Beste access point

Access point: de beste access points van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Bijna ieder huis heeft ze: die plekken in een woning die eigenlijk helemaal niet zo verkeerd zijn maar we eigenlijk niet komen omdat we er simpelweg geen signaal van de wifi router kunnen ontvangen. Altijd als je op deze plekken een filmpje op je telefoon wilt bekijken of met je laptop aan het werk wilt er weer achter komt dat het dit onmogelijk is door het ontbreken van een wifi signaal.

Met een goede, stabiele access point is dit probleem zeker op te lossen. Of je nu thuis nog niet beschikt over een wifi router of dat je die afgezonderde plek in je woning nu eindelijk van internet wilt voorzien, met een access point kan het. In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de juiste access point voor de ruimte waarin je de AP gaat plaatsen. Daarnaast geven we je een overzicht van de vier beste access points.

Beste koop van 2024
TP-Link Omada EAP245
Beste koop access point

TP-Link Omada EAP245

 • MU-MIMO voor hoge stabiliteit voor iedere gebruiker
 • Grote dekking mogelijk via koppeling meerdere APs
 • Simultaneous dual-band met 2.4 en 5GHz

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
TP-Link Omada EAP245

TP-Link Omada EAP245

De TP-Link Omada EAP245 biedt veel snelheid en een enorme stabiliteit, ook als er tegelijkertijd veel gebruik wordt gemaakt van het internet.
Netgear WAC564

Netgear WAC564

Door de hoge snelheden van het supersnelle 60 GHz Wifi is dit de optie voor zware gebruikers zoals fanatieke gamers en video editors.
Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO

Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO

De Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO is een premium access point wat alles in huis heeft om de snelste verbinding op te zetten.
TP-Link TL-WA901ND

TP-Link TL-WA901ND

Een goede basis access point wat voor een versterking van het signaal op een frequentie van 2.4 GHz.

Access point om je Wifi verbinding te verbeteren

Een wifi router staat normaal gesproken in verbinding met je modem, al beschikken veel modems tegenwoordig al over een ingebouwde wifi router.

Bij het modem komt het internetsignaal via een glasvezel of kabel de woning binnen. De wifi router staat in verbinding met het modem en zendt een signaal uit in electromagnetische straling. Dit kan met een frequentie van 2.4 GHz, wat een groter bereik heeft maar minder snel is of met 5 GHz, wat sneller is maar een kleiner bereik heeft.

Het bereik hangt dus af van de frequentie maar wordt ook bepaald door de omgeving. Bijvoorbeeld door hoeveel muren er in de woning staan. Metaal en beton kan voor een behoorlijke verslechtering van het signaal zorgen als het tussen je toestel en de wifi router staat. Dit alles kan er toe leiden dan je niet in iedere plek van je woning wifi kunt ontvangen.

Wat is een access point?

Een access point is een apparaat wat je via een ethernetkabel naar je modem verbindt. Het apparaat zorgt er vervolgens voor dat er voortaan een sterk wifi signaal te vinden is. Als een soort van verlengstuk van je router brengt een access point internet op plaatsen waar je voorheen geen verbinding had, ook als je nog helemaal niet over een wifi verbinding beschikte.

Een access point neemt eigenlijk de taak van een wifi router over door een elektromagnetisch signaal uit te stralen en zo te zorgen dat je voortaan goed verbonden bent op de plekken die waar jij internet wenst te hebben.

Waarom een access point?

Een access point zorgt er niet alleen voor dat jij dat ene netwerk overal goed ontvangt maar het zorgt er ook voor dat er op meerdere frequenties signaal uitgezonden wordt. Hierdoor heb je een sneller en sterker signaal en haal je nog meer uit je verbinding. Erg handig voor als je veel zware netwerk taken uitvoert en jij veel snelheid van je netwerk vereist.

Jouw ideale access point zorgt ervoor dat jij op iedere plek in je woning voorzien bent van een razendsnelle internetverbinding waarmee jij zorgeloos kunt surfen, streamen en downloaden.

Een ander alternatief zijn goede powerline adapters die via het netstroom voor zowel wifi als ethernet kan zorgen. Enkel wifi nodig, dan hebben we de beste wifi repeaters, een wat goedkopere oplossing, uitgelicht.

Waar let je op bij het kiezen van een access point?

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een access point.

 • Waar en waarvoor ga je de access point gebruiken?
 • Welke internet snelheid gebruik je thuis?
 • Op welke frequentie banden - single band met 2.4Ghz, 5Ghz of dual-band met beiden
 • Maak je gebruik van bekabeld internet? Kies voor een access point met een ethernetpoort

1. Gebruik

Allereerst is het belangrijk om voor ogen te hebben hoe jij gebruik maakt van je wifi verbinding. Gebruik jij het voornamelijk voor online multimedia gebruik, het printen over wifi en het sturen van berichten? Dan heb je geen razendsnelle verbinding nodig.

Wil jij het access point gebruiken om op je kantoor met meerdere werknemers gebruik te maken van je access point en wordt de verbinding met zware taken zoals video editing en file sharing belast? Dan is het van belang dat de snelheid van het access point aan deze vraag kan voldoen.

2. Snelheid

De snelheid van het access point wordt allereerst bepaald door de snelheid van de internetverbinding. Daarnaast is het ook afhankelijk van de capaciteiten van het access point. Een access point kan een wifi signaal op twee frequentiebanden uitstralen waarbij de 5 GHz de snelste verbinding is en de 2.4 GHz de langzaamste.

In sommige gevallen is er ook nog een derde band met een frequentie van 60 GHz. Dit is meestal enkel bij bedrijven terug te vinden. Het gaat hierbij om communicatie van wel enkele gigabits per seconde.

Capaciteiten van de 5 GHz frequentie kunnen tussen de 800 Mbit/s en 2600 Mbit/s liggen en bij 2.4 GHz tussen de 200 Mbit/s en 450 Mbit/s. Voor streamen en surfen is zo’n 200 Mbit/s  voldoende en voor zware taken is aan te raden een snelheid van meer dan 1300 Mbit/s te hebben.

3. Frequentieband

Access points werken doorgaans op twee verschillende frequenties. Single-band betekent dat het access point alleen op de 2.4 GHz frequentie kan werken. Dual-band houdt in dat beide frequenties kunnen werken maar dat er maar een frequentie gelijktijdig gebruikt kan worden en dat deze frequentie vooraf ingesteld moet worden.

Simultaneous dual-band is dat het access point op beide frequenties tegelijkertijd functioneert. Hiermee heb je een snelle 5 GHz frequentie voor apparaten die een hoge snelheid vereisen en dicht bij het access point staan en de 2.4 GHz voor apparaten die verder bij het access point verwijderd zijn maar met minder snelheid toe kunnen.

In sommige gevallen is er ook nog een derde frequentie: een 60 GHz band. Deze frequentie is bedoeld voor apparaten die een supersnelle communicatie nodig hebben en in het bereik van enkele meters van het access point staan.

4. Aantal ethernet poorten

Als een access point over meerdere ethernet poorten beschikt, betekent het dat je meerdere netwerkapparaten op het access point aan kunt sluiten. Dit is erg handig als je apparaten onder je dak hebt die niet over een wifi ontvanger beschikken.

Top 5 beste access points

 • MU-MIMO voor hoge stabiliteit voor iedere gebruiker
 • Grote dekking mogelijk via koppeling meerdere APs
 • Simultaneous dual-band met 2.4 en 5GHz
 • Het ontwerp is vrij groot
TP-Link Omada EAP245

De TP-Link Omada EAP245 biedt veel snelheid en een enorme stabiliteit dankzij de slimme MU-MIMO interface. Dit maakt het mogelijk om voor iedere gebruiker de hoogste snelheden te halen, zelfs als er bijvoorbeeld veel gedownload wordt.

MU-MIMO voor eerlijke verdeling van de snelheid

De TP-Link Omada EAP245 blinkt uit in het gebruik door meerdere gebruikers tegelijkertijd. Dit access point beschikt namelijk over een MU-MIMO interface wat betekent dat bij het uploaden en downloaden de internetverbinding razendsnel blijft, voor iedere gebruiker in tegenstelling tot andere access points waarbij de snelheid enorm daalt op het moment dat iemand in je netwerk aan het downloaden is.

Hoge snelheid via dual-band

Ook de Omada EAP245 beschikt over een simultaneous dual-band frequentieband. De 2.4 GHz frequentie heeft een snelheid van 450 Mbit/s en de 5 GHz frequentie een van 1300 Mbit/s waarmee het voor een ongekende internetbeleving zorgt die geschikt is voor professioneel gebruik.

Aparte gast netwerken aanmaken

Mocht je tijdelijk een netwerk willen maken voor gasten van bijvoorbeeld je Airbnb dan is dat met dit access point mogelijk. Hiermee maak je een deel van een netwerkschijf beschikbaar voor tijdelijke gebruikers. De tijdelijke wachtwoorden die via de programma’s gecreëerd kunnen worden, verlopen automatisch weer na gebruik. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat mensen ongewenst toegang houden tot je netwerk.

  • simultaneous tri-band beschikt over razendsnelle communicatie op 60 GHz frequentie
  • stabiele en snelle connectie voor iedere gebruiker dankzij MU-MIMO interface
  • komt met een behoorlijk prijskaartje
  • lang niet ieder apparaat is compatible met 60 GHz frequentie
  Netgear WAC564

  Dankzij de simultaneous tri-band van de Netgear WAC564 beschik je ook over een razendsnelle communicatie via de 60 GHz frequentieband. Door de hoge snelheden is dit de optie voor zware gebruikers zoals fanatieke gamers en video editors.

  Simultaneous Tri-Band

  Alhoewel het tegenwoordig bijna nog niet voorkomt, beschikt de Netgear WAC564 wel een 60 GHz frequentieband. Dit is enkel voor de apparaten die de allersnelste communicatie nodig hebben en hiervoor niet meer dan enkele meters van het access point verwijderd zijn. Met de toenemende internetsnelheden zal deze ontwikkeling in de toekomst alleen maar toenemen en met de Netgear WAC564 ben jij daar alvast op voorbereid.

  Razendsnel via elke band

  Ook de 2.4 GHz heeft een potentiële snelheid van 400 Mbit/s. Dit is misschien net iets lager dan bij concurrenten met een simultaneous dual-band maar de 5 GHz frequentieband maakt dit ruimschoots goed. Met een snelheid van 2600 Mbit/s weet je zeker dat de internetverbinding zo snel als het licht is.

  Stabiele verbinding dankzij MU-MIMO

  Om ervoor te zorgen dat voor alle gebruikers van het netwerk de verbinding zo stabiel mogelijk is, beschikt dit access point ook over een MU-MIMO interface. Hiermee wordt, ongeacht hoeveel er binnen het netwerk ook gedownload wordt, er voor iedereen een stabiele en snelle verbinding gerealiseerd.

   • zorg voor een ongekende dekking door meerdere aan elkaar te koppelen
   • zowel 2.4 als 5 GHz frequentie tegelijkertijd dankzij simultaneous dual-band
   • beheer ze vanuit de cloud of via de app
   • Hogere prijs
   Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO

   De Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO is een premium access point wat alles in huis heeft om de snelste verbinding op te zetten.

   Professioneel gebruik

   De UniFi AP-AC-PRO is een access point met een simultaneous dual-band frequentieband. De 2.4 GHz frequentie heeft een potentiële snelheid van 450 Mbit/s en de 5 GHz frequentie een van 1300 Mbit/s. Dit maakt het de ideale optie voor professioneel gebruik. Daarnaast weet dit access point ook de grootste ruimtes prima te dekken.

   Zonder stroomkabels

   Het aansluiten van de Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO is eenvoudig. Dit slimme access point krijgt zijn voeding namelijk via de ethernetkabel en hierdoor is er geen aparte voedingskabel nodig. Vooral tijdens het wegwerken van het access point in de woning maakt dit een enorm verschil aangezien je hem niet aan een stopcontact hoeft te pluggen.

   Koppelbaar

   Mocht je meerdere access points willen koppelen, dan kan dat met de Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO. Je kunt namelijk meerdere UniFi AP-AC-PRO’s aan elkaar koppelen en zo voor een ongekende dekking zorgen. Vanuit de cloud kun je vervolgens de verschillende access points beheren.

   Daarnaast is er een app beschikbaar waarmee je de access points ook op je telefoon of tablet naar wens in kunt stellen.

    • werkt zonder kabels aan te sluiten ook als repeater
    • economische optie om je signaal te versterken
    • beschikt niet over 5 GHz frequentieband
    TP-Link TL-WA901ND

    De TP-Link TL-WA901ND is een basis access point wat voor een versterking van het signaal op een frequentie van 2.4 GHz. Het is de goedkoopste manier om te zorgen dat jij voortaan ook in die uithoek berichten kunt versturen.

    Slim ontwerp

    De TP-Link TL-WA901ND is een access point met drie antennes. Het ontwerp kan staand, aan de muur of aan het plafond geplaatst worden. Aan de achterzijde is de voedingsingang te vinden en een plek om de ethernetkabel aan te sluiten. Naast de ethernetpoort is een resetknop geplaatst.

    Werkt ook als repeater

    Mocht je geen kabels willen of kunnen trekken dan is dat met de TP-Link TL-WA901ND totaal geen probleem. Dit access point werkt namelijk ook als repeater en versterkt hierbij het wifi signaal zonder via een kabel met de router verbonden te zijn. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de TP-Link TL-WA901ND een goede plek binnen het signaal te geven en hem op de juiste manier in te stellen.

    Single-band op 2.4GHz

    De TP-Link TL-WA901ND is een van de meest economische manieren om je signaal te verspreiden. Doordat dit access point een single-band frequentieband heeft voor de 2.4 GHz frequentie, is het vooral geschikt voor als je surft en berichten verstuurd. Voor zware taken is het ontbreken van de 5 GHz frequentieband een gemis.

     Wat is het nut van een access point?

     Een access point kun je op plekken neerzetten waar je weinig of geen verbinding met de Wi-Fi kan maken. Je sluit het access point met een kabel aan op je Wi-Fi router en zet het apparaat op de plek waar je geen internet ontvangt. Zodra je het access point aanzet heb je daar wel internet.

     Wat is het verschil tussen access point en een repeater?

     Het grootste verschil zit in de snelheid van de apparaten. Een access point is bedraad en krijgt hierdoor het internetsignaal binnen zonder vertraging. Hierdoor kan deze het signaal ook weer uitzenden zonder vertraging. Een repeater herhaalt het signaal waardoor er wel vertraging ontstaat. Je krijgt dus wel internet binnen, maar een stukje langzamer.

     Wat is het verschil tussen access point en netwerk switch?

     Een netwerk switch zorgt ervoor dat je het aantal netwerkaansluitingen kunt verhogen. Wanneer je één netwerkaansluiting hebt kun je er met een netwerkswitch 4 of zelfs 7 van maken. Ook kun je met een netwerk switch voorrang geven aan bepaald internetverkeer. Een access point is daarentegen vooral bedoeld als punt dat het internet versterkt.

     Wat zijn de beste merken?

     Kies altijd voor een betrouwbaar merk en een erkende, betrouwbare winkel. Bekende merken zijn Linksys, Netgear, TP-link, Ubiquiti, Aruba, ENgenius en ZyXEL.

     Hoe kies ik de juiste netwerk switch?

     Bedenk van te voren hoeveel apparaten je wilt aansluiten. De switches zijn verkrijgbaar met 5 maar ook met 52 netwerkaansluitingen. Ook zijn er netwerk switches die stroom over de netwerkkabel ondersteunen. Verder zijn er verschillende veiligheidsniveaus waarmee je bijvoorbeeld virtuele lokale netwerken kan maken. Daarnaast kun je met sommige switches voorrang geven aan kwaliteit aan bepaalde internetdiensten. Zo geef je bijvoorbeeld voorrang aan videobellen wanneer er veel mensen op kantoor zijn. Ten slotte is de snelheid belangrijk. De gemiddelde netwerk switch werkt op 1 Gbps, maar je kan nog sneller met bijvoorbeeld 10 Gbps.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.