Reviews
Tefal Expertise Pannenkoekenpan

De beste koekenpannen van 2019

Auteur: Joost
Laatst bijgewerkt op: 13 aug 2019

Het is de afgelopen eeuwen een onmisbaar stukje kookgereedschap geworden: de pan. Tegenwoordig zijn er tientallen verschillende pannen op de markt, met elk zijn eigen functie. Zo zijn er braadpannen, wokpannen en soeppannen. Maar in deze review zullen we de koekenpan onder de loep nemen. De koekenpan heet niet voor niets een koekenpan. Hij is eigenlijk gemaakt voor het maken van eieren en pannenkoeken.

Door de lage, uitlopende zijkanten kan het vocht snel weg en dat is natuurlijk de bedoeling! Door de lage randen kun je je meesterwerk makkelijk keren, doordat de spatel er makkelijk onder kan. Voor de echte profs: je kunt de pannenkoek ook draaien door hem in de lucht te gooien.

Om de lol er in de keuken in te blijven houden (en niet keer op keer je schoonfamilie teleur te hoeven stellen met verbrand eten…) is Popula op zoek gegaan naar de beste koekenpannen. Het uitzoeken van een koekenpan klinkt simpel, maar er zijn tal van opties en materialen waaruit de pan kan bestaan.

Daarnaast ligt het er nog maar net even aan of je je koekenpan op een houtvuurtje wil gaan zetten of op een inductieplaat. Daarom hebben wij voor jou nog even wat dingen uitgezocht om een koekenpan-expert te worden!

De Buyer Mineral B Element

Beste keus: Buyer Mineral B Element Koekenpan

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
De Buyer Mineral B Element

Buyer Mineral B Element Koekenpan

De grote hoeveelheden
Le Creuset Les Forgees

Le Creuset Les Forgees

Het kleine huishouden
Koekenpan voor gasfornuis

Tefal Expertise

Voor mensen die een koekenpan voor pannenkoeken zoeken
Tefal Hero Koekenpan

Tefal Hero – Inductie koekenpan

Iedereen
Tefal Ingenio Expertise

Tefal Ingenio Expertise

Handig voor bijvoorbeeld de kampeerder

Soort warmtebron

Om ervoor te zorgen dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan, is het belangrijk dat je bij het uitkiezen van je nieuwe favoriete pan goed oplet voor welk fornuis deze geschikt is. Niet elke pan kan namelijk op elk fornuis. De pan kan op het verkeerde fornuis namelijk kapot gaan, of het fornuis zelf kan beschadigen. Een belangrijk aandachtspunt dus. Het zou zonde zijn als de pan toch niet geschikt blijkt te zijn voor het fornuis dat je thuis hebt! Mocht je nog op zoek zijn naar wat voor jou de beste keus is in de keuken, hebben we hieronder ook even kort beschreven wat elke manier van koken inhoudt.

Koekenpan voor gasfornuisKoken met aardgas

Een van de meest voorkomende warmtebronnen is aardgas. Het fijne aan koken met gas is dat iedere type pan hierop kan! Je kunt daarnaast heel precies regelen hoeveel warmte je pan krijgt en hoe hard je eten bakt of kookt: je ziet wat je doet. Groot vuur met een grote vlam staat gelijk aan veel warmte, klein vuurtje met een klein vlammetje is weinig warmte. Om te kunnen koken op gas heb je een gasaansluiting nodig.

Dit is eigenlijk in bijna elk huis te vinden, behalve in veel nieuwbouwhuizen. Hier vindt je namelijk steeds vaker de overstap naar elektrisch koken.

Koekenpan voor inductie fornuisKoken met inductie

Na aardgas is inductie tegenwoordig de meest voorkomende manier van koken. Bij inductiekookplaten wordt gebruik gemaakt van een magnetisch veld, waardoor de onderkant van de pan warm wordt. Daarom heb je dus ook speciale pannen nodig voor inductieplaten, om zo en de plaat niet te beschadigen en het systeem te laten werken zoals het hoort. Het fijnste aan inductie is dat het makkelijk schoon te maken (en schoon te houden) is. Het is niet meer dan een vlakke glasplaat. Bekijk hier het overzicht van de beste inductie koekenpannen.

De opwarmtijd is snel en de pan wordt egaal verwarmd. Waar je op moet letten bij aanschaf van een pan voor inductie is dat hij een vlakke onderkant heeft, zodat de bodem overal even warm & even snel warm wordt. Daarnaast is deze manier van koken niet geschikt voor de wokfans onder ons, dat werkt minder goed op inductie.

Het nadeel van inductie is verder dat er veel installatiewerk moet worden gedaan omdat het een heel andere aansluiting is dan gewoon even een stekker in een stopcontact steken.

Koekenpan voor elektrisch fornuisElektrisch koken

Elektrische kookplaten komen niet zo heel veel meer voor. Er wordt bij deze manier van koken een spiraal of plaat verwarmd, waar de pan dan op staat. Het is weer een heel andere manier van koken dan inductie. Bij inductie wordt de plaat snel warm en koelt ook snel weer af, daar waar je bij elektrisch koken echt wel even rekening moet houden met de opwarm- en afkoeltijd. Timemanagement is dus echt een wereld van verschil bij deze kookwijze.

Het grootste voordeel van elektrisch koken is dat de aanschafprijs laag is. De nadelen van elektrisch koken zijn vooral het langzaam opwarmen en afkoelen van de platen en zijn daarnaast minder geschikt om op te wokken.

Koekenpan voor keramisch fornuisKeramisch koken

Voor keramisch koken kun je elk type pan gebruiken! Wel moet je opletten dat de pan een vlakke bodem heeft in verband met een goede warmtegeleiding. Keramisch koken werkt namelijk op dezelfde manier als een elektrische kookplaat. De warmtespiraal wordt heet waardoor de pannen ook warm worden.

De plaat blijft net als bij elektrisch koken wel langer heet en het duurt ook langer voordat deze is opgewarmd. Je ziet wel goed zodra de plaat warm is: deze kleurt namelijk rood wanneer deze op temperatuur is.

Koekenpan voor halogeen fornuisHalogeen koken

Voor halogeen koken kun je elk type pan gebruiken! Wel moet je opletten dat de pan een vlakke bodem heeft in verband met een goede warmtegeleiding. Bij een halogeen verwarmingselement wordt de kookplaat verwarmd, die vervolgens de warmte doorgeeft aan de pan. De opwarmtijd is ongeveer hetzelfde als bij keramisch koken, waardoor het allemaal wat langer duurt dan je bijvoorbeeld gewend kan zijn aan koken op aardgas.

Halogeen en keramisch lijken op elkaar. Het verschil is dat de plaat bij halogeen koken kan slijten en dus op den duur wel eens vervangen moet worden. Het is desondanks wel de goedkoopste plaat.

Koekenpannen in de oven

Voor koken in de oven zijn zware pannen het meest geschikt en pannen die geen plastic bevatten. Gietijzeren pannen zijn een goed voorbeeld. Belangrijk is dat de pan een deksel heeft. Het kan fijn zijn om een pan te hebben die ook in de oven mag. Zo kun je, nadat je bijvoorbeeld wat groenten even kort hebt gebakken, deze meteen in de oven doen. Dit scheelt weer met het afwassen van een ovenschaal!

Type anti-aanbaklaag

Het type anti-aanbaklaag op de koekenpan wil nog wel eens verschillen. Zo kun je onderscheid maken tussen een standaard anti-aanbaklaag, een keramische, een emaille of helemaal geen anti-aanbaklaag.

Standaard

Deze standaard anti-aanbaklaag is gemaakt van mineralen. Dit is de meest voorkomende anti-aanbaklaag en zorgt ervoor dat het voedsel niet makkelijk aan de pan blijft kleven tijdens het bakken.

Keramisch

Deze anti-aanbaklaag werkt alleen goed als je de pan op de juiste manier gebruikt. Ze zijn geschikt voor hoge temperaturen, maar moeten wel langzaam opgewarmd worden om zijn functie goed uit te voeren.

Geen anti-aanbaklaag

Dit soort pannen zijn vaak gemaakt van plaatstaal, waar je door gebruik van de pan zelf een natuurlijke anti-aanbaklaag in brandt.

Emaille

Deze laag wordt gebruikt bij pannen van gietijzer. Het is een beschermlaag van gesmolten glas en is roest- en krasbestendig.

Materiaal van de koekenpan en het handvat

Het materiaal waar de pan van gemaakt is, is belangrijk voor zowel het gebruiksgemak als de manier waarop je ermee wil gaan koken. Hieronder hebben we de meest voorkomende materialen voor je op een rijtje gezet.

Aluminium

Het materiaal is relatief goedkoop en de warmte wordt gelijkmatig verdeeld. Ze hebben een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekend dat ze snel op temperatuur zijn. Ze zijn niet geschikt voor inductie, omdat er in deze pannen geen magneet zit die nodig is om op inductie te kunnen koken. Daarnaast zijn ze niet geschikt voor zure voedingsmiddelen, omdat door het zuur sporen van aluminium aan het voedsel kunnen worden overgedragen.

Roestvrijstaal

Roestvrijstaal (RVS) gaat lang mee en is makkelijk schoon te houden. Ze hebben een goede warmtegeleiding en zijn relatief goedkoop. Het is veelzijdig materiaal: goed vormbaar, kan tegen hoge temperaturen, is hard en geleidt goed. Daarnaast kan RVS, in vergelijking met aluminium, wel tegen zure voedingsmiddelen. Bij een intolerantie voor metalen kunnen RVS-pannen een probleem opleveren, omdat er vaak nikkel of chroom in verwerkt wordt.

Staal

Een stalen koekenpan gaat net als RVS lang mee. De pan ontwikkelt een eigen anti-aanbaklaag door het bakken van voedingsmiddelen.

Gietijzer

Gietijzer is erg zwaar en kan tot zeer hoge temperaturen verwarmd worden. Hierdoor is gietijzer erg geschikt voor het dichtschroeien van vlees of vis. Braadpannen en grillpannen zijn daarom ook vaak van gietijzer gemaakt.. Gietijzer is geschikt voor koken op inductie: gietijzer geeft een hoog rendement bij inductiekoken. Gietijzer is alleen niet geschikt voor zure voedingsmiddelen.

Materiaal van het handvat

Het handvat van de pan is vaak gemaakt van kunststof. Kunststof geleidt warmte niet en wordt hierdoor ook niet warm. Je kunt pannen met een handvat van kunststof dus gewoon oppakken zonder pannenlappen. Daarnaast komt RVS ook vaak voor. RVS is vaatwas- en ovenbestendig. Kunststof daarentegen kan na verloop van tijd wat vervagen.

Bij het uitkiezen van een pan moet je opletten dat de pan lekker in de hand ligt en dat het handvat niet te warm wordt. RVS wordt sneller warm dan kunststof, kijk dus uit wanneer je de pan wilt verplaatsen!

Vaatwasmachine bestendig

Om na het koken niet nog meer werk te moeten hebben, is het fijn als de pan in de afwasmachine kan! Dit hangt vooral af van het materiaal waar de pan van gemaakt is. Let dus goed op uit welke materialen de pan bestaat om te voorkomen dat je na het koken nog af moet wassen ook!

Diameter

Worden het hele grote pannenkoeken, of hele kleintjes? En zijn er veel of weinig monden te voeden? In een groot huishouden is een grote pan fijn, zo hoef je niet te blijven bakken. Maar wat moet iemand die alleen woont of met z’n tweetjes met een enorme pan? Het formaat is daarom per huishouden ook een puntje van aandacht en afhankelijk van de functie die de koekenpan gaat krijgen, moet je gaan beslissen welke pan er in jouw winkelmandje gaat.

De diameters die in dit artikel staan, zijn gemeten over de bovenzijde van de pan.

Deksel

Een deksel dat goed past op de pan kan een hele fijne functie hebben. Het houdt de warmte en vocht in de pan. Het aroma blijft bewaard en het bespaart een hoop energie, omdat de warmte niet de lucht in gaat maar in de pan blijft. Een deksel van glas zorgt ervoor dat je kijk blijft houden op wat er in de pan gebeurd. Sommige deksels hebben een klein gaatje om zo toch wat stoom weg te kunnen laten.

Vijf topmodellen koekenpannen

Om de keuze wat makkelijker te maken voor onze lezers hebben we vijf uitstekende modellen koekenpannen uitgezocht; elk met hun eigen niche. Hieronder lichten we ze stuk voor stuk uit en proberen de goede en slechte eigenschappen wat meer onder de aandacht te brengen.

De Buyer Mineral B Element
  • Grote diameter van 36 cm
  • Ideaal voor braden en grillen
  • Natuurlijke anti-aanbaklaag

Grote groep eters of veel in één keer maken? Met de koekenpan van DeBuyer is dat zo gepiept en blijf je niet bakken! De pan heeft namelijk een diameter van 36 cm, maar mocht je fan zijn van deze pan, dan is hij ook nog verkrijgbaar in kleinere varianten. De kleinste heeft een diameter van 20 cm.

Deze pan heeft een organische constructie die uit 99% zuiver ijzer bestaat en kan hierdoor hoge temperaturen bereiken. Hierdoor is hij erg geschikt voor afdichten, aanbraden en grillen. De koekenpan heeft geen antiaanbaklaag, maar is voorzien van een natuurlijke anti-aanbakbescherming. Naarmate je vaker bakt, wordt deze laag donkerder. Dit is niet erg, het bevordert zelfs de prestaties en stimuleert de natuurlijke eigenschappen.

En een leuke extra: de pan kan zelfs op de BBQ! Als je op zoek bent naar een pan die niet de standaard antiaanbaklaag bevat, onverwoestbaar is en die ook nog eens een fijn prijsje heeft dan is de koekenpan van DeBuyer er zeker eentje voor in jouw keuken!

Geschikt voor Elektrisch, gas, keramisch, inductie, halogeen, BBQ
Type baklaag Natuurlijke anti-aanbakbescherming
Materiaal pan RVS
Materiaal handvat Staal
Diameter 20, 24, 26, 28, 30, 32, 36 cm
Vaatwasmachine Nee
Deksel Nee

Op zoek naar een robuuste, sterke maar vooral stevige koekenpan? De pan van Le Creuset Les Forgées is er zo eentje! Het is een ijzersterke pan met ultrasterke antiaanbaklaag. Hij is zelfs bij een gekraste anti-aanbaklaag veilig voor gebruik met voedsel.  Ondanks dat het handvat van RVS is, blijft deze koel omdat hij hol is vanbinnen. De pan is makkelijk op te hangen door het oogje in de steel. De pan ligt lekker in de hand en is niet te zwaar, maar desondanks wel stevig. Je hebt weinig boter of olie nodig, wat een gezonde leefstijl ook weer ten goede komt. Je kunt wel merken dat dit een kwaliteits-pan is: hij is weliswaar wat duurder, maar door levenslange garantie is hij elke cent waard!

Geschikt voor Elektrisch, gas, keramisch, inductie, halogeen
Type baklaag Anti-aanbaklaag
Materiaal pan Aluminium
Materiaal handvat RVS
Diameter 20, 22, 24, 26, 28, 30 cm
Vaatwasmachine Ja
Deksel Nee
Gewicht 1,1 kg (20 cm)

Voor de allerlekkerste pannenkoeken moet je samen gaan werken met de Expertise pannenkoekenpan van Tefal! De pan heeft zeer lage randen en is dus zo ontworpen dat pannenkoeken (of een omeletje!) makkelijk om te draaien zijn. Zelfs voor de waaghalzen is dit een geschikte pan, je kunt de pannenkoeken namelijk makkelijk gooiend draaien.

De pan heeft net als de Tefal Hero een Thermo-Spot, wat bij het pannenkoeken bakken ideaal is. Zo heb je bij iedere pannenkoek weer de juiste temperatuur te bakken en worden ze allemaal gelijkmatig gaar. De pannenkoeken kleven door de dikke anti-aanbaklaag niet vast en daarnaast hoef je weinig boter of olie te gebruiken. Zo is het eten van pannenkoeken weer even net iets verantwoorder.

De pan is krasbestendig, dus zelfs de kids kunnen met een metalen spatel aan de gang zonder dat de pan ineens beschadigt. Zelfs de allereerste pannenkoek wordt in deze pan net zo lekker als de rest!

Geschikt voor Elektrisch, gas, keramisch, inductie, halogeen, oven
Type baklaag Anti-aanbaklaag
Materiaal pan Aluminium
Materiaal handvat Kunststof
Diameter 25 cm
Vaatwasmachine Nee
Deksel Nee
Gewicht 0,87 kg
Tefal Hero Koekenpan
  • Verkrijgbaar in 20, 24, 28 en 30 cm
  • Beschikt over een anti-aanbaklaag
  • Handig in gebruik
  • Goede prijs kwaliteit verhouding

Maakt niet uit welk fornuis je hebt: de pan van Tefal kan op elk fornuis en zelfs in de oven! De Tefal Hero koekenpan is met recht een held! Een handige bijkomstigheid is dat de pan een rode stip heeft in het midden van de pan, ook wel de Thermo-Spot genoemd. Deze warmte-indicator verkleurd zodra de pan de ideale baktemperatuur heeft bereikt. Daarnaast heeft de pan een dikke bodem, waardoor warmte zich egaal verspreidt.

De anti-aanbaklaag is van hoge kwaliteit waardoor je zelfs zonder olie of boter kunt bakken! Ook kan deze pan in de oven, dus geen gedoe met extra schalen of moeilijk doen met overgieten of scheppen van eten uit de pan.

Na gebruik is er ook geen ruzie over wie de afwas gaat doen: deze pan kan prima in de vaatwasser. Een echte keukenheld dus!

Geschikt voor Elektrisch, gas, keramisch, inductie, halogeen, oven
Type baklaag Anti-aanbaklaag
Materiaal pan RVS
Materiaal handvat RVS
Diameter 20, 24, 28, 30 cm
Vaatwasmachine Ja
Deksel Nee
Gewicht 1,3 kg (28 cm)

Als je op zoek bent naar een compacte pannenset met uitstekende kwaliteiten dan hoef je niet meer verder te zoeken. De 3-delige pannenset van Tefal voldoet namelijk precies aan die eisen.

De set bestaat uit twee pannen met een diameter van 24 en 28 cm en één afneembare handgreep. Het handvat kun je dus loshalen van de pannen, waardoor je ten eerste makkelijk kunt opbergen, maar ook in de oven kunt gebruiken. Het nadeel is alleen dat je maar één pan met handvat tegelijk kunt gebruiken.

Naast deze handige constructie is de Tefal set uitgerust met de inmiddels bekende Thermo-spot. Deze plek kleurt effen rood als de pan goed op temperatuur is en gebruikt kan worden. Daarnaast hebben deze pannen een extra dikke, veilige anti-aanbaklaag, de zogenaamde Titanium Excellence van Tefal. Helemaal vrij van PFOA, het schadelijke bestanddeel van de oudere anti-aanbaklagen.

Geschikt voor Elektrisch, gas, keramisch, inductie, halogeen, oven
Type baklaag Anti-aanbak  (Titanium Excellence)
Materiaal pan Aluminium
Materiaal handvat Kunststof
Diameter 24 en 28 cm (set)
Vaatwasmachine Ja
Deksel Nee
Gewicht 1,1 kg (20 cm)

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.