Beste wifi printer

Printer met wifi: de beste printers met wifi van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 27 februari 2022

Met een wifi printer kan je direct de printer met je wifi verbinden, dus met je lokale netwerk, en gaan printen. Hierdoor hoef je geen kabeltje aan te sluiten tussen je computer en je printer. Nog beter: je kan met een wifi printer zelfs direct vanaf je telefoon printen, als je printer een passende app ondersteunt, zoals Apple AirPrint of Google Cloud printing, of een andere app.

Er zijn ook wifi printers die daarnaast kunnen scannen, en de scan meteen naar je laptop of telefoon sturen. Maar je kan in allerlei soorten en maten wifi printers vinden, en sommige printers zullen je meer frustratie dan mooie printjes opleveren.

Dus wat zijn de beste wifi printers? En waar moet je op letten bij het kopen van een wifi printer? In dit artikel vertellen we je alles wat je moeten weten voordat je een wifi printer koopt.

Beste koop van 2024
HP OfficeJet Pro 9012
Beste printer met wifi voor 't thuiskantoor

HP OfficeJet Pro 9012

 • Snel afdrukken
 • Goede afdrukkwaliteit
 • All-in-one, met goede printprijs

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
HP OfficeJet Pro 9012

HP OfficeJet Pro 9012

De HP OfficeJet Pro 9012 is de ideale wifi-printer als je regelmatig documenten moet printen, maar ook in kleur moet kunnen printen.
HP LaserJet Pro M102w

HP LaserJet Pro M102w

Een betrouwbare zwart-wit laserprinter die werkt via de wifi met een hoge printsnelheid en lage kosten. Ideaal voor tekstdocumenten.
HP Smart Tank Plus 559

HP Smart Tank 559

De inkt van deze wifi printer vervang je handmatig met flesjes - een stuk goedkoper dan toners.
Epson Expression Premium XP-6100

Epson Expression Premium XP-6100

Een verstandige keuze als je van plan bent veel foto's met deze printer te printen - minder geschikt voor veel tekstdocumenten, dan lopen de kosten op.
HP Envy 6022

HP Envy 6022

Een goede koop printer die beschikt over wifi als je af en toe thuis enkele prints wil maken (ook in kleur) of wil kopieren.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een wifi printer?

Wifi printers zijn haast al de standaard in de huidige tijd van thuiswerken en waarin de meeste mensen hun smartphone meer gebruiken dan een laptop. In een smartphone kan je natuurlijk geen kabel van de printer stoppen, wat printen soms een technische uitdaging maakt.

Een wifi printer lost dit voor je op, door via het netwerk de mogelijkheid te bieden om je documenten af te drukken. Bijkomend voordeel is dat je ook eenvoudig kan printen vanaf verschillende apparaten, dus ideaal als er meerdere mensen gebruik moeten kunnen maken van de printer.

Voor je mobiele apparaten zoals smartphone en tablet kan je het beste de bijbehorende app installeren, waarna je eenvoudig via die app kan printen, en bij een all-in-one printer kan je je document ook scannen en meteen naar je telefoon sturen. Let er hierbij op dat je telefoon de apps ondersteunt die bij de printer horen. Bij de grotere merken printers en telefoons (Apple, Android) is ondersteuning eigenlijk altijd goed geregeld.

Om nog verder te gaan op draadloos printen, is het tegenwoordig vrij gebruikelijk om een inkt-abonnement of print-abonnement af te sluiten. Hierbij wordt er automatisch inkt voor je besteld en bezorgd zodra de printer leeg begint te raken.

Vandaar ook dat je bij verschillende wifi printers aanbiedingen ziet met bijvoorbeeld ‘6 maanden gratis printen’: heb je binnen die zes maanden een cartridge leeg, dat wordt er dus gratis een nieuwe bezorgd. Daarna moet je natuurlijk wel betalen, maar kan je vaak kiezen of je per bezorging of per maand een bepaald bedrag wil betalen.

Het automatisch bestellen is het mooie van een wifi printer die zelf kan communiceren via je netwerk: welkom in de toekomst!

 • Geschikt voor je laptop en smartphone (o.a. iOS en Android)
 • Meerdere personen kunnen tegelijkertijd gebruik maken van de printer
 • Beschikbaar in veel verschillende prijsklassen
 • Altijd inkt - kies tegenwoordig voor een printerinkt abonnement
 • En misschien wel 't belangrijkste - geen gedoe met kabels

Waar moet je op letten bij het kopen van een wifi printer?

Voordat je op zoek gaat naar je nieuwe wifi-printer, is het belangrijk eerst na te denken over wat je zelf belangrijk vindt.

Dat begint met het budget dat je bereid bent om uit te geven aan een wifi printer. Verder is het handig om na te denken over hoe vaak je print, en wat je print. Hierbij is het verstandig ervan uit te gaan dat als je nu nog geen printer hebt, je het waarschijnlijk vaker gaat gebruiken zodra je de mogelijkheid hebt.

Denk verder kritisch na over wat je wil afdrukken: vooral grote documenten met tekst omdat je wat minder van een scherm wil lezen? Dan is een (zwart-wit) laserjet met wifi misschien de meest economische keuze, waarbij je die enkele kleurenprintjes per jaar bij een afdrukservice kan bestellen.

Druk je graag foto’s af, of print je regelmatig uitnodigingen voor bijvoorbeeld kinderfeestjes? Dan kan je kiezen voor een printer die scherpe foto’s print, wat per printje wel aanzienlijk duurder is.

Heb je af en toe een printer nodig voor wisselende documenten, zowel kleur als zwart-wit? Dan is een allrounder  met wifi die niet al te duur print waarschijnlijk de beste keuze. Bij deze afweging zijn de printkosten net zo belangrijk als de aanschafkosten, zeker als je vaker dan eens per week een A4’tje print.

Zo lopen zelfs in onze aanbevelingen de kosten per printje van €0,002 bij een hervulbare printer tot €0,027 bij een laserjet al snel op tot €0,20 bij een fotoprinter, oftewel 100 keer zo duur als de hervulbare printer. Gemiddeld kan je rekenen op zo’n €0,10 per printje voor wifi printers die je af en toe gebruikt, en boven de €0,25 per print is eigenlijk niet acceptabel.

Te goedkoop is vaak duurkoop

Alhoewel je misschien denkt dat een printer alleen maar zo goedkoop mogelijk mooie printjes moet uitspugen, is een printer die aldoor problemen geeft ontzettend frustrerend. Ze wachten namelijk ook altijd precies op het moment dat je net 5 minuten voor vertrek nog snel iets moet printen om een foutmelding te geven. Een printer die betrouwbaar verbinding maakt en braaf alles uitprint wat je opstuurt is daarom dubbel en dwars een paar tientjes extra waard. In het algemeen geldt hierbij dat de grotere merken betrouwbaarder zijn, zoals de wifi printers die we hieronder aanbevelen.

Scannen en kopieeren

Verder is het handig om na te denken of je printer ook moet kunnen scannen en kopiëren. Met name bij een (thuis)kantoor kan dit een belangrijke functie zijn. Moet je slechts af en toe een document scannen, dan kan je ook gewoon een foto maken met je telefoon. Bij een thuiskantoor kan een wifi printer met automatische documentinvoer echt een uitkomst zijn als je vaak moet scannen of kopiëren.

Printkwaliteit

Andere belangrijke kenmerken zijn de printkwaliteit, die meestal in “dpi”, oftewel ‘dots per inch’ wordt gemeten. Meestal wordt er zowel dpi in de breedte als in de lengte aangegeven, maar dit is haast altijd een vaste verhouding. Dit geeft aan hoeveel inktpuntjes de printer per oppervlak print, en hoe scherp je print dus is. Voor algemene documenten kan je met 1200 dpi (in de breedte) meestal goed toe.

Druk je vooral foto’s af, dan is het verstandig daar boven te gaan zitten, om wazige afdrukken te voorkomen. Verder is voor een thuiskantoor de printsnelheid belangrijk, de laagste snelheden zitten rond de 5 pagina’s per minuut, en een laserjet haalt vaak wel 25-30 pagina’s per minuut.

Print je af en toe een paar A4’tjes dan maakt dit niet uit, maar bij een document van 200 pagina’s is een printtijd van 40 minuten natuurlijk niet praktisch.

Conclusie

Een wifi printer is een uitkomst, of je nou vaak thuis print, heel af en toe een foto afdrukt, of een printer zoek voor een klein (thuis)kantoor. Maar er zit wel een hoop verschil tussen wifi printers. Je moet dus goed nadenken over wat jij belangrijk vindt, en waarvoor je verwacht de printer te gaan gebruiken. In de aanbevelingen hieronder doen we voor verschillende gebruikers aanbevelingen voor de beste wifi printer in elke situatie.

De vijf beste wifi printers

Wifi-printers zijn een geweldige oplossing, waardoor je nooit meer moeilijk met kabels hoeft aan te prutsen om te kunnen printen. In plaats daarvan verbind je de printer gewoon aan je lokale netwerk, zoek op je computer of zelfs je telefoon het te printen document op, en afdrukken maar! Maar in deze vrij jonge markt is er al wel een hoop concurrentie, dus wat is nu de beste wifi-printer? Dat hangt er vooral vanaf hoe vaak je print en wat je budget is.

Heb je een klein kantoor of thuiskantoor, dan is de HP OfficeJet Pro 9012 een goede allrounder voor redelijk intensief gebruik. Het is een all-in-one wifi-printer, dus je kan er naast kleurenprints ook mee scannen, kopiëren en zelfs faxen!

Ben je vooral op zoek naar een wifi printer die snel en goedkoop print, omdat je regelmatig grote documenten moet printen, dan kom je al snel bij een laserjet uit, zoals de HP LaserJet Pro M118dw. Deze printer kan alleen zwart-wit afdrukken, maar doet dit wel erg goedkoop en razendsnel, ideaal dus voor intensievere printers.

Wil je af van het eeuwig plaatsen van nieuwe inktcartridges en vind je milieuvriendelijk printen ook belangrijk, dan is de HP Smart Tank 559 een prijzige maar interessante optie, omdat je deze zelf kan bijvullen.

Ben je vooral op zoek naar haarscherp printen, vooral voor het thuis afdrukken van foto’s, dan is de Epson Expression Premium XP-6100 wellicht een goede optie. De prints zijn eigenlijk te prijzig als je vaak en veel print, maar gaat het bij jou vooral om de kwaliteit van je prints, zoals bij het afdrukken van foto’s, dan is dit een goede keuze.

De beste allround wifi printer voor thuis is de HP Envy 6022, die vrij goedkoop is qua aanschaf, niet heel duur is om te printen (ook niet goedkoop), en vrij goede kwaliteit biedt. Dit zal voor de meeste mensen die een printer in huis willen hebben, maar niet per sé dagelijks printen, een mooi compromis zijn tussen kosten en kwaliteit.

 • Snel afdrukken
 • Goede afdrukkwaliteit
 • All-in-one, met goede printprijs
 • Prijzig qua aanschaf
 • Vrij forse printer
HP OfficeJet Pro 9012

De HP OfficeJet Pro 9012 is de ideale wifi-printer als je regelmatig documenten moet printen, maar ook in kleur moet kunnen printen. Het is dan speciaal een goede investering voor iemand met een thuiskantoor, of zelfs voor een klein kantoor waar enkele mensen werken.

Met 22 zwart-wit pagina’s per minuut is dit de snelste printer op de lijst, terwijl de printkwaliteit ook bovengemiddeld is. Daarnaast zijn er geen klachten over de robuustheid van het apparaat te zien. Dat is ook niet heel gek, want de HP OfficeJet Pro 9012 is robuust gebouwd en neemt dus ook nogal wat ruimte in voor een wifi-printer.

Tegelijk is het wel een all-in-one, dus naast printen kan je er ook mee scannen en kopiëren (inclusief automatische documentinvoer), en zelfs faxen! Mocht je bij de weinige mensen horen die faxen, dan is dit één van de weinige wifi-printers die dit ook voor je kan regelen.

De prijs per print is met ongeveer €0,07 per print vrij gemiddeld, al zou je bij een kantoorprinter meer kosteneffectiviteit verwachten. Desalniettemin is het voor een wifi-printer in huis zeker niet hoog.

Kortom, lees je bijvoorbeeld regelmatig rapporten van papier, moet je als leraar thuis huiswerk afdrukken, of wil je gewoon een betrouwbare printer en scanner zonder gedoe, dan is de HP OfficeJet Pro 9012 zeker het geld waard.

  • Hoge printsnelheid
  • Lage printkosten
  • Met geïntegreerde accu
  • Met draadloze verbinding
  • DPi 1200 x 1200
  • Zonder scanner
  HP LaserJet Pro M102w

  Zoek je een wifi-printer die razendsnel kan printen, dan zoek je de HP LaserJet Pro M102w. Als laserprinter komen er zo’n 25-27 pagina’s per minuut uitrollen (de hoogste snelheid in deze lijst), en dat tegen de bijzonder lage prijs per print van ongeveer €0,027 (de één na laagste printkosten in deze lijst).

  Daar komt nog eens bij dat ook de aanschafprijs niet overdreven hoog ligt, zij het dat toners altijd wat duurder zijn per keer dan inktcartridges. Ze gaan dan ook aanzienlijk langer mee natuurlijk.

  Het nadeel van deze efficiënte wifi-printer is dat er geen kleur in zit, dus je kan alleen zwart-wit printen, en het is puur een printer, dus geen scanner. Daar staat tegenover dat dit de wifi-printer ook aanzienlijk eenvoudiger maakt, en dus makkelijker te bedienen en een langere levensduur geeft.

  De HP LaserJet Pro M102w is dan ook vooral ideaal als je vaak (grote) documenten of formulieren moet printen, en scherpe printkwaliteit wil. Gegeven de snelheid en lage kosten is dit ook een prima oplossing voor een klein kantoor of een thuiskantoor, eventueel naast een langzamere kleurenprinter.

  De HP LaserJet Pro M102w biedt qua printkosten de beste prijs-kwaliteitverhouding, en is dus ook voor thuis een goede oplossing, zolang je het niet erg vindt om alleen zwart-wit te printen.

   • Erg goedkoop printen
   • Zelf bij te vullen met flesjes
   • Geschikt om te printen, scannen en kopieren
   • Hoge aanschafprijs
   • Bijvullen is even wennen
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/02/HP-Smart-Tank-Plus-559.png

   De HP Smart Tank 559 is een wifi-printer voor thuisgebruik die je zelf kan bijvullen via flesjes. Heb je ook zo’n hekel aan foutmeldingen terwijl je cartridges nog halfvol zijn, dan is dit de ideale oplossing. Daarnaast is het ook nog eens aanzienlijk goedkoper per print, omdat je eenvoudige flesjes koopt, in plaats van geavanceerde cartridges. Nog eens milieuvriendelijker ook!

   Het zelf bijvullen kost wel enige oefening, maar het is de moeite waard om er even voor te gaan zitten. Verder is de HP Smart Tank 559 een all-in-one printer, dus kan je er ook gewoon draadloos mee scannen en kopiëren. Het grootste nadeel van deze printer is dat de aanschafprijs vrij hoog ligt.

   Deze hoge kosten is een prima investering als je regelmatig print, met name als je veel in kleur print, maar gebruik je je printer maar een enkele keer per maand, dan kan je misschien beter voor een goedkopere printer kiezen.

    • Klein model
    • Lagere aanschafprijs
    • Hoge printkwaliteit, ook voor foto’s
    • Dure prints
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/02/Epson-Expression-Premium-XP-6100.png

    Zoek je een wifi-printer waarmee je foto’s kan afdrukken met hoge kwaliteit, dan is de Epson Expression Premium XP-6100 zeker het overwegen waard. Een groot voordeel hierbij is dat de Epson geen hoge aanschafprijs heeft, voor een kwalitatieve fotoprinter.

    Daarnaast kan je natuurlijk ook nog al je normale prints doen, en scannen en kopiëren, aangezien het een all-in-one printer is. Verder is deze wifi-printer relatief klein, dus je hebt niet meteen een enorm bakbeest in huis staan. Er is bij de Epson Expression Premium XP-6100 wel duidelijk gekozen voor afdrukkwaliteit boven de printkosten, en die zijn dan ook allebei hoog.

    Print je dus vrij veel, maar slechts af en toe foto’s, dan zullen de printkosten flink oplopen door de bijna €0,20 per kleurenprint. Je kan dan misschien beter een andere printer kopen met lagere printkosten, en je foto’s ergens anders laten afdrukken. Maar is bij een groot deel van je prints een haarscherpe kwaliteit belangrijk, of druk je vaak thuis je foto’s af, dan is de Epson Expression Premium XP-6100 zeker een verstandige keuze, met een heel redelijke prijs-kwaliteitverhouding.

     • Laagste aanschafprijs
     • Alleskunner
     • Beste prijs-kwaliteitverhouding
     • Vrij hoge printkosten
     • Lage printsnelheid
     HP Envy 6022

     De HP Envy 6022 is de beste allrounder voor een gemiddelde wifi-printer voor thuis. De aanschafprijs is het laagste in deze lijst, maar het is nog steeds een all-in-one printer/scanner die ook kleuren afdrukt en dus ook kan kopiëren.

     Voor thuisgebruik waarbij je bijvoorbeeld enkele keren per week print, zowel kleur als zwart-wit, en zo nu en dan moet scannen, is de HP Envy 6022 de ideale wifi-printer. De printkosten liggen rond de €0,09 per printje, wat vrij hoog is, maar niet zo problematisch als bij de eerder genoemde Epson printer.

     Druk je regelmatig foto’s, rapporten of andere documenten af, dan kan je hiermee prima uit de voeten, al zal je soms wel even moet wachten. Het is dus niet de meest efficiënte printer, maar juist voor incidenteel thuisgebruik is het een mooi compromis tussen een redelijke aanschafprijs, kwaliteit, en printkwaliteit.

     HP staat verder natuurlijk bekend als producent van kwalitatieve printers, dus je hoeft je ook geen zorgen te maken over de levensduur.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.