De beste draadloze speaker

De vijf beste draadloze speakers van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 20 december 2021

Als je echt van muziek houdt, kun je tegenwoordig haast niet meer zonder draadloze speakers. Je betaalt ook al lang niet meer een vermogen voor een speakerset van goede kwaliteit. Doordat je eenvoudig verbinding kunt maken vanaf je laptop, tablet of telefoon, kun je overal waar je wilt lekker naar goede muziek luisteren, of je bioscoopervaring mobiel maken. En binnenshuis is het erg fijn dat je niet meer met allerlei kabels zit, en nog maar één speakerset nodig hebt voor alle verschillende plekken(binnen, buiten, in de auto, aan het strand) en apparaten(tv, radio, telefoon).

Maar met alle verschillende keuzes die je nu hebt, kan het wel een uitdaging zijn om de goede draadloze speaker voor jou te vinden. Als je zomaar de winkel binnenloopt wordt je compleet overweldigd door tenminste 50 opties die allemaal anders zijn. Heb je een Bluetooth of Wifi speaker nodig? Hoe groot moet de speaker zijn? Wat zijn betrouwbare merken? In dit artikel leg ik je alles uit wat je moet weten.

Ik raad je aan om op basis van dit artikel een top 3 te maken die je interessant lijkt, en vervolgens alsnog langs een winkel te lopen. Uiteindelijk krijg je daar de beste indruk van hoe het geluid van een speaker klinkt, en dat blijft het belangrijkste. Probeer vooral zelf even te pairen, en de test-afspeellijst onderaan dit artikel af te spelen om alle verschillende ranges te testen.

Beste koop van 2024
Sonos One Duo Pack review
De beste krachtige wifi speaker

Sonos One Duo Pack

 • Multiroom met verschillende zones
 • Verbinding via wifi
 • Virtual Assistant
 • Trueplay stemt geluid af op de kamer

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Sonos One Duo Pack review

Sonos One Duo Pack

De beste krachtige wifi speaker
Ultimate Ears Boom 2

Ultimate Ears Boom 2

Beste kleine speaker met goed geluid
JBL Charge 4

JBL Charge 4

Beste koop draadloze speaker voor buitenhuis. Een fijn formaat om mee te nemen met goede muziekkwaliteit
Bose Soundlink Mini 2

Bose Soundlink Mini 2

Beste compacte draadloze speaker
Marshall Stanmore II

Marshall Stanmore II

Een goede keuze voor muziekliefhebbers dankzij de multi-room wifi en Airplay functies

Wat is een draadloze speaker?

Een draadloze speaker maakt verbinding met je apparaat via Bluetooth, Airplay of Wifi. Daardoor hoef je dus geen kabel te leggen tussen je device en de speaker, wel zo makkelijk. Het geluid dat je afspeelt, of dat nou van een serie, muziek of filmpjes van Facebook komt, wordt afgespeeld op je speaker. Voor de echte puritein is een draadloze speaker een speaker met een accu, die je dus niet aan de stroom hoeft te houden. Maar voor de volledigheid bespreken we hier ook Wifi-speakers, die vaak wel aan de stroom moeten en geen accu hebben.

Hoe kies ik de juiste draadloze speaker die bij mijn wensen aansluit?

Bij het zoeken naar de juiste speaker, moet je nadenken over de volgende vragen: hoeveel geld wil ik er aan uitgeven? Wil ik de speaker vaak verplaatsen en met me meenemen? Hoe groot mag de speaker zijn en hoe hard moet deze kunnen? Wil ik de speaker ook zonder stroom kunnen gebruiken? Neem ik de speaker mee naar bijvoorbeeld het zwembad, strand of bos? Wil ik dat de speaker ook een smart assistent (Google Assistent of Siri) kan gebruiken? Wil ik de speaker kunnen gebruiken in verschillende kamers tegelijk (of bijvoorbeeld voor feestjes)?

Wat zijn de voordelen en nadelen van draadloze speakers?

Het grote voordeel van alle draadloze speakers is dat je geweldig geluid krijgt, zonder dat je een kabel hoeft te houden tussen je apparaat en de speaker (al kan dit meestal ook, als je wilt). Zo kun je vooral je telefoon bijvoorbeeld gewoon bij je houden, maar toch muziek afspelen op je speaker. En je kunt makkelijk van apparaat wisselen, zonder gedoe met kabels, als je van muziek luisteren op je telefoon switcht naar series kijken op je laptop. In het kort de voordelen op een rijtje.

Een goede draadloze speaker kan prima op standje burenruzie en doet ook qua kwaliteit van het geluid niet onder voor vaste speakers. Het nadeel is wel dat je meestal maar één speaker hebt, dus geen surround ervaring kunt maken. Maar er zijn ook multiroom-speakers te krijgen, of speakers die je met elkaar kunt verbinden (vooral JBL en Ultimate Ears), waardoor je bijna hetzelfde als surround hebt.

Als laatste zijn draadloze speakers vaak veel kleiner, je kunt de kleinsten letterlijk in je broekzak steken, en het gemiddelde formaat is vergelijkbaar met een literfles. Doordat ze zo mobiel zijn, zijn de meeste draadloze speakers ook veel robuuster dan vaste speakers. Veel zijn stof- en spatwaterdicht en zijn stootvast, en je kunt zelfs modellen kopen die je rustig in het zwembad kunt gooien.

Dit zijn allemaal verschillende keuzes waar je een afweging tussen kunt maken bij het kopen van een draadloze speaker. Maar de belangrijkste keuze is hoe de speaker verbinding gaat maken: via Wifi, Bluetooth of Airplay.

Draadloze bluetooth speakers

Bluetooth speakers

Draadloze Bluetooth speakers zijn waarschijnlijk de meest voorkomende variant, en ook het meest veelzijdig. Bluetooth speakers maken direct verbinding met je apparaat via Bluetooth, zonder een netwerk te gebruiken. Ook hebben ze haast altijd een accu of batterijen, zodat ze niet steeds aan de stroom hoeven. Let bij het kopen van een speaker op de accuduur, je wilt meestal minstens 4 uur lang kunnen luisteren. Door deze accu’s zijn Bluetooth speakers veel mobieler, maar moeten ze wel in de buurt van je apparaat blijven. Afhankelijk van je apparaat en de speakers en wat er tussen beide in staat is de maximale afstand vaak rond de 25 meter. Maar zelf merk ik dat als ik muziek afspeel via mijn telefoon en door een huis loop, er na een meter of 10 soms lichte haperingen komen.

Bluetooth speakers zijn vaak echt robuust, zo zijn er allerlei stoot- en watervaste varianten te vinden. Vooral erg handig dus als je verwacht veel met de speakers te gaan reizen of ze naar buiten of naar feestjes mee te nemen. Bluetooth zit op haast alle nieuwere smart apparaten, en sowieso op alle telefoons en laptops.

Draadloze wifi speakers

Wifi speakers

Wifi speakers maken verbinding met je apparaat via je wifi, dus het internet netwerk, waar je apparaat ook op zit. Hierdoor is de verbinding veel stabieler als je beweegt. Zolang je apparaat en je Wifi speaker allebei verbinding houden met je wifi netwerk, zul je geen storing horen. Het nadeel is dat wifi speakers veel vaker geen accu hebben, en dus aan de stroom moeten. Dit zorgt er samen voor dat wifi speakers vooral heel handig zijn als je verwacht dat je je speaker vooral thuis wilt gebruiken. Op andere plekken moet je immers steeds je speakers en apparaat aan de wifi zien te krijgen, of via een hotspot verbinden als er geen wifi is.

Het grote voordeel van wifi speakers ten opzichte van gewone vaste speakers is dat je er eenvoudig mee kunt switchen tussen apparaten, zonder te hoeven ompluggen. En als je vooral veel geluid afspeelt op je telefoon, hoef je niet aldoor naast je speaker te zitten vanwege een kabeltje.

Airplay speakers

Airplay Speakers

De laatste categorie draadloze speakers zijn de Airplay speakers. Over het algemeen lijken deze erg op Bluetooth speakers, behalve dat ze verbinding maken via Airplay, dat van Apple is, en niet via Bluetooth. Dat betekent dat je ze alleen kunt gebruiken met apparaten van Apple (dus je Mac, MacBook, of iPhone). Mocht je inderdaad alleen Apple apparaten gebruiken, dan kan het zijn dat je het makkelijker vindt om via Airplay verbinding te maken met je draadloze speaker.

Opties bij het kiezen van een draadloze speaker

Bij het kiezen van je draadloze speaker zijn er een paar opties waar je op moet letten. We noemden eerder al de grootte en hoe goed de speaker tegen water kan. Verder is het dus belangrijk om te bedenken of je wilt dat er een accu in zit, of dat je altijd toegang tot stroom gaat hebben.

Wat geavanceerdere mogelijkheden zijn multiroom speakers. Hierbij heb je de mogelijkheid om verschillende speakers met elkaar te laten communiceren, én verschillende muziek per speaker af te spelen. Hier tegenover staat dat andere speakers wel gekoppeld kunnen worden, maar uiteindelijk maar de muziek van één apparaat (gesynchroniseerd) afspelen. Vooral het systeem van JBL staat hier bekend om, waarbij je door een paar speakers (ook verschillende typen) te combineren een serieuze geluidsinstallatie kunt opzetten.

Als laatste hebben sommige draadloze speakers ook microfoons. Hierdoor kun je ze gebruiken voor handsfree bellen, en de nieuwste generatie smart speaker ook als virtual assistent. Daarmee kunt je de speaker dus op afstand besturen via voice control en kun je zelfs andere apparaten besturen via Google Assistant.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een draadloze speaker, moet je eerst goed nadenken hoe je deze het meest zult gaan gebruiken. Een Bluetooth speaker is het meest veelzijdig, en zal dus in de meeste scenario’s goed uitpakken. Kijk goed naar de accuduur van een speaker, en of deze (spat-)waterdicht is als je dat wilt. Maak op basis van je eisenlijst een top 3, en ga dan naar een winkel om de geluidskwaliteit zelf te ervaren, zeker bij een onbekend merk. En als laatste kun je heerlijk vanuit je luie stoel/grasveldje/strand/bbq/kantoor naar geluid van topkwaliteit genieten!

De vijf beste draadloze speakers

 • Multiroom met verschillende zones
 • Verbinding via wifi
 • Virtual Assistant
 • Trueplay stemt geluid af op de kamer
 • Werkt enkel op netstroom
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/05/Sonos-One-Duo-Pack-review.jpg

Krachtige wifi-speaker

Als je op zoek bent naar een krachtige draadloze speaker, kom je snel de Sonos One Duo Pack tegen. De speakerset biedt een helder, vol geluid, op alle volumes. Van standje burenruzie tot fluisterniveau blijven de speakers verbazingwekkend goede kwaliteit leveren. Gelukkig is het standje burenruzie niet langer nodig, want de Sonos One Duo biedt een multiroom-opstelling. Je kunt de speakers daarmee op verschillende plekken neerzetten, en zo door het hele huis genieten van je favoriete muziek. Luistert de naastliggende kamer liever naar iets anders? Dan kun je de verschillende speakers ook andere muziek af laten spelen, wel zo goed voor de onderlinge relaties. Alles is eenvoudig aan te sturen via de wifi.

Een fijne feature van de speakers is dat ze spatwaterdicht zijn. Ik zou het dus niet aan durven om ze in bad te gooien, maar in de badkamer moet geen probleem zijn. Het grootste nadeel van de Sonos One Duo Pack is dat er geen accu in zit, dus ze zijn niet zo mobiel als de gemiddelde Bluetooth-speaker.

Kortom, de Sonos One Duo Pack is een eenvoudig te gebruiken speakerset van hoge kwaliteit. Een aanrader als je op zoek bent naar goede speakers om thuis te gebruiken!

  • Goede kwaliteit muziek
  • Waterdicht en schokbestendig
  • Erg klein en dus mobiel
  • 360 graden geluid
  • Batterijduur van 15 uur
  • Makkelijk te koppelen aan andere UE’s
  • Bluetooth bereik tot 30 meter
  • Compactheid zorgt voor minder goede bass
  Ultimate Ears Boom 2

  Als je op zoek bent naar goede kleine draadloze speakers, is de Ultimate Ears Boom 2 zeker een goede optie. Hij past niet in een broekzak, maar is ongeveer zo groot als een flesje frisdrank, en kan dus makkelijk overal mee naar toe. Daar komt bij dat de Boom 2 waterdicht en schokbestendig is, dus je hoeft er ook niet al te voorzichtig mee te zijn tijdens het reizen en gebruiken. Ondanks het kleine formaat komt er flink geluid uit, zowel qua kwaliteit als hoeveelheid.

  De Ultimate Ears Boom 2 geeft 360 graden geluid, dus je kunt ‘m overal neerzetten zonder dat je stille hoeken krijgt. Daarnaast kunt je de Boom 2 makkelijk koppelen aan andere apparaten Ultimate Ears, dus als je met een paar vrienden allemaal één meeneemt, kun je ze prima gebruiken voor een feestje. Het Bluetooth-bereik is ook beter dan de meeste Bluetooth speakers, met tot wel 30 meter, dus je hoeft je minder zorgen te maken om haperingen. En met een batterijduur van 15 uur houdt de Ultimate Ears Boom 2 het ook mooi lang uit.

  Kortom, de ideale draadloze speaker als je je speaker altijd mee wilt nemen, maar wel goede kwaliteit wilt.

   • Bescheiden maat, maar veel geluid
   • Goede kwaliteit met stevige bas
   • Spatwaterdicht en robuust
   • Makkelijk te koppelen aan andere JBL’s
   • Ingebouwde powerbank
   • Accuduur tot 20 uur
   • Bluetooth
   • Niet waterdicht
   JBL Charge 4

   Als je op zoek bent naar een draadloze speaker, maar nog niet helemaal weet waar je deze voor gaat gebruiken, is de JBL Charge 4 een goede optie. De Charge 4 is ongeveer zo groot als een literfles, en kan dus makkelijk mee, maar geeft net zoveel geluid als een vaste speakerset. De Charge 4 heet “Charge” omdat hij ook als powerbank werkt, en je er dus bijvoorbeeld je smartphone mee kunt opladen. Dat is wel zo handig, want als je constant muziek afspeelt op de gemiddelde smartphone, en Bluetooth aan hebt, is het fijn om ondertussen op te kunnen laden. Het is echt een ideaal ding om mee te nemen dus, want daarnaast is de Charge 4 ook robuust, heeft een accuduur van 20 uur, en is spatwaterdicht (niet in het zwembad gooien dus). Tegelijk krijg je er echt mooi geluid uit, mede door de bas-openingen aan de zijkant, waar JBL bekend om staat. Ik heb zelf al een paar jaar een Charge 3 letterlijk overal mee naartoe gesleept, en die heeft nog steeds een sterke accu, en is nog altijd een genot om naar te luisteren.

   Net als Ultimate Ears heeft ook JBL een mooi systeem waarmee je de speakers aan elkaar kunt koppelen (maximaal 100, als je die bij elkaar weet te krijgen), als je bijvoorbeeld een feestje of thuisbioscoop wilt opzetten. Vervolgens kun je eenvoudig pairen via Bluetooth en speelt de JBL Charge 4 alles af wat jij op je apparaat afspeelt. Kortom, als je op zoek bent naar een goede allround Bluetooth speaker, is dit een perfecte keus.

    • Bescheiden maat, maar veel geluid
    • Geluid van hoge kwaliteit met mooie bas
    • smart speaker
    • Accuduur tot 12 uur
    • Bluetooth
    • Minder robuust en kan niet tegen water
    Bose Soundlink Mini 2

    Prachtig geluid, beperkt formaat

    De Bose SoundLink Mini 2 is ook een goede allround Bluetooth speaker. Iets groter dan de Ultimate Ears Boom 2 die we zonet noemden, en iets minder stevig dan de JBL Charge 4, maar daar staat wat mij betreft mooiere geluidskwaliteit tegenover. Dit blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar de eerste keer dat ik een SoundLink Mini hoorde heb ik letterlijk gewoon een uur zitten luisteren naar hoe mooi het geluid uit de speaker is.

    Doordat de Bose SoundLink Mini 2 alsnog compact is, kun je deze makkelijk meenemen. Daar komt nog eens bovenop dat je deze draadloze speaker ook als virtual assistant kunt gebruiken doordat voice control werkt, en je er dus ook draadloos mee kunt bellen. Kortom, als je verwacht je draadloze speaker niet letterlijk overal mee naartoe gaat slepen, maar geluidskwaliteit wel erg belangrijk vindt, is dit zeker een goede keuze.

     • Serieuze wifi speaker
     • Prachtig geluid
     • Prachtig klassiek Marshall uiterlijk
     • Multiroom
     • Bluetooth, Airplay en zelfs RCA-ingang
     • Werkt enkel aan de netstroom
     Marshall Stanmore II

     Een bijzondere wifi speaker

     De Marshall Stanmore II past eigenlijk niet erg goed in deze lijst met draadloze speakers. Het is namelijk echt een klasse apart, zoals je van Marshall mag verwachten. Zowel qua uiterlijk (een kleine versie van de klassieke Marshall-speaker) als geluidskwaliteit is dit echt iets anders dan de gemiddelde smijt-zonder-spijt draadloze speaker. Alleen het feit dat er een aparte RCA-ingang (naast Bluetooth en Airplay) is geeft al aan dat deze wifi speaker zich vooral richt op de echte muziekliefhebber, die toch het gemak van een wifi speaker wil.

     De Marshall Stanmore biedt ook een multi-room functie, als je er meerdere hebt. Zoals de meeste wifi speakers moet deze aan de stroom blijven hangen, en is dus wat minder makkelijk verplaatsbaar. Kortom, als je een draadloze speaker wilt, maar echt de beste geluidskwaliteit wilt (en het Marshall design wel ziet zitten), is dit de ideale optie voor jou.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.