Reviews
Kobo Aura H2O Edition 2 Review

De beste eReaders van 2019: een overwogen keuze maken

Auteur: Redactie
Laatst bijgewerkt op: 27 nov 2019

Voor veel mensen zijn eReaders tegenwoordig niet meer weg te denken. Het gemak dat een eReader met zich meebrengt zit niet alleen in de grote hoeveelheid boeken die in de kleine gadget kunnen worden opgeslagen, maar ook in de mogelijkheid om deze naar jouw voorkeuren in te stellen.

En daar begint de zoektocht, want er zitten toch nog grote verschillen tussen de modellen die momenteel beschikbaar zijn. En je wilt uiteraard wel de beste eReader kopen die bij jou past.

Kobo Aura Edition 2 Review

Beste keus: Kobo Aura (Edition 2)

 • Goedkope prijs
 • Beschikt over een standaard backlight
 • Stevige behuizing
 • Veel opties voor leeservaring aanpassingen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Kobo Aura Edition 2 Review
Budget

Kobo Aura (Edition 2)

Het beste instapmodel
Kobo Aura H2O Edition 2 Review

Kobo Aura H2O (Edition 2)

eReader voor op vakantie
Kobo Aura ONE Review
Beste koop

Kobo Aura ONE

De beste eReader

Waarom een eReader kopen?

Nog niet iedereen is overtuigd van de voordelen van eReaders en dat is begrijpelijk. Boeken bestaan al zo lang en veel mensen zijn dan ook opgegroeid met het gevoel van een boek in hun handen tijdens het lezen.

Toch hebben eReaders wat sterke voordelen. Wij hebben de vier grootste voordelen van eReaders op een rijtje gezet.

1. Draagbaarheid en gewicht

Zo een klein apparaat, maar zoveel boeken die er op passen. eReaders hebben een handig formaat dat niet veel ruimte inneemt. Daarnaast is er ook nog eens het gewicht van boeken die je niet hoeft te dragen. Een digitale roman van 1000 bladzijden weegt net zo weinig als een kort verhaal van slechts 20 bladzijden: helemaal niks.

Ook wel zo fijn als je op vakantie gaat, zo hoef je een keer niet te piekeren over welke boeken je nou gaat meenemen.

2. Gemak van een eReader

Boek uitverkocht? Regent het buiten? Met een eReader heb je het comfort dat je boeken kan aanschaffen waar je ook maar bent. Het enige wat je nodig hebt is een connectie met WiFi, en dat kan tegenwoordig ook via je telefoon. Lig je op het strand en is je boek uit? Voordat je het weet heb je deel twee alweer gedownload.

3. Digitale boeken vaak goedkoper dan traditionele boeken

Geen papier en geen inkt. Je verwacht dat eBooks minder kosten dan traditionele en dat is gelukkig vaak ook het geval. Het verschil in prijs is soms immens groot en in andere gevallen scheelt het toch een stuk minder. Al met al zijn eBooks toch goedkoper dan traditionele boeken en dat is een positieve ontwikkeling.

4. In te stellen naar jouw wensen

eReaders kunnen tegenwoordig eenvoudig worden gepersonaliseerd. Van het lettertype dat wordt gebruikt en de grote hiervan tot de manier dat pagina’s worden omgeslagen. Fabrikanten doen hard hun best om de leeservaring in de handen van de gebruikers te leggen.

Boeken met te kleine letters zijn dan ook verleden tijd bij de aanschaf van je nieuwe eReader.

Waar moet je op letten bij het kopen van een eReader?

De meeste eReaders lijken erg op elkaar. Vierkant, een simpel scherm en een aan/uit knop. Dit is dan ook de basis van een eReader. Echter zijn er meer aspecten die naar voren komen als je een keuze gaat maken om de beste eReader te kiezen. Wat voor de ene de beste eReader is, voldoet wellicht niet aan de eisen die jij stelt.

Kobo of Kindle: de verschillen en het aanbod

Momenteel zijn Kobo en Kindle de grootste spelers op de markt van eReaders. Waar Kindle in de Verenigde Staten marktleider is, is dat in Nederland andersom. De Amerikaanse webwinkel Amazon is eigenaar en fabrikant van Kindle, wat de positie in de Verenigde Staten dan ook logisch maakt.

Rakuten is sinds 2016 de eigenaar van Kobo en Bol.com werkt sinds 2017 samen met Kobo om de SaaS dienst “Kobo Plus” aan de man te brengen. Dit is de tegenhanger van Amazon’s “Kindle Unlimited” dienst.

Bol.com is de laatste tijd hard aan het inzetten om de samenwerking met Kobo een succes te maken, zeker aangezien Bol.com de grootste fysieke (en momenteel digitale) boekhandel is in Nederland. Met de opkomst van eBooks wilden ze hun positie niet kwijtraken. De samenwerking met Kobo heeft vruchten afgeworpen: Bol.com heeft een groot aanbod aan boeken die je eenvoudig kan synchroniseren met je Kobo eReader.

Kobo of Kindle: software en bestandsformaten

Het grote verschil tussen de eReaders van Kobo en Kindle zit vooral in de softwarematige kant van de apparaten.

Kindle eReaders

De Kindle gebruikt een besturingssysteem dat gelinkt is aan de webwinkel van Amazon. De bestandsformaten die de Kindle kan lezen zijn dan ook gelinkt aan de e-books van Amazon. Hierdoor moet je in feite gebruik blijven maken van Amazon als je e-books wilt aanschaffen.

Er zijn enkele omwegen, aangezien de Kindle wel .mobi bestanden kan lezen. Deze zijn via e-booksoftware als Calibre dan naar de Kindle te sturen. Het standaard bestandsformaat dat Amazon gebruikt op de e-books heet .awz. Daarnaast heb je nog .pdf en .prc bestanden die de Kindle kan lezen.

Kobo eReaders

De eReaders van Kobo draaien op een besturingssysteem gebaseerd op GNU/Linux. Het besturingssysteem wordt ontwikkeld door Rakuten Kobo en krijgt regelmatig updates.

Er zijn meerdere manieren om boeken aan te schaffen op de Kobo. Dit kan via de Kobo zelf, maar ook via je telefoon of PC. Zeker als je boeken op Bol.com koopt en je account linkt met Kobo, dan is dit erg gemakkelijk en snel gedaan.

Kobo eReaders kunnen minimaal de volgende bestandsformaten lezen: CBR, CBZ, ePub, PDF, RTF en TXT bestanden. Via Calibre kan je eenvoudig boeken via je desktop of laptop op je eReader plaatsen, gewoon met een kabeltje.

Conclusie: Kobo biedt meer vrijheid, Amazon biedt een solide ecosysteem

Bij eReaders van Kobo heb je meer vrijheid wat betreft de bestandsformaten die kunnen worden gelezen. Daarnaast is het eenvoudiger om de eReader naar eigen wens in te stellen. De Amazon Kindle heeft een meer solide ecosysteem als we kijken naar de gelinkte diensten van de Kindle.

[Notitie] Sinds juni 2018 kunnen Kindle gebruikers ook zelf hun eigen fonts installeren. Kobo gebruikers kunnen dit al enige tijd.

Kobo of Kindle: de abonemmenten

Zowel Kindle als Kobo bieden hun eigen e-book abonnement aan. Hier kun je voor een standaard bedrag per maand een bepaalde hoeveelheid e-books downloaden en lezen. Wel moeten we vermelden dat je de e-books niet in je bezit krijgt, je neemt de e-books in “bruikleen”. Een abonnement is voor geen enkele eReader verplicht, dus je kan ook geheel zonder.

Kindle

Aangezien Amazon momenteel de e-book markt aan het domineren is in de Verenigde Staten, biedt deze ook zijn eigen e-book abonnement aan. Deze dienst heet Kindle Unlimited en geeft je toegang tot ruim 50.000 e-books en audioboeken.

De Amerikaanse versie van dit abonnement biedt toegang tot een verzameling van 1.000.000 e-books. Helaas is deze dienst niet zonder een omweg te gebruiken.

Kobo

Mits je in Nederland woont, dan biedt Kobo een abonnement aan via Bol.com. Voor 9,99 per maand heb je een abonnement op Kobo Plus, waardoor je momenteel wel meer dan 220.000 verschillende eBooks gratis kan lezen. Je kan de dienst 30 dagen gratis uitproberen.

Je kan direct via de Kobo deze dienst gebruiken, dus je hoeft niet aan de haal met USB-kabels. Toch zitten er voordelen aan het via een PC of smartphone te doen: deze apparaten blijven toch een stuk sneller en zo kan je ook snel eBooks zoeken en downloaden. En daarna kan je direct verder op je Kobo om het gekozen e-book te lezen.

Conclusie: Kobo het best voor abonnementen

Als je een maandelijks abonnement wilt afnemen met je eReader, dan wijzen wij Kobo aan als beste keuze. We raden je toch aan om eerst een gratis trial van 30 dagen uit te proberen, voordat je direct een abonnement neemt. Op die manier kan je ook voor jezelf bepalen of je de kosten eruit haalt.

Resolutie en pixeldichtheid

Boeken met slecht gedrukte letters lezen niet fijn. Een tablet met een lage resolutie kijkt toch wat moeilijker dan een Full HD of 4K tablet. Hetzelfde principe geldt voor eReaders. Een eenvoudige manier om de resolutie te beoordelen is door te kijken naar de pixeldichtheid, ook wel aangeduid als PPI (pixels per inch).

Voor de een is de resolutie belangrijker dan de ander. Sommige mensen storen zich aan lagere resoluties, zeker als je voor langere periodes gaat lezen. Voor de meeste mensen is de pixeldichtheid niet op te merken, behalve als je een model met een lage pixeldichtheid naast een model met een hogere pixeldichtheid legt.

Momenteel is de standaard versie van de Kindle de eReader in deze test met de laagste pixeldichtheid, een van namelijk  167 PPI. De hoogste resolutie van eReaders zijn op het moment de Kindle Paperwhite en Kindle Oasis.

Conclusie: Pixeldichtheid van 160+ PPI is genoeg, maar meer is beter

Je hebt geen eReader nodig met de hoogste pixeldichtheid die momenteel beschikbaar is. eReaders met een pixeldichtheid van 160 PPI volstaan, maar mocht je een hogere resolutie waarderen, kies dan zeker voor een eReader met een PPI van 210 of hoger.

Backlight van de eReader

Het scherm van eReaders en de technologie van e-ink maken eReaders de perfecte apparaten om mee te lezen. Tegenwoordig is de backlight van een eReader een belangrijk punt dat moet worden meegenomen in de beslissing van de aanschaf.

Een backlight is belangrijk als je vaak in het donker leest. Een eReader met backlight kan je namelijk ook gebruiken zonder dat er ergens een lamp aan staat. Perfect voor als je in bed wilt lezen, maar je partner niet wakker wilt houden met een nachtlampje.

In deze test is de standaard Kindle het enige model zonder backlight. Zonder een lichtbron kan je in het donker geen e-books lezen met deze Kindle. De rest van de modellen beschikt over backlights, hoewel er zeker nog een verschil zit tussen de kwaliteit tussen deze modellen.

Opslag en geheugen – is meer automatisch beter?

Met onze smartphones zijn we gewend geraakt dat opslagruimte een belangrijke factor is voor de keuze die je maakt. Is 64GB genoeg, of ga je toch voor die optie met 128GB?

Er zit echter een groot verschil tussen eReaders en smartphones, waardoor je een stuk minder opslagruimte nodig hebt bij een eReader. Je gaat geen foto’s, video’s en muziek opslaan. Een eReader is een vervanging voor fysieke boeken. Op één gigabyte aan opslagruimte kan je ongeveer 1.000 e-books kwijt.

Zelfs als we kijken naar audiobooks (voor de eReaders die dat ondersteunen) is de opslagruimte die één uur audio inneemt is tussen de 15MB en 30MB.

Conclusie: Opslagruimte is minder belangrijk dan je denkt

De drie beste eReaders

Wij hebben de beste eReaders voor je op een rij gezet. Van het beste all-round eReader tot het beste model voor op vakantie, je vindt ze hier.

Budget
Kobo Aura Edition 2 Review
 • Goedkope prijs
 • Beschikt over een standaard backlight
 • Stevige behuizing
 • Veel opties voor leeservaring aanpassingen
 • Schermresolutie van 1024 x 768

Als je op zoek bent naar een simpele eReader die je wel een groot scala aan opties biedt, dan is de Kobo Aura (Edition 2) de beste koop. De Kobo Aura is gekozen tot de beste standaard eReader door de prijsklasse en het feit dat de Aura over functies beschikt die je verwacht bij een eReader.

Het scherm en ComfortLight

Kobo prijst de Aura 2 zelf aan als het instapmodel uit hun assortiment en verdient volgens ons dan ook zeker deze titel. Het scherm is 6 inch, omgerekend is dat ruwweg 15 centimeter. Het display heeft een resolutie van 1024 x 768 en een pixeldichtheid van 212 PPI.

Hoewel het scherm van de Kobo Aura 2 niet aan de standaarden van hedendaagse monitoren en smartphones voldoet, betekent dit niet dat de kwaliteit slecht is. Lezen wordt door ons als prettig ervaren, zeker als je de duurdere eReaders niet gewend bent.

Het scherm van de Kobo Aura 2 beschikt over een backlight genaamd ComfortLight. Deze technologie betekent voornamelijk dat jij zelf kan instellen hoeveel licht het scherm weergeeft. Voor ‘s avonds, zowel buiten als binnen, is een backlight zoals de Aura 2 heeft een zeer fijne toevoeging.

Zelf alles in te stellen

De Kobo Aura 2 biedt je naast een solide apparaat ook een prettige leeservaring. Als lezer kan je zelf kiezen tussen de lettertypen en de lettergroottes. Voor slechtzienden is dit een goede uitkomst, zo hoef je niet meer je neus tegen pagina’s aan te duwen om iets te kunnen lezen.

Mocht je bijvoorbeeld een Pocket account hebben, dan kan je jouw opgeslagen webartikelen ook lezen op de Kobo. Overdag heb je dan wellicht wat interessante artikelen gezien en dan kan je ze in de avond op je gemak doorlezen via een prettig scherm.

Conclusie van de Kobo Aura (Edition 2)

De tweede versie van de Kobo Aura is een veilige keuze als je op zoek bent naar je eerste eReader. We raden deze Kobo dan ook aan als je op zoek bent naar een goede eReader waar je de komende jaren goed mee vooruit kan gaan. Bekroond tot instapmodel, maar wel een hele grote stap.

Kobo Aura H2O Edition 2 Review
 • Full-HD scherm van 6,8 inch
 • Waterdicht tot 2 meter (60 min.)
 • Beschikt over ComfortLight Pro (blauw en oranje licht)
 • Goede batterijduur
 • Geheugen van 8GB (6000 eBooks) niet uitbreidbaar

Globetrotter? Wanderlust? Of ben je simpelweg op zoek naar de beste eReader voor op vakantie, een die wel tegen een stootje en meer dan wat druppels kan? Dan is de Kobo Aura H2O de juiste keuze. Waterbestendig, stevig en een zeer lange batterijduur resulteert in de ideale combinatie om mee te nemen op vakantie.

Waterdichte eReader

Het grootste unieke selling point van de H2O was de waterbestendigheid van de eReader. Tegenwoordig vind je dit ook in de Kobo Aura ONE, maar die is gelijk een stap duurder. De waterbestendigheid is gewaardeerd met IPX8, waardoor de eReader tot 60 minuten 2 meter onder water zal overleven.

De tweede versie van de H2O heeft ervoor gezorgd dat er geen klepjes nodig zijn om de poorten van de eReader waterdicht te maken. Een klein detail, maar wel erg handig.

Met een diepte van bijna 9mm houdt de H2O prettig vast en het gewicht van 207 gram draagt daar ook zeker aan bij. Hoewel dit model wat dikker is dan de ONE is dit geen minpunt. De eReader is nog steeds goed vast te houden, ook als je voor wat langer op je rug ligt met de eReader boven je hoofd.

Daarnaast is de batterijduur van de H2O erg goed. Als je niet uren per dag met een volle helderheid aan het lezen bent, dan zou de H2O het meerdere weken moeten volhouden. Wel zo fijn voor als je op vakantie in de rimboe bent.

ComfortLight Pro en de resolutie

Net als de ONE beschikt de H2O tegenwoordig over een zogenaamd ComfortLight Pro display. In de praktijk houdt deze term in dat je zowel blauw als oranje licht te zien krijgt. Het blauwe licht is perfect voor gedurende de dag, waar het oranje licht heerlijk leest in het donker. Dit is een van de grootste pluspunten tegenover de standaard Aura Edition 2.

Het scherm van de H2O heeft een resolutie van 1430 bij 1080 pixels. Oftewel, het scherm is full-HD. Het scherm is een inch kleiner dan de ONE, wat uiteindelijk een persoonlijke voorkeur is. Het is een goede middelmaat tussen de ONE en de Edition 2.

Net als bij de ONE beschikt dit model niet meer over een uitbreidbaar geheugen. Voor de meeste mensen zal de 8GB genoeg zijn met een ruimte voor circa 6000 eBooks.

Conclusie van de Kobo Aura H2O

De H2O weet zich te plaatsen tussen de overige eReaders. Het scherm heeft een fijne grootte en de resolutie is scherp. Met de strakke en stevige vormgeving kan je deze eenvoudig meenemen op vakantie, zeker als je de waterdichtheid in je achterhoofd houdt. Zorgeloos lezen in het water op een elektronisch apparaat, ook eens fijn voor de verandering.

Beste koop
Kobo Aura ONE Review
 • Groot 7,8 inch full-HD scherm
 • Randloos scherm
 • Waterdicht tot 2 meter (60 min.)
 • ComfortLight Pro biedt blauw en oranje licht
 • Hogere prijs
 • Geheugen van 8GB (6000 eBooks) niet uitbreidbaar

Met de release van de Kobo Aura ONE eReader heeft Kobo een sterk product op de markt gezet. De ONE onderscheidt zich door het grotere scherm van maar liefst 7,8 inch. De meeste minpunten die je kan vinden in de andere modellen van Kobo zijn opgelost met de ONE. Dit is dan ook de beste eReader van het moment.

Beste scherm van Kobo tot nu toe

De ONE huisvest een prachtig scherm. Met een resolutie van 1872 x 1404 pixels en een PPI van 300 is het scherm erg scherp. Het grote scherm zorgt er voor dat er meer tekst kan worden getoond, wat tijdens het lezen toch erg prettig is.

Daarnaast is de schermverlichting ten opzichte van de oudere modellen flink verbeterd. De helderheid is verhoogd en daarnaast kan het scherm zowel blauw als oranje licht vertonen. Dit laatste maakt het lezen in het donker erg fijn. Het lezen voelt zo ‘s nachts ook natuurlijk aan en je hebt geen nachtlampje nodig om de tekst te kunnen lezen.

Het scherm ligt niet verzonken; het loopt gelijk met de randen van de eReader. Hierdoor voelt het navigeren naar de volgende pagina via een swipe-beweging ook natuurlijker aan.

Stevig- en waterbestendigheid

De 7,8 inch is een redelijk verschil met bijvoorbeeld de Aura 2, maar doordat de ONE dunner is dan de Aura 2 weegt de ONE slechts 30 gram meer. De ONE voelt hierdoor niet aan als een lomp apparaat; in tegendeel zelfs, het is de eerste eReader voor consumenten die wij als high-end beschouwen.

Net als de Kobo Aura H2O is de ONE waterbestendig. Met de IPX8 waardering houdt dit in dat de Kobo Aura ONE maar liefst 60 minuten een maximale diepte van 2 meter water kan weerstaan. Hierdoor is deze eReader geschikt voor in bad en op vakantie hoef je je geen zorgen te maken dat deze in het zwembad valt.

Het grootste nadeel van de ONE is dat het geheugen van 8GB niet kan worden uitgebreid. In de praktijk zou je aan 8GB voldoende moeten hebben, het is genoeg voor circa 6000 eBooks. Als je echter zeer grote bestanden op de eReader wilt plaatsen, dan kan het een probleem worden.

Conclusie van de Kobo Aura ONE

De Aura ONE verbetert de fouten van de voorgangers,en meer. Een scherp scherm met een hoge helderheid en een betere leesmodus voor in de avond. Als je op zoek bent naar de beste eReader van het moment, dan zit je de komende tijd met de Kobo Aura ONE op het juiste adres.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.