Beste externe SSD voor thuiswerken en onderweg

De beste externe SSD's van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 21 december 2021

Of het nu vakantiefoto’s, projecten of financiële gegevens zijn, belangrijke data hebben we allemaal. Tegenwoordig staat een groot deel van ons leven op een schijf en het belang van veilige opslag wordt steeds groter.

Met de komst van externe SSD’s is opslagruimte sneller, veiliger en beter dan ooit. Je hebt hiermee een schijf die razendsnel al jouw data opslaat. Op deze manier ben je altijd verzekerd dat jouw kostbare data veilig is. Het aanbod is dan ook groot en een keuze maken is hierdoor lastiger. Uit meer dan 40 modellen hebben we de vijf beste SSD’s voor verschillende use cases uitgezocht. Zo maak je geen miskoop.

Beste koop van 2024
Sandisk Extreme Portable 1TB
De beste robuuste externe SSD die tegen een stootje kan

Sandisk Extreme Portable 1TB

 • Robuust en bestendig tegen een stootje
 • Snelle data overdracht
 • Geschikt voor Windows en MacOS
 • 250GB, 500GB, 1TB of 2TB

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Sandisk Extreme Portable 1TB
Beste koop

Sandisk Extreme Portable 1TB

De perfecte dataschijf om overal met je mee te nemen dankzij de grote opslag van 2 terabyte en de robuuste form-factor.
Samsung T5

Samsung T5

Onze favoriete kleine & compacte SSD is ook de beste koop voor de meeste consumenten. Handig mee te nemen en is compatibel met de meeste besturingssystemen.
LaCie 1-TB Mobile SSD

LaCie 1-TB Mobile SSD

Een goede keuze als
Samsung T7 Touch

Samsung T7 Touch

Onze favoriete keuze als externe opslag voor iedereen die de bestandsoverdracht zo snel mogelijk wil afronden.
WD My Passport Go

WD My Passport Go

Een goede keuze als externe SSD voor je Windows computer. De ingebouwde USB-A kabel maakt dit model ook geschikt voor oudere computers en laptops.

Data veilig opslaan met een snelle en betrouwbare externe SSD

Omdat we steeds meer digitale bestanden hebben, is het van groot belang deze data goed te bewaren en veilig te stellen. Stel je voor dat je computer crasht en jij al je gegevens kwijt bent. Dan kun je bestanden zoals brieven, foto’s, boeken, films, muziek of zelfs programma’s onherstelbaar verloren zijn. Het is daarom van essentieel belang je data goed op te slaan om veel ellende te voorkomen.

Ook als professional is je data is van levensbelang. Of je een fotograaf, boekhouder, grafisch ontwerper of online verkoper bent, je data is je leven.

Gelukkig is het tegenwoordig eenvoudig om alles op te slaan zodat je het op een later moment altijd weer terug kunt vinden. Op deze manier heb je een vangnet voor de ergste gevallen.

Opslagvormen

Met de constante ontwikkeling van de digitale media hebben we steeds meer opslagruimte nodig. Foto’s worden scherper, bestanden worden groter en hierdoor hebben we dus steeds meer ruimte nodig.

Er zijn drie soorten opslag die tegenwoordig veel gebruikt worden om data op te slaan. HD-opslag, SSD-opslag en cloudopslag. SSD opslag is een populairste vorm van databeheer o.a. door de hoge verwerkingssnelheden. Daarnaast is deze vorm van opslag in de laatste jaren steeds betaalbaarder geworden.

Externe SSD’s

Externe SSD’s zijn opslagschijven waarbij data op een SSD opgeslagen wordt. SSD staat voor Solid State Drive, een opslag opgebouwd uit 2 soorten geheugen: flash geheugen en dynamische geheugen. De data wordt elektronisch opgeslagen. Hierdoor is het niet nodig om bewegende delen te hebben wat vele voordelen met zich meebrengt.

Naast de hoge schrijf- en leessnelheid heeft de elektronische opslag nog een aantal voordelen ten opzichte van de andere opslagvormen. Door het niet hebben van bewegende delen is deze vorm van opslag compact, licht en minder gevoelig.

Snel, sneller, snelst

SSD’s zijn in vergelijking met harde schijven een stuk sneller. Tot wel 10 keer sneller in het lezen en schrijven van je data. Hierdoor is de opmars van SSD’s in telefoons, computers en andere toestellen de afgelopen jaren ook flink toegenomen.

De externe SSD is kenmerkend compact en licht

Een andere reden voor de enorme populariteit van SSD opslag is het feit dat ze compact en licht zijn. Door de opslagtechniek kunnen ze extreem klein en licht ontworpen worden.

Daarnaast is het zo dat door het ontbreken van draaiende delen een stuk minder gevoelig zijn. De levensduur is hierdoor lang en daarnaast hoef jij niet bang te zijn dat je schijf het met een stootje begeeft. Een externe HDD heeft dus flink wat voordelen over een externe HDD. Voor het opslaan van foto’s en video’s is een goede externe HDD echter wel interessant.

Compatibiliteit van externe ssd's van MacOS en Windows

1. Compatibiliteit

De compatibiliteit is een van de eerste punten waar je naar moet kijken. Er zijn in principe drie verschillende varianten. De een is compatibel met je Apple computer, de andere met je Windows computer en de laatste is universeel.

Het verschil zit hem in de opslagvorm. Windows en Apple maken gebruik van een verschillende lees- en schrijfwijze. Hierdoor is het dus zo dan je een drive moet kiezen die bij je systeem past.

In sommige gevallen kan het zijn dat jij je externe SSD eerst moet formatteren om het in gebruik te nemen. Dit is in principe zo gedaan maar dit zorgt er wel voor dat ze niet direct ready-to-use zijn.

Opslagcapaciteit van externe SSDs

2. Opslagcapaciteit

Een ander belangrijk punt om op te letten is de capaciteit. SSD kaarten zijn er in vele verschillende grootten. Zo kun je al instappen vanaf 500 GB en soms zelfs 256 GB. De maximale opslag ligt bij 1 of 2 TB, afhankelijk van het type.

Om te bepalen hoeveel opslagcapaciteit jij nodig hebt, is het belangrijk om te weten waarvoor jij je opslag gaat gebruiken. Heb je veel foto’s en video’s, dan loont het zich om een grote opslag van 1 of 2 TB te kiezen. Gebruik je het voor een opslag van je documenten of boekhouding, dan zul je met minder capaciteit toekunnen.

Houdt er rekening mee dat het formaat van bestanden over het algemeen steeds groter wordt. Zo wordt de kwaliteit van foto’s en video’s steeds beter, programma’s en documentatie worden steeds uitgebreider en dit alles leidt ertoe dat je bestanden steeds meer ruimte in beslag nemen.

Snelheid van externe SSD loopt op tot ruim boven de 2 GB per seconde

3. Snelheid

Hoe snel een externe SSD is, wordt bepaald door de lees- en schrijfsnelheid. De leessnelheid geeft aan hoe snel je gegevens van de SSD afgelezen worden. De schrijfsnelheid bepaalt hoe snel je bestanden daadwerkelijk overzet van en naar de SSD worden. De leessnelheid is over het algemeen iets hoger dan de schrijfsnelheid.

Gemiddeld heeft een SSD een lees- en schrijfsnelheid van ongeveer 500 MB per seconde. Een bestand van 5 GB doet er ongeveer 10 seconden over om verwerkt te worden.

USB kabels en poorten moeten compatibel zijn

4. Poorten

Tegenwoordig beschikken de meeste externe SSD’s over een USB C aansluiting: de nieuwste USB ingang. Omdat niet iedere computer of toestel hierover beschikt, worden ze altijd geleverd met een opzetstuk. Op deze manier kun je ze koppelen met ieder toestel.

Let hierbij op welke ingang jouw toestel heeft. Opzetstukken zijn eenvoudig verkrijgbaar dus geen nood, mocht jouw externe SSD niet beschikken over dezelfde poort als jouw computer.

Encryptie is mogelijk op SSDs

5. Encryptie

Je externe SSD beveiligt jouw data door middel van een encryptie. Er zijn twee verschillende vormen van encryptie: softwarematig en hardwarematig.

Softwarematige encryptie is geïnstalleerd in de software van de SSD kaart. Hierbij wordt je SSD ontgrendelt d.m.v. een wachtwoord.

Hardwarematige encryptie betekent dat de beveiliging op een aparte chip in de drive geïnstalleerd is. Hierdoor is het voor hackers lastiger om de schijf te ontgrendelen. Om de data op je schijf te lezen dient de hardwarematige encryptie ontgrendeld te worden. Die kan zijn met behulp van een wachtwoord maar tegenwoordig zijn er ook externe SSD’s met alternatieve methoden zoals een vingerafdrukscanner.

Externe ssd voor reizen en onderweg met extra bescherming

6. Gebruik: travel vs. thuis

Het is belangrijk om een SSD-opslag te kiezen die bij jouw gebruik past. Ben je iemand die veel reist en hierbij zijn data altijd mee wil hebben, dan is het belangrijk een opslag te kiezen die extra bestendig is tegen stootjes. De speciaal ontworpen travel-SSD’s beschikken over een sterk ontwerp en een schokbestendige case. Hiermee kun jij ze aan jouw leefstijl onderwerpen.

Wil jij je externe SSD vooral gebruiken om een versie van je thuiscomputer op te slaan en als back-up in de kast te houden? Dan is het hiervoor niet nodig om een extra stevige case te hebben. Een gewone SSD kaart zal hierbij voldoen. De kosten hiervan zijn over het algemeen lager.

De vijf beste externe SSD’s

Om je meer inzicht te geven in het ruime aanbod externe SSD’s, hebben we het volgende overzicht voor je gemaakt. Hierbij hebben we de 5 beste externe SSD’s verkrijgbaar, met alle pluspunten, op een rijtje gezet. Zo kun jij eenvoudig zien welke opslag het meest geschikt voor je is.

 • Robuust en bestendig tegen een stootje
 • Snelle data overdracht
 • Geschikt voor Windows en MacOS
 • 250GB, 500GB, 1TB of 2TB
 • Beschikt enkel over softwarematige encryptie
Beste koop
Sandisk Extreme Portable 1TB

De Sandisk Extreme Portable 1TB is de robuuste, bestendige externe SSD die zorgt dat je altijd en overal een veilige backup van je bestanden hebt.

Robuust en bestendig

De Sandisk Extreme Portable 1TB is ontworpen om jou tijdens al je avonturen te vergezellen. Het robuuste en bestendige design kan tegen een stootje. Zo is deze stof- en spatwaterbestendig en overleeft hij zelfs extreme temperaturen.

Het ontwerp van de Sandisk Extreme Portable 1TB is prachtig. Het zwarte ontwerp met de oranje afwerking oogt plezierig. Daarnaast beschikt de disk over een sleutelgat waarmee jij de SSD aan je bezittingen kunt bevestigen.

Snelle data overdracht

De Sandisk Extreme Portable 1TB beschikt over een USB 3.1 aansluiting. Hierdoor is dataoverdracht snel. Met snelheden tot wel 500 MB per seconde zorgt de drive voor een vlotte bestandsoverdracht.

De externe SSD kan zowel voor je Macbook als Windows PC gebruikt worden. De drive beschikt over een USB-C aansluiting en wordt geleverd met een speciaal opzetstukje voor USB-A.

Softwarematige encryptie

De versleuteling van je data gebeurt softwarematig. Ten opzichte van de concurrenten is deze encryptietechniek minder veilig.

  • Snelle data overdracht van 540 MB/s
  • Meerdere kleuropties
  • Handig klein formaat om mee te nemen
  • Hardwarematige encryptie
  • Speciale app voor Android devices
  Samsung T5

  De Samsung T5 is een handige en compacte externe SSD die op al je toestellen eenvoudig werkt. Het minimalistische design komt in verscheidene kleuren en zal hierdoor niet misstaan naast jouw toestel.

  Minimalistisch en smaakvolle externe SSD

  Het ontwerp van deze SSD is minimalistisch. De kleine externe drive voelt dankzij zijn ronde vormen erg vriendelijk aan. De aluminium afwerking geeft je een premium gevoel. Daarnaast is de Samsung T5 verkrijgbaar in een ruim kleurenpalet. Hierdoor kies je de  Samsung T5 die het beste bij jou past.

  De T5 beschikt over een USB 3.1 aansluiting wat resulteert in een overdrachtssnelheid van 540 MB/s. Hierdoor is alles in een mum van tijd overgeschreven. De drive beschikt over een USB-C aansluiting en wordt geleverd met kabels voor zowel USB-A als USB-C.

  Speciale Samsung App

  Mocht je de T5 willen gebruiken met je Macbook, dan zul je de schijf eerst eenmalig moeten formatteren voor Mac-gebruik. Verder heeft Samsung een speciale app waarmee jij data van je telefoon direct op de schijf kunt zetten. Deze app is voorlopig alleen compatibel met je Android toestel en nog niet beschikbaar voor iOS.

  De T5 beschikt over een hardwarematige encryptie. Hierdoor is je data beter beveiligd voor het geval dat je de externe SSD kwijtraakt en in de verkeerde handen terechtkomt. Als je een SSD zoekt die voornamelijk voor werkbestanden zal worden gebruikt, dan is hardwarematige encryptie een aanrader.

   • Compatibel met MacOS en Windows
   • Esthetisch ontwerp
   • Snelle data overdracht (540 Mbps)
   • Hardwarematige encryptie
   • Hibernate-modus
   • Een wat groter formaat
   LaCie 1-TB Mobile SSD

   Prachtig ontwerp, slank design

   De 1-TB Mobile SSD van LaCie straalt elegantie uit. Gemaakt van zilverkleurig aluminium en met zijn afgewerkte hoeken is het de perfecte combinatie voor jouw Macbook. Het ontwerp is slank en kan hierdoor makkelijk in bijvoorbeeld je laptop tas meegenomen worden. Toch is het kwa oppervlakte groter dan veel van zijn concurrenten.

   Gemaakt voor jouw MacBook

   De 1-TB Mobile is ontworpen voor Apple gebruikers. Niet alleen het ontwerp is een direct compliment naar een Macbook, ook softwarematig is deze externe SSD ontworpen voor devices met het MacOS besturingssysteem.

   Zo beschikt hij over de hibernate-modus. Hiermee gaat je SSD in sluimerstand op het moment dat jij je Macbook uitschakelt en ontwaakt hij weer zodra je Macbook aangaat.

   De 1-TB Mobile SSD van LaCie beschikt over een USB-C aansluiting. De data overdrachtssnelheid is 540 MB/s. Hiermee verwerkt hij je data vrij snel, al is de snelheid niet te vergelijken met de high-end topmodellen die vaak worden gebruikt zoals voor professionele videobewerking.

    • Zeer snelle data overdracht (1000MB/s)
    • Werkt op Windows en MacOS
    • Vingerafdrukscanner
    • Hardwarematige encryptie
    • Compact en kleiner formaat
    • Hogere prijs
    Samsung T7 Touch

    Prachtige ontworpen SSD opslag die garandeert dat jij alles in een mum van tijd overgezet hebt. Deze externe SSD beschikt over een vingerafdrukscanner om al jouw belangrijke data te beschermen.

    Slank, compact en met vingerafdruk

    De T7 touch van Samsung is premium in ontwerp en gebruik. Het slanke design is verkrijgbaar in een prachtig zwarte kleur. Kwa ontwerp lijkt hij op de T5 dankzij de ronde afwerkingen.

    Wat direct opvalt aan de T7 Touch is dat hij beschikt over een vingerafdrukscanner. Hiermee kun je er voor kiezen of jij je T7 Touch wilt beschermen met een wachtwoord of met je vingerafdruk. Dit maakt hem uniek ten opzichte van zijn concurrenten.

    Monsterachtige snelheid

    De T7 beschikt over een USB 3.2 aansluiting wat resulteert in een overdrachtssnelheid van 1000 MB/s. Deze snelheid maakt het een van de snelst verkrijgbare drives op de markt. Zo weet je zeker dat al je bestanden overgedragen zijn voor jij het weet.

    Zeker met de toenemende kwaliteit en grootte van bestanden, is dit een goede keuze voor de toekomst. Hiermee weet je zeker dat jij altijd on top of de game blijft.

    De drive beschikt over een USB-C aansluiting en wordt geleverd met kabels voor zowel USB-A als USB-C.

    Speciale Samsung App

    Mocht je de T7 touch willen gebruiken met je Macbook, dan zul je de schijf eerst eenmalig moeten formatteren voor Mac gebruik. Verder heeft Samsung een speciale app waarmee jij data van je telefoon direct op de schijf kunt zetten. Deze app is voorlopig alleen compatibel met je Android toestel.

     • Kan tegen een stootje
     • Compact en klein ontwerp
     • Hardwarematige encryptie
     • Ingebouwde USB-A kabel
     • Minder snelle overdracht met 380 MB/s
     WD My Passport Go

     De Passport Go van WD is een degelijke opslag met een scherpe prijs. Ideaal voor jouw Windows computer maar ook geschikt voor je Macbook.

     Sterk en degelijk ontwerp

     De Passport-lijn van Western Digital (WD) is sinds lange tijd een populaire optie voor de reizende gebruiker. Gekenmerkt door een robuust design en ontworpen om mee op reis te nemen, kan deze drive tegen een stootje.

     Matige overdrachtssnelheid

     De bestandsoverdracht van de passport GO is met 380 MB/s langzamer dan zijn concurrenten. In praktijk zal je dit vooral merken bij het kopiëren en lezen van grote bestanden zoals films of zware programma’s. Toch is het nog vele malen sneller dan de gemiddelde harde schijf.

     De schijf is verkrijgbaar in uitvoeringen van 500 GB en 1 TB en beschikt over een ingebouwde USB-A kabel. Deze kan eenvoudig in de case van de externe SSD opgeborgen worden. Zo maak jij je geen zorgen dat jij de kabel kwijtraakt. Deze externe SSD is hierdoor niet geschikt voor devices zoals de nieuwe MacBooks die enkel beschikken over USB-C aansluitingen.

     Dubbele encryptie

     De Passport GO wordt geleverd met een dubbele encryptie. Zo zijn je bestanden zowel hardwarematig als softwarematig versleuteld en hoef jij niet bang te zijn als ze in handen van iemand anders vallen.

     Omdat de Passport GO ontworpen is voor een Windows computer, zal hij voor gebruik met een Macbook, eenmalig geformatteerd moeten worden. Hierbij wordt de schijf anders ingedeelt waardoor hij leesbaar is op een Macbook. De USB-A kabel maakt het ook mogelijk om de SSD te gebruiken voor game consoles zoals de PlayStation 4 (PS4).


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.