Mozesmandje: de beste mozesmandje voor je baby in 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022

In deze koopgids lees je wat een mozes mandje is, welke verschillen er zijn met o.a. een wiegje en waar je op kunt letten bij de aanschaf van een mozes mandje. Tenslotte zetten wij de drie beste mozes mandjes op een rijtje zodat jouw keuze makkelijker wordt.

Als er een kind op komst is dan zijn er zoveel dingen die je moet regelen of aan moet schaffen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een bedje voor het kind is daarbij ook zeer belangrijk omdat de kleine daar kan rusten en slapen. Maar je wil de eerste maanden graag je baby dicht bij je hebben zodat je hem of haar goed in de gaten kunt houden. Een bedje boven is dan te groot en te ver weg. Het mozes mandje is daar de oplossing voor!

Beste koop van 2024
The Little Green Sheep Moses Mandje
Beste beoordeeld

The Little Green Sheep Moses Mandje

 • afmetingen (LxB) 84 x 44 cm
 • matras
 • mooi design
 • comfortabel voor de baby
 • makkelijk in gebruik
 • handvatten
 • bekleding van katoen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
The Little Green Sheep Moses Mandje

The Little Green Sheep Moses Mandje

Baby's van 3 tot 4 maanden oud totdat je kindje zelfstandig kan zitten
Mozesmand Liam

Mozesmand Liam

Baby's van 3 tot 4 maanden oud totdat je kindje zelfstandig kan zitten
Happy Baby Claro Wieg

Happy Baby Claro Wieg

Baby's van 3 tot 4 maanden oud totdat je kindje zelfstandig kan zitten

Wat is een mozes mandje?

Een mozes mandje is mandje met handvaten en waarvan de bodem is bedekt met een matras waar jouw kindje in kan slapen of rusten. Traditioneel zijn de mandjes van riet gemaakt maar tegenwoordig worden ze ook van andere materialen gemaakt zoals hout.

Een mozes mandje is geschikt voor kinderen tot ongeveer 4 maanden oud. Het kan natuurlijk per kind verschillen hoe lang hij of zij erin kan liggen, omdat het ene kind sneller groeit dan het andere kind. Daarnaast kunnen de meeste mandjes een gewicht aan tot 9 kilo.

Wat echt fijn is van een mozes mandje is dat je het makkelijk kunt verplaatsen doordat het handvatten heeft. De eerste maanden wil je graag goed zicht hebben op je kind maar ook dat jouw kind de vrijheidsbeweging heeft die het verdient. Dat kan allebei met het mozes mandje.

Begint je kindje goed te groeien en past het niet goed meer in het mandje dan is het handig om over te stappen naar een normale wieg. Je oude mozes mandje kan je hergebruiken als mand (of als vertroetelende kattenmand voor je huisdier).

Welke soorten mozes mandjes zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten mozes mandjes op de markt. Hieronder geven we aan welke verschillende uitvoeringen er zijn.

Handvatten

De meeste mozes mandjes hebben handvatten waardoor je ze makkelijker kunt verplaatsen. Er zijn ook mandjes zonder handvaten. De mozes manden kun je vinden met of zonder standaard om ze hoger van de grond te zetten. Bij sommige modellen kun je de standaard er los bij kopen.

Met luifel

Sommige mozes mandjes beschikken over een luifel die je over het mandje heen kunt doen. Dit zorgt ervoor dat het donkerder wordt in het mandje zodat de baby lekker kan slapen en rusten. Je kunt er ook nog een een beschermende doek overheen doen. Zeker in de zomermaanden erg fijn. Vergeet echter nooit een goede zonnebrand met hoge SPF te gebruiken op je kindje.

Sommige mandjes komen ook met speelgoed waar je kindje mee kan spelen (of je maakt zelf leuke versieringen voor je mozesmandje).

Met wieltjes

Er zijn mozes mandjes waar wieltjes onder zitten om ze nog makkelijker te verplaatsen in huis. Hierdoor kun jij altijd huishoudelijke taken in huis doen en je baby dichtbij je hebben. Als je een mozes mandje koopt met wieltjes zitten er meestal remmen onder zodat het veilig blijft en deze niet zomaar weg kan rollen.

Als je op reis gaat

Er zijn mozes manden die je makkelijk op reis mee kunt nemen. Door de mand op te vouwen neemt hij minder plek in. Dus mocht je veel reizen in de eerste maanden van de baby dat is dit een van de opties. Het mozes mandje is echter niet geschikt om je baby in de auto mee te nemen. Dus ga je met de auto weg, dan is het beter om een veilig autostoeltje of reisbedje te hebben. Die kun je veilig bevestigen in de auto met de verankeringspunten zodat deze niet gaat schuiven.

Met standaard

Als laatste maar niet de minste zijn er mozes mandjes met een standaard. Hierdoor kunnen ze hoger van de grond staan en desnoods aan jouw bed worden geschoven. Ze hebben een gekruiste standaard en die kun je makkelijk in elkaar vouwen en opbergen. Zo staat de standaard nooit in de weg. Als je graag een standaard erbij wil kun je deze apart aanschaffen. Kijk goed of er voor het desbetreffende mozes mandje een standaard te koop is.

Waar let je op bij de aanschaf van een mozes mandje?

Als je een mozes mandje gaat aanschaffen kun je aan verschillende dingen denken. Wij zetten ze op een rijtje voor jou.

 • Het soort mandje
 • Het materiaal
 • De veiligheid
 • Het gebruiksgemak
 • Formaat

Soort

De verschillende soorten mandjes hebben we al besproken. Maar het is belangrijk om goed te bedenken waar je behoeften liggen en wat er bij jou past in huis. Heb je veel ruimte dan kan het zijn dat je kiest voor een mozes mandje dat groter is of kan blijven staan.

Heb je minder ruimte dan is het handig om te kijken of het mozes mandje opgevouwen kan worden of dat je er een losse standaard bij wil hebben. Er zijn mogelijkheden genoeg. Bedenk goed wat je nodig hebt.

Materiaal

Je hebt rieten manden, die zijn licht en makkelijk te verplaatsen. Er bestaan ook mozes mandjes van hout. Hout is meestal zwaarder dan riet en dat is iets om rekening mee te houden bij de aankoop. Je kunt het daardoor namelijk minder makkelijk verplaatsen. Het voordeel van hout is dat het langer goed blijft, omdat riet sneller kan beschadigen.

Veiligheid

Het is belangrijk dat jouw kind zich goed kan bewegen in het mozes mandje. Het is goed om te kijken of het kindje niet tussen de mand en de matras vast kan komen te zitten. Dit kan gebeuren als de matras te klein is voor het mandje. De matras moet dus goed in het mandje passen voor de veiligheid. Bij de meeste mozes mandjes krijg je een matras erbij geleverd.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak is belangrijk bij een mozes mandje. Om het gebruiksgemak te ervaren is het van belang een mandje met handvatten of met wieltjes te vinden. Zo kun je het mozes mandje makkelijk verplaatsen, zowel binnen als buiten het huis. Voor lange afstanden is een kinderwagen aangeraden.

Daarnaast is het fijn als je de hoes en matras eruit kunt halen zodat je deze kunt wassen of afnemen zonder dat je veel handelingen hoeft te doen.

Formaat

Er zijn verschillende groottes van het mozes mandje. De standaard uitvoering is ongeveer 80 x 40 x 25 cm. Je hebt ook mandjes die groter zijn, zoals degene met een luifel. De mozes mandjes die opvouwbaar zijn, zijn meestal kleiner dan gemiddeld.

Wil je langer van het mozes mandje genieten kies dan voor een grotere uitvoering. Kijk goed naar de hoogte van het mandje zodat de baby niet de mogelijkheid heeft om over het randje te leunen. Hou bij het kiezen van een mozes mandje ook de bewegingsruimte in de gaten zodat de baby er goed in past.

Voordelen van een mozes mandje

Je zal misschien wel denken dat een mozes mandje veel op een mini wieg lijkt, en dat klopt. Maar het grootste verschil met een mini wieg is dat het mozes mandje soms op wieltjes verrijdbaar zijn, ze zijn groter en doorgaans te gebruiken totdat de baby 4 maanden oud is.

Hieronder zetten we de voordelen op een rijtje zodat je zelf de juiste keuze kunt maken.

 • Baby’s voelen zich veilig in het mozes mandje omdat het lijkt of ze in de baarmoeder zitten. Ze kunnen de zijkanten aanraken als ze zich uitrekken.
 • Je kunt het mozes mandje overal, zowel binnen als buiten het huis verplaatsen waar je ook mee bezig bent. Je kunt je baby vlakbij je houden en dat kan een ouder een fijn gevoel geven.
 • Het mozes mandje neemt weinig ruimte in beslag en kan dus prima gebruikt worden in kleine ruimtes en het kan zelfs ‘s nachts naast je bed staan. Dat kan erg makkelijk zijn als je de baby ‘s nachts wil voeden.
 • Omdat het mozes mandje lager is dan de oorspronkelijke wiegjes kun je je baby er makkelijker uit pakken.
 • Het is voor de baby comfortabel om in het mandje te liggen, zodat deze rust heeft en kan slapen.
 • Je kan een mozes mandje gebruiken om op de grond te zetten maar er is ook een mogelijkheid om deze op een standaard te zetten.

Top 3 beste mozes mandjes

 • afmetingen (LxB) 84 x 44 cm
 • matras
 • mooi design
 • comfortabel voor de baby
 • makkelijk in gebruik
 • handvatten
 • bekleding van katoen
 • geen standaard (wel appart verkrijgbaar)
The Little Green Sheep Moses Mandje

Dit mooie, klassieke mozes mandje is gemaakt van palmbladeren. Omdat het van licht materiaal is gemaakt kun je dit mandje eenvoudig verplaatsen binnen en buitenshuis. Je kunt het zelfs mee naar het strand nemen. Het heeft een prachtig design en heeft naast een witte uitvoering ook een honey uitvoering. 

Bij het mandje is een matras geleverd dat gemaakt is van natuurlijk producten zoals wol, kokos en katoen. Er zit geen standaard bij. Maar die is wel verkrijgbaar en kun je er dus apart bijkopen.  

Je kunt het mandje en het matras met een natte doek schoonmaken. Mocht je ze afnemen laat ze daarna dan goed drogen voordat je het mandje weer gebruikt. Ze mogen niet in de was. De voering van het mandje is van katoen en kan wel in de was op 30 graden. Dit mozes mandje is een geweldige keuze omdat het comfortabel voor jouw kind is en voor jou makkelijk om mee te nemen.

  • Ziet er mooi uit
  • Gemaakt van zeegras
  • Handig in gebruik
  • Handvatten
  • Inclusief matras
  • Geen standaard meegeleverd
  Mozesmand Liam

  Dit prachtige mandje is gemaakt van zeegras en heeft hengsels van leer. Het is gemakkelijk om dit mozes mandje mee te nemen want het is een lichtgewicht uitvoering. Het wordt met de hand gemaakt en daarom kunnen de afmetingen en de kleur iets afwijken.

  Het mandje kan het beste gebruikt worden op een vlakke ondergrond. Dit product is te gebruiken tot je baby zo´n 6 maanden oud is, of wanneer je baby kan omrollen of zitten. Als het kindje kan rollen of zitten dan is het mandje niet meer geschikt om gebruikt te worden aangezien je kindje dan misschien wilt gaan staan.

  Het is een mooi mandje om te zien en er wordt een matras bijgeleverd. Bekijk of je het matras goed vindt voor jouw baby. Anders kun je altijd nog een andere matras kopen mocht je deze niet geschikt vinden voor jouw kindje. Deze mandjes zijn ook te gebruiken op een standaard voor mozesmandjes.Al met al een prima mozes mandje.

   • matras
   • bekleding
   • afmetingen
   • meerdere functies
   • afmetingen (LxBxH) 84 x 46 x 45 cm
   • handvatten
   • geen standaard
   Happy Baby Claro Wieg

   Dit mozes mandje is gemaakt van riet, waardoor het een licht mandje is om overal mee naartoe te nemen door de handvatten die er aan zitten. Dit mandje kan ook gebruikt worden als wiegje op een standaard. De standaard is niet meegeleverd maar kan apart gekocht worden. 

   Samen met het mozes mandje worden ook de bekleding en het matras meegeleverd. De kleding is van wit katoen en kan gewassen worden op 30 graden in de wasmachine. Dit is een compleet mozes mandje wat zowel als draagmand als op een standaard gebruikt kan worden. Een comfortabel bedje voor je kindje om de eerste maanden in te liggen. 


    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.