Reviews
Beste braadpannen van 2019

De beste braadpannen van 2019

Auteur: Redactie
Laatst bijgewerkt op: 22 aug 2019

Van heerlijke lasagna tot een pittige goulash, braadpannen zijn ruim inzetbaar. Braadpannen zitten vaak niet in het standaard assortiment van een pannenset. Het is echter niet altijd even duidelijk waar je op moet letten bij de aanschaf van een braadpan. In deze test voor de beste braadpan zijn we tot een selectie van drie pannen gekomen. Zo zit er gegarandeerd een goede koop voor jou bij.

BK New Vintage is de beste koop braadpan

Beste keus: BK Vintage Braadpan 28 cm

Deze uitstekende gietijzeren braadpan gaat levenslang mee. Geschikt voor alle warmtebronnen en scherp geprijsd!

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
BK New Vintage is de beste koop braadpan
Beste koop

BK Vintage Braadpan 28 cm

Mensen die een goede gietijzeren pan zoeken zonder een vermogen te moeten betalen
BK Fortalit is een goedkope braadpan voor een klein budget
Budget

BK Fortalit Braadpan 30 cm

Voor mensen die een betaalbare braadpan zoeken
Staub Braadpan
Gaat lang mee

Staub Braadpan 28 cm

Voor mensen die levenslang plezier van hun braadpan willen hebben

Wat is een braadpan?

Braadpannen staan ook wel bekend als stoofpannen of sudderpannen. Door sommigen worden ze gedoopt tot de perfecte pan voor grote gezelschappen. Het is dan ook kenmerkend dat deze pannen groot en massief zijn.  Een goede braadpan heeft dan ook een dikke bodem zodat de warmte goed verdeeld wordt over de hele pan.

Wat is het nut van een braadpan? Als je vlees echt goed wilt braden, dan zorgt de dikke bodem van de pan er voor dat het vlees goed dichtschroeit alvorens je het in de oven plaatst.

Wanneer je met een koekenpan of normale pan niet het gewenste resultaat krijgt, dan is het tijd om een braadpan aan te schaffen. Het verschil zal je direct duidelijk zijn: om vlees echt goed te braden en te laten sudderen is een braadpan een must-have.

Hoewel de pannen met de gedachte om vlees te braden zijn ontworpen, werken de pannen ook erg goed met diverse groenten zoals pompoen. Maar ook met vis zijn een hoop heerlijke gerechten te bereiden.

Kopen van een braadpan: wat is belangrijk?

Het uitkiezen van de beste braadpan aan de hand van jouw wensen is niet eenvoudig. We gaan dieper in op de punten waar je op moet letten: de afmetingen en het materiaal.

De juiste afmetingen: vanaf 24 centimeter

Het fijne aan een braadpan is dat wanneer deze gebruikt wordt, er ook veel wordt gemaakt. De meeste braadpannen hebben een diameter die niet kleiner is dan 20 cm. Wij raden echter aan om te kiezen voor een braadpan met een diameter van minimaal 24 cm.

De meeste gerechten die bereid worden met een braadpan, zoals stoofpotten, hebben flink wat tijd nodig om bereid te worden. Met een wat grotere pan maak je wellicht iets meer, maar dan kan je daar de volgende dag ook net zo lekker van eten.

Welk materiaal moet je kiezen bij een braadpan?

De keuze van het materiaal van een pan is erg belangrijk. Bij een braadpan zijn er eigenlijk twee opties waar je uit kan kiezen: (geëmailleerd) gietijzer en geëmailleerd plaatstaal. Traditioneel worden braadpannen van gietijzer gemaakt, maar ook plaatstaal is tegenwoordig geen verkeerde keus.

Gietijzer en geëmailleerd gietijzer

Pannen die zijn gemaakt van gietijzer gaan je hele leven mee, makkelijk kapot gaan ze namelijk niet. Een braadpan van gietijzer kan zeer hoge temperaturen aan en het voordeel is dat gietijzer ook erg lang heet blijft.

Pannen van gietijzer met een emaillelaag hebben minder onderhoud nodig en zijn eenvoudiger in gebruik. Waar gietijzeren braadpannen met een emaillelaag vroeger van minder goede kwaliteit waren, is dat tegenwoordig niet meer zo. Zeker bij braadpannen zoals merken van Staub en Le Creuset.

Voor- en nadelen van gietijzer
  • Kan de temperatuur goed verspreiden over de bodem
  • Kan tegen zeer hoge temperaturen
  • Kan levenslang meegaan met wat onderhoud
  • Gietijzeren pannen zonder emaille moeten eerst worden ingebrand
  • Gietijzeren pannen zonder emaille hebben meer onderhoud nodig
  • Niet vaatwasser bestendig

Het grootste nadeel van een gietijzeren pan zonder laag van emaille is dat deze meer onderhoud vereisen. De pan moet bijvoorbeeld zijn ingebrand voordat deze gebruikt kan worden.

Ook daarna is het bij een gietijzeren pan zonder laag beter om deze na het koken altijd met een klein drupje olie in te smeren. Door dit over de bodem van te pan te verdelen zal deze veel langer meegaan.

Geëmailleerd plaatstaal

Braadpannen die zijn vervaardigd van geëmailleerd plaatstaal zijn sinds eind jaren 60 erg populair. Het plaatstaal is geschikt voor de vaatwasser en de pannen zijn ook veel minder zwaar dan braadpannen van gietijzer.

Daarnaast maakt het bij een braadpan van geëmailleerd plaatstaal niet uit of de laag emaille beschadigt. Dit is bij gietijzer wel het geval, daar wil je zo zorgvuldig mogelijk met je pan omgaan.

Dit gemak kost wel wat op het gebied van koken: de verdeling van de warmte is niet zo goed als bij gietijzer.

Voor- en nadelen van geëmailleerd plaatstaal
  • Veel lichter gewicht dan gietijzer
  • Kan zonder problemen in de vaatwasser
  • Kleine beschadigingen zijn geen ramp
  • Verdeling van de warmte niet zo goed als bij gietijzer

Drie beste braadpannen van 2019

Een goed gevulde stoofpot of een goed gebraden stuk wild: de meeste Nederlanders vinden het heerlijk. Met zoveel verschillende braadpannen op de markt is het kiezen van de juiste pan niet zo eenvoudig als je denkt.

Popula heeft de drie beste braadpannen uitgekozen. De beste koop, de beste budget braadpan en de beste braadpan voor professionals uitgezocht.

De BK Fortalit braadpan is een goede keuze als je een lager budget hebt en een goedkope braadpan zoekt. De pan is niet gemaakt van gietijzer, maar van RVS. Daardoor is deze een stuk lichter in gewicht. De Fortalit braadpan is geschikt voor elke warmtebron en is vaatwasserbestendig. Met een inhoud van 5 liter kan deze zonder problemen groepen tot zes personen bedienen.

De BK Vintage braadpan is gekroond tot beste koop braadpan. Een middenklasse prijs voor een hoge kwaliteit pan. Deze geëmailleerde gietijzeren braadpan met een inhoud van bijna 7 liter kan zonder problemen grote groepen tussen de zes en acht personen bedienen. Geschikt voor elke warmtebron en kan in de oven worden gebruikt.

De klassieke Staub braadpan is de beste gietijzeren braadpan. Een kleine premium voor het merk, maar deze braadpan is dan ook zeker van hoge kwaliteit. Met een inhoud van 6,7 liter maak je zonder problemen avondeten voor groepen tussen de zes en acht personen. De kwaliteit die je kan verwachten van Staub resulteert in een braadpan die de rest van je leven mee gaat.

Beste braadpan voor inductie

Maar wat is nou de beste braadpan voor inductie? Niet elke pan is geschikt voor koken op inductie. De meeste braadpannen die tegenwoordig worden gemaakt zijn gelukkig wel geschikt voor inductie. De drie braadpannen die hierboven als bovenaan in de test zijn gekomen kunnen allemaal worden gebruikt op inductie.

Beste koop
BK New Vintage is de beste koop braadpan
  • Inhoud van 6,7 liter goed voor meer dan 6 personen
  • Geëmailleerde binnenkant: minder verzorging nodig
  • Deksel met druipringen verdeelt het vocht

Waar je bij merken als Le Creuset en Staub zeker hoge kwaliteit pannen voor je geld krijgt, zijn ze wel aan de prijzige kant. De BK braadpan uit de Vintage serie is goed geprijsd en levert weinig in qua kwaliteit.

Combineer de bovengemiddelde diameter van 28 centimeter, de inhoud van bijna 7 liter, de geëmailleerde binnenkant en de prijs en je komt uit op een winnaar. De BK Vintage is de beste koop van 2019.

De pan is goed afgewerkt, waardoor de ruwe maar gladde buitenkant goed tot zijn recht komt. Doordat de binnenkant van de pan is afgewerkt met emaille heeft deze een gladde binnenkant. De emaille zorgt er op haar beurt weer voor dat het eten in de braadpan niet snel zal vastbranden of kleven. Ook gelijk wat makkelijker tijdens het schoonmaken.

Met een inhoud van maar liefst 6,7 liter en een diameter van 28 centimeter kan je grote maaltijden maken met de BK Vintage Braadpan. Sappige stoofpotjes voor meer dan 6 personen? Geen enkel probleem.

Naast het braden van vlees is deze braadpan van BK ook goed geschikt voor een heerlijke pastasaus of groentestoofpot.

Geschikt voor alle warmtebronnen en oven

Trotse eigenaar van een inductiekookplaat? Of kook je liever op gas? Ook al komt de pan dan wellicht uit de Vintage serie, de pan is modern genoeg om op alle warmtebronnen te werken. Daarnaast kan de braadpan zonder problemen in de oven.

Budget
BK Fortalit is een goedkope braadpan voor een klein budget
  • Goedkoop maar goede kwaliteit
  • Vaatwasserbestendig
  • Inhoud van 5 liter goed tot 6 personen
  • Vuurvaste grepen: veilig te verplaatsen
  • Geschikt voor alle warmtebronnen & oven

Een degelijke braadpan hoeft zeker niet duur te zijn. Als je een goedkope braadpan wilt kopen, dan zijn er nog flink wat keuzes. Goedkoop is vaak duurkoop, maar met de braadpannen uit de Fortalit serie van BK maak je geen miskoop.

Met zes verschillende maten (18, 20, 22, 24, 28 en 30 centimeter) zit er altijd een juist formaat dat bij jouw wensen past. Wij raden aan om te kiezen voor de BK Fortalit braadpan van 24 centimeter als je voor vier personen wilt koken. Wil je voor zes of meer koken? Kies dan voor de variant van 30 centimeter.

De lage prijs van de Fortalit braadpan betekent dat je geen gietijzer in huis haalt. De pan is echter gemaakt van geëmailleerd staal dat flink sterk is en geschikt is voor alle warmtebronnen. Deze braadpan kan dus zonder problemen in de oven. Na het koken kan de braadpan zonder problemen in de vaatwasser.

Het uiterlijk van de Fortalit serie is vrij bekend: de zwarte emaille buitenkant die perfect aansluit bij de blauw geëmailleerde binnenkant. Doordat de binnenkant is geëmailleerd, wordt de warmte goed verspreid over de gehele pan.

Gaat lang mee
Staub Braadpan
  • Inhoud van 6,7 liter goed voor meer dan 6 personen
  • Zeer hoge kwaliteit gietijzer
  • Vaatwasserbestendig
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Geschikt voor de oven tot aan 250 °C
  • Vaatwasmachinebestendig

De beste braadpannen zijn gemaakt van gietijzer. Het is echter altijd de vraag voor welk merk je kiest als je voor een wat meer high-end gietijzeren braadpan kiest: Le Creuset of Staub. In dit geval wint Staub met deze prachtige robuuste kersrode braadpan. En waarom dan?

Een goede gietijzeren braadpan koop je niet elke paar jaar. Met goed onderhoud gaat de pan de rest van je leven mee. De prijs tot kwaliteitverhouding speelt bij Staub en Le Creuset geen rol meer. Hierdoor wint Staub door een flink grotere, goedkopere maar kwalitatief volwaardige braadpan aan te bieden die niet onderdoet voor een Le Creuset.

Met een diameter van 30 centimeter en een inhoud van maar liefst 6,7 liter kan je eenvoudig gerechten voor meer dan zes personen bereiden. Flink wat vrienden over de vloer? Dat is met deze braadpan van Staub geen enkel probleem.

Aan de binnenkant van de deksel zitten kleine nopjes. Deze zorgen ervoor dat het vocht dat naar boven stijgt evenredig wordt verdeeld over de hele pan. Hierdoor wordt de inhoud van de braadpan de hele tijd gelijkmatig besprenkeld met het vocht dat druipt vanaf de deksel. Deze nopjes vind je ook enkel in Staub pannen. Perfect voor braden en stoven!

Warmte behouden is geen probleem door het gietijzer. Ook maakt de geëmailleerde binnenkant het lastig voor de ingrediënten om zich vast te kleven of aan te branden. Hoewel de pan vaatwasmachinebestendig is, raden wij aan om deze toch met de hand af te wassen. Een kleine moeite en hierdoor voorkom je beschadigingen en blijft de Staub ook zijn mooie uiterlijk behouden.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.