De beste fotoprinters uit de test

Fotoprinter: de beste fotoprinters van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 24 december 2021

Het is tegenwoordig zo makkelijk om foto’s te maken. Even een kiekje met je telefoon hier of met je digitale camera daar. Maar foto’s afdrukken, dat wordt eigenlijk steeds minder. Best jammer, want hoe leuk is het niet om er een fotoboek bij te pakken van die gave safari of bijzondere wintersportvakantie.

Je hoeft overigens ook helemaal niet meer naar een fotoshop toe om foto’s af te laten drukken, want je kunt nu een fotoprinter aanschaffen en zelf al je foto’s thuis, of onderweg uitprinten. Tegenwoordig zijn er goede fotoprinters te vinden die hoge kwaliteit foto’s afdrukken, zonder dat je hier de hoofdprijs voor betaalt.

Hieronder kort een vergelijking van de beste fotoprinters uit het onderzoek, gevolgd door een koopgids en de individuele reviews per best geteste fotoprinter.

Beste koop van 2024
HP ENVY Photo 6234 All-in-One
Meest populaire fotoprinter

HP ENVY Photo 6234 All-in-One

 • Fotoprinter, scanner en kopieerapparaat in één
 • Draadloos printen
 • Ondersteunt HP Instant Ink
 • Randloze printfunctie
 • Stille functie

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
HP ENVY Photo 6234 All-in-One

HP ENVY Photo 6234 All-in-One

Voor printers die een populaire multi-functionele printer zoeken
HP DeskJet 2620

HP DeskJet 2620

Voor mensen die een gemakkelijke fotoprinter zoeken
HP Sprocket Select

HP Sprocket Select

Voor reizigers die graag meteen foto's afdrukken
G&G Pocket printer

G&G Pocket printer

Voor iPhone gebruikers die foto's willen afdrukken.
HP Envy Photo 7830 All-In-One

HP Envy Photo 7830 All-In-One

Voor printers die een high-end model fotoprinter zoeken met meerdere functies

Wat is een fotoprinter?

Een fotoprinter is een apparaat waarmee je digitale foto’s kunt afdrukken. Er gaat dus fotopapier in en vaak van verschillende afmetingen, zodat je de foto’s in verschillende formaten kunt afdrukken. Het is erg leuk om dit in huis te hebben, zodat je foto’s kunt afdrukken en ze niet alleen maar digitaal op je computer, telefoon of tablet hebt staan.

Het verschil tussen een gewone printer, waarmee je in principe ook foto’s kunt printen en een echte fotoprinter zit hem in de kleuren. Een gewone printer maakt namelijk gebruik van drie kleuren: cyaan, magenta en geel. Met deze kleuren kan niet het gehele kleurbereik worden behaald, waardoor er aan fotoprinters twee extra kleuren worden toegevoegd, namelijk licht magenta en licht cyaan.

De allerbeste fotoprinters maken gebruik van nog meer kleuren, zoals rood, groen, blauw en zelfs glossy, om die echte fotokwaliteit te kunnen leveren. De meeste printers met een focus op foto’s zijn inkjetprinters.

Waar let je op tijdens de aanschaf van een fotoprinter?

Er zijn goedkope en hele dure fotoprinters en dat zit hem vooral in de eigenschappen die ze bieden. Denk maar eens aan het kleurbereik, de resolutie en de technologie waarmee wordt geprint. Hieronder bespreken we aan welke eigenschappen je het beste aandacht kunt besteden wanneer je een fotoprinter gaat aanschaffen.

 • Type inkt
 • Papierformaat
 • Resolutie
 • Print technologie
 • Merk
 • Formaat

Type inkt

Wanneer het op fotoprinters aankomt is inkjet inkt de beste optie. Dit wil zeggen dat de printers gebruik maken van cartridges waar de inkt in zit. Deze cartridges druppelen bij het afdrukken minuscule druppels op het papier om de afdruk te bewerkstelligen.

Voor het afdrukken van foto’s wil je natuurlijk dat de afdruk zo lang mogelijk bewaard blijft, dit noemen we ook wel de houdbaarheid van de inkt of de kleurechtheid. Vroeger was het namelijk zo dat een foto al na een half jaar tot een jaar groen of rood uitsloeg en er dus weinig van de foto zelf overbleef.

Dit is tegenwoordig gelukkig allemaal een stuk beter en afdrukken die gemaakt zijn met een fotoprinter kunnen wel meer dan 30 jaar bewaard blijven zonder dat de kwaliteit van de foto vermindert. Hierbij geldt echter wel dat dit alleen zo is met inkt die daadwerkelijk uit de cartridges komt en dus niet met navul inkt.

Let er bij de aanschaf van een fotoprinter dus goed op wat de kleurechtheid is en hoe duur de cartridges zijn, want wanneer je terug valt op navulinkt kun je de kwaliteit wel vaarwel zeggen. Een goede laserprinter zal prima foto’s kunnen afdrukken, maar ze zijn meer geschikt voor het printen van tekst. Kies dus voor inkjet als het op foto’s aankomt.

Papierformaat

In het ene fotolijstje past een foto van 10 bij 15 cm en in het andere fotolijstje een foto van 9 bij 13 cm. Fotopapier kun je dan ook verkrijgen in allerlei formaten en dan is het natuurlijk wel zo praktisch dat jouw fotoprinter daar ook op in is gesteld.

Let ook op de kwaliteit van het papier, want alleen het juiste papier in combinatie met de juiste inkt garandeert de beste kwaliteit afdrukken. Wanneer je een fotoprinter gaat aanschaffen kun je dus het beste van tevoren al even controleren welke formaten er verkrijgbaar zijn en wat deze kosten.

Resolutie

Fabrikanten van fotoprinters gaan de strijd met elkaar aan wanneer het op resolutie aankomt. Resolutie is namelijk het aantal puntjes inkt per inch dat een printer kan afdrukken. Hoe hoger de resolutie, hoe meer verschillende puntjes inkt per inch, hoe hoger de afdrukkwaliteit.

Echter, zit hier natuurlijk ook een keerpunt op, want op een gegeven moment kan het papier ook niet meer inkt aan zonder dat het volledig verzadigd raakt en dus gaat uitlopen. Tegenwoordig bieden alle fotoprinters wel een resolutie van 4800 bij 2400 dpi en dit is echt prima. Een iets hogere resolutie biedt misschien net een iets hogere kwaliteit, maar het is bijna niet meer van elkaar te onderscheiden.

Mocht je een printer met een veel hogere resolutie tegenkomen, van bijvoorbeeld meer dan 9000 dpi, laat je dan niet voor de gek houden. Want papier is chemisch nou eenmaal niet in staat om zulke hoeveelheden te absorberen zonder over te lopen.

Print technologie

We hebben al eerder besproken dat printen met inkjet eigenlijk de enige goed ontwikkelde technologie is voor fotoprinters, maar we willen toch ook nog even de dye technologie, ook wel Zink technologie genoemd, aanhalen. Dit is namelijk een compleet andere technologie, die vooral in draagbare fotoprinters wordt gebruikt.

Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van inkt, maar van gekleurde vellen die door middel van warmte worden overgedragen op speciaal papier. De afdruk wordt gemaakt door meerdere lagen van de verschillende kleuren over elkaar heen te drukken.

Dit heeft als voordeel dat het erg snel is, maar ook dat je geen losse puntjes ziet. Met deze technologie, in combinatie met het juiste papier kunnen mooie contrasten worden geprint en ook het zwart bereik is hoog voor realistische beelden.

Uiteraard hangt er ook een nadeel aan, namelijk dat de lagen precies uitgelijnd moeten zijn om dezelfde precisie als van inkjet printers te behalen. Fotoprinters die gebruik maken van de Dye Technologie hebben dan ook vaak moeite met tekst, dat al snel erg onscherp wordt afgedrukt.

Het zijn dus twee totaal verschillende technologieën waarbij wij erbij blijven dat de inkjet technologie nog steeds het beste is, maar dye technologie zeker niet slecht is. Hou er wel rekening mee dat het papier voor inkjet en dye verschillend is en dus absoluut niet uitgewisseld kan worden.

Extra functies

Sommige fotoprinters bieden nog een aantal extra opties die de fotoprinter nog toegankelijker maken. Denk maar eens aan een card reader, waar je een SD kaart in kunt stoppen en vervolgens op de printer zelf kunt bepalen welke foto je wel of niet af wil drukken.

Een ander optie is bijvoorbeeld Bluetooth of wifi, zodat je ook vanaf je laptop, telefoon of desktop computer direct foto’s kunt afdrukken wanneer je via een van deze draadloze verbindingen met de printer verbonden bent. Handig, want dan heb je dus geen gedoe met snoertjes.

Een nieuwere technologie is de PictBridge waarmee je direct vanaf je digitale camera kunt printen. Zowel de printer als de camera moeten hiermee uitgerust zijn om de verbinding tot stand te kunnen brengen, maar het merk speelt hierbij geen rol.

Merk

Fotoprinters kun je van allerlei merken kopen en met technologische apparaten als fotoprinters is het nu eenmaal zo dat wanneer je voor kwaliteit gaat je echt het beste bij een A merk terecht kunt. Lexmark, Hp, Epson en Canon komen uit meerdere tests altijd het beste naar voren.

Dit wil overigens niet zeggen dat andere merken ‘slecht’ zijn. Zeker wanneer je op zoek bent naar een fotoprinter om gewoon af en toe eens een nieuwe foto af te drukken voor in dat fotolijstje aan de muur of op het toilet, kun je prima aan de slag met een goedkopere fotoprinter.

Formaat

Het formaat van een printer is handig naar te kijken. Het zijn vaak wat grotere apparaten, zeker als je grotere foto’s wilt kunnen printen.

Tegenwoordig zijn er ook mobiele fotoprinters beschikbaar. Deze super compacte printers kan je eenvoudig gebruiken om met al je devices (o.a. je iPhone of Android) overal waar je bent foto’s te printen.. Daar past precies het papierformaat in voor de kleinere foto’s, zodat je onderweg al afdrukken kunt maken, hoe leuk is dat! Ook deze compacte fotoprinters hebben we getest – lees hier meer over de beste pocketprinters.

De beste fotoprinters

Bovenstaande heb je precies kunnen lezen waar je het beste op kunt letten wanneer je een fotoprinter gaat kopen. Misschien heb je er hierdoor al eentje op het oog, maar mocht dat nog niet het geval zijn zetten we hieronder de vijf beste fotoprinters van het moment op een rijtje.

 • Fotoprinter, scanner en kopieerapparaat in één
 • Draadloos printen
 • Ondersteunt HP Instant Ink
 • Randloze printfunctie
 • Stille functie
 • Neemt aardig wat ruimte in beslag
HP ENVY Photo 6234 All-in-One

Met deze HP ENVY all-in-one fotoprinter, schaf je een multi-functioneel apparaat aan. Naast foto’s printen, kan deze printer namelijk ook scannen en kopiëren. Je kunt gemakkelijk documenten en foto’s draadloos printen vanaf je smartphone, tablet of laptop. Met 12 zwart-wit pagina’s per minuut print je ook nog eens met een aardige snelheid.  

De resolutie is 4800 bij 1200 dpi, wat vrij goed is. De printer heeft daarnaast een randloze print functie, waarmee jouw foto’s zonder onhandige rand uit de printer rollen. Ook heeft de printer een stille functie om de geluidsoverlast van printen minimaal te houden.

Kortom, een handige all-round printer die specifiek erg goed is in het afdrukken van foto’s.

  • Geschikt voor HP instant inkt
  • Makkelijk te installeren
  • Draadloos afdrukken
  • Normale resolutie
  • De meegeleverde cartridges zijn setup-cartridges
  • Een USB-printerkabel is niet inbegrepen
  HP DeskJet 2620

  Met de HP DeskJet 2620 haal je voor een leuk bedrag een prima fotoprinter in huis. Aangezien de printer makkelijk te installeren is druk je binnen enkele minuten al je eerste foto af. Dit kan direct vanaf je telefoon, tablet, laptop of desktop computer, aangezien deze printer zowel Apple Airprint als Cloud printing ondersteunt. Overigens kun je ook via de Wifi printen, of de printer een email sturen om het afdrukken in gang te zetten.

  Deze printer wordt geleverd met setup cartridges, dat inhoudt dat ze niet volledig gevuld zijn. Je kunt er zeker de eerste foto’s mee afdrukken, maar je zal al snel nieuwe inkt moeten kopen. Daarvoor is het wel fijn om te weten dat deze printer geschikt is voor HP instant inkt, waardoor je printer een seintje geeft aan HP, nog voordat je oude inkt op is, zodat jij tijdig nieuwe cartridges toegestuurd krijgt. HP haalt de oude cartridges ook op, om ze te kunnen recycelen. Goed voor het milieu dus!

  De resolutie van deze printer is 4800 x 1200 dpi, dat helemaal prima is voor foto’s in een fotolijstje of fotoboek. 

   • Pocketformaat
   • Met Bluetooth
   • Inclusief bijbehorende app
   • Met ingebouwde accu
   • Alleen geschikt voor afdrukken tot 6x9cm
   HP Sprocket Select

   HP is met een mobiele printer op de markt gekomen die je overal mee naar toe kunt nemen vanwege het super compacte formaat. Dit is dus ontzettend leuk voor op reis, zeker wanneer je een reisdagboekje bij houdt, want daar kun je nu direct je favoriete foto’s aan toevoegen. 

   De printer heeft een ingebouwde accu, waardoor je niet in de buurt van een stopcontact hoeft te zijn om je foto’s af te drukken. Je kunt hem gemakkelijk opladen met de meegeleverde USB kabel. 

   Hou er wel rekening mee dat deze fotoprinter gebruik maakt van Zink technologie waarvoor speciaal papier nodig is. Voordat je een foto afdrukt kun je in de bijbehorende app nog een aantal laatste bewerkingen doen, waardoor de kleuren levendiger worden. Je verbindt de printer overigens makkelijk aan je telefoon, laptop of camera met behulp van bluetooth.

   Leuk om te weten, op Bol.com wordt tevens de nieuwere versie aangeboden van de HP Sprocket.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €109.04
    • Direct printen vanaf je iPhone
    • Ideaal voor onderweg
    • Bewerk je foto’s voordat je print met de bijbehorende app
    • Werkt niet met inkt maar met zink
    • Met 5 gratis vellen
    • 5 gratis vellen zijn snel gebruikt, vergeet niet extra papier mee te bestellen.
    G&G Pocket printer

    De Prynt Pocket stop je in je zak om overal en nergens foto’s af te kunnen drukken vanaf je iPhone. Het maakt niet uit of dit foto’s zijn die je net hebt gemaakt of al een tijdje geleden of foto’s van Instagram of Facebook, alles kan!

    Door de bijbehorende app te installeren kun je de foto nog even bewerken voordat je hem uitprint om levensechte kleuren toe te voegen. De printer maakt geen gebruik van inkt, dus je hoeft geen cartridges te vervangen of bang te zijn dat de inkt gaat lekken in je tas. De printer maakt namelijk gebruik van zink paper en het gebruik is super makkelijk.  Je schuift de achterzijde los en legt het speciale, meegeleverde blauwe Zink-papier met de bedrukte zijde naar beneden in het daarvoor bestemde vak. Daarbovenop leg je een fotopapiertje waarop de afbeelding afgedrukt kan worden. Schuif de achterklep er weer op en schakel de printer in door op het knopje naast de adapterpoort te drukken.

    Extra leuk, bijgeleverd zijn de zinkvellen zodat je meteen kan beginnen met printen.

     Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €59.79
     • Geschikt voor HP instant inkt
     • Draadloos afdrukken
     • Normale resolutie
     • Draadloos afdrukken
     • Meerdere functies
     HP Envy Photo 7830 All-In-One

     Printen, kopiëren en scannen, je kunt het allemaal met deze HP Envy Photo 7830 All-In-One printer. Natuurlijk kun je er dus ook uitstekende foto’s mee printen in een resolutie van 4800 bij 1200 dpi, wat vrij goed is. 

     Scannen van meerdere documenten kan eenvoudig met de automatische invoerlade. Daardoor leg je een hele stapel papier op de scanner die ze vervolgens netjes een voor een scant. Je kunt afdrukken maken en documenten scannen tot een bestandsgrootte van A4. Afdrukken kan overigens gemakkelijk via een draadloze verbinding met behulp van Wifi.

     Het verschil tussen dit model en het eerder beschreven model van HP is onder andere de afdrukkwaliteit. Dat is bij dit model net iets beter. Daarnaast beschikt de HP ENVY 7830 over een automatische documentinvoerfunctie, wat bij het eerdere model nog ontbreekt. Hier betaal je dan echter wel iets meer voor. 


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.