Beste docking stations

De beste docking stations van 2023 voor al jouw devices

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022

Met een docking station (ook bekend als USB-C hub) kan je eenvoudig je laptop op een of meerdere externe beeldschermen aansluiten. Dit zijn de beste docking stations van het moment. Of je nou een docking station zoekt voor je MacBook, je Windows laptop of gewoon twee 4K monitoren wilt aansluiten: wij vergelijken in deze test de beste koop docking stations voor alle situaties.

Beste koop van 2024
i-tec USB-C Metal Low Profile 4K Triple Display Docking Station
Het beste docking station voor twee Full-HD monitoren

i-tec USB-C 4K Metal Low Profile

 • Geschikt voor twee 1080 monitoren
 • Geschikt voor een 4K monitor
 • Bedraad internet, audiojack en 3 extra USB poorten
 • Goede prijs- kwaliteitverhouding
 • Uitklapbare smartphone stand

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
i-tec USB-C Metal Low Profile 4K Triple Display Docking Station
Beste koop

i-tec USB-C 4K Metal Low Profile

Beste dock voor twee full-HD monitoren met een refresh rate van 60Hz. Dankzij de USB-C aansluiting kan je de laptop ondertussen opladen, krijg je een ethernet port en een AUX aansluiting.
Lenovo ThinkPad Docking Station Hybride USB C A
High-end

Lenovo Docking Station Hybride

De beste koop voor twee 4K / 60 Hz beeldschermen via USB-C of A aansluiting. Beschikt over een Gigabit ethernetpoort, een audio-jack en veel USB poorten.
Satechi Type-C Multiport

Satechi Type-C Multiport

Onze favoriete USB-C hub voor onderweg. Dit kleine docking station is eenvoudig mee te nemen en heeft veel aansluitmogelijkheden voor een lagere prijs.

Hoe kies ik een docking station voor mijn laptop?

Waar let je op bij het kopen van een docking station?

In het kort: Je kan kiezen tussen een USB-C, Thunderbolt of USB-A docking station. Welke docking stations een geschikte koop zijn is afhankelijk van de poorten op jouw laptop.

USB-C is de meest inzetbare keuze van het moment en het aanbod is hierin het grootst. Heeft jouw laptop een USB-C aansluiting? Dan werken de meeste docking stations zonder problemen samen met jouw laptop.

Je kiest voor een docking station met Thunderbolt aansluiting als je een hoge bandbreedte nodig hebt – je wilt op meerdere schermen een 4K resolutie én een refresh rate van 60 Hz. Je laptop moet wel Thunderbolt 3 ondersteunen; hier zit je goed mee met alle MacBook Pro modellen vanaf 2016 en alle Airs vanaf 2018. Ook steeds meer high-end Windows laptops van HP en Dell beschikken over een of meerdere Thunderbolt 3 aansluitingen.

Let hier op voordat je een docking station of hub koopt

 • Zoek je voor een MacBook, Chromebook of je Windows laptop?
 • Beschikt je laptop over een USB-C of Thunderbolt aansluiting?
 • Hoeveel externe monitoren wil je aansluiten op het docking station?
 • Waar ga je het docking station voor inzetten?

De hoofdaansluiting – laptop naar docking station

Docking stations zijn verkrijgbaar met drie verschillende hoofdaansluitingen: USB-C, Thunderbolt en USB-A. Niet elke poort is geschikt voor meerdere monitoren, verschillende resoluties en refresh rates.

USB-C Docking Station voor laptops

Docking stations met type USB-C aansluiting

USB-C is langzamerhand de meest gebruikte poort aan het worden voor onze smart devices. Heb je een laptop of smartphone met een USB-C aansluiting? Dan heb je geluk: er zijn namelijk erg veel USB-C hubs online te koop. Een USB-C aansluiting heeft een ovale, symmetrische vorm en is kleiner dan een standaard USB-A poort.

De meeste laptops van tegenwoordig beschikken over een USB-C poort. USB-C docking stations die twee monitoren ondersteunen werken enkel met laptops met Windows en Chromebooks. Om meer dan een scherm aan te sluiten bij MacBooks moet het docking station beschikken over een Thunderbolt 3 aansluiting.

Thunderbolt 3 docking station voor MacBook Pro en Air

Docking stations met Thunderbolt aansluiting

Thunderbolt is de favoriete keus wanneer een standaard USB-C aansluiting niet  genoeg bandbreedte kan opleveren. Zeker wanneer je met een docking station je laptop aan meerdere externe monitoren wilt aansluiten, dan is de hoge 40 Gbit/s bandbreedte van Thunderbolt de beste oplossing.

Thunderbolt maakt gebruik van dezelfde poort als USB-C maar niet elke laptop ondersteunt Thunderbolt. Alle MacBook Pro’s vanaf 2016 en alle Air modellen vanaf 2018 maken gebruik van een dual USB-C aansluiting, let hier op bij de aanschaf van een docking station voor je MacBook.

Docking stations met USB Type A 3.1 3.0 of High Speed

Docking stations met USB-A aansluiting

Vroeger was USB-A niet meer weg te denken. De meeste laptops beschikken nog over minimaal een USB-A poort, meestal zijn het er meer. Hoewel USB-A minder hoge snelheden dan USB-C en Thunderbolt ondersteunt, is het nog steeds een goede overweging als je gebruik maakt van een of twee Full-HD (1080p) monitoren.

Het nadeel van een USB-A hub is dat deze niet kan worden gebruikt om je laptop op te laden. Dit is geen ramp aangezien USB-A hubs altijd bekabeld zijn en niet worden vastgekoppeld aan de laptop. is er altijd ruimte om je oplader aan te sluiten.

De drie beste docking stations

Voor meerdere situaties hebben we onze favoriete docking stations en USB-hubs voor laptops uitgekozen. Per docking station uit de test hebben we een review geschreven en lichten we uit voor welke laptops deze geschikt is, hoeveel externe monitoren kunnen worden aangesloten en andere features die het een goede koop maken.

Mocht er geen model voor jou tussen zitten, schroom je niet om aankoopadvies over docking stations via Facebook Messenger in te winnen of een hier een reactie achter te laten.

 • Geschikt voor twee 1080 monitoren
 • Geschikt voor een 4K monitor
 • Bedraad internet, audiojack en 3 extra USB poorten
 • Goede prijs- kwaliteitverhouding
 • Uitklapbare smartphone stand
 • De USB-C kabel is circa 20 cm
 • MacBooks kunnen slechts 1 monitor aansluiten
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/tec-USB-C-Metal-Low-Profile-4K-Triple-Display-Docking-Station.jpg

Gekozen als de beste koop, de i-tec USB-C 4K Metal Low Profile is de beste keuze voor de meeste situaties. Van goede kwaliteit en beschikt over veel poorten – van internet tot een 3,5 mm audio jack. Je kan twee beeldschermen koppelen met je laptop en er is ook ondersteuning voor 4K beeldschermen.

Je levert dus een USB-C poort in en je krijgt er een hoop voor terug. Dankzij het compactere formaat (niet voor niks Low Profile) is deze laptop dock ook prima geschikt voor onderweg.

Helaas is dit laptop dock niet geschikt om twee externe monitoren aan een MacBook te koppelen. Dit is enkel mogelijk bij Windows laptops en Chromebooks.

Heb je weinig- tot geen bereik tot de Wifi? De i-tec Low Profile beschikt over een ethernet poort en is voorzien van Gigabit Ethernet. Met dit docking station maak je daarom zonder problemen gebruik van bedraad internet met een maximale downloadsnelheid van 1000 Mbps. Zo zit je ook niet vast aan de snelheid limitaties van Wifi.

De dock heeft zelf een verbruik van 15W. Als je jouw laptop met een 85W charger aan het opladen bent, betekent dit dat 70W naar je laptop gaat.

Over welke poorten beschikt dit docking station?

Naast de USB-C hoofdaansluiting beschikt de i-tec USB-C 4K Metal Low Profile over deze poorten:

 • USB-C voor het gelijktijdig opladen van je laptop of smartphone
 • HDMI voor het aansluiten van een externe monitor tot 4K 30Hz
 • DisplayPort voor het aansluiten van een externe monitor tot 4K 30Hz
 • VGA voor het aansluiten van een externe monitor tot Full-HD 60Hz
 • USB 3.0 (2x) voor het aansluiten van je randapparatuur / opladen van telefoons
 • USB 2.0 voor het aansluiten van randapparatuur / opladen van telefoons
 • Geheugenkaartlezer voor SD en MicroSD
 • 3,5 mm jack voor het aansluiten van audio apparatuur
 • Een ethernetpoort voor bedraad internet met Gigabit Internet (tot 1000Mbps)

Monitor ondersteuning

Met dit docking station van i-tec kan je tot twee externe monitoren aansluiten. Je hebt de keuze uit twee Full-HD (1080×1920) monitoren met beide een refresh rate van 60Hz.

Ook is er ondersteuning voor het aansluiten van een enkel 4K beeldscherm (3840×2160) met een refresh rate van maximaal 30Hz. Let op: MacBooks kunnen slechts 1 monitor aansluiten!

  • Geschikt voor twee QHD 4K beeldschermen op 60Hz
  • Geschikt voor een 5K beeldscherm op 60Hz
  • Laptop aansluiten via USB-C of USB-A
  • Bedraad internet tot 1000 Mbps
  • Geen Thunderbolt 3 ondersteuning
  High-end
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/Lenovo-ThinkPad-Docking-Station-Hybride-USB-C-A-compressor.jpg

  Op zoek naar een high-end docking station dat zonder problemen twee 4K monitoren kan ondersteunen met een refresh rate van 60 Hz? Het is onze favoriete keuze voor high-end laptops die worden ingezet voor de meer high-end setup.

  Dit docking station van Lenovo is te gebruiken via de USB-C aansluiting en via de USB-A aansluiting. We raden wel aan te kiezen voor dit docking station als jouw laptop beschikt over USB-C. De USB-A optie is een fijne toevoeging die het een toegankelijker apparaat maakt. Je haalt echter het meeste uit het docking station als je gebruik maakt van de USB-C aansluiting voor optimale snelheden.

  • USB-C voor het gelijktijdig opladen van je laptop of smartphone
  • HDMI (2x) voor het aansluiten van een externe monitor tot 5K 60Hz
  • DisplayPort (2x) voor het aansluiten van een externe monitor tot 5K 60Hz
  • USB 3.0 (4x) voor het aansluiten van je randapparatuur / opladen van telefoons
  • 3,5 mm jack voor het aansluiten van audio apparatuur
  • Een ethernetpoort voor bedraad internet met Gigabit Internet (tot 1000Mbps)

  Monitor ondersteuning

  Dit docking station ondersteunt het aansluiten van 2 externe beeldschermen. Er is ondersteuning voor een monitor met een 5K resolutie of twee monitors met een 4K resolutie  (3840×2160). De maximale refresh rate die de Lenovo Docking Station Hybridge ondersteunt is 60Hz.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €180
   • Geschikt voor 1 monitor met 4k resolutie
   • Compact docking station voor onderweg
   • Neemt weinig ruimte in
   • Aansluiting via USB type C
   • Geschikt voor MacBooks, Windows en Chromebooks
   • Geen ethernet poort
   • Ondersteunt geen Apple superdrive
   Satechi Type-C Multiport

   Dankzij de ingebouwde geheugenkaartlezer kan je ook snel foto’s overdragen naar je laptop of andere aangesloten devices. Naast de USB-C aansluiting die je gebruikt voor het opladen van je laptop zijn er nog twee USB 3.1 poorten. Hiermee kan je randapparatuur aansluiten en heb je altijd genoeg poorten voor je USB sticks.

   De monitor is eenvoudig te verbinden via de HDMI poort en is onder andere geschikt voor beeldschermen met een 4K resolutie. De maximale refresh rate die de externe monitor kan tonen wanneer deze is verbonden met de docking station is 30 Hz. Hierdoor kan je de externe monitor minder goed inzetten voor fast paced gaming, maar merk je geen verschil tijdens het kijken van de meeste films op Netflix.

   Hoewel deze laptop dock van Satechi onze favoriete keuze is voor onderweg, is het ook een prima keuze voor thuis. Daarnaast is de Satechi geschikt voor alle  Windows laptops met USB-C aansluiting, Chromebooks en de meeste MacBooks.

   Over welke poorten beschikt dit docking station?

   Naast de USB-C hoofdaansluiting beschikt de Satechi USB-C Dock Slim V2 over deze poorten:

   • USB-C voor het opladen van je laptop of smartphone
   • HDMI voor het aansluiten van een externe monitor
   • USB 3.1 (2x) voor het aansluiten van je randapparatuur
   • Geheugenkaartlezer voor MicroSD

   Monitor ondersteuning

   Dit docking station ondersteunt het aansluiten van 1 externe monitor. Er is ondersteuning voor monitoren met een 4K resolutie  (3840×2160). De maximale refresh rate die de Satechi ondersteunt is 30Hz.

    Uiterlijk 18 april in huis via bol voor €79.95

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.