Beste laserprinters test

De beste laserprinters van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Een laserprinter is een variant printer die print door gebruik te maken van laserlicht. Er worden dan tekst en/of afbeelding gedrukt door toner aan het papier te hechten. De naam laserprinter is ontstaan doordat deze printers eerst gebruik maakten van laserlicht. Tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van LED-licht omdat dit een meer duurzame optie is.

Beste koop van 2024
HP OfficeJet Pro 7720
De beste laserprinter voor kleurenprints

HP OfficeJet Pro 7720

 • Automatische documentinvoer voor 35 pagina’s
 • Water-, veeg- en lichtbestendige prints
 • Bedienbaar vanaf je smartphone of tablet
 • Print tot wel 25 pagina’s per minuut

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
HP OfficeJet Pro 7720

HP OfficeJet Pro 7720

Voor mensen die een goede laser kleurenprinter zoeken
Kyocera Ecosys M5526CDW All-in-one
Kantoor

Kyocera Ecosys M5526CDW All-in-one

Voor mensen die een goede laserprinter voor op kantoor zoeken
Brother HL 1110 Laserprinter

Brother HL 1110 Laserprinter

Voor mensen die thuis een laserprinter zoeken
Brother MFC I2710DW

Brother MFC I2710DW

Voor mensen die een laserprinter zoeken voor thuiswerk

Waarom een laserprinter?

Een laserprinter is makkelijker in gebruik en onderhoud dan bijvoorbeeld inkjet of thermische printers. In tegenstelling tot deze printers, die met de printkop inktdruppels op het papier spuiten, heeft een laserprinter geen spuitmondjes. Deze hoeven dus niet onderhouden te worden en kunnen ook niet verstopt raken.

Verder is er geen gedoe met inkt. Er is geen vloeibare inkt die kan uitdrogen. Een laserprinter werkt, zoals hierboven verteld, met toner. Dit is niet vloeibaar maar lijkt meer op een poeder. Verder hebben prints van een laserprinter altijd scherpe letters. Een tekst document is dus heel goed te lezen. Maar sommige laserprinters hebben wel meer moeite met het printen van afbeeldingen.

Hoe werkt een laserprinter?

De techniek die wordt gebruikt voor laserprinters werkt door middel van een ronde koker die met lichtgevoelig materiaal is bedekt. Deze drum krijgt eerst door statische elektriciteit een negatieve lading. Vervolgens wordt op deze drum een afbeelding geprojecteerd met licht. Bij moderne laserprinters wordt dit gedaan door een regel led lampjes over de gehele breedte van de drum.

Waar de drum wordt belicht door de ledjes, verliest de drum zijn elektrische lading. Op de drum is dus in de vorm van wel of geen elektrische lading de afbeelding aanwezig. De drum wordt vervolgens blootgesteld aan tonerpoeder. De tonerpoeder is ook negatief geladen en zal dus door de niet belichte delen van drum worden afgestoten. De drum gaat vervolgens over papier heen waarbij het tonerpoeder over wordt gedragen op het papier. Vervolgens wordt de toner op het papier gefixeerd. Dit gebeurt door middel van een fuser. Dit houdt in dat de toner wordt verwarmd tot wel 200 graden. Ook wordt er gebruik gemaakt van een drukrol.

Om de toner goed en gelijkmatig te kunnen aanbrengen, worden er soms ijzerdeeltjes toegevoegd. Er wordt daarna een magneet boven de toner geplaatst. Zo wordt er rondom de magneet een goede hoeveelheid toner klaargezet om door de drum te worden aangetrokken.

Verschil tussen een laserprinter, inkjet-printer en een thermische printer

Er zijn verschillende soorten printers op de markt. De bekendste zijn de laserprinter, de inkjet-printer en de thermische printer. Om te helpen bij het maken van een keuze zullen we alle drie de printers kort toelichten.

Thermische printer

Een thermische printer maakt gebruik met hitte om een afdruk te maken. Thermische printers worden vooral gebruikt voor kassabonnen, verzendlabels, productetiketten en dergelijke. Er zijn twee soorten thermische printers, namelijk direct thermisch en thermisch transfer. Bij direct thermisch wordt gebruik gemaakt van papier dat is bedekt met een chemische laag. Wanneer er contact wordt gemaakt door de verhitte printkop ontstaat er een chemische kleuren reactie. Deze laat vervolgens een afdruk achter. Bij direct termisch smelt de inkt in het lint samen met het papier door de hitte die ontstaat.

Het voordeel van een thermische printer is dat de printer zelf erg licht en klein is. Je kunt deze dus makkelijk verplaatsen en meenemen. Verder zijn ze erg makkelijk te onderhouden. Ze hebben namelijk geen inkt of toner nodig. Ook kunnen ze veel prints per minuut aan. Het nadeel is dat de print maar tijdelijk meegaat (6 maanden) daarna vervaagt het. Ook is deze printer meer geschikt voor bonnen in plaats van tekstdocumenten.

Inkjet-printer

Een inkjet-printer zijn van de drie de goedkoopste in aanschaf. Deze laptop wordt ook het meest verkocht en zie je dus vooral in huishoudens en kleine bedrijven. Deze printers werken met een cartridge waar inkt in zit. Er worden als het ware hele kleine druppels inkt op het papier gespoten. Dit gebeurt doordat de cartridge elektrische schokjes krijgt waardoor het inkt precies op de goede plek terecht komt.

Het voordeel van deze printer is dat het apparaat energiezuinig is. Ook is het apparaat veelzijdig, je kunt er veel kanten mee op. Met de meeste inkjet-printers kun je tekstdocumenten printen maar ook foto’s en kleuren bestanden.  Het nadeel is dat de inktpatronen kunnen verdrogen waardoor je ze niet meer kunt gebruiken. Ook kan de inkt erg vlekken waardoor je document niet bruikbaar is.

Een laserprinter

Een laserprinter gebruikt geen inkt maar toner. Dit is een soort poeder wat door hitte versmelt met het papier. Het eindresultaat is eigenlijk een plastic afdruk op het papier. Hierdoor is het beter bestand tegen vocht. Hierdoor worden laserprinters vaak gebruikt door grotere bedrijven of voor het maken van verzendlabels/productstickers.

Het voordeel van laserprinters is dat ze een erg hoge printsnelheid hebben. Dit houdt in dat een stapel documenten zo geprint is. Ook zijn de afdrukken meer watervast en bovendien direct droog na het printen. Ook is het printen met toner goedkoper. Het gaat namelijk veel langer mee. En ten slotte gaat een laserprinter langer mee omdat het onderhoud makkelijker is en er geen inkt verstopt kan raken.

Wel moeten laserprinters eerst goed opwarmen voordat ze kunnen printen. Dit kan even duren. Ook verbruikt deze printer meer elektriciteit. Verder zijn niet alle laserprinters goed geschikt voor het printen van foto’s of bestanden met veel kleuren.

Onderhoud van een laserprinter

Laserprinters hebben weinig slangetjes en spuitmondjes die verstopt kunnen raken. Ook hebben ze bijna geen bewegende onderdelen. Dit maakt het onderhouden van een laserprinter erg gemakkelijk.

Wel heeft het apparaat hoge elektrische spanningen en deze kunnen stof aantrekken waardoor de kwaliteit van het printen weer achteruit gaat. Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden en eventueel af te doen met een doek.

Ook wanneer de toner wordt gemorst kun je dit afdoen met een vochtige doek en koud water. Bij warm water smelten de tonerdeeltjes namelijk en kun je deze heel moeilijk verwijderen. Toner is namelijk heel fijn. Wanneer je het zou op zuigen met een stofzuiger zou het zo weer de ruimte in worden geblazen. Hierdoor kun je toner het beste opruimen met een vochtige doek.

Waar let je op bij de aanschaf van een laserprinter

Voordat je op zoek gaat naar de laserprinter die perfect bij jouw wensen past, is het handig om voor jezelf duidelijk te hebben wat voor functies je zoekt, hoeveel je ervoor wilt uitgeven en hoeveel ruimte je ervoor over hebt.

Budget

Allereerst is het belangrijk dat je voor je zelf bepaald wat je budget is. Op deze manier heb je een bedrag vastgesteld en kun je minder makkelijk verleid worden om een duurder apparaat aan te schaffen. Ga eerst na of dit bedrag realistisch is.

Ruimte

Printers komen in verschillende maten. Je hebt printers die prima op je bureau kunnen staan, maar ook varianten die een grote hoek in de kamer in beslag nemen. Bedenk dus van te voren hoeveel ruimte je kwijt wilt aan een printer.

Gebruik

Het is van te voren ook handig om te bepalen hoe vaak en waarvoor je de printer wilt gaan gebruiken. Welke functies moet de printer bijvoorbeeld hebben? Kleurenprint, printen op A3 formaat, bedienbaar via telefoon op tablet? Dit zijn allemaal mogelijkheden.

 • Automatische documentinvoer voor 35 pagina’s
 • Water-, veeg- en lichtbestendige prints
 • Bedienbaar vanaf je smartphone of tablet
 • Print tot wel 25 pagina’s per minuut
 • Maar één lade voor papier
HP OfficeJet Pro 7720

De HP officejet pro is de ideale printer om mooie kleurenprints te maken. Met een resolutie van 1200×1200 komen alle prints mooi uit de printer. Verder is het apparaat mooi compact en kun je deze makkelijk kwijt op je bureau of kast. De afmetingen van de printer zijn 584,9 x 306,4 x 444,8 mm en het apparaat weegt 19,5 kilo.

Met deze printer kun je op diverse papierformaten printen, met als grootste formaat A3 (29,7x42cm). Scannen en kopiëren kan tot folioformaat. Verder kun je snel printen doordat de Officejet een automatische invoer heeft voor 35 pagina’s mét automatisch dubbelzijdig printen. Verder kan het apparaat ongeveer 25 pagina’s per minuut printen. 

Verder is het apparaat geschikt voor het printen van brochures, presentaties, flyers en andere kantoordocumenten. Ook kun je met de HP officejet naast printen ook scannen, kopieren en faxen. Door de tijdbesparende sneltoetsen en een kleuren touchscreen kun je snel aan de slag.

Bovendien zijn de prints licht-, veeg- en waterbestendig en kunnen zijn bovendien tegen markeerpennen. En je kunt de printer bedienen vanaf je tablet of telefoon. Je kunt rechtstreeks met de printer verbinden ipv via het internet. Zo kun je snel aan de slag.

Conclusie:

De HP officejet pro is de ideale printer om kleurenprints mee te maken. Of dit nou thuis is of op kantoor, deze printer kan op beide plaatsen goed ingezet worden. Je kunt alle kanten uit met de HP officejet, zo kun je printen tot en met A3 formaat en kun je er brochures, flyers en presentaties mee printen. 

  • Ook voor kleurenprints
  • Dubbelzijdige documenten toevoer
  • Aansturing vanaf computer en telefoon
  • Print 26 pagina’s per minuut
  • Niet geschikt voor thuis
  Kantoor
  Kyocera Ecosys M5526CDW All-in-one

  De Kyocera ecosys printer is de ideale printer voor op het kantoor. Met deze printer kun je namelijk alle kanten op. Het apparaat werkt via een draadloos netwerk. Op deze manier kun je snel printopdrachten naar de printer sturen via telefoon, tablet of computer. 

  Naast kopiëren, scannen en natuurlijk printen, kun je met deze printer ook faxen sturen. Verder werkt het apparaat snel, het kan 26 pagina’s per minuut printen. Ook wordt de productiviteit verbeterd door middel van de dubbelzijdige document toevoer en het 4,3 inch touchscreen. Op deze manier kun je snel printen, scannen en kopiëren. 

  Verder heeft de Kyocera een resolutie van 1200 dpi. Hierdoor krijg je scherpe afbeeldingen en goed leesbare documenten in zowel kleur als zwart-wit. De printer is duurzaam gebouwd en dankzij het gebruik van toner kan het apparaat wel 3.000 prints maken. 

  Conclusie:

  De Kyocera ecosys M5526cdw printer is de ideale printer voor op kantoor. Het apparaat is stevig en kan tegen een stootje. Verder kun je printopdrachten via telefoon, tablet en computer naar het apparaat sturen. Zo kun je snel doorwerken en de print ophalen wanneer het jou uitkomt. Met een printsnelheid van 26 pagina’s per minuut is het een snelle printer. Kortom, je kunt er alle kanten mee uit op kantoor. 

   • Compact
   • Printsnelheid tot 20 pagina’s per minuut
   • Papierinvoer voor 150 vel
   • Full-speed USB 2.0 interface
   • Opwarmtijd
   • Werkt niet op wifi
   • Geen scanner
   Brother HL 1110 Laserprinter

   De laserprinter van Brother is de ideale printer voor thuis. Of je nou voor school of voor een klein bedrijf moet printen, met de Brother kun je alle kanten op. 

   Met een printresolutie van 2400×600 dpi kun je scherpe letters en afbeeldingen verwachten, zowel in kleur als in zwart-wit. Dit doet de printer op een prima snelheid van 20 pagina’s per minuut. De printer heeft voordat het begint aan een printopdracht wel +/- 10 seconde opwarmtijd nodig. 

   De Brother laserprinter is compact en licht in gewicht. Dat betekent dat het apparaat makkelijk op je bureau, in een kast of dergelijke kan staan zonder dat het in de weg staat. 

   Verder heeft het apparaat een full-speed USB 2.0 interface, dit is voor printers de ultieme transfer snelheid. Ook heeft de Brother laserprinter een papierinvoer voor 150 vellen en gaan de tonercartrigdes mee tot ongeveer 1000 pagina’s. Bovendien zijn deze snel en makkelijk te vervangen zodat je weer verder kunt met printen. 

   Conclusie:

   Het formaat en de functies maken de Brother HL 1110 Laserprinter de ideale printer voor thuis. Je kunt deze printer makkelijk kwijt op een bureau, een kast of op een plank. Het apparaat is compact en licht in gewicht. Verder kun je tot wel 20 pagina’s per minuut printen met een hoge resolutie. Het enige nadeel is dat het apparaat niet via wifi werkt maar via een USB kabel.  

    • Printen vanaf je telefoon, computer en tablet
    • Auto document feeder tot 50 pagina’s
    • Printsnelheid van 30 pagina’s per minuut
    • Kan printen, scannen, faxen en kopiëren
    • Kleine knoppen
    Brother MFC I2710DW

    De Brother MFC is ideaal voor kleine bedrijfjes aan huis. Het apparaat is makkelijk te plaatsen en te installeren. Door de draadloze verbinding kun je printopdrachten makkelijk en snel naar het apparaat sturen. Je kunt de opdrachten via tablet, smartphone en compute sturen. De Brother laserprinter kan printen, scannen, kopiëren en faxen. 

    Verder heeft het apparaat een auto document feeder waarmee je tot wel 50 pagina’s automatisch kunt laten scannen of kopiëren.  Zo kun je het apparaat aanzetten en iets anders gaat doen. Je hoeft dus niet meer te wachten totdat alles is gescand. 

    Het apparaat heeft een afdruksnelheid van wel 30 prints per minuut. Je stapel documenten is dus binnen no time geprint. Verder heeft de Brother laserprinter een klein maar goed leesbaar LCD scherm en wordt er gebruik gemaakt van USB 2.0. 

    Conclusie:

    De Brother MFC is de ideale printer voor het thuisbedrijf door zijn compactheid en snelheid. Binnen no time zijn documenten geprint, gekopieërd, gescand en gefaxt. Door de auto document feeder kun je een document tot wel 50 pagina’s automatisch laten scannen of kopiëren. In deze tijd kun je dus een hele hoop andere belangrijke dingen doen. 

     Is een laserprinter beter dan een inktjetprinter?

     Inktjetprinters maken betere afdrukken van afbeeldingen, omdat ze een hogere resolutie en kleurweergave hebben. Bij tekstdocumenten zal je het verschil echter niet zien. Wel zijn laserprinters een stuk sneller dan inktjetprinters.

     Wat zijn de nadelen van laserprinters?

     Laserprinters zijn een stuk duurder dan inktjetprinters en maken afdrukken met een mindere hoge resolutie en minder goede kleurweergave.

     Hoe lang gaat een toner cartridge mee?

     Ongeveer 1 tot 4 jaar, afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.