Beste muismat

Muismat: de beste muismatten van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Ben jij op zoek naar een muismat? Dan ben je aan het juiste adres. In deze koopgids bespreken we wat een muismat is, waarom je er een zou aanschaffen en waar je op moet letten bij de aankoop van een muismat. Tot slot geven we je een overzicht van de top 5 beste muismatten van het moment.

Een muismat is een onderlegger die je op je bureau kunt leggen om je muis beter te bedienen en te laten bewegen over de ondergrond. De muismat beschermt je bureau tegen krassen en zorgt er ook voor dat je muis optimaal presteert.

Voor muizen zonder optische sensor is het gebruik van een muismat daarbij van belang om de levensduur te verlengen, doordat de muismat grotendeels voorkomt dat zich stof ophoopt in de muis. Een muismat is dus voordelig, zeker als je gebruik maakt van een meer premium muis.

Beste koop van 2024
Corsair MM100 Gaming Muismat
Beste koop muismat

Corsair MM100 Gaming Muismat

 • Anti-slip onderkant
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Geoptimaliseerd voor high-DPI muizen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Corsair MM100 Gaming Muismat

Corsair MM100 Gaming Muismat

Voor de computeraar die een goede muismat zoekt
Logitec G Powerplay

Logitec G Powerplay

Voor gamers
Trust Bigfoot XL

Trust Bigfoot XL

Voor mensen die een ergonomische muismat zoeken
Verwarmde muismat

Verwarmde muismat

Voor de computeraar met koude handen
3M Extended Ergonomische Muismat

3M Extended Ergonomische Muismat

Voor de computeraar die een muismat met verlenging zoekt

Waarom zou je nog een muismat aanschaffen?

Een muismat klinkt vrij ouderwets. Vroeger werkte de muizen namelijk niet zonder muismat, omdat ze niet goed reageerden op andere ondergronden. Tegenwoordig is de technologie van muizen veel verder ontwikkelt, en kun je een muis ook prima gebruiken op een houten tafel of een kunststof bureau. Een muismat biedt voor een lage prijs flink wat voordelen.

Voordelen van een muismat

Ben je tegenwoordig veel thuis aan het werk in je home office? Of flink wat meer aan het gamen? Gun je bureau, je muis en je pols wat extra rust en bescherming met een goede muismat.

 • Betere functionaliteit van de muis
 • Mogelijkheid tot ergonomische ondersteuning
 • Van budget tot premium design - de keuze is aan jou
 • Geen last van vervelende haperingen tijdens 't gamen
 • Voorkom krassen op je bureau

Ergonomische muismatten

Ergonomische muismatten hebben een ophoging bij de pols. Hierin zit vaak een zacht, meevormend materiaal, zoals gel. Door je pols op deze steun te leggen terwijl je je muis bediend, neemt je pols automatisch een natuurlijke houding aan en wordt deze ondersteund. Dit kan helpen bij het voorkomen van een muisarm of het prettiger laten aanvoelen wanneer je reeds een muisarm hebt.

Gaming muismat

Er zijn ook speciale gaming muismatten. Vaak hebben deze een geoptimaliseerd oppervlak om supersnelle muisbewegingen mogelijk te maken, zodat je geen hinder ondervindt tijdens het spelen van jouw favoriete game. Als extra zijn sommige muismatten voorzien van ledlampjes die je in verschillende kleuren kunt instellen, om de game ervaring nog verder te verbeteren.

Waar let je op tijdens de aanschaf van een muismat?

Als je een muismat wil aanschaffen zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Want je wil wellicht dat de muismat een bepaalde kleur heeft, zodat het mooi in het interieur van je kantoor past, maar er zijn belangrijkere punten om rekening mee te houden. Hieronder bespreken we de verschillen eigenschappen van muismatten zodat je zelf kunt bepalen wat voor jou belangrijk is.

Polssteun

Een muismat met een polssteun herken je direct aan de ophoging aan de voorkant van de muismat. Dit is een speciale steun waar je pols op kan rusten tijdens het bedienen van de muis. Je pols neemt hierdoor een natuurlijke houding aan en wordt ondersteund, waardoor je geen onnodige spieren aan hoeft te spannen. Dit kan voorkomen dat je RSI klachten krijgt.

Harde of zachte ondergrond

Het oppervlak van een muismat is bepalend voor de gevoeligheid van de muis. Op een harde ondergrond heeft de muis minder grip, maar kan de muis wel sneller en met minder moeite worden bewogen. Een zachte ondergrond zorgt echter juist voor meer grip en precisie.

Vooral gamers die vaak snelle bewegingen maken met hun muis hebben veel baat bij een harde ondergrond. Zij kunnen de muis vliegensvlug bewegen. Mensen die veel achter de computer werken zullen meer baat hebben bij een zachter oppervlak, omdat dit meer grip en comfort geeft.

Materiaal

Het materiaal van de muismat is bepalend voor de hardheid of zachtheid van een muismat. Zachte muismatten worden doorgaans gemaakt van stof, terwijl harde muismatten worden gemaakt van plastic, rubber, aluminium of een combinatie hiervan.

Doordat er designs geprint kunnen worden op stof, zijn de design muismatten vaak zacht. Een harde muismat wordt over het algemeen uit een geheel gemaakt, waardoor er wat betreft design weinig mogelijkheden overblijven.

Formaat

Het formaat van een muismat bepaald hoeveel bewegingsvrijheid je hebt met de muis. Sommige muizen zijn heel gevoelig op bewegingen waardoor je binnen enkele centimeters je hele beeldscherm kunt bereiken. Andere muizen hebben wat meer bewegingsvrijheid nodig om alle uithoeken te vinden.

Daarnaast zijn er ook grote muismatten waarop je je toetsenbord ook kwijt kunt, dit is een XXL muismat. Niet omdat je deze moet bewegen, maar juist om deze netjes op zijn plek te houden. Door hem op een grote muismat te plaatsen verschuift je toetsenbord niet wanneer je aan het typen bent. Perfect voor bedrade- en draadloze toetsenborden. Als verlengstuk kun je dan direct je muis op de XL/XXL muismat gebruiken, zodat je alles netjes bij elkaar houdt.

Anti slip

Onder vrijwel iedere muismat zit antislip, zodat deze netjes op zijn plaats blijft liggen. Zelfs wanneer je met je hand of pols over de muismat heen schuift, zal de muismat hierdoor op zijn plek blijven liggen. Zo voorkom je dat je steeds opnieuw je muis en muismat goed moet leggen.

Sommige muismatten hebben over de gehele onderkant een soort antislipmat, anderen zien voorzien van kleine rubberen nopjes om de muismat op zijn plaats te houden. Dat eerste komt voornamelijk voor bij zachte muismatten en de rubberen nopjes vindt je eigenlijk alleen maar onder harde muismatten.

Top 5 beste muismatten van 2021

Ben jij er inmiddels over uit dat jouw kantoor of werkplek een muismat nodig heeft? Wacht dan niet langer en bekijk onderstaande top 5 om zeker te weten dat je een goede muismat aanschaft.

 • Anti-slip onderkant
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Geoptimaliseerd voor high-DPI muizen
 • Na lang gebruik slijten de randen
Corsair MM100 Gaming Muismat

Deze muismat van Corsair is een ideale partner voor high-DPI gamingmuizen. Het geweven oppervlak is geoptimaliseerd voor uitstekende controle en goede tracking.

De muismat is beschikbaar in meedere formaten. Wij hebben hier voor het kleine model gekozen. Qua kwaliteit zit er geen verschil tussen. Alle modellen zijn goede muismatten en leveren waar voor je geld op. Dankzij de rubberen antislip onderkant blijft deze muismat stevig op zijn plek op jouw bureau.

  • Harde en zachte ondergrond (2-in-1)
  • Met LED verlichting
  • Laad je draadloze muis op terwijl je speelt
  • Zwart
  • Geen polssteun
  Logitec G Powerplay

  Een muis met een lege batterij is verleden tijd met deze muismat. Want jouw draadloze muis laadt automatisch op wanneer je aan het gamen bent, doordat je muis contact maakt met het Logitech G PowerPlay Wireless Charging System dat verwerkt zit in de muismat. Je muis is immers altijd op het verkeerde moment leeg en dat kan voor akelige momenten zorgen. Maar nu dus niet meer!

  Deze muismat wordt geleverd met twee verschillende ondergronden, namelijk hard en zacht. Zo leg je de kant boven die jij op dat moment nodig hebt. Een leuke extra van deze muismat is dat je de muismat kunt laten oplichten in een van de 16,8 miljoen verschillende kleuren. Midden in de nacht gamen is nog nooit zo leuk geweest!

   • Zachte ondergrond
   • Zwart
   • Met polssteun
   • Niet goed schoon te maken
   Trust Bigfoot XL

   Deze Trust Bigfoot XL muismat heeft een prettige ophoging voor de pols. Dit gedeelte is gevuld met een zachte gelvulling, waardoor je pols zowel een natuurlijke houding aanneemt als extra steun krijgt. Het grote oppervlak van de muismat werkt prettig, want je hebt extra werkruimte.

   Het oppervlak van de muismat is geoptimaliseerd, waardoor de muis soepel beweegt en goed reageert. De antislip laag aan de onderkant zorgt ervoor dat de muismat netjes op zijn plek blijft liggen, zodat jij ongestoord kunt werken.

    • Zacht oppervlak
    • Met polssteun
    • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
    Verwarmde muismat

    Met deze muismat hoef je nooit meer een koude muishand te hebben! Sluit de muismat met behulp van het meegeleverde USB snoer aan op je laptop of computer en laat de muismat opwarmen. Schuif je hand erin, laat hem rusten op de comfortabele en grote polssteun en geniet van de warmte terwijl je je muis gebruikt.

    Ideaal voor in de winter of als je last hebt van een muisarm waarvan de vingers snel koud aanvoelen. Je kunt de muismat altijd weer ontkoppelen van je computer, zodat het verwarmingselement afslaat.

     • Harde ondergrond
     • Biedt ook ruimte voor toetsenbord
     • Met polssteun
     • Metallic
     • TÜV-certificering
     3M Extended Ergonomische Muismat

     Deze muismat biedt niet alleen ruimte voor je muis, maar ook voor je toetsenbord. Zo werk je extra ergonomisch, want deze mat is voorzien van een ophoging over de gehele breedte. Hierin zit gel, waardoor het zacht en comfortabel aanvoelt voor je polsen terwijl ze een natuurlijke houding aannemen. 

     Dit product ziet er fraai uit, met een metallic bodemplaat. De antislip voorziening zorgt ervoor dat de mat op zijn plek blijft liggen. Daarbij heeft deze 3M muismat een TÜV-keurmerk, dat wil zeggen dat het product voldoet aan kwaliteitseisen, veilig is en milieuverantwoord is.

      Heb je echt een muismat nodig?

      Nee je hebt geen muismat nodig om je muis te kunnen bedienen. Wel kan het erg van pas komen aangezien je je muis met een muismat eronder beter kunt bedienen. Ook zorg je er op deze manier dat je bureau of tafel beschermt wordt tegen krassen. Wanneer je een muis zonder optische sensor hebt kan een muismat de levensduur verlengen. De muismat voorkomt namelijk een stofophoping aan de binnenkant van de muis.

      Zachte of harde muismat, wat is beter?

      Wanneer je veel gamet heb je meer baat bij een harde muismat. Op deze manier kun je de muis heel snel heen en weer bewegen met minimale kracht. Als je veel werkt achter een computer is een zachte muismat aan te raden omdat dit meer comfort maar ook meer grip geeft.

      Hoe groot moet de muismat zijn?

      Een muismat hoef niet heel groot te zijn aangezien de meeste muizen erg gevoelig zijn en met minimale beweging al je cursor over het gehele scherm bewegen. Vooral wanneer je de muis gebruikt voor werk hoeft de muismat niet groot te zijn. Wanneer je veel gamet met een muis heb je wat meer bewegingsvrijheid nodig en is een grotere muismat aan te raden.

      Waar let je op bij het kopen van een muismat?

      Punten waar je op moet letten wanneer je een muismat wilt gaan aanschaffen zijn of je deze met of zonder polssteun wilt, van welk materiaal deze gemaakt moet zijn en welke hardheid je fijn vindt. Ook het formaat van de muismat is belangrijk en of de mat antislip is.

      Wat is het beste materiaal?

      Het gebruikte materiaal is vaak een persoonlijke voorkeur en waar je de muismat voor gaat gebruiken. Vaak worden harde muismatten gemaakt van rubber of plastic. Deze zijn bijvoorbeeld vooral geschikt om mee te gamen. Voor zachtere muismatten wordt vaak stof gebruikt. Deze muismatten bieden meer comfort en zijn dus meer geschikt om op te werken.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.