De beste wasmachines van 2018

De 5 beste wasmachines van 2021 + koopgids

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2021

Het kopen van een wasmachine op zich is al een hele klus. De wasmachine gaat namelijk vaak kapot wanneer je hem nodig hebt, of zelfs wanneer de was er nog inzit. Een nieuwe wasmachine heb je daarom dan ook nog liever gister dan vandaag al in huis.

Let op:

Veel apparaten met een groen energielabel die voorheen hoog scoorden op duurzaamheid scoren sinds maart 2021 een stuk slechter. Voor o.a. koelkasten, wasmachines, vaatwassers, televisies en diepvriezers geldt voortaan een nieuw label met andere criteria. Een apparaat dat hiervoor nog een label met A+++ had, zou nu in categorie F kunnen vallen. Wij zijn op dit moment druk bezig met het updaten van deze data op onze website, hierdoor kan het zijn dat dit artikel verouderde informatie bevat.

Vol goede moed slinger je de computer aan en ga je op zoek naar een nieuwe wasmachine. Helaas, dit valt wel even tegen. Je komt onmiddellijk voor een hele hoop keuzes te staan. Om dit voor jou wat makkelijker te maken hebben wij deze koopgids geschreven. Hier vind je precies waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Samen zullen wij dit varkentje wel even wassen!

Beste koop van 2021
Bosch WAU28S01NL
Beste koop wasmachine

Bosch WAU28S01NL

 • Ruime trommel van 8 kilo
 • Met i-DOS
 • Met startuitstel
 • Met AutoWeight functie
 • 16 wasprogramma's
 • Met eco-Silence drive
 • Helder display met relevante informatie

Het kopen van een nieuwe wasmachine

We hebben de vijf wasmachines uitgekozen als beste wasmachines van 2020. Niet iedereen heeft dezelfde eisen, daarom hebben we modellen uitgekozen die flink verschillen. Grote huishoudens zoeken een andere wasmachine dan een eenpersoonshuishouden. Hier hebben wij rekening mee gehouden in onze keuze, test en vergelijking van de beste wasmachines.

Hieronder volgt het advies waar je op moet lette bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Hierna volgt per wasmachine een uitgebreidere review.

De vijf beste wasmachines

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bosch WAU28S01NL

Bosch WAU28S01NL

De beste koop wasmachine voor 5 personen. Deze uitzonderlijke wasmachine is niet alleen vrij groot en heeft allerlei handige functies
Haier HW80-B14636N

Haier HW80-B14636N

Voor mensen die op zoek zijn naar een goede maar goedkope wasmachine die doet wat deze moet doen, zonder allerlei extra's
Samsung WW90T534ATW

Samsung WW90T534ATW

Voor degene die wil besparen op zijn energierekening met een A-energielabel
Miele WWR 760 WPS

Miele WWR 760 WPS

Snel, stil en energiezuinig: de perfecte combinatie
AEG L6FBN5761

AEG L6FBN5761

Beste wasmachine voor 3 tot 4 personen, voor de kleinere huishoudens met alle handige functies.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een wasmachine?

Zoals je misschien al hebt gemerkt is het uitkiezen van de juiste wasmachine geen eenvoudige klus. Er zijn een hoop factoren waar je rekening mee dient te houden. Om voor jou overzichtelijk te maken welke factoren dit zijn en hoe je het beste met deze factoren om kunt gaan hebben we ze voor jou op een rijtje gezet.

Capaciteit

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de capaciteit van je wasmachine moet zijn. De capaciteit van de wasmachine wordt uitgedrukt in het aantal kilogrammen aan wasgoed dat er in de machine past. Hou hierbij wel rekening met het feit dat de door de fabrikant gegeven capaciteit alleen geldt voor het katoenprogramma. Bij synthetische was wordt aangeraden de wastrommel niet helemaal vol te doen.

De meeste wasmachines zullen een capaciteit hebben van zo’n 7 à 8 kilogram. Maar er zijn ook wasmachines op de markt die een capaciteit hebben van 5 kilo. Maar als je het echt bont wilt maken zijn er ook wasmachines te koop waarin je tot wel 17 kilo aan wasgoed in kan stoppen. Nu zal je misschien denken, “doe mij maar zo’n grote wasmachine, dan past het altijd.”. Dat is zeker handig wanneer je bijvoorbeeld beddengoed gaat wassen, maar realiseer je wel dat je de trommel het grootste deel van de tijd niet helemaal vol zult stoppen. Dit is zonde gezien de kleinere wasmachines vaak energiezuiniger zijn en bovendien ook nog eens goedkoper in aanschaf.

Het makkelijkste om te kijken hoeveel was je hebt is, je raadt het al, wegen! Dit kan je eenvoudig doen door eerst met een lege wasmand op de weegschaal te gaan staan en daarna nog een keer met een volle wasmand.

Heb je nou zelf geen idee hoeveel kilo aan was jij er doorheen jaagt, of heb je gewoon geen zin om op die weegschaal te gaan staan? Dan hebben wij voor jou een aantal richtlijnen die je aan kunt houden. Heb je een huishouden met 1 à 2 personen, kies dan voor een kleine wasmachine. Je zult aan ongeveer 7 kilo genoeg hebben. Voor huishoudens bestaande uit 3 tot 4 personen raden wij een wasmachine van 8 kilo aan. Heb je nou een huishouden van 5 of meer personen? Dan zit je waarschijnlijk goed met een wasmachine vanaf 9 kg.

Afmetingen

Belangrijk ook bij het kopen van een wasmachine zijn de afmetingen. Het is natuurlijk wel zo handig dat de wasmachine op z’n plek past, maar nog belangrijker dat deze ook op zijn plek kan worden gezet. Houdt hierbij rekeningen met bijvoorbeeld een trappengat waar de wasmachine doorheen zal moeten.

Voorladers

Standaard hebben wasmachines een breedte van zo’n 60 centimeter, echter zal dit soms bij de grotere modellen afwijken. Ook de hoogte van een wasmachine is redelijk gestandaardiseerd. De meeste wasmachines zullen zo’n 85 centimeter hoog zijn. De diepte van de machines daarentegen zal wat meer variëren. De meeste modellen zijn zo’n 60 tot 70 centimeter diep, deze maat gaat vaak gepaard met de capaciteit van de machine.

Bovenladers

Voor bovenladers gelden andere maten. Deze zijn vaak een stukje hoger, de hoogte van een bovenlader is ongeveer 90 centimeter. De diepte van een bovenlader is vaak zo’n 60 centimeter en tot slot is de breedte vaak maar 40 centimeter. Hiermee onderscheiden ze zich qua formaat dan ook van het hierboven beschreven standaard model.

Toerental en centrifuge

Over het algemeen hebben wasmachines een maximum toerental van 1200 tot 1600 toeren. De vuistregel voor het toerental is “Hoe hoger het toerental, hoe droger de was.”. Na wat onderzoek op internet is gebleken dat wasmachines met een toerental van 1400 toeren het vaak net zo goed doen als die van 1600 toeren. Maar ook met een toerental van 1200 komt de was er weer redelijk “droog” uit.

Net als met de capaciteit is ook het door de fabrikant gestelde maximum toerental alleen bedoeld voor de kantoenen was. Andere stoffen zoals wol of synthetische materialen kun je beter op een lager toerental centrifugeren.

Geluidsniveau

Het geluid van een wasmachine is niet voor iedereen even belangrijk, maar wanneer je je wasmachine dichtbij je woonkamer of slaapkamer zet is het toch wel fijn als deze niet super veel geluid maakt. Het geluidsniveau van een wasmachine is het aantal decibel dat deze produceert tijdens het centrifugeren. Wil je een stille wasmachine? Kies dan voor een automaat met een geluidsniveau van 73 dB of minder. Hou er rekening mee dat elke 3 decibel een verdubbeling van het geluid is.

Wat zegt een energielabel over een wasmachine?

De zuinigste wasmachines op de markt hebben een A+++ energielabel. Fabrikanten gebruiken daarnaast nog de aanduidingen 10/20/30/40 en 50%. Deze aanduidingen binnen het A+++ label zijn echter geen officiële categorieën.

Over het algemeen zullen de wasmachines met een goed energielabel iets duurder zijn dan een qua capaciteiten vergelijkbaar model met een minder goed energielabel. Op de lange termijn zal je echter merken dat de aanschaf van een duurder model zich zal uitbetalen. De energiezuinige modellen zullen namelijk een stuk minder stroom gebruiken en dit merk je op je elektriciteitsrekening.

Is een wasmachine met energielabel A zuinig?

Zo op het eerste gezicht zal je waarschijnlijk denken dat een A-label al erg goed is. Niets is echter minder waar, dit is namelijk het minst energiezuinige label voor wasmachines. De Europese Unie heeft namelijk bepaald dat alle nieuwe wasmachines het energielabel A+ of hoger moeten hebben. De wasmachines met een A- of B- label mogen nog wel worden verkocht. Om deze reden zijn er drie nieuwe energielabels bijgekomen, namelijk het A+, A++ en A+++ label.

Nu zou je denken, met een A+++ label zit ik altijd goed! Helaas is er binnen dit label ook nog een redelijk verschil aanwezig. Fabrikanten van deze zuinige wasmachines hanteren daarom zoals eerdergenoemd een extra indeling binnen de klasse A+++.

Namelijk, A+++-10/20/30/40 en 50%. Ondanks dat dit geen officiële categorieën zijn, worden deze wel bepaald volgens de voorgeschreven meetmethoden van het energielabel. Deze extra categorieën worden echter niet door alle webwinkels aangehouden. Bij Bol.com en Coolblue zal je dit altijd kunnen terugvinden per wasmachine, samen met de gemiddelde jaarlijkse energiekosten.

 • A+++: Het meest zuinige energielabel. Het A+++ label heeft bij een laadvermogen van 7 kg een energieverbruik van zo'n € 33,- per jaar.
 • A++: Zo'n 10% zuiniger dan energieklasse A+. Het A++ label heeft bij een laadvermogen van 7 kg een energieverbruik van zo'n € 44,- per jaar.
 • A+: De minst zuinige energieklasse. Het A+ label heeft bij een laadvermogen van 7 kg een energieverbruik van circa € 51,- per jaar.

Koolborstel motor of koolborstelloze motor?

Globaal gezien zijn er twee verschillende motoren te onderscheiden. Koolborstelmotoren en koolborstelloze motoren. Het grote verschil zit hem in de manier waarop de wasmachine wordt aangedreven. Zo creëert een koolborstelmotor de aandrijving door middel van koolborstels, dit in tegenstelling tot een koolborstelloze motor zorgt. Deze zorgt namelijk voor rechtstreekse aandrijving. Wasmachines met een koolborstelloze motor zijn hierdoor dan ook energiezuiniger, duurzamer, stiller en hebben minder onderhoud nodig.

Gebruiksgemak

Wasmachines hebben een talloze opties aan extra mogelijkheden die jou het wassen eenvoudig maken. Om het makkelijk te maken hebben we een aantal van deze opties even op een rijtje gezet. We zullen hierbij kort beschrijven wat deze opties inhouden.

Automatische wasmiddeldosering

Hiermee hoef je niet meer te knoeien met je wasmiddel, de automatische wasmiddeldosering voegt automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toe. Hierdoor gebruik je nooit te veel en ook nooit te weinig!

Bediening via app

Welk apparaat kan er tegenwoordig nog zonder app? Ook wasmachines beschikken tegenwoordig over een speciale app! Hiermee bedien je jou wasmachine waar en wanneer je maar wilt!

Beladingssensor

De beladingssensor stelt voor jou het wasprogramma af op de hoeveelheid en het soort wasgoed die in de trommel zit. Dit zorgt ervoor dat je niet meer na hoeft te denken over welk wasprogramma het beste is voor jou was. Daarnaast was je hierdoor ook nog eens een stuk zuiniger.

Kledingbeschermende trommel

De kledingbeschermende trommel beschermt, zoals de naam al doet vermoeden, je kleding. De een speciale wandstructuur in de wastrommel zorgt ervoor dat jouw kleding minder snel slijt dan gebruikelijk.

Startuitstel en resttijdindicators

De resttijdindicator geeft aan hoe lang het nog duurt voordat de wasmachine klaar is met wassen. Dit is een functie die inmiddels bij de meeste wasmachines al ingebouwd zit. Daarnaast kun je bij veel wasmachines ook aangeven wanneer je wilt dat deze start met het wasprogramma. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld overdag werkt en aan het eind van de dag toch een vers gewassen wasje wilt hebben, zonder dat het apparaat de hele dag aan staat.

Stoomfunctie

De meeste mensen vinden strijken niet de leukste bezigheid. Speciaal voor die mensen zijn er wasmachines met een stoomfunctie. Deze stoomfunctie zal er helaas niet voor zorgen dat je nooit meer hoeft te strijken maar het scheelt je zeker een hoop strijkwerk!

Tussentijds was toevoegen

Het overkomt je vast wel eens, je hebt net alle was in de wasmachine gestopt, de wasmachine draait en je komt toch nog dat ene shirtje tegen dat je eigenlijk graag had willen wassen. Dit hoeft geen probleem meer te zijn wanneer je een wasmachine hebt waarbij je tussentijds was kan toevoegen.

Zelfreinigende wasmiddellade

Het schoonmaken van de wasmiddellade is misschien niet iets dat je vaak zult doen. Maar het kan zeker geen kwaad om deze af en toen schoon te maken of gewoon goed schoon te houden. De wasmiddellade kan na verloop van tijd wat muf gaan ruiken of erger nog, wasmiddel kan zich ophopen in het zeepbakje waardoor deze niet meer goed doorspoelt. Om dit te voorkomen reinigen sommige wasmachines deze wasmiddellade automatisch.

 • Ruime trommel van 8 kilo
 • Met i-DOS
 • Met startuitstel
 • Met AutoWeight functie
 • 16 wasprogramma's
 • Met eco-Silence drive
 • Helder display met relevante informatie
 • Beschikt niet over trommelverlichting
 • Geen stoomfunctie
Bosch WAU28S01NL

Dit apparaat van Bosch is voor ons naar voren gekomen als beste wasmachine voor het grote gezin. In de wastrommel kan maar liefst 8 kilo aan wasgoed. Maar wanneer de trommel een keertje niet vol is maakt dit ook niet uit. De machine doseert namelijk automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en water voor jouw hoeveelheid was. Hierdoor verbruik je geen onnodige energie.

Naast dat er veel was in kan kan je er ook veel verschillende soorten was in kwijt. De Bosch heeft voor een grote hoeveelheid aan soorten was een eigen wasprogramma. Deze grote hoeveelheid programma’s gaat in onze ogen niet ten koste van het gebruiksgemak. Als dit alles nog niet goed genoeg is beschikt de wasmachine ook nog eens over een zeer prima energie label, namelijk een C-label

Verder is dit apparaat nog voorzien van een aantal functionaliteiten die het wassen erg gemakkelijk maken. Je kan bijvoorbeeld zelf bepalen hoe laat het wasprogramma start door de startuitstel functie. Ook geeft de wasmachine gedurende de wasbeurt aan hoe lang het nog duurt voordat jouw wasgoed weer helemaal schoon is. Tot slot beschikt de machine ook nog over een 3-voudige waterbeveiliging, deze sluit de watertoevoer af wanneer er storing is of de wasmachine andere problemen ervaart.

Specificaties:

Capaciteit 8 kg Afmetingen 60 x 59 x 84,5 cm (b x d x h) Toerental 1400 toeren per minuut Geluidsniveau 49 dB Energielabel C Koolborstelloze motor Ja
  • Energie label A
  • Met startuitstel
  • Met verkorte programma's
  • Met AutoWeight functie
  • 16 wasprogramma's
  • Met Anti-bacterie technologie
  • Helder display met relevante informatie
  • Je kunt van te voren niet zien hoe lang een wasprogramma duurt
  Haier HW80-B14636N

  Deze machine van Haier is de ideale wasmachine voor het kleine gezin. Zowel in aanschaf als in gebruikskosten is deze wasmachine ook nog eens vriendelijk voor de portemonnee. Het energielabel dat het apparaat heeft is een A. Hierdoor bespaar je op de lange termijn ook nog eens geld.

  De wasmachine zal aan het einde standaard centrifugeren met 1400 toeren per minuut. Maar als je bijvoorbeeld wollen kleding in de wasmachine stop kan je deze ook instellen voor minder toeren per minuut. Door het toerental en de koolborstelloze motor is de Haier ook nog eens een relatief stille wasmachine, het apparaat produceert slechts 67 dB.

  Verder heeft de Haier wasmachine een vulgewicht van 8 kilo. Een nadeel is dat de wasmiddellade niet zelfreinigend is, waardoor onderhoud dus nodig blijft. Een voordeel is dan weer dat het apparaat een AutoWeight functie heeft. Het wasgoed wordt gewogen en hier wordt het wasprogramma op aangepast.

  Bovendien beschikt het apparaat over een startuitstel functie en anti-bacterie technologie.

   • Nieuw energielabel A
   • Capaciteit van 9 kilogram
   • Met EcoBubble technologie
   • Met autodose
   • Beschikt over een stoomfunctie
   • Digital Inverter Technologie voor een energiezuinige koolborstelloze motor
   • Heeft geen AddWash deur om vergeten wasgoed toe te voegen.
   Samsung WW90T534ATW

   Deze wasmachine van Samsung is door ons uitgekozen als de beste energiezuinige wasmachine. Deze wasmachine heeft dan ook een energielabel A. Sinds maart 2021 is er een nieuwe tabel voor de energie labels, waardoor er geen A+++ meer is. Dat betekent dat deze wasmachine van Samsung volgens de nieuwe regels één van de meest energiezuinige wasmachines is.

   Verder is de Samsung een relatief grote wasmachine met een capaciteit van 9 kilogram. Hierdoor is het apparaat uitstekend geschikt voor gezinnen/huishoudens van ongeveer drie tot vijf personen. Wanneer de wastrommel niet helemaal gevuld is zal het apparaat automatisch het water- en energieverbruik aanpassen op de inhoud. Er wordt dus niet onnodig water en energie verspeeld. Ook maakt het apparaat gebruik van de ECO-bubble technologie waarbij wasmiddel wordt omgezet in bubbels zodat het beter in de stof doordringt.

   De Samsung beschikt over maar liefst 10 verschillende wasprogramma’s, hiermee is het apparaat geschikt voor bijna alle soorten wasgoed. Na het wassen wordt de was gecentrifugeerd met 1400 toeren per minuut waardoor deze relatief droog uit de machine zal komen. Tot slot is er nog de optie om te eindigen met een stoomprogramma, deze zorgt ervoor dat je minder hoeft te strijken. Het stoomprogramma zal ongeveer een derde van de kreukels eruit halen. Helemaal niet strijken zul je helaas niet aan ontkomen.

   Ondanks dat de machine over een koolborstelloze motor beschikt maakt deze toch redelijk wat lawaai. De 74 dB die tijdens het centrifugeren ten gehoren komt is te overzien maar je wilt niet al te dicht in de buurt van dit apparaat slapen.

   Specificaties:

   Capaciteit 9 kg Afmetingen 60 x 55 x 85 cm (b x d x h) Toerental 1400 toeren per minuut Geluidsniveau 74 dB Energielabel A Koolborstelloze motor Ja
    • 46 dB tijdens het wassen en 72 dB tijdens centrifugeren
    • Wast binnen 49 minuten de was
    • Zuinige wasmachine met A energielabel
    • Honingraat structuur
    • Vulgewicht van 9 kilo
    • Effectief tegen bacteriën
    • Automatisch doseren
    • De wasmachine beschikt niet over trommelverlichting
    Miele WWR 760 WPS

    De Miele is door ons verkozen als beste stille wasmachine van dit moment. Deze machine is geschikt voor huishoudens van 3 tot 5 personen. Met een capaciteit van 9 kg kan je makkelijk deze hoeveelheid was kwijt. De wastrommel is voorzien een speciale honingraatstructuur, hierdoor slijt en kreukt je kleding minder snel.

    Stille wasmachine

    Zoals vermeld is de wasmachine erg stil, mede door de koolborstelloze motor produceert het apparaat slechts 72 dB tijdens het centrifugeren en tijdens het wassen 46 dB. Tijdens het centrifugeren maakt de wasmachine 1600 toeren per minuut, dit heeft als resultaat dat de kleding ook nog eens relatief droog uit de wasmachine komt.

    Naast dat de wasmachine een mooie capaciteit heeft en weinig geluid maakt is deze ook nog eens super zuinig. De Miele is geklasseerd met het energielabel A. Ook beschikt de wasmachine over een beladingssensor waardoor deze het water- en energieverbruik kan afstemmen op jou hoeveelheid was. Wanneer de wastrommel dus een keertje niet vol zit is dit geen probleem!

    Met het PowerWash programma heb je binnen 49 minuten de was klaar. Daarnaast beschikt de Miele WWR 760 WPS ook over een speciaal wasprogramma voor de kleinere wasjes, want af en toe wil je gewoon je favoriete outfit nog even snel wassen. Het SingleWash programma zorgt ervoor dat wasjes tot 1 kilogram snel en energiezuinig schoon wordt.

    Specificaties:

    Capaciteit 9 kg Afmetingen 60 x 64 x 85 cm (b x d x h) Toerental 1600 toeren per minuut Geluidsniveau 72 dB Energielabel A Koolborstelloze motor Ja

     De AEG L6FBN5761 is gekozen als de beste wasmachine voor huishoudens van 3 tot 4 personen. Met een capaciteit van 7 kilogram en beschikt over wasprogramma’s die de was ook snel schoon krijgen. Met een nieuw energielabel niveau D  zal je de komende jaren nog goed besparen op je energierekening.

     Met de stoomfunctie zal je voortaan niet meer met de hand je hemden hoeven strijken. Deze functie, ProSteam genoemd door AEG, ontkreukt je kleding waardoor je in de meeste gevallen je hemden niet of minder hoeft te strijken. Erg handig als je veel strijkt, hierdoor gaat je kleding langer mee en voorkom je slijtage.

     Bij een gemiddeld gebruik verbruikt de AEG L6FBN5761 152 kWh per jaar, wat uitkomt op wasmachine kosten van €34,91 per jaar. Erg zuinig, zeker in vergelijking met oudere modellen wasmachines. In Maart 2021 zijn de energie labels verandert, wat betekent dat energielabel D voorheen een A kon zijn.

     De beladingssensor (ProSense) zorgt er voor dat de machine zelf weegt hoeveel was er in zit. Aan de hand van het gewicht wordt de hoeveelheid water bepaald en hoeveel energie het wassen zal kosten. Hierdoor is deze AEG een van de meest energiezuinige wasmachines op de markt. Je zal wel nog zelf de hoeveelheid wasmiddel bepalen, maar dat is een klein gegeven.

     Specificaties

     Capaciteit 7 kg Afmetingen 60 x 85 x 60 cm Toerental 1600 toeren per minuut Geluidsniveau 75 dB Energielabel D Koolborstelloze motor Ja

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

      Specificatie Bosch WAU28S01NL Haier HW80-B14636N Samsung WW90T534ATW Miele WWR 760 WPS AEG L6FBN5761