Audio interfaces

De beste audio interfaces van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Muziek is ondanks dat het bestaat uit klanken, die als geluidsgolven de kamer binnen komen, allang geen analoog proces meer. Hoewel de klanken kunnen klinken alsof naast je oor een live concert speelt, is het gros van de muziek een digitaal bestand wat vanaf een server of computer afgespeeld wordt. Denk hierbij aan het streamen van een nummer via Spotify, iTunes of Youtube. Bijna ieder nummer wordt tegenwoordig puur digitaal afgespeeld en dit terwijl de meeste muziek niet digitaal gecreëerd wordt. Tijdens het opnemen van muziek wordt er alles aangedaan om muziek zo goed mogelijk te laten klinken als het eenmaal een digitaal bestand is. Hier komt een audio interface bij kijken.

Om de klanken vol te laten klinken en om alle frequenties zo goed mogelijk weer te geven, wordt er behoorlijk wat in opnameapparatuur geïnvesteerd. Een audio interface is de essentiële schakel in het omzetten van analoge geluiden naar digitale muziek. Of je nu een muziekproducer bent of dat je een eigen podcast hebt, bij het omzetten van geluid naar een digitaal bestand is een haarscherpe kwaliteit essentieel. Een audio interface zorgt ervoor dat jij je geluidsinput met de beste kwaliteit omzet tot een kraakhelder audio product.

Beste koop van 2024
Focusrite Scarlett Solo 3rd gen
Beste koop audio interface

Focusrite Scarlett Solo 3rd gen

 • boosts iconische opname effect na dankzij AIR modus
 • 192 kHz samplefrequentie zorgt voor een gedetailleerd geluid

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Focusrite Scarlett Solo 3rd gen

Focusrite Scarlett Solo 3rd gen

Voor muziekmakende hobbyist
Universal Audio Apollo Twin X Quad Heritage Edition

Universal Audio Apollo Twin X Quad Heritage Edition

Voor de professionele muziekmaker
M-Audio AIR 192 14 Audio Interface

M-Audio AIR 192|14

Voor de digitale muziekmaker
IK Multimedia iRig 2

IK Multimedia iRig 2

Voor de tourende muziekmaker

Wat is een audio interface

De meeste computers beschikken over een geluidskaart die een digitaal signaal omzet naar klanken en in sommige gevallen ook analoge klanken naar een digitaal signaal vertaalt. Toch is deze geluidskaart niet geschikt voor geavanceerd werk zoals het opnemen van muziek of het produceren van een track.

Een audio interface is een externe kast die je op je computer aansluit. Deze kast zorgt ervoor dat het analoge geluidssignaal naar een digitaal geluidssignaal omgezet wordt. Op het apparaat zijn de nodige poorten te vinden waarop jij je opnameapparatuur aan kunt sluiten.

Input

Afhankelijk van het type audio interface, kun je een of meerdere apparaten aansluiten. Denk hierbij aan een microfoon, gitaar of keyboard. Daarnaast kunnen deze interfaces ook over poorten voor MIDI instrumenten beschikken. MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface en zijn instrumenten die direct voor een digitaal signaal zorgen (meer informatie over MIDI keyboards vind je in onze review over MIDI keyboards).

Het product

Met een audio interface zorg je er dus voor dat jij je analoge klanken eenvoudig omzet naar een digitaal bestand en hierbij de kwaliteit van de muziek zo hoog mogelijk houdt. Het apparaat zorgt er namelijk voor dat een ruim spectrum aan klanken vertaald wordt en dat er met een hoge frequentie gesampled wordt. Op deze manier klinkt je muziek vol en helder.

Daarnaast is het met een audio interface mogelijk om de balans van je aangesloten instrumenten in te stellen zodat je het volledig naar wens kunt laten klinken.

De vijf belangrijkste punten voor een audio interface

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een audio interface.

1. Ingangen

Niet iedere audio interface beschikt over hetzelfde aantal ingangen om instrumenten zoals een keyboard, microfoon of een gitaar op aan de sluiten, ook wel de poorten genoemd. Hoe meer ingangen de audio interface heeft, hoe meer apparatuur er tegelijkertijd aangesloten kan worden. Instrumenten zoals een elektrische gitaar of een microfoon worden doorgaans met een 6,3 mm jack poort aangesloten.

Een andere veel voorkomende poort is de XLR ingang. Mocht je over instrumenten beschikken die niet over een 6,3 mm jack aansluiting maar juist over een XLR aansluiting beschikken, dan is het essentieel dat de audio interface over deze aansluiting beschikt. Het voordeel van een XLR kabel is dat de verbinding zogenaamd symmetrisch is. Dit zorgt voor een stabiele en stille verbinding met amper tot geen ruis. De XLR poort wordt hierdoor voornamelijk door professionals gebruikt.

2. Uitgangen

Een audio interface beschikt niet alleen over ingangen maar ook over uitgangen. Via deze zogeheten output wordt het signaal als een digitaal bestand uitgezonden, klaar om het als digitale klanken op een computer, speaker of koptelefoon af te spelen. Hiervoor wordt voornamelijk een 6,3 mm jack als uitgang gebruikt om het signaal van je audio interface naar externe apparatuur te sturen. Wil jij je geluid in stereo afspelen dan zijn er minstens twee 6,3 mm jack uitgangennodig.

3. MIDI aansluiting

Sommige audio interfaces beschikken over een MIDI poort. Met deze poort kun je MIDI instrumenten op de audio interface aansluiten. Een MIDI instrument is een instrument waarmee je digitale klanken genereert. Vooral onder producers van elektronische muziek is een MIDI instrument een van de meest gebruikte tools, denk hierbij aan een drumpad, MIDI keyboard of een synthesizer.

Ben je van plan om thuis eigen beats en klanken te gaan maken en wil je hierbij gebruik maken van een MIDI keyboard? Let er dan goed op dat de audio interface over een MIDI poort beschikt.

4. Samplefrequenties en audio bit diepte

De samplefrequentie van de audio interface is het aantal frequenties dat de audio interface registreert per minuut. Hoe hoger de frequentie, hoe gedetailleerder het geluid klinkt. Er worden dan namelijk meer signalen van de klank geregistreerd.

Audio bit diepte kan gezien worden als de resolutie van het digitale audio bestand. Voor iedere bit die het bestand toeneemt, verdubbelt het in de nauwkeurigheid van de klanken. Er wordt dus meer onderscheid gemaakt tussen verschillende klanken. Daarnaast is het zo dat zachte klanken beter de horen zijn. De standaard in de muziekindustrie is 24 bit. Hiermee zijn de klanken studiokwaliteit en klinken ze gedetailleerd. Daarnaast is het zo dat een grotere audio bit diepte het ook mogelijk maakt dat een nummer op een hoger volume afgespeeld kan worden.

5. Software

Vaak wordt er standaard software bij de audio interface meegeleverd. Op deze manier kun je direct aan de slag. Mocht je erg thuis zijn met een bepaalde software, dan is het aan te raden een audio interface uit te zoeken die over dezelfde of een “lite” versie van de software beschikt. Een lite versie een onvolledige versie van het programma wat je gebruikt om de output van de audio interface mee af te stellen.

De meest gebruikte programma’s in combinatie met een audio interface zijn: Ableton en Cubase.

Reviews van de beste audio interfaces

Dit zijn de beste audio interfaces verkrijgbaar: de beste audio interface voor de hobbyist, de beste audio interface voor in de studio, de beste audio interface voor digitale instrumenten, de beste audio interface met draagbaar ontwerp.

 • boosts iconische opname effect na dankzij AIR modus
 • 192 kHz samplefrequentie zorgt voor een gedetailleerd geluid
 • mogelijkheden met meerdere instrumenten beperkt door het geringe aantal ingangen
Focusrite Scarlett Solo 3rd gen

Met de derde generatie Scarlett Solo heeft Focusrite zijn betaalbare audio interface voor de hobbyist geperfectioneerd. Het model heeft behoorlijke capaciteiten en neemt geluid op in een hoge kwaliteit en zorgt het voor een iconische sound dankzij de AIR modus.

Compact ontwerp

De Scarlett Solo 3rd Gen is niet alleen gewild door zijn kleine prijs maar ook het feit dat het compacte formaat weinig ruimte in beslag neemt, is een factor. De vormfactor speelt namelijk een belangrijke rol bij audio interfaces waarbij een studio compact moet zijn om de akoestiek op niveau te kunnen houden.

Het model heeft een kubusvormig ontwerp met afgevlakte hoeken wat met zijn rode behuizing niet misstaat naast je computer. Aan de voorzijde van de audio interface zijn twee 6,3 mm jack ingangen te vinden en een XLR poort. Daarnaast zijn er besturingsknoppen om de verhouding per input en een knop om de output mee in te stellen.

AIR modus

Om de allermooiste klanken uit een stem te halen, beschikt de Scarlett Solo 3rd Gen over de AIR modus. Hiermee bootst de microfoonvoorversterker het iconische effect van de de fameuse geluidstechnicus Rupert Neve na wat voor kraakheldere en volle geluiden zorgt.

Dankzij de samplefrequentie van 192 kHz zorgt deze audio interface voor een gedetailleerd geluid. De audio bit diepte van 24 bit is voldoende om hoge kwaliteit muziek op te nemen.

Software pakket

Tot slot wordt de Focusrite Scarlett Solo met een tal van softwareprogramma’s geleverd. Je krijgt onder andere: Ableton Live Lite, Pro Tools First, Softube Time & Tone Plug-in Bundle.

Dankzij deze programma’s kun je direct aan de slag om je eerste stappen als producer te maken.

  • krachtige chip kan probleemloos meerdere geluidssporen tegelijkertijd aan
  • sublieme sound converters en mogelijkheid om iconische klanken na te bootsen
  • dubbele XLR ingang maakt het mogelijk meerdere instrumenten aan te sluiten
  • komt met een behoorlijk prijskaartje
  • geen mogelijkheid om een MIDI instrument aan te sluiten
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/05/Universal-Audio-Apollo-Twin-X-Quad-Heritage-Edition-.jpg

  De Apollo Twin X Quad Heritage Edition is een audio interface voor de professionele gebruiker. Dankzij de enorme range van de convertors zijn opnames van alle klanken, van hoog tot laag, gedetailleerd.

  Sublieme krachtpatser

  De Apollo Twin X Quad is de audio interface voor de professionele gebruiker. Deze interface heeft een behoorlijk prijskaartje maar je krijgt er veel voor terug. Universal Audio is namelijk de naam als het gaat om professionele studio apparatuur en heeft een ijzersterke reputatie voor het omzetten naar haarscherpe digitale geluiden. Om hierbij de authentieke sound te behouden, heeft het een lange geschiedenis van nauwe samenwerkingen met bekende geluidstechnici. Dit maakt het de beste audio interface verkrijgbaar en wordt daarom veelal onder professionele producers gebruikt als vast onderdeel in de studio.

  De Apollo Twin X Quad beschikt over een nog krachtigere chip dan de Apollo Twin X Duo en kan hierdoor probleemloos meerdere sporen met meerdere plugins tegelijkertijd aan zonder dat er vertraging, zogeheten latency, tussen je handeling en het geluid zit. Daarnaast wordt deze Heritage editie met extra Universal Audio plugins geleverd.

  Het beste geluid

  De samplefrequentie is 192 kHz en de audio bit diepte 24 bit. Hiermee zorgt het voor een gedetailleerd en vol geluid. Daarnaast zorgen de AD/DA X grade converters voor een sublieme sound en in combinatie met de preams worden iconische klanken van analoge consoles nagebootst zoals de Rupert Neve of de API sound.

  De dubbele XLR ingang maakt het mogelijk om meerdere microfoons of andere instrumenten aan te sluiten. Deze XLR poorten zorgen ervoor dat de ruis minimaal is en het geluid kraakhelder.

  Premium design

  Het donkergrijze omhulsel is volledig gemaakt uit metaal. Hierdoor ziet de Apollo Twin X Quad er niet alleen uit als een premium apparaat, het zorgt ook nog eens voor een enorme stevigheid. In het midden op de bovenzijde is een ronde draaiknop te vinden. Met deze draaiknop bestuur je het apparaat. Onder de draaiknop zijn 8 verschillende knoppen te vinden waarmee je alle inputs balanceert.

   • geschikt voor MIDI apparatuur dankzij MIDI poort
   • ruimte voor meerdere instrumenten dankzij vier XLM en vier 6,3 mm jack ingangen
   • eenvoudige bediening dankzij overzichtelijk ontwerp
   • geavanceerde interface is vooral voor de beginnende producer even wennen
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/05/M-Audio-AIR-192-14-Audio-Interface.jpg

   Dankzij zijn capaciteiten om MIDI instrumenten aan te sluiten is de M-Audio AIR 192|14 de beste audio interface voor producers van digitale muziek. Naast de MIDI poorten beschikt deze audio interface ook over een ruim aantal poorten voor analoge instrumenten.

   MIDI aansluiting

   Waar de M-Audio AIR 192|14 zich in onderscheid ten opzichte van veel van zijn concurrenten is dat deze audio interface over een MIDI aansluiting beschikt. Dit maakt het dan ook de ideale keuze voor producers die met een MIDI keyboard, drumpad of synthesizer werken. Ook heeft het 4 XLM poorten die zowel als XLM als 6,3 mm jack functioneren. Dankzij deze 4 aansluitingen en de standaard 4 x 6,3 mm jack poorten kun je tot maarliefst 8 verschillende instrumenten aansluiten. Dit maakt het een alleskunner die eenvoudig een ruim arsenaal aan instrumenten aankan.

   Eenvoudige interface

   Het afstellen van meerdere instrumenten is dankzij de geavanceerde interface erg gemakkelijk. Voor iedere ingang is er namelijk een draaiknop te vinden waarmee die de gain, het vermogen, per instrument bepaalt. Toch is de besturing even wennen omdat er behoorlijk wat knoppen en indicatoren te vinden zijn. Vooral voor de beginnende gebruiker kan het voor verwarring zorgen.

   Wel is van de overige knoppen direct duidelijk wat ze doen door de korte beschrijving die onder de knop staat. Zo vind je hier de inschakelknop, een draaiknop voor het algemene volume en knoppen waarmee tussen de output gewisseld kan worden. Denk hierbij aan het schakelen tussen koptelefoon en speakers.

   Gedetailleerd geluid

   De samplefrequentie is 192 Hz. Hiermee zorgt de M-Audio AIR 192|14 voor een gedetailleerd geluid. Met 24 bit is de audio bit diepte groot en heeft het een groot dynamisch bereik. Hierdoor worden je geluiden vol en gedetailleerd omgezet en is het voldoende voor studiokwaliteit muziek.

    • compacte formaat is volledig draagbaar en gaat overal mee naartoe
    • maakt dat voor instrumenten een versterker niet langer een must is
    • de gratis software is vrij beperkt in mogelijkheden
    IK Multimedia iRig 2

    De iRig 2 van IK Multimedia is een audio interface op zakformaat. Dankzij zijn kleine formaat is hij volledig draagbaar en is een versterker niet langer een must voor instrumenten.

    Zakformaat

    De iRig 2 van IK Multimedia is een van de meest compacte audio interfaces verkrijgbaar. Met een gewicht van 51 gram en een afmeting van nog geen 10 cm in de lengte neem je hem eenvoudig overal mee naartoe. De iRig 2 werkt zonder batterij en wordt via de USB poort opgeladen.

    Zonder versterker

    De iRig lijn van IK Multimedia is speciaal ontworpen voor de tourende muzikant. Dankzij deze audio interface sluit je voortaan eenvoudig bijvoorbeeld je gitaar aan en kun je het direct naar je koptelefoon streamen. Dit zorgt ervoor dat je niet altijd meer een versterker nodig hebt om klanken uit je gitaar te laten komen.

    Om het geluid via een versterker af te spelen hoef je deze enkel aan te sluiten via de 6,3 mm jack poort. Hiervan zijn aan de onderzijde van het apparaat twee te vinden. Aan de bovenzijde van het apparaat zijn een kleinere 3,5 mm jack voor een koptelefoon te vinden en een USB aansluiting voor computer connectie.

    Gratis software

    Met 96 kHz is de samplefrequentie lager dan zijn concurrenten al is het alsnog ruimschoots genoeg voor professioneel gebruik. De audio bit diepte van 24 bit zorgt voor een groot dynamisch bereik en volle klanken en is voldoende voor studiokwaliteit muziek.

    Om effecten toe te voegen, wordt de iRig 2 met iRig AmpliTube FREE meegeleverd. Dit is het gratis programma wat voor een eenvoudige bediening van de audio interface zorgt maar heeft enkele beperkingen. De volledige versie met loops en recorder kan via de app aangeschaft worden.

     Wat is een audio interface?

     Een audio interface is een externe kast die je op je computer aansluit. Deze kast zorgt ervoor dat het analoge geluidssignaal naar een digitaal geluidssignaal omgezet wordt. Op het apparaat zijn de nodige poorten te vinden waarop jij je opnameapparatuur aan kunt sluiten.

     Wat is het verschil tussen een audio interface en mengpaneel?

     Een audio interface verwerkt signalen, het zorgt ervoor dat een analoog geluidssignaal wordt omgezet naar een digitaal geluidssignaal. Dat geluidssignaal komt vervolgens uit je speakers. Met een mengpaneel kun je geluid vanuit verschillende bronnen met elkaar mengen en het volume bepalen.

     Wat is de beste audio interface voor beginners?

     Uit onze koopgids komt naar voren dat de Focusrite Scarlett Solo 3rd gen de beste koop is. Door de betaalbaarheid en het compacte formaat is het een goede audio interface voor beginners en hobbyisten. Bovendien wordt de Focusrite Scarlett geleverd met veel verschillende software programma’s waar je mee kunt spelen.

     Wat zijn de verschillen tussen goedkope en dure modellen?

     De algehele kwaliteit van duurdere modellen zal beter zijn dan goedkopere modellen, maar het grootste verschil zit in de pre-amps. Deze bepalen de geluidskwaliteit maar ook de klankkleur wanneer je geluid opneemt. Wanneer je een goedkopere audio interface hebt zal er meer ruis meekomen wanneer je de gain verhoogt.

     Hoe sluit je een audio interface aan op je computer?

     Met de meeste audio interfaces is het ‘’plug and play’’. Dat betekent dat je het apparaat met kabels aansluit aan je computer en kan beginnen. Vaak is dit via USB-(C)-aansluiting of Firewire aansluiting. Soms is het nog wel nodig om de juiste drivers te installeren op je computer om alle functies van de audio interface te gebruiken. Lees altijd de gebruiksaanwijzingen voor het eerste gebruik.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.