Beste beamers 2019

Beste beamers van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

Verhoog de kwaliteit van je vrijdagavond Netflix binge watch sessie aanzienlijk met een beamer. Met behulp van een beamer (of projector) kun je genieten van een ware thuisbioscoop ervaring door een enorm beeld op je muur of scherm te projecteren. En met de vlijmscherpe beelden die de nieuwere beamers kunnen projecteren is dat nogal een upgrade ten opzichte van de standaard 49″ televisie.

Beste koop van 2024
Epson TW740
Beste koop Full-HD beamer

Epson TW740

 • Perfect beeld, ook overdag
 • Full-HD resolutie
 • Keystone correction: verticaal & horizontaal
 • Zeer eenvoudig aan te sluiten
 • Wifi en Bluetooth ondersteuning
 • Aansluitingen voor accessoires zoals Google Chromecast

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Epson TW740

Epson TW740

De beste koop voor een full HD beamer op 1920 x 1080
Optoma UHD35

Optoma UHD35

Onze favoriete beamer om de bioscoopervaring in huis te halen. De scherpe short-throw lens zorgt in combinatie met de hoge contrastratio voor een prachtig 4K beeld.
BenQ TH683 Full HD Beamer
Duurzaam

BenQ TH683 Full HD Beamer

Geschikt voor mensen die houden van een simpele lichte beamer die zeer scherp beeld biedt
Anker Nebula Apollo

Anker Nebula Apollo

Onze favoriete beamer voor onderweg. Een prima batterijduur van 4 uur en eenvoudig mee te nemen dankzij het compacte formaat.
BenQ MH733 DLP Beamer review
Beste koop

BenQ MH733

Onze favoriet voor op de werkvloer. Perfect voor gebruik in goed verlichte ruimtes en dat met een resolutie van 1920x1080.
Optoma GT1070Xe Beamer voor gaming review

Optoma GT1070Xe

De beste keuze beamer voor gamers. Een lage projectie-afstand, full HD resolutie en voor een beamer een lage input lag.

Hoe werkt een beamer?

Het projecteren van beeld op een vlak oppervlak is eigenlijk al een decennia oude techniek. Iedereen kent het beeld van een rolletje doorzichtig film wel. Vroeger werd deze rol voor een lichtbron gespannen, welke de bewegende beelden van deze rol film vergrootte en verspreidde over een wand of scherm.

Met LCD projectoren gaat het net iets anders. In plaats van een doorzichtige afbeelding wordt een sterke lichtstraal gesplitst en door drie LCD schermpjes geschenen. Deze schermpjes zijn minuscuul maar bevatten duizenden pixels. Nadat het licht de schermpjes heeft gepasseerd wordt het weer gebundeld tot een ontzettend scherp beeld op jouw muur of scherm. Bij een DLP projector gaat het bijna hetzelfde, alleen worden in dit geval de kleuren ieder apart geprojecteerd.

Soorten beamers

We schreven net al kort over LCD en DLP beamers. Naast deze twee soorten beamers worden ook LED projectoren verkocht. De LED beamer maakt gebruik van LED licht in combinatie met een krachtige laser. Hiermee worden de beelden op een soortgelijke manier als bij de LCD en DLP beamers geprojecteerd. In plaats van in lappen tekst in te gaan op de werking en verschillen van de verschillende soorten beamers, hebben we de voor- en nadelen hieronder in een handige tabel gezet.

Soort beamer Voordelen Nadelen
DLP beamer Hoge beeldkwaliteit Kleurvervorming kan voorkomen
Lagere prijs
Geen last van zichtbare pixels
LCD beamer Kwaliteit blijft altijd hetzelfde Het scherm kan stof verzamelen
Geen last van kleurvervorming Sneller last van zichtbare pixels
Hoge kleurcontrasten Gaat door gevoelige technologie minder lang mee
Vaak voordeliger
LED beamer Geeft veel licht af Zeer scherpe beelden Hoge kleurcontrasten Gaat erg lang mee Lamp is moeilijk te vervangen mocht deze kapot gaan
Zeer scherpe beelden Door kort bestaan nog weinig bekend over de duurzaamheid
Hoge kleurcontrasten
Gaat erg lang mee

Beamer of televisie?

De meest voor de hand liggende reden om een beamer aan te schaffen in plaats van een televisie, is het formaat van het beeld. Wanneer je een muur vrij hebt of plek hebt voor een scherm, is het met een beamer simpel om je huis om te toveren tot een ware bioscoop. Hoe groot het scherm kan worden, hangt uiteindelijk af van het model dat je koopt maar het is duidelijk dat dit doorgaans groter is dan de doorsnee televisie. Een ander voordeel is dat een beamer weinig ruimte in beslag neemt. De projector zelf is makkelijk op te bergen evenals het scherm. Wanneer je gewoon projecteert op de muur, is het zelfs mogelijk om makkelijk verplaatsbare decoratie aan de muur te houden wanneer je de beamer niet gebruikt. Een ideale ruimtebespaarder dus.

Een nadeel van een beamer is dat deze niet als een televisie zenders ontvangt. Je hebt een losse bron voor media nodig en sluit deze vervolgens door middel van kabels aan op de beamer. Wanneer je normaalgesproken je beamer in de kast hebt opgeborgen, kan het dus soms nog wel een klusje zijn om deze te aan te sluiten. Ook is de audio niet de specialiteit van de beamer. Uit de kleine speakers op de beamer zelf krijg je wel geluid, maar voor de thuisbioscoop ervaring zul je toch echt een audiosysteem aan moeten schaffen.

Functies van een beamer

Wifi functie

De meeste beamers beschikken over de mogelijkheid om connectie met het internet te maken. Dan kun je bijvoorbeeld je laptop draadloos verbinden aan de beamer en ben je niet de helft van de avond bezig met het aanleggen en verbinden van kabels.

Verbinding met een smart-app

Een wifi verbinding is natuurlijk niet compleet zonder bijpassende app. Wanneer je een beamer met een smart-app aanschaft, kun je via je telefoon media afspelen op de projector. Het genieten van je thuisbioscoop wordt je zo wel erg makkelijk gemaakt!

Keystone correctie

Bij wat oudere modellen heb je misschien wel gemerkt dat je de beamer altijd een flinke afstand van het projectiescherm af moet zetten. Dit komt door het zogenaamde trapezium effect. Er moet voldoende ruimte zijn voor het licht om te bundelen en een scherp beeld te vormen. Bij beamers met een keystone correctie wordt dit trapezium effect zo veel mogelijk opgeheven. Zo kun je de beamer dichter bij het scherm of de muur zetten. Wanneer je wat minder ruimte tussen de beamer en de muur hebt, is een beamer met keystone correctie zeker de juiste keuze voor jou!

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een beamer

Resolutie

Afhankelijk van waar je de beamer voor gaat gebruiken, heb je natuurlijk het liefst een beamer met hoge resolutie. Koop je de beamer voor op je werk en ga je hem uitsluitend gebruiken voor zaken als powerpoint presentaties, dan kun je hier best wat op bezuinigen. Voor een filmfanaat of gamer is het misschien beter om voor een 4K Ultra HD beamer te gaan. Dan ben je echt verzekerd van de allerbeste kwaliteit. Je bent alleen wel wat meer kwijt. Voor een goed midden model (of als het je niet zoveel uitmaakt) is een Full HD model ook een prima optie.

Contrast Ratio

Hoe hoger de contrastratio, hoe dichterbij de werkelijkheid de kleuren worden weergegeven. Voor de meest sensationele beelden is het aan te raden om op zijn minst voor een contrastratio van 20.000:1 te gaan. Zo zijn de zwartwaardes het diepst en de kleuren het meest levendig.

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst van een beamer wordt weergegeven in een aantal ANSI Lumen. Deze lichtopbrengst heeft invloed op je kijkervaring afhankelijk van je omgeving. Wanneer je eigenlijk alleen ’s avonds gebruik gaat maken van je beamer of voornamelijk powerpoints en webpagina’s wil weergeven, is een laag ANSI Lumen geen probleem. Om echt een thuisbioscoop na te bootsen, wil je echter liever een zo helder en scherp mogelijk beeld. In dit geval is het aan te raden om voor een hogere lichtopbrengst te kiezen. Zo zijn de kleuren het dichtst bij hun oorspronkelijke tint.

Mobiele beamers

Bij een projector zie je al snel zware machines voor je, welke je het liefst op een plek laat staan. Tegenwoordig heb je echter ontzettend kleine en mobiele modellen. Wil je echt de blits maken op je werk, dan kun je ervoor kiezen om je eigen mobiele HD beamer mee te nemen. Ook voor de maandelijkse filmavondjes en familiefeesten kan dit een ontzettend groot voordeel zijn.

Geluid

Los van de speakers, welke niet het sterkste punt zijn van de beamers, is het ook belangrijk hoeveel geluid het apparaat zelf maakt. De beamer moet, zoals de meeste apparaten, gekoeld worden tijdens gebruik. Dit gebeurt door middel van een ventilator. Voor optimaal plezier tijdens de film is het aan te raden om een zo geruisloos mogelijke projector aan te schaffen. Hierbij moet je denken aan een geluidsniveau van onder de 35 Decibel.

De vijf beste beamers

Wat is nou een betere manier om het jaar af te sluiten dan een filmavond met vrienden en familie. Een beamer maakt dus ook het ideale kerstcadeau! Weet je nog niet zo goed welke je moet kiezen voor jouw situatie? Hieronder hebben we voor iedereen de perfecte beamer op een rijtje gezet!

 • Perfect beeld, ook overdag
 • Full-HD resolutie
 • Keystone correction: verticaal & horizontaal
 • Zeer eenvoudig aan te sluiten
 • Wifi en Bluetooth ondersteuning
 • Aansluitingen voor accessoires zoals Google Chromecast
 • Niet geluidloos
Epson TW740

Op zoek naar de beste full-HD beamer voor thuis onder de 500 euro? De Epson EH-TW650 is in dat geval onze aanrader.

De horizontale en verticale keystone correction maken het plaatsen van de beamer nog makkelijker. Je hebt namelijk meer keuze waar je de beamer gaat plaatsen. De EH-TW650 zal automatisch de hoek corrigeren waarin deze moet projecteren. Het resultaat is een beeld dat perfect recht wordt geprojecteerd, op zowel muren als schermen. De minimale en maximale projectieafstand is 67cm en 8,28m.

Connecten met de beamer is erg eenvoudig. Zowel een VGA kabel als twee HDMI kabels zijn aan te sluiten. Geen probleem om je PS4 , Xbox One of Switch op aan te sluiten. Wil je liever draadloos een film kijken? De Wifi maakt het mogelijk om de beamer met je smartphone te verbinden, zowel Android als iOS.

De beamer krijgt op zowel Bol.com als Coolblue goede recensies. Het grootste minpunt zijn toch de lage kwaliteit speakers. Aangezien de Epson niet beschikt over een aansluiting voor losse speakers, raden we aan om een Bluetooth speaker aan te sluiten.

De helder van de Epson ligt boven het gemiddelde. Met een ANSI lumen van 3100 is de beamer ook te gebruiken in lichtere scenario’s. Zo hoef je niet in het pikdonker te zitten om van een full-HD beeld te genieten.

  • Voor films en gamen
  • Ultra HD kwaliteit (4K)
  • Hoge contrastratio
  • Bruikbaar in lichte situaties
  • Lage input lag vertraging
  • Diepe zwartwaarden 2HDMi ingangen
  • 15000 lampuren
  • Geen wifi verbinding
  • Geen ingebouwde speaker
  Optoma UHD35

  Als het op televisies aankomt kiezen de meeste mensen tegenwoordig voor de ongeëvenaarde kwaliteit van ultra HD (4K). Je hoeft echter niet per se een televisie aan te schaffen om van de 4K sensatie te kunnen genieten. Ook de UHD35 van Optoma is er speciaal voor gemaakt om in deze hoge kwaliteit beelden weer te geven. Met een contrastratio van maar liefst 250000:1 voelt het net alsof je recht in de actie zit en kun je helemaal opgaan in je favoriete films. Met de lichtopbrengst van 3400 ANSI-Lumen is de beamer zelfs in lichte ruimtes te gebruiken.

  Om het plaatsen van je nieuwe beamer gemakkelijk te maken beschikt deze beamer over verticale lens shift. Je kan dus je beamer op verschillende hoeken zetten ten opzichte van de muur of het scherm. Ook kun je de beamer vanaf 1,2 meter van de muur of het scherm opstellen. Je hebt met deze projector van Optoma dus veel mogelijkheden waardoor hij geschikt is voor kleinere ruimtes. Met de 2 HDMI ingangen sluit je 2 verschillende apparaten tegelijk aan, zoals je mediaspeler en spelcomputer. Op deze manier schakel je eenvoudig van bron en hoef je geen kabels te verwisselen.

  Ook kun je goed gamen met deze beamer.  Dankzij de lage input lag van de beamer is er weinig vertraging tussen de controller en het beeld. Wanneer je een beweging maakt op de controler zie je deze dus erg snel op het beeld.

   • Goede prijs-kwaliteit verhouding
   • Licht gewicht
   • Bevat alle aansluitingen
   • Zeer scherp beeld
   • Duurzaam
   • Geen lens dop
   Duurzaam
   BenQ TH683 Full HD Beamer

   BenQ TH683

   Deze BenQ TH683 is een top beamer die zorgt voor een geweldige bioscoopervaring. Met zijn 1080p full-HD resolutie en helderheid van 3200 ANSI-lumen weet je gegarandeerd dat je kan genieten van al jouw films en dergelijke! Er is niks fijner dan een scherp beeld met een weergave van meer dan 100 inch. Daarnaast presteert deze beamer in alle omstandigheden super goed, ongeacht of je hem in een vergaderruimte, thuis of in een horeca gelegenheid gebruikt.

   De beamer specialist adviseert deze beamer voor:

   • Thuisbioscoop: het bekijken van series, films en sportwedstrijden is een groot plezier dankzij de full-HD resolutie en mogelijkheden om zowel video en audio kwaliteit te optimaliseren.
   • Zakelijk gebruik: door de hoge resolutie is de beamer geschikt voor uitgebreide zakelijke presentaties zonder dat er een detail gemist wordt.

   De ideale beamer voor home entertainment

   Op een ideale afstand van 2,5 meter kan de TH683 een beeld van 100 inch projecteren (2.54 meter diagonaal). De beamer weegt maar 2.75 kg, kan gebruikt worden als mobiel tafeltoestel maar ook eenvoudig gemonteerd worden aan het plafond! Dankzij de Quick-Cooling functie kan de BenQ TH683 direct na gebruik worden ingepakt en vervoerd worden. Via de twee handige HDMI ingangen kunnen videobronnen zoals, Blue-ray spelers, gameconsoles en pc’s op de TH683 gemakkelijk worden aangesloten om de prachtige 3D-inhoud probleemloos weer te geven.

   Speciale aandacht voor sport

   De BenQ heeft een speciale Football Picture Mode voor de TH683 ontwikkelt, wat zorgt voor een geweldige kijkervaring. Deze digitale beeldoptimalisatie zorgt ervoor dat huidtinten en groene grasmatten er nog levendiger uitzien tijdens voetbalwedstrijden. Daarnaast is er ook een ideale Sound Mode, waardoor je het commentaar altijd luid en duidelijk kunt verstaan. Hierdoor mis je geen enkel woord van de commentator!

   Energiebesparende functies

   Naast de verschillende beeldinstellingen zijn er ook een aantal energiebesparende functies om het energieverbruik te verminderen. Daarnaast wordt de levensduur van de lamp ook verlengd door de duurzame functies. De projector past bijvoorbeeld in de SmartECO modus automatisch de lichtsterkte aan en genereert precies de juiste hoeveelheid licht. Daarnaast zorgt de Eco Blank functie ervoor dat de lichtsterkte van de lamp tot 30 procent wordt gedimd wanneer de projector geen aangesloten bron herkent. Super handig en duurzaam!

    • Geschikt voor op vakantie
    • Licht en klein
    • Screen Mirroring
    • Ingebouwde accu van 4 uur
    • Bluetooth, Wifi en USB aansluiting
    • Geschikt voor Android en Apple Airplay
    • Bediening via afstandsbediening, mobiele app of touch-pad
    • Niet geschikt voor belichte ruimtes
    Anker Nebula Apollo

    De Nebula Apollo is een draagbare, kleine beamer. Het is echter geen micro-beamer. De ingebouwde wi-fi maakt het mogelijk om verschillende media zoals Youtube, Netflix en Plex te gebruiken via de beamer. De Nebula Apollo is dan ook een van de weinige slimme beamers op de markt.

    Perfecte beamer om mee te nemen

    .. voor in de avond. Met een lichtsterkte van 1500 lumen is de Apollo niet geschikt voor lichte ruimtes. Heb je donkere gordijnen, dan is het ook geen probleem om de beamer overdag te gebruiken. Klinkt dit nog prima? Dan is de Apollo wellicht iets voor jou.

    De Nebula Apollo is vooral interessant door de batterijduur van 4 uur en het superhandige formaat. Het kleine formaat maakt het snel duidelijk dat deze beamer gemaakt om op pad mee te worden genomen. Een filmavond met vrienden? Jij neemt de beamer wel mee. Met het handvat aan de bovenkant van de beamer verplaats je deze zonder problemen.

    Daarnaast is de Apollo meer dan enkel een beamer. In de audio-mode gebruik je de beamer als een volwaardige Bluetooth speaker. In het kort de belangrijkste specificaties:

    •  Gewicht: 470g
    •  Afmetingen: 6,6 x 6,6 x 13,2 cm
    •  Inclusief meegeleverde afstandsbediening
    •  Android 7.1 zonder Google Playstore
    •  Stream via iOS en Android
    •  Slechts 1500 lumen – geschikt voor donkere ruimtes

    Wie moet de Nebula Mars II kopen?

    De Nebula Mars II raden we af als primaire beamer op een vaste locatie in huis. Het is een mooie, handige en compacte beamer die het best tot z’n recht komt wanneer deze niet op één plek wordt gebruikt.

    Zoek je echter een beamer die je eenvoudig door het huis kan verplaatsen, dan is de Nebula Mars II een goede keuze. Houdt er wel rekening mee dat deze beamer door het lage lumen een minder goed resultaat geeft in verlichte ruimtes.

     • Makkelijk te plaatsen door keystone correctie
     • Zeer hoge lichtopbrengst maakt de beamer geschikt in lichte ruimtes
     • Directe USB ingang
     • LAN connectie mogelijk
     • Full HD kwaliteit
     • Geen wifi verbinding mogelijk
     • Niet geschikt voor gaming
     Beste koop
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/04/BenQ-MH733-DLP-Beamer.jpg

     BenQ is de koning van de lichtopbrengst als het om beamers gaat. Ook de MH733 is geen uitzondering. Met maar liefst 4000 ANSI Lumen is deze beamer geschikt voor iedere omgeving en hoeven er geen gordijnen dicht of lichten uit. Dit maakt de MH733 ideaal voor in een vergaderruimte of kantoor.

     Geen gedoe meer met het om de beurt aansluiten van laptops. Je kunt direct je USB stick in de MH733 pluggen en je presentatie of filmpje afspelen. Daarnaast is door de Full HD resolutie elk klein lettertje of cijfertje scherp zichtbaar. Toch een laptop inpluggen? Dat kan natuurlijk ook! Deze beamer heeft twee HDMI poorten en een VGA poort. Ook is er een aansluiting voor een LAN kabel, zodat je de beamer gemakkelijk van een afstandje kan bedienen.

     Door de horizontale én verticale keystone correctie heb je complete vrijheid als het om plaatsing gaat. Je kan dan bijvoorbeeld de beamer tegen het plafond aan hangen. De beamer corrigeert voor de hoek waarin hij moet projecteren waardoor het beeld nog steeds perfect recht op je muur of scherm wordt geprojecteerd. Ook in grote ruimtes is deze beamer te gebruiken. De maximale projectieafstand is maar liefst 7,6 meter. Om de plaatsing hoef je je zoals je leest geen zorgen te maken!

      • Lage input lag voor games
      • Full HD resolutie van 1920 x 1080
      • Hoge lichtopbrengst (2500 lumen)
      • 3D compatibiliteit
      • Lange levensduur lamp
      • Hoge contrastwaarden
      • Hogere prijs
      • Geen wifi verbinding
      https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/04/Optoma-GT1070Xe-Beamer-voor-gaming.jpg

      Wanneer je de beamer gaat gebruiken voor gamen komt er nog een ander aspect kijken bij het kiezen van een beamer: de input lag. Input lag is de vertraging tussen het invoeren van bijvoorbeeld controls en wanneer het op het scherm verschijnt. In de meeste gevallen maakt deze vertraging voor het kijkplezier niet zo veel uit, maar wanneer je afhankelijk bent van snelle reactietijden is een zo laag mogelijke input lag wel handig. De Optoma GT1070Xe is met z’n extreem lage input lag van 33 ms de beste keus voor gamers.

      Deze beamer is echter niet alleen maar geschikt voor gamen. Hij is namelijk ook prima te gebruiken om een thuisbioscoop in te richten. Deze short throw beamer is van een meter afstand te gebruiken en creëert een scherm van 100 inch op je muur en dit allemaal in full HD! Zo kun je nog eens van je films genieten. Met een lichtopbrengst van 2500 ANSI lumen is de beamer zelfs nog volledig werkzaam in ruimtes met meer licht. Als je echt indruk op je vrienden wil maken, kan je films zelfs in 3D afspelen.

      Door de Eco+ technologie van de GT1070Xe gaat de lamp wel 5000 uur mee. Mocht je 5000 uur van de beamer genoten hebben, dan is de lamp ook nog eens makkelijk vervangbaar. Je hoeft dus niet je beamer weg te doen wanneer de lamp het niet meer doet. Er wordt ondanks de duurzaamheid van de lamp niet bespaard op kwaliteit. De contrastratio is 23000:1, en zorgt dus voor levensechte kleurbeleving.

      De beamer is voorzien van twee HDMI aansluitingen. Hiermee is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een chromecast aan te sluiten. Zo kan je gemakkelijk vanaf je telefoon media naar je projector casten. Los van de HDMI invoer, kun je ook gebruik maken van de 12V, USB en AUX aansluitingen.

       Hoe kies je de juiste beamer?

       Een aantal functies waar je op moet letten om de juiste beamer aan te schaffen, zoals de resolutie. Wanneer je vooral films wilt gaan kijken met de beamer is het belangrijk dat je een hoge resolutie hebt, voor werk presentaties is dit minder belangrijk. Daarnaast is een hoge contrast ratio belangrijk voor goede kleuren een een hoge lichtopbrengst voor helder beeld.

       Wat is de beste beamer voor thuis?

       De beste high-end beamer voor thuis is de Optoma UHD35. Deze beamer is zeer geschikt voor het kijken van films en spelen van games. Door de hoge contrast ratio en 3400 lumen kun je zelfs film kijken in lichte situaties. Verder heeft het apparaat een hoge kwaliteit van 4K en 2 HDMi ingangen.

       Hoeveel kost een beamer?

       Er zijn beamers verkrijgbaar voor €500. Dit zijn vaak prima basismodellen, maar zonder extra’s. Wanneer je een beamer met een hoog aantal lumen, hoge resolutie maar toch weinig geluid wilt ga je hier meer voor betalen.

       Wat zijn de energiekosten van een beamer?

       Bijna alle beamers hebben een vermogen van onder de 200W. Dit betekent dat het apparaat 0.2 kwh, dus kilowatt per uur, verbruikt. In 2022 kost een kwh ongeveer 0.885 euro, in 2021 was dit 0.24 euro. Voor een uur gebruiken ben je dus ongeveer 17 cent kwijt.

       Wanneer kiezen voor een 4K resolutie?

       Wanneer je de beamer vooral wilt gebruiken voor het kijken van films en het spelen van games is het aan te raden om een beamer aan te schaffen met 4K resolutie. Dit draagt zeker bij aan een super filmervaring.


       Reacties

       Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

       Geef een reactie:

       Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.