Beste mini PC

Beste mini PC 2023 voor thuis en kantoor

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 30 december 2021

Om je veel ruimte te besparen, zijn er mini PC’s uitgevonden. Deze kleine desktops hebben de grote computers veelal vervangen en bieden ongekende prestaties op zakformaat.  Een goede mini PC biedt je alle rekenkracht die je nodig hebt. Het kan met gemak jouw programma’s aan en heeft voldoende opslagruimte en werkgeheugen voor alles wat je op de computer doet. Het handzame formaat zorgt ervoor dat jij overal je werkplek op kunt zetten.

In deze koopgids helpen we je met het kopen van de juiste mini PC die aansluit bij jouw wensen. Ook hebben we onderaan alvast de beste modellen voor je uitgelicht.

Beste koop van 2024
Morefine Windows 10 Pro Compute Stick
Beste compacte mini pc

Morefine Windows 10 Pro Compute Stick

 • Zeer klein en handzaam
 • Beschikt standaard over Windows 10 pro 64bit OS en is eenvoudig startklaar
 • Koppel hem eenvoudig met andere apparaten dankzij bluetooth 4.2 of wireless AC
 • 8GB LP DDR4 RAM geheugen
 • Met ingebouwde ventilator

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Morefine Windows 10 Pro Compute Stick

Morefine Windows 10 Pro Compute Stick

Voor degene die een zeer compacte mini pc zoekt
Intel NUC Mini PC

Intel NUC Mini PC

Voor degene die een krachtige mini pc zoekt
Apple Mac Mini (2020)

Apple Mac Mini (2020)

Voor degene die een extreem sterke mini computer zoeken
MSI Cubi 5 10M-045EU

MSI Cubi 5 10M-045EU

Voor de flexwerker die een degelijke mini pc zoekt

Informatie over mini PCs

Wat is een mini PC?

Een mini PC is een computer die enkel over de hardware van de computer beschikt en verder geen toevoegingen heeft. Dit betekend dat de mini PC alle rekenkracht van een normale computer heeft en je alleen de output bronnen zoals een beeldscherm en speakers aan moet sluiten. Om de mini PC te besturen dien je ook nog het toetsenbord en eventueel een muis aan de sluiten.

Sinds de komst van computers is de strijd van het compacteren volop gaande. Fabrikanten doen alles om ruimte en gewicht te besparen. Wat met telefoons is gebeurt, is ook met computers aan de gang. Ze worden kleiner, sneller en compacter. Bovenal sluiten ze steeds meer aan op onze wensen. Het is dan ook niet voor niets dat mini PC’s een exponentiële verovering op de computermarkt hebben bewerkstelligd.

Voor wie is een mini PC geschikt?

In een wereld waar we steeds meer onderweg zijn en we niet meer een vaste werkplek hebben, zijn grote desktops steeds minder praktisch. Mini PC’s brengen je dezelfde rekenkracht voor een kleiner, handzamer formaat. Zo worden ze erg veel op kantoren gebruikt.

Het is voor werknemers namelijk erg handig om zelf een zakcomputer naar een flexwerkplek mee te nemen of thuis een thuiswerkplek op te zetten, aangezien ze erg compact en licht van formaat zijn.

Wat zijn de voordelen van een mini PC?

De kleine form factor is een van de grote voordelen van een mini PC. Ze zijn licht, compact en makkelijk mee te nemen. Je kan kiezen voor zowel Windows, MacOS of Linux.

Veel mini PCs zijn gelukkig ook uitbreidbaar met grotere SSD opslag en uitbreidbaar RAM geheugen. Het lagere energieverbruik van een mini PC is ook voordelig in de energiekosten.

Is een mini PC geschikt voor flex werken?

Op de flexwerkplek zijn dan meestal beeldschermen en toetsenborden te vinden zodat je daar direct aan de slag kunt. Al met al levert biedt het veel meer mogelijkheden om een mini PC aan jouw leefstijl aan te passen in plaats van andersom.

Gebruik een mini PC met een portable monitor en een draadloos toetsenbord en muis en je bent klaar om overal je thuiswerkplek op te zetten.

Waar let je op bij de aanschaf van een mini PC?

Dit zijn de vijf belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een mini PC.

 • Processor (CPU)
 • Werkgeheugen (RAM)
 • Opslagcapaciteit en type
 • Afmetingen van de mini PC
 • Besturingssysteem
 • Connective hub

1. Processor (CPU)

De processor, ook wel de CPU genoemd, bepaalt grotendeels de snelheid van de computer. Het is namelijk de chip die ervoor zorgt dat data zo snel mogelijk geschreven kan worden en opdrachten uitgevoerd zijn.

De snelheid van de processor wordt bepaald door de kloksnelheid (GHz) van de processor, het aantal kernen en de efficiëntie van de processor. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer de processor en hoe groter het vermogen, hoe sneller de computer. De bekendste en grootste chipfabrikant is Intel. De beste processors verkrijgbaar zijn de i9 en i7 processors die de zwaarste programma’s aankunnen.

2. Werkgeheugen (RAM)

Het werkgeheugen, ook wel RAM (Random Access Memory) genoemd, is de ruimte die je computer heeft voor de actieve programma’s. Je kunt het zien als een soort buffer ruimte waarop je computer data tijdelijk heen en weer schuift.

Hoe meer gigabytes dit geheugen rijk is, hoe meer je computer tegelijkertijd kan doen. Vooral bij multitasken en bij het gebruik van zware programma’s zoals videobewerking programma’s en VR-games is het werkgeheugen van belang.

3. Opslagcapaciteit en -type

De opslagcapaciteit van de computer wordt uitgedrukt in Gigabytes. Hoe meer ruimte je computer heeft, hoe meer bestanden je erop kwijt kunt. In praktijk zijn er twee opslagvormen: de hard disk drive (HDD) en de solid state drive (SSD). SSD’s zijn sneller, kleiner en efficiënter maar kosten meer. Tegenwoordig beschikken bijna alle mini PC’s over SSD opslag en kunnen op deze manier veel ruimte besparen.

4. Formaat

Het formaat van de kleine computer speelt een belangrijke rol. Zeker omdat een mini PC veelal de keuze is voor flexwerkers. Een mini PC is ideaal voor als je niet altijd op dezelfde plek wilt werken en jij overal een beeldscherm en muis en toetsenbord beschikbaar hebt. Het enige wat je hoeft te doen is je mini PC te verbinden en klaar ben je.

Omdat je niet altijd een computer op je bureau wilt hebben staan, kun je de mini PC in sommige gevallen ook achter je monitor wegwerken. In zulke gevallen zijn er speciale mounts beschikbaar waarmee je de mini PC eenvoudig achter je monitor bevestigt.

5. Besturingssysteem

Nog steeds een van de allerbelangrijkste factoren bij het aanschaffen van een computer is het besturingssysteem. Dit is namelijk de generale software die je computer bestuurt. De meeste computers beschikken over Windows en computers van Apple beschikken over Apple’s eigen macOS. Beide besturingssystemen hebben eigen werkwijzen.

6. Connective hub

Omdat er behoorlijk op ruimte is bespaard bij mini PC’s zijn er dus minder poorten te vinden dan bij een standaard computer. Toch beschikken mini PC’s vaak nog over de essentiële poorten die het mogelijk maken om het een en ander aan te sluiten.

Mocht jouw kleine vriend toch niet over voldoende poorten beschikken, dan is het mogelijk deze uit te breiden met een connectieve hub. Dit is een verzameling van extra poorten, bijvoorbeeld USB poorten, die je weer op je PC aan kunt sluiten.

Beste mini PC’s

 • Zeer klein en handzaam
 • Beschikt standaard over Windows 10 pro 64bit OS en is eenvoudig startklaar
 • Koppel hem eenvoudig met andere apparaten dankzij bluetooth 4.2 of wireless AC
 • 8GB LP DDR4 RAM geheugen
 • Met ingebouwde ventilator
 • Heeft maar 2 USB poorten
Morefine Windows 10 Pro Compute Stick

De Morefine Windows 10 Pro Compute Stick is een kleine mini PC met het formaat van een brede stift en een ongekende draagbaarheid. Hierdoor wordt het je go-to computer die je overal mee naartoe neemt.

Klein En Compact

De Morefine Windows 10 Pro Compute Stick is zo ontworpen dat je deze computer probleemloos overal mee naartoe neemt. Deze computer is namelijk slechts 4 bij 12 cm en weegt nog geen 400 gram. Hiermee steek je hem gewoon in je zak en neem je hem altijd mee.

Aan de bovenzijde van deze computer is een HDMI poort te vinden. Hiermee plug je hem dus eenvoudig in een monitor zodat je direct aan de slag kunt. Daarnaast wordt hij met een bijkomende HDMI kabel geleverd voor als de HDMI poort te diep is. Aan de zijkant zijn twee USB poorten en een USB-C poort te vinden. Ook is er aan de andere zijde nog een SD ingang te vinden. Ideaal voor als je snel even data van bijvoorbeeld een camera over wilt overzetten.

Gemaakt Voor Kantoorwerkzaamheden

De Morefine Windows 10 Pro Compute Stick beschikt over de 2.70 GHz Intel J4125 chip met 14nm procestechnologie. Dit is voldoende voor de meeste kantoorwerkzaamheden maar komt voor zware bewerkingsprogramma’s misschien wat  tekort. Het werkgeheugen van deze mini PC is 8GB LP DDR4 RAM en is hierdoor geschikt voor veel bewerkingsprogramma’s

Standaard wordt Windows 10 pro 64bit OS meegeleverd wat eenvoudig in gebruik is in combinatie met deze mini PC. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de computer op een output aan te sluiten en Windows op te starten. De eerste keer duurt het even voordat de computer ingesteld is maar de volgende keren verloopt dit vlot.

De Perfecte Setup

Ook beschikt de Morefine Windows 10 Pro Compute Stick over bluetooth 4.2 en wireless AC. Hiermee koppel je hem eenvoudig en draadloos aan een toetsenbord en muis en heb jij een volwaardige desktop setup klaar. Zeker in combinatie met een portable monitor en draadloos toetsenbord heb je een ijzersterke en volledig draagbare set waarmee je vanaf iedere plek kunt werken.

  • I5 processor staat voor ongekende prestaties
  • 64 RAM werkgeheugen kan veel aan en is uitbreidbaar
  • Wordt standaard met Windows 10 Pro geleverd
  • Beschikt over een ruim aantal poorten
  • Stof bescherminglaag vermindert de hoeveelheid stof die binnen komt
  • Flinke prijs
  Intel NUC Mini PC

  De Intel NUC is een krachtige mini PC die dankzij de snelle i5 processor uitmuntende prestaties levert. Deze op Windows 10 Pro draaiende mini PC beschikt over een tal van poorten wat het de ideale flexwerkplek computer maakt.

  Razendsnel

  Ook de Intel NUC is uitgerust met Intel’s i5 processor en is dus klaar om vele jaren van ongekende snelheid te laten zien. Daarnaast beschikt deze Lenovo PC over een werkgeheugen van 64 GB wat uitbreidbaar.

  De Intel NUC wordt standaard met 240 GB aan SSD opslag geleverd. Dat deze computer over flash opslag beschikt merk je enorm in de snelheid. Het opstarten van de computer duurt zo nog geen halve minuut.

  Windows 10 Pro

  De Intel NUC beschikt over een besturingssysteem van Windows. De versie van dit klassieke besturingssysteem is Windows 10 Pro en beschikt dus over de extra handigheidjes van Microsoft. Dit betekent ook dat de Intel NUC met Windows Bitlocker komt, een encryptieprogramma dat alle data op je schijf beveiligt. Ondanks dat Microsoft Office er niet standaard bij geleverd wordt, zijn de mogelijkheden enorm. Zeker als je opzoek bent naar een systeem voor zware taken en je specifieke bewerkingsprogramma’s gebruikt.

  Duurzaam Ontwerp

  Intel heeft daarnaast goed begrepen dat een PC heel wat te verduren krijgt. De Intel NUC is daarom uitgerust met een stof bescherminglaag die maakt dat de hoeveelheid stof die in de PC komt, aanzienlijk lager is. Daarnaast zijn ook de interne onderdelen beschermt met een afgeschermde toegangsklep. Hierdoor weet je dus zeker dat deze computer gemaakt is voor een lang leven.

  In de behuizing zijn een tal van poorten te vinden. Zo beschikt deze mini PC over maar liefst vijf USB poorten (3.1 gen2), HDMI en RJ45 netwerk.

   • I7 processor staat voor ongekende prestaties
   • 32 RAM werkgeheugen maakt van multitasken een genot
   • 10 keer snellere verbinding dankzij de 10 Gigabit Ethernet
   • Prachtig compact ontwerp genot voor het oog
   • Apple besturingssysteem is gebonden aan de Apple infrastructuur
   Apple Mac Mini (2020)

   De 2020 Mac Mini is Apple’s gloednieuwe vlaggenschip voor minicomputers. Deze Mac Mini beschikt namelijk over Intel’s laatste i7 processor die ongekende prestaties levert en dat alles in mini formaat.

   i7 Snelheidsduivel

   Het eerste waar iedere computer enthousiast warm van wordt, is de nieuwe Intel i7 processor. Deze staat namelijk garant voor de beste prestaties. Zeker als dit gekoppeld wordt met het 16 RAM geheugen. Dit maakt het een krachtige pc. Dit geheugen is nog uit te breiden. Met deze computer bewerk je moeiteloos zware video’s terwijl je tegelijkertijd aan het photoshoppen bent. Ondanks dat de Apple Mac Mini met een behoorlijk prijskaartje komt, weet je dankzij de goede specs dat je een computer hebt die jarenlang aan kop blijft staan.

   Enorme Flash Drive

   Waar laptop steeds vaker over minder opslagruimte beschikken, komt de Mac Mini met een SSD opslag tot wel 1TB. Dit is voldoende voor de opslag van enorm veel bestanden. Mocht 1TB teveel zijn dan kun je er ook voor kiezen om 512 of 256 GB opslagruimte te nemen. Dit is voldoende voor als jij zelf geen grote bestanden zoals video’s, foto’s of muziekprojecten op je computer opslaat.

   10 Keer Snellere Verbinding

   Om te garanderen dat je de cloudopslag zo goed mogelijk kunt benutten, beschikt deze mini PC over een 10 Gigabit Ethernet. Dit is een verbinding die tot wel 10 keer sneller is dan de standaard verbinding.

   Het besturingssysteem van de Mac Mini is Apple’s macOS. Dit is speciaal ontworpen voor de hardware van deze computer en werkt daardoor vloeiend. Mocht je al over andere Apple producten beschikken dan complimenteren ze elkaar onderling en zorgen ze voor een naadloze samenwerking. De Mac Mini beschikt over vier Thunderbolt 3, een HDMI en twee USB poorten waardoor je toch enigszins gelimiteerd bent in de hardware die je op deze computer aan kunt sluiten. Voor sommige aansluitingen is een apart verlengstuk van Apple nodig.

    • Biedt een enorm scherpe prijs-kwaliteit verhouding
    • Werkgeheugen en de opslag zijn eenvoudig uitbreidbaar
    • Makkelijk weg te werken met beugel
    • Geruisloos en thermisch ontwerp
    • Compact en licht ontwerp
    • Vooral geschikt voor algemene dagelijkse taken
    MSI Cubi 5 10M-045EU

    Als je opzoek bent naar een goede mini PC die de meeste taken probleemloos uit kan voeren dan heb je met de MSI Cubi 5 10M-045EU gevonden wat je zoekt. Deze mini PC blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid en komt voor een erg scherpe prijs.

    Uitbreidbaar Ontwerp

    De MSI Cubi 5 10M-045EU komt met de Intel i5 processor. Deze processor is snel genoeg voor de meeste taken en weet zelfs met iets zwaardere taken zoals photoshoppen raadt. Voor het renderen van bijvoorbeeld video’s komt deze mini PC echter tekort.

    Het werkgeheugen van deze PC is 8 GB. Hiermee blinkt hij niet uit maar is voldoende voor doorsnee gebruik en oppervlakkig multitasken. Mocht je toch meer nodig hebben, dan kun je het werkgeheugen eenvoudig uitbreiden. De bovenkant van de PC kan namelijk los geschroefd worden en hier is nog plaats voor meer RAM. Zo kun je deze mini PC dus gedurende zijn leven sneller maken. En niet alleen het werkgeheugen is uitbreidbaar, ook de opslagruimte kan uitgebreid worden.

    Handige Montage

    Mocht je over een vaste werkplek beschikken met een prachtige monitor op een VESA beugel en wil je de MSI Cubi 5 10M-045EU subtiel wegwerken, dan is dit mogelijk. Deze mini PC kan namelijk met alle VESA beugels geïnstalleerd worden. Hiervoor dien je de speciale MSI beugel apart aan te schaffen.

    Om er voor te zorgen dat je voor het in- en uitschakelen van deze PC niet steeds achter de monitor hoeft te reiken, is er een speciale schakelaar verkrijgbaar waarmee je een inschakelingsknop op je bureau hebt.

    Slim Ontwerp

    De MSI Cubi 5 10M-045EU heeft een afmeting van 12,4 bij 12,4 bij 5,4 cm en een gewicht van slechts 550 gram. Dit maakt het een erg geschikte computer voor flexwerken. De behuizing van de MSI Cubi 5 10M-045EU voelt erg robuust en degelijk aan. Het slimme ontwerp zorgt ervoor dat deze PC erg goed koelt en hierdoor voorzien is van een kleine, geruisloze ventilator.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.