Beste platenspelers uit de test Sony, House of Marley en Audio Technica

De beste platenspelers van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 29 juni 2022

Platenspelers zijn weer terug van weggeweest. Of eigenlijk waren ze nooit weg. De nostalgie van het afspelen van echt vinyl was sterk genoeg om deze gewoonte in leven te houden.

De laatste jaren is de populariteit van de platenspeler weer enorm gegroeid. De honger naar analoge muziek is toegenomen en het is inmiddels algemeen bekend dat het beter klinkt.

Beste koop van 2024
Crosley Voyager CR8017B-SA
De beste multifunctionele platenspeler

Crosley Voyager CR8017B-SA

 • Radio functie
 • Scherpe prijs
 • Aux-aansluiting voor koptelefoons
 • 33, 45 en 78 RPM

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Crosley Voyager CR8017B-SA

Crosley Voyager CR8017B-SA

Voor mensen die een uitstekende platenspeler zoeken
House of Marley Stir It Up Wireless

House of Marley Stir It Up Wireless

Voor mensen met een eigen audioset die een platenspeler zoeken
Crosley Portfolio

Crosley Portfolio

Voor mensen die een platenspeler zoeken voor analoge én digitale muziek
Denver VPL-120

Denver VPL-120

Voor mensen die een betaalbare platenspeler zoeken
Sony PS-LX310BT

Sony PS-LX310BT

Voor mensen die een volautomatische platenspeler zoeken
Denver VPL-150BT

Denver VPL-150BT

Voor mensen die een retro-ogende platenspeler zoeken

Het ontstaan van de platenspeler

Jarenlang domineerde de langspeelplaat de muziekwereld. Totdat er in de jaren 60 nieuwe spelers op de markt kwamen. De komst van de cassetteband en later de CD spelers, maakten dat het gebruik van de platenspeler tot een minimum daalde. Toch bleek de kwaliteit niet te kunnen toppen aan vinyl.

Nostalgie

Met de gigantische groei van de digitale wereld werd tegelijkertijd het verlangen naar het analoge tijdperk groter. Waar het digitalisme gekenmerkt wordt door het eindeloze aanbod van muziek, staat de platenspeler voor kwaliteit. Bij digitale muziek zijn de klanken vertaald naar een digitaal bestand. Bij deze vertaling wordt er aan de klanken geschaafd om het passend te maken. Hierdoor wordt door sommigen beweerd dat digitale muziek minder vol klinkt.

Voor velen gaat er niets boven het spelen van analoge muziek en te zien hoe de groeven op de plaat de volle klanken de kamer in brengen. Dat maakt dat tegenwoordig de platenspeler weer een van de meest geliefde items in een woonkamer is.

Het is zelfs mogelijk om je analoge muziek af te spelen op een platenspeler terwijl deze gekoppeld is aan je Bluetooth speaker(s), mits de platenspeler over Bluetooth beschikt. In alle rust van je platen genieten? Dat kan dan ook via je draadloze oordopjes of koptelefoon.

Wat is een platenspeler?

Een platenspeler speelt je vinyl af door de groeven in de plaat om te zetten naar geluid. De naald leest de groeven in de plaat af en geeft dit als trillingen door aan het element. Dit is een magnetisch deeltje wat de trillingen daarna omzet in klanken. Deze zendt de klanken door naar de versterker. Hier worden de klanken in muziek omgezet, die vervolgens in je oren terecht komt.

Het draaien van jouw plaat

Je vinyl wordt rondgedraaid om de groeven af te kunnen lezen. De snelheid waarmee je plaat ronddraait, het aantal omwentelingen per minuut, heet het toerental (rpm). Het meest voorkomende toerental voor platen is 33 rpm.

Daarnaast kan vinyl over een toerental van 45 of 78 rpm beschikken. 78 rpm is de meest ongebruikelijke afmeting voor platen en komt alleen nog voor bij antieke platen. Toch zijn er een aantal spelers die over de mogelijkheid beschikken deze af te spelen. Mocht je dus dit soort platen thuis hebben liggen, dan is het van belang een speler uit te zoeken die deze platen af kan spelen.

Belt drive vs. direct drive

In iedere platenspeler zit een motortje die zorgt dat de plaat draait. Er zijn twee soorten aandrijvingen: de direct-drive en de belt-drive.

Bij de belt-drive is de motor niet direct op de as geïnstalleerd. De as wordt door het motortje via een elastiek aangedreven. Het elastiek zorgt dat ongewenste trillingen van buitenaf gedempt worden. Hierdoor laat je speler een onvervuild geluid horen.

Echter zit er een levensduur aan het elastiek. Deze zal na verloop van tijd vervangen moeten worden zodat de speler jouw muziek accuraat af blijft spelen. Gemiddeld is dit na zo’n 3-5 jaar, afhankelijk van de intensiteit waarmee hij gebruikt wordt.

Bij de direct-drive draait de motor de as rechtstreeks aan. Hierdoor zit je speler direct op de gewenste snelheid. Direct drives worden vooral gebruikt bij het mixen van platen door DJ’s waarbij de snelheid direct en accuraat moet zijn om platen met elkaar te mixen.

Vier punten waarop je moet letten bij het aanschaffen van een platenspeler:

Om optimaal plezier uit je platen te halen, is het belangrijk een platenspeler uit te zoeken die je muziek volledig tot zijn recht laat komen. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een platenspeler.

Handmatig, halfautomatisch of vol automatisch?

Het bewegen van de speelarm met de naald naar de plaat kan automatisch, halfautomatisch of handmatig gaan.

Bij de handmatige positionering is de beweging van de naald volledig manueel. Dit betekent dat jij de speelarm boven de plaat moet brengen en vervolgens zelf op de plaat moet laten zakken. Mocht je zelf de volledige handeling van de speelarm willen doen, dan is dit de bediening voor jou.

Halfautomatisch betekent dat jij de speelarm zelf naar de plaat moet brengen maar dat de speler de naald automatisch op de plaat laat zakken. Ook als de plaat afgelopen is, gaat de naald automatisch weer van de plaat. De halfautomatische bediening is de meest voorkomende vorm.

Volautomatisch houdt in dat de beweging van de arm volledig automatisch gebeurt. De bediening hiervoor is eenvoudig: je hoeft hierbij enkel op een knop te drukken. Dit is de optie voor het optimale gebruiksgemak.

Met of zonder ingebouwde speakers

Een belangrijk punt bij het afspelen van muziek is de kwaliteit. Hierbij doelen we op de geluidskwaliteit.

Platenspelers komen in alle soorten en maten. Een aantal hebben een ingebouwde speaker en sommigen beschikken alleen over de functie om de plaat te lezen. Het hebben van een ingebouwde speaker heeft het voordeel dat jij zelf geen speaker aan hoeft te sluiten. Hiermee kun jij direct al je muziek afspelen en hoef jij niet eerst een versterker of speaker aan te sluiten. Het enige nadeel is dat de kwaliteit van deze speaker vaak gelimiteerd is. De speaker is klein en draagbaar.

Mocht je over een goede geluidsinstallatie beschikken dan is het beter voor een platenspeler te kiezen die je hierop aan kunt sluiten. Heb je thuis een mooie set Bluetooth speakers staan? Dan raden we aan te kijken naar een platenspeler die Bluetooth ondersteunt, zoals de House of Marley Stir-it up.

Een duurdere platenspeler zoals de Yamaha Musiccast 500 heeft de mogelijkheid om je draadloze wifi speakers te verbinden met de platenspeler.

Voorversterker

Mocht je platenspeler niet over een ingebouwde speaker beschikken, dan is het belangrijk te weten of deze beschikt over een voorversterker. Het hebben van een voorversterker zorgt dat jij je speler op al je audio apparatuur aan kunt sluiten zonder hiervoor een aparte versterker te installeren. Ideaal voor als je thuis bijvoorbeeld al een prachtige home cinema set hebt staan.

Extra functies

Verder zijn er verschillende functies waarover een platenspeler beschikt naast het afspelen van muziek. Er zijn platenspelers die de platen afspelen en daarnaast de mogelijkheid bieden je eigen muziek vanaf je computer of telefoon af te spelen. Hiermee hoef je niet nog een externe speaker in je kamer te hebben.

Mocht jij je analoge muziek willen digitaliseren, dan bieden een aantal platenspelers deze mogelijkheid. Hierbij wordt je bestand van analoog naar digitaal overgezet. Op deze manier kun je al je favoriete analoge nummers op je telefoon of computer beluisteren!

De zes beste platenspelers

Het aanbod van platenspelers is enorm. Om de mogelijkheden op een rijtje te zetten hebben we daarom het volgende overzicht voor je gemaakt. Dit zijn de 6 beste platenspelers van het moment. Hier hebben we een overzicht gemaakt van de platenspelers met hun plus- en minpunten op een rijtje.

Van de beste platenspeler met ingebouwde speaker tot de beste direct-drive platenspeler; in dit overzicht vind je alle voordelen.

 • Radio functie
 • Scherpe prijs
 • Aux-aansluiting voor koptelefoons
 • 33, 45 en 78 RPM
 • Geen perfecte geluidskwaliteit met eigen speakers
Crosley Voyager CR8017B-SA

De Crosley Voyager CR8017B-SA is een mooi ontworpen, multifunctionele platenspeler waarop jij niet alleen je platen op afspeelt, maar ook radio mee kunt luisteren. De ingebouwde speaker levert een degelijk geluid.

Luister zoals jij het wilt

De Crosley Voyager CR8017B-SA is een complete belt-drive platenspeler waar je zowel vinyl als radio mee luistert. De ingebouwde speaker levert een redelijke kwaliteit geluid, al merk je dat vooral bij de diepere klanken de speaker tekort komt. Speelt 7”, 10” or 12” platen af

Mocht je de muziek voor jezelf willen houden dan kun je eenvoudig je koptelefoon aansluiten door middel van de koptelefoonaansluiting. Ook beschikt de platenspeler over een RCA uitgang.

Compact en authentiek

De Crosley Voyager CR8017B-SA is een platenspeler met een authentiek uiterlijk. De verchroomde ronde knoppen en het donkerbruine geraamte geven het een robuuste en authentieke feel.

De speler is halfautomatisch, wat betekent dat je zelf de speelarm boven de plaat moet brengen. De speler kan platen op 33, 45 en 78 rpm spelen.

  • Prachtig ontwerp
  • Heldere klanken
  • Bluetooth 5.0
  • Digitaliseren van je platen
  • Hogere prijs
  House of Marley Stir It Up Wireless

  De prachtige platenspeler van House of Marley kun je aansluiten op je eigen audio-installatie om zo jouw platen op uitstekende kwaliteit af te spelen.

  Compliment naar je audio installatie

  De Stir It Up Wireless van House of Marley is de perfecte toevoeging voor je bestaande audio set. Deze prachtig ontworpen platenspeler is gemaakt van duurzame materialen en zal niet misstaan bij de rest van je interieur.

  De platenspeler beschikt niet over een speaker maar heeft een voorversterker en een ruim aanbod in koppelingsmogelijkheden. Zo kun jij deze platenspeler met een kabel verbinden maar beschikt het ook over een snelle bluetooth 5.0 verbinding. Zo kun jij hem eenvoudig draadloos gebruiken.

  Gemakkelijk en goed

  De kwaliteit van deze platenspeler is erg goed. Deze halfautomatische speler wordt aangedreven door een belt-drive. Hiermee verzeker jij dat je platen op de beste kwaliteit afgespeeld worden terwijl je hem met veel gemak gebruikt.

  Daarnaast kun jij de speler koppelen aan je computer via een USB verbinding. Hiermee kun je jouw platen digitaliseren zodat jij je favoriete analoge platen op je telefoon met je mee kunt dragen.

  De speler heeft twee standen: 33 en 45 toeren.

   • Degelijk ontwerp
   • Fungeert ook als draadloze speaker
   • Digitaliseren muziek
   • Handmatige bediening
   • Enkel 33 toeren
   Crosley Portfolio

   Crosley’s Portfolio is de platenspeler in koffer behuizing die in ruim palet zachte kleuren leverbaar is. De speler limiteert zich niet alleen tot platen maar weet ook perfect raad met je digitale nummers.

   Retro speler met moderne feature

   Ook zonder muziek te spelen, trekt de Portfolio veel blikken. De Portfolio van Crosley is een retro ogende platenspeler met een zachte kleur. Het ontwerp is fraai en de koffer behuizing maakt het een robuuste speler die tegen een stootje kan.

   De Portfolio kan ook verbonden worden met je PC. Zo kun jij al je muziek digitaliseren.

   Bluetooth verbinding en handmatige bediening

   De Portfolio beschikt over een bluetooth verbinding. Hiermee fungeert de platenspeler ook als speaker voor de muziek van bijvoorbeeld je telefoon. De speaker zelf is degelijk maar zal tekort doen, mocht je jouw muziek op vol volume af willen spelen.

   Daarnaast is de bediening van de Portfolio handmatig. Het geeft hierdoor een retro gevoel, maar de naald zul je wel weer van de plaat moeten halen als hij eenmaal afgelopen is. De Portfolio is enkel geschikt voor platen met 33 rpm. 

    • Scherpe prijs
    • Digitaliseer je muziek
    • Fungeert ook als draadloze speaker
    • 33, 45 en 78 rpm
    • Matige kwaliteit speaker
    Denver VPL-120

    De Denver VPL-120 is een compacte maar complete platenspeler. Ook deze speler beschikt over een koffer case. De platenspeler komt in 4 prachtige kleurencombinaties en is makkelijk opbergbaar.

    Klein maar fijn

    De VPL-120 is een kleine, fijn afgewerkte platenspeler. Deze platenspeler biedt je veel functies voor een erg kleine prijs. Zo beschikt deze platenspeler o.a. over de mogelijkheid om je digitale muziek af te spelen maar ook over de mogelijkheid om hem via USB verbinding op je computer aan te sluiten en zo je analoge muziek te digitaliseren.

    Deze halfautomatische platenspeler beschikt over een belt-drive waarop jij platen op 33, 45 en 78 rpm af kunt spelen. Zo hoef jij je nooit zorgen te maken dat jij een plaat niet kan draaien.

    Degelijke speaker

    De ingebouwde speaker zorgt dat je geen versterker of boks nodig hebt. Toch laat de capaciteit te wensen over. Vooral bij veel volume laat de speaker het enigszins afweten.

    Geniet je van muziek op een laag volume, dan zal deze platenspeler alles bieden wat je wenst. Mocht je af en toe het volume flink op willen draaien, dan zal de speaker tekort komen.

     • Kwaliteit
     • Draadloos met bluetooth
     • Prachtig design
     • Volautomatisch
     • Prijzig
     Sony PS-LX310BT

     De PS-LX310BT is een prachtige platenspeler om aan te sluiten om je thuis set. De volautomatische platenspeler is naast kwalitatief erg goed ook een prachtige toevoeging in je woning.

     Minimalistisch design

     Allereerst is de Sony PS-LX310BT een prachtige verschijning. Het minimalistische ontwerp oogt premium. De speler neemt niet veel ruimte in beslag en is relatief plat. De glazen deksel beschermt je platenspeler tegen stof.

     De bediening van het apparaat is minimalistisch, net als het design. Dit betekent dat het kleine aantal knoppen erg overzichtelijk is. Hiermee stel je hem eenvoudig in zoals jij het wilt. De speler is vol automatisch. Zo hoef je slechts een knop in te drukken om jouw plaat te draaien.

     Stevige kwaliteit

     De platenspeler biedt kwa geluid ook een stevige kwaliteit. De overdracht kan draadloos (bluetooth) of via de phono uitgang. De ingebouwde voorversterker zorgt dat je hem direct op je speaker aan kunt sluiten. De kwaliteit is uitmuntend. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de apparatuur waarmee jij deze platenspeler combineert.

     Deze belt-drive platenspeler biedt de mogelijkheid om platen op 33 en 45 rpm af te spelen.

      • 33, 45 en 78 toeren
      • Bluetooth speaker verbinding
      • Direct drive
      • Fungeert ook als draadloze speaker
      • Matige kwaliteit speaker
      Denver VPL-150BT

      De Denver VPL-150BT is een platenspeler met een direct-drive aandrijving. De retro ogende platenspeler komt in een koffer en dankzij de opzetbare poten kan deze speler als losstaand meubelstuk in je kamer neergezet worden.

      Direct-drive aandrijving

      De VPL-150BT wordt direct aangedreven. Dit betekent dat er geen band aan te pas komt. Het grote voordeel ten opzichte van zijn concurrenten is dat er geen slijtage plaatsvindt en dat de speler direct op snelheid is. Hij is hierdoor wel iets gevoeliger voor externe trillingen.

      Bluetooth verbinding voor meer functionaliteit

      De VPL-150BT beschikt over een ingebouwde speaker die jouw muziek met een degelijke kwaliteit af zal spelen. Bij een hoog volume zal de ingebouwde speaker tekort komen. Daarnaast beschikt hij over de mogelijkheid om een koptelefoon of oordopjes aan te sluiten via de audio jack.

      Dankzij de bluetooth verbindingsmogelijkheden kun jij de platenspeler ook als speaker gebruiken.


       Reacties

       Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

       Geef een reactie:

       Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.