Thermometer: de beste thermometers van 2023
Een thermometer kan eigenlijk niet ontbreken in een huishouden. Of je nu alleen bent of een groot gezin hebt, er kan altijd iemand ziek worden. Het bijhouden van de temperatuur geeft het ziekteverloop weer. Als de lichaamstemperatuur gedurende een aantal dagen hoog blijft of blijft stijgen is het raadzaam een arts te raadplegen. Maar als de temperatuur langzaam daalt, weet je dat het lichaam de ziekteverwekkers onder controle heeft.
Er zijn veel verschillende soorten thermometers verkrijgbaar en in deze gids gaan we daar verder op in. Zo vertellen we je precies welke verschillende technieken er zijn om de temperatuur te meten en natuurlijk ook welke methode het meest nauwkeurig is. Daarnaast zetten we een aantal punten op een rijtje waar je op kunt letten bij de aanschaf van een thermometer en tot slot geven we een overzicht van de top 5 thermometers van dit moment.
Topylife X-100 infrarood thermometer
- Meettechniek: infrarood
- Oor- en voorhoofd meting
- 20 oorthermometer beschermkapjes meegeleverd
- Beschermkapjes voor oorthermometer ook los verkrijgbaar
- Inclusief handige opbergcase
- Met koortsalarm
- Snelle meting: binnen 1 seconde resultaat
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Topylife X-100 infrarood thermometer | Deze infrarood thermometer is zeer geschikt voor 't gezin thuis en meet de temperatuur vanaf een kleine afstand - vooral erg fijn voor kinderen en baby's. | ||
Sanitas SFT09 | De Sanitas SFT09 is een snelle digitale staafthermometer waarop je binnen 10 seconden de lichaamstemperatuur af kunt lezen via rectaal gebruik - flexibele tip. | ||
Beurer OT30 | Deze digitale staafthermometer is ideaal als gezinsuitbreiding op de planning staat. Zeer geschikt dankzij de 0,05℃ nauwkeurigheid. | ||
Medisana FTN infrarood thermometer | Een nauwkeurige infrarood thermometer die gemaakt is om de temperatuur via het hoofd te meten - zeer hygiënisch in gebruik. | ||
Epin thermometer strip | Een minder nauwkeurige manier van meten, maar zorgt voor een snel resultaat en is zeer geschikt om op zak te hebben tijdens vakantie. |
Wat is een thermometer?
Een thermometer is een instrument om de temperatuur te meten. Je hebt verschillende soorten thermometers, waarmee je bijvoorbeeld de buitentemperatuur, de temperatuur van een gerecht of je lichaamstemperatuur kunt meten.
In deze gids gaan we in op de thermometer waarmee je lichaamstemperatuur kunt meten. Dit is handig om te bepalen of je verhoging of koorts hebt dat kan duiden op griep of een ontsteking of juist een te lage temperatuur hebt, dat ook voor gezondheidsklachten kan zorgen.
Wanneer gebruik je een thermometer?
Je kunt een thermometer gebruiken op het moment dat je denkt dat je zelf of dat iemand anders koorts heeft of juist onderkoeld is. Met behulp van een thermometer kun je de lichaamstemperatuur bepalen en aan de hand daarvan eventuele verdere stappen ondernemen, zoals het informeren of raadplegen van de huisarts.
Daarnaast kun je een thermometer ook gebruiken om de menstruatiecyclus bij te houden. Op het moment dat er een ovulatie plaatsvindt is de lichaamstemperatuur namelijk net iets hoger. Door je lichaamstemperatuur regelmatig op te meten kun je dus beter inschatten wanneer de ovulatie plaats vindt.
Welke soorten thermometers zijn er?
We kunnen drie verschillende soorten thermometers onderscheiden. Zo heb je een digitale thermometer, infrarood thermometer en kwik thermometer. Deze meten de lichaamstemperatuur allemaal op een andere manier en op een andere plaats. Hieronder lichten we ze alle drie toe.
Digitale thermometer
Een digitale thermometer is te herkennen aan een langere punt met op het uiteinde een metalen tip. In deze tip zit een sensor die bestaat uit temperatuurgevoelige weerstanden. Met behulp van elektronica kan de temperatuur worden gemeten en omgezet worden in een digitaal afleesbare temperatuur. Je kunt de temperatuur op digitale thermometers doorgaans binnen enkele seconden tot 3 minuten aflezen op het digitale schermpje.
Een digitale thermometer kun je rectaal, oraal of onder de oksel gebruiken, waarbij je rectaal het meest nauwkeurige resultaat krijgt.
Infrarood thermometer
Een infrarood thermometer meet de lichaamstemperatuur op een kleine afstand van het lichaam door middel van infrarood straling. Met de meeste infrarood thermometers kun je de temperatuur binnen enkele seconden aflezen door de thermometer in het oor of op het voorhoofd te richten.
Er zijn ook thermometerstrips. Dit zijn dunne flexibele strips die je op het voorhoofd kunt leggen. Na 15 tot 30 seconden verkleuren de vakjes tot aan de temperatuur van het lichaam. Dit is dus een zeer kindvriendelijke manier om de temperatuur te meten, maar niet zo nauwkeurig als een rectale meting.
Kwik thermometer
Kwik is een vloeistof die uitzet naarmate het warmer wordt. Hoe verder het uitzet, hoe hoger de temperatuur. Kwik is dus een hele nauwkeurige methode om de temperatuur af te lezen, maar ze worden eigenlijk niet meer gemaakt. Dit komt omdat kwik schadelijk is voor de gezondheid en er inmiddels goede alternatieven beschikbaar zijn.
Waar kun je de temperatuur opmeten?
Met behulp van verschillende soorten thermometers kun je de temperatuur op verschillende plaatsen opmeten:
Rectaal. De meest nauwkeurige plaats om de lichaamstemperatuur op te nemen is rectaal, dus in de anus. Binnen enkele seconden tot minuten kun je de lichaamstemperatuur aflezen. Het fijne, kleine formaat van digitale thermometers is zeer geschikt.
In het oor. Het is ook mogelijk de temperatuur in het oor te meten, dit is vooral fijn bij kinderen en baby’s.
Op het voorhoofd. Met behulp van bijvoorbeeld een thermometerstrip kun je de temperatuur op het voorhoofd aflezen.
Onder de oksel of tong. Je kunt de lichaamstemperatuur ook meten wanneer je de thermometer onder de oksel of tong plaats, maar over het algemeen zijn dit de minst nauwkeurige plaatsen om de temperatuur op te meten.
Waar let je op bij de aanschaf van een thermometer?
Als je een thermometer gaat aanschaffen is het verstandig om goed op onderstaande punten te letten.
Techniek om de temperatuur te meten
Eerder in deze koopgids hebben we verschillende technieken beschreven waarmee de temperatuur gemeten kan worden met een thermometer. Wil je graag de meest nauwkeurige meting, ga dan voor een digitale thermometer die je rectaal kunt gebruiken.
Wil je liever de temperatuur op een andere manier meten, dan kun je beter gaan voor een thermometer met infrarood techniek. Dan kun je de temperatuur in het oor of op het voorhoofd meten. Dit is over het algemeen wel iets minder nauwkeurig dan een rectale meting.
Meetnauwkeurigheid
Het is natuurlijk erg belangrijk om de temperatuur zo nauwkeurig mogelijk te meten. Een halve graad verschil kan namelijk net bepalen of je de huisarts of zelfs 112 wel of niet in hoeft te schakelen.
Bij goede thermometers wordt de meetnauwkeurigheid aangegeven. 0,05℃ tot 0,1℃ is acceptabel.
Voor wie wil je de thermometer gebruiken?
Wil je de thermometer voor jezelf gebruiken of voor een peuter? Dit kan een groot verschil maken in de thermometer die je kiest. Een rectale meting is het meest nauwkeurig, maar kan als minder prettig worden ervaren.
Hygiëne en veiligheid
Hygiëne en veiligheid mogen we natuurlijk niet vergeten bij thermometers. Zeker wanneer deze door meerdere gezinsleden worden gebruikt is dit erg belangrijk. Het is natuurlijk van de soort thermometer afhankelijk hoe je deze kunt schoonmaken.
De meeste staafthermometers zijn waterdicht en kun je dus goed met zeep, of ander desinfecterend middel, en warm water ontsmetten. Bij oorthermometers worden vaak kapjes meegeleverd die je over de thermometer heen kunt schuiven. Deze kapjes zijn voor eenmalig gebruik. Zo blijft de thermometer schoon.
Infrarood thermometers die via het voorhoofd de temperatuur meten hoef je vaak niet tegen het lichaam aan te houden, waardoor deze thermometers extra hygiënisch zijn.
Top 5 thermometers
Wil jij graag een goede thermometer kopen, dan helpen we je daar een handje bij. Met onderstaande top 5 weet jij wat je kunt verwachten van de thermometer, hoe die werkt en waar je de lichaamstemperatuur kunt meten.
- Meettechniek: infrarood
- Oor- en voorhoofd meting
- 20 oorthermometer beschermkapjes meegeleverd
- Beschermkapjes voor oorthermometer ook los verkrijgbaar
- Inclusief handige opbergcase
- Met koortsalarm
- Snelle meting: binnen 1 seconde resultaat
- Meetnauwkeurigheid 0,2℃
- Werkt op AAA batterijen
Deze infrarood thermometer van Topylife is voor een infrarood thermometer vrij nauwkeurig. Ze geven namelijk aan dat de temperatuurafwijking maximaal 0,2℃. En dat binnen één seconde. De thermometer wordt geleverd met een fijne opbergcase en 20 beschermkapjes voor een oormeting. Extra beschermkapjes voor de oormeting zijn overigens los verkrijgbaar
Je kunt de lichaamstemperatuur op twee manieren meten, namelijk op het voorhoofd en in het oor. Voor de voorhoofd meting hoeft de thermometer het lichaam niet aan te raken. Door de thermometer op enkele centimeters afstand te houden wordt de temperatuur gemeten. Voor de oormeting worden beschermkapjes meegeleverd om ervoor te zorgen dat het objectief van de thermometer niet vies wordt. Hierdoor blijft de thermometer ook na langere tijd nauwkeurig meten.
Doordat je de temperatuur op verschillende manieren kunt meten kun je deze altijd gebruiken. Heeft iemand last van zijn oor, dan meet je de temperatuur dus gewoon op het hoofd.
- Meettechniek: sensor
- Rectaal, oraal of onder de oksel meten
- Inclusief beschermkap
- Met koortsalarm
- Snelle meting: binnen 10 seconde resultaat
- Meetnauwkeurigheid 0,1℃
- Flexibele tip
- Met koortsalarm
- Groot display
- Volledig waterdicht en goed te ontsmetten.
- Werkt op een LR41 batterij
- Minder nauwkeurige met een orale meting of meting onder de oksel
De Sanitas SFT09 is een snelle digitale staafthermometer waarop je binnen 10 seconden de lichaamstemperatuur af kunt lezen op de grote display. Als de temperatuur hoger is dan 37,8℃ gaat er een koortsalarm af.
Wanneer je de temperatuur rectaal meet geeft deze thermometer een nauwkeurig resultaat dat maximaal 0,1℃ afwijkt van de echte lichaamstemperatuur. Ook onthoudt de thermometer de laatste meting, zodat je in de gaten kunt houden of de temperatuur omhoog of omlaag gaat. De flexibele tip zorgt ervoor dat de rectale meting doorgaans minder vervelend wordt ervaren.
Doordat deze thermometer volledig waterdicht is kun je eventueel een klein beetje vaseline op de tip smeren om deze makkelijker in te brengen. Na gebruik kun je de thermometer ontsmetten met zeep of ander desinfecterend middel en warm water.
- Meettechniek: sensor
- Rectaal of vaginaal meten
- Inclusief beschermkap
- Meetnauwkeurigheid 0,05℃
- Groot display
- Volledig waterdicht en goed te ontsmetten
- Te koppelen aan de Ovy app voor inzicht in de menstruatiecyclus
- Meting duurt lang: gemiddeld 3 minuten
Deze Beurer OT30 thermometer is ideaal wanneer gezinsuitbreiding op de planning staat. De digitale staafthermometer is zeer nauwkeurig en meet je lichaamstemperatuur tot 0,05℃ nauwkeurig.
De laatste 30 metingen worden opgeslagen en kun je in de bijbehorende Ovy app inzien. Op deze manier zie je precies wanneer jouw lichaamstemperatuur iets hoger is dan normaal en kun je bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt.
Het enige nadeel van deze thermometer is dat de meting vrij lang duurt, namelijk zo’n drie minuten. Maar aangezien je de lichaamstemperatuur het beste ‘s ochtends vroeg kunt meten, is het een mooi excuus om nog wat langer in bed te blijven liggen. Je kunt je temperatuur zowel rectaal als vaginaal meten, waarbij beide metingen even nauwkeurig zijn.
Na de meting spoel je de thermometer gewoon onder de kraan af en desinfecteer je hem met (ph-neutrale) zeep, want hij is volledig waterdicht.
- Meettechniek: infrarood
- Voorhoofd Meting
- Met koortsalarm
- Snelle meting, binnen 1 seconde resultaat
- Kan ook de temperatuur van andere dingen meten
- Zeer hygiënisch door contactloze meting
- Meetnauwkeurigheid hangt van meerdere omstandigheden af
- Werkt op AAA batterijen
De FTN infrarood thermometer van Medisana is een nauwkeurige thermometer waarmee je contactloos de lichaamstemperatuur kunt meten via een voorhoofd meting. Door de thermometer gedurende een seconde op ongeveer vijf centimeter van het hoofd te houden kun je de temperatuur opmeten. Deze is vervolgens af te lezen op de grote display die rood kleurt op het moment dat er koorts wordt gemeten.
Doordat deze thermometer contactloos de temperatuur kan meten, is deze thermometer zeer hygiënisch. Je hoeft hem niet schoon te maken, maar bergt hem direct weer op na het meten van de lichaamstemperatuur.
Naast de lichaamstemperatuur kan deze thermometer ook de temperaturen van vloeistoffen of andere onderwerpen meten. Zo kun je controleren of het badwater niet te warm is en of de babymelk niet te koud is.
- Meettechniek: infrarood
- Voorhoofd Meting
- Meting vrij snel, gemiddeld 15 seconden
- Kan alleen hele grades aangeven
- Meetnauwkeurigheid onbekend
Deze thermometer strip van Epin meet de lichaamstemperatuur door de stip gemiddeld 15 seconden op het voorhoofd te plaatsen. Daarbij is het belangrijk dat je de strip stevig tegen het hoofd duwt voor het snelste resultaat. Je zal de strip langzaam zien verkleuren en het vakje dat als laatste verkleurt geeft de lichaamstemperatuur weer.
De methode is niet erg nauwkeurig, omdat je alleen hele grades af kunt lezen. Toch is het een prettige manier om snel en makkelijk te controleren of de temperatuur niet veel te hoog of te laag is. Je kunt deze thermometer ook mee nemen op vakantie, voor in geval van nood.
Wat is het verschil tussen een analoge en digitale thermometer?
Een digitale thermometer is eigenlijk een verzamelnaam voor de verschillende thermometers die elektronisch zijn. De temperatuur die het apparaat opmeet wordt weergegeven op een scherm. Vaak is dit nauwkeurig tot één cijfer achter de komma. Een analoge thermometer werkt op galistan. Deze thermometers werken een stuk langzamer maar hebben een hoge nauwkeurigheid.
Hoe gebruik je een digitale thermometer?
Het ligt er vooral aan wat voor thermometer je hebt. Een oorthermometer stop je bijvoorbeeld in je oor. Andere digitale thermometers kun je in je mond, onder je oksels of rectaal aanbrengen. Vervolgens druk je op een knopje en gaat de thermometer beginnen met het meten van je temperatuur, deze zal daarna verschijnen op het schermpje.
Hoe betrouwbaar is een thermometer?
De kwaliteit van de thermometer bepaald vaak hoe betrouwbaar deze is. Wanneer je je temperatuur rectaal of via je oor meet zul je de meest betrouwbare resultaten krijgen. Ook wordt er vaak gezegd dat een analoge thermometer betrouwbaarder is dan een digitale thermometer.
Wat is een infrarood thermometer?
Een infrarood thermometer meet de warmte die vrijkomt van bepaalde lichaamsdelen, bijvoorbeeld het trommelvlies en het omliggende weefsel of het voorhoofd.Het meet als het ware hoeveel infraroodstraling van een oppervlakte afkomt. Wanneer er veel infraroodstraling wordt gemeten betekent dit dat de temperatuur hoog is. Een infrarood thermometer werkt snel en is erg betrouwbaar.
Waar kun je het beste koorts meten?
De makkelijkste manier om koorts te meten is onder de tong. Dit kost weinig moeite maar is niet altijd even betrouwbaar. Rectaal of in het oor is een stuk betrouwbaarder. Bij baby’s kun je gemakkelijk koorts meten door middel van een contactloze thermometer of met een speen thermometer.
Hoe weet je of je thermometer stuk is?
Wanneer je twijfelt of je thermometer nog wel goed werkt kun je deze makkelijk controleren. Hiervoor heb je een bakje ijswater nodig. Plaats de thermometer in het bakje ijswater. De thermometer zou in temperatuur moeten dalen en ongeveer 0 graden aangeven. Wanneer dit niet gebeurt werkt de thermometer niet meer goed genoeg.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.