Reviews
Brusselse Wafels

Beste wafelijzers van 2019 om thuis wafels te bakken

Auteur: Redactie
Laatst bijgewerkt op: 13 sep 2019

Wafels worden in Nederland nog steeds gezien als zeldzame delicatesse. Dit zit hem voornamelijk in de moeite die men moet steken in het bereiden van deze wafels. Best gek eigenlijk, aangezien onze Belgische zuiderburen toch worden bestempeld als meesters wanneer het aankomt op het bereiden van wafels. Met een wafelijzer kan je zelf ook gemakkelijk deze lekkernijen thuis bereiden. Wij hebben meerdere wafelijzers getest en hiervan de beste modellen uitgekozen.

De Multi-Star 4-in-1 Superior is als beste uit de test gekomen als wafelijzer voor consumenten. Naast het feit dat deze snel en consistent bakt, smaken de wafels ook nog eens heerlijk. Deze all-rounder komt met vier verwisselbare platen, waardoor je meer dan alleen wafels kan bakken.

Frifri wafelijzer met verwisselbare platen

Beste keus: Frifri WA102A

De Frifri maakt het je extra makkelijk. Je maakt eenvoudig kniepertjes, hartvormige, Belgische en Brusselse wafels. Wat wil je nog meer?

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Frifri wafelijzer met verwisselbare platen
Beste koop

Frifri WA102A

Beste wafelijzer voor liefhebbers van alle soorten wafels
Clour Oublie en Kniepertjesijzer

Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer

Beste wafelijzer om kniepertjes mee te bakken
Domo Piet Huysenstruyt Test
Budget

Domo DO9047W van Piet Huysentruyt

Beste wafelijzer voor degene die af en toe van een wafel wilt genieten
Professioneel wafelijzer voor één wafel per keer

H. Koenig GFX360

Beste wafelijzer voor échte Belgische wafels
Muli-Star Wafelijzer met verwisselbare platen

Multi-Star 4-in-1 Superior

Beste multifunctionele wafelijzer voor wafels én meer

Kiezen van het juiste wafelijzer

Waar moet je op letten als je een wafelijzer gaat kopen? Uiteraard kijk je naar de prijs van het apparaat, maar bij wafelijzers zijn er nog een paar aspecten waar je bij je aankoop op moet letten.

 • Hoeveel wafels kan je er mee bakken?
 • Wat voor soort wafels kan je er mee bakken?
 • Beschikt de wafelijzer over verwisselbare platen?
 • Is de temperatuur van de wafelijzer instelbaar?
 • Geeft het wafelijzer aan wanneer de wafels klaar zijn?
 • De prijs: hoeveel wil je uitgeven aan een wafelijzer?

Het aantal wafels

De vorm van het wafelijzer speelt een belangrijke rol bij het aantal wafels dat je kan maken. Brusselse wafels gaan vaak in paren van twee of vier, en voor Luikse geldt hetzelfde. Kniepertjes worden altijd per stuk gemaakt, en hartvormige wafels vaak per vijf stuks.

De modellen voor hartvormige en kniepertjes zijn vaak rond, aangezien dit het meest efficiënt is qua ruimte. Modellen voor Brusselse en Luikse wafels zijn om deze reden dan ook meestal vierkant.

Wafelijzer met verwisselbare platen

Mocht je meerdere soorten vormen willen maken met een wafelijzer, dan is een model met verwisselbare platen een goede uitweg. Deze modellen kan je gebruiken om meerdere vormen te maken, echter zijn deze wafelijzers meestal prijziger dan de eenvoudigere modellen. Vaak krijg je ook niet direct alle platen erbij, maar kan je die nog apart bestellen. Naast wafels zijn er zelf soms platen voor pannenkoeken.

Instelbare temperatuur

Niet elke wafelijzer is uitgerust met een manier om de temperatuur te reguleren. Bij wafelijzers wordt deze optie de thermostaat genoemd. De thermostaat is vooral handig als je zelf wilt bepalen hoe snel de wafels worden gebakken, maar ook hoe bruin ze worden.

Uit ons onderzoek is gebleken dat de meeste consumenten het liefst zelf bepalen hoe ze het wafelijzer gebruiken. Een instelbare thermometer om de temperatuur te reguleren zorgt hier dan ook voor.

Signaal bij de juiste temperatuur

Een wafelijzer moet een bepaalde temperatuur bereiken voordat het deeg of beslag kan worden toegevoegd. Het is dan ook erg fijn om te weten wanneer deze temperatuur is bereikt. Bijna alle modellen die wij hebben getest gaven dan ook een indicatie wanneer het wafelijzer de juiste temperatuur heeft bereikt.

Er zijn twee mogelijke manieren om dit aan te geven: via een lampje en via een geluidssignaal. Uit onze test is gebleken dat consumenten wafelijzers en andere keukenapparatuur het liefst uitgerust zien met een geluidssignaal. De reden hiervoor is dat je niet constant zelf hoeft te checken of het lampje al aan het branden is.

Vermogen

Veel mensen zien het vermogen als een van de belangrijkste punten bij huishoud-elektronica, zoals stofzuigers en broodroosters. Echter is meer vermogen niet altijd beter, aangezien niet elk apparaat even zuinig omgaat met de energie die beschikbaar is. Laat je simpelweg niet altijd overtuigen door een ijzer met een heel hoog vermogen. Het vermogen zou niet bepalend moeten zijn bij het kiezen van een wafelijzer.

Prijs

Net als bij elk product is er een duidelijk verschil in prijs. Van instapmodellen tot luxe high-end wafelijzers, je ontkomt er niet aan. Bij het kiezen van een wafelijzer is het vooral belangrijk om te kijken naar de bovenstaande punten: voldoet het aan je eisen, dan is het waarschijnlijk een goede keus. Iedereen heeft een verschillend budget in gedachte. Met de vier modellen die het best uit de test zijn gekomen komt dat ook naar boven.

De vier verschillende soorten wafels

Bij wafels denken de meeste mensen aan de dikke, Brusselse wafels. Naast deze Brusselse wafels zijn er echter nog drie andere soorten.

Kniepertjes

Wafelijzer voor kniepertjes

De minder bekende wafels staan bekend als kniepertjes. Deze wafels komen van oorsprong uit Groningen, Drenthe en de Gelderse Achterhoek. Qua consistentie kan je ze het best vergelijken met ijshoorntjes die je bij de ijsboer kan halen. Echter zijn kniepertjes zoeter en wordt kaneel vaak toegevoegd als smaakmaker.

Ook voor kniepertjes heb je een wafelijzer nodig. Kniepertjes zelf zijn dun, en dit maakt ze perfect om ze op te rollen en daarna te vullen. Je kan er uiteraard ook ijshoorntjes mee maken, perfect als je al in bezit bent van een ijsmachine.

Hartvormige wafels

Wafelijzer voor hartjes

Als je veel wafels tegelijkertijd wilt bakken, dan is een model die hartvormige wafels kan maken een goede keuze. Deze ronde wafelijzers maken vaak vijf wafels tegelijkertijd, waardoor je snel voor een vijftal mensen wafels kan serveren als dessert. Wafels met een hartvorm heeft geen speciale smaak of structuur, dit hangt ook af van het model wafelijzer.

Brusselse wafels

Wafelijzer voor Brusselse wafels

Als je zelf Brusselse wafels wilt maken, dan moet je op zoek gaan naar een model dat rechthoekige wafels kan maken. Daarnaast moet het wafelijzer diepe groeven hebben. Dit heeft als resultaat dat de wafel luchtiger wordt.

Een echte Brusselse wafel is dus groot, luchtig en krokant. De Brusselse variant wordt gemaakt met een soort beslag waardoor de wafel er zeer strak uitziet.

Luikse-Wafels

Wafelijzer voor Luikse wafels

Door de afgeronde hoeken die bij traditionele Luikse wafels horen, heb je ook een wafelijzer nodig dat deze ronde hoeken kan produceren. Deze zijn niet goed te verkrijgen op de consumentenmarkt.

Een echte Luikse wafel is dus kleiner dan de Brusselse variant en heeft afgeronde hoeken. Daarnaast wordt een originele Luikse wafel gemaakt van een soort deeg, in plaats van het beslag dat wordt gebruik bij de Brusselse variant. Uiteraard kan je zelf beslissen hoe je de wafel maakt en ben je niet afhankelijk of je beslag of deeg gebruikt.

Vijf wafelijzers het best uit de test

We hebben vijf wafelijzers uitgekozen. Elk model is het best uit de test gekomen qua gebruik en prijs. Uiteindelijk zijn de beste modellen voor de verschillende soorten wafels gekozen. Het beste ijzer voor kniepertjes, voor Belgische wafels, beste goedkope model, het beste wafelijzer met uitneembare wafels en tot slot de beste all-rounder.

Beste koop
Frifri wafelijzer met verwisselbare platen
 • Meerdere bakplaten
 • Bakt kniepertjes en hartvormige wafels
 • Bakt Belgische en Brusselse wafels
 • Binnen 4 minuten wafels
 • Één apparaat voor meerdere toepassingen

Als je op zoek bent naar een echt all-round wafelijzer, dan is een model met verwisselbare platen de juiste keuze. Je kan hier meerdere soorten wafels mee bakken. In het geval van de Frifri zijn er platen waar je kniepertjes, hartvormige, Belgische en Brusselse wafels mee kan bakken. Er is zelfs een plaat voor sandwiches. Hoe all-round wil je het hebben?

Het grote voordeel van het Frifri wafelijzer is dat je maar één apparaat nodig hebt voor al je wafels. De platen zelf nemen een stuk minder ruimte in dan dan drie andere apparaten in beslag zouden nemen om verschillende soorten wafels te bakken. De verwisselbare platen nemen zelf ook niet al te veel ruimte in en zijn goed te stapelen.

De Frifri is zelf van goede kwaliteit. De kwaliteit van het ijzer is uitstekend, en daarnaast is een wafel binnen 4 minuten klaar met bakken. Voor die 4 minuten geldt uiteraard wel dat het ijzer al moet zijn opgewarmd, maar ook dat gaat met de Frifri erg vlot.

Het wafelijzer is eenvoudig om te draaien tijdens het bakken, waardoor beiden kanten van de wafel even goed bruin.

Het nadeel van de Frifri is dat de platen niet in een handomdraai te verwisselen zijn. Hier heb je een schroevendraaier of simpelweg een muntje voor nodig. Echter is dit niet een al te grote ramp, het zorgt er namelijk wel voor dat de platen stevig vast zitten tijdens het bakken.

Hoewel de Frifri het beste model is voor verwisselbare platen, is de Multi-Star 4-in-1 Superior een goede keuze als je minder geld wilt uitgeven. Deze komt namelijk met vier verschillende platen en hoeven niet als de Frifri individueel te worden aangeschaft.

Clour Oublie en Kniepertjesijzer
 • Kan kniepertjes bakken
 • Kan oubliehoorntjes bakken
 • Snel! Halve minuut per kniepertje

Als je specifiek kniepertjes wilt gaan maken met een ijzer, dan heb je daar ook een geschikt model voor nodig. Gelukkig bestaan er ijzers die speciaal zijn gemaakt enkel om kniepertjes te bakken. Het Cloer kniepertjesijzer is de beste keus als men kijkt naar de prijs en de kwaliteit van het apparaat.

Zoals de naam van het ijzer al doet vermoeden, kan je er naast kniepertjes ook eenvoudig oubliehoorntjes mee maken. Perfect voor als je af en toe zelf ook ijs maakt.

De Cloer is een eenvoudig apparaat, maar het doet precies wat het moet doen zonder mankementen. Door de anti-aanbaklaag heb je niet snel het probleem dat er resten van de kniepertjes blijven vastzitten aan de binnenkant. De bakplaat heeft een diameter van 15 centimeter, wat een perfecte maat bleek te zijn voor de kniepertjes.

Zodra het ijzer is opgewarmd, duurde het per wafel ongeveer een halve minuut voordat deze klaar waren. Doordat traditionele kniepertjes zo dun van aard zijn, gaat het bakken van een hoge stapel sneller dan je denkt.

Hoewel er duurdere modellen op de markt zijn, bleek dat de kwaliteit van de Cloer meer dan goed is. Het is dan ook niet nodig om voor een duurder model te kiezen als je enkel kniepertjes wilt bakken.

Budget
Domo Piet Huysenstruyt Test
 • Lage prijs
 • Binnen 90 seconden klaar
 • Bakt Brusselse wafels
 • Goede bouwkwaliteit

Als je simpelweg heerlijke wafels wilt maken, dan kan je het beste kiezen voor het wafelijzer dat het best uit de test is gekomen qua prijs. Het bedrijf Domo heeft in samenwerking met Piet Huysentruyt een wafelijzer voor Belgische wafels op de markt gebracht. Met de term Belgische wafels worden hier in principe Brusselse wafels mee bedoeld.

Waarom is dit wafelijzer als beste goedkope model uit de test gekomen? Er is gekeken naar de kwaliteit van verschillende goedkope modellen en hoe deze in verhouding staat tot de prijzen hiervan. Daarnaast is het gebruiksgemak beoordeeld en de snelheid van het bakken.

Zodra de Domo is opgewarmd duurt het slechts één minuut voor dat de wafels klaar zijn. Wil je echter krokante, goudbruine wafels, dan hoef je gelukkig maar 30 seconden extra te wachten.

Er zijn goedkopere modellen op de markt, zoals de Tristar WF-2141, die ongeveer 10 euro goedkoper is. Echter bleek dat de Domo hoger scoorde in zowel bouwkwaliteit en de snelheid van het bakken.

Professioneel wafelijzer voor één wafel per keer
 • Eenvoudig te bedienen
 • Goede bouwkwaliteit
 • Wafels worden precies even dik
 • Timer en temperatuur instelbaar

Als je in België verliefd bent geworden op hun traditionele wafels, dan is het kopen van een wafelijzer speciaal voor Belgische wafels wellicht de juiste optie. Deze modellen zijn geperfectioneerd voor enkel dit soort wafels. De GFX360 van H. Koenig is dan ook de beste keuze als je echte Brusselse wafels wilt maken.

De Koenig onderscheidt zich van vele andere wafelijzers door de goede bouwkwaliteit en het gebruiksgemak. Het draaisysteem van de Koenig zorgt voor een goede verdeling van het beslag, waardoor de wafel op alle punten even dik is.

De snelheid van de Koenig is ook verbazingwekkend. Het duurt voor een wafel iets langer dan 3 minuten om klaar te zijn. Als je liever een wafel serveert die net iets bruiner en krokanter is, dan is dat ook geen probleem. Je kan zelf de timer instellen en de temperatuur, om het nog sneller te laten verlopen.

Het nadeel van de Koenig is dat je enkel één wafel per keer kan maken. Door de snelle tijd van het bakken is dit gelukkig een minder groot probleem, zo heb je in 7 minuten voor jezelf en een ander een heerlijke Brusselse wafel gebakken.

Daarnaast bezit de Koenig GFX360 alle snufjes die je kan verwachten van een wafelijzer. Een waarschuwingssignaal door middel van geluid en een lampje, een handig bedieningspaneel voor de temperatuur en timer en ijzers met een anti-aanbaklaag.

De Koenig is dan ook hét wafelijzer als je Belgische wafels wilt maken, op (bijna) traditionele Brusselse wijze. Wil je echter meer dan alleen Belgische wafels maken, kijk dan naar de Multi-Star of de Frifri.

Muli-Star Wafelijzer met verwisselbare platen
 • Bereidt Belgische wafels
 • Kan donuts, aardappelpannekoeken (of hamburgers) en tosti’s bereiden
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding

Als we kijken naar prijs en kwaliteit, dan is de Multi-Star 4-in-1 Superior de beste keuze. Dit model komt met vier verschillende platen waar je niet enkel wafels mee kan maken. Naast de standaard Belgische wafels kan de Multi-Star ook donuts, aardappelpannekoeken (of hamburgers) en tosti’s bereiden.

Met de Multi-Star heb je dus maar één ijzer nodig voor meerdere doeleinden. Hierdoor neemt dit ijzer minder ruimte in beslag in je keuken.

De bouwkwaliteit van zowel het apparaat zelf als de ijzers die worden gebruikt is meer dan prima. Zoals bij vrijwel alle wafelijzers voor consumenten zijn de ijzers met een non-stick coating. Hierdoor zijn de wafels niet alleen makkelijk uit de ijzers te halen, maar is het schoonmaken ook een makkelijke klus.

Daarnaast is de Multi-Star eenvoudig in gebruik en zijn de wafels snel gebakken. De lage prijs brengt wel enige concessies met zich mee, aangezien de Multi-Star niet beschikt over de handige technieken die je vindt in duurdere wafelijzers. Zo staat de temperatuur vast en kan deze niet worden ingesteld.

Gelukkig zitten de belangrijkste eisen wel in het wafelijzer gebakken, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het branden van je vingers bij het openen van het ijzer en geeft het ijzer aan wanneer deze klaar is.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.