan scheuren. Bij bijvoorbeeld piano’s kan dit tot het gevolg hebben dat deze opnieuw moeten worden gestemd.

Waar wil je de luchtbevochtiger gebruiken?

De locatie waar je de luchtbevochtiger gaat plaatsen is een belangrijk punt wanneer je er een gaat aanschaffen. Je hebt waarschijnlijk andere eisen in je kantoor dan in de slaapkamer.

Slaapkamer

Een luchtbevochtiger voor in de slaapkamer moet aan enkele eisen voldoen. De belangrijkste voor de meeste mensen is dat het apparaat zelf weinig tot geen hoorbaar geluid maakt. Het moet uiteindelijk de nachtrust verbeteren, niet verstoren. Daarnaast zijn de meeste slaapkamers niet al te groot, dus je hoeft minder rekening te houden met het formaat van de ruimte. Als je een slaapkamer van rond de 20 vierkante meter hebt, dan zullen de meeste modellen aan deze eis voldoen. Mocht je een grotere slaapkamer hebben, dan is het verstandig om te kijken naar een model voor grotere ruimtes.

Babykamer

Kinderen en baby’s zijn kwetsbaarder dan volwassenen. Een onderwerp als de luchtvochtigheid in de kamer waar je baby is niet iets wat snel ter spraken komt. Toch kan de luchtvochtigheid invloed hebben op baby’s en kinderen. Een babyhuid is zachter en neemt eenvoudiger water op. Helaas laat de huid van baby’s ook sneller dit vocht los, waardoor de huid snel droog kan worden. Een luchtbevochtiger is dan ook een slimme aankoop als de luchtvochtigheid in je huis niet helemaal perfect is voor kinderen.

Het geluid dat een luchtbevochtiger produceert is een belangrijk punt bij het kiezen. Een kindje zal zich namelijk niet storen aan een stille luchtbevochtiger. Daarnaast is het verstandig om een koele luchtbevochtiger te kiezen, zodat je kindje zich niet kan kan branden aan het apparaat.

Woonkamer

Dit is de plek waar je kan relaxen. Je wilt dan ook dat je hier optimaal tot rust kan komen. Een luchtbevochtiger in de woonkamer kan er voor zorgen dat je minder last hebt van winterkwaaltjes en allergieën. Voor je woonkamer moet je goed rekening houden met de oppervlakte. Kies een luchtbevochtiger die minimaal de oppervlakte van je woonkamer dekt. Als je veel Netflix’t op de bank, dan maakt het geluidsniveau een stuk minder uit. Geniet je in de woonkamer juist van de stilte, kies dan voor een stil exemplaar.  

Kantoor

Kantoren zijn kenmerkend in het feit dat de luchtvochtigheid vaak te laag is. Als je het merendeel van je week spendeert op kantoor en je problemen hebt met bijvoorbeeld concentratie, dan is een luchtbevochtiger een goede toevoeging. Afhankelijk van je werkomgeving is het interessant om te kijken naar het geluidsniveau. Daarnaast is uiteraard ook de ruimte in vierkante meters van belang.

AfbeeldingProductVoor wie?Waar te koop?
CA-604W Luchtbevochtiger Clear Air 604W Meest geschikt voor de wat grotere ruimtes in huis.
Medisana-UHW Medisana UHW Dit apparaat is uitermate geschikt voor gebruik in de woonkamer.
philipsHU480301 Philips HU4803/01 Het apparaat is uitermate geschikt voor de kleinere ruimtes in huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kinderkamer of slaapkamer.

Waar hebben we op gelet bij het beoordelen?

Een leefomgeving waar de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% zit is gezond. De luchtvochtigheid binnen je huis hang van vele factoren af. Zo kunnen ventilatie, verwarming en weersomstandigheden de luchtvochtigheid met tientallen procenten beïnvloeden. Daarom kan het ook zijn dat je een luchtbevochtiger niet het hele jaar door nodig hebt, of dat je niet voor elke ruimte van je huis een luchtbevochtiger moet aanschaffen.

Luchtbevochtigers zijn er in verschillende soorten en maten. Maar welke luchtbevochtiger past nu het best bij jou? Dit hangt af van de eigenschappen die je zoekt en waar je hem precies voor gaat gebruiken. Wij hebben geprobeerd de volgende eigenschappen voor jou in kaart te brengen.

Capaciteit van een luchtbevochtiger wordt berekend in vierkante meters m2Capaciteit

De capaciteit van een luchtbevochtiger is erg belangrijk om te bekijken voordat je er een aanschaft. Het aantal vierkante meters van het woonoppervlak dat je wilt bevochtigen bepaald hoeveel capaciteit het apparaat moet hebben. Dit wordt vaak uitgedrukt als de maximale capaciteit die een luchtbevochtiger aan kan.

Een luchtbevochtiger reinigt de lucht in je huis en omgevingLuchtreiniging

Een aantal luchtbevochtigers op de markt houdt zich niet alleen bezig met het bevochtigen van lucht maar ook met het reinigen van de lucht in je woonomgeving. De lucht wordt dan door de luchtbevochtiger gezuiverd. Dit zorgt voor een nog gezondere leefomgeving voor zowel mens als dier!

Goedkope luchtbevochtigers hebben vaak duurdere filters, bij duurdere modellen is dit andersomFilter

Elke luchtbevochtiger klein of groot heeft een filter. Sommige van deze filters zullen eens in de zoveel tijd moeten worden vervangen, afhangend van het model. Uit onze testen is gebleken dat vaak bij de goedkopere modellen de vervangingskosten voor zo’n filter hoger zijn dan bij een wat duurder model. Hierdoor kan een duurder model dus op de lange termijn goedkoper uitvallen.

Verschillende soorten luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers maken gebruik van verschillende soorten technieken. Globaal gezien zou je onderscheid kunnen maken tussen drie verschillende soorten die elk zijn voordelen en nadelen hebben. De drie verschillende soorten zijn stoombevochtigers, ultrasoonbevochtigers en koudwaterverdampers.

Stoombevochtiger

Stoombevochtigers zijn luchtbevochtigers die gebruik maken van stoom. Hierbij wordt water in een waterreservoir gekookt waarna de waterdamp in de lucht wordt geblazen. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in huis hoger. Nadeel van deze methode is dat deze niet heel energiezuinig is. Daarnaast kunnen huisdieren en kleine kinderen zich verbranden aan de stoom.

Ultrasoonbevochtiger

Ultrasoonbevochtigers werken op een andere manier dan de hierboven beschreven stoombevochtigers. Bij deze techniek worden onder water hoogfrequente trillingen gecreëerd. Deze trillingen zijn niet hoorbaar en zorgen ervoor dat het water wordt getransformeerd tot microfijne vezels. De nevel die ontstaat wordt vervolgens door een ventilator de woonruimte ingeblazen. Ook de ventilator maakt weinig tot geen geluid. Naast dat deze apparaten dus geen geluid maken zijn er nog twee voordelen die erg fijn zijn. Gezien het water maar tot 40 graden Celcius verwarmd hoeft te worden is deze techniek een stuk energiezuiniger. Bovendien wordt er door de trillingen ook voorkomen dat er bacteriën in het water terecht komen.

Koudwaterverdamper

Koudwaterverdampers werken net omgekeerd als stoombevochtigers. Bij deze techniek wordt droge lucht onttrokken uit de woonruimte om vervolgens langs vochtige elementen in het waterreservoir te worden geleidt. Deze elementen zorgen ervoor dat het water wordt gereinigd en verdampt waarna de lucht met een verhoogd vochtpercentage de woonruimte wordt ingeblazen. Ook deze methode is energiezuiniger dan de techniek die wordt gebruikt voor stoombevochtigers.

Drie beste luchtbevochtiger modellen

Aan de hand van eisen van de consument hebben we drie verschillende modellen uitgekozen. Het beste basismodel, een model voor in de woonkamer en de beste multifunctionele luchtbevochtiger.

Beste basis luchtbevochtiger: Philips HU4803/01

De Philips HU480301 is met 25m² het apparaat met de kleinste capaciteit van de luchtbevochtigers die wij hebben gereviewd.

Het apparaat bevat drie verschillende standen. Er kan een keuze gemaakt worden tussen een stille, normale of krachtige bevochtiging. Daarnaast heeft het apparaat ook een slaapmodus. In deze modus wordt al het licht van het apparaat gedimd, er brand dan enkel een klein led lampje. Deze bleek tijdens het testen erg fel te zijn en bijna de hele kinderkamer te verlichten. Gelukkig was deze makkelijk af te plakken met een stukje papier.

Het waterreservoir is eenvoudig met een potje bij te vullen. Ook het waterreservoir is relatief klein vergeleken met de andere modellen die wij hebben getest. Het reservoir heeft een capaciteit van 2L en doet hier ongeveer acht uur mee. Nadat het reservoir leeg is schakelt het apparaat automatisch uit en wordt hiervan een melding gemaakt op de display.

Naast dat het waterreservoir af en toe moet worden bijgevuld wordt ook aangeraden om een keer in de drie maanden het luchtfilter te vervangen.

Plus- en minpunten

 • Door de gebruikte NanoCloud technologie worden er tot 99% minder bacteriën verspreid.
 • Bevat een automatische vochtingsmodus, hierdoor bepaald het apparaat zelf de ideale bevochtiging modus.
 • Bevat een slaapmodus, hierdoor is deze ook geschikt voor de slaapkamer zonder dat je hier overlast van hebt.
 • Met ingebouwde hygrometer, zodat je snel kan zien wat de luchtvochtigheidsgraad is.
 • Filter moet om de drie maanden worden vervangen.
 • Reinigt de lucht niet, reguleert alleen de vochtigheid.
 • Led lampje in slaapstand is erg fel.
 • Filter verkleurd door kalk (niet schadelijk)
 • Beste multifunctionele luchtbevochtiger: Clear Air 604W

  CA-604W Luchtbevochtiger

  Clear Air 604W

  Deze luchtbevochtiger heeft de grootste capaciteit van alle apparaten die we hebben getest. Dit apparaat is goed voor een oppervlakte van maar liefst 55m² of een woonruimte van 140m³

  Naast dat dit apparaat de lucht bevochtigd, wordt de lucht ook nog eens gereinigd. Dit zorgt voor een leefomgeving die nog gezonder is dan een leefomgeving die alleen maar wordt bevochtigd. Verder bevat het apparaat een digitale hygrostaat, deze meet de aanwezige luchtvochtigheid en zorgt ervoor dat de ingestelde vochtigheidsgraad wordt behaald.

  De Clear Air 604W bevat maarliefst vier verschillende standen.

  1. Gecombineerd ultrasoon koud bevochtigen met luchtreiniging door ionisator
  2. Gecombineerd ultrasoon warm bevochtigen met luchtreiniging door ionisator
  3. Alleen ultrasoon koud bevochtigen
  4. Alleen ultrasoon warm bevochtigen

  In tegenstelling tot de andere twee apparaten die wij hebben beoordeeld hoeven er bij deze geen filters te worden vervangen.

  Plus- en minpunten

 • Geschikt voor alle ruimtes in huis
 • Geen filters die vervangen hoeven te worden
 • Reinigt de lucht ook
 • Koud en warm verneveling
 • Eenvoudig in onderhoud
 • Na uitzetten moet de luchtvochtigheidsgraad opnieuw worden ingesteld
 • Beste luchtbevochtiger voor de woonkamer: Medisana UHW

  De Medisana UHW luchtbevochtiger heeft met een capaciteit van 30m²/75m³  een iets grotere capaciteit dan de tegenhanger van Philips.

  Deze ultrasoonbevochtiger heeft instelmogelijkheden van 40 tot 60% luchtvochtigheid. Om dit te kunnen behalen gebruikt het apparaat zo’n 230ml water per uur. Dit lijkt veel maar door de watertank met een capaciteit van zo’n 4.2 liter houdt deze het relatief lang vol. Ook dit apparaat schakelt zichzelf automatisch uit wanneer het waterresservoir leeg is.

  De Medisana heeft nog twee speciale standen. De eerste is een energie besparingsstand, hierdoor is het apparaat bijna niet terug te zien op je energie rekening. Naast de energiezuinige stand beschikt dit apparaat ook nog over een geluidsarme stand, hierbij komt het geluid niet boven de 25 decibel uit.

  Plus- en minpunten

 • Licht van gewicht
 • Kwaliteit prijsverhouding is goed
 • Energiezuinig
 • Huisdieren kunnen gevoelig zijn voor het geluid
 • Geen nachtstand waarbij het licht wordt gedimt
 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Uitgelichte producten

  Caso Winemaster 66
  De Caso Winemaster is perfect voor fervente verzamelaars met een collectie van 50 to…
  Caso Winemaster 66 Review
  Philips Pastamachine HR2355/12
  De beste elektrische pastamachine. De Philips doet al het zware werk terwijl jij op …
  Philips Avance Pastamachine HR2355-12 Review
  Philips SatinShave Prestige BRL180/00
  Multifunctioneel en geschikt voor de intieme zone met een goede prijs-kwaliteitverho…
  Philips SatinShave Prestige 180/00 Review
  Russell Hobbs Oxford
  Een van de goedkopere modellen van Russell Hobbs, de Oxford, is de beste keus als je…
  Russell Hobbs Oxford Waterkoker Review