Beste inductie wok pannen om te wokken op een inductiekookplaat

Wokken op inductie: de beste inductie wokpannen van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 11 oktober 2021

We horen vaak van bezoekers dat wokken op inductie niet mogelijk is. Dit is gelukkig niet waar, maar niet elke wokpan gaat zomaar op inductie werken. Door de kleine bodemoppervlakte van een wokpan heb je wel een speciale wokpan nodig als je wilt gaan wokken op je inductiekookplaat. Dus wat is de beste inductie wokpan van het moment?

Wij hebben de vier beste inductie wokpannen uitgezocht, ieder met een speciaal einddoel. Ben je op zoek naar de goedkoopste of de meest luxe wokpan voor inductie? Wij hebben ze op een rijtje gezet, ook als je op zoek bent naar de beste koop.

Beste koop van 2024
BK Fortalit Steelwok
Beste koop inductie wokpan qua prijs/kwaliteit

BK Fortalit Steelwok

 • Ovenbestendig tot 230 graden
 • Diameter van 28 cm
 • Geschikt voor gebruik op verschillende warmtebronnen
 • Geëmailleerd staal

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
BK Fortalit Steelwok

BK Fortalit Steelwok

Deze wokpan is de beste koop. Een goede wokpan van hoge kwaliteit voor een prima prijs.
Beste wokpannen voor inductie
Budget

Tefal Hero Wokpan (28 cm)

Voor iedereen die een goedkope wokpan zoekt voor op inductie maar niet wil inleveren op kwaliteit
Demeyere Wokpan 32 cm

Demeyere Wokpan 32 cm

Voor iedereen die met high-end cookingware aan de slag wil gaan zonder anti-aanbaklag
Staub Wokpan

Staub Wokpan

Deze wadjan van Staub is de beste keus als je wilt wokken met een gietijzeren wokpan

Waar moet je op letten bij het kopen van een wokpan voor inductie?

Een wokpan is niet als iedere andere pan. Het design van een wokpan verschilt flink van traditionele kookpannen. Zelfs koekenpannen zien er radicaal anders uit. Bij het kopen van een wokpan voor inductie kan je niet zomaar elke wokpan aanschaffen. Meer weten over inductie? Lees dan onze onderzoek over koken op inductie.

De wokpan moet te gebruiken zijn op een inductieplaat, waardoor de bodem van de wokpan vaak wat groter in diameter is dan bij een standaard wokpan. Ook is je keuze afhankelijk van de afmetingen van de zones op de inductiekookplaat in jouw keuken. Dit komt omdat bij een traditioneel gasfornuis de vlammen van het gaspitje ook de zijkant van de wokpan verwarmen. Bij inductie is dit niet het geval; de bodem van de pan moet de rest van de pan verhitten.

De onderstaande punten moet je in het achterhoofd houden wanneer je een wokpan voor inductie gaat kopen.

 • Kies voor een wokpan met het inductiekeurmerk.
 • Kies voor een wokpan met een platte bodem zonder oneffenheden.
 • Kies voor een wokpan met een wat grotere diameter in de bodem.
 • Kies niet voor een te kleine inductie wokpan.

Kies voor een wokpan met het inductiekeurmerk

Niet elke wokpan kan worden gebruikt op inductie. Als je van plan bent de wokpan te gebruiken op je inductiekookplaat, houd er dan dan rekening mee dat deze het inductiekeurmerk heeft.

Het keurmerk wordt op sites als Bol.com aangegeven met een icoon en bij Coolblue wordt er duidelijk vermeld dat de wokpan zal werken op inductie. Zo maak je niet per ongeluk de verkeerde aankoop. Alle wokpannen in deze koopgids zijn induction-ready.

Kies voor een wokpan met een platte bodem zonder oneffenheden

Inductie werkt via magnetisme. Het is daarom belangrijk dat de wokpan een zeer gladde bodem heeft met minimale oneffenheden en vervormingen. De vier beste inductie wokpannen die door Popula zijn uitgekozen en verkozen tot het beste uit de test hebben allemaal een goede platte bodem die werkt op inductie.

Kies voor een wokpan met een wat grotere diameter in de bodem

Als je een wokpan wilt gaan gebruiken op inductie dan zal niet elke wokpan zomaar werken. Aangezien een inductieplaat de warmte op een andere manier naar de wokpan geleid, moet het ontwerp van de wokpan hierop inspelen.

Een traditionele wokpan heeft in verhouding met een wokpan die geschikt is voor inductie een bodem met een kleinere diameter. Dit is bij een gasfornuis geen enkel probleem, aangezien de vlammen zowel de bodem als de zijkant van de pan verhitten. Bij een wokpan voor inductie moet de bodem worden verwarmd en vanaf hier wordt de warmte naar de rest van de pan geleid.

Wij raden daarom dat je kiest voor een inductie wokpan met een bodem met een grotere diameter. Neem anders een kijkje in het overzicht van wokpannen met een grote bodemdiameter. Deze wokpannen zullen allemaal goed werken op inductie.

Kies niet voor een te kleine inductie wokpan

Bij wokpannen zijn er enkele standaardmaten verkrijgbaar. De kleinste diameter is slechts 26 centimeter, waar de grotere wokpannen vaak eindigen rond de 38 centimeter. De tussenmaten zijn 28 en 30 centimeter in diameter.

Wij raden aan om niet te kiezen voor een wokpan van 26 centimeter, behalve als je vaak voor 1 tot 2 personen kookt. Als je voor 2 tot 4 personen kookt dan is 28 centimeter aangeraden, maar in dit geval is een iets grotere wok nog wat handiger. Oftewel, kies niet voor een te kleine wokpan voor inductie. Houdt ook zeker rekening met de afmetingen van de kookzones op de inductieplaat.

Wel of geen anti-aanbaklaag?

Afhankelijk van hoe vaak je van plan bent de wokpan te gaan gebruiken, kan je kiezen voor wel of geen anti-aanbaklaag. Een pan met een anti-aanbaklaag gaat in de meeste gevallen minder lang mee dan een pan zonder anti-aanbaklaag.

Pannen met een anti-aanbaklaag zijn sneller geneigd kapot te gaan, doordat de laag kan barsten en schilferen. Als je de anti-aanbaklaag goed onderhoudt, hoeft dit echter geen probleem te zijn. Voor een optimale levensduur raden we aan geen metalen spatels en dergelijke te gebruiken in een pan met een anti-aanbaklaag. Daarnaast raden we aan om  pannen met een anti-aanbaklaag altijd met de hand af te wassen.

Pannen zonder een anti-aanbaklaag zijn voor beginnende kook enthousiastelingen vaak wat lastiger te gebruiken, maar bieden voor de wat gevorderde koks onder ons zeker wat voordelen. Zonder anti-aanbaklaag kan een pan veel hogere temperaturen bereiken, wat zeker bij wokken een groot voordeel is.

De vier beste wokpannen voor inductie

Popula heeft in totaal de vier beste inductie wokpannen uitgezocht. Verschillend van beste koop, tot beste budget- of luxe koop. Daarnaast hebben we vanwege grote vraag ook de beste gietijzeren wokpan uitgekozen.

 • Ovenbestendig tot 230 graden
 • Diameter van 28 cm
 • Geschikt voor gebruik op verschillende warmtebronnen
 • Geëmailleerd staal
 • Is vaatwasserbestendig maar handwas is beter
BK Fortalit Steelwok

Deze wokpan van BK is gekroond tot de beste koop als het aankomt op een wokpan die geschikt is voor inductie. Met een niet al te hoge prijs en een grote diameter (28 cm) in de bodem is deze perfect om mee te wokken op inductie.

Makkelijk wokken door de anti-aanbaklaag

De binnenkant van de pan is gecoat met een anti-aanbaklaag, waardoor je minder olie of boter hoeft te gebruiken tijdens het wokken. Het nadeel van een anti-aanbaklaag is dat deze niet bestand is tegen temperaturen boven de 250°C. Hierdoor kan je dus net iets minder heet wokken, maar gaat het wokken wel iets makkelijker.

De wokpan kan in de vaatwasser worden schoongemaakt, maar we raden dit altijd af bij pannen met een anti-aanbaklaag. Pannen met een anti-aanbaklaag zijn snel schoon te maken onder de kraan en dit is vele malen beter voor de pan zelf.

De BK FortalitWok kan in de oven worden gebruikt, maar tot een maximale temperatuur van 230°C. Aangezien het handvat niet van metaal is gemaakt maar van kunststof, zal deze kapot gaan bij te hoge temperatuur in de oven.

Wat zwaarder, maar kan tegen een stootje

Met een gewicht van 1,3 kilo is het niet een hele zware wokpan op de markt. Maar BK maakt voor deze pan gebruik van een extra zware bodem. Voor koken op inductie is een wat zwaardere pan wel fijn; zo schuift deze minder snel over de gladde inductie kookplaat.

De wokpan van BK bestaat uit vier verschillende lagen die magnetisch zijn, waardoor deze goed werkt op inductie. De titanium bovenlaag zorgt er daarnaast voor dat de anti-aanbaklaag niet snel krast en hierdoor nog langer meegaat. De lagen zorgen er ook voor dat de warmte goed wordt verdeeld; zo zit de warmte niet enkel in de bodem, maar wordt deze ook doorgeleid naar de zijkanten van de pan.

Conclusie

De Fortalit Wok van BK is een zeer degelijke pan voor een goede prijs. De wokpan is inductie-ready en kan direct worden gebruikt. Voor mensen die een degelijke wokpan voor inductie zoeken met een anti-aanbaklaag, is dit de beste koop.

  • Goedkoper en prima kwaliteit
  • Ruime wokpan voor 3 tot 4 personen
  • Thermospot geeft de perfecte temperatuur aan
  • Lichtgewicht van slechts 1,6 kilo
  • Anti-aanbaklaag zonder PFOA (teflon)
  • Vaatwasserbestendig
  • Pannen met anti-aanbak kunnen beter met de hand worden afgewassen
  Budget
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Tefal-Hero-Wokpan-voor-Inductie.jpg

  Wil je gewoon heerlijk kunnen wokken op inductie zonder een berg geld uit te geven? Dan is Tefal altijd een goed merk om te overwegen. De Tefal Hero wokpan is een zeer voordelige koop, zonder dat hier slechte kwaliteiten tegenover staan.

  Goedkoop is bij deze wokpan geen duurkoop

  Tefal pannen vind je tegenover in veel huishoudens. Als je kookt met inductie dan is de Tefal Hero een goede keuze, met name door de grote diameter van de bodem. Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte snel en geleidelijk wordt verspreid naar de rest van de pan. Met een kleine bodem op een inductieplaat werkt dit nou eenmaal minder goed.

  De bodem van de Tefal Hero wokpan is hetzelfde als bij veel van de andere pannen van Tefal die op inductie werken. De dikke sandwichbodem voorkomt vervorming van de bodem en zorgt voor een gelijke warmteverdeling over de rest van de pan. Dit zorgt er weer voor dat alle ingrediënten in de pan dezelfde aandacht krijgen.

  Kenmerkend aan pannen van Tefal is de rode Thermo-spot. Deze Thermo-spot is in het midden van de bodem van de pan te vinden en geeft tijdens het opwarmen duidelijk aan wanneer de perfecte temperatuur is bereikt. Zo is de pan nooit te koud of te heet. Zeer handig als je zelf niet duidelijk kan inschatten wanneer de pan de juiste temperatuur heeft bereikt.

  Met een gewicht van slechts 1,6 kilo is het niet een al te zware wokpan. Hierdoor is de wokpan eenvoudig met een hand op te tillen (behalve als je er natuurlijk kilo’s aan heerlijke ingrediënten in de pan zitten).

  Inductie wokpan met anti-aanbaklaag

  Voor de een is het een last en voor een ander een welkome toevoeging: een anti-aanbaklaag. Deze wokpan van Tefal beschikt er in ieder geval over. De anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat het eten niet snel aanbakt en dat je minder olie of vetten hoeft te gebruiken.

  Hoewel de pan officieel in de vaatwasser kan, raden wij dit bij pannen met anti-aanbaklaag af. Door deze laag zijn pannen erg snel af te wassen, dus het is dan ook zeker geen ramp om deze even snel onder de kraan te houden als dit inhoudt dat je wokpan het toch wat extra jaren gaat volhouden.

  In de anti-aanbaklaag zit geen PFOA (teflon) verwerkt, waardoor er geen kans is op het vrijkomen van giftige stoffen.

   • Zeer goed geleidende materialen voor inductie
   • Kan hoge temperaturen aan
   • Geschikt voor 3 tot 4 personen
   • Goede bouwkwaliteit, wokpan gaat lang mee
   • Vaatwasserbestendig
   • Geen anti-aanbaklaag
   • Hogere aanschafprijs
   Demeyere Wokpan 32 cm

   Als je op zoek bent naar een luxe wokpan voor inductie waar je de komende jaren heerlijk mee kan wokken, dan is de inductie wokpan van Demeyere zeker aan te raden. De hogere prijs is niet voor iedereen weggelegd, maar de hoge kwaliteit van de materialen is de prijs meer dan waard.

   Beste materialen voor een goede warmtegeleiding

   Demeyere heeft met deze wokpan flink haar best gedaan om een pan te maken die op alle warmtebronnen werkt, maar ook met de gedachte dat wokken op inductie geen probleem mag zijn.

   De pan zelf bestaat uit vijf lagen: roestvrij staal, zuiver aluminium, aluminium legering, nogmaals zuiver aluminium en de buitenste laag bestaat uit magnetisch roestvrij staal. Dit laatste zorgt ervoor dat warmte snel naar de andere lagen kan worden verspreid, ook op een inductiekookplaat.

   De wokpan warmt op inductie zeer snel op, waardoor roerbakken van vis, vlees en groente zeer snel gaat. Met een goede hoeveelheid (wok)olie mis je de anti-aanbaklaag ook helemaal niet.

   De Demeyere wokpan heeft een diameter van 32 centimeter, waardoor je zonder problemen voor 3 tot 4 personen kan wokken. Met een gewicht van 2 kilo is het geen lichtgewicht. Toch is de wokpan nog goed met één hand op te tillen door het langere handvat.

   Gebruiksvriendelijk en multifunctionele luxe wokpan

   Aangezien deze wokpan van Demeyere niet beschikt over een anti-aanbaklaag, kan je zonder een slecht geweten de wokpan wassen in de vaatwasser.

   Het handvat van de wokpan is gemaakt van een ruw en geparelstraald roestvrijstaal. Hierdoor ligt het handvat fijn in de hand. De hoge kwaliteit van de pan zie je zelfs terug in het handvat; deze is gelast en niet geschroefd. Hierdoor komen er niet zomaar etensresten vast te zitten in de kleine ruimtes tussen de schroeven.

   De wokpan zelf is afgewerkt met een oppervlaktebehandeling die ervoor zorgt dat de pan zelf eenvoudig is schoon te maken en het mooie uiterlijk van de pan niet afneemt met de jaren.

    • Zeer goede en snelle warmtegeleiding
    • Bruikbaar op verschillende warmtebronnen
    • Bestand tegen krassen
    • Wordt geleverd met tempura rooster
    • Duurzaam
    • Twee handige handvaten als bij een wadjan
    • Prijzig in aanschaf
    • Zwaar in gewicht
    Staub Wokpan

    Als je een liefhebber bent van gietijzeren pannen, dan is het ook niet meer dan logisch dat je kiest voor een gietijzeren wok. Door het gewicht van gietijzer en de grootte van de meeste wokpannen is het lastig om een gietijzeren wokpan te vinden, zeker voor het koken op inductie. Deze Staub heeft een wadjan (wokpan zonder steel maar met twee handvaten) op de markt gebracht die geschikt is om te wokken op inductie, en dat in een gietijzer hoesje!

    De voordelen van een gietijzeren wok

    De meeste wokpannen hebben tegenwoordig een anti-aanbaklaag. De afgelopen jaren is aangetoond dat anti-aanbaklagen met teflon slecht kunnen zijn voor de gezondheid. De keuze voor een gietijzeren wok is daardoor ook deels een gezonde keus.

    Doordat de Staub Wok volledig gemaakt is van gietijzer, betekent dit ook dat deze erg goed de warmte kan vasthouden en geleiden. Hierdoor wordt de hele wok goed warm en niet enkel de bodem. Gietijzer warmt ook zeer snel ook op, dus je benut je inductieplaat volledig. Pas wel op, hierdoor kunnen de handvaten ook warm worden.

    Het nadeel van een gietijzeren wok is dat deze toch wat zwaarder is. Met een gewicht van bijna 4 kilo is de Staub wokpan zeker geen lichtgewicht. Het voordeel hiervan is dat deze gietijzeren wokpan dan ook niet snel heen en weer glijdt over de gladde inductieplaat. Het optillen is uiteraard wel wat zwaarder. Gelukkig zit er aan beide kanten een handvat zodat de wokpan goed op te tillen en te verplaatsen is.  Gietijzer gaat in het algemeen wel veel langer mee dan andere materialen, zeker pannen met een anti-aanbaklaag.

    Inductie wokpan met deksel

    Bij deze gietijzeren wok kunnen we niet ontkennen dat deze er erg esthetisch uitziet. De Staub wokpan komt inclusief een handige glazen deksel waardoor de warmte niet ontsnapt tijdens het wokken. Daarnaast krijg je ook een handig tempura rooster, zodat je makkelijk de tempura kan laten afdruipen zonder een rotzooi te maken.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.