Inductie koken: alles wat je moet weten over koken op inductie

Koken op inductie: grillen, wokken, braden en sudderen
Koken & Tafelen

Afgelopen jaren is koken op inductie heel wat populairder geworden. In de nieuwbouw vind je steeds vaker inductieplaten en is koken op gas of keramisch steeds minder in trek. Maar waar moet je op letten als je wilt overstappen naar koken op inductie?

Hoe werkt koken op inductie?

Het principe achter inductie koken is vrij simpel. In een inductiekookplaat zitten elektrische spoelen verwerkt. Op basis van een magnetisch veld gaat er een weerstand door de pan heen die hierdoor wordt omgezet in warmte.

Voordelen van koken op inductie

Koken met inductie heeft uiteraard haar voordelen tegenover keramisch koken of ouderwets op gas. Uiteraard zijn er flink wat redenen waarom inductie koken tegenwoordig zo populair is.

  • Het hitteveld van een inductieplaat wordt zeer snel warm. Daarnaast koelt de inductieplaat ook erg snel af, waardoor je niet snel brand aan de plaat.
  • Afhankelijk van de panbodem zal het hitteveld zich aanpassen. Hierdoor is het hitteveld nooit te klein.
  • Door het vlakke oppervlakte is de inductiekookplaat eenvoudig schoon te houden. Vergelijk dat maar eens met ouderwetse gaspitjes.
  • Door het directe contact met de panbodem wordt de energie tijdens inductiekoken efficiënt gebruikt. Je raakt weinig warmte kwijt.
  • Qua energieverbruik is elektriciteit zuiniger en uiteindelijk ook beter voor het milieu.
  • Basistaken zoals water aan de kook brengen gaan velen malen sneller op een inductieplaat.

Nadelen van koken op inductie

Elk kooksysteem heeft helaas ook enkele nadelen. Hieronder staan de drie grootste nadelen op een rijtje.

  • De aanschafprijs van inductiekookplaten zijn prijziger dan andere elektrische kooksystemen.
  • Er is een aparte stroomgroep nodig om de inductiekookplaat aan te sturen om er genoeg energie voor vrij te houden.
  • Niet elk soort pan is geschikt om te koken met inductie. Tegenwoordig is het aanbod inductiepannen gelukkig erg groot.
  • Ook al is inductie zuiniger dan gas, door de gasprijs is koken op gas helaas nog steeds wat goedkoper.

Misverstanden over koken op inductie

Er gaan veel verhalen in de rondte over koken op inductie. Sommige van deze verhalen, zoals beschreven in de voor- en nadelen zijn op waarheid gebaseerd. Echter zijn er ook nog enkele mythen die wij graag de wereld uit helpen betreft koken op inductie.

Wij hebben de acht grootste misverstanden over inductie koken op een rijtje gezet.

Is koken op inductie gevaarlijk?

Dit is niet waar. Koken op inductie is niet gevaarlijk. Integendeel, koken op een traditioneel gasfornuis met pitjes is gevaarlijker dan inductie. Met een gasfornuis ga je aan de haal met vuur. Ovenwanten om een pan te pakken kunnen verbranden, of een theedoek dat net té dicht bij ligt.

Als je kookt met een inductieplaat zal dit niet snel gebeuren. De inductieplaat zelf wordt namelijk niet heet, maar de pan wel. De inductieplaat koelt zeer snel af zodra de pan wordt verwijderd van de plaat, waardoor de plaat in het ergste geval wat warmer aanvoelt. Je kan je helaas nog wel branden aan de hete pan.

Naast het feit dat je niet met open vuur bezig bent tijdens het koken met inductie, zal een inductieplaat ook direct afkoelen zodra de pan van de plaat wordt getild. De inductieplaat heeft de pan nodig om warmte op te wekken.

Al om al kan worden gesteld dat koken op inductie niet gevaarlijk is. Het is juist een van de meest veilige vormen van koken. Ook steeds meer ouderen stappen over op inductie. Juist een van de grootste redenen hiervoor is de veiligheid van koken op inductie.

Heb je speciale pannen nodig voor inductie koken?

Dit hangt af van de definitie van speciaal. De meeste pannen die zijn gemaakt van een magnetisch materiaal zoals ijzer zijn geschikt om te koken op inductie. Het klopt wel dat er pannen zijn die speciaal zijn ontworpen om mee te koken op inductie. Deze inductie pannen zijn gemaakt van materialen die zeer magnetisch zijn.

Toch zit er een kern van waarheid in. Bepaalde pannen die niet goed magnetiseerbaar zijn, zoals pannen die volledig vervaardigd zijn uit koper, aluminium, aardewerk en glas zullen niet werken op een inductieplaat.

Onze favoriete inductie pannen

Als je de omslag maakt naar koken op inductie, dan raden we je wel aan om pannen te kopen die gemaakt zijn voor inductie. Waarom? Hiermee voorkom je toekomstige problemen en ben je verzekerd van een pannenset die goed werkt met je inductie kookplaat.

Het enige wat een pan nodig heeft om te werken op inductie is een element in de bodem dat goed magnetisch is, zoals (giet-)ijzer of staal. De rest van de pan kan dan vervaardigd zijn uit een ander materiaal. Als je op zoek bent naar een goede selectie pannen, bekijk dan ons overzicht van de beste pannenset voor op inductie.

Is koken op inductie duurder dan op een gaskookplaat?

Momenteel is koken op gas goedkoper. Als we kijken naar de aanschafprijs van een inductieplaat tegenover een standaard gaskookplaat, dan ligt de prijs van de inductieplaat gemiddeld hoger. Daarnaast is de prijs van gas ook nog eens goedkoper dan de prijs van elektriciteit. Als je het financieel bekijkt, waarom zou je dan willen overstappen naar koken op inductie?

Het gedeelte van de kosten die worden gebruikt met koken zijn slechts een klein deel van de kosten die per jaar worden gemaakt. Verwarmen van het huis, douchen, de koelkast en de vaatwasser nemen een veel groter deel van de kosten in beslag.

Hoewel gas momenteel goedkoper is, is de verwachting dat de komende 15 jaar de prijs van gas met maar liefst 75% gaat stijgen. Juist elektriciteit zal steeds interessanter worden, zeker als de belasting op elektriciteit de komende jaren naar beneden gaat. De onderstaande tabel geeft duidelijk aan wat je de komende jaar kan verwachten.

Met het oog op de toekomst is de aanschaf van een inductie kookplaat dan ook interessanter dan een gaskookplaat. En als je groene stroom afneemt, dan is het ook nog eens beter voor het milieu.

Type kookplaat Energieverbruik per jaar Energiekosten 2018* Verwachte energiekosten 2030*
Gaskookplaat 37 m3 gas € 23,79 € 32,93
Inductie kookplaat 175 kWh € 38,50 € 28,69
Keramische kookplaat 225 kWh € 47,25 € 36,80

Bovenstaande tabel is uitgegeven door de Consumentenbond, 2018

Wel moet je kijken naar hoe je huis momenteel al is ingericht. Moeten er nog aparte groepen worden aangelegd in de meterkast? Heb je nog een speciaal Perilex stopcontact nodig of is die al aanwezig?

Kan je wokken op met inductie?

Wokken op een inductieplaat is geen enkel probleem. Het klopt dat bij een ouderwets gasfornuis vaak een speciaal pitje zit om mee te wokken. Dit pitje is erg krachtig en heeft een hoog vermogen; perfect om mee te wokken. En zo een brander zit niet op je inductieplaat.

Geen zorgen. Door het hoge rendement van een inductieplaat gaat er weinig energie (lees: hitte) verloren. Het rendement van een inductieplaat zit rond de 90% tot 95%. Bij een gasfornuis ligt het rendement rond de 50%. Bij een gasfornuis gaat er dus weinig energie verloren, en bij een inductieplaat niet. En ja, dit betekent dat 50% van de kosten die je maakt met een gasfornuis praktisch worden weggegooid.

Oftewel, je kan gerust verder gaan met allerlei heerlijke Aziatische wokrecepten. Op een inductieplaat kan je prima wokken. Wel moeten we er bij vermelden dat de onderkant van je wokpan gedeeltelijk plat moet zijn, om zo goed aan te sluiten op de inductieplaat. Zie hier ons overzicht van de beste wokpannen voor inductie.

Kan je de pan van de inductieplaat afhalen tijdens het koken?

Geen enkel probleem. Het lijkt een logisch idee: de wrijving (hitte) die ontstaat uit het magnetisme van de pan en de inductieplaat verdwijnt zodra je de pan optilt van de inductieplaat. De hitte is weg. Maar zodra je de pan terug plaatst komt de hitte zeer snel terug, waardoor je zeker gewoon met de pan aan de loop kan gaan.

Kan je braden, grillen en sudderen op een inductieplaat?

Dat is geen enkel probleem. Je kan nog steeds genieten van heerlijke grill- en braadrecepten én trotse eigenaar van een inductieplaat zijn. In principe werkt inductie koken hetzelfde als bij een gasfornuis: de bodem van de pan wordt verhit en hierdoor warmt de inhoud ook op. Bekijk hier ons overzicht van de beste braadpannen voor inductie.

Grillen op inductie met een langwerpige grillplaat met handvaten

Als je lekker wat wilt sudderen is dat geen enkel probleem. In plaats van het gaspitje wat lager te zetten, stel je het vermogen van de plaat wat lager in. Net zo makkelijk als bij een gasfornuis. Sudderen, braden en grillen is dus nog steeds mogelijk als je met inductie wilt gaan koken. Bekijk hier ons overzicht van de beste grillpannen voor inductie.

Kan ik mijn oude pannen die ik op gas heb gebruikt op inductie gebruiken?

In de meeste gevallen is dit geen probleem. Geen zorgen, het maakt niet uit of je pannen op gas heb gebruikt en overstapt op koken op inductie. Het klopt dat pannen die worden gebruikt een klein beetje kunnen vervormen, waardoor de bodem niet meer perfect recht is.

Aangezien een inductieplaat werkt met magnetisme, is een kleine vervorming geen enkel probleem. Praktisch alle inductieplaten zijn goed magnetisch tot een afstand van 3 centimeter. En de vervormingen die hebben kunnen plaatsvinden in de pan zijn gelukkig niet zo groot, dus je oude pannen blijven werken (mits ze van een magnetisch materiaal zijn gemaakt).

Is koken op inductie lastiger dan op gas?

Nee, koken op inductie is niet lastiger dan koken op gas. Onze ervaring met koken op inductie luidt dat je zelfs meer controle hebt met een inductie kookplaat.

Koken op inductie houdt in dat je precies de temperatuur van een hittezone kan instellen. Wil je water op 100° koken? Dan stel je dat in. Daarnaast kan je er voor zorgen dat een hittezone maar voor een ingestelde tijd werkt. Hierdoor heb je geen last meer van overkoken. De controle bij inductie is simpelweg groter dan koken op gas.

Een voordeel van gas dat vaak naar voren wordt gehaald is het geluid van het gas. Inductie koken is een stuk stiller dan koken op gas. Aangezien je niet persé een afzuigkap nodig hebt, kan je wellicht dit geluid ook missen. Een afzuigkap kan trouwens bij een inductie kookplaat nog steeds geen kwaad.

Werken gietijzeren pannen op inductie?

Ja, gietijzeren pannen werken ook op een inductie kookplaat. Het is van belang dat de pan contact kan maken met de magnetische spoel in de kookplaat. De pan moet hiervoor van een magnetisch materiaal zijn. Gietijzer is volledig van ijzer en is dan ook uitermate geschikt om te gebruiken op inductie.


Reacties

Carlo

Carlo

Heb het artikel gelezen....kan het ook dat er een gedeelte van het inductieveld van het kooktoestel minder of niet werkt? Ook met bv waterlopen merken we dat er met intervallen wordt verwarmd...dus niet konstant.?

Geplaatst op 01 aug 2020
Leenders W.

Leenders W.

Hoe komt het dat bij inductie koken meer stoom vrij komt dan op gas?

Geplaatst op 03 feb 2021
Merijn

Merijn

Ik denk dat de verbranding bij een gasfornuis een grote hoeveelheid heet gas genereert dat langs uw pan omhoog stroomt, terwijl een inductiekookplaat een veel kleinere luchtstroom genereert dan bij gas. Het verschil dat u ziet, komt dus doordat de hete gasstroom die door het gasfornuis wordt gegenereerd, de waterdamp meeneemt voordat deze de kans krijgt te condenseren.

Geplaatst op 03 feb 2021