De beste radio's

De beste radio’s van 2023

Maikel  •  Laatst bijgewerkt op 8 januari 2022

Of je nou in de auto zit, in de woonkamer bezig bent of buiten op het strand bent, overal is muziek. De radio spreekt tot de verbeelding en maakt beeld soms overbodig. De radio is een creatief medium en geeft je veel mogelijkheden. Elke week luistert meer dan 90% van de Nederlandse bevolking naar de radio. Dit gebeurt ongeveer drie uur per dag. Radio is overal en kun je overal mee naartoe nemen.

Beste koop van 2024
JBL Tuner XL
Beste radio voor onderweg

JBL Tuner XL

 • Goede DAB ontvangst
 • Werkt op accu en netstroom
 • Accu gaat 8 uur lang mee
 • Met bluetooth
 • Ruimte voor 5 voorkeurs sloten voor radiozenders
 • Met LCD scherm
 • Bluetooth bereik van 15 meter
 • Compact en licht

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
JBL Tuner XL

JBL Tuner XL

Voor iedereen die een radio overal mee naar toe wil nemen.
Sony Xdr-v20

Sony Xdr-v20

Klein en compact, ideaal om mee te nemen op vakantie.
Soundmaster NMCDAB990GOL

Soundmaster NMCDAB990GOL

Geschikt voor iedere plek in huis.
JBL boombox waterproof wireless speaker IPX7

JBL boombox waterproof wireless speaker IPX7

Voor binnen en buiten!

Wat is een radio?

Een radio maakt gebruik van radiotechniek. Dit is een vorm van draadloze telecommunicatie waarbij de zender gebruik maakt van het verzenden van signalen door middel van radiogolven. Het signaal wordt weer ontvangen met een ontvanger. Makkelijker gezegd is een radio het verzenden van geluid (spraak en muziek) door middel van radiogolven. 

Radiogolven zijn elektrische en magnetische energie die door de ruimte bewegen. Dit doen ze in de vorm van een golf. Dit gebeurt niet op dezelfde manier als bij een geluidsgolf die water of lucht wegdrukt. Deze radiogolven hebben twee eigenschappen die je kunt veranderen, namelijk de amplitude en de frequentie. De amplitude is meer de sterkte van de golf en de frequentie heeft meer te maken met hoe vaak de golf zich herhaalt. Soms heb je veel golfjes en soms minder. Bij veel golfjes is de frequentie hoog en bij minder golfjes is de frequentie laag.

Hoe is de radio ontstaan?

Tijdens de eerste radioverbindingen werd er nog gebruik gemaakt van het morsealfabet. Deze verbindingen waren bedoeld voor de draadloze telegrafie tussen schepen op zee en de kuststations. Door ontwikkelingen van de luchtvaart in de Eerste wereldoorlog werd er veel gebruik gemaakt van radio voor communicatie tussen vliegtuigen en de grondstations. 

De eerste radio uitzending was in België, in 1914. Pas in 1919 kwam de eerste omroep zender ter wereld in de lucht. In Den Haag werd de zender PCGG opgericht. In 1933 werd de eerste autoradio in een Europese auto gemonteerd, klaar voor de consument.

In de tweede wereldoorlog werd er steeds meer gebruik gemaakt van radio en kwamen er veel ontwikkelingen. Er werd onder andere gebruik gemaakt van radio navigatie, radars en tijd zenders. Nu wordt de radio vooral gebruikt om muziek te luisteren.

AM en FM

Op de meeste radio’s heb je twee verschillende standen, namelijk AM en FM. Hierin staat FM voor frequentie modulatie en AM staat voor amplitude modulatie.

De amplitude modulatie betekent dat voor dit signaal golven worden gebruikt waarvan de amplitude verandert wordt om een bepaald geluid te krijgen.  Een hoge amplitude komt dus overeen met de letter i en een lage amplitude met de letter b. Het nadeel van AM is dat deze golven heel gevoelig zijn. Een klein tikje tegen de radio en het zal gaan storen.

FM is dus de frequentie modulatie. Dit houdt in dat de frequentie van golven wordt aangepast naar elk geluid. Dus hoe vaker een golf voorkomt, hoe hoger dat geluid dat er erbij hoort. FM heeft minder last van storingen en klinkt ook een stuk beter.

DAB+

DAB+ is een nieuwe soort ‘’frequentie’’ die tegenwoordig wordt gebruikt. Het staat voor Digital Audio Broadcasting. DAB+ is een europees systeem waarmee je via de digitale weg radiosignalen kunt ontvangen. Het is eigenlijk een alternatief voor AM en FM.

De digitale radio heeft veel voordelen tegenover FM en AM. De geluidskwaliteit is namelijk stukken beter en je hebt geen last meer van storingen. Daarnaast is er ook meer ruimte voor andere zenders. Het nadeel is dat radio’s met DAB+ momenteel nog duurder zijn dan radio’s zonder.

Waarom zou je een radio aanschaffen?

Met een radio kun je natuurlijk naar verschillende zenders luisteren zodat je op de hoogte gehouden kunt worden van het nieuws en de nieuwste muziek. Bij nieuwe radio’s kun je vaak ook je eigen muziek afspelen. Zo wordt een radio een heel persoonlijk apparaat. 

Met een radio kun je naar het nieuws luisteren, naar muziek luisteren en vaak ook je eigen muziek opzetten. De meeste radio’s zijn draagbaar en kun je dus meenemen. Zo kun je naar muziek luisteren op het strand, in het park of in je eigen tuin. 

Waar let je op bij het aanschaffen van een radio?

Bij het uitzoeken van een radio voordat je deze gaat aanschaffen is het belangrijk om een paar punten voor jezelf duidelijk te hebben. Bijvoorbeeld, waar wil je de radio gaan gebruiken en wat is het budget dat je vrij hebt voor de radio? Zo heb je voor jezelf duidelijk in welke range je kunt gaan zoeken en maak je het voor jezelf alleen maar makkelijker. 

Gebruiksplaats

Waar wil je de radio gaan gebruiken? Als je van plan bent om de radio vooral binnenshuis te gebruiken kan deze wat groter en zwaarder zijn. Je gaat deze immers (bijna) niet verplaatsen. Wanneer je van plan bent om de radio vooral buitenshuis te gebruiken, wil je graag een lichtere versie. Dan is het misschien ook handig om een waterdichte radio te nemen. 

Budget

Wat is het maximale budget dat je beschikbaar stelt voor de aanschaf van een radio. Op basis hiervan weet je een beetje in welke segmenten je kunt gaan zoeken. Ook kun je zo specifieker op zoek naar bepaalde extra functies, deze kosten namelijk wat meer. 

Extra functies

Zoals net besproken kosten extra functies vaak net wat meer. Het is dus handig om van te voren al te bedenken welke extra functies je graag wilt hebben en waarvoor je bereidt bent om te betalen. Bijvoorbeeld een bluetooth functie, werking op batterijen, stereo luidspeakers, AUX, LED display etc. 

Geluidskwaliteit en speakers

De meeste radio’s hebben zelf speakers waar het geluid uitkomt. Maar je kunt er ook voor kiezen om een tuner aan te schaffen. Dit is in principe een radio zonder luidsprekers die je kunt aansluiten op een stereo. Verder verschillen radio’s nog flink in geluidskwaliteit. Wanneer je dit belangrijk vindt moet je hier extra op letten en wellicht ook wat meer voor betalen.

DAB+

DAB+ is nog niet beschikbaar voor alle radio’s. Dit is digitale radio en zorgt er voor dat er minder ruis te horen is. Ook kunnen radio’s met DAB+ meer radio uitzendingen ontvangen. Verder is de kans dat het signaal wegvalt kleiner wanneer de radio DAB+ heeft. Een radio met DAB+ heeft dus veel voordelen.

Selectie van de beste radio’s

Het maken van een keuze is niet altijd makkelijk, om u te helpen hebben wij vier items uitgelicht. Achtereenvolgens een review over de beste radio voor onderweg, de beste radio voor op vakantie, de beste radio voor thuis en de beste radio voor op het strand.

 • Goede DAB ontvangst
 • Werkt op accu en netstroom
 • Accu gaat 8 uur lang mee
 • Met bluetooth
 • Ruimte voor 5 voorkeurs sloten voor radiozenders
 • Met LCD scherm
 • Bluetooth bereik van 15 meter
 • Compact en licht
 • Niet waterdicht
JBL Tuner XL

De JBL Tuner is de ideale radio voor onderweg. Leg ‘m in je fietsmand, in je tas of in de auto op het dashboard. De JBL Tuner neem je makkelijk overal mee naar toe. Het apparaat is erg compact en licht in gewicht. De radio weegt namelijk maar 400 gram. 

Met de JBL Tuner kun je naar je favoriete radiozenders luisteren via DAB+. Op deze manier kun je naar een goede kwaliteit geluid luisteren. Wanneer je niet naar de radio wilt luisteren kun je via bluetooth je telefoon met het apparaat verbinden. Je kunt dan op je telefoon muziek afspelen en deze zal dan via de JBL te horen zijn. 

Verder kun je lang genieten van de muziek, het apparaat heeft namelijk een accu die wel 8 uur mee gaat. Zo heb je altijd muziek bij je, zelfs tijdens lange auto- of fietsritten. De radio heeft ook vijf voorkeurs sloten waar je je favoriete radiozenders in kunt programmeren. Zo hoef je niet meer te zoeken naar je favoriete hits. Alles is makkelijk af te lezen op het LCD scherm.

Conclusie: De JBL Tuner is ideaal om mee te nemen onderweg ergens naar toe. De radio is licht in gewicht en compact. Het past dus zo in je tas, je fietsmand of dashboard. Daarnaast gaat de radio ook nog eens 8 uur mee. Je kunt met de JBL Tuner naar DAB+ radio luisteren maar je kunt ook je telefoon verbinden via bluetooth zodat je naar je eigen muziek kunt luisteren.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €137.99
  • Met DAB+
  • Draagbaar
  • Met bluetooth en NFC
  • accu gaat 25 uur mee
  • 5 voorkeuze zenders
  • wekkerfunctie
  • 2 speakers
  • Volledig bereik voor stereogeluid
  • Draagbaar
  • Makkelijk bedienbaar
  • Antenne is nodig voor bereik
  Sony Xdr-v20

  De Sony Xdr-v20 is een ideale radio om mee op vakantie te nemen. De radio is klein en compact en bovendien licht in gewicht. Deze past dus altijd nog wel in de auto of koffer. Natuurlijk kun je de radio ook gewoon thuis gebruiken. En vaak opladen is niet nodig, de radio gaat wel 25 uur mee.

  De radio heeft zowel een FM als DAB en DAB+ functie. Overal kun je dus luisteren naar heldere radio. En dankzij de DAB+ functie kun je makkelijker naar meer zenders luisteren. Naast de radiofunctie heeft deze draagbare radio ook een wekkerfunctie. Zo kun je in de ochtend lekker wakker worden door muziek. De Sony radio heeft ruimte voor vijf voorkeuze zenders. 

  Wanneer je even geen zin hebt in een radioprogramma maar je eigen muziek wilt luisteren, kun je via bluetooth je telefoon of tablet verbinden met het apparaat. Het kan nog makkelijker, je door middel van NFC-one touch met één tik van je telefoon op de radio je telefoon direct koppelen en muziek afspelen. 

  Conclusie: De Sony radio is ideaal voor op vakantie. De radio is namelijk klein in formaat en licht in gewicht, zo past het apparaat in elke tas of koffer. Verder gaat de Sony Xdr-v20 wel 25 uur mee. Veel opladen is dus niet nodig. Ook kun je de radio als wekker gebruiken. Op deze manier kun je in de ochtend rustig wakker worden met je favoriete radiozender of nummers. 

   • Luxe uitstraling
   • Met DAB+
   • Met bluetooth
   • Met CD-speler
   • USB-aansluiting
   • Klok en wekkerfunctie
   • Voorgeprogrammeerde equalizer
   • LCD kleuren display
   • met afstandsbediening
   • AUX-in en koptelefoon aansluiting
   • Geschikt om telefoon op te laden
   • Niet geschikt om mee te nemen of voor onderweg
   • Niet waterdicht
   Soundmaster NMCDAB990GOL

   De Soundmaster is een radio die geschikt is voor elke plek in het huis. Doordat de radio voorzien is van DAB+ radio heb je overal kraakheldere muziek. Ook ontvang je op deze manier meer zenders. Ook kun je zenders afstemmen op naam in plaats van zender. Het zoeken naar je favoriete radiostation wordt zo een stuk makkelijker. 

   Verder is de radio voorzien van bluetooth, USB-aansluiting en AUX-in, zo kun je op verschillende manier je telefoon of tablet koppelen aan de radio. Op deze manier kun je naast radio, ook luisteren naar je eigen muziek. Door de USB-aansluiting kun je er ook voor kiezen om tijdens het radio luisteren je telefoon even op te laden. 

   Verder heeft de radio een klok en een wekkerfunctie. Zo wordt je in de ochtend wakker gemaakt door je favoriete radiostation. Informatie wordt weergegeven op het LCD kleuren scherm. De radio heeft een voorgeprogrammeerde equalizer zodat alle muziek er op zijn beste uitkomt. 

   Om de bediening helemaal makkelijk te maken wordt er een afstandsbediening meegeleverd. Zo kun je vanuit je luie stoel de radio bedienen. Verder heeft de radio ook een CD speler. Dus naast de radio en het streamen van muziek, kun je ook je cd’s beluisteren op dit apparaat.

   Conclusie: De Soundmaster is een radio die vooral geschikt is voor in huis. Dit komt doordat het apparaat wat groter en zwaarder is. Daarnaast heeft de radio DAB+ radio, een ingebouwde CD-speler, een bluetooth functie, een USB-aansluiting en een AUX-in. Je kunt dus op verschillende manieren naar je favoriete radiozender of muziek luisteren.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €212.99
    • Waterbestendig
    • Outdoor en indoor sound modus
    • Met bluetooth
    • 24 uur lang speeltijd
    • Kan gebruikt worden als telefoon oplader
    • Kan verbinden met andere JBL speakers
    • 2 USB-poorten
    • Sterke bass
    • Snel opgeladen
    • Duur in aanschaf
    • Groot in formaat
    JBL boombox waterproof wireless speaker IPX7

    De JBL boombox is ideaal om mee te nemen naar het strand. De radio is namelijk licht in gewicht, compact en bovendien waterdicht. Zo kan er niks fout gaan, wat er ook gebeurt. 

    De accu van de JBL gaat tot wel 24 uur mee. Daarnaast kun je twee apparaten opladen met de radio door middel van de twee USB-poorten. Dit is handig wanneer je een dagje weg bent, je komt nooit meer zonder batterij te zitten. Ook de radio zelf is snel opgeladen. 

    Wanneer je met een grotere groep bent en één radio niet genoeg volume produceert, kun je tot wel 100 andere JBL apparaten koppelen door middel van JBL connect+. Dit zit standaard op de JBL boombox. Door middel van bluetooth kun je je telefoon of tablet koppelen aan het apparaat.

    De JBL is geschikt voor zowel binnen als buiten. Dit komt natuurlijk doordat het apparaat waterdicht is maar ook omdat de radio een speciale binnen- en buiten modus heeft. Bij de indoor modus worden de lage tonen in de muziek meer benadrukt terwijl in de outdoor modus de midbass meer wordt benadrukt. Zo heb je zowel buiten en als binnen perfect geluid. 

    Conclusie: De JBL Boombox is de ideale radio om mee te nemen naar een dagje strand. De radio gaat lang mee, namelijk 24 uur. Bovendien is het apparaat waterdicht en kun je meerdere speakers aan het apparaat koppelen. Zo wordt een dagje strand perfect.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.