Huidveroudering door de zon en UV straling

De schadelijke effecten van de zon op je huid zorgen voor huidveroudering
Gezondheid & Beauty

De oorzaak van zonneschade in het kort

Tussen de 80% en 90% procent van de zichtbare huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon. De zon zorgt voor de eerste tekenen van huidveroudering bij mensen in de vorm van rimpels en pigmentatie. UV stralen van de zon worden in gedeeltes opgevangen door de atmosfeer, met name UVC straling. De overige twee, UVA en UVB straling komen in contact met je huid en laten permanente schade achter.

Met name UVA straling is de boosdoener als het aankomt op huidveroudering door de zon. UVA stralen tasten de buitenste en de zichtbare laag van je huid aan en beschadigen deze permanent. Probeer de zon waar mogelijk te meden en smeer je zelf elke dag in met zonnebrandcreme. Als je een huid met een lichtere tint hebt, raden we aan om je elke dag in te smeren met SPF 30. Op dagen dat je veel binnen bent, is het insmeren van het gezicht en de handen genoeg. Bruin worden zonder de nadelige effecten die de zon op je huid heeft? Kies dan voor een zelfbruiner zonder schadelijke stoffen.

De effecten van zonneschade

Zonneschade heeft naast huidveroudering meer effecten op je lichaam. Zowel korte en lange termijn effecten zijn het resultaat van overdurig lang in de zon zitten zonder de juiste zonnebescherming.

Zonnschade heeft meerdere effecten op de huid. Een van de duidelijkste effecten die je al sneller kan zien is pigmentatie. Pigmentatie kan voorkomen op het hele lichaam.

Dit zijn de effecten die de UV straling van de zon op jouw huid heeft:

  • Ontstaan van rimpels en fijne lijntjes
  • Zonneschade vlekken in de vorm van pigmentatie
  • Drogere, schilferige huid die minder egaal uitstraalt
  • Serieuze gevolgen zoals huidkanker

Rimpels, pigmentatie en een minder strakke huid. Dit zijn verschijnselen die de meeste liever niet zouden zien. De meeste effecten van zonneschade zijn dan ook permanent.

Bescherm jezelf tegen huidveroudering rimpels door zonneschade

Rimpels door zonneschade

Blootstelling aan de zon is de meest voorkomende oorzaak van huidschade en rimpels. Blootstelling aan de ultraviolette (UV) straling in het zonlicht veroorzaakt veranderingen in de huid. Naast fijne lijntjes en rimpels veroorzaakt UV-schade bruine vlekken en onregelmatige pigmenten, evenals gebroken haarvaten en rode vlekken. Al deze veranderingen maken de huid ouder.

Dit gebeurt doordat de zon het collageen in je huid aantast en beschadigt. Laat collageen nou net zorgen voor de stevigheid in je huid. Minder collegaan betekent een minder strakke huid, met als resultaat rimpels en fijne lijntjes.

Bescherm jezelf tegen zonneschade vlekken en pigmentatie door de zon

Zonneschade vlekken in de vorm van pigmentatie

Om zich te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, verhoogt de huid de productie van melanine. In sommige gevallen veroorzaakt de zon een oneerlijke toename van de melanineproductie, wat voor een oneven verkleuring in de huid kan zorgen. De effecten verdwijnen en vervagen veelal, maar enkele permanente schade is niet te voorkomen.

De effecten kan je echter met een goede routine minder zichtbaar maken. Met merken als The Ordinary die tegenwoordig ook goed verkrijgbaar zijn in Nederland, zijn er goedkope oplossingen zonder vervelende ingredienten.

Zichtbare zonschade verminderen

AHA exfoliant: Steeds populairder in Nederland zijn de AHA exfolianten. Een AHA exfoliant exfolieert het huidoppervlak, zodat pigmentvlekken kunnen afnemen en de huid minder droog uit komt te zien. Dit is belangrijk voor het behouden van een mooie en gezonde gloed. Geschikt voor minimaliseren van donkere vlekjes en hyperpigmentatie

Retinol: In wijze een afgeleide van Vitamine A en wordt toegevoegd aan skin care producten om de huidvernieuwing te bevorderen, de huidskleur op te helderen, acne te verminderen en de collageenproductie te stimuleren.

Vitamine C: Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen. Collageen houdt de huid stevig en voorkomt huidveroudering. Het is ook een van de meest effectieve ingrediënten voor het verminderen van pigmentatie van zon schade, en helpt bij het verminderen van de roodheid die optreed na lange blootstelling aan de zon.

Rimpels en pigmentvlekken zijn mooi, maar veel willen nog iets langer van een jeugdige schoonheid kunnen genieten. Er zijn veel producten op de markt die huidveroudering tegengaan in de vorm van anti-aging cremes. Het meest effectief is voorkomen van zonneschade.

Proactief huidveroudering door de zon voorkomen

Bescherm jezelf tegen zonnebrand, huidveroudering en de gevaarlijke effecten die de zon op je huid kan hebben. We snappen dat de zon heerlijk is, maar als je van plan bent om er van te genieten, doe dat verantwoord. Zeker als je niet zit te wachten op rimpels en pigmentatie door huidveroudering, dan is voldoende insmeren en bewust zonnen de juiste start.

Zonneschade is de dag en nacht zelf allesbehalve prettig, maar een gezonde huid die de komende jaren mooi kan stralen is het belangrijkst. Wees bewust van de vijf onderstaande tips en gebruik ze ook. Voor je huid en je gezondheid.

1. Gebruik elke dag zonnebrandcreme

Breng elke dag gul zonnebrandcrème aan met een SPF van minstens 15. Je kan het best kiezen voor een broad-spectrum zonnebrand, die bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB stralen. Zit je wel heel erg lekker in de tuin of op het strand? Smeer je dan om de twee uur opnieuw in.

Afhankelijk van je huidtype kies je voor een bepaalde zonnebrand. Bekijk onze koopgids waarin we de beste zonnebrand vergelijken uit een assortiment van meerdere merken.

2. Draag afdekkende kleding op felle zomerdagen

Wanneer je niet van plan bent om actief te gaan zonnen, dan is het belangrijk om te kiezen voor afdekkende kleding. Als je naar buiten gaat tijdens de warmste uren van de dag, waarin de zon het meest fel is, dan is een zonnehoed een echte aanrader. Een lange rok doet natuurlijk wonderen voor het beschermen van je onderbenen.

3. Voorkom de hoogtepunten van de dag

In de ochtend en de avond is het minder heet, de zon is verder weg en schijnt minder fel. Ook in Nederland is de zon in de zomer fel en zorgt deze voor meer huidschade dan in de winter. Op hete dagen met blauw heldere lucht in de zomermaanden kan je beter kiezen voor verkoeling thuis of genieten van de schaduw. De UV straling is op deze momenten van de dag het hoogst, waardoor de zonneschade op je huid ook in sneller effect intreed.

4. Gebruik de UV index

De UV-index kan je gebruiken om in te zien hoeveel UV-straling er verwacht wordt in Nederland. Je kan deze vooral goed gebruiken als index om te bepalen of je vandaag voor factor 30 of 50 gaat kiezen. De UV-index is ook interessant om te bepalen of je moisturizer met SPF al voldoende is, zeker in de koude winterdagen.

5. Gebruik een zelfbruiner

Zo lang mogelijk een gladde, jonge huid behuiden? Maar je wilt ook die heerlijke zomergloed kunnen tonen op het strand? Kies voor een zelfbruiner als je een mooi, gebruind lichaam kan waarderen. Hiermee voorkom je zonneschade door te lange blootstelling aan de zon, maar heb je wel een mooi tintje in de zomer.

We raden je aan te kiezen voor een zelfbruiner die geen gebruik maken van bepaalde chemische stoffen. Uitleg, tips en onze favorieten vind je in de koopgids voor de beste zelfbruiners uit de test.

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.