Reviews
Zonnebrand

De beste zonnebrand van 2019

Bijgewerkt op 21 november 2019 door Redactie

Zonneschade is niet alleen heel vervelend, het kan ook gevaarlijk zijn. Iedere keer dat je na een dagje zonnen verbrand thuis komt, wordt de kans op huidkanker groter. Daarnaast veroudert de huid bij blootstelling aan UV straling een stuk sneller. Om de kans op verbranding te verkleinen kan je zonnebrand, ook wel zonnebrandcrème genoemd, gebruiken.

Zonnebrandcrème is er in vele soorten. Zo bestaat er zonnebrand in de vorm van crème, spray of lotion. Er bestaat zelfs zonnebrand speciaal voor het gezicht om een witte gloed en vettige huid te voorkomen.

Beste keus: Biodermal Gevoelige Huid Zonnespray

Deze zonnespray van Biodermal verzorgt en beschermt. Het product is vrij van parfum en maakt gebruikt van stabiele UV filters om reacties van de huid te voorkomen.

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Beste koop

Biodermal Gevoelige Huid Zonnespray

Beste zonnebrand voor een gevoelige huid

Vichy Idéal Soleil Zonnebrand

Beste zonnebrand voor het gezicht
|||
Kinderen & Baby's

Skinnies Kids SPF 50 Organogel

Beste zonnebrand voor kinderen

Lovea Bio Sunspray

Beste milieuvriendelijke zonnebrand zonder heftige chemicaliën

Vision Every Day Sun Protection

Beste zonnebrand voor op wintersport

Hoe werkt zonnebrand?

Zonnebrand heeft zijn beschermende functie te danken aan de SPF (Sun Protection Factor). Hiermee wordt aangegeven hoeveel langer iemand met zonnebrandcrème in de zon kan blijven in vergelijking met iemand zonder bescherming.

Een simpele truc is om een nul achter de SPF te plakken om te zien hoeveel minuten je beschermd bent in de zon. Een zonnebrand van factor 15 blijft bijvoorbeeld 150 minuten effectief. De verschillende SPF waarden hebben ook verschillende maten van UV absorbering. Het verschil hiertussen wordt steeds kleiner. Hieronder kun je zien hoeveel straling de verschillende factoren absorberen. Zoals je kan zien is het 100% absorberen van UV straling niet mogelijk.

SPF UV absorbering
Zonnebrand met SPF 2 Absorbeert 50% van de UV straling
Zonnebrand met SPF 4 Absorbeert 75% van de UV straling
Zonnebrand met SPF 8 Absorbeert 87.5% van de UV straling
Zonnebrand met SPF 15 Absorbeert 93.3% van de UV straling
Zonnebrand met SPF 30 Absorbeert 96.7% van de UV straling
Zonnebrand met SPF 50 Absorbeert 98% van de UV straling

Welke factor past bij jouw huid?

De website van het KWF Kankerbestrijding heeft een handig overzicht van welke SPF waarden passen bij jouw huidsoort. Over het algemeen geldt: hoe lichter je huid en je ogen, hoe meer risico op verbranding.

Het lichaam heeft van zichzelf ook UV bescherming in de vorm van melanine. Melanine is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft.

Mensen met zeer lichte huid hebben minder melanine en moeten goed smeren om zichzelf te beschermen tegen verbranding.

Wanneer je een natuurlijk donkere huid hebt, beschik je over meer melanine en ben je vanuit jezelf dus al beter beschermd.

Hoe gebruik je zonnebrand?

Een fout die vaak gemaakt wordt, is het aanbrengen van een te dunne laag zonnebrand. Om echt goed beschermd te zijn, is het van belang om rond de 2 milligram per vierkante centimeter lichaamsoppervlakte te smeren.

Natuurlijk hoef je niet een weegschaal mee te nemen naar het strand. Een goede richtlijn is om een hoeveelheid van ongeveer 2 theelepels per arm of been, ongeveer vier theelepels voor de voorkant- en vier voor de achterkant van de romp en ongeveer een theelepeltje voor het gezicht.

Smeer je niet voldoende, dan is de SPF waarde op de verpakking niet accuraat qua zonbescherming

Zonnebrand voor kinderen

Kleine kinderen maken uit zichzelf nauwelijks melanine. Het is daarom extreem belangrijk om je kind voor UV straling te beschermen. Het beste kan je zorgen dat er schaduw is voor het kind. Lukt dat niet, smeer dan met factor 30 tot 50.

Ook is het aan te raden om speciale zonnebrand voor kinderen aan te schaffen. Hierin zitten vaak minder heftige stoffen die op de kinderhuid een nare reactie kunnen veroorzaken (zoals parfum).

Ingrediënten: Welke kun je beter vermijden?

Net als in de meeste andere verzorgingsproducten kunnen er nare stofjes in verwerkt worden. Dit gebeurt vaak om bijvoorbeeld op een goedkope manier het product te conserveren. Helaas kunnen deze stoffen een naar effect op jou en het milieu hebben. Je zou het misschien niet denken maar de chemische stoffen zijn niet alleen schadelijk voor jou, maar ook voor de vissen en het koraal. Door de miljoenen mensen die met zonnebrand in de oceaan zwemmen, komen de chemische deeltjes in het milieu zelf terecht.

Om deze schade te voorkomen, kun je het best de onderstaande stofjes vermijden.

Reguliere/chemische zonnefilters

Hieronder vind je een lijst met chemische zonnefilters die vaak in zonnebrandcrème worden verwerkt. Deze stoffen kunnen, in combinatie met zonlicht, voor vervelende reacties zorgen bij sommige mensen. Daarnaast komen chemische zonnefilters (wanneer je ermee in de zee zwemt) al snel terecht in het koraal en onder de vissen, wat nare effecten heeft op het milieu. Je kan het beste dus de volgende ingrediënten vermijden:

 • Oxybenzone (Benzophenone-3)
 • Sulisobenzone (Benzophenone-4)
 • Enzacamene (4-Methylbenzylidene Camphor)
 • Homosalate (Homomenthyl Salicylate)
 • Octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate of Octyl Methoxycinnamate)
 • Octocrylene
 • Padimate O (Octyldimethyl PABA / Ethylhexyl Dimethyl PABA)
 • Amiloxate (Isoamyl p-Methoxycinnamate)

Parabenen

Parabenen worden al heel lang gebruikt als conserveringsmiddel in zonnebrandcrème en andere verzorgingsproducten. Omdat parabenen chemische stoffen zijn, kunnen ze de huid uitdrogen, en nare reacties veroorzaken. Of parabenen ook daadwerkelijk schadelijk voor de gezondheid zijn wordt nog nader onderzocht, maar voor mensen die liever het risico niet nemen zijn er genoeg goede dagcrèmes zonder deze stoffen. Vermijd in dat geval de volgende stoffen:

 • Methylparaben
 • Propylparaben
 • Butylparaben
 • Ethylparaben

Parfum

Hoewel het tegenwoordig erg moeilijk is om zonnebrandcrème zonder parfum te vinden, is het toch belangrijk om in de gaten te houden wat voor parfum in je zonnebrand wordt verwerkt. Meestal wordt synthetische geurolie (of synthetische essentiële olie) gebruikt, welke ftalaten kunnen bevatten.

Ftalaten kunnen kankerverwekkend zijn en zorgen voor problemen met de hormoonhuishouding. Wanneer de gebruikte olie niet synthetisch is staat op de verpakking: ‘gecertificeerde biologische essentiële olie’.

Oxybenzone

Je zag hem misschien al onder de chemische zonnefilters staan maar dit ingrediënt verdient wat speciale aandacht. Oxybenzone is de stof die je het beste altijd kan vermijden. Na grondig onderzoek blijkt dat deze stof echt schadelijk kan zijn voor mens en milieu.

Bij ons kan het zorgen voor hormoonverstoring, veroorzaakt het vrije radicaalvorming, wordt het zeer makkelijk door het lichaam opgenomen (ook door een gezonde huid) en geeft de stof hoge kans op huidirritatie. Naast deze zorgwekkende kwaliteiten zorgt Oxybenzone ook voor verbleking van het koraal en wordt het natuurlijke herstel van het koraal aangetast. Ook komen de nanodeeltjes terecht in de vissen en in het plankton, waardoor ze sterven. Het beste kun je deze stof dus vermijden!

Je vindt Oxybenzone als volgt op de verpakking:

 • Benzophenone-3
 • Benzophenone-4

Als je je verdiept in de wereld van de zonnebrand, zul je ontdekken dat er veel verschillende soorten zijn. Zo is er zonnebrand voor de gevoelige huid, voor het gezicht en zonnebrand speciaal voor kinderen. Ook kun je zonnebrandcrème aanschaffen die goed werkt op wintersport. Hieronder hebben we de beste producten voor die groepen gebruikers weergegeven.

Beste koop
 • Zowel verzorgend als beschermend
 • Vrij van parfum
 • Geschikt voor kinderen
 • Maakt gebruik van stabiele UV filters
 • Niet in een factor lager dan 30 te verkrijgen

Een goede zonnebrandcrème vinden is erg moeilijk voor mensen met een gevoelige huid. Door de chemicaliën die in veel goedkope zonnebrandcrèmes gebruikt wordt, ontstaat al snel irritatie en roodheid. Met de speciale zonnespray van Biodermal wordt je huid tegelijkertijd verzorgd en beschermd. Het product is vrij van parfum en maakt gebruikt van stabiele UV filters om reacties van de huid te voorkomen. Omdat deze zonnespray geen parfum bevat en waterdicht is, is hij geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar.

Dankzij het Triple Moist Complex dat in de Biodermal zonnebrand verwerkt is, wordt de huid langdurig gehydrateerd en verzorgd. Je haalt dus in principe een bodylotion en zonnebrandcrème in huis met deze aankoop. De spray trekt snel in en laat geen plakkerig laagje achter. Voor het beste resultaat dien je je om de paar uur opnieuw grondig in te smeren; zelfs als je in de schaduw zit!

Beschikbaar in factor: 30, 50

 • Biedt zowel verzorging als bescherming
 • Trekt snel in en laat geen wit laagje achter
 • Bevat stabiele UVA en UVB filters
 • Niet waterdicht

De huid op je gezicht verdient wat extra aandacht en verzorging. Het kan soms lastig zijn om een zonnebrandcrème te vinden die geen onaangenaam wit laagje op je gezicht achterlaat. Gelukkig zijn er genoeg merken die dagcrèmes met hoge SPF waarden maken voor extra bescherming tegen zonneschade. Vichy is hier één van. De hypoallergene formule is verrijkt met thermaal bronwater wat een verzachtende en herstellende werking op de huid heeft. Met het stabiele filtersysteem wordt Mexoryl gebruikt om tot driekwart van de UV straling tegen te houden en je huid te beschermen.

Breng de zonnebrandcrème vlak voor blootstelling aan de zon op het gezicht aan. Voor het beste resultaat is het belangrijk om regelmatig je gezicht met de crème in te smeren. Na het zwemmen of na veel transpireren kan de werking van de zonnebrandcrème ook verminderd zijn. Breng deze in dit geval dus ook opnieuw aan.

Beschikbaar in factor: 50

Kinderen & Baby's
|||
 • Natuurlijke ingrediënten
 • Vegan
 • Parfumvrij
 • Door de gelvorm makkelijk en snel op te brengen
 • Tot 2 uur waterdicht
 • Niet te gebruiken op baby’s tot 3 maanden

Er zijn een paar dingen waar je naar op zoek bent bij het uitzoeken van een zonnebrand voor kinderen: gemakkelijk (en snel) kunnen smeren, hoge bescherming, een waterdichte formule en natuurlijke ingrediënten. Dit alles wordt gecombineerd in de Skinnies Kids SPF 50 Organogel. De baanbrekende watervrije gel formule zorgt voor een prettig, verkoelend gevoel op de huid en voor gemakkelijk insmeren. De formule is gecreëerd met veilige UVA en UVB filters van natuurlijke origine.

De organogel is tot 2 uur waterdicht. Zo kunnen de kids lekker blijven spelen zonder dat je om de paar minuten het product moet opbrengen. Skinnies gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten en is 100% vegan. Hierdoor is het product goed voor zowel kind als milieu. De gel is te gebruiken op kinderen vanaf 3 maanden oud.

Beschikbaar in SPF: 50

 • Geheel natuurlijk
 • Minerale filters
 • Verzorgende formule
 • Beschikbaar in factor 30 en 15
 • Waterbestendig
 • Niet in factor 50 beschikbaar

Om je eigen gezondheid en het milieu te besparen, kun je altijd het beste voor een natuurlijke zonnebrandcrème kiezen. Dankzij de natuurlijke zonnefilters krijgen wij geen heftige chemicaliën binnen en wordt het milieu in de oceanen niet verstoord. Lovea is een hele goede keuze als je dit belangrijk vindt. Met de beschermende zonnebrandspray wordt je huid verzorgd door de formule met Tahitiaanse Monoï- olie, arganolie, kokosolie en vitamine E. Ook de zonnefilters zijn 100% mineraal en natuurlijk.

De waterbestendige formule trekt erg snel in en laat geen vettig laagje achter op de huid. Door de sprayvorm is de zonnebrand gemakkelijk en snel aan te brengen. Als klap op de vuurpijl is de zonnespray vrij van parabenen, phenoxyethanol, genetische gemodificeerde organismen, siliconen, synthetische kleurstoffen en synthetische parfums.

Beschikbaar in factor: 30, 15

 • Beschikbaar in factor 50, 30, 20 en 10
 • Geschikt voor gevoelige huid
 • Vrij van parabenen
 • Vrij van parfum
 • Zeer waterbestendig
 • Bevat wel siliconen

Voor de wintersporters onder ons is het tijd om het grove geschut erbij te halen. Tijdens het wintersporten is het zeer belangrijk om alleen zonnebrand in crèmevorm te gebruiken. Wanneer je zonnebrand in sprayvorm gebruikt bestaat de kans dat het product bevriest. Het merk Vision heeft voor alle huidsoorten dagelijkse bescherming in crèmevorm. Met de 5-sterren UVA bescherming ben je ervan verzekerd dat je optimaal beschermd bent en niet om het half uur hoeft te smeren.

De zonnebrandcrème van Vision is zeer waterbestendig. Daarnaast is de crème vrij van parabenen en parfum, waardoor het product geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

Beschikbaar in factor: 50, 30, 20, 10


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.