Beste externe HDD

Externe HDD: de beste externe harde schijf van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 21 december 2021

Onze digitale behoeften blijven groeien en met deze groei wordt onze persoonlijke data steeds groter. Je moet er niet aan denken dat jij al je data kwijt bent: jaren van foto’s, muziek en administratie weg omdat je computer het begeven heeft. Met een goede externe harde schijf van kwaliteit kan je betrouwbaar jouw data opslaan. Het is belangrijk om een back-up van je data te hebben, liever vandaag dan gister.

Met een externe harde schijf heb je in de ergste gevallen altijd nog een veilige kopie van je bestanden. In deze koopgids leggen we uit waar je bij het kopen van een externe HDD op moet letten. Externe harde schijven zijn de afgelopen jaren qua techniek en performance flink verbeterd. Voor het opslaan van een grote hoeveelheid data is externe HDD per gigabyte een stuk goedkoper dan een SSD, zeker als je kiest voor een goede externe SSD van hoge kwaliteit.

Beste koop van 2024
WD Elements Portable SE
Beste betrouwbare externe HDD voor al jouw opslag

WD Elements Portable SE

 • Compact
 • Voeding via USB
 • Ruim aanbod in capaciteit vanaf 500GB
 • Snel via USB 3.0
 • Schokbestendig

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
WD Elements Portable SE
Beste koop

WD Elements Portable SE

Onze aanrader voor een betrouwbare externe HDD die voldoet aan de eisen van 't overgrote deel van de gebruikers.
LaCie Rugged Mini

LaCie Rugged Mini

De LaCie Rugged Mini is de ideale HDD voor tijdens al je avonturen. Deze stevige HDD is schok-, water- en avontuur bestendig. Zo weet je zeker dat al je kostbare data veilig is. 
Seagate Expansion USB 3.0

Seagate Expansion USB 3.0

Een compacte externe HDD in 't 2,5 inch formaat. Van hoge kwaliteit én hoge transfer snelheden met een capaciteit tot maar liefst 5TB.
Western Digital Elements Desktop

Western Digital Elements Desktop

Voor power users is dit de beste keuze - capaciteit tot maximaal 14 TB en zeer snelle bestandsoverdracht via USB 3.0.
Oyen Digital U32 Shadow

Oyen Digital U32 Shadow

Met de Oyen Digital U32- PS4 haal je de ideale toevoeging voor je Playstation in huis. Zo maak jij je nooit meer zorgen over te weinig opslagruimte of het verliezen van je games.

Data back-up met een externe harde schijf

Tegenwoordig hebben we een enorme verzameling van digitale eigendommen. Onze computer staat vol met onze data en gelukkig is het mogelijk deze eenvoudig veilig te stellen. Het maken van een back-up is een fluitje van een cent. Toch blijken veel mensen geen reservekopie van hun data te hebben en is het meestal te laat voor wanneer het nodig is.

Daarom is het belangrijk een back-up te maken voordat het te laat is. Een back-up is zo gedaan en hoeft ook helemaal niet duur te zijn.

Externe harde schijven zijn voordelig per gigabyte

De afkorting HDD staat voor hard disk drive. Dit is een draaiende schijf waar je data d.m.v. magnetisme opgeschreven en afgelezen wordt. De harde schijf is sinds zijn ontstaan in 1953 enorm verbeterd. Waar vroeger een harde schijf erg langzaam en vooral heel groot was, is het tegenwoordig mogelijk om harde schijven ter grote van een portemonnee te vinden.

Waar SSDs de laatste jaren in populariteit zijn gestegen, is de externe HDD nog steeds de absolute winnaar als het aankomt op het opslaan van data. Zeker qua prijs-kwaliteit zit je bij het kopen van een HDD een stuk voordeliger dan bij een SSD. In vergelijking met vroeger is de prijs per gigabyte erg veel gedaald.

De opslagcapaciteit van is ook gegroeid. Wij raden aan om te kiezen voor een externe HDD met minimaal 1 TB aan opslagruimte. HDDs met een lager volume zijn in dit segment niet veel goedkoper. Met de constante groei van data, denk aan video in 4K en de hoge kwaliteit foto’s van smartphones, wordt onze data zelf ook groter.

Wat is het verschil tussen een externe HDD en SSD?

In een HDD zit een schijf waarop de data geschreven wordt. Deze schijf heet de platter. Deze platter wordt rondgedraaid en een speciale kop die boven deze schijf geïnstalleerd is, schrijft en leest de data af. De snelheid waarmee de platter ronddraait, wordt het toerental genoemd.

Dit ligt bij de gemiddelde harde schijf rond de 5400 tot 7200 toeren per minuut. Hoe meer toeren per minuut, hoe sneller de harde schijf.

Doordat de HDD schijf over draaiende delen beschikt, genereert de harde schijf meer warmte dan bijvoorbeeld een SSD. Dit is een schijf waarbij de data elektronisch opgeslagen wordt. Door het ontbreken van draaiende onderdelen bij de SSD wordt er bijna geen warmte gegenereerd.

Qua prijs per gigabyte, dan is een externe HDD goedkoper dan een SSD. Om deze reden is de harde schijf nog steeds een populair opslagmedium. Zeker voor het opslaan van back-ups is een externe harde schijf meer dan snel genoeg voor het overbrengen van data zonder dat het je uren tijd kost.

Werk je professioneel met data en is snelheid van belang? Dan is een snelle externe SSD ondanks het hogere prijssegment het overwegen waard.

Waar moet je op letten bij het kopen van een externe HDD?

Het kan een hele zoektocht zijn om net die externe HDD te vinden die aan al jouw wensen voldoet. Want welke externe HDD is nu eigenlijk het meest geschikt? Wij hebben het onderstaande overzicht voor je gemaakt om je hierbij te helpen. De volgende aandachtspunten helpen jou bij het vinden van de perfecte externe HDD.

 • Opslagcapaciteit
 • Snelheid
 • Stroomvoorziening
 • Compatibiliteit
 • Encryptie
 • Gebruik

1. Opslagcapaciteit

Een belangrijke factor bij het uitzoeken van de perfecte externe HDD is de opslagcapaciteit.

Jij gebruikt je HDD natuurlijk om jouw data op te slaan. Staat je computer vol met foto’s en video’s dan wil je natuurlijk wel dat deze allemaal op de schijf passen. Kies daarom een externe HDD waarmee jij al jouw data op kunt slaan en waarmee je ook nog ruimte overhoudt. Data wordt namelijk steeds groter en de onze opslag behoeften zullen hiermee toenemen.

Daarnaast is het zo dat HDD-schijven beter functioneren met enige vrije ruimte. Deze bewegingsruimte is nodig om te zorgen dat jouw schijf al je data nog optimaal kan verwerken.

2. Snelheid

Met de toenemende grootte van bestanden wil je natuurlijk een harde schijf hebben die jouw data zo snel mogelijk kan lezen en schrijven. Een externe HDD heeft een maximale overdrachtssnelheid van 100 MBps Tegenwoordig beschikken de meeste externe HDD’s over een USB 3.0 verbinding. Hiermee kunnen ze een overdrachtssnelheid van 100 MB/s halen.

Enkele meer high-end modellen beschikken over een maximale schrijfsnelheid van rond de 130 MB/s. We raden aan om een externe HDD te kopen met USB 3.0 of USB-C.

3. Stroomvoorziening

Externe HDD’s gebruiken in vergelijking met een SSD’s meer stroom. Dit komt door het draaiende deel in de schijf.

Vroeger had iedere externe HDD zijn eigen voeding nodig. Hiermee moest je hem eerst aan het stopcontact verbinden voordat je hem aan je computer kon zetten. Tegenwoordig zijn de HDD’s steeds kleiner geworden en is het in vele gevallen niet meer nodig om deze aan de stroom te verbinden. Via de USB verbinding wordt voldoende stroom gehaald om de schijf te laten functioneren.

Voor de robuustere modellen met meer opslagruimte, is het vaak nog wel nodig om een aparte stroomverbinding op te zetten. Deze opslagschijven zijn groter en speciaal ontworpen om naast je desktop te staan. Kies je om de HDD te verbinden met een docking station, let dan op de aansluitingsmogelijkheden. Lees hier meer over wat een docking station is en wat volgens ons het beste docking station is voor thuis – perfect voor je externe HDD.

Ben je iemand die veel reist en gebruik maakt van een laptop. Dan is het aan te raden een HDD uit te zoeken die zonder aparte voeding functioneert. Hiermee hoef je niet naast een stopcontact te zitten om te zorgen dat jij je externe HDD kunt gebruiken.

4. Compatibiliteit

De compatibiliteit is de wijze waarop de lees- en schrijfwijze ontworpen is voor jouw besturingssysteem. Windows en MacOS (Apple) maken gebruik van een verschillende schijfindeling. Daarnaast zijn er externe HDD die speciaal ontworpen zijn voor game-consoles. Wil jij die extra opslag voor jouw spelcomputer, kies dan een externe HDD met deze compatibiliteit.

Denk ook aan andere devices waar een externe HDD ideaal tot z’n recht komt. Hang ‘m aan de televisie of aan een goede beamer die films kan afspelen via een externe opslag.

In sommige gevallen kan het zijn dat jij je externe HDD eerst moet formatteren om deze in gebruik te nemen. Dit is in principe zo gedaan maar dit zorgt er wel voor dat ze niet direct ready-to-use zijn. Windows en MacOS komen met de mogelijkheid om je harde schijf te formatteren, daar heb je in de meeste harde schijven geen speciale software voor nodig.

5. Encryptie

Je externe HDD beveiligt jouw data door middel van een encryptie. Er zijn twee verschillende vormen: softwarematige encryptie en hardwarematige encryptie.

Softwarematige encryptie is een versleuteling via een software programma. Hierbij wordt je HDD ontgrendelt d.m.v. een wachtwoord via een programma. Omdat het niet standaard meegeleverd wordt bij de schijf, zijn er verschillende programma’s verkrijgbaar om je nieuwe schijf van een wachtwoord te voorzien. Softwarematige encryptie is als een slot in een deur.

Hardwarematige encryptie betekent dat de beveiliging op een aparte chip in de drive geïnstalleerd is. Hierdoor is het voor hackers lastiger om de schijf te ontgrendelen. Om de data op je schijf te lezen dient de hardwarematige encryptie ontgrendeld te worden. Het werkt als een slot wat eerste geopend moet worden om bij de deur te komen.

Hardwarematige encryptie is over het algemeen duurder, maar zorgt dat jouw data beter beveiligd is tegen kwaadwillenden. Vooral in zakelijke omgevingen wordt hardwarematige encryptie gebruikt. Voor thuisgebruik zal softwarematige encryptie voor een HDD jouw data meer dan veilig houden uit de ogen van derden.

6. Gebruik

Tot slot zit er een groot verschil in het gebruik van de externe HHD. Wil je de HDD gebruiken als externe opslag voor je desktop, dan maakt het weinig uit of je externe HDD water- en stootbestendig is. Je kunt er dan beter voor kiezen om een opslag te nemen die je de meeste opslagruimte biedt voor je geld.

Ben jij iemand die veel onderweg is of zichzelf vaak in onstuimige omstandigheden bevindt. In dit geval is het aan te raden een harde schijf te kiezen die je aan jouw leefomstandigheden kunt onderwerpen. Bijvoorbeeld een externe HDD met een water- en schokbestendige behuizing.

Ook speelt de grootte van de schijf hierbij een rol. Er zijn tegenwoordig veel harde schijven beschikbaar die een draagbaar formaat hebben.

De afmeting van externe HDD wordt gemeten in inches. De meest voorkomende maten zijn de handzame 2,5 inch harde schijf (dit is net iets meer dan 6 cm diagonaal gemeten) en de omvangrijke 3,5 inch schijf (dit is bijna 9 cm diagonaal). De grootte maakt minder uit, aangezien je de HDD niet in een chassis van een desktop of laptop plaatst.

Beste externe harde schijven

Om je een helder beeld te geven van de beste externe HDD’s hebben we het volgende overzicht voor je gemaakt. Hier vind je de beste externe HDD, de HDD met de meeste opslag voor je geld, de beste travel-HDD en de beste game-HDD.

 • Compact
 • Voeding via USB
 • Ruim aanbod in capaciteit vanaf 500GB
 • Snel via USB 3.0
 • Schokbestendig
 • Geen hardware encryptie
Beste koop
WD Elements Portable SE

De Elements Portable van Western Digital is een compacte HDD waarmee jij jezelf verzekerd van een betrouwbare externe schijf. De Elements Portable beschikt over een snelle USB 3.0 verbinding en is verkrijgbaar in een ruim aanbod opslagcapaciteiten.

Compact ontwerp

De Elements Portable is een compact ontworpen HDD. Met 2.5 inch is de Elements Portable erg handzaam. Daarnaast is hij zo ontworpen dat hij schokbestendig is. Dit maakt hem een goede keuze voor als je veel aan het reizen bent. Verder is de Elements Portable erg stil in gebruik. De Elements Portable heeft geen externe voeding nodig en hoeft alleen aangesloten te worden op je laptop of PC.

Ruim aanbod opslagcapaciteiten

Dat de Elements Portable een populaire keuze is, komt deels door het ruime aanbod in opslagcapaciteiten. De Elements Portable is al verkrijgbaar vanaf 500 gb en loopt op tot 5TB. De scherpe prijs die er tegenover staat, maakt het een zeer aantrekkelijke optie.

De harde schijf is standaard direct gebruiksklaar voor Windows. Mocht je over een Macbook beschikken, dan zul je de schijf eerst moeten formatteren.

  • Schok- en waterbestendig
  • Compact en klein
  • USB 3.0 + USB C
  • Beschikt over hardware encryptie
  • Voeding via USB
  LaCie Rugged Mini

  De LaCie Rugged Mini is de ideale HDD voor tijdens al je avonturen. Deze stevige HDD is schok-, water- en avontuur bestendig. Zo weet je zeker dat al je kostbare data veilig is.

  Stevig ontwerp

  Met de Ruggen Mini van LaCie haal je een robuust ontworpen HDD in huis. Het 2,5 inch ontwerp is speciaal gemaakt voor reizigers die onderweg altijd een backup willen maken. Of je nu als reisfotograaf, cameraman of als avonturier je werk op willen slaan, met de Rugged Mini heb je een betrouwbare schijf die zowel schok- als waterbestendig is.

  De Rugged Mini is leverbaar in een ruim aanbod opslagcapaciteiten: van 500gb tot 5TB.

  Snelle data overdracht

  De Ruggen Mini beschikt over een USB 3.0 verbinding waarmee jij gegarandeerd een snelle data overdracht hebt. Zo ben je nooit veel tijd kwijt met het overzetten van je bestanden.

  De LaCie Rugged Mini is geformatteerd voor je Macbook. Mocht je hem als Windows-gebruiker willen benutten, dan zul je hem eerst moeten formatteren voor dit besturingssysteem. De Rugged Mini wordt geleverd met een USB C kabel en kun je hem ook op je nieuwere model Macbook aansluiten. Daarnaast beschikt deze HDD over een hardwarematige encryptie en is zo je data extra beveiligd tegen hackers.

   • Compact en kleine vormgeving
   • Voeding via USB
   • Ruim aanbod in capaciteit tot 5TB
   • Snel via USB 3.0
   • Inclusief Rescue Data Recovery Services
   • Werkt zowel met Windows als met MacOS.
   • USB-C kabel niet inbegrepen
   Seagate Expansion USB 3.0

   De Seagate Expansion Portable is een stijlvolle HDD die dankzij het ideale formaat van 2,5 inch makkelijk meegaat in je tas.

   Prachtig en stijlvolle externe HDD

   De Seagate Expansion voelt premium aan. De matzwarte behuizing van deze HDD ligt fijn in de hand en geeft grip en controle. Daarnaast is het signaallampje subtiel weggewerkt waardoor deze enkel opvalt als hij aanstaat.

   Ruim aanbod opslagcapaciteiten en USB 3.0

   De Seagate Expansion Portable is leverbaar in een ruim aantal opslagcapaciteiten van 500gb tot 5 TB. Daarnaast is er geen externe voedings nodig voor deze harde schijf.

   De Seagate Expansion Portable beschikt over een USB 3.0 aansluiting en hiermee heb je een snelle bestandsoverdracht. Standaard is de Expansion Portable geformatteerd voor Windows-systemen en MAC systemen. Je hoeft dus niks meer te formateren.

    • Geschikt voor power users
    • Capaciteit tot maximaal 14 TB
    • Snel via USB 3.0
    • Ideaal voor grote foto's en video's
    • Vereist externe voeding
    • Voor Apple producten moet deze HDD eerst worden geformatteerd
    Western Digital Elements Desktop

    De WD Elements Desktop is een krachtige opslag met een enorme capaciteit. De Elements Desktop is ontworpen om op je bureau naast je computer te staan en je te voorzien van een enorme opslag tot wel 14 TB. Geschikt voor een complete PC back-up of voor grotere bestanden zoals 4K video’s.

    De perfecte externe HDD voor professionele desktop

    De Elements Desktop van WD is een grote externe HDD met een afmeting van 3,5 inch. Deze opslag is zo ontworpen dat hij je van alle benodigde opslagruimte voorziet. Deze HDD is namelijk leverbaar tot 14 TB. Hiermee kun jij een volledige back-up van je computer maken en al je grote programma opslaan. Daarnaast is de Elements Desktop ideaal om bijvoorbeeld al je foto’s en video’s mee op te slaan. Dankzij de USB 3.0 verbinding is de data-overdracht snel.

    Externe voeding

    De Elements Desktop is een HDD die ontworpen is om naast jouw PC geïnstalleerd te worden. Deze HDD heeft een externe voeding nodig en moet dus nog aangesloten worden op de elektriciteit. De Elements Desktop geeft je enorm veel opslagruimte voor een scherpe prijs. De ideale keuze voor als je veel data op te slaan hebt.

    De harde schijf is standaard direct gebruiksklaar voor Windows. Mocht je over een Apple product beschikken, dan zul je de schijf eerst moeten formatteren.

     • Geschikt voor de PS4
     • Voeding via USB
     • Snel via USB 3.0
     • Schokbestendig, kan tegen een stootje
     • Compact en klein
     • Alleen in 1TB en 2TB uitvoering verkrijgbaar
     Oyen Digital U32 Shadow

     Met de Oyen Digital U32 Shadow haal je de ideale toevoeging voor je Playstation in huis. Zo maak jij je nooit meer zorgen over te weinig opslagruimte of het verliezen van je games.

     Prachtig ontworpen toevoeging voor je Playstation

     De Oyen Digital U32 Shadow is speciaal ontworpen voor jouw Playstation 4. Je sluit de HDD eenvoudig aan en je bent klaar om te gaan. Met deze HDD maak jij je nooit meer zorgen over het hebben van te weinig opslagruimte voor je spellen. Dit scheelt een hoop stress of het verplicht moeten verwijderen van je save games. De drive vereist geen externe voedingsadapter of drivers wat het een compact en draagbare opslag oplossing biedt.

     Ruime opslagcapaciteit en snelle overdracht

     De Oyen Digital U32 Shadow valt op door het prachtige 2,5 inch design. Hiermee is het een mooi compliment naar je Playstation toe. De twee apparaten passen als twee druppels water bij elkaar. Daarnaast komt de Oyen Digital U32 Shadow met 2TB opslag. Hiermee weet jij zeker dat je genoeg ruimte hebt voor al je Playstation bestanden. Dankzij de USB 3.0 verbinding zijn al je games in een mum van tijd opgeslagen. Game voortaan met een gerust hart.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.