MIDI keyboard: de beste MIDI keyboards van 2023
Een van de belangrijkste instrumenten als muziekproducer is het hebben van een MIDI keyboard. Met dit instrument schep je voor een enorme muzikale vrijheid en heb je een instrument waarmee jij alles kunt creëren, of het een dromerige melodie is of een volwaardig nummer.
Een MIDI keyboard is een toetsinstrument wat je op een computer aansluit. Dit toetsinstrument zorgt ervoor dat jij een instrument hebt wat jouw creativiteit omzet in muzikale data op je computer. Door daar bepaalde software of hardware tussen te schakelen, kun je bijna iedere soort klank produceren, van diepe bas tot hoge synths. Deze muzikale data voeg je vervolgens samen tot een nummer.
Studiologic SL88 STUDIO
- geweldige hamermechaniek zorgt voor gedetailleerd en natuurlijk geluid
- alsof je op een akoestische piano speelt dankzij 88 toetsen
- moduleer de klank dankzij de ingebouwde aftertouch
- twee MIDI uitgangen verdubbelt de mogelijkheden
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Studiologic SL88 STUDIO | Een groot keyboard met 88 toetsen, gewogen voor het gevoel van een akoestisch keyboard. | ||
Arturia Keylab MKII 61 | Een rijk MIDI keyboard uitgerust met een drumpad om zo alles uit je keyboard te halen. | ||
Akai MPK261 | Dit compacte MIDI keyboard is een echte alleskunner en dankzij het formaat ook perfect als je vaak onderweg bent. | ||
Akai LPK25 | Dit goedkopere MIDI keyboard is van prima kwaliteit voor een kleiner budget en zeer geschikt voor beginners. |
Wat is een MIDI keyboard?
Een MIDI keyboard is een muziekinstrument wat speciaal ontworpen is om op een computer aan te sluiten. MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface en is enkel te gebruiken met bepaalde besturingssoftware om de gecreëerde input om te zetten naar muziek.
De input van het instrument kun je in combinatie met software en hardware omvormen tot bijna iedere klank mogelijk. Een MIDI keyboard is daarom een van de belangrijkste elementen en meest veelzijdige instrumenten in de studio van een muziekproducer.
Hoe werkt een MIDI keyboard?
Een MIDI keyboard produceert zelf geen geluid maar geeft informatie door aan de software op je computer. Het komt dus als enkel data op je computer binnen en deze informatie wordt door de software op je computer omgezet naar klanken.
Een MIDI keyboard is dus zonder computer niet te gebruiken maar doordat je op de computer juist een eindeloos aantal software plugins kunt gebruiken zijn de mogelijkheden enorm. Zo kun je met het gebruik van filters en vervormingen bijna ieder soort instrument nabootsen of zelfs compleet nieuwe klanken ontwikkelen. Met een MIDI keyboard en de juiste software heb je veel meer dan een keyboard en zijn de muzikale mogelijkheden eindeloos.
Software en hardware plug-ins
De software op je computer zet de data van je keyboard om naar sounds. Programma’s zoals Ableton, Cubase, Logic of FruityLoops zetten de data om naar melodieën. Met de software plug ins die je in deze programma’s kunt kiezen, kun je de input omzetten naar alle soorten klanken. Zo zijn de mogelijkheden eindeloos en kun jij je MIDI keyboard laten klinken van een klassieke piano tot een heel strijkorkest of van een hoge synth tot een doffe bas. Alles is mogelijk mits je hiervoor de juiste plug in geselecteerd hebt.
Daarnaast beschikken sommige MIDI keyboards ook nog over hardware plug ins zoals ingebouwde drum pads waarmee jij eenvoudig een baslijn voor je tracks produceert. In sommige gevallen beschikken de keyboards ook over programmeerbare draaiknoppen en faders waarmee jij de effecten van je MIDI keyboard direct aanpast.
Waarom een MIDI keyboard?
Met een MIDI keyboard kun je als muziekproducent echte stappen maken. Je sluit het keyboard op je computer aan en je hebt hierdoor een input voor al je creatieve opwellingen. Dankzij een MIDI keyboard creëer je eenvoudig de beste melodieën. De output van het apparaat klinkt precies zoals jij het wilt doordat je MIDI keyboard naadloos op je software aansluit.
Met de bijkomende drumpads en draaiknoppen creëer jij een volwaardige track. Op deze manier heb je een instrument waarmee jij een complete studio opzet hebt en jij zo klaar bent om professionele muziek te produceren.
Waar let je op bij het kopen van een MIDI keyboard?
Dit zijn de 5 belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een MIDI keyboard.
1. Soort toetsen
Net zoals de toetsen van een piano enige tegendruk bieden om onderscheid te maken tussen harde en zachte aanslagen, geldt dit voor een MIDI keyboard ook. In praktijk zijn er drie soorten MIDI keyboards:
MIDI keyboards met gewogen toetsen bieden veel tegendruk waardoor het makkelijker is onderscheid te maken tussen een zachte en een harde aanslag. Het geluid klinkt hierdoor natuurlijker, net als op een piano.
MIDI keyboards met semi-gewogen toetsen bieden minder tegendruk dan gewogen toetsen. Deze keyboards klinken natuurlijk maar zijn niet zo realistisch als de volledig gewogen toetsen.
Tot slot zijn er MIDI keyboards met niet-gewogen toetsen waarbij er geen tegendruk geboden wordt. Dit laatste type maakt geen onderscheid tussen de kracht waarmee je een toets indrukt waardoor het geluid minder natuurlijk komt te klinken.
2. Aantal toetsen op het keyboard
Het aantal toetsen wat je MIDI keyboard rijk is, bepaalt in zekere mate de vrijheid die je hebt. Ben je opzoek naar een keyboard waarop je klassieke symfonieën kunt spelen dan heb je waarschijnlijk meer toetsen nodig.
Zoek je een keyboard om een basis melodie op te creëeren en wil je experimenteren met verschillende tunes, dan kun je waarschijnlijk met minder toetsen toe en ben je meer afhankelijk van de hard- en software plug-ins op je computer.
3. Aftertouch
Een aantal keyboards beschikken over aftertouch. Dit is een functie waarbij je zelf de uitkomst van je klank kunt bepalen met het langer ingedrukt houden van de toets. Door zelf de parameters hiervan in te stellen, kun je ervoor kiezen hoe je wilt dat de klank verloopt naarmate je de toets indrukt. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om perfect strijkinstrumenten na te doen waarbij de toon ook verandert naarmate hij langer duurt.
4. Hardware plug-ins
Een MIDI keyboard kan ook over hardware plug ins beschikken waardoor je vanaf je keyboard direct aanpassingen aan de sound kunt doen. Met programmeerbare draaiknoppen kun je de effecten vanaf je keyboard bepalen. Dit zorgt ervoor dat je de effecten direct op je gehoor kunt mixen.
Programmeerbare faders en draaiknoppen zorgen ervoor dat je de balans tussen de verschillende audiosporen van je tracks vanaf je keyboard bepaalt zonder hiervoor iets op je computer te hoeven doen. Met de ingebouwde drum pads kun je snel een drum beat maken voor bij je melodie. Het hebben van een ingebouwde drum pad zorgt ervoor dat je niet een aparte drum pad nodig hebt en dat je met je MIDI keyboard alles in huis hebt om een track met beat te maken.
5. Software
Om een MIDI keyboard te kunnen gebruiken moet je over de juiste software op je computer beschikken. De meeste MIDI keyboards worden standaard met een aantal programma’s geleverd waardoor het mogelijk is om direct aan de slag te gaan. Toch zijn in sommige gevallen de bijgeleverde programma’s een light versie van het programma waarmee je niet de volledige functionaliteit hebt.
Top 5 MIDI keyboards van 2021
- geweldige hamermechaniek zorgt voor gedetailleerd en natuurlijk geluid
- alsof je op een akoestische piano speelt dankzij 88 toetsen
- moduleer de klank dankzij de ingebouwde aftertouch
- twee MIDI uitgangen verdubbelt de mogelijkheden
- beschikt niet over hardware plugins zoals faders of draaiknoppen
De SL88 STUDIO van Studiologic is een enorm keyboard met 88 toetsen en een geweldige hamermechaniek waardoor dit keyboard zowaar als een akoestische piano aanvoelt. Klaar om de meest gecompliceerde symfonieën op te spelen maar ook de ideale toevoeging voor de professionele studio.
Hamermechaniek
De Studiologic SL88 STUDIO valt op door de geweldige hamermechaniek waarover dit keyboard beschikt. Hierdoor voelt elk van de 88 toetsen als die van een akoestische piano aan. Dit keyboard met gewogen toetsen maakt hierdoor een geweldig onderscheid in de mate waarin je toetsen indrukt wat een prachtig effect heeft op de klanken die het produceert. Het zorgt voor gedetailleerde, natuurlijke klanken en een gevoelige melodie. Daarnaast is het zelfs mogelijk een persoonlijke aanslaggevoeligheid in te stellen mocht je hem bijvoorbeeld gevoeliger of juist minder gevoelig willen.
Aftertouch en kleurenscherm
Door de ingebouwde aftertouch moduleer je het geluid op het moment dat je de toetsen harder indrukt. Dit zorgt ervoor dat de klank van de toon verandert naarmate je de toets ingedrukt houdt waardoor je klanken van bijvoorbeeld strijkinstrumenten perfect kunt simuleren.
In het midden van het apparaat is een kleurenscherm te vinden waarmee je dankzij de draaiknop snel door de instellingen van het apparaat navigeert. De SL88 STUDIO beschikt over een ruim aanbod aan instellingen waarmee je standaard al eindeloos veel mogelijkheden hebt.
Dubbele uitgang
Omdat je in een complete studio over meer apparatuur beschikt dan alleen een MIDI keyboard, komt dit keyboard met maar liefst 2 uitgangen. Hiermee sluit je hem op je computer aan maar kun je hem ook op ander hardware apparaat aansluiten waarmee je de klanken ook eerst naar een ander apparaat kunt sturen om ze een ander effect te geven. Zo verdubbelen de reeds oneindige mogelijkheden!
- Alles instelbaar via ingebouwde drum pads, faders en draaiknoppen
- mogelijk om 3 voetpedalen aan te sluiten
- moduleer klanken dankzij de geïntegreerde aftertouch
- beschikt niet over gewogen toetsen wat voor een minder natuurlijk geluid zorgt
- de bijgeleverde software is niet de volledige versie
Het Arturia Keylab MKII 61 is een studiowaardig keyboard wat dankzij de 61 toetsen en de ingebouwde drumpad, fader en draaiknoppen het apparaat is om een volledige track mee te maken.
Ingebouwde Knoppen
De Arturia Keylab MKII 61 Wit is een keyboard met 61 toetsen. De toetsen zijn niet gewogen waardoor het geluid minder realistisch klinkt dan bij een keyboard met gewogen toetsen, toch biedt dit keyboard een enorme mogelijkheid waardoor het voor de producer een ware steunpilaar in de studio is. Naast de 61 toetsen zijn er namelijk ook drumpads en programmeerbare faders en draaiknoppen op dit keyboard te vinden. Hiermee kun je bijna alle bedieningen vanaf het keyboard doen en komt er bijna geen toetsenbord of muis aan te pas.
Aftertouch En Pitch Bend Wiel
Ook de Arturia Keylab MKII 61 beschikt over aftertouch waarbij je zelf de parameters in kunt stellen als je de toetsen langer ingedrukt houdt. Dit maakt het mogelijk om met de Arturia Keylab MKII 61 perfect andere instrumenten te simuleren. Aan de linkerzijde is een pitch bend wiel te vinden waarmee je de handmatig de toonhoogte van de klanken verandert.
Alhoewel de Keylab MKII 61 slechts over een MIDI aansluiting beschikt, is hij wel 3 voetpedaal aansluitingen rijk. Dit biedt een mogelijkheid om de klanken te dempen, accentueren of te verlengen met behulp van een voetpedaal.
Bijgeleverde software
Omdat de software misschien wel bijna net zo belangrijk is, wordt dit keyboard van Arturia met een tal van programma’s geleverd. Standaard worden Ableton Live Lite, AmpliTube Free en Piano V2 meegeleverd waardoor jij direct aan de slag kunt met het maken van muziek. Toch zijn de programma’s de onvolledige versies verkrijgbaar en heb je hiermee niet de volledige functionaliteit van het programma.
- creëer natuurlijke klanken dankzij de semi gewogen toetsen
- Alles instelbaar via ingebouwde drum pads, faders en draaiknoppen
- moduleer klanken dankzij de geïntegreerde aftertouch
- niet alle software is even gebruiksvriendelijk
- een aantal bijgeleverde programma’s zijn niet de volledige versie
De Akai MPK261 is een MIDI keyboard met ingebouwde drum pad, draaiknoppen en faders waardoor je alles in een apparaat hebt om volwaardige muziek te produceren. Daarnaast wordt er tal aan software meegeleverd waardoor ook het polijsten ervan snel gedaan is.
3 verschillende uitvoeringen
De Akai MPK261 is leverbaar met zowel 25, 49 als 61 toetsen. Hiermee er altijd de uitvoering die het beste bij jouw wensen past. Alle modellen beschikken over semi-gewogen toetsen die het mogelijk maken om de klanken natuurlijk te laten klinken.
De MPK261 beschikt over een MIDI uitgang die je op je computer aansluit maar komt daarnaast met 3 verschillende voetpedaal aansluitingen.
Hardware plug-ins van Akai
Aan de bovenzijde van dit keyboard zijn alle hardware plugins te vinden. Aan de linkerkant vind je onder andere het pitch bend wiel voor het aanpassen van de toonhoogte en een ingebouwde drumpad voor een snelle beat. Aan de rechterkant zijn 8 programmeerbare draaiknoppen en faders te vinden. Daartussenin is een klein display met snelle bedieningsknoppen te vinden. Dankzij al deze knoppen kun je razendsnel de instellingen veranderen en je muziek naar wens laten klinken.
Meegeleverde software van de Akai
Om er voor te zorgen dat jij je muziek nog verder kunt verfijnen, wordt er standaard een behoorlijke lijst aan software meegeleverd bij dit MIDI keyboard. Zo ontvang je standaard Ableton Live Lite, Akai Pro MPC Essentials, Hybrid 3, SONiVOX Twist 2.0 en SONiVOX Eighty-Eight Ensemble ter download bij de aanschaf van dit MIDI keyboard.
Op deze manier kun je direct aan de slag zonder aparte software aan te hoeven schaffen al is de aangeboden versie van Ableton Live niet de volledige versie en is het enigszins beperkt.
- Compact in formaat
- Makkelijk aan te sluiten via USB
- Meteen te gebruiken
- Natuurlijke klanken door de semi gewogen toetsen
- Met arpeggiator
- Met sustain knop
- Geen uitgebreide en ingebouwde hardware plugins
- Geen mogelijkheid om voetpedalen aan te sluiten
Mocht je net beginnen met het maken van muziek en ben je opzoek naar een compact keyboard waarmee je de basis opties hebt voor de eerste stappen van het produceren, dan is de Akai LPK25 wat je zoekt. Dit compacte keyboard is namelijk de ideale optie om mee in te stappen of om mee te reizen. Je sluit het keyboard aan op je PC of Laptop en je kunt beginnen.
Compact formaat
Het allereerste wat opvalt aan de Akai LPK25 is het compacte formaat van het keyboard. Door dit compact formaat en zijn lichte gewicht is het totaal geen probleem om dit keyboard ook tijdens reizen met je mee te nemen. Met de breedte van 13 inch past hij gewoon in dezelfde tas als je laptop en kun je overal muziek maken.
25 semi-gewogen toetsen
Ondanks zijn kleine gewicht beschikt de Akai LPK25 toch over 25 semi-gewogen toetsen. Deze aanslaggevoelige toetsen zorgen voor een natuurlijk geluid en zorgen voor meer diepte in de klank. Ideaal voor als je gevoel in je pianospel wilt leggen.
Bij dit keyboard is het niet mogelijk om voetpedalen aan te sluiten, de effecten zullen dus vanaf de software over de klanken heen gebracht moeten worden.
Arpeggiator optie
Daarnaast beschikt dit keyboard ook nog over effect knoppen die aan de linkerzijde van het keyboard te vinden zijn. Hier zijn knoppen voor een arpeggiator te vinden. Hiermee kun je akkoorden in losse noten opsplitsen waardoor je gemakkelijker complexe melodieën kunt spelen.
Verder is er een sustain knop te vinden en knoppen om de klanken een octaaf hoger of lager te maken. Op deze manier weet dit compacte keyboard toch een ruime mogelijkheid te realiseren met slechts 25 toetsen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.