Beste slimme thermostaat vergelijking

De beste slimme thermostaat van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 15 februari 2022

Nooit meer hoeven wachten tot je huis op temperatuur is. Met een slimme thermostaat schakel je de cv-ketel op afstand in en is hij warm op het moment dat je thuiskomt. Het zorgt ervoor dat jij nooit meer hoeft te wachten tot de verwarming opgewarmt is maar dat je via een app aan de thermostaat doorgeeft dat je onderweg bent en het huis helemaal naar wens is voor jouw thuiskomst. Thuiskomen in een warm huis!

In deze koopgids bespreken we waar jij op let voor jouw huis als het aankomt op het kopen van een slimme thermostaat. Tevens halen we onze favoriete en de beste slimme thermostaten naar voren. Zo maak jij een weloverwogen keuze!

Beste koop van 2024
Google Nest Learning Thermostat V3
Beste koop slimme thermostaat

Google Nest Learning Thermostat V3

 • Gebruiksvriendelijk, zowel fysiek als via de app
 • Geofencing om te herkennen wanneer je thuis bent / komt
 • Geeft een maandelijks rapport van je verbruikskosten
 • Compatibel met iedere cv-ketel

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Google Nest Learning Thermostat V3

Google Nest Learning Thermostat V3

Efficient, gebruiksvriendelijk en compatibel met elke CV-ketel. Kies voor de Google Nest als je op zoek bent naar een slimme thermostaat van kwaliteit.
Tado Slimme Thermostaat V3

Tado Slimme Thermostaat V3

Onze keuze als je niet enkel een slimme thermostaat, maar ook je radiators slim maakt. Extra radiator knoppen met handig display.
Netatmo Thermostaat

Netatmo Thermostaat

De Netatmo Thermostaat is de ideale toevoeging voor je traditionele thermostaat. De slimme thermostaat zorgt ervoor dat jouw aan-/uit thermostaat met een app te bedienen is en op afstand instelbaar is. 
Honeywell Lyric T6

Honeywell Lyric T6

De Honeywell Lyric T6R is de slimme thermostaat die zowel draadloos als bedraad leverbaar is. Dit zorgt ervoor dat de installatie weinig tijd in beslag neemt en dat jij hem overal op kunt hangen.

De normale thermostaat is niet slim

Een thermostaat is een schakelaar in je woning die ervoor zorgt dat het verwarmingssysteem op een bepaalde temperatuur gehouden of gebracht wordt. In een woning worden alle verwarmingselementen die op het systeem aangesloten zijn, aangestuurd door een thermostaat. Het verwarmingssysteem van geschakelde verwarmingen wordt ook wel centrale verwarming genoemd.

Wat is een slimme thermostaat?

Sinds enkele jaren is de slimme thermostaat op de markt gekomen. De slimme thermostaat is met internet verbonden en zorgt ervoor dat we op afstand de temperatuur in kunnen stellen. Dit heeft als grote voordeel dat je de thermostaat in kunt schakelen op het moment dat je onderweg naar huis bent en jij zo in een heerlijk warme woning thuiskomt zonder dat je hoeft te wachten tot de verwarming op temperatuur is.

Daarnaast zorgt een slimme thermostaat ervoor dat de verwarming niet onnodig aan blijft staan op de momenten dat je niet thuis bent. Op deze manier heb je altijd en overal de volledige controle over je thermostaat en je energierekening!

Waarom kiezen voor een slimme thermostaat?

Het hebben van een thermostaat die het verwarmingssysteem aanstuur heeft als grote voordeel dat je in de gehele woning de temperatuur eenvoudig op hoogte brengt zonder hiervoor vele verschillende knoppen aan te sturen. Het zorgt ervoor dat je woning eenvoudig verwarmt is tijdens de koude dagen en dat je het systeem gemakkelijk uitschakelt op het moment dat de verwarming niet nodig is.

Jouw ideale smart thermostaat

Met een slimme thermostaat heb je niet alleen altijd en overal de volledige controle over je thermostaat. Dankzij jouw ideale slimme thermostaat kom je altijd in een perfect verwarmd huis thuis. Dankzij de app en de slimme instellingen verspil jij zo weinig mogelijk tijd en bespaar jij tegelijkertijd op je energierekening!

Hier moet je op letten bij het kopen van een slimme thermostaat

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van jouw ideale slimme thermostaat.

1. Let op het type CV ketel van jouw huis

Let bij het uitzoeken van een slimme thermostaat allereerst goed op dat deze op jouw cv-ketel past. Er zijn in praktijk twee soorten cv-ketels waarover je woning kan beschikken. Allereerst is er de meest klassieke cv-ketel, de aan-en-uit cv-ketel. Deze cv-ketel kan enkel aan en uit en maakt geen onderscheid in de intensiteit waarop verwarmd wordt. Zodra de cv-ketel op temperatuur zit gaat de verwarming uit.

Daarnaast is er de opentherm cv-ketel. Deze cv-ketel heeft als het ware een middenweg waarbij er geleidelijk verwarmd kan worden. Hierbij gaat de ketel efficiënt met energie om en houdt het de cv-ketel op de gewenste temperatuur door op een lage intensiteit te verwarmen. Niet iedere slimme thermostaat is geschikt voor iedere cv-ketel. Houd hier dus goed rekening mee.

2. Thermostaat met extra radiator knoppen per kamer

Een slimme radiator zorgt voor een constante temperatuur, overal in je huis. Toch kan het soms zijn dat jij je woonkamer liever een aantal graadjes warmer hebt dan de keuken. Dit is ideaal voor als je gescheiden kamers hebt en je niet overal dezelfde temperatuur wilt hebben.

Om ervoor te zorgen dat je per kamer de temperatuur in kunt stellen, zijn er slimme thermostaten die met slimme radiatorknoppen geleverd worden. Deze radiator knoppen installeer je op de radiator naar wens en hiermee ben je instaat op afstand de temperatuur apart voor deze radiator in te stellen.

Op deze manier breng je eenvoudig de temperatuur van deze enkele radiator naar wens en blijft de rest van de woning gelijk. Zo blijf je altijd op temperatuur, waar in huis je ook bent! Kijk vooraf wel goed naar het type radiator dat jij hebt, niet iedere knop past namelijk op iedere radiator!

3. Verschillende warmtezones per kamer

Een andere manier om de verschillende kamers in je woning een andere temperatuur te geven is door verschillende warmtezones een verschillende temperatuur te geven. Dit is op de slimme thermostaat instelbaar. Hiermee maak je eenvoudig onderscheid tussen de keuken, de woonkamer en de bureaukamer. Dit zorgt er niet alleen voor dat jij iedere kamer perfect op temperatuur hebt, het zorgt er ook nog eens voor dat jij op de lange termijn behoorlijk wat energie bespaart.

4. Slimme thermostaat met smart home functies

Maak je thuis al gebruik van een smart home omgeving, zoals Google Home of Alexa van Amazon? Dan is de kans groot dat je de thermostaat kan aansluiten op je smart home systeem. Hierbij is het wel vereist dat de slimme thermostaat compatibel is met het besturingssysteem van je smart home. Dit betekent dat de software van beide systemen met elkaar samengaat.

De mogelijkheden door je smart home te koppelen aan je slimme thermostaat zorgt voor nog meer efficiëntie. Hierdoor gaat niet alleen je thermostaat aan op het moment dat jij onderweg naar huis bent, maar wordt ook de verlichting ingeschakeld. Zo kom jij thuis in een warm en gezellig huis. Maak het helemaal compleet door je draadloze speakers of home cinema set te linken.

Dankzij IFTTT en andere smart assistenten kan je heel veel leuke dingen automatiseringen bereiken, ook in combinatie met je slimme thermostaat. Laat ’t lekker warm worden als je thuis komt, zet de verlichting aan en speel de juiste muziek af. Je kan met jouw smart home elke kant op die je wil!

5. Kies voor een extra slimme thermostaat dankzij geofencing

De slimme thermostaat zorgt ervoor dat hij opwarmt op het moment dat jij net nog niet thuis bent. Om dit nog accurater te kunnen doen en te zorgen dat jij niet iedere dag handmatig hoeft aan te geven dat jij onderweg naar huis bent, beschikken een aantal slimme thermostaten over geofencing.

Dit is een instelling waarbij de slimme thermostaat aan de hand van GPS gegevens weet hoever jij van huis bent. Op het moment dat je bijna thuis bent, schakelt de thermostaat in en kom jij thuis op het moment dat alles net de perfecte temperatuur bereikt heeft.

Beste slimme thermostaten

Dit zijn de beste slimme thermostaten verkrijgbaar: de beste slimme thermostaat met Google integratie, de beste slimme thermostaat met radiatorknoppen, de beste slimme thermostaat draadloos en de beste slimme thermostaat voor een aan-uit-cv-ketel.

 • Gebruiksvriendelijk, zowel fysiek als via de app
 • Geofencing om te herkennen wanneer je thuis bent / komt
 • Geeft een maandelijks rapport van je verbruikskosten
 • Compatibel met iedere cv-ketel
 • Kan niet per kamer ingesteld worden
 • Weergeven temperatuur komt niet altijd overeen met de CV
Google Nest Learning Thermostat V3

De Google Nest Learning Thermostat V3 is de derde versie van Google’s slimme thermostaat. Hij zorgt voor een ultieme efficiëntie en een optimaal gemak bij jou thuis.

Ultieme Efficiëntie

Om ervoor te zorgen dat de Google Nest jouw wensen zo goed mogelijk vervuld en tegelijkertijd energie bespaart, is deze slimme thermostaat voorzien van geofencing. Hierdoor weet hij exact wanneer jij bijna thuis bent en wanneer de verwarming aan moet. Zo kom jij thuis in een warm huis. Daarnaast is de thermostaat zelflerend en leert hij jouw schema herkennen waardoor hij exact weet wanneer je normaalgesproken thuiskomt en wanneer je van huis gaat.

Daarnaast is het mogelijk de Google Nest V3 ook met de rest van je Smart Home platform te gebruiken. In combinatie met Google Assistent kun jij de Google Nest V3 aansturen met bijvoorbeeld je stem. Ideaal voor als jij comfortabel op de bank ligt, je telefoon net even niet bij de hand hebt en je de verwarming net een tikje hoger wilt hebben. Omdat de Google Nest V3 niet over aanvullende sensoren beschikt, is het niet mogelijk om verschillende warmtezones in de woning te creëren.

Prachtig Ontwerp

De Google Nest Learning Thermostat V3 is de derde versie van de slimme thermostaat en is verkrijgbaar in drie prachtige uitvoeringen. Het ontwerp is minimaal. Het ronde paneel is erg makkelijk te bedienen en geeft de instellingen erg duidelijk weer. Zo schakelt het scherm bijvoorbeeld in op het moment dat jij binnen komt lopen.

Deze prachtige slimme thermostaat is vrij lastig qua installatie. Je dient hem namelijk op je elektriciteitsnet aan te sluiten. De Google Nest Learning Thermostat V3 is koppelbaar met ieder type CV-ketel.

Maandelijks Overzicht

Om je nog meer inzicht te geven in je energieverbruik, geeft de Nest V3 aan het eind van iedere maand een overzicht van je verbruik. Op deze manier zie je waar nog meer winst te behalen valt en op welke manier jij al veel bespaart. Dit overzicht is na iedere maand beschikbaar in de app en wordt erg overzichtelijk weergegeven. Per dag is exact te zien wanneer de CV-ketel ingeschakeld werd en voor hoelang.

Op deze manier kun je eenvoudig herleiden welk gedrag veel energie verbruikt, dit wordt aangegeven met een oranje balk. Heb jij ook een airconditioning aangesloten op je Google Nest systeem, dan kun je dit ook terug zien in het overzicht met een blauwe balk. De app van de Nest Thermostat ziet er erg overzichtelijk uit. Deze werkt soepel en geeft alles helder weer.

  • Verkrijgbaar met slimme radiatorknoppen
  • Instellingen overzichtelijk weergegeven in app
  • Geofencing en open raam detectie zorgen voor energiebesparing
  • Maandelijks / jaarlijks abonnement vereist voor alle app functies
  Tado Slimme Thermostaat V3

  De Tado Slimme Thermostaat V3 is een complete set waarmee je niet alleen een slimme thermostaat in huis haalt maar waarmee je ook van iedere radiator een slimme radiator maakt.

  Extra radiatorknoppen

  De Tado Slimme Thermostaat V3 is een slimme thermostaat met radiatorknoppen. De set is leverbaar met tot wel 6 radiatorknoppen. Zo heb je dus altijd het exacte aantal wat jij voor je woning nodig hebt. De radiatorknoppen installeer je eenvoudig op alle radiatoren in je woning. Op deze manier bepaal je eenvoudig de temperatuur van de individuele radiatoren via de app. De radiator knoppen zijn wit en beschikken over een display waarop de temperatuur weergegeven wordt. Zo kun je niet alleen via de app snel zien, maar lees je ook via de display af wat de temperatuur van de radiator is.

  Check wel vooraf goed of de radiator knoppen compatibel zijn met jouw radiator. De knoppen van de Tado Slimme Thermostaat V3 zijn niet geschikt voor alle radiatoren.

  Energiezuinige en kostenbesparende functionaliteiten

  De Tado Slimme Thermostaat V3 is een enorme hulp bij energiebesparing. De slimme thermostaat zorgt er niet alleen voor dat de thermostaat niet onnodig aanstaat op de momenten dat je niet thuis bent, het zorgt er ook voor dat je een melding krijg op het moment dat er bijvoorbeeld onnodig energie verspilt wordt. Deze slimme thermostaat beschikt namelijk over een open raam detectie.

  Hiermee wordt je direct op de hoogte gesteld zodra de thermostaat merkt dat er ongewenst een raam openstaat. Om ervoor te zorgen dat de thermostaat precies op het juiste moment ingesteld wordt, beschikt deze slimme thermostaat over geofencing. Op het moment dat jij bijna thuis bent, schakelt de thermostaat in aan de hand van je GPS gegevens.

  Slimme app voor je slimme thermostaat

  De app van de Tado Slimme Thermostaat V3 is erg overzichtelijk en brengt je thermostaat en de knoppen handig in beeld. Zo zie je bijvoorbeeld direct wat de temperatuur van de cv is en wat de instellingen van de individuele radiatoren zijn. Om alle functies van de app te kunnen gebruiken, dien je echter de volledige versie van de app aan te schaffen. Hiervoor betaal je jaarlijks 24,99 EUR of maandelijks 2,99 EUR.

  Daarnaast is de Tado Slimme Thermostaat V3 te koppelen met ieder type thermostaat en compatibel met Smart Home assistenten. Zowel met Google Home, Amazon Alexa, Apple Home en IFTTT kun je deze slimme thermostaat gebruiken.

   • Draadloze variant kan overal opgehangen worden
   • Beschikt over AutoAdapt
   • Accurate inschakeling aan de hand van buitentemperatuur en binnenisolatie
   • Niet compatibel met OpenTherm CV-ketels
   Netatmo Thermostaat

   De Netatmo Thermostaat is de ideale toevoeging voor je traditionele thermostaat. De slimme thermostaat zorgt ervoor dat jouw aan-/uit thermostaat met een app te bedienen is en op afstand instelbaar is.

   Aan-/Uit thermostaat

   De Netatmo Thermostaat is ontworpen voor de traditionele thermostaat die enkel aan en uit kan. Hierdoor zorgt hij ervoor dat je cv-ketel aangaat op het moment dat jij het wilt. Het zorgt voor een enorme besparing in energie en je hoeft daarnaast nooit meer te wachten tot je cv-ketel op temperatuur is. Beschik je over een opentherm cv-ketel dan is deze slimme thermostaat niet compatibel met jouw cv-ketel.

   Omdat de Netatmo Thermostaat volledig draadloos is, kun je hem overal in je huis plaatsen en is de installatie in een mum van tijd gedaan. Op deze manier heb je controle vanaf de plek die je wilt. Daarnaast kun je via de app eenvoudig de thermostaat naar wens instellen. Dankzij de zelf leerfunctie weet hij na verloop van tijd exact je gewoonten en wordt de Netatmo Thermostaat nog efficiënter met de tijd.

   Makkelijk instelbaar

   Of jouw woning nu beschikt over Google Assistent, Apple Home, Homey of IFTTT, de Netatmo is compatibel met de home assistent die in jouw woning geïnstalleerd is. Op deze manier geniet jij van de eindeloze mogelijkheden van de samenwerking tussen jouw slimme thermostaat.

   Deze slimme thermostaat van Netatmo kan ingesteld worden via de app of via de browser. Hierdoor kun je het gemakkelijk voor iedere dag apart instellen en zo een passend rooster creëren. Om te zorgen dat jij inzicht krijgt in je verbruik, zijn de statistieken leesbaar in de app en browser. Dit is handig om te zien wat je verbruik per dag is.

   Autoadapt

   De Netatmo Thermostaat beschikt over een autoadapt functie. Dit is een functie waarmee de thermostaat de ideale starttijd bepaalt aan de hand van de buitentemperatuur en de isolatie van je huis. Dankzij deze intelligente software bespaar je met deze slimme thermostaat flink op je energierekening en hoef jij nooit meer bang te zijn dat je energie verspilt. Daarnaast is de Netatmo Thermostaat koppelbaar aan Netatmo’s weerstation. Hiermee worden de instellingen nog accurater en levert dit de meest optimale energiebesparing op.

    • Touchscreen zorgt voor extra gebruiksvriendelijkheid
    • Zelflerende AI leert het ritme in huis herkennen
    • Draadloze variant kan overal opgehangen worden
    • Werkt ook met bedrading
    • Bekabelde installatie kost toch flink wat tijd
    • Geen aparte warmtezones instelbaar
    Honeywell Lyric T6

    De Honeywell Lyric T6 is de slimme thermostaat die zowel draadloos als bedraad leverbaar is. Dit zorgt ervoor dat de installatie weinig tijd in beslag neemt en dat jij hem overal op kunt hangen.

    Zowel draadloos als bedraad

    De Honeywell Lyric T6 is verkrijgbaar in een draadloze variant. Hiermee kun je hem overal in je woning ophangen zonder je zorgen te hoeven maken over de bekabeling. Daarnaast maakt dit de installatie een stuk makkelijker aangezien de slimme thermostaat niet op het elektriciteitsnet aangesloten hoeft te worden.

    Mocht je toch liever de bedrade variant hebben, dan is dit ook mogelijk. Deze sluit je net als de andere slimme thermostaten op je elektriciteitsnet aan. Hierdoor hoef je nooit de batterijen te vervangen al is de installatie wel aanzienlijk lastiger. De Honeywell Lyric T6 is geschikt voor ieder type cv-ketel.

    Handige geofencing, maar geen aparte kamers

    Om te zorgen dat je thermostaat exact op het juiste moment aangaat beschikt ook deze slimme thermostaat over geofencing. De thermostaat gaat aan op het moment dat jij bijna thuis bent dankzij de GPS gegevens die hij van je ontvangt. De slimme thermostaat beschikt niet over de mogelijkheid om verschillende warmtezones in te stellen. Hierdoor is het dus niet mogelijk om de kamers naar wens te brengen. Wel is de Honeywell Lyric T6 compatibel met Google Assistent, Amazon Alexa en Apple Home.

    Jouw perfecte schema bijhouden

    Om te zorgen dat deze thermostaat zich volledig naar jouw wensen gedraagt, kun je het schema van de Honeywell Lyric T6 per dag instellen. Op deze manier kom jij iedere dag thuis in een warm huis en wordt er geen onnodige energie verspilt. Daarnaast is de Honeywell Lyric T6 zelflerend. Dit betekent dat de thermostaat leert van de instellingen en op den duur weet wanneer jij naar werk gaat en wanneer je van werk thuiskomt.

    Zo wordt de thermostaat de ideale assistent voor je cv-ketel en bespaar je flink op je energierekening. De instellingen van de Honeywell Lyric T6 kunnen via het touchscreen eenvoudig aangepast worden. Dit is eenvoudig in gebruik en is erg duidelijk.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.