Beste scanner uit de test van o.a. Brother en Epson

De beste scanners van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 9 februari 2022

Een scanner kan uitkomst bieden wanneer je geprinte documenten of foto’s wil omzetten naar een digitaal bestand. Sommige scanners kunnen de kwaliteit van foto’s zelfs verbeteren, zodat er nieuw leven wordt ingeblazen in de oude afdrukken. Of wat dacht je van documenten scannen die je vervolgens direct in een tekstverwerkingsprogramma kunt verwerken?

Dus je bent op zoek naar een goede scanner? Perfect! In deze koopgids lees je direct wat een scanner kan en waar je op moet letten wanneer je een scanner gaat kopen. Daarnaast hebben we de vijf beste scanners uit de test vergeleken en per model de plus- en minpunten en functionaliteiten uitgelicht.

Beste koop van 2024
Epson Perfection V600
Beste scanner voor negatieven

Epson Perfection V600

 • Resolutie 6400dpi x 6400dpi
 • ICE technologie
 • USB 2.0 aansluiting
 • Scannen tot A4 formaat
 • Inclusief filmhouders
 • ReadyScan LED-technologie
 • Scans verwerken tot doorzoekbare PDF documenten

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Epson Perfection V600

Epson Perfection V600

Voor wie een scanner zoekt voor beeldmateriaal
Canon Pixma TS3150

Canon Pixma TS3150

Voor mensen die een budgetvriendelijke scanner zoeken
Epson Workforce DS-1630

Epson Workforce DS-1630

Voor mensen die een goede scanner voor op kantoor zoeken
Fujitsu Scansnap

Fujitsu Scansnap

Voor de scanners die altijd in beweging zijn
Brother ADS-1200

Brother ADS-1200

Voor mensen die een scanner zoeken voor documenten

Wat is een scanner?

Een scanner is een apparaat waarmee je geprinte documenten en foto’s kunt digitaliseren. Het bestaat uit een glasplaat en een lichtbalk. Je legt het document dat je wil scannen op de glasplaat en sluit de deksel. Vervolgens schijnt er een lichtbalk langs het document en vangen de sensoren van de scanner de donkere en lichte plekken op. Op deze manier wordt van een fysiek document een digitale scan gemaakt die je op je computer kunt opslaan.

Waarom een losse scanner kopen?

Een losse scanner is een stuk compacter dan een all-in-one printer. Daarnaast biedt een losse scanner vaak veel meer opties en is de kwaliteit van de scan over het algemeen beter. Dus zeker wanneer je foto’s of belangrijke documenten wil digitaliseren kan een losse scanner een betere optie zijn dan een all-in-one printer.

Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van een scanner?

Bepaalde eigenschappen van scanners bepalen het resultaat. Denk hierbij aan de kleur en de resolutie van de gescande afbeelding of document zoals deze op je beeldscherm zal komen te staan. We bespreken de eigenschappen van een scanner, zodat je daarmee zelf kunt bepalen welke eigenschappen jij belangrijk vind om zo de juiste scanner te kunnen vinden.

 • Resolutie in dpi (dots per inch)
 • Kleurdiepte in bits
 • Image Correction Enhancement (ICE)
 • Type aansluiting naar je device
 • Grootte van het scanoppervlak
 • De overige opties en extra functionaliteiten

Resolutie

De resolutie is een van de belangrijkste eigenschappen van een scanner. Dit bepaalt namelijk grotendeels de beeldkwaliteit van het gescande document. De resolutie wordt uitgedrukt in dpi, dat staat voor dots per inch. Het komt erop neer dat een hogere dpi meer pixels kan lokaliseren en op deze manier tot een betere scankwaliteit komt.

De minimale resolutie van een scanner is 600dpi, dit is voldoende om documenten en dergelijke mee te scannen. De betere scanners hebben al snel een resolutie van 1200 tot 2400 dpi.

Er zijn ook scanners met nog hogere resoluties, maar dit levert niet per se een betere kwaliteit op. Wel levert het ontzettend grote bestanden op, aangezien er heel veel informatie verwerkt moet worden. Alleen wanneer het aankomt op het scannen van foto’s kan een hogere resolutie van belang zijn om een optimale kwaliteit van de scan te behalen.

Je hebt op alle scanners in ieder geval de optische resolutie zitten. Dit is de resolutie van het aantal pixels dat de scanner zelf in beeld kan brengen. Daarbij maken sommige scanners ook gebruik van softwarematige resolutie om de scankwaliteit nog verder te verbeteren. Met behulp van deze software berekent de scanner namelijk de tussenliggende pixels die hij vervolgens in kan vullen. Zo wordt een hogere resolutie bereikt voor een betere beeldkwaliteit.

De optische resolutie is het belangrijkste om de beeldkwaliteit van een scanner te meten. De softwarematige resolutie is puur een verbetering van de optische resolutie.

Kleurdiepte

De kleurdiepte van een scanner geeft aan hoeveel kleuren de scanner kan onderscheiden. Dit aantal wordt uitgedrukt in bits. Een scanner heeft vrijwel altijd minimaal 24 bit, dat gelijk staat aan ongeveer 17 miljoen kleuren. Het menselijk oog kan eigenlijk niet meer dan dit aantal kleuren onderscheiden. Toch hebben de meeste scanners al 48 bit om een diepere kleuren te verwerken. Er zijn zelfs scanners die tot wel 96 bit aan kleuren in beeld kunnen brengen.

Ook voor het kleurbereik wordt er vaak een software meegeleverd met de scanner. Dit heet ook wel kleurherstel software. Deze software maakt het mogelijk kleuren te herstellen, dat voornamelijk van pas kan komen bij het scannen van oude foto’s. Deze kunnen zo’n gele of groene gloed hebben die met behulp van de kleur herstelsoftware verwijderd kan worden. Op deze manier kun je oude foto’s scannen en er in de digitale versie nieuw leven inblazen met heldere kleuren en meer scherpte.

ICE technologie

ICE staat voor Image Correction and Enhancement dat we in het Nederlands kunnen vertalen naar fotocorrectie en verbetering. Dit is een software die meegeleverd wordt op filmscanners waarmee je negatieven kunt digitaliseren. Met behulp van een infrarood sensor worden krassen en oneffenheden opgespoord en omgezet in kleuren die met de omliggende pixels overeenkomen. Hierdoor zijn de beschadigingen op de digitale versie vrijwel niet meer zichtbaar. Uiteraard is het afhankelijk van de mate van beschadiging aan de negatieven hoe goed de ICE software dit kan herstellen.

Type aansluiting

Het type aansluiting is belangrijk om de verbinding naar je computer of laptop te kunnen maken, zodat je de scans daarop kunt opslaan. De meest gebruikelijke aansluiting is USB. Dit is over het algemeen een vrij snelle verbinding. Let hierbij op het verschil tussen USB2.0 en USB3.0. De verbinding met USB3.0 is sneller, maar je computer of laptop moet dit wel ondersteunen.

Sommige scanners ondersteunen ook een draadloze verbinding. Daarmee kun je gemakkelijk scannen vanuit verschillende ruimtes en ook kun je documenten dan direct op je smartphone opslaan.

Scanoppervlak

Het scanoppervlak bepaalt de grootte van het document dat je kunt scannen. De meeste scanners ondersteunen documenten tot A4 grootte. Wil je grotere documenten scannen, zoals A3 of zelfs A2, let daar dan goed op tijdens de aanschaf, want dit zijn geen standaard maten. Je komt dan al snel bij professionele scanners terecht die erg duur zijn in de aanschaf.

Voor het scannen van films en negatieven wordt vaak een maat van 35mm gebruikt. In de scanner zit dan een speciale gleuf waarin je de negatieven kunt leggen, zodat de scanner deze met behulp van meegeleverde software om kan zitten in digitale foto’s.

Overige opties

Sommige scanners komen met extra opties die het scannen nog eenvoudiger maken. Denk hierbij aan een automatische documentinvoer (ADF). Je kunt dan een hele stapel papieren op de documentinvoer plaatsen en de scanner zal vervolgens zelf pagina voor pagina scannen en er een document van maken. Zo hoef je niet zelf iedere pagina op de glasplaat te leggen, dus dat scheelt een hoop tijd en moeite.

Sommige scanners die voorzien zijn van een ADF hebben ook de mogelijkheid om dubbelzijdig afgedrukte pagina’s te scannen. Voordat je gaat scannen kun je dan aangeven dat de pagina’s dubbelzijdig zijn geprint, zodat de scanner beide kanten van de pagina scant en verwerkt.

Als het op het scannen van documenten aankomt kan de OCR software een enorme uitkomst bieden. Dit is namelijk software die de scan omzet in een document waarin je de tekst direct kunt bewerken.

De vijf beste scanners

Wellicht sta je inmiddels helemaal te popelen om eindelijk die oude fotoboeken of je archief te digitaliseren. Weet je al een beetje in welke richting je het zoeken moet? Onderstaand vind je de beste scanners uit de test. Dit zijn goede modellen, verschillend in prijs, functionaliteiten en doeleinden.

 • Resolutie 6400dpi x 6400dpi
 • ICE technologie
 • USB 2.0 aansluiting
 • Scannen tot A4 formaat
 • Inclusief filmhouders
 • ReadyScan LED-technologie
 • Scans verwerken tot doorzoekbare PDF documenten
 • Geen ADR
Epson Perfection V600

De naam zegt het al, want deze Epson Perfection V600 scanner is de ideale scanner om je foto’s, negatieven en zelfs films te digitaliseren. Daarvoor worden voldoende filmhouders meegeleverd voor vrijwel elk formaat, zoals 35mm filmstroken, ingeraamde dia´s en zelfs grootbeeldfilm.

De resolutie van 6400dpi x 6400dpi zorgt voor diepe kleuren en goede kwaliteit scans van foto’s en andere gekleurde afbeeldingen. Met behulp van de ICE technologie worden krassen, stof en beschadigingen van foto’s en andere negatieven weggepoetst, waardoor de digitale kwaliteit verbetert ten opzichte van de afdruk.

Fijn aan deze scanner is dat hij werkt met de ReadyScan Led technologie. Hierdoor hoeft de scanner niet op te warmen en is deze dus direct klaar voor gebruik. Ook scheelt dit stroom, dat natuurlijk goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

  • Resolutie 4800dpi x 1200dpi
  • Scansnelheid van 25 pagina’s per minuut op de hoogste resolutie
  • USB-C aansluiting
  • Geen stopcontact nodig
  • Scannen tot A4 formaat
  • Geen ADR
  Canon Pixma TS3150

  Deze Canon scanner is een van de goedkopere in zijn klasse, maar functioneert prima. Met een resolutie van 4800dpi x 1200dpi maak je prachtige scans met een diep kleurbereik van foto’s en documenten met afbeeldingen.

  Op de hoogste resolutie scant deze scanner nog 25 pagina’s per minuut en wanneer je de resolutie verlaagt scant hij nog sneller. Met behulp van de USB-C aansluiting voedt je deze scanner met de stroom vanuit je laptop of computer. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een stopcontact om de scanner te gebruiken.

  Je kunt scannen tot A4 formaat en door de deksel met scharnier kun je ook dikkere boeken tot 21mm scannen. 

   • Resolutie 1200dpi x 1200dpi
   • ADF heeft ruimte voor 50 pagina’s
   • Dubbelzijdig scannen
   • Scansnelheid van 25 pagina’s per minuut
   • Uitgebreide Epson beeldbewerking technologie
   • OCR technologie
   • USB 3.0 aansluiting
   • Geen draadloze verbinding
   Epson Workforce DS-1630

   De Epson Workforce DS-1630 is een absolute toevoeging aan jouw kantoor. Je kunt tot 50 pagina’s tegelijk in de ADF kwijt en de scanner kan dubbelzijdig scannen. Met een scansnelheid van 25 pagina’s per minuut kan jou dit heel veel tijd schelen. De resolutie is 1200 dpi, waarmee je dus ook heel goed foto’s of documenten met afbeeldingen kunt scannen.

   De uitgebreide beeldbewerking software van Epson maakt slimme kleur- en beeldaanpassingen mogelijk, waaronder automatisch bijsnijden, rechttrekken van scheve pagina’s en het automatisch verwijderen van lege pagina’s en achtergronden. Ook is deze scanner voorzien van OCR technologie, waardoor je documenten direct kunt opslaan als bewerkbare documenten.

    • Resolutie 600dpi x 600dpi
    • Scansnelheid van 11 pagina’s per minuut
    • WiFi
    • OCR technologie
    • Super compact en lichtgewicht
    • Werkt op accu
    • Geen ADR
    • Geen glasplaat
    Fujitsu Scansnap

    Fujitsu heeft met de Scansnap een ontzettend compacte scanner op de markt gebracht. Met een gewicht van slechts 470 gram en afmetingen van 27cm x 47cm x 4cm neem je deze scanner gemakkelijk met je mee wanneer je onderweg bent. Doordat hij op een accu werkt en met behulp van Wifi verbonden kan worden met je laptop, computer, tablet of smartphone kun je echt overal scannen.

    Zelfs grafieken en diagrammen groter dan A4 kunnen worden gescand. Vouw deze documenten dubbel, scan beide zijden en de iX100 zal ze automatisch tegen elkaar aan zetten en er één pagina van maken. Ook is de scanner voorzien van OCR technologie, waardoor je gescande documenten direct kunt bewerken.

     • Resolutie 600dpi x 600dpi
     • Scansnelheid van 25 pagina’s per minuut
     • OCR technologie
     • Compact model
     • ADF heeft ruimte voor 20 pagina’s
     • Voeding via USB 3.0
     • Met kaartsleuf
     • Niet dubbelzijdig scannen
     • Geen glasplaat
     Brother ADS-1200

     Met de Brother ADS-1200 scan je gemakkelijk tot 20 pagina’s in een keer met behulp van de automatische documentinvoer. De scanner is zeer snel en scant tot wel 25 pagina’s per minuut! Zeer handig is de OCR technologie waarmee je gescande bestanden direct kunt bewerken. Er zit ook een kaartsleuf verwerkt in deze scanner, waarmee je in een handomdraai een rijbewijs of ID kaart kunt scannen.

     Door het compacte formaat kun je deze scanner makkelijk kwijt op je bureau of in een klein kantoor. De scanner wordt van stroom voorzien met behulp van de USB 3.0 aansluiting via je computer, laptop of een powerbank. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een stopcontact om de scanner te kunnen gebruiken.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.