Beste shampoo bars

Shampoo bar: 5x de beste shampoo bars van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 augustus 2022

Een van de nieuwste trends is het gebruiken van de shampoo bar. In veel gewone shampoo uit flessen zitten kleine plastic deeltjes verwerkt die  een schadelijk effect op de gezondheid kunnen hebben. Shampoo bars zijn geheel plasticvrij en gemaakt van natuurlijk ingrediënten.

De bars zijn in groeiende opmars waardoor het kiezen van het juiste product voor jou steeds moeilijker wordt. Om te helpen bij deze keuze hebben wij hier een review van de beste shampoo bars in 2022 per haartype.

Beste koop van 2024
Happy Soaps In Need of Vitamin Sea
Beste shampoo bar voor normaal haar

Happy Soaps In Need of Vitamin Sea

 • Vegan, plastic vrij, dierproefvrij & palmolievrij
 • SLS, SLES en parabenenvrij vrij
 • Handgemaakt in Nederland
 • Natuurlijke ingrediënten
 • Voedende werking
 • Relatief goedkoop
 • Kan tot 110 wasbeurten mee

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Happy Soaps In Need of Vitamin Sea

Happy Soaps In Need of Vitamin Sea

Voor normaal haar is het juist van belang om de natuurlijk geproduceerde oliën door het lichaam in balans te houden.
Happy Soaps Aloë You Vera Much

Happy Soaps Aloë You Vera Much

Als jij snel last hebt van vet haar, is deze shampoo bar de beste milieuvriendelijke optie voor jou. 
Happy Soaps Cinnamon Roll

Happy Soaps Cinnamon Roll

Een goede shampoo bar die volume kan brengen kan fijn zijn als je last hebt van slap en dun haar.
Loofy’s shampoo bar green/mojito

Loofy’s shampoo bar green/mojito

Heb jij last van droog en beschadigd haar? Dan is de Loofy’s shampoo bar green/mojito de oplossing voor jou. 
Soap en Gifts Shampoobar Antiroos

Soap en Gifts Shampoobar Antiroos

Als shampoo bar tegen roos in deze shampoo bar een juiste oplossing. 

Wat is een shampoo bar?

Een shampoo bar is, zoals de naam al aangeeft, shampoo in de vorm van een stuk zeep. Kenmerkend aan shampoo bars is dat ze geheel milieuvriendelijk zijn, er wordt geen plastic gebruikt voor de verpakking waardoor er zowel minder grondstoffen worden verbruikt als minder afval geproduceerd wordt. Uiteraard is dit ook positief voor jouw haar.

Shampoo bars komen voor in veel verschillende soorten, zo zit er voor elk haartype wel een geschikte shampoo bij. Daarnaast zijn ze, net zoals gewone shampoo, in veel verschillende geuren verkrijgbaar. Bovendien bestaan vrijwel alle shampoo bars geheel uit natuurlijk ingrediënten en zijn zowel parabeen-, silicone– als sulfaatvrij.

Een shampoo bar voor jouw haartype

Voor de koopgids hebben wij verschillende merken shampoo bars getest op verschillende haartypes. Hierbij hebben wij per haartype de beste shampoo bar uitgekozen. Hieronder vergelijken we de bars kort, gevolgd door de koopgids en eindigend met een review per product.

Hoe werkt een shampoo bar?

Een shampoo bar is niet vloeibaar en is daarom anders in gebruik dan een ‘normale’ shampoo. De shampoo bar dient tien tot twintig seconden onder de warme douche te worden gehouden om hem vochtig te krijgen. Daarna zal de shampoo bar schuimen en is deze klaar voor gebruik.

Je zult merken dat je handen soppig raken, vervolgens kan je je handen door je haar heen halen en kan je zoals gewoonlijk je haar wassen.

Een andere mogelijkheid is om de shampoo bar direct op je hoofd te zetten en dan de shampoo erin te wrijven. De shampoo zal snel schuimen waardoor de sop zich goed kan verspreiding in het haar.

Voor welke soorten haartypes zijn shampoo bars o.a. geschikt?

Shampoo bars komen in verschillende varianten voor en zijn hierdoor geschikt voor veel haartypen.

 • Beschadigd haar
 • Vet haar
 • Roos
 • Slap en futloos haar
 • Normaal haar

Beschadigd haar

Beschadigd haar kan onder andere het gevolg zijn van oververhitting, overmatig kleuren en bleken of het gebruik van een verkeerde borstel. In de shampoo bars voor beschadigd haar zijn extra voedingsstoffen en natuurlijke oliën toegevoegd om het haar te voeden. Het doel van shampoo bars voor beschadigd haar, is het haar te versterken en te voeden waardoor het niet alleen gezond oogt maar dit ook daadwerkelijk is. Veel gebruik gemaakt van je stijltang of krultang? Dan kan dat je haar hebben beschadigd.

Vet haar

Vet haar spreekt redelijk voor zich. De hoofdhuid produceert meer olie dan noodzakelijk waardoor het haar snel vet wordt. Na het wassen van het haar, duurt het niet lang voordat het haar weer vettig wordt. De beste remedie tegen dit probleem is een goede shampoo. Voor dit haartype is het vooral belangrijk dat de shampoo vrij van parabenen, siliconen en sulfaten is. Een goede shampoo bar is dus de oplossing.

Roos

Een ander groot probleem die veel mensen ondervinden is roos. Roos is een verschilfering van de hoofdhuid door irritatie en dehydratatie. Een droge hoofdhuid is dus het voornaamste probleem bij roos en een goede shampoo is dus noodzakelijk. Shampoo bars voor roos zorgen dus voor extra hydratatie en het voorkomen van irritaties op de hoofdhuid.

Slap en futloos haar

Slap haar kan een groot probleem zijn, het haar lijkt te ontbreken aan model. Shampoo bars voor dit haartype zullen de haarwortels moeten voeden en haarverlies tegengaan. Bovendien is het belangrijk om extra glans bij dit haartype toe te voegen om zo het haar te laten stralen.

Normaal haar

Valt je haar niet onder een bepaalde categorie dan kan het zijn dat je gewoon ‘normaal’ haar hebt. Ook daarvoor zijn er bepaalde shampoo bars. Belangrijk bij deze shampoos is, is dat het haar goed gereinigd wordt en de natuurlijke oliën van je hoofdhuid niet worden verstoord. Shampoo bars met enkel natuurlijk ingrediënten en niet te veel toevoegingen zijn voor dit haartype de beste keuze.

Shampoo bars FAQ

Wat zijn de kosten van een shampoo bar?

De meeste goede shampoo bars zijn duurder dan een normale shampoo fles maar gaan gemiddeld drie tot vier keer langer mee. Een shampoo bar is goed voor ongeveer negentig wasbeurten waardoor het de levensduur van een normale shampoo fles overtreft. Een goede shampoo bar is dus een investering voor langere tijd. 

Heb ik een zeepbakje nodig voor mijn shampoo bar?

Bij de aanschaf van een shampoo bar is het handig om ook een zeepbakje te kopen. Het zeepbakje is de ideale opslagplek voor jouw shampoo bar. Ons advies is om een zeepbakje met uitlek gaatjes aan te schaffen om zo het water en overtollig sop een kans te geven om weg te kunnen lopen. 

Hoe bewaar ik mijn shampoo bar?

Een tip van ons is om de shampoo bars buiten de douche te bewaren. Door dit te doen zal de levensduur van de bars worden vergroot. In de douche is de kans groot dat er overtollig water op de shampoo bars terecht komt en de bars onbedoeld zullen verkleinen. 

Is het overstappen naar een shampoo bar lastig?

Het is handig om te weten dat het overstappen op een natuurlijke shampoo bar niet binnen een dag gezet is. Je hoofdhuid is gewend geraakt aan alle chemicaliën die in eerder gebruikte shampoos zaten. Het kan daarom zijn dat na de eerste paar keer gebruiken van de hoofdhuid anders reageert. Dit is volkomen normaal. Geef jezelf en je hoofdhuid de tijd om te wennen aan deze nieuwe duurzame manier van haren wassen. 

Wat is een zeepzakje?

Om maximaal gebruik te kunnen maken van uw shampoo bar, raden wij  aan een zeepzakje aan te schaffen. Dit overigens geen vereiste maar een tip. Het zeepzakje zal helpen op het moment dat de shampoo bar zo klein is dat hij begint te breken. De kleine stukjes kunnen worden verzameld in het zakje waardoor het makkelijker is om het haar te wassen. 

Kan ik een shampoo bar meenemen op reis?

De shampoo bars zijn uiterst geschikt om te reizen. Ze lekken niet waardoor ze in een eenvoudig bakje meegenomen kunnen worden. Bovendien zijn de bars niet vloeibaar waardoor ze makkelijk in de handbagage van het vliegtuig mee kunnen worden genomen. Tot slot zijn de bars vrij compact, er wordt dus weinig ruimte ingenomen in de tas of koffer.

Met de bovenstaande info weet je nu alles over shampoo bars. Nu alleen nog de juiste shampoo bar voor jouw haartype kiezen.

De vijf beste shampoo bars

De groeiende populariteit van shampoo bars zorgt voor een groot assortiment. Wij zullen de vijf beste shampoo bars voor verschillende haartypes uiteenzetten.

 • Vegan, plastic vrij, dierproefvrij & palmolievrij
 • SLS, SLES en parabenenvrij vrij
 • Handgemaakt in Nederland
 • Natuurlijke ingrediënten
 • Voedende werking
 • Relatief goedkoop
 • Kan tot 110 wasbeurten mee
 • Geen opbergblikje
Happy Soaps In Need of Vitamin Sea

Voor normaal haar is het juist van belang om de natuurlijk geproduceerde oliën door het lichaam in balans te houden. Deze shampoo bar is daar de juiste shampoo voor.

Ook deze shampoo bar is vrij van dierproeven, parabenen, siliconen, sulfaat en palmolie. Kortom de shampoo bestaat volledig uit natuurlijke ingrediënten. Bovendien zijn deze bars volkomen veganistisch.

De shampoo bars worden in Nederland handgemaakt waardoor er minder transport nodig is en dus minder vervuiling noodzakelijk is. Ook de verpakking is plasticvrij, dit draagt bij aan een beter milieu.

Een groot voordeel van Happy Soaps is dat de shampoo bars nog goedkoper zijn dan andere merken en langer mee kunnen. Waar andere bars tot gemiddeld negentig wasbeurten mee kunnen, kunnen de bars van Happy Soaps wel tot 110 wasbeurten mee.

Deze shampoo vormt een goede basis en is geschikt voor alle haartypes en dagelijks gebruik. Deze bars bestaan voornamelijk uit drie ingrediënten: quinoa, shea butter en olijfolie. Quinoa is een natuurlijk eiwit met een verstevigende en voedende werking. Voor de verzorgende eigenschap van deze shampoo is de shea butter toegevoegd. Tot slot zit in de shampoo ook olijfolie. Olijfolie is rijk aan antioxidanten, antioxidanten bestrijden de stoffen die de gezonde lichaamscellen aantasten.

Het enige nadeel van deze shampoo bar is dat het niet komt met een opbergdoosje. Het kopen van een zeepbakje wordt door ons wel aangeraden om zo de levensduur van de bars te verlengen.

  Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, donderdag in huis via bol voor €11.95
  • Vegan, plastic vrij, dierproefvrij & palmolievrij
  • SLS, SLES en parabenenvrij vrij
  • Voedende werking
  • Relatief goedkoop
  • Kan tot 110 wasbeurten mee
  • Gemaakt in Nederland & cruelty free
  • Geen opbergblikje
  Happy Soaps Aloë You Vera Much

  Als jij snel last hebt van vet haar, is deze shampoo bar de beste milieuvriendelijke optie voor jou.

  Deze shampoo bar is vrij van dierproeven, parabenen, siliconen, sulfaat en palmolie. Kortom de shampoo bestaat volledig uit natuurlijke ingrediënten. Bovendien zijn deze bars volkomen veganistisch.

  De shampoo bars worden in Nederland handgemaakt waardoor er minder transport nodig is en dus minder vervuiling noodzakelijk is. Ook de verpakking is plasticvrij, dit draagt opnieuw  bij aan een beter milieu.

  Deze shampoo is goed voor zowel ver als beschadigd haar. Ook heeft deze bar een anti-roos werking.  In deze specifieke shampoo bar zit aloë vera toegevoegd. Aloë vera is goed voor overtollige olieproductie en een jeukende hoofdhuid. Daarnaast is er aan deze bar ook quinoa toegevoegd. Dit is een natuurlijk eiwit met een verstevigende en voedende werking. Voor de verzorgende eigenschap van deze shampoo is ook nog shea butter toegevoegd. Tot slot zit in de shampoo ook olijfolie. Olijfolie is rijk aan antioxidanten, antioxidanten bestrijden de stoffen die de gezonde lichaamscellen aantasten.

  Het enige nadeel van deze shampoo bar is dat het niet komt met een opbergdoosje. Het kopen van een zeepbakje wordt door ons wel aangeraden om zo de levensduur van de bars te verlengen.

   Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, donderdag in huis via bol voor €11.15
   • Vegan, plastic vrij, dierproefvrij & palmolievrij
   • SLS, SLES en parabenenvrij vrij
   • Handgemaakt in Nederland
   • Natuurlijke ingrediënten
   • Voedende werking
   • Relatief goedkoop
   • Kan tot 110 wasbeurten mee
   • Een wat sterkere geur
   • Geen opbergblikje
   Happy Soaps Cinnamon Roll

   Een goede shampoo die volume kan brengen kan fijn zijn als je last hebt van slap en dun haar. Deze shampoo bar van Happy Soaps zou wel eens jouw redder in nood kunnen zijn.

   Ook deze shampoo bar is vrij van dierproeven, parabenen, siliconen, sulfaat en palmolie. Kortom de shampoo bestaat volledig uit natuurlijke ingrediënten. Bovendien zijn deze bars volkomen veganistisch.

   De shampoo bars worden in Nederland handgemaakt waardoor er minder transport nodig is en dus minder vervuiling noodzakelijk is. Ook de verpakking is plasticvrij, dit draagt bij aan een beter milieu.

   Een groot voordeel van Happy Soaps is dat de shampoo bars nog goedkoper zijn dan andere merken en langer mee kunnen. Waar andere bars tot gemiddeld negentig wasbeurten mee kunnen, kunnen de bars van Happy Soaps wel tot 110 wasbeurten mee.

   In deze shampoo bar zit kaneel verwerkt, dit werkt voeden en versterkend voor de haarwortels. Kaneel extract is ook de manier om haarverlies tegen te gaan en dus slap en dus haar te voorkomen. Daarnaast is er aan deze bar ook quinoa toegevoegd. Dit is een natuurlijk eiwit met een verstevigende en voedende werking. Voor de verzorgende eigenschap van deze shampoo is ook nog shea butter toegevoegd. Tot slot zit in de shampoo ook olijfolie. Olijfolie is rijk aan antioxidanten, antioxidanten bestrijden de stoffen die de gezonde lichaamscellen aantasten.

   Een nadeel van deze shampoo bar is dat het niet komt met een opbergdoosje. Het kopen van een zeepbakje wordt door ons wel aangeraden om zo de levensduur van de bars te verlengen.

   Een tweede nadeel kan ook als voordeel worden beschouwd. De kaneelgeur van deze shampoo bar is vrij sterk dus als je dit product koopt, zorg er dan wel voor dat je van kaneel houdt!

    Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, donderdag in huis via bol voor €9.99
    • Vegan, plastic vrij, dierproefvrij & palmolievrij
    • SLS, SLES en parabenenvrij vrij
    • Handgemaakt met natuurlijke ingrediënten
    • Voedende werking
    • Goedkoop in aanschaf
    • Enkel verkrijgbaar in mojito geur (voor beschadigd haar)
    Loofy’s shampoo bar green/mojito

    Heb jij last van droog en beschadigd haar? Dan is de Loofy’s shampoo bar green/mojito de oplossing voor jou.

    Shampoo bars zijn een nieuwe opkomende trend die bijdragen aan de verbetering en daarmee aan een schonere wereld. Deze shampoo bar is vrij van dierproeven, parabenen, siliconen, sulfaat en palmolie. Daarmee is deze shampoo bar dus geheel gemaakt van natuurlijk ingrediënten.

    Bovendien is de shampoo bar volledig vegan is zowel de bar als de verpakking plasticvrij.  Deze shampoo bar dus een duurzaam alternatief voor shampoo in flesjes. De shampoo bars zijn ook vrij compact waardoor er minder transport vervuiling is.

    Deze shampoo bar is tevens relatief goedkoop aangezien één bar tot wel vier flessen shampoo kan vervangen. Deze bar gaat namelijk tot negentig wasbeurten mee.

    In deze specifieke bar zit onder andere macademia olie. Macademia olie heeft een relatief hoog gehalte aan oliezuur, dit heeft een verzorgende werking op de hoofdhuid.  De hoofdhuid wordt zo goed gehydrateerd waardoor beschadigd haar de kans krijgt om te herstellen.

    Een groot voordeel van deze shampoo bar is dat deze geleverd wordt in een klein blikje. Dit blikje is voornamelijk handig voor het opbergen van de bar tussen wasbeurten door. Bovendien is het blikje op maat gemaakt en neemt dus zo min mogelijk ruimte in. Het blikje is tevens ook handig te gebruiken tijdens het reizen als opbergdoosje voor de shampoo bar.

     Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, donderdag in huis via bol voor €12
     • Vegan, plastic vrij, dierproefvrij & palmolievrij
     • SLS, SLES en parabenenvrij vrij
     • Natuurlijke ingrediënten
     • Voedende werking
     • Inclusief zeepzakje
     • Gemaakt in Nederland
     • Minder wasbeurten dan gemiddeld
     Soap en Gifts Shampoobar Antiroos

     Roos kan je heel onzeker maken, daarom is het belangrijk een goede shampoo te hebben om dit probleem te verhelpen. Voor shampoo tegen roos in deze shampoo bar een juiste oplossing.

     Ook deze shampoo bar is vrij van dierproeven, parabenen, siliconen, sulfaat en palmolie. Kortom de shampoo bestaat volledig uit natuurlijke ingrediënten. Bovendien zijn deze bars volkomen veganistisch.

     Deze shampoo bars worden in Nederland gemaakt waardoor er minder vervuiling nodig is voor transport. Ook zijn ze volledig plastic vrij en dus beter voor het milieu.

     De shampoobar werkt niet alleen tegen roos maar ook tegen haaruitval doordat de haarwortels met deze bar extra goed worden verzorgd en gevoed.

     In deze specifieke shampoobar zijn kruiden toegevoegd die een voedende en verzorgende werking hebben.

     Een groot voordeel van deze shampoo bar is dat deze komt met een zeepzakje. De bar kan in het zakje waardoor het wassen van de haren makkelijk zal gaan. Bovendien kan het zakje ook als opbergplek dienen. Doe de bar in het zakje en hang deze in de douche aan bijvoorbeeld de kraan. Door de gaatjes in het zakje, krijgt de shampoo bar de kans om op te drogen voor een volgend gebruik.

     Een nadeel van deze shampoo is dat hij relatief duurder is, dit komt onder andere doordat er een zeepzakje bij de prijs inbegrepen zit. Ook is het aantal wasbeurten gemiddeld iets minder dan bij vergelijkbare shampoo bars.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.