Beste bluetooth controller

De beste bluetooth controllers van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Het hebben van een goede controller is misschien wel een van de belangrijkste factoren tijdens het gamen. Het is het element waarmee je het spel bestuurt. Een bluetooth controller zorgt voor de allerbeste game ervaring en op een volledige draadloze manier. Hierdoor heb je een uiterst comfortabele controller zonder snoeren zodat jij je volledig met het gamen bezig kunt houden. Op deze manier helpt het je de allerbeste resultaten te behalen.

Beste koop van 2024
Razer Kishi
De beste bluetooth controller voor op reis

Razer Kishi

 • opvouwbare ontwerp neemt bijna geen ruimte in
 • leverbaar in een Android en iOS uitvoering
 • krachtige accu levert zo’n 100 uur speeltijd

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Razer Kishi

Razer Kishi

Voor de reizende gamer
Mocute 054 Remote Controller

Mocute 054 Remote Controller

Voor de mobile gamers op Android
Logitech F710

Logitech F710

Voor de pc gamers onder ons die graag met een controller spelen
NVIDIA SHIELD Bluetooth Controller

Nvidia SHIELD Controller

Voor de gamer op een Android tablet
iPEGA PG-9023

iPEGA PG-9023

Voor de iPad gamers

Wat is een bluetooth controller?

Een bluetooth controller is een draadloze controller die aan de hand van een bluetooth verbinding met de computer, telefoon of console verbonden is. Het grote voordeel hiervan is dat de verbinding volledig draadloos is en tijdens het gamen snoeren niet langer in de weg zitten. Dit is handig omdat er zo behoorlijk wat bewogen kan worden tijdens het gamen.

Een groot voordeel is dat een bluetooth controller vaak op meerdere apparaten te gebruiken is. Je smartphone en tablet, zowel iOS en Android, maar ook je laptop en je consoles. Een goede bluetooth controller is speciaal ontworpen voor het gamen, ligt prettig in de hand met (langdurig) gebruik, heeft een lange accuduur en is van goede bouwkwaliteit. Op deze manier speelt een controller een belangrijke rol in het gamen en wordt er behoorlijk wat geld geïnvesteerd in een goede controller.

Bluetooth controller gebruiken

Dankzij een bluetooth controller voor je telefoon, tablet of computer maak jij van je toestel een console om computerspellen op te spelen. Het zorgt ervoor dat je optimaal kunt gamen en het beste uit je apparaat naar voren haalt. En in plaats van de besturing via het touch screen te doen, hoef je het scherm met een draadloze controller niet langer aan te raken. Daarnaast kun je zelf in de meest comfortabele positie gaan zitten en het scherm voor je neerzetten. Sommige draadloze controllers hebben zelfs een speciale standaard waarop het toestel geplaatst kan worden.

Soorten bluetooth controllers

Een bluetooth controller levert dus heel wat gemak op en zorgt voor een ongekende game ervaring. Er zijn bluetooth controllers die speciaal ontworpen zijn om mee op reis te nemen. Dit type controller is compact en kan opgevouwen worden. Daarnaast zorgt de accu in bluetooth controllers ervoor dat je uren speeltijd hebt en dus vanaf overal kunt gamen.

De indeling van de bluetooth controller verschilt per merk. Een aantal bluetooth controllers zijn gebaseerd op het ontwerp van de klassieke consoles. Mocht je thuis bijvoorbeeld een Xbox hebben staan dan zijn er bluetooth controllers op de markt die exact dezelfde layout hebben zodat je niet hoeft te wennen aan de controller.

De ideale bluetooth controller heeft een sterke accu en een mobiel ontwerp. Daarnaast is de bluetooth controller compatibel met het besturingssysteem van jouw toestel.

Hier let je op bij het kopen van een bluetooth controller

Om de bluetooth controller te vinden die het beste bij jouw game stijl past, hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een bluetooth controller:

1. Compatibiliteit

De belangrijkste factor voor het vinden van de ideale bluetooth controller is de compatibiliteit. Afhankelijk van je besturingssysteem zoek je namelijk een bluetooth controller die compatibel is hiermee. Voor Android toestellen zijn er andere controllers beschikbaar dan voor bijvoorbeeld Windows of iOS.

2. Haptische feedback

Een functie waarover de bluetooth controller kan beschikken is de haptische feedback. Haptische feedback is feedback aan de hand van beweging. Denk hierbij aan het trillen van de controller op het moment dat je in een racegame buiten de baan rijdt of het moment dat je in een intense situatie terecht komt tijdens een schiet spel.

Haptische feedback zorgt voor een realistische gamebeleving en draagt door het geven van deze kinetische informatie een steentje bij in het bevorderen van je resultaten.

3. Programmeerbare knoppen

Controllers met programmeerbare knoppen zijn nog beter te personaliseren. Je kunt in dit geval namelijk per knop instellen wat de functie is. Hierdoor creëer je de perfecte opstelling voor tijdens het gamen en kun je het zelfs per game anders instellen. Op deze manier zit alles op zijn plek om de beste prestaties naar boven te halen.

4. Latency

Latency is de vertraging die optreed tussen het moment dat je een handeling uitvoert en het moment dat de game hierop reageert. Hoe lager de latency, hoe soepeler de game beleving.

Factoren die een rol spelen op de latency is de bluetooth verbinding. Controllers met een bluetooth 3.0 verbinding beschikken over de nieuwere connectie waardoor de verbinding sneller is.

5. Accu

Een andere belangrijke factor om op te letten bij controllers is de accu. Toestellen die over een grotere accu beschikken, bieden meer uren speeltijd zonder opgeladen hoeven te worden. Een controller met een grote accu zorgt voor meer speeltijd en is dus een beter gezelschap om bijvoorbeeld mee op reis te nemen.

Top 5 beste bluetooth controllers

Dit zijn de beste bluetooth controllers verkrijgbaar: de beste bluetooth controller voor op reis (Android en iOS), de beste bluetooth controller budget voor Android, de beste bluetooth controller voor PC gaming, de beste bluetooth controller voor een Android tablet, de beste bluetooth controller voor een iPad.

 • opvouwbare ontwerp neemt bijna geen ruimte in
 • leverbaar in een Android en iOS uitvoering
 • krachtige accu levert zo’n 100 uur speeltijd
 • verbruikt veel energie op het moment dat je telefoon niet gebruikt wordt
Razer Kishi

De Razer Kishi is de keuze voor als jij je smartphone altijd tot console om wilt kunnen toveren. Dit draagbare ontwerp is namelijk erg compact opvouwbaar en kan daardoor overal mee naartoe genomen worden.

Opvouwbaar en compact

De Razer Kishi is zo ontworpen dat gamen op je smartphone voortaan altijd en overal kan. Het opvouwbare ontwerp past met bijna iedere telefoon en is leverbaar in een Android en iOS uitvoering. Door de twee delen uit elkaar te schuiven kan een smartphone in de controller geplaatst worden. Dankzij de USB-C verbinding maak je eenvoudig connectie met de controller.

Ergonomisch ontwerp

De besturingsknoppen zijn aan beide zijden van de controller op een ergonomische manier geplaatst. Hierdoor voelt het erg natuurlijk aan om de controller met twee handen te bedienen terwijl je naar het scherm van je smartphone kijkt.

Dankzij de verbinding via de USB-C poort, blijft de connectie razendsnel. De latency, de vertraging die optreedt, blijft zelfs tijdens zware games laag.

Krachtige accu

De Razer Kishi heeft zelf geen accu en wordt aangedreven op het moment dat hij aan de telefoon verbonden is. Hierdoor hoef jij je nooit zorgen te maken over het hoeven opladen van deze bluetooth controller. Daarnaast is het zo dat de Razer Kishi je telefoon oplaadt op het moment dat de controller aan de stroom zit. Op deze manier hoef jij je geen zorgen te maken dat je met een lege accu komt te zitten. Wel is het zo dat de Razer Kishi behoorlijk wat energie verbruikt op het moment dat hij niet gebruikt wordt. Het is aan te raden deze te ontkoppelen om zo batterij van je telefoon te besparen.

  • een van de scherpst geprijsde controllers
  • bluetooth 3.0 zorgt voor snelle verbinding en een lage latency
  • accu levert zo’n 40 uur speeltijd
  • handleiding is erg onduidelijk
  Mocute 054 Remote Controller

  De Mocute 054 is een scherp geprijsde controller voor Android telefoons. Deze degelijke controller heeft een houder waardoor jij je telefoon in de controller kunt plaatsen en zo ontspannen kunt gamen.

  Degelijk design

  De Mocute 054 Remote is een van de scherpst geprijsde controllers te vinden voor je smartphone. Voor nog geen dertig euro krijg je een complete controller die een houder voor je telefoon heeft. Op de controller zijn aan beide zijden een joystick te vinden. Aan de linkerzijde is daar nog een navigatiepad naast geplaatst. Aan de rechterzijde de bekende X,Y,A,B knoppen. Ter hoogte van de wijsvinger zijn aan beide zijden nog twee knoppen te vinden. Dit alles maakt het een complete controller die lijkt op dat wat je van een Xbox gewend bent.

  Bluetooth 3.0

  Om je telefoon te besturen wordt deze gekoppeld via de bluetooth 3.0 verbinding. Dankzij deze nieuwe versie van bluetooth ben je gegarandeerd van een snelle, reactieve verbinding. Ondanks dat de controller een universele houder heeft, is hij wel enkel compatibel met Android en Windows toestellen.

  Krachtige accu

  De Mocute 054 Remote beschikt over een krachtige accu die zo’n 40 uur speeltijd oplevert. Daarnaast kan de controller tot op een afstand van wel 10 meter gebruikt worden. De knoppen zijn niet programmeerbaar en hebben een vaste functie. Hierover is meer te vinden in de ietwat onduidelijke handleiding.

   • ontwerp exacte kopie van een Xbox controller
   • haptische feedback zorgt voor een realistische beleving
   • batterijen zijn nodig om controller te laten werken
   Logitech F710

   Met de Logitech F710 game je op je PC alsof het een Xbox was. Deze controller is namelijk zo ontworpen dat de bedieningsknoppen exact zo geplaatst zijn als op de controllers van de Xbox.

   Xbox bediening

   De Logitech F710 is gemaakt voor gamers die een Xbox gewend zijn. De bedieningsknoppen zijn namelijk exact zoals op de Xbox controller geplaatst: een joystick aan beide zijden, links het navigatiepad, rechts de X,Y,A,B bediening, en in het midden de vier functieknoppen. Deze herkenbare indeling maakt de overstap naar PC gamen eenvoudig.

   Haptische feedback

   Om, net als op de Xbox voor de optimale beleving te zorgen, is ook de Logitech F710 voorzien van haptische feedback. De Logitech F710 beschikt namelijk ook over een trilfunctie die games nog realistischer laat voelen. Zo haal je met deze controler nog meer uit je spel.

   Batterij aangedreven

   De Logitech F710 wordt aangedreven door batterijen. Door twee AA batterijen in de controller te doen, heb je gemiddeld zon 40 uur speeltijd. Wel is het zo dat de draadloze functionaliteit afneemt zodra de batterij bijna leeg is. Waar normaal gesproken zo’n 3 meter beweegruimte is, neemt dit af op het moment dat de batterij vervangen moet worden.

    • prachtig ontwerp is een genot voor het oog
    • krachtige accu levert maarliefst 50 uur speeltijd
    • ingebouwde microfoon om commando’s te geven
    • niet compatibel met iOS apparaten
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/05/NVIDIA-SHIELD-Bluetooth-Controller.jpg

    De Nvidia SHIELD Controller is de controller voor de bijbehorende Nvidia SHIELD game tablet. Met deze controller wordt gamen op de Nvidia SHIELD een ervaring als nooit tevoren.

    Nvidia SHIELD

    De Nvidia SHIELD tablet heeft inmiddels een behoorlijke reputatie gemaakt als een echte game tablet met premium specs. De krachtige chip en het hoge resolutie scherm maken het de optie voor als je wilt gamen vanaf een tablet. Met de komst van de speciale Nvidia SHIELD controller, doe je daar nog een schepje bovenop. Deze prachtige controller is niet alleen optisch al een perfecte match voor de SHIELD tablet maar ook qua specificaties. Mocht je de SHIELD Controller met een niet SHIELD product willen gebruiken dan kan dit ook. Deze controller werkt namelijk met ieder Android toestel.

    Krachtige accu

    De Nvidia SHIELD Controller is controller die ook inhoudelijk tot enorme prestaties in staat is. De enorme accu levert zo’n 50 uur speeltijd wat overeenkomt met de krachtige batterij van de SHIELD tablet. Tijdens het gamen kunnen dankzij de ingebouwde microfoon commandos doorgegeven worden. Dit zorgt voor een nog vloeiende game ervaring doordat tijdens het spelen minder knoppen gebruikt hoeven te worden.

    Prachtig ontwerp

    Waar de NVIDIA SHIELD Controller vooral door opvalt t is het prachtige diamantvormige ontwerp. De scherpe hoeken in combinatie met de zwarte kleur maken het een genot voor het oog. Daarnaast zijn de knoppen handig geplaatst waardoor hij ook functioneel blijft. Zo heb je met deze controller een apparaat wat uit het oog springt.

     • uitschuifbaar ontwerp geschikt van iPhone tot iPad
     • batterij langer mee dankzij energiebesparende modus
     • 5 instelbare knoppen voor nog persoonlijker gebruik
     • accu levert slechts zo’n 20 uur speeltijd
     iPEGA PG-9023

     De iPEGA PG-9023 is een controller die speciaal ontworpen is voor het gamen met een iPad. Deze controller beschikt namelijk over een intelligent telescopisch ontwerp waardoor zowel iPhones als iPads van ieder formaat in de controller passen.

     Voor iedere iPad

     Van een iPhone tot de grote 12’’ iPad pro, de iPEGA PG-9023 past dankzij het intelligente telescopische ontwerp met ieder model. Het systeem werkt eenvoudig, aan de achterzijde van de controller is een knop te vinden die ervoor zorgt dat de lengte ingesteld kan worden. Vervolgens plaats je het toestel in de controller en vergrendel je de lengte door de knop weer dicht te draaien. De opstaande randen, de rubberen grip en een houder zorgen ervoor dat het toestel op zijn plek blijft. De lengte kan tot maarliefst 25 cm uigeschoven worden.

     Energiebesparende modus

     De iPEGA PG-9023 beschikt over een ingebouwde accu die zo’n 20 uur speeltijd oplevert. Om efficiënt met de accu om te gaan beschikt deze controller over een energiebesparende modus. Hiermee schakelt de controller over naar zuinige modus op het moment dat er geen verbinding met een toestel is.

     5 instelbare knoppen

     De controller indeling komt overeen met de klassieke console controller: twee joysticks gespiegeld aan beide zijden, een navigatiepad en vier menuknoppen. Daarnaast heeft de iPEGA PG-9023 ook nog vijf instelbare knoppen aan de rechterzijde om het gebruik nog persoonlijker te maken.

      Werkt een Bluetooth controller op een computer?

      Als je computer bluetooth ondersteund kun je een bluetooth controller verbinden met je computer. Wanneer je computer geen bluetooth ondersteund kun je wel een bluetooth ontvanger aanschaffen, deze plug je gemakkelijk in via de USB-poort. Zo kun je alsnog met een bluetooth controller op je computer spelen.

      Werkt een Bluetooth controller op smartphones?

      Ja, er zijn controllers die je via bluetooth kunt verbinden aan je telefoon. Sommige controllers kun je op je telefoon aansluiten door middel van een USB-C kabel. Let er op bij het aanschaffen op dat de desbetreffende controller ondersteunt wordt door Android of iOS en dat je telefoon ook compatibel is met de controller.

      Wat is latency bij Bluetooth controllers?

      Latency is een vertraging die kan optreden bij draadloze controllers. Het kan dan een (mili)seconde langer duren voordat je beweging wordt geregistreerd. Dit komt omdat het bluetooth signaal van je controller naar je computer, tablet of telefoon moet worden gestuurd. En wanneer de twee apparaten niet snel genoeg met elkaar communiceren treedt er vertraging op. Zorg dat je op beide apparaten dezelfde versie van bluetooth gebruikt, leg andere draadloze apparaten in een andere kamer en probeer opnieuw te connecten.

      Wat is het bereik van een Bluetooth controller?

      Dit verschilt per controller, maar de meeste bluetooth controllers hebben een bereik van ongeveer 10 meter. Dit is ver genoeg van je PC of game console tot aan de bank.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.