Beste gimbals voor smartphones en cameras

De beste gimbals voor smartphones & camera's van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 25 december 2021

De kwaliteit waarmee tegenwoordig beeld en geluid opgenomen kan worden, is ongekend. Met een smartphone heb je alle tools onder een dak om hoge kwaliteit films en foto’s te maken en jezelf te onderscheiden met professioneel beeldmateriaal. Echter worden de vaardigheden niet standaard meegeleverd en hoe goed de beelden ook kunnen zijn, een instabiel shot maakt het verschil tussen amateur en professional.

Een goede gimbal brengt daar verandering in. Een gimbal is een instrument waarin jij je telefoon of camera plaatst en er zo voor zorgt dat het beeld recht en stabiel blijft. Dankzij meerdere assen en ingebouwde sensoren heb jij altijd een stabiel shot en een professioneel beeld. In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de juiste gimbal voor jouw device en belichten we de 4 best gimbals van ’t jaar.

Beste koop van 2024
DJI Osmo Mobile 4 gimbal
Beste gimbal voor smartphones

DJI Osmo Mobile 4

 • geschikt voor iedere smartphone
 • snelle bevestiging dankzij magnetische houder
 • licht en opvouwbare ontwerp is erg compact
 • beschikt over 3 assen voor optimale stabilisatie

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
DJI Osmo Mobile 4 gimbal

DJI Osmo Mobile 4

Onze aanrader als gimbal voor je smartphone (iPhone en Android toestellen)
DJI Ronin-S2

DJI Ronin-S2

De DJI Ronin 2 is een goede keuze als je een gimbal zoekt die compatibel is met je camera.
Vizu ExtremeX

Vizu ExtremeX

Deze gimbal is speciaal gemaakt voor action cams zoals de GoPro series.
DJI Ronin S 2 Pro Combo

DJI Ronin S 2 Pro Combo

De beste keuze als gimbal voor camera's met zwaardere lenzen - een echte krachtpatser tot 4,5 kilo!

Stabilisator voor dagelijks gebruik

Een gimbal is een instrument gemaakt voor camera’s wat voor een stabilisatie van het beeld zorgt. Gimbal is een samenvoeging van het woord “gemel”, wat vernoemd is naar een 16e eeuwse vinger ring vanwege het ontwerp, en “bal” naar het kogelgewricht in het instrument.

Een gimbal is een stabilisator voor camera’s. Voorheen werd de gimbal enkel door cameramannen op de set of in een filmstudio gebruikt. Tegenwoordig heeft de gimbal ook introductie gemaakt bij het grote publiek.

De techniek heeft zich namelijk razendsnel ontwikkeld en is steeds compacter geworden. Hierdoor zijn er al gimbals op de markt die de afmetingen van een selfie stick hebben, in tegenstellingen tot de enorme gevaartes die voorheen gebruikt werden.

Slimme techniek

Een gimbal houdt je toestel stabiel aan de hand van draaiassen. Deze assen werken in zowel het horizontale als het verticale vlak en hebben een enorm bereik. Tijdens bewegingen die afwijken van een vloeiende lijn, komt de gimbal in actie.

De beweging wordt door de gimbal opgevangen en gecompenseerd waardoor de camera stabiel op het onderwerp gericht blijft. De beelden laten hierdoor geen trillingen zien en zijn hierdoor haarscherp.

Professionele videografie

Een gimbal zorgt ervoor dat je de stap naar professionele videografie eenvoudig kunt nemen. Met een gimbal schiet je namelijk nooit meer beelden die dankzij bewegingen en vibratie onscherp zijn.

Daarnaast zorgt het er ook voor dat het onderwerp ten alle tijden het centrum van de aandacht is in je shots, hoe instabiel de omgeving ook is.

Daarnaast is er voor iedere soort opname apparatuur, of het nu een smartphone of een digitale spiegelreflex camera is, een gimbal verkrijgbaar is die jouw werk op laat vallen dankzij de stabiele en scherpe shots.

Waar let je op bij het kiezen van een gimbal?

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een gimbal. 

 • Compatibiliteit: geschikt voor je smartphone of je camera?
 • Belastbare gewicht: hoe zwaar kan de gimbal tillen?
 • Het aantal assen van de gimbal: 2 of 3?
 • Het totale bereik: hoeveel graden kan de gimbal draaien?

1. Compatibiliteit

Niet ieder apparaat past op iedere gimbal. Sommige gimbals zijn ontworpen voor mobiele telefoons en andere voor het gebruik van een digitale camera. Daarnaast is het zo dat een aantal gimbals enkel bruikbaar zijn met bepaalde merken.

Gimbals voor telefoons zijn kleiner en lichter en beschikken over een systeem waar een telefoon op aangesloten kan worden. De bediening wordt vervolgens vanaf de bedieningsknoppen op de gimbal gedaan zodat jij telken op het scherm van je telefoon hoeft te drukken.

Een gimbal voor digitale camera’s is ontworpen om het gewicht van een camera met lens aan te kunnen. Daarnaast werken de bedieningsknoppen ook anders. Dankzij een ingebouwd focuswiel, stel je scherp op het onderwerp vanaf de gimbal.

2. Belastbare gewicht

Het volgende punt waar je op moet letten zodra je een gimbal op het oog hebt die compatibel is met jouw telefoon of camera, is het belastbare gewicht. Vooral bij digitale camera’s loopt het gewicht behoorlijk uiteen. Professionele camera’s met een grotere sensor of een uitgebreidere functionaliteit zijn over het algemeen zwaarder. Daarnaast maakt het ook uit wat voor soort lens je gebruikt op de camera. Een telelens is behoorlijk wat groter en zwaarder dan een 50 mm optiek. Ben je van plan om natuurdocumentaires te maken en ga je aan de slag met een telelens dan is het aan te raden een gimbal uit te zoeken met een hoger belastbaar gewicht die je camera plus lens kan dragen.

3. Aantal assen

Een gimbal heeft twee of drie assen om je beeld te kunnen stabiliseren. Gimbals met drie assen zorgen over het algemeen voor een betere stabilisatie door de toevoeging van de derde as. De derde as zorgt voor een vloeiende overgang tussen de eerste en tweede as waardoor het voor een uitstekende stabiliteit zorgt. Wel is het zo dat gimbals met drie assen groter, zwaarder en duurder zijn.

4. Bereik

Het bereik van de gimbal bepaalt in welke mate jij kunt bewegen en de gimbal om zijn as kan draaien. Er zijn twee verschillende assen waarover de gimbal draait. Het vermogen op de horizontale as wordt het pan-bereik genoemd. Dit is voor alle bewegingen die je in het horizontale vlak maakt van je onderwerp.

Denk hierbij bijvoorbeeld als je aan het lopen bent terwijl je een bewegend persoon aan het filmen bent. De gimbal zal dankzij de bewegingen veel in het horizontale vlak compenseren.

Het bereik op de verticale as wordt het tilt-bereik genoemd. Dit is de bewegingsvrijheid die de gimbal heeft in het verticale vlak. Denk hierbij aan het filmen van een vogel die omhoog naar de top van een boom vliegt. Hoe groter dit vermogen, hoe groter de reikwijdte van de gimbal.

De beste gimbals

 • geschikt voor iedere smartphone
 • snelle bevestiging dankzij magnetische houder
 • licht en opvouwbare ontwerp is erg compact
 • beschikt over 3 assen voor optimale stabilisatie
 • maximale belastbare gewicht van 230 gram is niet veel
 • noodzakelijk de app te gebruiken voor volledig functionaliteit
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/01/DJI-Osmo-Mobile-4-gimbal.jpg

Drie assen

Ondanks zijn kleine gewicht beschikt de DJI Osmo Mobile 4 toch over drie assen. Hiermee wordt ieder beeld met een ongekende stabiliteit geschoten. De stabilisatie gebeurt aan de hand van een elektronisch mechanisme wat door de accu van de gimbal aangedreven wordt. De assen zorgen voor een bereik van een pan-bereik van 171° graden en een tilt-bereik tussen de 106,5° en 235,5°.

Opvouwbaar en compact

Dat het de ideale tool is voor bij je smartphone komt door het compacte ontwerp van de DJI Osmo Mobile 4. Deze gimbal is namelijk opvouwbaar waardoor hij gemakkelijk in je tas meegaat. Daarnaast is hij van een lichtgewicht kunststof gemaakt waardoor hij slechts 390 gram weegt.

Magnetische houder

Ook in gebruik is de DJI Osmo Mobile 4 eenvoudig. Dankzij de magnetische houder heb jij je telefoon snel in en uit de gimbal genomen. Dit werkt probleemloos en zorgt ervoor dat je vrijwel direct startklaar bent om te filmen.

Met de bedieningsknoppen op het handvat kun je alle bedieningen uitvoeren. Hier zijn namelijk een joystick en een opnameknop te vinden. Om snel te wisselen tussen portret en landschapsmodus beschikt de DJI Osmo Mobile 4 over een M-knop.

  • Eenvoudige bediening voelt erg natuurlijk aan
  • Krachtige motor zorgt voor een uitmuntende stabiliteit
  • 4.5 kg draagkracht is voor bijna iedere camera geschikt
  • App werkt alleen met android en ios
  DJI Ronin-S2

  De DJI Ronin-S2 is degelijke gimbal die dankzij de eenvoudige bediening het werken met een camera naar een hoger niveau tilt. De gimbal kan tot 4.5 kg dragen en is hierdoor de perfecte toevoeging voor de meeste camera’s.

  Eenvoudige bediening

  Dat de DJI Ronin-S2 zo geschikt is voor de meeste gebruikers komt deels door het gebruiksgemak wat deze gimbal brengt. De bedieningsknoppen bevinden zich allemaal op het handvat waardoor je met een hand de besturing kunt doen. Het focuswiel zorgt ervoor dat je ieder moment scherp kunt stellen op het onderwerp, zonder hiervoor de camera naar je toe te hoeven halen. De andere bedieningsknoppen bevinden zich aan de achterzijde van het handvat waar je gemakkelijk met je duim bijkunt.

  Krachtige motor

  De krachtige motor waarover de DJI Ronin-S2 beschikt, zorgt voor een uitmuntende stabiliteit, ook als de gimbal zich op een bewegend voorwerp bevindt. Zo kun je deze gimbal probleemloos gebruiken in je auto of op je fiets of skateboard om dynamische shots te krijgen met een ongekende stabiliteit.

  Enorm bereik

  Het maximale belastbare gewicht van deze gimbal is 4.5 kg. Hiermee is het geschikt voor bijna alle soorten camera’s en lenzen. Toch kan het zijn dat het voor de professionele camera niet voldoende is.

  Het bereik van de DJI Ronin-S2 is erg ruim. Het pan-bereik is 360° en het tilt-bereik ligt tussen de -95 en 185 ° waardoor het ook in het verticale vlak een enorme diversiteit biedt.

  Product specificaties:

  • Verpakkingsinhoud: Ronin-S gimbal BG37 Batterijgreep Camera montageplaat 3x Cameraschroef 1/4-20 Lensondersteuning USB-C-kabel Klittenband strap voor gimbal Opbergkoffer Extended Grip/Tripod (kunststof) Handleiding
  • Kleur: Zwart
   • lichte gewicht maakt het werken met één hand eenvoudig
   • zorgt voor prachtige beelden in actie
   • Gimbal Pro app heeft handige functies
   • frame kan in beeld zijn bij camera’s met een fish eye lens
   Vizu ExtremeX

   De Vizu ExtremeX is een gimbal speciaal gemaakt voor action camera’s. Deze gimbal zorgt voor een stabiel beeld terwijl jij de vetste shots met bijvoorbeeld je GoPro neemt en zo je camerawerk naar een hoger niveau tilt.

   Speciaal voor action cams

   De Vizu ExtremeX Gimbal is speciaal gemaakt voor de gebruiker die de allermooiste actieshots wil maken. Deze gimbal is namelijk ontwikkeld voor gebruik met actioncams en telefoons en zorgt ervoor dat jij tijdens al je avonturen de prachtigste beelden maakt.
   Deze gimbal met drie assen zorgt voor een optimale stabilisatie terwijl je hem gemakkelijk in een hand draagt.

   Lichtgewicht

   Dat de Vizu ExtremeX slechts 498 gram weegt, maakt het een erg vriendelijke gimbal die je probleemloos een hele dag vast kunt houden zonder moe te worden. De gimbal is volledig gemaakt van kunststof wat een erg premium uitstraling heeft.

   Gimbal Pro app

   De bedieningsknoppen van de gimbal bevinden zich op het handvat van de gimbal en zijn gemakkelijk met één hand te bereiken. Daarnaast is er een Gimbal Pro app beschikbaar waarmee jij zowel op iOS als op Android de gimbal kunt besturen. Deze app beschikt over functies zoals de automatische volgfunctie en de panorama functie voor het schieten van een recht panoramabeeld.

   Tijdens het schieten van camera’s met een fisheye lens kan het voorkomen dat het frame van de Vizu ExtremeX Gimbal in beeld is.

    • enorme draagkracht is geschikt voor zware camera’s en grote lenzen
    • eenvoudige bediening voelt natuurlijk aan
    • Goede bouwkwaliteit
    • Gimbal uit het duurdere segment
    DJI Ronin S 2 Pro Combo

    Mocht je nu over een prachtige camera beschikken met verschillende verwisselbare lenzen dan wil je niet rekening moeten houden met het belastbare gewicht. Met de DJI Ronin S 2 Pro Combo heb je een krachtige gimbal waarmee je probleemloos zelfs je grootste lens gebruikt.

    Enorme draagkracht

    De DJI Ronin S 2 Pro Combo is gemaakt voor de professionele gebruiker. De body bestaat volledig uit carbon wat licht van gewicht is maar een enorme kracht kan dragen. Deze gimbal van 1072 gram kan een gewicht van 4,5 kg dragen. Hiermee is het geschikt voor zwaardere, professionele camera’s en grote telelenzen. Het is dan ook de keuze voor documentairemakers die met een telelens werken.

    Focuswiel

    Om ervoor te zorgen dat je de camera optimaal kunt bedienen terwijl je aan het filmen bent, komt deze gimbal met een ingebouwde smartphone houder en een focuswiel. Hiermee kun je direct zien wat je aan het filmen bent op je smartphone en of jij je onderwerp scherp in beeld hebt. De focuswiel bediening bevindt zich aan de voorkant van het handvat en kan ingesteld worden door aan de schijf te draaien.

    De rest van de bediening gebeurt aan de hand van de bedieningsknoppen op het handvat. De kleine joystick op duimhoogte zorgt ervoor dat je de camera in een vloeiende beweging in de gewenste positie plaatst. Hiernaast zijn knoppen te vinden voor het starten van opname en het positioneren van de camera. Deze knoppen zijn zo geplaatst dat je de gimbal met een hand kunt besturen, al heeft dit best wat oefening nodig aangezien hij behoorlijk zwaar is en veel besturingsmogelijkheden heeft.

    Groot bereik

    De DJI Ronin S 2 Pro Combo heeft een enorm bereik. Hij heeft een pan bereik van 360° en kan namelijk 360 graden om de horizontale as bewegen en heeft een tilt bereik tussen de 112° en 214° graden.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.