Beste sapcentrifuges van 2023
Op een zonnige en warme zomerdag is het tijd voor een lekker fris drankje vol met vitamientjes. Dat voelt een stuk beter en gezonder dan een biertje of wijntje in de brandende zon! Met een sapcentrifuge is dat gelukkig zo gefixt. De sapcentrifuge doet je al snel denken aan zijn broertje de blender en neefje de slowjuicer, maar het resultaat is heel anders. Door één apparaat kan je al meer voedingsstoffen uit groente en fruit consumeren en gevarieerder eten. Als je het combineert met een goed dieet kun je misschien wel wat van die overtollige kilo’s kwijtraken! Ook voor kinderen is het ideaal, want sapjes zijn voor hen veel lekkerder dan bijvoorbeeld een bordje met gekookte worteltjes. En bovendien: de mogelijkheden zijn eindeloos!
Bosch MES4000 Sapcentrifuge
- Krachtige motor
- Goede (bouw)kwaliteit
- Beschikt over een druppelstop
- Eenvoudig in de bediening
- Kan in de vaatwasmachine
- Heeft een schuimafscheider
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Beste koop Bosch MES4000 Sapcentrifuge | Onze favoriete high-end model. Dit is de beste sapcentrifuge voor een snel sapje: een krachtige motor, eenvoudig in bediening en kan in de vaatwasmachine. Ohja, en een hele fijne druppelstop! | ||
Russell Hobbs Horizon Sapcentrifuge | Voor een gemiddeld budget | ||
Budget Princess 202040 | Onze favoriete keuze als je nog niet zeker bent hoe dedicated je elke ochtend een sapje wilt maken Niet te duur in aanschaf, maar maakt een heerlijk sapje en is van goede bouwkwaliteit. |
Het verschil tussen een blender, een sapcentrifuge en een slowjuicer
Het verschil tussen de sapcentrifuge en de blender hadden we al besproken bij de blenders, maar hieronder nog even in het kort het verschil. Voor een duidelijk overzicht, bekijk de verschillen tussen een blender, slowjuicer en sapcentrifuge.
Een blender vermaalt alles tot één drankje: de zogenoemde smoothie. De pulp, sappen en soms schil worden allemaal vermalen.
Bij een sapcentrifuge daarentegen wordt echt alleen het sap van de groenten en fruit gepakt en wordt het dus gescheiden van de pulp en schil. Door middel van centrifugale kracht worden fruit en groente door gaatjes in een ronddraaiende zeef geperst. Zo hou je bij de sapcentrifuge dus een helder, licht verteerbaar sapje over, in tegenstelling tot de blender die als eindproduct een wat dikkere, vollere substantie heeft.
De slowjuicer valt daar net nog even buiten. Deze lijkt op de sapcentrifuge, maar verwerkt zijn producten toch even anders. Een slowjuicer kneust, maalt en perst daarna pas de ingrediënten. Dit alles gebeurt op een laag vermogen. Hierdoor krijg je een wat voller, maar nog steeds puur sapje (dus nog steeds geen pulp en schil!). De pulp die je ziet in het reservoir is heel droog, wat inhoud dat alle sappen optimaal uit het product gehaald zijn. Een slowjuicer kan ook sappen halen uit bladgroenten, bijvoorbeeld spinazie en tarwegras, dit kan een sapcentrifuge niet.
Waarom dan toch een sapcentrifuge?
Sapcentrifuges zijn veel lager in prijs en in ruil hiervoor krijg je alsnog een mooi helder sapje. Voor een goede slowjuicer betaal je al gauw 150 tot 500 euro, daar waar een sapcentrifuge vanaf 30 tot 150 euro al te krijgen is. De beste koop is vaak zeer voordelig te vinden op Bol.com. Ten slotte voldoet het product aan de eisen waaraan hij moet voldoen: gewoon een lekker, vers, helder sapje maken!
Op heel het internet staan diverse recepten om de lekkerste sapjes mee te creëren. Voor het zover is moet je natuurlijk eerst een mooie sapcentrifuge aanschaffen! Hieronder uiteraard meer informatie. Maar, als je die eenmaal besteld hebt, kun je eventueel ook onze collectie met recepten voor de sapcentrifuge eens bekijken voor inspiratie!
In dit artikel hebben we 5 verschillende recepten verzameld waar voor iedereen wel iets lekkers tussen zit!
Uitleg waarop de keuze is gebaseerd
De beste sapcentrifuge is niet zomaar gekozen; er komt meer bij kijken dan je zou denken! De inhoud van de sapcentrifuge is voor de één heel belangrijk, waar voor de ander de prijs-kwaliteit verhouding hoger op de eisenlijst staat. Wij hebben enkele belangrijke punten gepakt en deze gebruikt om de beste keuze te maken.
Inhoud sapreservoir & pulpreservoir
Grote sapjes, kleine sapjes: voor ieder wat wils en dus ook voor ieder een ander maatje sapcentrifuge. Meestal bestaat de sapcentrifuge uit twee onderdelen, die kunnen verschillen in formaat: het sapreservoir en het pulpreservoir.
Het sapreservoir is het onderdeel dat het sap uit het fruit en de groentes opvangt. De inhoud kan verschillen vanaf ongeveer een 0,5 liter tot 1,5 liter, en in sommige gevallen zelfs meer! Maar ieder voordeel heeft zijn nadeel: naast het lekkere sapje wat je maakt ontstaat er ook wat afval. De schillen en de pulp gaan namelijk niet mee naar het sapreservoir. Dit verdwijnt allemaal in het pulpreservoir, dat je na gebruik overigens makkelijk kunt legen.
Het pulpreservoir vangt de pulp en alle andere restanten zoals bijvoorbeeld pitjes op. Het is van belang dat de inhoud van het sapreservoir en pulpreservoir in verhouding zijn met elkaar, zodat je tijdens het maken van je sapje niet tussendoor het pulpreservoir moet legen. Het is handig als deze makkelijk afneembaar is of in de afwasser mag, dat maakt het allemaal een stuk leuker om mee te werken.
Toch wordt niet elke sapcentrifuge geleverd met een sapreservoir. Bij de modellen die bedoeld zijn voor het maken van bijvoorbeeld maar één of twee glazen kun je er in plaats van een reservoir natuurlijk ook direct een glas onder plaatsen.
Verschillende snelheden
In principe is voor een basis sapcentrifuge één snelheid genoeg. Mocht je bijvoorbeeld zowel wat hardere als zachtere groenten en fruit willen verwerken, dan kunnen extra snelheden handig zijn om net even dat extra beetje sap uit de producten te halen. Eén stand op de centrifuge is geschikt voor harde groenten en fruit. Bij twee of meer standen kun je een stand voor harde groenten en fruit en een stand voor zachte verwachten.
Prijs van de sapcentrifuge
Voor iedereen altijd een aandachtspunt en bij Popula letten wij er zeker op: een goede prijs-kwaliteit verhouding. Ook bij de sapcentrifuges wil je waar voor je geld. Of je nou veel of iets minder te besteden hebt: een goede sapcentrifuge is er voor iedereen!
Lengte van de kabel
De kabel van de meeste sapcentrifuges is niet te lang en niet te kort. Stel dat de stopcontacten in jouw keuken niet zo voordelig geplaatst zijn, let dan op de kabellengte zodat hij toch op het prominente plekje in de keuken kan staan die hij verdient!
Vermogen van de sapcentrifuge
Het vermogen is bij bijna alle apparaten van groot belang, zeker voor keukenapparaten. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Dit geeft aan hoeveel stroom de sapcentrifuge verbruikt. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller en makkelijker de groenten en fruit geperst worden. Een fervente sappenmakker die graag vaak en grote hoeveelheden sapjes maakt, doet goed aan een sapcentrifuge met een hoger vermogen. Tijdens jouw zoektocht naar een ideale sapcentrifuge, kun je verschillende hoeveelheden Watt tegenkomen. Hieronder een overzichtje hoe je dat het beste kunt interpreteren.
0 – 500 Watt: relatief laag vermogen. Het vermogen is prima, maar niet voor alle ingrediënten geschikt.
501 – 1000 Watt: gemiddeld vermogen. Een vermogen tussen de 500 en 1000 Watt is prima voor regelmatig gebruik en de meeste ingrediënten zijn prima te verwerken met dit aantal Watt.
>1000 Watt: hoog vermogen. Voor intensief gebruik of voor grote hoeveelheden sap.
De hardere groenten en fruit hebben een hoger vermogen nodig dan zachtere varianten om hun sappen goed te scheiden van de pulp en de schil. Het is dus van belang goed op het vermogen te letten aan de hand van wat je van plan bent allemaal te bereiden met jouw sapcentrifuge.
Met de hand of in de machine
Een ander puntje wat handig kan zijn bij de aankoop van je sapcentrifuge is het aantal onderdelen dat deze heeft. Is alles los van elkaar te halen, of zitten alle onderdelen aan elkaar vast? En zitten er gekke hoekjes en kiertjes in, om en aan de onderdelen en de centrifuge zelf? Dit kan namelijk het schoonhouden en schoonmaken ervan bemoeilijken. Het is het fijnst wanneer alle onderdelen los van elkaar kunnen en van een glad oppervlak zijn met mooi afgewerkte randen.
Nog handiger is het wanneer deze losse onderdelen niet met de hand afgewassen hoeven te worden, maar gelijk na gebruik in de vaatwasser kunnen. De meeste modellen zijn hier tegenwoordig wel tegen bestand. Popula heeft bij elke sapcentrifuge vermeld of deze wel of niet vaatwasserbestendig is.
Moment/puls-schakelaar
Sommige soorten fruit en groente zijn voor de sapcentrifuge soms wat lastiger te verwerken dan de wat zachtere fruit en groentesoorten. De schakelaar heet zo omdat je op het moment dat je deze indrukt de functie in werking gaat en wanneer je deze loslaat, dit meteen weer stopt. De speciale moment/puls-schakelaar zorgt ervoor dat je net dat extra beetje kan geven om de wat hardere ingrediënten ook goed geperst kan krijgen zodat je alle sappen eruit krijgt. Maximaal genieten en profiteren met de moment/puls-schakelaar!
Materiaal & materiaal pers
Het materiaal waar de juicer van gemaakt is verschilt nogal is. Dit verschilt per model, maar heeft meestal een metalen deel en een deel van kunststof.
Het materiaal van de pers is ook van belang. Afhankelijk van wat voor juicer het is worden ze geperst met een kunststof perskegel (slowjuicers) of met een metalen zeef (sapcentrifuges). Dit laatste zorgt door zijn snelle draaiing dat het sap onder grote snelheid uit de groentes en fruit wordt geperst.
De meeste zeven zijn van metaal, maar deze kunnen bijvoorbeeld ook van kunststof zijn. Je zult vaak zien dat de sapcentrifuges geleverd worden met verschillende zeven. Dit zorgt ervoor dat jij de controle hebt over de hoeveelheid pulp die er in je sapje komt te zitten.
Extra’s: schuimafscheider & druppelstop
Wat een heel fijn extraatje is aan sommige sapcentrifuges is dat ze zijn uitgerust met een schuimafscheider. Deze zorgt ervoor dat er geen schuim in het sap achterblijft. Het schuim ontstaat tijdens het centrifugeren van de ingrediënten. Tijdens het inschenken van je sapje blijft door de afscheider het schuim in de kan en gaat het niet mee je glas in.
Een andere fijne bijkomstigheid is een druppelstop: de druppelstop zorgt ervoor dat zelfs de knoeiers onder ons geen rommeltje kunnen maken van de keuken: de schenktuit is omhoog te klikken wat druppelen tegengaat wanneer je je glas weghaalt. Geen plakkerige keuken en hallo lekker sapje!
Een keuze maken tussen alle soorten sapcentrifuges is niet eenvoudig. Doordat er zo veel te kiezen is zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Popula maakt het wat eenvoudiger voor je door vier modellen uit te lichten die allemaal goed functioneren. De één heeft wat meer functionaliteiten dan de andere, maar het zijn stuk voor stuk goede aankopen. Lees hieronder welke producten we geselecteerd hebben!
- Krachtige motor
- Goede (bouw)kwaliteit
- Beschikt over een druppelstop
- Eenvoudig in de bediening
- Kan in de vaatwasmachine
- Heeft een schuimafscheider
- Hogere prijs
Een fijn gezin, maar een druk leven en toch ook gezond willen leven. Dat is een flinke uitdaging. Een sapcentrifuge die bij die levensstijl past is die van Bosch. Zijn afmetingen en inhoud zijn perfect voor een huishouden met kinderen. Door zijn krachtige motor is een sapje zo gemaakt. Doordat hij vaatwasser bestendig is, is hij ook zo weer schoon en opgeruimd. Ideaal voor het drukke gezinsleven.
In alle haast is knoeien er ook niet bij: dit model heeft als fijn extraatje ook nog is een druppelstop. En voor de kieskeurige kids: geen schuim op het sap door de schuimafscheider. Dit model heeft het allemaal. En stel dat er nog meer keukenprinsesjes in huis rondlopen: door de ruime vulopening mik je de ingrediënten zo in de centrifuge en niemand kan zich bezeren door de ingebouwde veiligheidsstop.
Specificaties
Vermogen | 1200 Watt |
Sapreservoir | 1,5 liter |
Pulpreservoir | 3 liter |
Vaatwasmachine | Ja |
Aantal | 3 |
Schuimafscheider | Ja |
Druppelstop | Ja |
Pulsschakelaar | Nee |
Materiaal | Metaal en kunststof |
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Werkt erg snel
- Makkelijk in gebruik
- Beschikt over een druppelstop
- Heeft een schuimafscheider
- Laag vermogen
Een gemiddeld budget, een gemiddeld huishouden en gemiddeld gebruik. Deze sapcentrifuge van Russell Hobbs is perfect daarvoor. De inhoud bedraagt 0,75 liter, wat genoeg is voor ongeveer 3 personen, of voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Door de brede vulopening is voorsnijden overbodig dus zijn de sapjes zo klaar in de ochtend. Door het ruime pulpreservoir hoef je deze tussendoor niet te legen. Alle glazen worden snel en behendig ingeschonken door de druppelstop en zien er ook nog is top uit door de schuimafscheider. Het pulpreservoir is geïntegreerd, waardoor hij minder ruimte inneemt op het aanrecht dan een los pulpreservoir. Kortom, een prachtig exemplaar met alle moderne functies, maar zonder de gigantische afmetingen en de hoge prijs.
Specificaties
Vermogen | 550 Wat |
Sapreservoir | 0,75 liter |
Pulpreservoir | 2 liter |
Vaatwasmachine | Ja |
Aantal | 1 |
Schuimafscheider | Ja |
Druppelstop | Ja |
Pulsschakelaar | Nee |
Materiaal | Kunststof |
- Goed geprijsd
- Beste keus voor de beginnende sapjesmaker
- Geen gemors door de druppelstop
- Heeft een druppelstop
- Beschikt over een pulsschakelaar
- Weinig vermogen
- Geen sapreservoir
Net met een gezonde levensstijl begonnen? Of gewoon een lekker vers sapje in de ochtend (maar niet elke ochtend?). Dan is de sapcentrifuge van Princess een hele fijne keuze. Niet te duur maar doet wat hij moet doen. Met twee standen (de normale stand en de pulsestand) kan hij naast gewoon z’n ding doen ook nog even net dat extra zetje geven die nodig is om het sap uit de ingrediënten te krijgen door middel van de pulsestand. Dit model heeft geen reservoir; het sap stroomt direct je glas in. Door de druppelstop kun je, wanneer het glas vol is, gemakkelijk van glas wisselen. Hij is vaatwasser bestendig, dit scheelt weer een hoop tijd! Alle onderdelen zijn makkelijk los te halen van de basis. Wat ook fijn is aan dit model is dat deze een grote vulopening heeft, waardoor je dus de ingrediënten niet voor hoeft te snijden. Ook de steuntjes met antislip zijn handig, hierdoor zal de sapcentrifuge niet makkelijk verplaatsen.
Specificaties
Vermogen | 250 Watt |
Sapreservoir | Nee |
Pulpreservoir | 1 liter |
Vaatwasser | Ja |
Aantal | 2 |
Schuimafscheider | Nee |
Druppelstop | Ja |
Pulsschakelaar | Ja |
Materiaal | Metaal |
Verschil tussen slowjuicer en een sapcentrifuge?
Wanneer je een slowjuicer gebruikt, krijg je geconcentreerd sap doordat je langzaam de ingrediënten perst. Met een sapcentrifuge daarentegen, scheidt je juist de pulp van het sap.
Verschil tussen blender en een sapcentrifuge?
Met een blender maak je van gesneden groente en fruit snel smakelijke smoothies. Hierbij vermaal je de pulp en de schil en blijft er een dikkere substantie over. Bij de sapcentrifuge maak je sap uit groente en fruit. Hierbij wordt het gescheiden van de schil en de pulp. Het eindresultaat is een helder en dun sapje.
Waar op letten bij sapcentrifuge?
Factoren waar je op moet letten bij het aanschaffen van een sapcentrifuge zijn ten eerste de inhoud van het sapreservoir en het pulpreservoir. Wanneer je voor een gezin sap wilt maken heb je een groter sapreservoir nodig. Daarnaast zijn er sapcentrifuges verkrijgbaar met verschillende snelheden zodat je ook harder fruit of groenten kunt verwerken. Verder is het belangrijk om te letten op de prijs-kwaliteitverhouding, lengte van de kabel en het vermogen.
Sapcentrifuge net zo gezond als fruit?
Sap uit een sapcentrifuge is een goede aanvulling op een gezond dieet. Wel is het belangrijk dat je dagelijks twee stuks fruit eet. Een vruchtensapje is dan een goede extra toevoeging. Het is een gezondere optie dan limonade, waardoor het ook zeer geschikt is voor kinderen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.