Beste microfoon

De beste microfoons voor streamen, gamen, podcasts & meer

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 december 2021

Als je echt je stem wilt laten horen, heb je een microfoon nodig. Nu steeds meer mensen hun geld verdienen vanuit huis, hetzij via thuiswerken, vloggen of thuis muziek opnemen, wordt het steeds belangrijker om goed geluid op te kunnen nemen. De ingebouwde microfoon van de meeste laptops is prima voor af en toe een Skype-gesprek met familie, maar eigenlijk niet goed en betrouwbaar genoeg voor regelmatig gebruik.

Ook voor muziek-optredens en opnames of wanneer je af en toe spreekt voor groepen is het handig om een goede microfoon te hebben die je kan versterken of opnemen.

In deze koopgids zet ik voor je op een rijtje wat voor microfoon voor welk moment handig is en wat de betere microfoons in elk segment zijn. Maar voordat we daarmee beginnen moet je eerst goed nadenken over waar je de microfoon voor nodig hebt: wil je zang gaan opnemen? Vloggen of andere video’s inspreken? Wil je dat buiten of alleen binnen doen? Wil je streamen of online cursussen gaan maken van professionele kwaliteit? Of zoek je een microfoon om je stem te versterken bij het spreken voor groepen of straatoptredens? Zeker nu groepen over een groter gebied verspreid moeten zijn kun je dan niet zonder versterker.

Beste koop van 2024
Blue Yeti Snowball Ice
Beste microfoon met party speaker

Blue Yeti Snowball Ice

 • Goede kwaliteit
 • Juiste prijs-kwaliteit verhouding
 • Skype-gecertificeerd voor gegarandeerde kwaliteit
 • Mooie retro styling

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Blue Yeti Snowball Ice
Beste koop

Blue Yeti Snowball Ice

Onze favoriete microfoon van Yeti. Klein, juist geprijsd en heldere audio maakt het een populaire keuze voor streamen, gamen en podcasts.
Trust GXT 252 Emita USB Studio Microfoon

Trust GXT 252 Emita USB Studio Microfoon

Beste keuze microfoon voor kraakhelder streamen
Speedlink Pure Desktop Voice
Budgetkoop

Speedlink Pure Desktop Voice

De beste keuze voor een goedkope microfoon die jouw stem toch een stuk helderder laat klinken.
Tronios Microfoon met standaard

Tronios Microfoon met standaard

Een goede keuze als je regelmatig optreed dankzij de degelijke audio-prestaties en de verstelbare standaard van 1 en 2,2 meter.
Just Sing! Bluetooth karaoke set

Just Sing! Bluetooth karaoke set

Onze keuze als je een complete set zoekt. Geschikt voor een feestje dankzij de 2 microfoons, speakers en alles wat je nodig hebt om te starten.

Wat is een microfoon?

Een microfoon neemt geluid op, en stuurt dat door naar een volgend apparaat: als je opneemt op je laptop is dat je laptop, maar het kan ook direct naar een versterker zijn. Microfoons kunnen op verschillende manieren werken. Voor binnen is de zogeheten condensator-microfoon de serieuze standaard.

Wanneer is welke microfoon het handigst?

Zoals ik eerder al zei moet je zelf goed nadenken waar je een microfoon voor nodig hebt, en in wat voor ruimte je deze gaat gebruiken. Als je je vlogs gaat opnemen in een rumoerig klaslokaal heeft een topkwaliteit microfoon weinig zin, want die gaat dan ook de gesprekken van de mensen om je heen opnemen. Aan de andere kant heeft het weinig zin om een eenvoudige externe microfoon te kopen als je je eigen zang op wilt gaan nemen: dan wil je immers kunnen staan, én goede kwaliteit te horen krijgen.

Als je de microfoon veel buiten wilt gaan gebruiken voor bijvoorbeeld het filmen van sporten of interviews op straat, dan kun je het beste een microfoon kiezen die je op je camera kunt monteren.

En wanneer je juist alleen je stem wilt versterken, maar vaak op verschillende plekken bent, en geen honderden euro’s wilt uitgeven aan een moeilijk en kwetsbaar systeem met versterkers en kabels, kan een party-speaker of zelfs karaokeset de beste  oplossing voor je zijn.

Microfoon voor thuiswerken via Skype, streamen en gamen

Bedrade microfoon voor vlogs, videogesprekken en cursussen

Als je vaak achter je computer een microfoon nodig hebt, kun je het beste voor een bedrade microfoon gaan. Deze plug je eenvoudig in via USB. Als je vaak videogesprekken voert voor je werk kom je goed weg met een wat goedkopere microfoon. Hierdoor zal er minder ruis en bijvoorbeeld getyp te horen zijn tijdens gesprekken, en het praat ook prettiger.
Maar wanneer je bijvoorbeeld cursussen wilt inspreken, webinars geeft, vlogs wilt opnemen of wilt streamen, is het meestal verstandig wat meer geld uit te geven.

Zeker als je echt je geld online verdient betaalt de investering zich snel terug. Het is voor mensen die je filmpjes kijken of je audio horen veel prettiger om te luisteren als je opneemt op een kwalitatieve microfoon. Bij bijvoorbeeld online cursussen, voice overs of wat serieuzere vlogs geeft een goede microfoon ook een serieuzere uitstraling qua beeld. Overigens betekent dat niet meteen dat je honderden euro’s uit moet geven: als je onze tips hieronder volgt heb je onder de honderd euro geluid van studiokwaliteit.

Let er op dat als je geluid op gaat nemen, het voor de luisteraar ook prettig is als er überhaupt weinig achtergrondgeluid is. Dus zoek een stille kamer, en hang wat extra gordijnen op of leg tapijten neer voor extra demping en minder echo.

Microfoon kiezen voor zang en muziek

Microfoon voor het opnemen van zingen en muziek

Waar het hiervoor ging over een microfoon voor het opnemen van gesprekken, is het opnemen van zang en muziek net wat anders. Je gebruikt dan immers een veel groter bereik, en je wilt dat elke toon variatie wordt geregistreerd. Zeker als je ook een instrument wilt opnemen, heb je wat andere eisen dan een stem microfoon. Daarnaast staat de microfoon meestal niet op je bureau, maar op een goede standaard zodat je kunt staan. Verder moet je erover nadenken of de microfoon vooral is om je muziek op te nemen, of te versterken.

Voor het opnemen kun je het beste een specifieke zangmicrofoon nemen. Maar als je regelmatig optreedt voor kleine gezelschappen, kan het een beter idee zijn om een kleine karaokeset te kopen. Natuurlijk krijg je daar geen professionele kwaliteit geluid uit, maar het is vaak wel genoeg voor kleinere optredens als hobbyist. En je bent niet meteen een kapitaal kwijt aan een complex versterkingssysteem (inclusief een halve techniekcursus).

Microfoon kiezen voor karaoke en feestjes

Microfoon voor groepen, karaoke & feestjes

Wanneer je vooral een microfoon zoekt om je stem te versterken in plaats van op te nemen, kan een kleine karaokeset of zelfs een mobiele karaokeset een goede oplossing zijn. De mobiele variant is vooral handig als je vaak op straat optredens doet of op locatie toespraken houdt of lezingen organiseert. Zo zijn er sets op batterij, die prima kwaliteit geven. De gewone karaokeset moet altijd op de stroom kunnen, en kost iets meer spierkracht. Daar staat natuurlijk een betere kwaliteit geluid tegenover.

Als je dus toch altijd binnen bent voor bijvoorbeeld lezingen of cursussen, is dit een eenvoudige manier om zeker te weten dat er geluidsversterking is. En als je de juiste set kiest zoals we hieronder aanraden, is het amateuristische gedoe met stekkers die niet op elkaar passen of oneindig lang kosten om op te zetten ook meteen verleden tijd.

Waar moet je op letten bij het kopen van een microfoon?

Bij het kopen van een microfoon hangt er dus veel af van waar je de microfoon voor gaat gebruiken. Uiteraard is de prijs ook altijd belangrijk. Maar als je de microfoon voor professionele doeleinden gaat gebruiken, is het echt een investering waard. Voor een paar tientjes ben je al een heel eind op weg, en al snel wil je nooit meer terug.

Dit zijn de vijf punten die belangrijk zijn voor het uitkiezen van de beste microfoon voor jouw situatie.

Verbinding: bedraad of draadloos?

Allereerst is het belangrijk na te denken over hoe je verbinding wilt maken met de microfoon. Voor toespraken heb je het liefst een volledig draadloze microfoon, aan je bureau is juist een bedrade microfoon het beste. Als je de microfoon vaak aan een laptop hangt vind je het misschien makkelijker om Bluetooth te gebruiken. Let er wel op dat dat wel ook sneller kleine storingen en vertragingen kan geven dan bedraad. Als bedraad voor jou praktisch kan, is dat dus altijd de beste mogelijkheid.

Frequentiebereik voor zang en muziek

Het frequentiebereik is vooral belangrijk als je de microfoon wilt gaan gebruiken voor muziek. Voor alleen spraak is het belangrijkste een bereik tussen de 100 Hertz (lage tonen) tot 8000 Hertz (hoge tonen). Een goede microfoon gaat daar meestal al snel onder en boven en heeft dus een groter bereik. Als je de microfoon alleen gaat gebruiken voor spraak zul je daarin bijna geen verschil merken. Maar wanneer je ook instrumenten gaat opnemen is het belangrijk hierop te letten en is een groter bereik echt nodig: denk tenminste aan een bereik van 50 Hertz t/m 15.000 Hertz.

Richtingsgevoeligheid

Een andere overweging is de richtingsgevoeligheid van een microfoon. Meestal staat dit direct vermeld als belangrijk aspect. Er zijn grofweg drie keuzes: “omnidirectioneel”, “unidirectioneel” of “bidirectioneel”. Dat betekent op volgorde dat het geluid van alle kanten opgenomen wordt, van één kant, of twee kanten. De laatste zie je zelden bij de microfoons waar we het hier over hebben.

Als je graag buiten vlogs wilt opnemen zul je ook wat achtergrond willen, en bij het opnemen van instrumenten wil je dat de klank van het hele instrument wordt opgenomen. Ook als je bijvoorbeeld interviews voor podcasts doet komt het geluid vaak van meerdere kanten. Dat betekent dus een keuze voor omnidirectioneel. Als je daarentegen alleen achter een bureau spraak gaat opnemen, wil je juist zo weinig mogelijk richtingen opnemen(dus niet de kat van de buren), en kies je voor een unidirectionele microfoon.

Accessoires: kabels, standaarden en pop-filters

Als laatste zijn er nog wat accessoires die je bij een microfoon kunt kopen. Dat is bijvoorbeeld een kabeltje bij een draadloze microfoon. Of verschillende standaarden, vooral voor zingen (want je wilt graag staan) en muziek maken. Maar ook als je games streamt wil je misschien geen microfoon tussen jou en je toetsenbord hebben staan.

Een pop-kapje of pop-filter helpt om te voorkomen dat je te dicht bij de microfoon praat en “plofgeluiden” voor lelijke storinkjes zorgen. En je kunt ook  nog zo’n gekke stofkap, of windkap voor kenners, kopen als je vaak buiten opneemt en geen wind in je microfoon wilt hebben.

Conclusie

Zoals bij veel producten is het ook bij het kopen van een microfoon belangrijk na te denken waar je deze voor gaat gebruiken. Een zangmicrofoon voor professionele opname heeft andere eisen dan een microfoon voor het opnemen van blogs buiten.

Over het algemeen geldt ook hierbij dat een duurdere microfoon betere kwaliteit biedt. Maar als je alleen goed hoorbaar wilt zijn tijdens je videogesprekken, kun je een prima microfoon voor een tientje kopen, die meteen aanzienlijk beter is dan de ingebouwde microfoon van je computer. Mocht je vaker geluid opnemen, zoals voor streamen, vlogs of cursussen, dan kun je beter iets meer geld uitgeven. Maar dan nog kun je onder de honderd euro een echt goede microfoon kopen, die dicht bij studiokwaliteit komt (en er goed uitziet op de stream).

5 beste microfoons voor verschillende doelen

Als je geen idee hebt waar je moet beginnen met zoeken naar de juiste microfoon voor jou, hebben we een lijst voor je samengesteld met de beste microfoon per doel. Natuurlijk letten we hierbij op een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Zo vind je hier de Max-karaokeset ‘Sing Along’ als je op zoek bent naar een microfoon ter versterking bij (zang)optredens of cursussen. Een alternatief daarvoor is de Caliber HPG517BT microfoon met partyspeaker die een accu heeft, waardoor je minder afhankelijk bent van stroom. Handig als je overal en nergens optreedt.

Daarnaast hebben we drie microfoons voor thuis. Allereerst de eenvoudige Speedlink Pure Desktop Voice microfoon als je alleen goed verstaanbaar wilt zijn tijdens videogesprekken. Vrij goedkoop, maar verwacht dan ook geen opname kwaliteit. Als je daarnaar op zoek bent kun je het beste beginnen bij de Blue Snowball Ice microfoon, die echt bekend staat als microfoon voor streaming, maar ook goed te gebruiken is als microfoon om cursussen, video-overs en vlogs mee op te nemen. En er trouwens ook gaaf uitziet.

Ben je echt op zoek naar een microfoon van topkwaliteit voor gaming, streams of podcasts, kijk dan naar de Trust GXT 252 Emita. Hiermee krijg je hoogwaardige opnames voor professionele cursussen of als je je geld kunt of gaat verdienen met vlogs, video’s of streams. Er zit al een pop-filter bij, ideaal.

Als laatste de Tronios microfoon met standaard, handig voor als je vooral thuis zang of muziek wilt opnemen. Goede kwaliteit, zonder dat je meteen de hoofdprijs betaalt.

 • Goede kwaliteit
 • Juiste prijs-kwaliteit verhouding
 • Skype-gecertificeerd voor gegarandeerde kwaliteit
 • Mooie retro styling
 • Geen pop-filter inbegrepen
Beste koop
Blue Yeti Snowball Ice

Als je serieus op zoek bent naar een microfoon van goede kwaliteit, is de Blue Microphones Snowball iCE Streamingmicrofoon het antwoord. Hiermee krijg je kraakheldere opnames voor cursussen, YouTube video’s of vlogs. Maar ook als je bijvoorbeeld webinars geeft, streamt via Twitch of veel voor je werk op Skype zit, biedt deze microfoon door de bedrading een storingsloze verzending.

Zelfs in zo verre dat de Snowball gecertificeerd is voor Skype om gegarandeerd goede geluidskwaliteit te versturen. Je betaalt je nog niet meteen blauw aan de Blue Microphones, maar krijgt wel een product dat ook best gezien mag worden vanwege de retro styling. Ik kan je wel aanraden om er direct een pop-filter bij te kopen tegen “plof”-klanken. Als je toch een goede microfoon koopt is dat wel zo handig.

De Snowball is een populair product, dus hij is al uitgebreid voor je getest. En iedereen is er enthousiast over. Met deze microfoon kun je goed wegkomen als je je geld verdient of wilt verdienen door middel van opnames, of dat nou via streaming of video’s is. Ook zang neemt deze microfoon goed op, al zul je op een gegeven moment over willen stappen naar een gespecialiseerde zangmicrofoon met standaard (of er een standaard bij willen kopen).

Let er op dat het een unidirectionele microfoon is, dus niet geschikt om interviews op te nemen. Daarnaast is even goed neerzetten zodat je toetsaanslagen niet te horen zijn wel belangrijk.

Kortom, een perfect instapmodel als je van plan bent goede opnames te gaan maken.

  • Topkwaliteit opnames
  • Groot bereik voor zowel stem als muziek
  • pop-filter inbegrepen
  • Wordt geleverd in stevige flightcase
  • Ziet er goed uit
  Trust GXT 252 Emita USB Studio Microfoon

  Voor mensen die op zoek zijn naar een microfoon van topkwaliteit, is de Trust GXT 252 echt de ideale keuze. Zeker prijzig ten opzichte van de andere microfoons in deze lijst, maar nog altijd heel goed betaalbaar. En voor dit geld krijg je echt een microfoon van studiokwaliteit.

  De topkwaliteit zie je terug in het feit dat aan elk detail en accessoire is gedacht, van een goede pop-filter tot stevige flightcase als je bijvoorbeeld naar mensen toe gaat voor opnames. Het bereik loopt van 18 Hertz tot 21000 Hertz, wat al iets zegt over de kwaliteit. Met deze microfoon kun je dus ook goed hoogwaardige muziekopnames maken, zowel van zang als instrumenten.

  Ook voor professionele streamers, YouTubers of online werkende leraren is deze microfoon precies wat je luisteraars willen. Perfecte, kraakheldere kwaliteit, en ook als de microfoon in beeld staat is dat prima, want hij ziet er professioneel uit.

  Logisch, want dit is ook echt een professionele microfoon, maar dan zonder het professionele prijskaartje.

   • Goedkope keuze als microfoon
   • Zeer goed geprijsd
   • Aanzienlijke verbetering van een ingebouwde microfoon
   • Geen ruis
   • Geen kraakhelder geluid
   • Niet geschikt voor opnames
   Budgetkoop
   Speedlink Pure Desktop Voice

   De Speedlink Pure Desktop Voice is de ideale microfoon als je op zoek bent naar een betere kwaliteit van bijvoorbeeld videogesprekken. Voor eenvoudige opnames of gaming via Discord is deze bureau microfoon ook zeker goed genoeg. Doordat de microfoon extern en bedraad is, is deze nagenoeg storingsvrij, wat wel zo fijn is tijdens gesprekken. Tegelijk is het een erg eenvoudig model, en dus niet geschikt voor serieuze opnames.

   Kortom, een prima instapmodel als je op zoek bent naar een goedkope microfoon die goed genoeg is voor videogesprekken.

    • Prima prijs-kwaliteit
    • Ideale standaard, makkelijk te verstellen
    • Perfect voor toespraken of zangers
    • Minder geschikt voor opnemen instrumenten
    Tronios Microfoon met standaard

    De Tronios microfoon met standaard is ideaal als je regelmatig optreedt als zanger(es) of toespraken houdt of organiseert. De standaard is stevig en makkelijk te verstellen tussen 1 en 2.2 meter. Dus of je nou zit en gitaar speelt of een staande reus bent, deze microfoon kan iedereen bedienen. De kwaliteit is ook zeker goed, al moet je wel bedenken dat dit een instapmodel is.

    Het bereik loopt van 50 Hertz tot 15.000 Hertz. Genoeg bereik voor spraak en zang, en ook voor de meeste instrumenten prima, maar sommige hoge of lage noten kunnen wegvallen op specialistische instrumenten. Voor het begin van je carrière als ster is dit echter meer dan genoeg. En omdat je als beginnende ster nog alles zelf moet dragen, is de inbegrepen draagtas ook onmisbaar.

     • Microfoon is eenvoudig aan te sluiten op de speakers
     • Goede prijs-kwaliteit verhouding
     • Twee draadloze microfoons
     • Extra goed voor zangers
     • Complete set om direct te starten
     Just Sing! Bluetooth karaoke set

     Als je op zoek bent naar een microfoon ter versterking, is deze set van Fenton ideaal. De microfoons (twee!) zijn eenvoudig aan te sluiten op de speakers, dus als je regelmatig optredens of toespraken geeft, ben je eindelijk van het gedoe op locatie af. En dat voor een zacht prijsje. Het is een karaokeset, en dus ook goed geschikt voor zangers. Bij de complete set horen:

     • Twee draadloze microfoons: handig voor een duet, of meerdere sprekers
     • Een versterker waarmee je eenvoudig extra apparaten kunt aansluiten en 10m kabel
     • Twee SL8 luidsprekers van 200 Watt per stuk, waarmee je een leuk feest kunt bedienen

     Compleet genoeg, met flink wat vermogen. Maar voor een complete, professionele band is deze set wel echt te beperkt, zowel qua kwaliteit als mogelijkheden.

     Kortom, een goede microfoon met speakers om achterin de auto te hebben liggen voor je naar je locatie vertrekt.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.