Vier koekenpannen voor inductie

De beste koekenpannen voor inductie van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 10 oktober 2021

Als je net bent overgestapt naar een inductie kookplaat, dan zijn wellicht niet al je pannen geschikt. Hoewel een koekenpan essentieel is voor in de keuken, komen veel pannensets voor inductie helaas zonder koekenpan. Wij hebben de vier beste koekenpannen voor inductie uitgezocht, zodat jij straks heerlijk kan gaan kokkerellen op je inductieplaat. Mocht je geïnteresseerd zijn in een hele inductie pannenset, lees ons advies voor de beste inductie pannen.

Het lijkt wellicht een simpele keuze, maar toch zijn er wat punten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe koekenpan, zeker als je gaat koken op inductie. Wij hebben deze punten op een rijtje gezet, zodat jij straks de beste koekenpan die bij jou past in huis haalt.

Beste koop van 2024
De WMF Fusiontec Mineral is de beste luxe inductie koekenpan
De beste luxe inductie koekenpan

WMF FusionTec Mineral Koekenpan

 • Verkrijgbaar in 20, 24 en 28 centimeter
 • Zwaardere pan, glijdt niet op de kookplaat
 • Tot temperaturen van 250°C
 • Kan worden gebruikt in de oven
 • Vaatwasserbestendig
 • 30 jaar garantie

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
De WMF Fusiontec Mineral is de beste luxe inductie koekenpan
High-end

WMF FusionTec Mineral Koekenpan

Voor kookliefhebbers die een luxe inductie koekenpan zoeken
GreenPan Memphis

GreenPan Memphis

Voor kokers die betaalbare koekenpannen zoeken voor koken op inductie
Jeroen Meus Koekenpan

Jeroen Meus Koekenpan

Voor mensen die een lichte koekenpan voor inductie zoeken
Inductie Koekenpannen

Le Creuset Les Forgees Koekenpan

Voor mensen die een inductie koekenpan willen met een anti-aanbaklaag

Waar moet je op letten bij het kopen van een koekenpan voor inductie?

Aangezien je op zoek bent naar een koekenpan voor inductie, zijn er verschillende punten waar je op moet letten.

 • Kies voor een koekenpan met het inductiekeurmerk.
 • Kies voor een koekenpan met een platte bodem zonder oneffenheden.
 • Kies voor een wat zwaardere koekenpan.

Koekenpan met inductie keurmerk

Het inductiekeurmerk geeft simpelweg aan of een pan geschikt is om mee te koken op een inductieplaat. Tegenwoordig zullen de meeste pannen werken op inductie, maar het is toch fijn om dat beetje extra zekerheid te hebben zodat je geen miskoop maakt. Alle koekenpannen in deze koopgids zijn voorzien van het inductiekeurmerk.

Platte bodem is belangrijk voor inductie

Een platte bodem voegt veel toe als je kookt op inductie. Aangezien inductie werkt via magnetisme is het belangrijk dat de koekenpan ook een platte bodem heeft zonder enige oneffenheden. Op deze manier werkt het magnetisme het beste en warmt de pan het snelst op.

Kies voor een zwaardere koekenpan

Aangezien een inductie kookplaat volledig vlak is en gladder dan bijvoorbeeld een gasfornuis, is het fijn als de koekenpan die je gebruikt wat zwaarder is. Een wat zwaardere inductie koekenpan zorgt er namelijk voor dat deze niet snel gaat schuiven over de vlakke glasplaat. Hiermee voorkom je indirect ook krassen op de inductieplaat.

Toch moet je ook bij inductie opletten dat de pan niet te zwaar is. Aangezien je vooral de steel gebruikt om de pan heen en weer te bewegen, wil je niet een paar kilo gewicht met één hand optillen. Bij andere pannen, zoals kookpannen is dit minder belangrijk. Onze selectie van de beste inductie koekenpannen zijn niet te licht en niet te zwaar. Wel zo handig.

Wat is de beste diameter voor een koekenpan?

Er zijn enkele standaard maten waar de meeste koekenpannen onder zullen vallen: 20, 24 en 28 centimeter. Afhankelijk van wat je met de koekenpan van plan bent te gaan doen, zijn bepaalde formaten aangeraden.

Zeker als je kookt op een inductie kookplaat, is het belangrijk om goed na te denken over het formaat van de koekenpan. Niet elke kookplaat heeft hetzelfde formaat en de inductie zones kunnen dan ook verschillen. Wil je overstappen naar inductie? Lees dan eerst hier de koopgids voor de beste inductie kookplaat.

Diameter van 20 centimeter

Deze maat is geschikt als je van plan bent te gaan koken voor 1 tot 2 mensen.

Diameter van 24 centimeter

Deze maat is geschikt als je van plan bent te gaan koken voor 2 tot 3 personen.

Diameter van 28 centimeter

Deze maat is geschikt als je van plan bent te gaan koken voor 3 tot 4 personen.

Test je huidige koekenpannen

Als je kookt op inductie is het belangrijk dat het materiaal van de pannen magnetisch is, met name de bodem. Zonder een magnetische bodem zal de pan niet werken op een inductie kookplaat.

Als je wilt testen of je huidige (koeken)pannen gaan werken op inductie, dan kan je dit op twee manieren eenvoudig testen. Voor de eerste manier kan je een magneet pakken. Een koelkast magneet werkt ook. Deze kan je over de onderkant van de koekenpan heen en weer bewegen om te kijken of deze zich vastmaakt aan de bodem. Als de magneet aan de bodem blijft steken, is de pan geschikt voor koken op inductie.

De tweede manier is om de koekenpan te vullen met water. Zodra er belletjes op de bodem in de vorm van een cirkel verschijnt, dan zitten er op die plekken magnetisch materiaal in de bodem verwerkt. De pan werkt op inductie, maar het kan beter. Als de gehele bodem van de koekenpan onder de belletjes zit, dan is de pan volledig magnetisch.

Vier beste koekenpannen op inductie

We hebben vier verschillende modellen uitgezocht voor verschillende doeleinden en wensen. In deze koopgids bekijken we de beste budget koop, de meest luxe koekenpan, de beste lichtgewicht en beste koekenpan met anti-aanbaklaag.

 • Verkrijgbaar in 20, 24 en 28 centimeter
 • Zwaardere pan, glijdt niet op de kookplaat
 • Tot temperaturen van 250°C
 • Kan worden gebruikt in de oven
 • Vaatwasserbestendig
 • 30 jaar garantie
 • Hogere prijs
High-end
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/WMF-FusionTec-Mineral-Koekenpan.jpg

Op zoek naar de meest hoogwaardige koekenpan voor inductie die momenteel verkrijgbaar is op de markt? Dan zit je bij het merk WMF altijd goed. De FusionTec Mineral serie van WMF is de meest high-end lijn die het bedrijf ooit heeft uitgebracht en is dan ook terug te vinden in professionele keukens.

Koekenpan in verschillende maten

WMF biedt de FusionTec Mineral koekenpannen aan in drie verschillende formaten. Variërend tussen 28, 24 en 20 centimeter zit er altijd een model tussen dat aan jouw wensen voldoet. Uiteraard kan je ook kiezen voor een klein en groot model, dan heb je voor de juiste taak altijd de correcte koekenpan in de buurt.

Met een gewicht van 2,8 kilo (de 28 centimeter versie) ben je verzekerd van een stevige pan die niet zomaar heen en weer beweegt over de inductie kookplaat. Deze stevige stalen pan is dan niet enkel stevig, maar kan ook hoge temperaturen tot maar liefst 250°C aan. Door het siliconen handvat kan de pan echter niet in een oven worden geplaatst.

Hoge kwaliteit, daar doe je lang mee

WMF is trots op haar kwaliteit. Met een garantie van maar liefst 30 jaar ben je dan ook verzekerd dat de fabrikant echt gelooft in hun assortiment aan pannen.

Hoewel de pan kan worden gewassen in de vaatwasser, raden wij toch aan dit met de hand te doen. Zeker bij een esthetische pan als deze van WMF wil je verzekerd zijn dat die de komende decennia haar glorie niet verliest. Deze koekenpan is gemaakt van samengesmolten staal en natuurlijke mineralen. Deze combinatie maakt het een zeer sterke pan, die zeker tegen een stootje kan. Ook zul je merken dat hij niet snel krast of barst.

Als je naast een koekenpan voor inductie nog op zoek bent naar een pannenset met dezelfde kwaliteit als deze koekenpan, kijk dan naar de WMF FusionTec Mineral pannenset. Deze pannenset is uit dezelfde serie als deze inductie koekenpan en is dan ook ready to use op een inductie kookplaat (en heeft dezelfde esthetiek).

  • Geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder inductie
  • Vrij van PFAS
  • Gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen
  • Keramische anti-kleeflaag
  • Versterkt met diamanten
  • Krasvast en slijtvast
  • Vaatwasserbestendig, maar hand was is beter
  GreenPan Memphis

  Deze inductie koekenpan van GreenPan is ideaal voor kokers die betaalbare koekenpannen zoeken. Met GreenPan heb je prima kwaliteit voor een schappelijke prijs. Een pan die bovendien op verschillende warmtebronnen te gebruiken is.

  Goedkoop is gelukkig niet altijd duurkoop
  Hoewel deze  inductie koekenpan dan goedkoop is, betekent dat niet dat de kwaliteit er onder hoeft te lijden. Voor minder dan 30 euro krijg je een degelijke koekenpan met een diameter van Ø 20 cm.

  De pan beschikt over een Thermolon Infinity keramische antikleeflaag waardoor je uitstekend kan koken zonder dat ingrediënten blijven kleven of aanbranden. Bovendien is deze antikleeflaag versterkt met diamanten. Hierdoor gaat de bodem nog langer mee en is deze ook sterker. Koken met metalen spatels zal de bodem dus niet snel beschadigen.

  Gebruik
  Het beste is om de pan pas af te wassen wanneer deze is afgekoeld. Hiervoor kan je gewoon afwasmiddel gebruiken. Gebruik liever geen schuurspons, op deze manier blijft de keramische laag in de beste conditie. Verder wordt het aangeraden om de pan met de hand te wassen maar deze kan ook in de vaatwasser worden geplaatst. Op deze manier kun je optimaal en lang gebruik maken van de antikleeflaag. Ten slotte is de pan PFAS-vrij en is gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen zoals zand.

   • 1303 gram
   • Vaatwasser- en ovenbestendig
   • PFAS-vrij
   • drupvrije randen
   • Kan gebruikt worden op verschillende warmtebronnen
   • Gemaakt van roestvrijstaal
   • Met siliconen stay-cool cover
   • Niet geschikt voor temperaturen in de oven boven de 200 graden
   Jeroen Meus Koekenpan

   De Jeroen Meus – inductie koekenpan is licht in gewicht (1300 gram) en is daarnaast gemaakt van roestvrijstaal. Zo kun je gemakkelijk koken en gaat de pan bovendien lang mee. Daarnaast is de pan PFAS-vrij en bovendien zowel vaatwasser- als ovenbestendig.

   Lichtgewicht op inductie, werkt dat?

   Wat zwaardere pannen zijn perfect als het aankomt op koken op inductie. Zwaardere pannen bewegen minder snel over het gladde glazen oppervlak van de inductie kookplaat. Logischerwijs zit niet iedereen te wachten op een koekenpan die met twee handen moet worden opgetild.

   Door gebruik te maken van roestvrijstaal in combinatie met een dikke bodem zorgt deze Jeroen Meus inductiepan ervoor dat de pan gelijkmatig en vooral snel opwarmt. Op deze manier is deze lichtgewicht pan net zo goed als een zwaardere pan.

   Verschillende gebruiken

   Deze inductiepan is ook nog eens op verschillende manieren te gebruiken. Naast inductie is de pan ook geschikt om op andere warmtebronnen te gebruiken, zoals gas en in de oven. Let op, in de oven kan de pan tot maximaal 200 graden worden gebruikt.

   Daarnaast maakt de pan gebruikt van drupvrije randen zodat je kan overgieten zonder te knoeien. Verder zijn de handgrepen gemaakt van stevig roestvrijstaal en hebben ze een siliconen stay-cool cover. Op deze manier blijven de handgrepen koel genoeg om vast te houden.

    • Koekenpan van 28 centimeter
    • Zeer sterke anti-aanbaklaag zonder PFOA
    • Gemaakt van aluminium dat zeer goed geleid
    • Geschikt voor in de oven tot 260°C
    • Vaatwasserbestendig
    • Levenslange garantie
    • Hogere prijs
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Le-Creuset-Les-Forgees-Koekenpan.jpg

    Als je op zoek bent naar de beste inductie koekenpan met een anti-aanbaklaag, dan zit je bij de pannen van Le Creuset zeker goed. Le Creuset staat wereldwijd bekend als één van de beste pannenfabrikanten. Met de Le Creuset Les Forgees koekenpan (28 centimeter) ben je dan ook verzekerd van een goed product waar je jaren, zo niet decennia, mee vooruit kan.

    Hoogwaardige koekenpan voor koken op inductie

    Goedkope koekenpannen met een anti-aanbaklaag zorgen vaak al binnen een jaar voor problemen,, zoals stukjes van de anti-aanbaklaag die loslaten. Bij een pan van Le Creuset zal dit echter niet snel gebeuren.

    Gaat er uiteindelijk wel iets mis met de pan? Dat is geen probleem met de levenslange garantie van Le Creuset. Hoef je je daar ook geen zorgen over te maken! Let wel, ‘slecht’ onderhoud van hun pannen valt niet onder de garantie.

    De Les Forgees is gesmeed uit hoge kwaliteit aluminium. Aluminium is een van de beste materialen om warmte te geleiden. Als we kijken naar de thermische geleidbaarheid, dan geleid aluminium zelfs 10 maal beter dan roestvrij staal. Aluminium is geen ferromagnetisch materiaal en werkt niet op inductie, hiervoor heeft Le Creuset een dikke rvs schijf in de bodem van de pan verwerkt. Dit maakt de Les Forgées dan ook een goede keus als je een inductie koekenpan zoekt met een anti-aanbaklaag.

    Le Creuset gebruikt ook geen PFOA in deze inductie koekenpan. Deze stof is de afgelopen jaren in opspraak gekomen omdat het slechter voor de gezondheid is dan aanvankelijk werd gedacht. De Le Creuset anti-aanbaklaag is bij deze koekenpan dan ook sterker dan je bij goedkope koekenpannen zal vinden.

    Kwaliteit van de koekenpan

    Voor een pan in een wat hogere prijsklasse mag worden verwacht dat deze wel aan de hoge kwaliteitseisen voldoet die men eraan stelt. De pan zit stevig in elkaar en het handvat zit dan ook zeer stevig gemonteerd aan de pan zelf. De steel van de pan is vervaardigd uit roestvrij staal en is volledig hol van binnen. Hierdoor wordt het handvat niet snel warm, zeker niet tijdens het koken met inductie.

    Daarnaast kan de Le Creuset zonder problemen in de vaatwasser, hoewel afwassen met de hand nooit kwaad kan voor een langere levensduur van de pan – zeker bij een anti-aanbaklaag. De pan is met een gewicht van 2,4 kilo geen lichtgewicht, maar hierdoor zal de pan stevig op de inductie kookplaat staan zonder zomaar bij het minste stootje te verschuiven. Het gewicht heeft ook te maken met de goed geleidende, maar dikke bodem. De bodem bevat een rvs schijf, waardoor de koekenpan ook werkt op inductie.

    Al om al is de Les Forgées de beste koop die je kan maken als je op zoek bent naar een inductie koekenpan met een zeer goede anti-aanbaklaag. De prijs is wat hoger dan andere modellen, maar je bent verzekerd van kwaliteit.


     Reacties

     Fred

     Fred

     Ik merk keer op keer dat de anti-aanbaklaag van koekenpannen na 2 à 3 jaar zijn beste tijd wel heeft gehad. Is dat bij de genoemde WMF en Le Creuset anders? Gaan de anti-aanbaklagen van deze merken werkelijk 30 jaar (WMF) cq levenslang mee?

     Geplaatst op 12 mrt 2020
     Redactie Popula.nl

     Redactie Popula.nl

     Hi Fred,

     Pannen van degelijke kwaliteit met een anti-aanbaklaag, zoals de pannen van WMF en Le Creuset, gaan met normaal gebruik tussen de 5 en 10 jaar mee. De garantie is 30 jaar, maar het is onwaarschijnlijk dat met normaal gebruik de anti-aanbak koekenpannen ook 30 jaar meegaan. Een belangrijk gegeven is het goed onderhouden en gebruiken van de koekenpan met anti-aanbaklaag om de levensduur optimaal te houden.

     Zowel de gebruikte materialen en de manier dat de anti-aanbaklaag wordt gevormd spelen een grote rol bij de kwaliteit. Je betaalt meer voor pannen bij merken als Le Creuset en WMF, maar dankzij de hogere kwaliteit hebben ze ook een langere levensduur. Hoe het precies zit met de garantie van deze twee fabrikanten, weet ik niet precies.

     Ik neem contact op met Le Creuset en WMF om te achterhalen wat hun blik is op het het loslaten van de anti-aanbaklaag en hoe het zit met de garantievoorwaarden. Zodra ik meer te horen krijg, zal ik dit met u delen.

     Hopelijk verheldert dit de situatie al wat!
     Redactie van Popula.nl

     Geplaatst op 13 mrt 2020

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.