Zonnebrand

De 6 allerbeste zonnebrand crèmes en sprays van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

Zonneschade is niet alleen heel vervelend, het kan ook gevaarlijk zijn. Iedere keer dat je na een dagje zonnen verbrand thuis komt, wordt de kans op huidkanker groter. Daarnaast veroudert de huid bij blootstelling aan UV straling een stuk sneller. Om de kans op verbranding te verkleinen kan je zonnebrand, ook wel zonnebrandcrème genoemd, gebruiken.

Zonnebrandcrème is er in vele soorten. Zo bestaat er zonnebrand in de vorm van crème, spray of lotion. Er bestaat zelfs zonnebrand speciaal voor het gezicht om een witte gloed en vettige huid te voorkomen. In deze test lichten we de 5 beste zonnebrandcrèmes uit voor verschillende scenario’s.

Beste koop van 2024
De beste zonnebrand voor een gevoelige huid

Biodermal Gevoelige Huid Zonnespray

 • Zowel verzorgend als beschermend
 • Vrij van parfum
 • Geschikt voor kinderen
 • Maakt gebruik van stabiele UV filters

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Beste koop

Biodermal Gevoelige Huid Zonnespray

Beste zonnebrand voor een gevoelige huid. Vrij van parfum, geschikt voor kinderen en trekt snel in - dus geen plakkerig laagje.

Vichy Idéal Soleil Zonnebrand

Beste zonnebrand voor het gezicht. Verzacht en beschermt de huid tegen huidveroudering en het ontstaan van pigmentvlekken.
Garnier Ambre Solaire Resisto Kids Zonnebrandcreme SPF 50

Garnier Ambre Solaire Kids Zonnebrandcrème

De beste zonnebrand voor baby's en jonge kinderen

Lovea Bio Sunspray

Beste milieuvriendelijke zonnebrand zonder heftige chemicaliën. De zonnefilters zijn 100% mineraal en natuurlijk, trekt snel in en komt in een handige spray-fles

Vision Every Day Sun Protection

Beste zonnebrand voor op wintersport. De zonnebrandcrème van Vision is waterbestendig met optimale bescherming én hoef je niet elk half uur op te smeren, wel zo fijn op de piste.

Wat is zonnebrand, hoe werkt het en wat is belangrijk op het etiket?

Zonnebrandcrème helpt om de UV-straling te filteren. Een goede zonnebrand beschermt tegen zowel UVA als UVB straling. Dit wordt gedaan door het combineren van twee verschillende type actieve ingrediënten: organische en anorganische filters.

Reguliere zonnebrand met organische (chemische) filters

Zonnebrand met een organische filter betekent dat de UV-stralen worden tegengehouden door synthetische moleculen die je op de huid smeert. Deze trekken op in beurt weer in de huid en absorberen de UV-stralen om de gevangen energie om te zetten naar warmte.

Organische zonnebrand heeft langere tijd een slecht imago gehad door de schadelijke stoffen die slecht hebben lang een slecht imago gehad, met name oxybenzone. Onder in het artikel hebben we een lijst met ingrediënten die je beter kan vermijden, want voor de rest is er niks mis met organische zonnebrandcrème.

Zonnebrand met anorganische filters

Deze zonnebrand maakt gebruikt van anorganische filters zoals titaniumdioxide en zinkdioxide. In plaats van de UV-stralen te absorberen, reflecteert deze de UV-straling juist terug.

Ze zijn minder aggressief voor de huid dan zonnebrand met organische filters. Gevoelige huid op het gezicht? Dan raden we aan om te kiezen voor een zonnebrandcreme met anorganische filters om extra stress op de huid te vermijden.

Kies een zonnebrandcreme met UVA- en UVB-bescherming

UVA straling – grootste boosdoener van huidveroudering

UV-straling in de vorm van UVA wordt geassocieerd met huidveroudering. UVA tast het elastine in de huid aan en leidt tot rimpels en door de zon veroorzaakte huidveroudering, maar ook tot huidkanker. UVA kan door vensterglas heen dringen en dringt dieper in de huid door dan UVB.

Een Amerikaans onderzoek over de relatie tussen huidveroudering en UVA-stralen toonde aan dat circa 80% van de zichtbare huidveroudering het resultaat is van schade door de zon.

“Klinische tekenen van veroudering worden voornamelijk beïnvloed door extrinsieke factoren, met name blootstelling aan de zon. De blootstelling aan UV lijkt inderdaad verantwoordelijk te zijn voor 80% van de zichtbare tekenen van veroudering van het gezicht.”

UVA-bescherming in een zonnebrandcrème helpt de huid te beschermen tegen fotoveroudering en mogelijk huidkanker. Meer informatie? Lees dan ons artikel over de zon, zonneschade en huidveroudering.

UVB straling – rode huid, verbranding & huidkanker

UVB is de vorm van UV-straling die het meest verantwoordelijk is voor zonnebrand en is sterk gerelateerd met het risico op verschillende soorten huidkanker.

Een zonnebrandcrème met een hoge SPF zal helpen om UVB-stralen te blokkeren en te voorkomen dat de huid verbrandt, met als gevolg schade die huidkanker kan veroorzaken.

SPF berekenen voor zonnebrand

Een simpele truc is om een nul achter de SPF te plakken om te zien hoeveel minuten je beschermd bent in de zon. Een zonnebrand van factor 15 blijft bijvoorbeeld 150 minuten effectief. De verschillende SPF waarden hebben ook verschillende maten van UV absorbering. Het verschil hiertussen wordt steeds kleiner. De SPF van zonnebrand is vaak getest en werkt als volgt.

Hieronder kun je zien hoeveel straling de verschillende factoren absorberen. Zoals je kan zien is het 100% absorberen van UV straling niet mogelijk.

SPF UV absorbering
Zonnebrand met SPF 2 Absorbeert 50% van de UV straling
Zonnebrand met SPF 4 Absorbeert 75% van de UV straling
Zonnebrand met SPF 8 Absorbeert 87.5% van de UV straling
Zonnebrand met SPF 15 Absorbeert 93.3% van de UV straling
Zonnebrand met SPF 30 Absorbeert 96.7% van de UV straling
Zonnebrand met SPF 50 Absorbeert 98% van de UV straling

Welke factor past bij jouw huid?

De website van het KWF Kankerbestrijding heeft een handig overzicht van welke SPF waarden passen bij jouw huidsoort. Over het algemeen geldt: hoe lichter je huid en je ogen, hoe meer risico op verbranding.

Het lichaam heeft van zichzelf ook UV bescherming in de vorm van melanine. Melanine is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft.

Mensen met zeer lichte huid hebben minder melanine en moeten goed smeren om zichzelf te beschermen tegen verbranding.

Wanneer je een natuurlijk donkere huid hebt, beschik je over meer melanine en ben je vanuit jezelf dus al beter beschermd.

Hoe gebruik je zonnebrand?

Een fout die vaak gemaakt wordt, is het aanbrengen van een te dunne laag zonnebrand. Om echt goed beschermd te zijn, is het van belang om rond de 2 milligram per vierkante centimeter lichaamsoppervlakte te smeren.

Natuurlijk hoef je niet een weegschaal mee te nemen naar het strand. Een goede richtlijn is om een hoeveelheid van ongeveer 2 theelepels per arm of been, ongeveer vier theelepels voor de voorkant- en vier voor de achterkant van de romp en ongeveer een theelepeltje voor het gezicht.

Als je de richtlijnen van het insmeren niet aanhoudt, dan is de SPF waarde van de zonnebrand niet accuraat qua zonbescherming. Jezelf opnieuw insmeren kan nooit kwaad – je vermindert huidveroudering en uiteraard de kans op huidkanker.

Zonnebrand voor kinderen

Kleine kinderen maken uit zichzelf nauwelijks melanine aan. Het is daarom extreem belangrijk om je kind voor UV straling te beschermen. Het beste kan je zorgen dat er schaduw is voor het kind. Lukt dat niet, smeer dan met factor 30 tot 50.

Ook is het aan te raden om speciale zonnebrand voor kinderen aan te schaffen. Hierin zitten vaak minder heftige stoffen die op de kinderhuid een nare reactie kunnen veroorzaken (zoals parfum).

Ingrediënten: Welke kun je beter vermijden?

Net als in de meeste andere verzorgingsproducten kunnen er nare stofjes in verwerkt worden. Dit gebeurt vaak om bijvoorbeeld op een goedkope manier het product te conserveren. Helaas kunnen deze stoffen een naar effect op jou en het milieu hebben. Je zou het misschien niet denken maar de chemische stoffen zijn niet alleen schadelijk voor jou, maar ook voor de vissen en het koraal. Door de miljoenen mensen die met zonnebrand in de oceaan zwemmen, komen de chemische deeltjes in het milieu zelf terecht.

Om deze schade te voorkomen, kun je het best de onderstaande stofjes vermijden.

Reguliere/chemische zonnefilters

Hieronder vind je een lijst met chemische zonnefilters die vaak in zonnebrandcrème worden verwerkt. Deze stoffen kunnen, in combinatie met zonlicht, voor vervelende reacties zorgen bij sommige mensen. Daarnaast komen chemische zonnefilters (wanneer je ermee in de zee zwemt) al snel terecht in het koraal en onder de vissen, wat nare effecten heeft op het milieu. Je kan het beste dus de volgende ingrediënten vermijden:

 • Oxybenzone (Benzophenone-3)
 • Sulisobenzone (Benzophenone-4)
 • Enzacamene (4-Methylbenzylidene Camphor)
 • Homosalate (Homomenthyl Salicylate)
 • Octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate of Octyl Methoxycinnamate)
 • Octocrylene
 • Padimate O (Octyldimethyl PABA / Ethylhexyl Dimethyl PABA)
 • Amiloxate (Isoamyl p-Methoxycinnamate)

Parabenen

Parabenen worden al heel lang gebruikt als conserveringsmiddel in zonnebrandcrème en andere verzorgingsproducten. Omdat parabenen chemische stoffen zijn, kunnen ze de huid uitdrogen, en nare reacties veroorzaken. Of parabenen ook daadwerkelijk schadelijk voor de gezondheid zijn wordt nog nader onderzocht, maar voor mensen die liever het risico niet nemen zijn er genoeg goede dagcrèmes zonder deze stoffen. Vermijd in dat geval de volgende stoffen:

 • Methylparaben
 • Propylparaben
 • Butylparaben
 • Ethylparaben

Parfum

Hoewel het tegenwoordig erg moeilijk is om zonnebrandcrème zonder parfum te vinden, is het toch belangrijk om in de gaten te houden wat voor parfum in je zonnebrand wordt verwerkt. Meestal wordt synthetische geurolie (of synthetische essentiële olie) gebruikt, welke ftalaten kunnen bevatten.

Ftalaten kunnen kankerverwekkend zijn en zorgen voor problemen met de hormoonhuishouding. Wanneer de gebruikte olie niet synthetisch is staat op de verpakking: ‘gecertificeerde biologische essentiële olie’.

Oxybenzone

Je zag hem misschien al onder de chemische zonnefilters staan maar dit ingrediënt verdient wat speciale aandacht. Oxybenzone is de stof die je het beste altijd kan vermijden. Na grondig onderzoek blijkt dat deze stof echt schadelijk kan zijn voor mens en milieu.

Bij ons kan het zorgen voor hormoonverstoring, veroorzaakt het vrije radicaalvorming, wordt het zeer makkelijk door het lichaam opgenomen (ook door een gezonde huid) en geeft de stof hoge kans op huidirritatie. Naast deze zorgwekkende kwaliteiten zorgt Oxybenzone ook voor verbleking van het koraal en wordt het natuurlijke herstel van het koraal aangetast. Ook komen de nanodeeltjes terecht in de vissen en in het plankton, waardoor ze sterven. Het beste kun je deze stof dus vermijden!

Je vindt Oxybenzone als volgt op de verpakking:

 • Benzophenone-3
 • Benzophenone-4

De beste zonnebrandcrèmes

Als je je verdiept in de wereld van de zonnebrand, zul je ontdekken dat er veel verschillende soorten zijn. Zo is er zonnebrand voor de gevoelige huid, voor het gezicht en zonnebrand speciaal voor kinderen (onze nieuwe favoriet is de Garnier Ambre Solaire Kids).

Ook kun je zonnebrandcrème aanschaffen die goed werkt op wintersport. Hieronder hebben we de beste producten voor die groepen gebruikers weergegeven.

 • Zowel verzorgend als beschermend
 • Vrij van parfum
 • Geschikt voor kinderen
 • Maakt gebruik van stabiele UV filters
 • Niet in een factor lager dan 30 te verkrijgen
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Biodermal-Zon-Gevoelige-Huid-Zonnespray-SPF-30-1.jpg

Een goede zonnebrandcrème vinden is erg moeilijk voor mensen met een gevoelige huid. Door de chemicaliën die in veel goedkope zonnebrandcrèmes gebruikt wordt, ontstaat al snel irritatie en roodheid. Met de speciale zonnespray van Biodermal wordt je huid tegelijkertijd verzorgd en beschermd. Het product is vrij van parfum en maakt gebruikt van stabiele UV filters om reacties van de huid te voorkomen. Omdat deze zonnespray geen parfum bevat en waterdicht is, is hij geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar.

Dankzij het Triple Moist Complex dat in de Biodermal zonnebrand verwerkt is, wordt de huid langdurig gehydrateerd en verzorgd. Je haalt dus in principe een bodylotion en zonnebrandcrème in huis met deze aankoop. De spray trekt snel in en laat geen plakkerig laagje achter. Voor het beste resultaat dien je je om de paar uur opnieuw grondig in te smeren; zelfs als je in de schaduw zit!

Beschikbaar in factor: 30, 50

  • Biedt zowel verzorging als bescherming
  • Trekt snel in en laat geen wit laagje achter
  • Bevat stabiele UVA en UVB filters
  • Niet waterdicht
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Vichy-Ideal-Soleil-Zonnebrand-SPF-50-1.jpg

  De huid op je gezicht verdient wat extra aandacht en verzorging. Het kan soms lastig zijn om een zonnebrandcrème te vinden die geen onaangenaam wit laagje op je gezicht achterlaat. Gelukkig zijn er genoeg merken die dagcrèmes met hoge SPF waarden maken voor extra bescherming tegen zonneschade. Vichy is hier één van. De hypoallergene formule is verrijkt met thermaal bronwater wat een verzachtende en herstellende werking op de huid heeft. Met het stabiele filtersysteem wordt Mexoryl gebruikt om tot driekwart van de UV straling tegen te houden en je huid te beschermen.

  Breng de zonnebrandcrème vlak voor blootstelling aan de zon op het gezicht aan. Voor het beste resultaat is het belangrijk om regelmatig je gezicht met de crème in te smeren. Na het zwemmen of na veel transpireren kan de werking van de zonnebrandcrème ook verminderd zijn. Breng deze in dit geval dus ook opnieuw aan.

  Beschikbaar in factor: 50

   • SPF 50+ biedt een hoge bescherming
   • Goede prijs-kwaliteitverhouding
   • Grote inhoud van 200 ml
   • Hypoallergeen voorkomt allergische reacties
   • Waterresistant
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/04/Garnier-Ambre-Solaire-Resisto-Kids-Zonnebrandcreme-SPF-50.jpg

   Garnier biedt met de Ambre Solaire Kids Zonnebrandcrèm een hoge mate van bescherming voor de gevoelige huid van kinderen. Het is een fijne zonnebrand met een hoge beschermingsfactor van SPF 50+.  Het Mexoryl® XL-filtersysteem biedt een betere bescherming tegen UVA /UVB-stralen om verbranding door de zon en beschadiging van de huid te voorkomen. Waarom deze zonnebrand voor kids? Ee zeer hoge beschermingsfactor, waterbestendig en de zonnebrand is eenvoudig aan te brengen en voelt niet vettig aan.

   Jonge kinderen en met name baby’s moeten goed worden ingesmeerd. Een zonnebrand van goede kwaliteit die niet te veel mag kosten, want je wilt de kids wel genoeg insmeren.

   Het is een vrij groot flesje met een inhoud van 200 ml. De prijs-kwaliteitverhouding is dan ook zeer goed: met twee jonge kinderen moet het flesje zonnebrand ongeveer een week meegaan. Het is dan ook een erg fijne spray voor kinderen. De zonnebrand is gemakkelijk aan te brengen en voelt niet vettig aan.

   Dit product vervangt onze keuze als beste zonnebrand voor kinderen van vorig jaar – de Skinnies Zonnebrand voor Kinderen.

    • Geheel natuurlijk
    • Minerale filters
    • Verzorgende formule
    • Beschikbaar in factor 30 en 15
    • Waterbestendig
    • Niet in factor 50 beschikbaar
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Lovea-Bio-Sunspray-SPF30.jpg

    Om je eigen gezondheid en het milieu te besparen, kun je altijd het beste voor een natuurlijke zonnebrandcrème kiezen. Dankzij de natuurlijke zonnefilters krijgen wij geen heftige chemicaliën binnen en wordt het milieu in de oceanen niet verstoord. Lovea is een hele goede keuze als je dit belangrijk vindt. Met de beschermende zonnebrandspray wordt je huid verzorgd door de formule met Tahitiaanse Monoï- olie, arganolie, kokosolie en vitamine E. Ook de zonnefilters zijn 100% mineraal en natuurlijk.

    De waterbestendige formule trekt erg snel in en laat geen vettig laagje achter op de huid. Door de sprayvorm is de zonnebrand gemakkelijk en snel aan te brengen. Als klap op de vuurpijl is de zonnespray vrij van parabenen, phenoxyethanol, genetische gemodificeerde organismen, siliconen, synthetische kleurstoffen en synthetische parfums.

    Beschikbaar in factor: 30, 15

     • Beschikbaar in factor 50, 30, 20 en 10
     • Geschikt voor gevoelige huid
     • Vrij van parabenen
     • Vrij van parfum
     • Zeer waterbestendig
     • Bevat wel siliconen
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Vision-Every-Day-Sun-Protection-Zonnebrand-SPF-50.jpg

     Voor de wintersporters onder ons is het tijd om het grove geschut erbij te halen. Tijdens het wintersporten is het zeer belangrijk om alleen zonnebrand in crèmevorm te gebruiken. Wanneer je zonnebrand in sprayvorm gebruikt bestaat de kans dat het product bevriest. Het merk Vision heeft voor alle huidsoorten dagelijkse bescherming in crèmevorm. Met de 5-sterren UVA bescherming ben je ervan verzekerd dat je optimaal beschermd bent en niet om het half uur hoeft te smeren.

     De zonnebrandcrème van Vision is zeer waterbestendig. Daarnaast is de crème vrij van parabenen en parfum, waardoor het product geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

     Beschikbaar in factor: 50, 30, 20, 10

      Het belang van zonnebrand

      Het gebruik van zonnebrandcrème is een belangrijk middel om de negatieve bijwerkingen van schadelijke UVA- en UVB-straling van de zon te verlagen. Voor volwassenen van alle leeftijden en huidskleur geldt dat voor buitenactiviteiten minstens een SPF van 30 moeten worden gebruikt.

      Kinderen ouder dan 6 maanden moeten een zonnebrandcrème van minstens SPF 30 dragen.

      Naast zonnebrand raden we aan om ook na te denken over je kleding – een mooie strohoed in de zomer voorkomt al veel direct zonlicht op het gezicht (en die wil je zo lang mogelijk jong houden, toch?)

      Hebben we echt zonnebrand creme nodig?

      Ja, het is belangrijk om zonnebrand op te smeren wanneer je naar buiten gaat. Het is niet alleen een goede manier om de kans op huidkanker zo klein mogelijk te maken, het helpt ook bij het goed houden van de huid. Veel zon maakt de huid namelijk ouder.

      Welke SPF zonnebrandcreme heb ik nodig?

      De SPF die bij jou past hangt af van je huidtype en de zonkracht. Wanneer je een lichte huid hebt is het aan te raden om minimaal factor 30 te smeren. Met een licht getinte huid kun je het beste factor 20 smeren en met een donkere huid is factor 15 al dekkend genoeg.

      Wat zijn de verschillen tussen merken zonnebrand?

      Vaak is er weinig verschil en maakt het niet uit welk merk je koopt. Kijk goed naar de werkzaamheid van het UV-filter dat wordt gebruikt in de crème, hier kan namelijk wel veel verschil in zitten. Daarnaast bevatten duurdere merken vaak verzorgende en hydraterende ingrediënten zodat je huid goed aanvoelt.

      Kan zonnebrandcreme slecht zijn voor de huid?

      Nee, zonnebrand is altijd goed voor de huid. Het zorgt ervoor dat je huid niet beschadigd en je lekker van de zon kunt genieten. Zorg wel dat je niet allergisch bent voor bepaalde bestanddelen en vraag in dit geval advies van je huisarts of dermatoloog.

      Wat is het verschil tussen factor 30 en 50?

      De factor van zonnebrandcrème geeft aan hoe lang je beschermd bent. Hierbij is het verschil tussen factor 30 en factor 50 niet heel groot. Factor 50 geeft namelijk ongeveer 98% bescherming en factor 30 ongeveer 97% bescherming. Alleen ben je met factor 50 wat langer beschermt.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.