Reviews
Beste beamers 2019

Beste beamers van 2019

Bijgewerkt op 6 augustus 2019 door Joost

Verhoog de kwaliteit van je vrijdagavond Netflix binge watch sessie aanzienlijk met een beamer. Met behulp van een beamer (of projector) kun je genieten van een ware thuisbioscoop ervaring door een enorm beeld op je muur of scherm te projecteren. En met de vlijmscherpe beelden die de nieuwere beamers kunnen projecteren is dat nogal een upgrade ten opzichte van de standaard 49″ televisie.

BenQ MH733 - Full HD DLP Beamer

Beste keus: BenQ MH733

Deze beamer is met een hoge lichtopbrengst, uitstekende correctie bij het projecteren en uitstekende connectiviteit uitermate geschikt voor op de werkvloer.

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
BenQ MH733 - Full HD DLP Beamer

BenQ MH733

Voor beamerliefhebbers die een beamer op werk willen gebruiken
BenQ TW533 - WXGA Beamer

BenQ TW533

Voor mensen die op zoek zijn naar een lager geprijsde beamer
Optoma GT1070Xe - Full HD DLP Beamer

Optoma GT1070Xe

Voor gamers die graag een beamer willen gebruiken
Optoma UHD300X - 4K HDR Beamer

Optoma UHD300X

Voor mensen die een thuisbioscoop willen inrichten.
Vivitek Qumi Q3 plus zwart

Vivitek Qumi Q3 Plus

Voor mensen die op zoek zijn naar een mobiele of draagbare beamer

Hoe werkt een beamer?

Het projecteren van beeld op een vlak oppervlak is eigenlijk al een decennia oude techniek. Iedereen kent het beeld van een rolletje doorzichtig film wel. Vroeger werd deze rol voor een lichtbron gespannen, welke de bewegende beelden van deze rol film vergrootte en verspreidde over een wand of scherm.

Met LCD projectoren gaat het net iets anders. In plaats van een doorzichtige afbeelding wordt een sterke lichtstraal gesplitst en door drie LCD schermpjes geschenen. Deze schermpjes zijn minuscuul maar bevatten duizenden pixels. Nadat het licht de schermpjes heeft gepasseerd wordt het weer gebundeld tot een ontzettend scherp beeld op jouw muur of scherm. Bij een DLP projector gaat het bijna hetzelfde, alleen worden in dit geval de kleuren ieder apart geprojecteerd.

Soorten beamers

We schreven net al kort over LCD en DLP beamers. Naast deze twee soorten beamers worden ook LED projectoren verkocht. De LED beamer maakt gebruik van LED licht in combinatie met een krachtige laser. Hiermee worden de beelden op een soortgelijke manier als bij de LCD en DLP beamers geprojecteerd. In plaats van in lappen tekst in te gaan op de werking en verschillen van de verschillende soorten beamers, hebben we de voor- en nadelen hieronder in een handige tabel gezet.

 

Soort beamer Voordelen Nadelen
DLP beamer Hoge beeldkwaliteit Kleurvervorming kan voorkomen
Lagere prijs
Geen last van zichtbare pixels
LCD beamer Kwaliteit blijft altijd hetzelfde Het scherm kan stof verzamelen
Geen last van kleurvervorming Sneller last van zichtbare pixels
Hoge kleurcontrasten Gaat door gevoelige technologie minder lang mee
Vaak voordeliger
LED beamer Geeft veel licht af Zeer scherpe beelden Hoge kleurcontrasten Gaat erg lang mee Lamp is moeilijk te vervangen mocht deze kapot gaan
Zeer scherpe beelden Door kort bestaan nog weinig bekend over de duurzaamheid
Hoge kleurcontrasten
Gaat erg lang mee

Beamer of televisie?

De meest voor de hand liggende reden om een beamer aan te schaffen in plaats van een televisie, is het formaat van het beeld. Wanneer je een muur vrij hebt of plek hebt voor een scherm, is het met een beamer simpel om je huis om te toveren tot een ware bioscoop. Hoe groot het scherm kan worden, hangt uiteindelijk af van het model dat je koopt maar het is duidelijk dat dit doorgaans groter is dan de doorsnee televisie. Een ander voordeel is dat een beamer weinig ruimte in beslag neemt. De projector zelf is makkelijk op te bergen evenals het scherm. Wanneer je gewoon projecteert op de muur, is het zelfs mogelijk om makkelijk verplaatsbare decoratie aan de muur te houden wanneer je de beamer niet gebruikt. Een ideale ruimtebespaarder dus.

Een nadeel van een beamer is dat deze niet als een televisie zenders ontvangt. Je hebt een losse bron voor media nodig en sluit deze vervolgens door middel van kabels aan op de beamer. Wanneer je normaalgesproken je beamer in de kast hebt opgeborgen, kan het dus soms nog wel een klusje zijn om deze te aan te sluiten. Ook is de audio niet de specialiteit van de beamer. Uit de kleine speakers op de beamer zelf krijg je wel geluid, maar voor de thuisbioscoop ervaring zul je toch echt een audiosysteem aan moeten schaffen.

Functies van een beamer

Wifi functie

De meeste beamers beschikken over de mogelijkheid om connectie met het internet te maken. Dan kun je bijvoorbeeld je laptop draadloos verbinden aan de beamer en ben je niet de helft van de avond bezig met het aanleggen en verbinden van kabels.

Verbinding met een smart-app

Een wifi verbinding is natuurlijk niet compleet zonder bijpassende app. Wanneer je een beamer met een smart-app aanschaft, kun je via je telefoon media afspelen op de projector. Het genieten van je thuisbioscoop wordt je zo wel erg makkelijk gemaakt!

Keystone correctie

Bij wat oudere modellen heb je misschien wel gemerkt dat je de beamer altijd een flinke afstand van het projectiescherm af moet zetten. Dit komt door het zogenaamde trapezium effect. Er moet voldoende ruimte zijn voor het licht om te bundelen en een scherp beeld te vormen. Bij beamers met een keystone correctie wordt dit trapezium effect zo veel mogelijk opgeheven. Zo kun je de beamer dichter bij het scherm of de muur zetten. Wanneer je wat minder ruimte tussen de beamer en de muur hebt, is een beamer met keystone correctie zeker de juiste keuze voor jou!

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een beamer

Resolutie

Afhankelijk van waar je de beamer voor gaat gebruiken, heb je natuurlijk het liefst een beamer met hoge resolutie. Koop je de beamer voor op je werk en ga je hem uitsluitend gebruiken voor zaken als powerpoint presentaties, dan kun je hier best wat op bezuinigen. Voor een filmfanaat of gamer is het misschien beter om voor een 4K Ultra HD beamer te gaan. Dan ben je echt verzekerd van de allerbeste kwaliteit. Je bent alleen wel wat meer kwijt. Voor een goed midden model (of als het je niet zoveel uitmaakt) is een Full HD model ook een prima optie.

Contrast Ratio

Hoe hoger de contrastratio, hoe dichterbij de werkelijkheid de kleuren worden weergegeven. Voor de meest sensationele beelden is het aan te raden om op zijn minst voor een contrastratio van 20.000:1 te gaan. Zo zijn de zwartwaardes het diepst en de kleuren het meest levendig.

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst van een beamer wordt weergegeven in een aantal ANSI Lumen. Deze lichtopbrengst heeft invloed op je kijkervaring afhankelijk van je omgeving. Wanneer je eigenlijk alleen ’s avonds gebruik gaat maken van je beamer of voornamelijk powerpoints en webpagina’s wil weergeven, is een laag ANSI Lumen geen probleem. Om echt een thuisbioscoop na te bootsen, wil je echter liever een zo helder en scherp mogelijk beeld. In dit geval is het aan te raden om voor een hogere lichtopbrengst te kiezen. Zo zijn de kleuren het dichtst bij hun oorspronkelijke tint.

Mobiele beamers

Bij een projector zie je al snel zware machines voor je, welke je het liefst op een plek laat staan. Tegenwoordig heb je echter ontzettend kleine en mobiele modellen. Wil je echt de blits maken op je werk, dan kun je ervoor kiezen om je eigen mobiele HD beamer mee te nemen. Ook voor de maandelijkse filmavondjes en familiefeesten kan dit een ontzettend groot voordeel zijn.

Geluid

Los van de speakers, welke niet het sterkste punt zijn van de beamers, is het ook belangrijk hoeveel geluid het apparaat zelf maakt. De beamer moet, zoals de meeste apparaten, gekoeld worden tijdens gebruik. Dit gebeurt door middel van een ventilator. Voor optimaal plezier tijdens de film is het aan te raden om een zo geruisloos mogelijke projector aan te schaffen. Hierbij moet je denken aan een geluidsniveau van onder de 35 Decibel.

De vijf beste beamers

Wat is nou een betere manier om het jaar af te sluiten dan een filmavond met vrienden en familie. Een beamer maakt dus ook het ideale kerstcadeau! Weet je nog niet zo goed welke je moet kiezen voor jouw situatie? Hieronder hebben we voor iedereen de perfecte beamer op een rijtje gezet!

BenQ MH733 - Full HD DLP Beamer
 • Makkelijk te plaatsen door keystone correctie
 • Zeer hoge lichtopbrengst maakt de beamer geschikt in lichte ruimtes
 • Directe USB ingang
 • LAN connectie mogelijk
 • Full HD kwaliteit
 • Geen wifi verbinding mogelijk
 • Niet geschikt voor gaming

BenQ is de koning van de lichtopbrengst als het om beamers gaat. Ook de MH733 is geen uitzondering. Met maar liefst 4000 ANSI Lumen is deze beamer geschikt voor iedere omgeving en hoeven er geen gordijnen dicht of lichten uit. Dit maakt de MH733 ideaal voor in een vergaderruimte of kantoor.

Geen gedoe meer met het om de beurt aansluiten van laptops. Je kunt direct je USB stick in de MH733 pluggen en je presentatie of filmpje afspelen. Daarnaast is door de Full HD resolutie elk klein lettertje of cijfertje scherp zichtbaar. Toch een laptop inpluggen? Dat kan natuurlijk ook! Deze beamer heeft twee HDMI poorten en een VGA poort. Ook is er een aansluiting voor een LAN kabel, zodat je de beamer gemakkelijk van een afstandje kan bedienen.

Door de horizontale én verticale keystone correctie heb je complete vrijheid als het om plaatsing gaat. Je kan dan bijvoorbeeld de beamer tegen het plafond aan hangen. De beamer corrigeert voor de hoek waarin hij moet projecteren waardoor het beeld nog steeds perfect recht op je muur of scherm wordt geprojecteerd. Ook in grote ruimtes is deze beamer te gebruiken. De maximale projectieafstand is maar liefst 7,6 meter. Om de plaatsing hoef je je zoals je leest geen zorgen te maken!

BenQ TW533 - WXGA Beamer
 • Lagere prijs
 • Lange levensduur door energiebesparende instellingen
 • Bruikbaar in lichte omgeving
 • Niet geschikt voor gaming door input lag
 • Resolutie is lager dan bij duurdere beamers
 • Geen lens shift of keystone correctie

Het is duidelijk dat beamers niet de goedkoopste apparaten zijn. Door de hoge productiekosten betaal je voor een echte goede beamer toch al snel rond de €1000. Toch hebben we een beamer gevonden waarbij je voor een lage prijs toch kunt genieten van je eigen thuisbioscoop.

De BenQ TW533 kost niet veel, maar heeft een hoop te bieden. Met een extreem hoge lichtopbrengst van 3300 ANSI Lumen kun je zelfs in verlichte ruimtes genieten van de voordelen van een projector. De WXGA resolutie is 1280 x 800 pixels. Niet de beste kwaliteit, maar zeker voldoende om zonder irritatie een film te kijken. Op de twee HDMI ingangen kun je gemakkelijk een chromecast, console of laptop aansluiten. Zo zijn er mogelijkheden voor verschillende soorten media.

De lamp van de TW533 gaat tot wel 10.000 uur mee dankzij de energiebesparende instellingen. Wanneer het lampje het uiteindelijk toch begeeft is deze makkelijk te vervangen. Zo heb je het langst plezier van je aankoop.

Optoma GT1070Xe - Full HD DLP Beamer
 • Lage input lag
 • Full HD
 • Hoge lichtopbrengst (2500 lumen)
 • 3D compatibiliteit
 • Lange levensduur lamp
 • Hoge contrastwaarden
 • Hogere prijs
 • Geen wifi verbinding

Wanneer je de beamer gaat gebruiken voor gamen komt er nog een ander aspect kijken bij het kiezen van een beamer: de input lag. Input lag is de vertraging tussen het invoeren van bijvoorbeeld controls en wanneer het op het scherm verschijnt. In de meeste gevallen maakt deze vertraging voor het kijkplezier niet zo veel uit, maar wanneer je afhankelijk bent van snelle reactietijden is een zo laag mogelijke input lag wel handig. De Optoma GT1070Xe is met z’n extreem lage input lag van 33 ms de beste keus voor gamers.

Deze beamer is echter niet alleen maar geschikt voor gamen. Hij is namelijk ook prima te gebruiken om een thuisbioscoop in te richten. Deze short throw beamer is van een meter afstand te gebruiken en creëert een scherm van 100 inch op je muur en dit allemaal in full HD! Zo kun je nog eens van je films genieten. Met een lichtopbrengst van 2500 ANSI lumen is de beamer zelfs nog volledig werkzaam in ruimtes met meer licht. Als je echt indruk op je vrienden wil maken, kan je films zelfs in 3D afspelen! Door de Eco+ technologie van de GT1070Xe gaat de lamp wel 5000 uur mee. Mocht je 5000 uur van de beamer genoten hebben, dan is de lamp ook nog eens makkelijk vervangbaar. Je hoeft dus niet je beamer weg te doen wanneer de lamp het niet meer doet. Er wordt ondanks de duurzaamheid van de lamp niet bespaard op kwaliteit. De contrastratio is 23000:1, en zorgt dus voor levensechte kleurbeleving.

De beamer is voorzien van twee HDMI aansluitingen. Hiermee is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een chromecast aan te sluiten. Zo kan je gemakkelijk vanaf je telefoon media naar je projector casten. Los van de HDMI invoer, kun je ook gebruik maken van de 12V, USB en AUX aansluitingen.

Optoma UHD300X - 4K HDR Beamer
 • Ultra HD kwaliteit (4K)
 • Hoge contrastratio
 • Bruikbaar in lichte situaties
 • Verticale lens shift zorgt voor veel plaatsingsmogelijkheden
 • Hogere prijs
 • Geen wifi verbinding
 • Geen ingebouwde speaker

Als het op televisies aankomt kiezen de meeste mensen tegenwoordig voor de ongeëvenaarde kwaliteit van ultra HD (4K). Je hoeft echter niet per se een televisie aan te schaffen om van de 4K sensatie te kunnen genieten. Ook de UHD300X van Optoma is er speciaal voor gemaakt om in deze hoge kwaliteit beelden weer te geven. Dit wordt mogelijk gemaakt door een UHD chip van Texas Instruments. Met een contrastratio van maar liefst 250000:1 voelt het net alsof je recht in de actie zit en kun je helemaal opgaan in je favoriete films. Met de lichtopbrengst van 2200 ANSI-Lumen is de beamer zelfs in lichte ruimtes te gebruiken.

Om het plaatsen van je nieuwe beamer gemakkelijk te maken beschikt deze beamer over verticale lens shift. Je kan dus je beamer op verschillende hoeken zetten ten opzichte van de muur of het scherm. Ook kun je de beamer vanaf 1,2 meter van de muur of het scherm opstellen. Je hebt met deze projector van Optoma dus veel mogelijkheden waardoor hij geschikt is voor kleinere ruimtes.

Door de twee HDMI aansluitingen kun je ook bijvoorbeeld een chromecast of een console aansluiten op de beamer. Naast de HDMI aansluitingen kun je ook gebruik maken van de VGA of 12V aansluiting.

Vivitek Qumi Q3 plus zwart
 • Bluetooth, USB en WiFi connectie
 • Klein, compact formaat
 • Draadloos gebruik mogelijk
 • Ingebouwde mediaspeler
 • Kwaliteit lager dan bij normaal formaat beamer
 • Lage lichtopbrengst dus niet geschikt voor in lichte ruimtes
 • Geen keystone correctie of lens shift

Een beamer nodig voor onderweg? Dan is de Qumi Q3 Plus van Vivitek bij uitstek de beste keus. Deze compacte projector (17,6 bij 10,3 cm) kun je echt overal mee naartoe nemen. De beamer is voorzien van een accu die tot 2 uur lang draadloos meegaat. Daarnaast hoef je niet eens een extra geluidsinstallatie mee te nemen dankzij de ingebouwde boxen. Toch een wat intensere geluidservaring? Je kan altijd via de bluetooth functie je eigen boxen aansluiten.

De Qumi Q3 plus beschikt over een ingebouwde mediaspeler. Je hoeft dus alleen je USB stick in te pluggen om je presentatie of filmpje te laten zien. Je kan ook je telefoon via de wifi aan de beamer koppelen en zo verschillende media casten. Je laptop kun je dus ook thuis laten.

Je zou denken dat de kwaliteit erg laag zou zijn bij zo’n klein apparaatje, maar met een contrastratio van 5000:1 en een resolutie van 1250 x 720 valt dat nog best mee! Je kan niet de meest scherpe beelden verwachten van een mobiele beamer, maar voor het formaat is de projectie van dit product van Vivitek van hoge kwaliteit.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.