De beste e-readers van 2023: een overwogen keuze maken

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 23 december 2021

Voor veel mensen zijn e-reader tegenwoordig niet meer weg te denken. Het gemak dat een e-reader met zich meebrengt zit niet alleen in de grote hoeveelheid boeken die in de kleine gadget kunnen worden opgeslagen, maar ook in de mogelijkheid om deze naar jouw voorkeuren in te stellen.

En daar begint de zoektocht, want er zitten toch nog grote verschillen tussen de modellen die momenteel beschikbaar zijn. En je wilt uiteraard wel de beste e-reader kopen die bij jou past.

Beste koop van 2024
Kobo Libra H2O review
De beste koop eReader

Kobo Libra H2O

 • Twee handige navigatieknoppen
 • Full HD, maar liefst 1680 bij 1264 pixels
 • Ruim 7 inch beeldscherm met 300 ppi
 • Opslagcapaciteit van 8 GB
 • Beschikbaar in zwart en wit

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Kobo Libra H2O review
Beste koop

Kobo Libra H2O

De beste koop eReader. Je krijgt het meest waar voor je geld. Een snelle eReader met een scherp beeld scherm een een fijne gebruikerservaring.

PocketBook HD 3

De beste keuze voor een compacte eReader zonder in te leveren op kwaliteit. Goedkoper dan alternatieven van Kobo, inclusief smart-backlight en zeer voordelig geprijsd.
Autovision 64L

Autovision 64L

Beste instapmodel eReader - een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een goede aankoop voor iedereen die e-books wilt uitproberen, maar fysieke boeken zeker niet gaat opgeven.
Kobo Sage

Kobo Sage

Onze favoriete eReader voor op en reis en vakantie. Deze waterdichte eReader kan tegen een stootje en heeft een hoge helderheid (voor als je in de zon op het strand zit, he!)
Pocketbook Touch Lux 5

Pocketbook Touch Lux 5

Een scherp scherm met een hoge helderheid en een betere leesmodus voor in de avond.

Wat is een e-reader en zijn ze een goede vervanging voor fysieke boeken?

Nog niet iedereen is overtuigd van de voordelen van e-reader en dat is begrijpelijk. Boeken bestaan al zo lang en veel mensen zijn dan ook opgegroeid met het gevoel van een boek in hun handen tijdens het lezen.

Toch hebben e-readers wat sterke voordelen. Wij hebben de vier grootste voordelen van e-readers op een rijtje gezet.

1. Draagbaarheid en gewicht

Zo een klein apparaat, maar zoveel boeken die er op passen. E-readers hebben een handig formaat dat niet veel ruimte inneemt. Daarnaast is er ook nog eens het gewicht van boeken die je niet hoeft te dragen. Een digitale roman van 1000 bladzijden weegt net zo weinig als een kort verhaal van slechts 20 bladzijden: helemaal niks.

Ook wel zo fijn als je op vakantie gaat, zo hoef je een keer niet te piekeren over welke boeken je nou gaat meenemen.

2. Gemak van een e-reader

Boek uitverkocht? Regent het buiten? Met een e-reader heb je het comfort dat je boeken kan aanschaffen waar je ook maar bent. Het enige wat je nodig hebt is een connectie met WiFi, en dat kan tegenwoordig ook via je telefoon. Lig je op het strand en is je boek uit? Voordat je het weet heb je deel twee alweer gedownload.

3. Digitale boeken vaak goedkoper dan traditionele boeken

Geen papier en geen inkt. Je verwacht dat eBooks minder kosten dan traditionele en dat is gelukkig vaak ook het geval. Het verschil in prijs is soms immens groot en in andere gevallen scheelt het toch een stuk minder. Al met al zijn eBooks toch goedkoper dan traditionele boeken en dat is een positieve ontwikkeling.

4. In te stellen naar jouw wensen

E-readers kunnen tegenwoordig eenvoudig worden gepersonaliseerd. Van het lettertype dat wordt gebruikt en de grote hiervan tot de manier dat pagina’s worden omgeslagen. Fabrikanten doen hard hun best om de leeservaring in de handen van de gebruikers te leggen.

Boeken met te kleine letters zijn dan ook verleden tijd bij de aanschaf van je nieuwe e-reader.

Waar moet je op letten bij het kopen van een e-reader?

De meeste e-readers lijken erg op elkaar. Vierkant, een simpel scherm en een aan/uit knop. Dit is dan ook de basis van een e-reader. Echter zijn er meer aspecten die naar voren komen als je een keuze gaat maken om de beste e-reader te kiezen. Wat voor de ene de beste e-reader is, voldoet wellicht niet aan de eisen die jij stelt.

Kobo of Kindle: de verschillen en het aanbod

Momenteel zijn Kobo en Kindle de grootste spelers op de markt van e-readers. Waar Kindle in de Verenigde Staten marktleider is, is dat in Nederland andersom. De Amerikaanse webwinkel Amazon is eigenaar en fabrikant van Kindle, wat de positie in de Verenigde Staten dan ook logisch maakt.

Rakuten is sinds 2016 de eigenaar van Kobo en Bol.com werkt sinds 2017 samen met Kobo om de SaaS dienst “Kobo Plus” aan de man te brengen. Dit is de tegenhanger van Amazon’s “Kindle Unlimited” dienst.

Bol.com is de laatste tijd hard aan het inzetten om de samenwerking met Kobo een succes te maken, zeker aangezien Bol.com de grootste fysieke (en momenteel digitale) boekhandel is in Nederland. Met de opkomst van eBooks wilden ze hun positie niet kwijtraken. De samenwerking met Kobo heeft vruchten afgeworpen: Bol.com heeft een groot aanbod aan boeken die je eenvoudig kan synchroniseren met je Kobo e-reader.

Kobo of Kindle: software en bestandsformaten

Het grote verschil tussen de e-readers van Kobo en Kindle zit vooral in de softwarematige kant van de apparaten.

Amazon Kindle eReaders

Kindle e-reader

De Kindle gebruikt een besturingssysteem dat gelinkt is aan de webwinkel van Amazon. De bestandsformaten die de Kindle kan lezen zijn dan ook gelinkt aan de e-books van Amazon. Hierdoor moet je in feite gebruik blijven maken van Amazon als je e-books wilt aanschaffen.

Er zijn enkele omwegen, aangezien de Kindle wel .mobi bestanden kan lezen. Deze zijn via e-books oftware als Calibre dan naar de Kindle te sturen.

Het standaard bestandsformaat dat Amazon gebruikt op de e-books heet .awz. Daarnaast heb je nog .pdf en .prc bestanden die de Kindle kan lezen.

Kobo eReaders

Kobo e-readers

De e-readers van Kobo draaien op een besturingssysteem gebaseerd op GNU/Linux. Het besturingssysteem wordt ontwikkeld door Rakuten Kobo en krijgt regelmatig updates.

Er zijn meerdere manieren om boeken aan te schaffen op de Kobo. Dit kan via de Kobo zelf, maar ook via je telefoon of PC. Zeker als je boeken op Bol.com koopt en je account linkt met Kobo, dan is dit erg gemakkelijk en snel gedaan.

Kobo e-readers kunnen minimaal de volgende bestandsformaten lezen: CBR, CBZ, ePub, PDF, RTF en TXT bestanden. Via Calibre kan je eenvoudig boeken via je desktop of laptop op je e-reader plaatsen, gewoon met een kabeltje.

Conclusie: Kobo biedt meer vrijheid, Amazon biedt een solide ecosysteem

Bij e-readers van Kobo heb je meer vrijheid wat betreft de bestandsformaten die kunnen worden gelezen. Daarnaast is het eenvoudiger om de e-reader naar eigen wens in te stellen. De Amazon Kindle heeft een meer solide ecosysteem als we kijken naar de gelinkte diensten van de Kindle.

Kobo of Kindle: de abonnementen

Zowel Kindle als Kobo bieden hun eigen e-book abonnement aan. Hier kun je voor een standaard bedrag per maand een bepaalde hoeveelheid e-books downloaden en lezen. Wel moeten we vermelden dat je de e-books niet in je bezit krijgt, je neemt de e-books in “bruikleen”. Een abonnement is voor geen enkele e-reader verplicht, dus je kan ook geheel zonder.

Kindle

Aangezien Amazon momenteel de e-book markt aan het domineren is in de Verenigde Staten, biedt deze ook zijn eigen e-book abonnement aan. Deze dienst heet Kindle Unlimited en geeft je toegang tot ruim 50.000 e-books en audioboeken.

De Amerikaanse versie van dit abonnement biedt toegang tot een verzameling van 1.000.000 e-books. Helaas is deze dienst niet zonder een omweg te gebruiken in Nederland.

Kobo

Mits je in Nederland woont, dan biedt Kobo een abonnement aan via Bol.com. Voor 9,99 per maand heb je een abonnement op Kobo Plus, waardoor je momenteel wel meer dan 220.000 verschillende eBooks gratis kan lezen. Je kan de dienst 30 dagen gratis uitproberen.

Je kan direct via de Kobo deze dienst gebruiken, dus je hoeft niet aan de haal met USB-kabels. Toch zitten er voordelen aan het via een PC of smartphone te doen: deze apparaten blijven toch een stuk sneller en zo kan je ook snel eBooks zoeken en downloaden. En daarna kan je direct verder op je Kobo om het gekozen e-book te lezen.

Conclusie: een Kobo e-reader geeft je via het Kobo Plus (in samenwerking met Bol.com) toegang tot de meeste boeken als je een e-reader abonnement zoekt.

Als je een maandelijks abonnement wilt afnemen met je e-reader, dan wijzen wij Kobo aan als beste keuze. We raden je toch aan om eerst een gratis proefperiode van 30 dagen uit te proberen, voordat je direct een abonnement neemt. Op die manier kan je ook voor jezelf bepalen of je de kosten eruit haalt.

Resolutie en pixeldichtheid

Boeken met slecht gedrukte letters lezen niet fijn. Een tablet met een lage resolutie kijkt toch wat moeilijker dan een Full HD of 4K tablet. Hetzelfde principe geldt voor e-readers. Een eenvoudige manier om de resolutie te beoordelen is door te kijken naar de pixeldichtheid, ook wel aangeduid als PPI (pixels per inch).

Voor de een is de resolutie belangrijker dan de ander. Sommige mensen storen zich aan lagere resoluties, zeker als je voor langere periodes gaat lezen. Voor de meeste mensen is de pixeldichtheid niet op te merken, behalve als je een model met een lage pixeldichtheid naast een model met een hogere pixeldichtheid legt.

Momenteel is de standaard versie van de Kindle de e-reader in deze test met de laagste pixeldichtheid, een van namelijk  167 PPI. De hoogste resolutie van e-readers zijn op het moment de Kindle Paperwhite en Kindle Oasis.

Conclusie: Pixeldichtheid van 160+ PPI is genoeg, maar meer is beter.

Je hebt geen e-reader nodig met de hoogste pixeldichtheid die momenteel beschikbaar is. E-readers met een pixeldichtheid van 160 PPI volstaan, maar mocht je een hogere resolutie waarderen, kies dan zeker voor een e-reader met een PPI van 210 of hoger.

Backlight van de e-reader

Het scherm van e-reader en de technologie van e-ink maken het de perfecte apparaten om mee te lezen. Tegenwoordig is de backlight van een eReader een belangrijk punt dat moet worden meegenomen in de beslissing van de aanschaf.

Een backlight is belangrijk als je vaak in het donker leest. Een e-reader met backlight kan je namelijk ook gebruiken zonder dat er ergens een lamp aan staat. Perfect voor als je in bed wilt lezen, maar je partner niet wakker wilt houden met een nachtlampje.

In deze test is de standaard Kindle het enige model zonder backlight. Zonder een lichtbron kan je in het donker geen e-books lezen met deze Kindle. De rest van de modellen beschikt over backlights, hoewel er zeker nog een verschil zit tussen de kwaliteit tussen deze modellen.

Opslag en geheugen – is meer automatisch beter?

Met onze smartphones zijn we gewend geraakt dat opslagruimte een belangrijke factor is voor de keuze die je maakt. Is 64GB genoeg, of ga je toch voor die optie met 128GB?

Er zit echter een groot verschil tussen e-readers en smartphones, waardoor je een stuk minder opslagruimte nodig hebt bij een e-reader. Je gaat geen foto’s, video’s en muziek opslaan. Een e-reader is een vervanging voor fysieke boeken. Op één gigabyte aan opslagruimte kan je ongeveer 1.000 e-books kwijt.

Zelfs als we kijken naar audiobooks (voor de e-readers die dat ondersteunen) is de opslagruimte die één uur audio inneemt is tussen de 15MB en 30MB.

Conclusie: Opslagruimte is minder belangrijk dan je denkt

Top 5 beste e-readers

 • Twee handige navigatieknoppen
 • Full HD, maar liefst 1680 bij 1264 pixels
 • Ruim 7 inch beeldscherm met 300 ppi
 • Opslagcapaciteit van 8 GB
 • Beschikbaar in zwart en wit
 • Opslagcapaciteit is niet uit te breiden
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/Kobo-Libra-H2O-Review.jpg

Met de Kobo Libra H2O introduceert Kobo haar nieuwste eReader

Ergonomisch en fijn vast te houden

Eindelijk een high-end Kobo eReader met fysieke navigatieknoppen. Niet voor iedereen een must, maar als fervent gebruiker van meerdere eReaders is het een zeer fijne toevoeging. Fysieke navigatieknoppen reageren beter dan swipe of klik bewegingen op het tragere e-Ink beeldscherm.

Dankzij  de vormgeving van de Kobo Libra is deze eenvoudig met één hand vast te houden. Vooral dankzij de navigatieknoppen is het navigeren nog steeds een simpele taak. Met een gewicht van slechts 192 gram is het ook een zeer lichte eReader. Dit draagt bij aan het comfort om met één hand het apparaat te vast te houden en te bedienen.

Zowel voor links- als rechtshandigen is de Kobo Libra geschikt. Ook met één hand. Wanneer het scherm naar landscape modus wordt gedraaid, draait het beeld automatisch mee. Dit geeft je de mogelijkheid om content op meerdere manieren te bekijken – afhankelijk van wat jij op dat moment fijn vind. Zo kan je gerust in meerdere posities comfortabel je boek lezen.

Als je van een eReader overstapt zonder navigatieknoppen, kan het gebruik en de ligging in je hand even wennen zijn. In the long run is het zeker een fijne toevoeging voor je leeservaring op een eReader.

Scherm

Over het scherm zijn we erg te spreken. Het heeft een hoge helderheid waardoor deze in alle omstandigheden te gebruiken is. Het 7 inch full-HD scherm van 1680 bij 1264 pixels zorgt voor een prettige leeservaring. De letters zijn scherp, waar bij oudere modellen de pixels vrij duidelijk te zien waren.

Dankzij ComfortLight Pro past de schermverlichting zich naar je omgeving aan. Zo gaat in de avond wanneer het donker wordt automatisch de blauw-filter aan. Hierdoor kan je eenvoudiger in slaap vallen.

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze eReader volledig waterdicht. Met IPX8 waardering maak je je geen zorgen wanneer deze in een flinke regenbui terecht komt of als je deze per ongeluk het zwembad inschuift.

  • Helder en scherp beeldscherm
  • Smart backlight voor helderheid en kleurtinten
  • Zorgeloos in bad te gebruiken met IPX7
  • Geschikt voor audio-bestanden
  • Fysieke bladerknoppen
  • Geen DRM voor het overzetten van bestanden
  • Geheugen van 16GB is niet uitbreidbaar
  • Geen Kobo Bookshop
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/05/PocketBook-HD-3-eReader.jpg

  Op de PocketBook Touch HD 3 lees je overal je nieuwste boek, ook aan in bad of aan het strand. Door de waterdichte coating gaat je e-reader niet meteen kapot als er water op komt. Je neemt ‘m ook gemakkelijk mee, want met 155 gram is de Touch HD 3 ongeveer net zo zwaar als een appel.

  Of je nou buiten of binnen leest, met SMARTlight stel je altijd de helderheid en kleurtemperatuur van de verlichting precies in zoals je het zelf wilt. Wil je liever voorgelezen worden? Sluit dan via de meegeleverde adapter of via bluetooth een koptelefoon aan en luister audioboeken, muziek of podcasts. Je bedient de e-reader met het touchscreen of met de knoppen, net wat je zelf fijn vindt.

  Let op: Je kunt geen e-books van een Kobo abonnement lezen op een Pocketbook e-reader.

  Waar Kobo in Nederland de markt lijkt te domineren met het aanbod van eReaders, zet PocketBook met de HD 3 een zeer snelle en goed geprijsde eReader neer. Lees e-books of luister naar muziek en podcasts via de Bluetooth verbinding. Het smart backlight zorgt voor een instelbare helderheid en lichtkleur. Het minpunt voor sommigen: je kan geen gebruik maken van de Kobo.com Shop. Voor anderen is dit zeker een pluspunt, want je zit niet vast aan DRM praktijken.

  Lichtgewicht eReader van kwaliteit

  De PocketBook HD 3 beschikt over een HD-ready beeldscherm van 720p. Op het kleinere 6-inch scherm is deze resolutie een prima keuze en de eReader heeft een fijne leeservaring. Dit komt mede door het ingebouwde smart backlight, waardoor de helderheid en lichtkleur instelbaar zijn.

  Het backlight kan zich automatisch aan de lichtkleur van de omgeving aanpassen, zowel in helderheid als de kleurtint van het beeldscherm. Hierdoor is de eReader goed te gebruiken in de felle zon, maar is het ook prettig lezen met een meer oranje gloed in de avond.

  Het toestel is uitgerust met een multisensorisch E-Ink-Carta touchscreen met een resolutie van 1072 х 1448. Met een DPI van 300 zorgt dit voor een zeer scherp beeld van de letters en afbeeldingen.

  Een trend waar we het niet helemaal mee eens zijn, ook deze PocketBook beschikt niet over een uitbreidbaar geheugen door middel van een SD kaart. Het ruimere geheugen van 16 GB maakt dit enigszins goed, zeker voor de prijs van de eReader zelf.

  Wel is de PocketBook IPX7 gecertificeerd. Dit houdt in dat de eReader voor 5 seconden tot 1 meter diep in het water kan vallen. Het perfecte scenario hier is dat je in bad je geen zorgen zal maken als de eReader uit je handen glipt. It happens to the best!

  Gebruik van de PocketBook HD 3

  De PocketBook biedt een fijne leeservaring. Scherpe letters, meerdere mogelijkheden om de eReader te personaliseren en de handige extra functionaliteiten. Zo kan je bijvoorbeeld de eReader draaien en je boek in horizontale modus lezen, wat in sommige situaties ook fijner vasthoudt.

  De fysieke knoppen zijn een grote plus. Je hoeft geen veeg bewegingen te maken, hoewel dit wel mogelijk is. Om sneller te bladeren zijn de fysieke knoppen van de HD 3 toch echt een must-have.

  Naast het lezen kan je de eReader ook gebruiken voor het beluisteren van muziek, podcasts en uiteraard audioboeken. Via bluetooth kan je eenvoudig een draadloze koptelefoon verbinden of deze verbinden met het audiosysteem van je auto.

  DRM-free, maar geen Kobo Bookshop

  Zo zijn er meerdere manieren om boeken op de PocketBook te krijgen. Dit kan via de mail, naar een speciaal persoonlijk mailadres dat is gelinkt aan je PocketBook account. Doe je het liever met een kabel, dan is dat ook geen probleem. Zowel Windows, MacOS en enkele Linux besturingssystemen zijn geschikt voor het overdragen van bestanden.

  Het overdragen van bestanden is eenvoudig en is ook voor minder geleerde computergebruikers goed uit te voeren.

  PocketBook Touch HD 3 verschillende kleuren eReader

  Ondersteunde bestandsformaten

  Tekst: BMP, DOC, DOCX, FB2, HTML, JPEG, MP3, MobiPocket, PDF, PNG, PRC, RTF, TIFF, TXT, ePub

  Afbeeldingen: BMP, JPEG, PNG, TIFF

  Audio: .m4a, ,m4b, .ogg en .mp3

   

   • Goedkope in aanschaf
   • Beschikt over een standaard backlight
   • Stevige behuizing
   • Veel opties voor leeservaring aanpassingen
   • Met fotolijstmodus en 2 spelletjes
   • Je kunt geen e-books van een KOBO abonnement lezen.
   Autovision 64L

   Als je op zoek bent naar een simpele eReader die je wel een groot scala aan opties biedt, dan is de Autovision 64L eReader een goede optie.

   Het scherm en ComfortLight

   Autovision prijst de 64L zelf aan als het instapmodel uit hun assortiment en verdient volgens ons dan ook zeker deze titel. Het scherm is 6 inch, omgerekend is dat ruwweg 15 centimeter. Het display heeft een resolutie van 1024 x 758 en een pixeldichtheid van 1024 dpi.

   Hoewel het scherm van de Autovision 64L niet aan de standaarden van hedendaagse monitoren en smartphones voldoet, betekent dit niet dat de kwaliteit slecht is. De eReader maakt gebruik van verschillende grijstinten waardoor de letters goed te lezen zijn en de afbeeldingen goed zichtbaar.

   Het scherm van de Autovision beschikt over een backlight genaamd ComfortLight. Deze technologie betekent voornamelijk dat jij zelf kan instellen hoeveel licht het scherm weergeeft. Voor ‘s avonds, zowel buiten als binnen, is een backlight zoals de 64L heeft een zeer fijne toevoeging.

   Zelf alles in te stellen

   De Autovision 64L biedt je naast een solide apparaat ook een prettige leeservaring. Als lezer kan je zelf kiezen tussen de lettertypen en de lettergroottes. Voor slechtzienden is dit een goede uitkomst, zo hoef je niet meer je neus tegen pagina’s aan te duwen om iets te kunnen lezen.

   Verder heeft de eReader een fotolijst modus en twee spelletjes. Het beeldscherm is super efficient en gebruikt alleen energie bij het inladen van een nieuwe pagina. Op deze manier gaat de batterij van de eReader lekker lang mee.

   Conclusie van de Autovision 64L.

   De Autovision 64L eReader is een veilige keuze als je op zoek bent naar je eerste eReader. We raden deze Autovision dan ook aan als je op zoek bent naar een goede eReader waar je de komende jaren goed mee vooruit kan gaan. Bekroond tot instapmodel, maar wel een hele grote stap.

    • Full-HD scherm van 6,8 inch
    • IPX8: waterdicht tot 2 meter (60 min.)
    • Beschikt over ComfortLight Pro (blauw en oranje licht)
    • Goede batterijduur
    • Meer ruimte vrij in je koffer
    • 32GB opslagcapaciteit
    • Geen extern geheugenslot
    Kobo Sage

    Globetrotter? Wanderlust? Of ben je simpelweg op zoek naar de beste eReader voor op vakantie, een die wel tegen een stootje en meer dan wat druppels kan? Dan is de Kobo Sage de juiste keuze. Waterbestendig, stevig en een zeer lange batterijduur resulteert in de ideale combinatie om mee te nemen op vakantie.

    Waterdichte eReader

    Het grootste unieke selling point van de Sage was de waterbestendigheid van de eReader. Tegenwoordig vind je dit ook in de Kobo Aura ONE, maar die is gelijk een stap duurder. De waterbestendigheid is gewaardeerd met IPX8, waardoor de eReader tot 60 minuten 2 meter onder water zal overleven.

    De tweede versie van de Sage heeft ervoor gezorgd dat er geen klepjes nodig zijn om de poorten van de eReader waterdicht te maken. Een klein detail, maar wel erg handig.

    Met een diepte van bijna 8mm houdt de H2O prettig vast en het gewicht van 438 gram draagt daar ook zeker aan bij. Hoewel dit model wat dikker is dan de ONE is dit geen minpunt. De eReader is nog steeds goed vast te houden, ook als je voor wat langer op je rug ligt met de eReader boven je hoofd.

    Daarnaast is de erg goed. Als je niet uren per dag met een volle helderheid en wifi aan, aan het lezen bent, dan zou de Sage het meerdere weken moeten volhouden. Wel zo fijn voor als je op vakantie in de rimboe bent.

    ComfortLight Pro en de resolutie

    Net als de ONE beschikt de Sage tegenwoordig over een zogenaamd ComfortLight Pro display. In de praktijk houdt deze term in dat je zowel blauw als oranje licht te zien krijgt. Het blauwe licht is perfect voor gedurende de dag, waar het oranje licht heerlijk leest in het donker. Dit is een van de grootste pluspunten tegenover de standaard Aura Edition 2.

    Het scherm van de Sage heeft een resolutie van 1920 bij 1440 pixels. Oftewel, het scherm is full-HD. Net als bij de ONE beschikt dit model niet meer over een uitbreidbaar geheugen. Voor de meeste mensen zal de 8GB genoeg zijn met een ruimte voor circa 6000 eBooks.

    Conclusie van de Kobo Sage

    De Sage weet zich te plaatsen tussen de overige eReaders. Het scherm heeft een fijne grootte en de resolutie is scherp. Met de strakke en stevige vormgeving kan je deze eenvoudig meenemen op vakantie, zeker als je de waterdichtheid in je achterhoofd houdt. Zorgeloos lezen in het water op een elektronisch apparaat, ook eens fijn voor de verandering.

     • Touchscreen ipv knoppen
     • ComfortLight Pro biedt blauw en oranje licht
     • Ook geschikt voor stripboeken
     • Erg licht in gewicht (155 gram)
     • Geheugen van 8GB is uitbreidbaar tot 32GB
     • Niet waterdicht
     Pocketbook Touch Lux 5

     Met de release van de Touch Lux5 eReader heeft Pocketbook een sterk product op de markt gezet. De ONE onderscheidt zich door het mooie touchscreen met optische eigenschappen die zo dicht mogelijk bij een echt boek liggen.

     Beste scherm van Pocketbook tot nu toe

     De Touch Lux5 huisvest een prachtig scherm. Met een resolutie van 1024 x 758 pixels en een DPI van 330 is het scherm erg prima. Het grote scherm zorgt er voor dat er meer tekst kan worden getoond, wat tijdens het lezen toch erg prettig is. Bovendien weegt de eReader maar 155 gram.

     Daarnaast is de schermverlichting ten opzichte van de oudere modellen flink verbeterd. De helderheid is verhoogd en daarnaast kan het scherm zowel blauw als oranje licht vertonen. Dit laatste maakt het lezen in het donker erg fijn. Het lezen voelt zo ‘s nachts ook natuurlijk aan en je hebt geen nachtlampje nodig om de tekst te kunnen lezen.

     Bovendien ondersteunt de Pocketbook Touch Lux5 veel verschillende boek- en grafische formaten. Dit houdt in dat je met deze eReader ook verschillende stripboeken kan lezen.

     Stevigheid

     Het grootste nadeel van de Pocketbook is dat het geheugen van 8GB niet erg groot is. Gelukkig is het geheugen uit te breiden tot 32GB.  In de praktijk zou je aan 8GB voldoende moeten hebben, het is genoeg voor circa 6000 eBooks. Als je echter zeer grote bestanden op de eReader wilt plaatsen, dan kan het een probleem worden.

     Conclusie van de Pocketbook Touch Lux 5

     Een scherp scherm met een hoge helderheid en een betere leesmodus voor in de avond. Als je op zoek bent naar de beste eReader met touchscreen van het moment, dan zit je de komende tijd met de Pocketbook Touch Lux5 op het juiste adres.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.