Beste soundbars

De beste soundbars van 2023

Maikel  •  Laatst bijgewerkt op 15 februari 2022

Op zoek naar een soundbar, maar weet je niet wat voor jou de beste keuze is? Dan helpen wij je graag op weg door jou te informeren over de verschillende functies van een soundbar en waar je op moet letten tijdens de aanschaf. Daarnaast geven we een overzicht van de 5 beste soundbars van het moment.

Beste koop van 2024
JBL Bar 5.1
De beste soundbar voor grote huiskamers

JBL Bar 5.1

 • Geschikt voor grotere ruimtes
 • 3D surround verwerking
 • Met meegeleverde subwoofer
 • subwoofer apart bedienbaar
 • Met meegeleverde losse speakers
 • Bluetooth verbinding
 • Werkt met de afstandsbediening van de televisie

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
JBL Bar 5.1

JBL Bar 5.1

Deze soundbar is ideaal voor grote huiskamers zodat het geluid overal goed te horen is
LG SK1D

LG SK1D

Budgetkopers
Samsung HW-Q60T

Samsung HW-Q60T

Een draadloze soundbar met een draadloze subwoofer, perfect om het geluid van je televisie flink te verbeteren zodat je overal in de woonkamer optimaal geluid hebt.
Sony HT-SF200

Sony HT-SF200

Met subwoofer
Samsung HW-Q950A

Samsung HW-Q950A

De beste soundbar om een super mooi geluid te krijgen en het idee te hebben dat je in een bioscoop zit

Wat is een soundbar?

Een soundbar is allang niet meer zo onbekend. De langwerpige speakers die het geluid van de televisie vervangen komen reeds in vele huishoudens terug. En waarom ook niet? Vaak is de aanschaf van een soundbar een goedkopere oplossing dan een dure televisie waar mooi geluid in zit. Je kunt een soundbar onder de tv aan de muur hangen, of op de televisiemeubel plaatsen.

Soundbars zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en kleuren. De kwaliteit van het geluid wordt vooral bepaald door het aantal speakers dat erin verwerkt zit. Het is dan ook logisch om te bedenken dat een grotere soundbar beter geluid produceert, aangezien er meer speakers in verwerkt kunnen worden.

Waarom een soundbar?

De televisies worden alsmaar platter en platter. Dat is natuurlijk een geweldige uitkomst, want ze nemen minder ruimte in beslag en je kunt ze gemakkelijk aan de muur hangen. Echter, zit er ook een nadeel aan, namelijk dat er steeds minder ruimte is voor ingebouwde speakers. Voor een platte televisie met een goed en mooi geluidsvermogen is speciale techniek nodig waar je voor betaalt. De oplossing? Een soundbar! Dit is een langwerpige box die je onder je televisie zet en het geluid van je televisie vervangt. Resultaat? Een goedkopere televisie, maar toch prachtig geluid!

Functies van een soundbar

Om een soundbar aan te schaffen die bij jou past is het handig om te weten wat voor functies een soundbar kan hebben. Niet alle soundbars zijn namelijk uitgerust met dezelfde functies. Dus ga voor jezelf na welke functies jij echt belangrijk vindt, zodat je gerichter kunt zoeken.

Verbindingen

Om met behulp van een soundbar het geluid van de televisie te verbeteren is het belangrijk dat je de soundbar kunt aansluiten. De mogelijke verbindingen op een soundbar zijn:

Bedraad: HDMI, Optisch, Jack 3,5mm, Mini Jack, USB
Draadloos: Wifi, Bluetooth, NFC

Dat zijn dus heel veel mogelijkheden! Wanneer het aankomt op de bedraadde versie geeft de HDMI kabel de beste kwaliteit. Deze is namelijk in staat hoge resolutie geluidsfragmenten over te dragen. Denk hierbij aan Dolby, TrueHD of DTS HD Master Audio. Een HDMI Arc kabel zorgt ervoor dat het geluid zowel in als uit kan gaan, waardoor er geen extra audio kabel aangesloten hoeft te worden.

Voor de draadloze variant is Wifi het beste. Maar dit werkt natuurlijk alleen op een Smart Tv met Wifi aansluiting. Hoewel de draadloze verbindingen ook nadelen kennen, zoals verlies van signaal en het niet altijd kunnen overbrengen van alle tonen, scheelt het natuurlijk wel een kabel!

NFC is vooral handig wanneer je de soundbar ook wil gebruiken om muziek vanaf je telefoon te luisteren. Met behulp van NFC wordt je telefoon met de soundbar verbonden door de telefoon er 1 seconden op te leggen. Zo snel kun jij muziek luisteren vanaf je telefoon met het prachtige geluid van een soundbar!

Surround systeem

Wanneer je gewend bent aan het surround systeem van je home cinema set, gaat het surround systeem van een soundbar tegenvallen. Het effect van een surround systeem wordt in gang gezet door het plaatsen van verschillende speakers rondom de televisie en het zitgedeelte, waardoor het geluid overal vandaan komt. Aangezien een soundbar 1 langwerpige box is, zal het geluid dus nooit achter je vandaan kunnen komen.

Toch zijn er wel soundbars die het surround systeem tot zo ver als mogelijk nabootsen. De verschillende speakers die verwerkt zijn in de soundbar functioneren los van elkaar, waardoor het geluid dus wel van links en rechts kan komen.

Tot slot is er de mogelijkheid externe boxen of subwoofers aan te sluiten op je soundbar. Door deze externe subwoofers om het zitgedeelte heen te plaatsen kun je dus toch een surround effect creëren. Lees hieronder verder voor meer informatie over subwoofers.

Soundbars met Subwoofers

Zoals eerder vermeldt zijn subwoofers externe boxen die op de soundbar kunnen worden aangesloten om een surround effect te creëren. Subwoofers hebben de mogelijkheid de lagere tonen en diepe bassen te verzorgen die een soundbar niet haalt. Hierdoor wordt het geluid intenser ervaren.

Het is hierbij belangrijk om na te gaan waar je deze subwoofers wil plaatsen om te bepalen of je deze draadloos wil laten functioneren, of dat het niet erg is om deze met een kabel te verbinden aan de soundbar.

Aansluiting externe boxen

Waar een subwoofer vooral zorgt voor het bereiken van alle tonen, geeft het nog niet het volledige surround effect. Wanneer je dit wil wil bereiken is het dus belangrijk om erop te letten dat er naast een subwoofer ook andere externe boxen aangesloten kunnen worden.

Net zoals bij de subwoofer is het handig om van tevoren te bepalen waar je de externe speakers wil plaatsen en of je deze draadloos of met een snoer met de soundbar wil verbinden.

Geluidsaanpassingen

Bij sommige soundbars is het mogelijk de geluidsinstellingen aan te passen. Zo komen ze bijvoorbeeld met voorgeprogrammeerde programma’s voor muziek of film. Soms zijn dergelijke instellingen te bereiken met een meegeleverde afstandsbediening en bij andere soundbars is dit te regelen via een bijbehorende app en een Wifi netwerk.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een soundbar?

Nu je alles weet over de functies van een soundbar wil ik je nog graag wat toelichten over andere opties waar je op kunt letten wanneer je een soundbar gaat aanschaffen.

Geluid

Het geluid is waar het uiteindelijk allemaal om draait! Hou je van een diepe bas? Ga dan voor een soundbar met subwoofer. Wil je alleen de kwaliteit van je televisie geluid wat verbeteren? Dan is enkel een soundbar vaak al voldoende.

Ook zijn er verschillende opties voor het geluid zelf en kun je voor iedere soundbar nagaan welke opties deze ondersteunt. Denk aan Dolby Digital en DTS die gebruikt worden in de meeste televisie uitzendingen, DVD’s en Blu-rays.

Maar in het HD tijdperk zijn er een aantal functies bijgekomen! Zo zijn de geluidssoorten Dolby True HD en DTS-HD Master Audio ontstaan. Deze zijn afkomstig van de bestaande Dolby Digital en DTS bronnen, maar het geluid heeft een lagere compressie, waardoor deze veel beter is.

Ga dus na wat voor jou belangrijk is en filter de soundbars hierop om de mogelijkheden te verkleinen.

Design

Een soundbar maakt deel uit van je interieur. Of je hem nu aan de muur hangt of op de tv meubel plaatst, hij zal altijd in beeld staan. Want als je hem in een kastje stopt is de functie ervan helemaal weg!

Je wil dus een soundbar die mooi past bij jouw meubels en televisie. Ondanks dat de meeste soundbars in zwart uitgevoerd zijn, zijn er ook mogelijkheden voor andere kleuren zoals wit en grijs/zilver. Het zijn in ieder geval altijd neutrale kleuren.

Ook is er verschil in vorm. De ene soundbar is met vierkante hoeken afgewerkt, een andere soundbar heeft wat meer ronde vormingen aan de uiteinden. Het is maar net waar jij van houdt!

Formaat

Naast design, is ook het formaat belangrijk. Waar ga je de soundbar neerzetten? Of ophangen? Bepaal dit van tevoren om zeker te weten dat de soundbar die je uitzoekt ook daadwerkelijk past op de plaats die jij voor ogen had.

De 5 beste soundbars van 2020

Je weet inmiddels alles over soundbars! De functies, het aansluiten van externe boxen, waar je op moet letten tijdens de aanschaf enz. Toch, blijven er waarschijnlijk nog een heleboel soundbars over wanneer jij op jouw voorkeuren filtert. Daarom hieronder een lijstje met de 5 beste soundbars van 2020

 • Geschikt voor grotere ruimtes
 • 3D surround verwerking
 • Met meegeleverde subwoofer
 • subwoofer apart bedienbaar
 • Met meegeleverde losse speakers
 • Bluetooth verbinding
 • Werkt met de afstandsbediening van de televisie
 • Niet compleet hetzelfde als losse speakers
JBL Bar 5.1

Deze set met soundbar, subwoofer en afneembare speakers leveren een vermogen van maar liefst 510W. Dit is ruim voldoende om ook de grotere woonkamers te voorzien van prachtig geluid.

De subwoofer werkt met een draadloze verbinding. Je kunt deze dus neerzetten waar je maar wil en alleen in het stopcontact in te pluggen om deze te laten functioneren. De subwoofer is overigens apart bedienbaar, waardoor je het geluid goed kunt regelen.

Dit unieke systeem van JBL heeft twee speakers, die zowel aan de soundbar gekoppeld kunnen worden, maar ook los gebruikt kunnen worden. Deze speakers werken op batterij en kun je tijdens een bing sessie of muziekavond dus neerzetten waar jij maar wil. Met een batterijduur tot wel 10 uur weet jij dus zeker dat je kunt genieten van een heerlijk avondje. Daarna sluit je ze gewoon weer aan op de soundbar om ze op te laden, zo simpel kan het zijn!

De JBL Bar 5.1 is op de televisie aan te sluiten met behulp van HDMI Arc en ondersteunt alle 4K apparatuur. Daarnaast wordt de soundbar geleverd met muurbevestiging, waardoor je deze ook kunt ophangen.

  • Goede prijs-kwaliteit
  • Mooi design
  • Werkt zowel met als zonder bedrading
  • Bluetooth verbinding
  • Bediening met afstandsbediening van de televisie
  • Geen subwoofer
  • Geen Wifi
  • Geen HDMI
  LG SK1D

  Deze compacte alles-in-een soundbar van LG geeft een goede balans tussen mooi geluid en een diepe bas. Met behulp van de optische kabel kun je deze aansluiten op de televisie en vervolgens met de afstandsbediening van je televisie bedienen.

  Het is niet mogelijk externe boxen of een subwoofer aan te sluiten, maar deze soundbar is een geweldig optie voor een leuke prijs om het geluid dat uit jouw televisie komt een heel eind te verbeteren!

  Met behulp van een bluetooth connectie kun je de LG SK1D soundbar ook als box gebruiken om muziek van jouw telefoon te luisteren. Door de bluetooth stand-by functie komt de box tot leven zodra jij je telefoon verbindt en muziek op zet.

  Deze elegante soundbar is slechts 95 centimeter breed en een mooie toevoeging aan jouw interieur.

   • Draadloos op televisie aan te sluiten
   • Inclusief draadloze subwoofer
   • Meerdere geluidsmodi
   • Bluetooth verbinding
   • Wifi verbinding
   • Geen koptelefoon aansluiting
   Samsung HW-Q60T

   Het grootste voordeel van deze soundbar van Samsung is dat deze draadloos aan de televisie verbonden kan worden, waardoor er geen kabels over de muur of televisiemeubel lopen. De Samsung HW-Q60T wordt geleverd met een bijbehorende afstandsbediening, maar is ook te bedienen met de afstandsbediening van je televisie.

   Doordat de Samsung HW-Q60T soundbar zowel aan de voorkant als aan de bovenkant een box heeft, weerkaatst het geluid via het plafond door de hele ruimte. Hierdoor ontstaat een surround effect. Met de bijgeleverde draadloze subwoofer wordt dit nog eens versterkt.

   Dankzij Samsungs Acoustic Beam technologie loopt het geluid gelijk met elke beweging op uw TV. Door een van de vooraf ingestelde geluidsmodi te kiezen heb je altijd geoptimaliseerd geluid. Kies de filmmodus wanneer je film kijkt of de game mode die het geluid voor iedere speelsessie optimaliseert. 

   Met behulp van bluetooth kun je ook gemakkelijk muziek luisteren vanaf je telefoon. Deze soundbar geeft zelfs de mogelijkheid voor multiroom. Je kunt dus meerdere boxen aansluiten en deze in verschillende kamers hangen om overal hetzelfde geluid te hebben.

    • Compact ontwerp
    • Ingebouwde subwoofer
    • Bluetooth verbinding
    • Goede prijs-kwaliteit verhouding
    • Geen Wifi
    • Geen Aux aansluiting
    Sony HT-SF200

    Wil jij ook zo graag goed geluid, maar geen externe subwoofer in je woonkamer plaatsen? Dan is deze Sony HT-SF200 soundbar de ideale oplossing! Met de ingebouwde subwoofer die het geluid via de achterkant van de soundbar verspreid, weerkaatst het via de muren rondom, waardoor een surround geluid wordt nagebootst.

    Het compacte formaat is uniek voor een soundbar met een ingebouwde subwoofer. Met slecht 53 centimeter in lengte valt deze soundbar bijna niet op. Met de meegeleverde beugels is deze ook aan de muur te bevestigen.

    Deze soundbar van Sony kan ook als box gebruikt worden door deze met behulp van bluetooth met je telefoon te verbinden. Zo kun je genieten van prachtig geluid terwijl je luistert naar de muziek vanaf jouw mobiel.

     • Surround systeem
     • Prachtig geluid
     • Goede prijs-kwaliteit
     • Wifi verbinding
     • NFC verbinding
     • Bluetooth verbinding
     • Eenvoudig in gebruik
     • Display boven op soundbar
     Samsung HW-Q950A

     Deze Samsung HW-Q950A soundbar wordt geleverd met een subwoofer en twee externe boxen, waarmee je een volledig surround systeem kunt creëren. Hierdoor voelt het alsof je echt in de film zit of bij een concert aanwezig bent. Daarnaast bevat de soundbar een ingebouwde spraakassistent; Alexa. 

     Deze set van Sony is erg gebruiksvriendelijk met kleurcodes voor de bekabeling, zo kun je al binnen enkele minuten genieten van dit systeem. Met behulp van bluetooth en WiFi kun je ook muziek vanaf je telefoon luisteren. De NFC-verbinding maakt het mogelijk je telefoon met ‘one-touch’ te verbinden. 

     De 3-kanaals soundbar, de subwoofer en de mooi gedesignde achterspeakers voorzien je van waar bioscoopgeluid. En met een vermogen van 600W weet je zeker dat je het volume nog een tandje hoger kunt zetten!


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.