Beste muismat

Muismat: de beste muismatten van 2021

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 18 januari 2021

Ben jij op zoek naar een muismat? Dan ben je aan het juiste adres. In deze koopgids bespreken we wat een muismat is, waarom je er een zou aanschaffen en waar je op moet letten bij de aankoop van een muismat. Tot slot geven we je een overzicht van de top 5 beste muismatten van het moment.

Een muismat is een onderlegger die je op je bureau kunt leggen om je muis beter te bedienen en te laten bewegen over de ondergrond. De muismat beschermt je bureau tegen krassen en zorgt er ook voor dat je muis optimaal presteert.

Voor muizen zonder optische sensor is het gebruik van een muismat daarbij van belang om de levensduur te verlengen, doordat de muismat grotendeels voorkomt dat zich stof ophoopt in de muis. Een muismat is dus voordelig, zeker als je gebruik maakt van een meer premium muis.

Beste koop van 2021
Corsair MM100 Gaming Muismat
Beste koop muismat

Corsair MM100 Gaming Muismat

  • Anti-slip onderkant
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
  • Geoptimaliseerd voor high-DPI muizen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Corsair MM100 Gaming Muismat

Corsair MM100 Gaming Muismat

Voor de computeraar die een goede muismat zoekt
Logitec G Powerplay

Logitec G Powerplay

Voor gamers
Trust Bigfoot XL

Trust Bigfoot XL

Voor mensen die een ergonomische muismat zoeken
Verwarmde muismat

Verwarmde muismat

Voor de computeraar met koude handen
3M Extended Ergonomische Muismat

3M Extended Ergonomische Muismat

Voor de computeraar die een muismat met verlenging zoekt

Waarom zou je nog een muismat aanschaffen?

Een muismat klinkt vrij ouderwets. Vroeger werkte de muizen namelijk niet zonder muismat, omdat ze niet goed reageerden op andere ondergronden. Tegenwoordig is de technologie van muizen veel verder ontwikkelt, en kun je een muis ook prima gebruiken op een houten tafel of een kunststof bureau. Een muismat biedt voor een lage prijs flink wat voordelen.

Voordelen van een muismat

Ben je tegenwoordig veel thuis aan het werk in je home office? Of flink wat meer aan het gamen? Gun je bureau, je muis en je pols wat extra rust en bescherming met een goede muismat.

  • Betere functionaliteit van de muis
  • Mogelijkheid tot ergonomische ondersteuning
  • Van budget tot premium design - de keuze is aan jou
  • Geen last van vervelende haperingen tijdens 't gamen
  • Voorkom krassen op je bureau

Ergonomische muismatten

Ergonomische muismatten hebben een ophoging bij de pols. Hierin zit vaak een zacht, meevormend materiaal, zoals gel. Door je pols op deze steun te leggen terwijl je je muis bediend, neemt je pols automatisch een natuurlijke houding aan en wordt deze ondersteund. Dit kan helpen bij het voorkomen van een muisarm of het prettiger laten aanvoelen wanneer je reeds een muisarm hebt.

Gaming muismat

Er zijn ook speciale gaming muismatten. Vaak hebben deze een geoptimaliseerd oppervlak om supersnelle muisbewegingen mogelijk te maken, zodat je geen hinder ondervindt tijdens het spelen van jouw favoriete game. Als extra zijn sommige muismatten voorzien van ledlampjes die je in verschillende kleuren kunt instellen, om de game ervaring nog verder te verbeteren.

Waar let je op tijdens de aanschaf van een muismat?

Als je een muismat wil aanschaffen zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Want je wil wellicht dat de muismat een bepaalde kleur heeft, zodat het mooi in het interieur van je kantoor past, maar er zijn belangrijkere punten om rekening mee te houden. Hieronder bespreken we de verschillen eigenschappen van muismatten zodat je zelf kunt bepalen wat voor jou belangrijk is.

Polssteun

Een muismat met een polssteun herken je direct aan de ophoging aan de voorkant van de muismat. Dit is een speciale steun waar je pols op kan rusten tijdens het bedienen van de muis. Je pols neemt hierdoor een natuurlijke houding aan en wordt ondersteund, waardoor je geen onnodige spieren aan hoeft te spannen. Dit kan voorkomen dat je RSI klachten krijgt.

Harde of zachte ondergrond

Het oppervlak van een muismat is bepalend voor de gevoeligheid van de muis. Op een harde ondergrond heeft de muis minder grip, maar kan de muis wel sneller en met minder moeite worden bewogen. Een zachte ondergrond zorgt echter juist voor meer grip en precisie.

Vooral gamers die vaak snelle bewegingen maken met hun muis hebben veel baat bij een harde ondergrond. Zij kunnen de muis vliegensvlug bewegen. Mensen die veel achter de computer werken zullen meer baat hebben bij een zachter oppervlak, omdat dit meer grip en comfort geeft.

Materiaal

Het materiaal van de muismat is bepalend voor de hardheid of zachtheid van een muismat. Zachte muismatten worden doorgaans gemaakt van stof, terwijl harde muismatten worden gemaakt van plastic, rubber, aluminium of een combinatie hiervan.

Doordat er designs geprint kunnen worden op stof, zijn de design muismatten vaak zacht. Een harde muismat wordt over het algemeen uit een geheel gemaakt, waardoor er wat betreft design weinig mogelijkheden overblijven.

Formaat

Het formaat van een muismat bepaald hoeveel bewegingsvrijheid je hebt met de muis. Sommige muizen zijn heel gevoelig op bewegingen waardoor je binnen enkele centimeters je hele beeldscherm kunt bereiken. Andere muizen hebben wat meer bewegingsvrijheid nodig om alle uithoeken te vinden.

Daarnaast zijn er ook grote muismatten waarop je je toetsenbord ook kwijt kunt, dit is een XXL muismat. Niet omdat je deze moet bewegen, maar juist om deze netjes op zijn plek te houden. Door hem op een grote muismat te plaatsen verschuift je toetsenbord niet wanneer je aan het typen bent. Perfect voor bedrade- en draadloze toetsenborden. Als verlengstuk kun je dan direct je muis op de XL/XXL muismat gebruiken, zodat je alles netjes bij elkaar houdt.

Anti slip

Onder vrijwel iedere muismat zit antislip, zodat deze netjes op zijn plaats blijft liggen. Zelfs wanneer je met je hand of pols over de muismat heen schuift, zal de muismat hierdoor op zijn plek blijven liggen. Zo voorkom je dat je steeds opnieuw je muis en muismat goed moet leggen.

Sommige muismatten hebben over de gehele onderkant een soort antislipmat, anderen zien voorzien van kleine rubberen nopjes om de muismat op zijn plaats te houden. Dat eerste komt voornamelijk voor bij zachte muismatten en de rubberen nopjes vindt je eigenlijk alleen maar onder harde muismatten.

Dit zijn de beste muismatten van 2021

Ben jij er inmiddels over uit dat jouw kantoor of werkplek een muismat nodig heeft? Wacht dan niet langer en bekijk onderstaande top 5 om zeker te weten dat je een goede muismat aanschaft.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

Specificatie Corsair MM100 Gaming Muismat Logitec G Powerplay Trust Bigfoot XL Verwarmde muismat 3M Extended Ergonomische Muismat
Merk Corsair Logitech G Trust 3M
Personage Geen personage Geen personage
Type muismat Gaming Gaming Standaard Standaard