AEG-VX8-4-ECO

De beste stofzuigers van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 19 februari 2022

Onmisbaar in ieder huishouden, groot of klein: de stofzuiger. Trek bij een willekeurig persoon zijn of haar opbergkast open en je ziet hem staan, klaar om gebruikt te worden. Zodra je de moed weer verzameld hebt en het stof inmiddels tot aan de plinten staat, wil je hem weer eens uit z’n hok halen. Helaas, op een gegeven moment, houdt hij ermee op en is het tijd voor een nieuwe. Een stofzuiger die hopelijk wat langer meegaat dan zijn voorganger!

Let op:

Veel apparaten met een groen energielabel die voorheen hoog scoorden op duurzaamheid scoren sinds maart 2021 een stuk slechter. Voor o.a. koelkasten, wasmachines, vaatwassers, televisies en diepvriezers geldt voortaan een nieuw label met andere criteria. Een apparaat dat hiervoor nog een label met A+++ had, zou nu in categorie F kunnen vallen. Wij zijn op dit moment druk bezig met het updaten van deze data op onze website, hierdoor kan het zijn dat dit artikel verouderde informatie bevat.

Maar voor welk model ga je dan? En wat is voor jou nou een echte vereiste aan een stofzuiger? Moeten je huisdieren en andere medebewoners dekking zoeken bij het zien van de stofzuiger of is de kust nog veilig? Is de aanschaf van oordoppen een idee of ga je toch voor een geluidloze? Omdat stofzuigen al een helse, zware taak op zich is, hebben we hieronder een selectie gemaakt van de beste stofzuigers, die het jou wat makkelijker maken. Natuurlijk heeft niemand zin om te stofzuigen; laten we er daarom maar het beste van maken! Opgeruimd staat netjes!

Beste koop van 2024
Dyson V8 Absolute Pro
Dyson V8 Absolute Pro

Dyson V8 Absolute Pro

 • Snoerloos en zakloos
 • Met turbozuigmond, parketzuigmond en kierenzuigmond
 • Geluidsniveau van 82dB
 • Oplaadtijd 300 minuten
 • 2,63 kilo
 • Met wandoplader
 • Met verschillende accessoires waaronder een parketborstel
 • Legen van de stofbak is gemakkelijk

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Dyson V8 Absolute Pro

Dyson V8 Absolute Pro

Voor iedereen die makkelijk in alle hoeken en gaten wilt stofzuigen
AEG Clean 6000 ECO

AEG Clean 6000 ECO

Iedereen die aan het milieu wil denken, maar ook een stofzuiger wilt van goede kwaliteit
Bestron Stofzuiger met zak

Bestron Stofzuiger met zak

Ideaal voor de kleinere huishoudens.
AEG VX82-1-ECO

AEG VX82-1-ECO

Onze favoriete stofzuiger met zak is stil maar nog steeds krachtig genoeg voor een brandschoon huis. Een grote actie-radius, goed wendbaar en een extra parket borstel voor houten vloeren.
Philips PowerPro Compact FC933109

Philips PowerPro Compact FC9331/09

Voor ieder die zakken liever achterwege laat

Waar hebben wij onze keuze op gebaseerd?

Voor ieder huishouden is een ander soort stofzuiger nodig: er zijn honderden modellen te koop met elk zijn eigen unieke eigenschappen. Woon je gelijkvloers of moet je vier trappen op? Of zit je niet te wachten op een hoop herrie elke keer wanneer je de kruimels op wil zuigen? En als je eenmaal de stofzuiger te pakken hebt, kan je hem met een ongelukkig model nog 10 keer opnieuw in een stopcontact steken: een snoer van 3 meter is dus niet altijd de beste keuze. Hieronder wat punten waarvan wij vonden dat deze belangrijk waren, om de voor jou beste keus te maken.

Als eerste over eisen van de stofzuigers: sinds 2017 zijn de eisen betreft de energielabels veranderd. De stofzuigers die niet aan de nieuwe eisen voldoen, mogen nog wel verkocht worden, maar niet meer worden geproduceerd.

De aangescherpte eisen zijn onder andere:

 • Een maximaal motorvermogen van 900 Watt.
 • De maximale energieklasse wordt A+++
 • Het jaarlijks energieverbruik moet omlaag (van 62 kWh naar 43 kWh).
 • De minimale zuigprestaties worden aangescherpt.
 • Stofuitstoot (mag maximaal 1% van zijn opgezogen stof weer uitstoten).
 • Geluidsniveau (mag maximaal 80 db zijn.)
 • De motoren moeten een levensduur hebben van minimaal 500 uur.

Energieklasse

Wie een beetje op het milieu let, zal een zuinige stofzuiger een pré vinden. Deze staat bij de meeste huishoudens namelijk toch wel minimaal één of 2 keer per week een half uur of uur aan. Dat kan bij de fanatiekelingen onder ons per jaar al oplopen tot wel 104 uur stofzuigen!  Goed voor de calorieën, maar niet voor de portemonnee.

Het jaarlijkse verbruik wordt bij stofzuigers, net als bij de meeste apparaten, weergegeven in klassen: A+++ t/m D. De A++ is het meest verkrijgbaar als op zoek bent naar een wat zuiniger model. De A+++ komt helaas nog wat minder voor op de markt. maar de A++ is ook zeker een goede keuze. C & D daarentegen zie je bijna niet meer terug op de huidige markt. De meeste fabrikanten werken er namelijk hard voor om aan de juiste eisen te voldoen en proberen allemaal een milieuvriendelijke stofzuiger te ontwerpen. Daar horen de onderste klassen natuurlijk niet bij. Daarnaast wordt er binnen de klassen gekeken naar het aantal kWh (kilowattuur), dus de hoeveelheid elektrische energie.

In ons geval kijken we bij de productspecificaties naar het energieverbruik per jaar, in kWh, gebaseerd op 50 reinigingstaken in een huishouden met een oppervlak van 87 M2. Het hangt dus af van de oppervlakte van jouw huis en het aantal keren dat je met de stofzuiger door het huis heen zwiert hoeveel kWh bij jou verbruikt wordt.

Snoer of een accu?

Voorheen was er weinig keuze in stroomtype. Het was de stekker in de muur en stofzuigen maar. Tegenwoordig heb je ook stofzuigers met een accu, die je 30 minuten stofzuigen dubbel en dwars aankunnen en ook snel weer opgeladen zijn. De accuduur verschilt tussen de 30 en 95 minuten. Voor ieder wat wils dus! Of je nou heel het huis moet zuigen of alleen de keuken; de accu kan het aan.

Lengte van het snoer

Mocht je voor een stofzuiger met snoer willen gaan, dan moet je weten dat de snoerlengte van stofzuigers erg verschilt. Er zijn stofzuigers verkrijgbaar met een snoerlengte tussen de 3 en 13 meter. Het hangt er maar net vanaf hoe ver je wil dat de stofzuiger kan reiken. Een stofzuiger met snoer ouderwets? Tegenwoordig bestaan er ook genoeg modellen zonder snoer. Bij de langere snoeren is het fijn als het snoer bij één druk op de knop automatisch oprolt. Er zijn namelijk ook genoeg stofzuigers waarbij dit niet het geval is en je alles met de hand moet oprollen. Daar heb je na het stofzuigen natuurlijk geen zin in en hier hebben wij bij het maken van de beste keuze uiteraard rekening mee gehouden.

Soort vloer

Als je een stofzuiger koopt wil je natuurlijk wel dat deze goed werkt voor jouw vloer. Het is daarom van belang om te kijken of de stofzuiger geschikt is voor jouw type vloer. Grof gezegd wordt er onderscheid gemaakt tussen harde vloeren, bijvoorbeeld laminaat of tegels en tapijt.

Stofzuigers voor harde vloerHarde vloer

Heb je voornamelijk harde vloeren in huis, bijvoorbeeld parket of laminaat, Dan raden wij aan een stofzuiger te kiezen die hoog scoort op de stofopname op harde vloeren. Houdt ook rekening met de krasgevoeligheid van je vloer. Wanneer je een vloer hebt die gevoelig is voor krassen is het verstandig om een stofzuiger te kiezen met een speciale parketborstel.

Stofzuiger voor zachte vloeren en tapijtTapijt

Heb je voornamelijk tapijt in huis, of veel vloerkleden? Dan raden wij aan een stofzuiger te kiezen die goede prestaties heeft op zachte vloeren, het liefst in combinatie met een turboborstel, dan weet je zeker dat er geen haren meer achterblijven in jouw vloerkleed of tapijt! Als je huis beschikt over huisdieren, dan is dit ook zeker een aanrader.

Geluidsniveau

De stofzuigers worden onder verschillende typen geluidsniveau onderverdeeld. Vroeger bestonden er nog geen stille stofzuigers, maar tegenwoordig kun je ze al krijgen met een maximaal geluidsniveau van 60 decibel! Dit is net zo hard als een elektrische tandenborstel. Dit terwijl de wat luidere stofzuigers zo de 80 decibel aan kunnen tikken. De stille categorie gaat tot ongeveer 60-65 decibel. Gemiddeld maken stofzuigers een geluid van 65 tot 75 decibel. Alles hierboven wordt als storend ervaren en valt onder de categorie hard geluid.

Met of zonder stofzuigerzak?

Er zijn twee typen om het stof op te vangen: met of zonder zak. De zakloze varianten zijn weliswaar wat duurder dan zijn broertje mét zak, maar de kosten worden op den duur weer bespaard met het niet hoeven aanschaffen van stofzuigerzakken. Daarnaast is het legen van het reservoir binnen een minuutje geregeld, daar waar je bij je gloednieuwe stofzuiger mét zak nog even aan het stoeien bent om hem in elkaar te krijgen. Zijn voordeel is ook een nadeel: je moet het reservoir van de zakloze stofzuiger goed schoonhouden en een stuk vaker legen dan het verwisselen van een zak.

Gewicht van de stofzuiger

Het gewicht van de stofzuiger is voor veel mensen een belangrijk aandachtspunt. Voor wie in een rijtjeshuis in Amsterdam woont met drie verdiepingen, is een lichte stofzuiger zeker van belang. De trap betreden is al een work-out op zich, laat staan met een zware, lompe stofzuiger aan je zijde. Voor wie gelijkvloers woont, zijn andere punten waarschijnlijk meer van belang. Zoals bijvoorbeeld de snoerlengte. Een lichte stofzuiger is ook fijner voor mensen met bijvoorbeeld rugklachten: het hanteren van de stofzuiger tijdens het gebruiken ervan en het opbergen wordt door een lichter product gewicht een stuk gemakkelijker. De lichtste stofzuigers hebben nog niet eens het gewicht van twee pakken suiker!

Er zijn een hoop factoren die meespelen bij het kiezen van jouw nieuwe kastvulling, die zo nu en dan toch een keer het daglicht moet zien. Voor ieder huishouden zijn andere factoren van belang en niet elke stofzuiger past in elk budget. Dit moet een weloverwogen keus gaan worden, daarom hebben we voor jou de beste op een rijtje gezet.

 • Snoerloos en zakloos
 • Met turbozuigmond, parketzuigmond en kierenzuigmond
 • Geluidsniveau van 82dB
 • Oplaadtijd 300 minuten
 • 2,63 kilo
 • Met wandoplader
 • Met verschillende accessoires waaronder een parketborstel
 • Legen van de stofbak is gemakkelijk
 • Maximale gebruikstijd : 40 minuten
 • Geen verwisselbare batterij
Dyson V8 Absolute Pro

De Dyson V8 is een van de meest complete steelstofzuigers op de markt. Het apparaat is licht in gewicht (ongeveer 2,63 kilo) hierdoor kun je zelf boven je hoofd stofzuigen. Bovendien is het apparaat erg wendbaar, je komt dus bij alle hoeken en gaten.

Het apparaat is snoerloos en zakloos. Bovendien wordt er een wandoplader meegeleverd. Op deze manier kun je de Dyson V8 op een makkelijke plek ophangen. Hierdoor zal je het apparaat ook sneller even pakken. Je huis is nog nooit zo schoon geweest.

Een nadeel van de Dyson V8 is de korte accuduur. Wanneer je de turbostand gebruikt gaat de accu maar 10 minuten mee. In de normale stand gaat de accu ongeveer 40 minuten mee. Hiermee kun je een niet al te groot huis mee stofzuigen. Houdt wel in gedachten dat je met de Dyson V8 makkelijk tussendoor kan stofzuigen in plaats van in één keer het hele huis.

Bijgeleverd worden verschillende accessoires. Met de parketborstel bescherm je de houten vloeren tegen krassen tijdens het stofzuigen. Met de turboborstel kun je op een makkelijke manier laagpolig en hoogpolig tapijt schoonmaken. Ook krijg je een flexibele kierenzuigmond waarmee je bij elk gaatje komt.

  • Milieubewuste keuze
  • Energiezuinig
  • Eenvoudig in gebruik
  • Gemaakt van gerecyclede materialen
  • Zonder turboborste
  AEG Clean 6000 ECO

  Een stofzuiger moet niet alleen goed functioneren, maar ook goed zijn voor het milieu. De stofzuiger van AEG heeft het beide: een milieuvriendelijke, energiezuinige stofzuiger met een hoge classificatie betreft de energieklasse: A++. Deze stofzuiger is aan de prijzige kant maar is het geld waard door zijn energiezuinigheid.

  De stofzuiger wordt geleverd met diverse opzetstukken waardoor alles in een handomdraai schoon wordt en niet beschadigd. Hij is zeer makkelijk in gebruik: de stofzuiger is te bedienen via het handvat, waardoor je niet hoeft te bukken. Geen zin om het opzetstuk te veranderen? Er zit ook een handige combiborstel bij, die geschikt is voor meerdere oppervlakken.

  Een leuke bijkomstigheid is dat de combiborstel beschikt over LED-verlichting op de voorkant, zodat ook op de meest donkere plekken het stof geen schijn van kans heeft. Naast de combiborstel wordt er een parketborstel, 3 in 1 accessoire en handleiding meegeleverd.

  Specificaties:

  Snoer 7 meter
  Geluidsniveau 74 dB
  Zakloos ja
  Gewicht 5.4 kg
   • Goed en budgetvriendelijk
   • Stofzak makkelijk en hygiënisch te verwijderen
   • Licht om te dragen
   • Extra lang snoer
   • Geleverd met 3 stofzuigerzakken en kierenmondstuk
   • Niet erg zuinig
   Bestron Stofzuiger met zak

   Op zoek naar gewoon een goede, niet al te dure stofzuiger? De stofzuiger van Bestron is echt een koopje! De stofzuiger is zeer toegankelijk door zijn lichte gewicht en zijn zachte prijs. Het verwisselen van de zak is snel gebeurd en je kunt meteen weer aan de slag.

   Bij de levering van de Bestron zitten drie stofzuigerzakken, dus je hoeft niet eerst nog naar de winkel om de juiste stofzuigerzak uit te zoeken. De stofzuiger is vooral geschikt voor de wat kleinere huishoudens door zijn wat korte snoer. Het is bijvoorbeeld ook een prima stofzuiger voor erbij wanneer op de begane grond een wat zwaardere/duurdere stofzuiger in gebruik is. Zo blijf je niet heen en weer slepen. Dit model doet niet onder aan zijn duurdere broers en zussen.

   Een prima stofzuiger die makkelijk is in gebruik! Naast de stofzuiger zelf krijg je een combi borstel, kierenzuigmond en een handleiding meegeleverd.

   Specificaties:

   Snoer 5 meter
   Geluidsniveau 79 dB
   Zakloos Nee
   Gewicht 5.7 kg
    • Met slechts 58 dB is het een vrij stille stofzuiger
    • Goed wendbaar en een grote actieradius van 12 meter
    • Meer zuigkracht dan stofzuigers zonder zak
    • Parketborstel voor hout en combi-borstel voor de rest
    • Geen turbo zuigmond voor grovere tapijten
    • Stofzuigerzakken moeten uiteraard worden vervangen
    AEG VX82-1-ECO

    We kennen het allemaal wel: de stofzuiger maakt zoveel geluid dat of jijzelf er gek van wordt, of je omgeving. De enige oplossing is stofzuigen wanneer er niemand thuis is. Of schaf gewoon de stille stofzuiger aan van AEG! Een verschil van maar liefst 20 dB met zijn concurrenten, stofzuigen wordt een rustgevende bezigheid! Ondanks zijn stilte blijft dit apparaat qua zuigkracht op niveau. De volumeknop van de radio of tv heeft geen hele grote slinger meer nodig, doorzingen kan op een normaal volume en de buren hebben ook eindelijk weer rust. Behalve dan dat ze je nu wel horen zingen tijdens het stofzuigen!

    Diverse opzetborstels worden meegeleverd zodat elk oppervlak gereinigd kan worden met dezelfde stofzuiger. Een hele fijne bijkomstigheid is dat deze stofzuiger volledig gemaakt is van gerecycled materiaal. Hiermee laat AEG zien mee te denken met de hoeveelheid plastic die tegenwoordig achterblijft in het milieu. De plastic soep wordt met deze stofzuiger niet opgezogen; de stofzuiger is de plastic soep zelf! Zowel je medebewoners als het milieu worden blij van dit model.

    Handig is de combiborstel, parketborstel en de 3-in-1 accessoire (meubelzuigmond, kierenzuigmond, reliëf mond), met daarbij voor de dummies een handleiding.

    Specificaties:

    Energieklasse A
    Accu Nee
    Snoer 9 meter
    Geluidsniveau 57 dB
    Zakloos nee
    Gewicht 5 kg
     • Zakloos, dus ook geen aanschaf van zakken
     • Eenvoudig te legen stofbak
     • Voordelig en duurzaam
     • Stang ligt niet zo lekker in de hand
     • Maakt relatief veel lawaai
     • Verbruikt veel energie
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/PhilipsPower.jpg

     Altijd een volle stofzuigerzak en daardoor niet meer lekker kunnen stofzuigen? Verleden tijd met dit model van Philips. Deze stofzuiger is compact en krachtig met uitstekende resultaten. Ook handig wanneer je allergie tegen je hond of konijn toch meer opspeelt dan je had gedacht: met de allergiefilter wordt 99,9% van het fijne stof opgevangen, die je eenvoudig in de vuilnisbak kunt legen.

     Er worden diverse borstels meegeleverd waardoor elk oppervlak een eitje wordt om weer stof en vuilvrij te krijgen! Geen zin om de borstels te verwisselen? Met de TriActive combiborstel kun je elk oppervlak aan. Het fijne aan de aansluiting op netstroom is dat je lekker door kunt blijven stofzuigen zonder afhankelijk te zijn van een accu. Het hele huis is binnen een mum van tijd weer schoon! De borstels die naast de TriActive borstel geleverd worden zijn de turboborstel (perfect voor tapijt, vloerkleden of je net ruiende langharige hond), een parketborstel, een kierenzuigmond en als je het allemaal even niet meer weet: een handleiding.

     Specificaties:

     Energieklasse A
     Accu Nee
     Snoer 6 meter
     Geluidsniveau 79 dB
     Zakloos Ja
     Gewicht 6,1 kg
     Verbruik 33,6 kWh per jaar

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.