Hoe maak je een wafelijzer perfect schoon?

Koken & Tafelen

Waar het eten van wafels altijd weer een genot is, geldt dit helaas niet voor het schoonmaken van het wafelijzer – dit kan toch als een vervelend klusje aanvoelen. Al het overgebleven deeg dat nog in de gaten van het wafelijzer vast blijft zitten, daar wordt niemand blij van.

Het schoonmaken van een wafelijzer is eigenlijk heel eenvoudig, maar je moet wel deze vijf tips in je achterhoofd houden als je de volgende keer weer zelf wafels gaat maken.

Vijf tips om je wafelijzer schoon te houden

Waar ligt het nou aan dat je ijzer altijd zo vies blijft?

 • De meeste mensen lezen niet de handleiding die bij hun elektronische apparaten wordt bijgeleverd. Het is verstandig om dit bij je wafelijzer wel te doen, aangezien niet elk wafelijzer gelijk is. Sommige mogen echt niet worden schoongemaakt met afwasmiddel, waar dit bij andere weer een vereiste is.
 • Als je een wafelijzer hebt met een non-stick coating, hoef je enkel bij de eerste wafel wat olie (olijf of zonnebloem, maakt niet uit) of boter te gebruiken.
 • Het klinkt wellicht als een domme laatste tip, maar het gebeurd helaas vaker dan je wilt voorstellen: elektrische wafelijzers moet je niet in water onderdompelen om schoon te maken.
 • Gebruik geen scherpe voorwerpen zoals een mes of vork om de wafels uit het wafelijzer te halen. Dit geldt ook voor het weghalen van overgebleven stukjes wafels die vastzitten in het ijzer. Gebruik hier een plastic spatel of een doekje voor. Hiermee voorkom je het onnodig beschadigen van de coating.
 • Indien je wafels blijven plakken in het wafelijzer, dan gebruik je waarschijnlijk niet genoeg olie. Maar ook de hoeveelheid boter in het beslag speelt een rol. Hoe meer boter je gebruikt, hoe minder problemen je hebt met plakkende wafels. Blijf wafels bakken, en binnen de kortste keren heb je de juiste ratio gevonden!

De stappen om je wafelijzer schoon te maken

Timing speelt een grote rol als je een schoon wafelijzer wilt. Zodra je klaar bent met het bakken van de wafels is het tijd om het ijzer af te laten koelen.

 • Afkoelen: Laat het wafelijzer afkoelen. Je wilt je vingers natuurlijk niet verbranden.
 • Lichte schoonmaak: Gebruik een stukje keukenpapier of een licht vochtig doekje om de kruimels en oliën op te nemen.
 • Buitenkant: Gebruik een vochtig doekje om de buitenkant snel af te nemen, voor het geval dat er olie en spetters op de buitenkant terecht zijn gekomen.
 • Vastgebakken stukken: Als je nog last heb van vastgebakken stukken wafel, dan kan je een klein beetje olie op deze plekken schenken. Als je de olie enkele minuten laat zitten, dan zullen de vastgebakken stukken een stuk simpeler worden weggehaald met een stukje keukenpapier.
 • Verwisselbare platen: Als je over een wafelijzer beschikt met verwisselbare platen, dan kan je deze in de meeste gevallen in warm water schoonmaken.
 • Droog: Zorg ervoor dat het wafelijzer volledig is opgedroogd voordat je deze weer wegzet.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.