Wifi repeater kopen: dit zijn de beste wifi repeaters van 2023
Er is weinig zo irritant als slecht wifi-bereik. Gelukkig zijn er wifi repeaters, ook wel wifi versterkers of range extenders genoemd (allemaal hetzelfde apparaat), die je leven veel makkelijker kunnen maken. Je bestelt een wifi repeater, plugt deze in het stopcontact, drukt op twee knopjes, en opeens kun je wél normaal internetten in de tuin of op zolder.
Maar bij het uitzoeken van een geschikte wifi repeater krijg je opeens allemaal cijfers en standaarden te zien. Dat kan intimiderend zijn, maar we leggen je hier alles uit wat je moet weten over wifi repeaters. Wil je alleen gewoon weten welke wifi repeater je moet kopen? Kijk dan hieronder bij de aanbevelingen voor de beste wifi repeater.
Netgear EX6130 Wifi versterker
- Behoud netwerknaam
- Verliest geen stopcontact
- 1200 Mbps op 2,4 Ghz, 867 Mbps op 5 Ghz
- Wireless AC
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Netgear EX6130 Wifi versterker | Gekozen als beste koop als je een kwalitatief goede repeater zoekt zonder de hoofdprijs te betalen. | ||
TP-Link RE450 Duo Pack | Een goede keuze als je op zoek bent naar 2 wifi versterkers van kwaliteit - perfect voor grotere huizen of veel muren. | ||
TP-LINK RE200 Wifi Versterker | Een goedkope keuze die geschikt is voor alledaags internetgebruik - maar minder geschikt voor high latency games. | ||
AVM Fritz! 3000 | Een zeer goede dual-band wifi versterker met een hogere prijs - je krijgt er echter zeer hoge snelheden voor terug. |
Wat is een wifi repeater of wifi versterker?
Een wifi repeater, wifi versterker of range extender doet precies wat de naam zegt, namelijk je wifi-signaal ontvangen en opnieuw uitzenden. Hierdoor vergroot je het bereik van je wifi.
Hier zitten al twee belangrijke feiten in verstopt: allereerst moet je wifi repeater het signaal kunnen ontvangen. Als je op zolder geen signaal hebt, zul je daar geen wifi repeater kunnen plaatsen. Misschien kun je op de verdieping eronder wel een repeater plaatsen en daarmee het probleem oplossen, maar misschien ook niet.
Je kunt dan wellicht beter naar een powerline adapter of multiroom wifi kijken, die echt een eigen netwerk maken, ook zonder bereik.
Het tweede belangrijke feit is dat een wifi repeater alleen het signaal opnieuw uitzendt. Je wifi wordt er dus niet sneller mee. De wifi repeater kan maximaal zo snel wifi maken als dat het ontvangt. Door het betere signaal kan het wel zijn dat je wifi nu stabieler of sneller is als je aldoor op het randje van het bereik zat.
Waar moet je op letten bij het kopen van een wifi repeater?
Bij het kopen van een wifi repeater of versterker zijn er verschillende dingen om op te letten. Daar komen een hoop getallen en technische standaarden bij kijken, maar we zullen uitleggen wat elk getal betekent, en belangrijker nog, waar je uiteindelijk op moet letten, en waarom.
Tips voor het kopen van een wifi repeater
1. Wat is de snelheid van een wifi repeater?
Het meest zichtbare is de snelheid van de wifi repeater. Dit wordt meestal gemeten in Megabit per seconde, afgekort tot Mbps. Soms zie je ook Megabyte (MB) per seconde staan. Megabit en megabyte klinkt bijna hetzelfde, maar het zijn echt andere eenheden, die je om moet rekenen (met een factor 8).
Zo was de gemiddelde internetsnelheid in Nederland in 2019 ongeveer 40 Mbps, ongeveer 5 MB per seconde. Veel internetproviders zul je ook zien adverteren met MB per seconde voor een internetabonnement. Dit is de maximale snelheid van je internet, en het heeft dan ook weinig zin om een extra dure wifi repeater te kopen omdat die hogere snelheden aankan: die krijg je namelijk toch niet van je internetprovider.
De beste wifi repeater die hieronder genoemd wordt kan bijvoorbeeld 1700 Mbps aan, omgerekend ruim 200 MB per seconde. Dat krijg je in Nederland momenteel alleen bij glasvezelverbindingen of zakelijke abonnementen. Overigens wordt deze snelheid meestal bij elkaar opgeteld voor de 2,4 Ghz en 5 Ghz, en is de maximale snelheid per frequentie lager.
Kortom, de gemiddelde thuisgebruiker kan met een maximale capaciteit van 100 Mbps (= 12,5 MB/s) prima de komende jaren vooruit, en alle verkrijgbare wifi repeaters zitten hier ruim boven. Alleen als je echt een goede verbinding hebt, of op zoek bent naar een wifi versterker voor op het werk, hoef je dus naar dit getal te kijken.
2. Wat is het verschil tussen 2,4 Ghz of 5 Ghz?
Een ander aspect is of je wifi op 2,4 Ghz of 5 Ghz zit, dit is de uitzendfrequentie van de wifi. De meeste apparaten van tegenwoordig werken op zowel de 2,4 als de 5 Ghz band. De 5 Ghz band is het meest snel.
Vergelijk het met de megahertz van een radiostation: je moet de goede frequentie hebben. Dit stel je meestal in via je wifi router. Standaard was dit 2,4 Ghz, waarmee je een beter bereik hebt, maar dit kan ook een erg volle frequentie zijn. In bijvoorbeeld flats of winkelgebieden kan het daarom soms beter zijn om naar 5Ghz over te gaan. Ook de nieuwe standaard Wireless AC (lees hieronder meer) gebruikt standaard 5Ghz.
Bijna alle wifi repeaters kunnen tegenwoordig met beide frequenties werken, maar de snelheid voor een bepaalde frequentie kan wel beperkter zijn, en daar moet je dus bij je aankoop op letten.
3. Wat betekent Wireless AC of Wireless N?
Als laatste technische aspect is er de wifi-standaard. De nieuwste relevante standaard is Wireless AC (de volledige technische aanduiding is Wireless 802.11AC), al bestaan er al nieuwere standaarden, maar die worden nog maar weinig ondersteund. Tegelijk zijn er zijn nog genoeg wifi repeaters te koop die slechts tot Wireless N gaan (één stap onder AC).
Groot verschil in snelheid tussen AC en N
Dit klinkt als ingewikkelde en technische aanduiding, maar als het gaat om bereik is het verschil echt enorm. Het officiële maximale standaardbereik bij Wireless N is namelijk ongeveer 60 meter, maar bij Wireless AC is dit al 150 meter! Dit is natuurlijk een theoretisch bereik, maar laat vooral het verschil in kwaliteit zien: eigenlijk is alles bij AC 2,5 keer zo goed als bij N.
Boven Wireless AC neemt overigens vooral de maximale snelheid toe, maar dat is bij Wireless N al 900 Mbps, dus die verschillen zijn voor privégebruik minder relevant. Hierbij is het goed om te weten dat een repeater die de nieuwste standaarden aankan, ook altijd lagere standaarden aankan.
Ondersteunen je devices Wireless AC of enkel N?
Als je hierop wilt letten is het wel belangrijk dat je eerst kijkt welke standaard je router gebruikt(dit vind je onder de eigenschappen van je netwerk). Ondersteunt je router (of je smartphone of computer) maximaal Wireless N, dat heeft het weinig zin om extra geld uit te geven aan een Wireless AC repeater. Het is dan wel een goed idee om een nieuwe router te kopen die wel Wireless AC aankan. De meeste devices (je smartphone, console en laptop) werken al via Wireless AC!
Verder zijn er nog wat praktische aspecten waar je op kunt letten bij het kopen van een wifi repeater. Zo wil je wellicht dat het ding er een beetje netjes uitziet, niet al te groot is, of dat de stekker bijvoorbeeld doorgelust is, zodat je geen stopcontact kwijt bent.
Wifi repeater in de slaapkamer – let op!
Plaats je de repeater in een slaapkamer, dan kan het ook geen kwaad te letten op hoeveel licht de repeater geeft: bij sommige wifi repeaters licht het hele kastje op, en dat kan vervelend zijn.
Als laatste kun je het onhandig vinden als je apparaat telkens opnieuw verbinding moet maken (zie hieronder) bij de netwerkwissel. Dan moet je erop letten dat je een wifi repeater koopt waarbij dat niet nodig is.
Hoe gebruik je een wifi repeater of wifi versterker?
Veel nieuwere wifi repeaters zijn plug-and-play, oftewel: aan is gaan. Ze pikken automatisch het sterkste netwerk op en zenden dat opnieuw uit. Er zijn ook veel wifi repeaters die via WPS werken.
Bij WPS moet je dan op een knopje (meestal het enige knopje) op de wifi repeater drukken, en dan binnen 2 minuten op het WPS knopje op de router drukken. De repeater maakt op deze manier direct verbinding. Vervolgens zendt de repeater het netwerk uit.
Een of meer netwerken met een wifi versterker
Hier zitten ook kleine verschillen tussen wifi repeaters: sommige voegen een letter toe aan de netwerknaam, waardoor je dit ‘nieuwe’ netwerk toe moet voegen in je apparaat (met hetzelfde wachtwoord). Dit betekent ook dat je smartphone met een nieuw netwerk verbinding maakt als je van de router naar de repeater loopt. Dat gebeurt meestal automatisch, maar kan betekenen dat je even een paar seconden geen wifi hebt.
Wifi repeater kopen – de juiste keuze voor jou?
Een wifi repeater of wifi versterker kan een goede en niet al te dure oplossing zijn als je wifi niet stabiel is in de tuin, op zolder of ergens anders in het huis. Ze zijn erg makkelijk in het gebruik, en kunnen je net dat extra bereik geven waardoor je problemen opgelost zijn.
Als je kiest voor een wifi versterker, dan zijn de modellen van TP-Link een goede keuze. Ook Netgear staat bekend om kwalitatief goede repeaters.
Powerline adapter of wifi repeater?
Maar wil je de wifi ergens hebben waar helemaal geen bereik (in de buurt) is, dan kun je soms beter voor een goede powerline adapter kiezen. Een wifi repeater is wat duurder in aanschaf, maar ze hebben betere prestaties dan wifi repeaters.
Powerline adapters hebben enkele voordelen tegenover wifi repeaters. Ze zijn vaak sneller, maar ze zijn net zo kleine en compact als een repeater. Veel van de powerline adapters hebben een ingebouwd stopcontact, waardoor je geen stopcontact kwijtraakt. Een goedkope powerline adapter zoals de TP-Link TL-PA4010P ondersteunt enkel wifi, maar onze beste koop powerline adapter beschikt over zowel wifi als ethernet!
Favoriete powerline adapters uit onze test
Als je een wifi repeater zoekt voor thuis, en geen glasvezel hebt, maakt de maximale snelheid meestal niet zoveel uit als je zou verwachten. Belangrijk is een Wireless AC repeater te kopen, vooral als je andere apparaten (router, computers of smartphones) ook wat nieuwer zijn, omdat dit het bereik flink kan uitbreiden. Alle wifi repeaters die we hieronder aanraden hebben deze standaard.
De vier beste wifi repeaters
Op zoek naar de beste wifi repeater, oftewel wifi versterker of range extender, kan het je al snel gaan duizelen. Daarom bespreken we hieronder de vier beste wifi repeaters, die je allemaal zullen helpen het bereik van je wifi te vergroten.
De voornaamste verschillen zitten op prijs. Zo is de TP-LINK RE200 – Wifi Versterker het goedkoopste, maar sommige gebruikers zullen daarbij ook minder stabiliteit merken, en is de maximale snelheid wat lager.
Het voordeel van de duurdere TP-Link RE450 Duo pack is dat zowel de snelheid hoger is, als dat het meteen een duo-pack is: twee voor de prijs van één, vooral handig als je op verschillende plekken je bereik wilt uitbreiden.
Dan is er nog de grotere AVM Fritz! 3000 die de hoogste snelheid binnen de lijst heeft, en vooral een handige wifi repeater is als je al een Fritz! Box hebt.
Hoef je niet per sé de allerhoogste topsnelheid, dan biedt de functionele wifi repeater Netgear EX6130 – Range Extender misschien niet het mooiste uiterlijk, maar wel de beste prijs-kwaliteit verhouding.
- Behoud netwerknaam
- Verliest geen stopcontact
- 1200 Mbps op 2,4 Ghz, 867 Mbps op 5 Ghz
- Wireless AC
De Netgear EX6130 heeft een nogal robuust en functioneel uiterlijk, al zou je dit ook kunnen zien als niet heel modern. Maar tegen een aanzienlijk lagere prijs krijg je wél een vrij snelle wifi repeater, die tot 1200Mbps op 2,4 Ghz kan bieden. Door de twee antennes op de wifi repeater is het bereik ook groter dan extenders zonder antenne.
Een praktisch voordeel van de Netgear is dat er een doorgelust stopcontact inzit, zodat je geen stopcontact kwijtraakt aan het plaatsen van een wifi repeater. Ook gebruikt de Netgear dezelfde netwerknaam, waardoor je niet je apparaten opnieuw hoeft in te stellen en ze niet hoeven te schakelen als je door het huis loopt.
Wil je dus niet de hoofdprijs betalen, maar wel een serieuze wifi repeater, dan is de Netgear EX6130 een perfecte keuze.
- Twee versterkers
- Behoud de netwerknaam: niks instellen
- Wireless AC
- Dualband: 450 Mbps op 2,4 Ghz, 1300 Mbps op 5 Ghz
- Hogere prijs
De TP-Link RE450 duo-pack is wat duurder, maar je krijgt dan ook twee wifi repeaters. Erg handig als het bereik van je normale router nogal tegenvalt, je een groot huis hebt, of er bijvoorbeeld veel beton of isolatie in je huis zit, waar het wifi-signaal slecht doorheen kan. Bedenk hierbij wel dat alle wifi repeaters altijd binnen het huidige bereik van de router geplaatst moeten worden.
Met 450 Mbps op 2,4 Ghz (en nota bene 1300 op 5Ghz!) en de nieuwste Wireless standaard zal deze wifi repeater genoeg snelheid bieden voor het meeste privégebruik. Daarnaast zorgt de TP-Link RE450 ervoor dat je overal dezelfde netwerknaam houdt, waardoor je apparaat niet merkbaar overspringt terwijl je door het huis loopt. Ook bevatten de wifi repeaters antennes, die helpen om het bereik zover mogelijk op te rekken.
Kortom, als je meerdere plekken met slecht bereik hebt in je huis, kan deze handige duopack je problemen heel goed oplossen.
- Snelheid van maar liefst 750 Mbps
- Gelijktijdig dual-band
- Goedkoop & budgetvriendelijk
- Wireless AC
- Max 300 Mbps op 2.4 Ghz
- Niet stabiel genoeg voor high-latency games
De TP-Link RE200 is een van de eenvoudigere en goedkopere wifi repeaters die je kunt vinden. Tegelijk is het een prima versterker als je bijvoorbeeld ook je wifi wilt kunnen gebruiken in de tuin, maar je router dat net niet haalt. De TP-Link biedt de hoogste standaard (Wireless 802.11ac) en kan dus best een poosje mee.
Officieel is de maximale snelheid 750 Mbps, al is dit op de 2,4 Ghz frequentie slechts 300 Mbps. Dat is genoeg om nog een beetje te kunnen browsen in de tuin, maar het downloaden van HD-films kun je dan nog wel beter binnen op de router doen.
Een ander nadeel van de RE200 is dat gebruikers melden dat de stabiliteit en het bereik nogal kunnen wisselen. Is het belangrijk dat je wifi echt altijd bereik heeft en niet opeens weg kan vallen, dan moet je wellicht dus een iets duurdere repeater kopen.
Ben je op zoek naar een goedkope wifi adapter die je niet hoeft te gebruiken voor zeer stabiele gaming, dan is dit een budgetvriendelijke keuze.
- Maakt één groot netwerk met een Fritz! box
- 1733 Mbps op 5 Ghz
- Slechts 300 Mbps op 2,4 Ghz
- Groot en duur
De AVM Fritz! 3000 is een vrij forse en prijzige wifi repeater, maar biedt dan ook een hogere maximale snelheid aan dan de meeste repeaters. Dit is tenminste het geval als je thuis een 5Ghz netwerk gebruikt, want op 2,4 Ghz is de maximale standaardsnelheid 300 Mbps.
Bij een 2,4 Ghz router is deze wifi versterker het geld dus niet waard. Maar gebruik je inderdaad 5 Ghz, dan kan je met de AVM Fritz! 3000 je bereik flink vergroten, met één van de hoogste snelheden die je in deze lijst vindt. Het bereik wordt aanzienlijk groter doordat de wifi versterker 8 antennes ingebouwd heeft zitten.
En heb je al een Fritz! Box als router (bijvoorbeeld veel klanten van XS4all), dan kan de AVM Fritz! 3000 daar direct verbinding mee maken en één extra groot netwerk (mesh netwerk) maken, waarbij het netwerk overal dezelfde naam heeft.
Hoe werkt een wifi repeater?
Draadloze repeaters zijn de eerste generatie WiFi-signaalversterkers. Zoals de naam al aangeeft, zenden draadloze repeaters het ontvangen WiFi-signaal opnieuw uit naar een beperkt gelokaliseerd gebied. De kwaliteit van het WiFi-signaal dat door de draadloze repeater wordt ontvangen, is dezelfde WiFi-signaalsterkte die wordt verspreid.
Kan een wifi repeater het signaal door muren sturen?
In theorie zijn Wi-Fi-signalen in staat om relatief gemakkelijk door muren en andere obstakels te gaan. In werkelijkheid zijn sommige muren echter dikker of maken gebruik van gewapend beton en kunnen hierdoor sommige signalen blokkeren. Een wifi repeater kan je daarom ook het beste plaatsen op een plek waar muren en wanden zo min mogelijk storing zullen veroorzaken.
Wat is het verschil tussen een wifi repeater en een extender?
Een wifi repeater zendt het signaal opnieuw uit in gebieden met een zwakker signaal als de bestaande signaalsterkte zwak is. De wifi extender breidt het bereik van het bestaande netwerk uit en creëert een groter dekkingsgebied van het netwerk.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.