Beste webcams uit de test van Razer, Logitech en Trust

Beste webcams van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 15 augustus 2022

Op zoek naar een goede webcam voor thuis, werk of voor andere professionele doeleinden? Deze koopgids helpt je met het kiezen van de beste webcam voor jouw situatie? Wat is de beste koop en waar let je op met het kiezen van een webcam van kwaliteit?

Zeker nu we allemaal meer op afstand werken of naar school gaan, zijn webcams onmisbaar. Maar ook als je wil videobellen met familie of vrienden, veel streamt of video’s opneemt voor Youtube, kun je haast niet zonder externe webcam. Gebruik je een desktop, dan heb je er sowieso één nodig. Maar ook bij een laptop zijn de ingebouwde webcams meestal alleen genoeg als je één keer per maand met familie op Skype zit en meer niet. In deze koopgids helpen we je met het kiezen van een goed model, of je nou games gaat streamen of een webcam zoekt voor Microsoft Teams of Zoom. Waar let je op bij de aanschaf en wat zijn de beste modellen uit de test, hieronder het advies van de expert.

Beste koop van 2024
Logitech C270
Webcam voor opnemen van video’s met hoge kwaliteit

Logitech C270

  • 720p HD voor superscherpe video’s
  • snelle verbinding voor videoconferencing met topkwaliteit
  • 3 MP, neemt dus ook scherpe foto’s

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Logitech C270
Beste koop

Logitech C270

Onze favoriete webcam voor het opnemen van video's met goede kwaliteit
Logitech C920s

Logitech C920s

Topkwaliteit webcam voor haarscherp opnemen
Trust Spotlight Pro

Trust Spotlight Pro

Goede webcam voor dagelijks videobellen zonder veel uit te geven.
Webcam Full HD
Budget

Webcam Full HD

Goedkoop, maar met een wisselende reputatie met een Full HD resolutie

Wat is een webcam?

Een webcam is een camera die je kunt verbinden aan je computer, of het nou een laptop of desktop is. Meestal gaat dit via USB, al kun je ook voor een Bluetooth-camera kiezen. Doordat de camera los staat van je computer, kun je deze precies zo positioneren als je wilt, wat vooral fijn is als je bijvoorbeeld streamt of video’s opneemt.

Daarnaast is de kwaliteit van een webcam meestal veel beter dan van de ingebouwde webcam in een laptop, en is de video-verbinding via je computer aanzienlijk stabieler en betrouwbaarder dan via je smartphone. De meeste webcams hebben een ingebouwde microfoon, die ook beter is dan de ingebouwde microfoon van de gemiddelde laptop. Maar als je professioneel video’s gaat opnemen, is het meestal een goed idee een webcam én een goede microfoon te kopen.

Waar ga je de webcam voor gebruiken?

Voordat je een webcam kiest, is het goed na te denken waar je deze voor wilt gaan gebruiken. Ga je alleen vaak videobellen met familie en vrienden, dan hoef je niet per sé te investeren in topkwaliteit.

Ga je ook videoconferencing doen voor werk of school, dan is een redelijke kwaliteit belangrijk, maar hoeft de webcam bijvoorbeeld niet per sé los te kunnen staan. Ga je streamen, video’s voor YouTube maken of les geven, dan wil je echt goede kwaliteit video kunnen opnemen en versturen, en wil je ook dat je de webcam overal neer kunt zetten, zeker als je bijvoorbeeld muziekles geeft.

Waar moet je op letten bij het kopen van een webcam?

Bij het kopen van een webcam is het vooral belangrijk na te denken over waar je deze voor gaat gebruiken, en hoeveel geld je er natuurlijk voor over hebt. Voor een paar tientjes heb je al een prima externe webcam, maar echt goede kwaliteit kost wel wat meer dan dat.

Daarnaast zijn er nog een paar aspecten waar je op kunt letten tijdens het zoeken naar de juiste webcam.

1. Kwaliteit: de resolutie van de webcam

Allereerst natuurlijk de kwaliteit. Dit wordt meestal weergegeven in megapixel (MP), maar dat geldt eigenlijk alleen voor stilstaande beelden (foto’s). Het voornaamste waar je op moet letten is de resolutie (zoals 720p bij ingebouwde camera’s) en frames per second (fps). Over het algemeen geldt: duurder = hogere resolutie.

Bij de meeste ingebouwde webcams in laptops is dit 0.9 MP, en rond de 720p bij 30 fps. Voor een goede externe webcam wil je een resolutie van 720 HD, maar nog liever 1080p als je echt professionele video’s gaat opnemen of streamen. Bedenk hierbij dat een video van bijvoorbeeld 4K (studiokwaliteit) zelden zo bekeken wordt, zeker op YouTube, omdat mensen dan te lang moeten bufferen. Het verschil tussen bijvoorbeeld 2K en 4K is ook niet zo significant als tussen 720p en 1080p. Bekijk het verschil maar eens.

Mocht je nu denken, hé, mijn smartphone heeft een betere resolutie: die kun je zeker ook gebruiken als webcam, als je een beetje handig bent met het instellen van je mobiel en computer. Het grote nadeel is natuurlijk dat je daarna wel elke keer je smartphone goed neer moet zetten, en ondertussen niet meer ergens anders voor kunt gebruiken.

Als je dus één keer video wilt opnemen is dat prima, maar ga je het vaker doen dan is een losse webcam een investering die zich snel terugbetaalt.

2. Webcam met belichting

Waar je vooral het verschil in kwaliteit tussen je ingebouwde webcam en een aparte webcam ziet, is op de moment dat het licht in je kamer niet ideaal is. Bijvoorbeeld licht van één lamp met veel schaduwen, of in het algemeen te weinig licht. Bij een ingebouwde camera zie je dan snel al niks meer. Een aparte webcam daarentegen kan hier meestal voor compenseren, zodat je toch beeld blijft houden. In onze aanbevelingen hieronder noemen we ook nog een camera met ingebouwde LED’s, zodat je optimaal belicht wordt.

Hoe lichtgevoelig een webcam is wordt soms wel genoemd, maar is moeilijk te vergelijken voor niet-experts. Het is daarom beter te letten op wat andere gebruikers zeggen, of te kijken of de webcam een speciale functie hiervoor biedt.

3. Gezichtsveld en kijkhoek

Als laatste is een belangrijk aspect het gezichtsveld van een camera. Dit geeft aan hoeveel van het beeld er opgenomen wordt. Vergelijk het met een normaal mens: als mens heb je een kijkhoek van ongeveer 160 graden, je ziet dus haast alles wat zich voor je bevindt. Bij een camera is dat meestal veel minder, omdat je anders een ‘fisheye’ effect krijgt, zoals bij de GoPro.

Een geïntegreerde webcam heeft meestal een kijkhoek van tenminste 75 graden. Ga je vaker video’s opnemen met meerdere mensen, videoconferencing doen, of wil je bijvoorbeeld met een instrument op de video, dan kun je beter letten op een grotere kijkhoek. Voor professionele videoconferencing is dit meestal meer richting de 120 graden, voor gewone video’s kom je met 80 graden al een heel eind.

Conclusie: resolutie van de webcam is zeer belangrijk

Bij het zoeken naar een webcam komt het er meestal op neer dat een duurdere webcam een betere resolutie geeft. Je moet dus vooral bedenken hoe goed je resolutie moet zijn: voor af en toe videobellen is je ingebouwde webcam prima, voor regelmatige professionele afspraken voor video wil je minimaal 720p.

Ga je regelmatig (professioneel) video’s opnemen of streamen, dan is 720p HD wel het minimum, maar kun je nog beter investeren in 1080p, met het bijbehorende prijskaartje.

De beste webcams uit de test

Bij het zoeken naar de beste webcams moet je vooral nadenken wat je er mee wilt gaan doen. Als je snel een goedkope webcam zoekt, kun je de 1080p budget-webcam proberen die we hieronder aanraden. Dit is wel een gokje, kwaliteit is zeker niet gegarandeerd.

Een beter instapmodel is de Logitech C270HD, die duidelijk kwaliteit biedt, zonder dat je meteen de hoofdprijs betaalt. Goedkoop is deze zeker niet, maar hiermee kun je dan ook prima video’s opnemen. In dezelfde categorie kun je ook kiezen voor de Trust Spotlight Pro, die iets lagere beeldkwaliteit heeft, maar met de ingebouwde lampen vooral erg handig is als je vaak op een slecht verlichte kamer videobelt of video’s opneemt.

Verdien je echt je geld met streams of video’s op YouTube of een ander platform, dan is de Logitech 920s Full HD de optie die de hoogste kwaliteit biedt. Daar zit zeker een prijskaartje aan, maar je zult dan ook video’s kunnen opnemen die niet van een studio te onderscheiden zijn.

  • 720p HD voor superscherpe video’s
  • snelle verbinding voor videoconferencing met topkwaliteit
  • 3 MP, neemt dus ook scherpe foto’s
Beste koop
Logitech C270

Webcam voor opnemen van video’s met hoge kwaliteit

Of je nou wilt videobellen met topkwaliteit of video’s wilt opnemen die goed genoeg zijn voor YouTube of online cursussen, de Logitech C270-HD is een goede keus. Met 3 megapixels kun je haarscherpe foto’s maken, maar vooral het 720p HD videoformat is de hoofdreden om deze webcam te kopen. Hiermee maak je video’s die scherp genoeg zijn om op YouTube te zetten, in online cursussen of streams te gebruiken.

Het is nog geen studio-kwaliteit, maar zeker voldoende voor de meeste toepassingen, ook zakelijk. Het enige nadeel is dat de Logitech C270-HD zo handig is, dat erg veel mensen deze (willen) hebben, waardoor de voorraad niet altijd afdoende is.

    • Full HD 1080p, topkwaliteit
    • Dubbele microfoon
    • Ruim gezichtsveld
    • Lenskapje
    • 15 MP
    Logitech C920s

    Topkwaliteit webcam voor haarscherp opnemen

    Alhoewel het onderscheiden van de Logitech producten soms wat lastig is door de weinig omschrijvende namen, is de C920s HD duidelijk van hogere kwaliteit dan de C270 HD. Zo kun je hiermee beelden opnemen in 1080p Full HD en foto’s nemen met 15 megapixel, dus nog aanzienlijk hogere kwaliteit dan het goedkopere broertje.

    Deze beelden zijn echt nauwelijks van studiokwaliteit te onderscheiden, en veel mensen zullen je video’s, streams, cursussen of lessen niet eens op deze kwaliteit (kunnen) bekijken. Vooral nuttig dus als je op zoek bent naar een webcam om video’s op te nemen of te streamen: voor alleen videobellen is de kwaliteit van deze webcam eigenlijk onnodig hoog, en daarmee de prijs dus ook. Naast de hoge beeldkwaliteit zitten er twee ingebouwde microfoons in de Logitech 920s HD, waarmee je dus ook goed het geluid opneemt.

    Het ingebouwde lenskapje is altijd een prettig idee om je eigen privacy te kunnen beschermen, wanneer je even níet op wilt nemen. Met een gezichtsveld van 78 graden pas je ook met meerdere mensen of bijvoorbeeld met een instrument goed op de camera, waarbij ook ingebouwde functies zoals lichtcorrectie en autofocus extra handig zijn.

    Kortom, ga je niet alleen maar videobellen, maar video’s opnemen of streamen wil je je kijkers echt goede kwaliteit kunnen bieden, dan is de Logitech 920s – HD een perfecte keus voor jou.

      • Goede prijs-kwaliteit
      • Dimbare LEDs voor betere belichting
      • 1.3 MP
      • Niet de hoogste kwaliteit
      Trust Spotlight Pro

      Moet je regelmatig videobellen, maar ga je niet per sé video’s opnemen, dan is de Trust Spotlight Pro ideaal. Zeker als je regelmatig Skypet met mensen in een andere tijdzone waardoor het bij jou al donker is, zijn de LEDs die je gezicht verlichten echt ideaal om een helder beeld te geven.

      Aan de andere kant is de webcam niet goed genoeg om video’s van topkwaliteit mee op te nemen, maar daar is de prijs dan ook naar. De webcam bevat een ingebouwde microfoon en zowel een clipje als pootjes, dus je kunt de Trust precies zo neerzetten als je wilt. Kortom, als je op zoek bent naar een goede webcam om betrouwbaar mee te kunnen videobellen op elk moment van de dag, dan is de Trust Spotlight Pro ideaal, en ook af en toe een video opnemen kan prima.

        • Beeld van goede kwaliteit op 1080p
        • Merkloos, daardoor erg goedkoop, maar niet al te betrouwbaar
        • Eenvoudig aan te sluiten
        • Geen merk, en dus geen garantie
        • Kwaliteit van het geleverde product wisselt
        Budget
        Webcam Full HD

        Deze Full HD – 1080p webcam heeft geen merk, en is momenteel één van de goedkoopste en best verkrijgbare webcams. Helaas hoort daarbij dan ook het nadeel: de webcam heeft nogal veel ‘maandag-modellen’ die slecht werken, of waarbij echt een andere webcam dan besteld wordt geleverd. Maar als je het originele model krijgt, heb je voor een koopje prima kwaliteit, al verwacht ik dat deze geen jaren mee zal gaan. Het is dus een ideale oplossing als je nú een webcam nodig hebt, op zoek bent naar een koopje, en het risico aandurft.

          Waar wordt een webcam voor gebruikt?

          Een webcam is een elektronische gadget die in de meeste laptops te vinden is, maar ze worden ook als los apparaat verkocht voor computers. Een webcam kan beelden opnemen en wordt vaak gebruikt voor videobellen en conference calls.

          Wat is een goede resolutie voor een webcam?

          Zowel 720p en 1080p is een vrij standaardresolutie voor een fatsoenlijke webcam, maar als je de beeldkwaliteit echt wilt verhogen (of je frame wilt kunnen bijsnijden en scherp houden), wil je een 4K-webcam. De framerate heeft ook invloed op hoe vloeiend de videobellen eruitzien, hier raden we 30 frames per seconde of 60 fps voor aan.

          Welke webcam is geschikt om mee te streamen?

          Als je jouw webcam beelden wil streamen op een platform zoals Twitch, dan is een goede kwaliteit van groot belang. We raden aan om te kiezen voor een model dat 1080p ondersteunt met een framerate van 60 frames per seconde. Zeker als je jouw games op 60fps streamt, dan is het aan te raden om ook te kiezen voor een webcam die 60 fps ondersteunt. De Logitech C920 is voor streamers een populaire keuze als webcam.


          Reacties

          Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

          Geef een reactie:

          Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.