Beste Popnageltangen (afgebeeld Rapid RP40)

Popnageltang: 5x de beste popnageltangen van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Een goed begin is het halve werk. Maar hetzelfde kan gezegd worden van goed gereedschap! Net als een leidingzoeker is een popnageltang een kleine maar zeer handig stukje gereedschap voor zowel binnens- en buitenshuis.

En hetzelfde geldt natuurlijk voor een goede popnageltang. Want met een goede popnageltang hoef je minder kracht te zetten om de klinknagel te bevestigen en kun je ook verschillende soorten klinknagels gebruiken. Dat maakt de klus een stuk eenvoudiger!

In deze gids leggen we je dan ook uit wat een popnageltang precies is, wat je ermee kunt en waar je op moet letten als je een goede popnageltang aan wil schaffen. Hopelijk ben je er klaar voor om de klus te klaren!

Beste koop van 2024
Rapid RP40 Popnageltang
Beste complete popnageltang

Rapid RP40 Popnageltang

 • Handmatige popnageltang
 • Geschikt voor drie verschillende maten klinknagels van 3,2 tot 4,8 mm
 • Universeel opzetstuk, dus niet nodig om deze te veranderen voor een andere maat klinknagel
 • Met opbergkoffer
 • Met drie maten klinknagels
 • Met bijbehorende maten boortjes

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Rapid RP40 Popnageltang

Rapid RP40 Popnageltang

Direct aan de slag met deze complete set
Kraftman Harmonica Popnageltang

Kraftman Harmonica Popnageltang

Herhalende klussen
Höfftech Heavy Duty popnageltang

Höfftech Heavy Duty popnageltang

Zware klussen
HBM professionele pneumatische popnageltang

HBM professionele pneumatische popnageltang

Professionele gebruiker
Topex popnageltang
budget

Topex popnageltang

De sporadische gebruiker

Wat is een popnageltang?

Een popnageltang, ook wel klinknageltang genoemd, is gereedschap waarmee je twee materialen met behulp van popnagels aan elkaar kunt bevestigen. Het grootste voordeel hiervan is dat de achterkant van het materiaal niet voor jou toegankelijk hoeft te zijn. De verbinding die je maakt is erg stevig en kan niet meer ongedaan gemaakt worden zonder de popnagel te breken.

Wanneer je een klinknagel door de materialen heen zet met de tang, noemen we dit klinken. Om te kunnen klinken moeten er in de lagen die je aan elkaar wil verbinden gaatjes zitten. Hier duw je de popnagel doorheen en vervolgens knijp je de popnageltang samen om ervoor te zorgen dat je de achterkant van de klinknagel ombuigt.

Wanneer de popnagel goed zit buigt deze om de achterkant heen en breekt de pin af. Deze pin is namelijk alleen maar bedoeld om het ombuigen mogelijk te maken. Soms is het nodig om de tang meerdere malen in te duwen voordat de klinknagel breekt en deze dus goed bevestigd zit. Daarbij is het belangrijk dat je de tang volledig uit elkaar trekt voordat je hem opnieuw induwt.

Welke klus kun je klaren met een popnageltang?

Je kunt met een popnageltang heel veel verschillende klussen klaren. Zeker omdat je zelf niet bij de achterzijde van het werkstuk hoeft te kunnen komen, kan het gebruik van een popnageltang soms erg praktisch zijn. Zeker als je dit vergelijkt met het gebruik van bouten en moeren. Met behulp van een popnageltang kun je bijvoorbeeld de volgende klusjes in en rondom huis doen:

 • Een schouderriem van een lederen boekentas herstellen
 • Gordijnen afwerken
 • Speelgoed repareren
 • Meubelen in elkaar zetten
 • Het handvat van een pan vastzetten

Verschillende soorten popnageltangen

Een popnageltang gebruik je met je eigen kracht en er is dus geen elektrische versie beschikbaar. Er is echter wel onderscheid te maken in twee verschillende soorten popnageltangen, die we hieronder verder zullen toelichten.

Handmatige popnageltang

Om een handmatige popnageltang te gebruiken, benut je je eigen kracht om popnagels door de materialen te klinken. Hoe groter de popnagels, hoe meer kracht je nodig hebt. Deze popnageltangen zijn er in drie verschillende modellen, namelijk het normale tang model, het V-model en het harmonicamodel. We bespreken de verschillen tussen deze modellen verderop in deze koopgids.

Pneumatische popnageltang

Een pneumatische popnageltang werkt op luchtdruk. Je voert deze tang dus aan met lucht en met behulp van de luchtdruk laat je de popnagels klinken. Het voordeel is dat je vrijwel geen kracht nodig hebt en dat je sneller kunt werken. Je hebt dan natuurlijk wel een compressor nodig.

Waar moet je op letten als je een popnageltang gaat kopen?

Als jij erover uit bent dat je een popnageltang gaat gebruiken om klusjes in en rondom huis te doen, schaf dan niet zomaar de eerste de beste aan. Niet iedere popnageltang is namelijk geschikt voor alle soorten en grootte popnagels. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je een popnageltang gaat kopen. Die bespreken we hieronder.

Grootte klinknagels

De grootte, en daarmee bedoelen we eigenlijk de breedte, van de klinknagels is alles bepalend of je ze kunt gebruiken met de popnageltang die je hebt. Sommige popnageltangen hebben verschillende opzetstukjes, waarmee je popnagels met verschillende groottes kunt klinken. Andere popnageltangen kun je alleen maar gebruiken met een maat popnagel.

Soort popnageltang

Zoals eerder besproken zijn er twee soorten popnageltangen. De handmatige tang kun je altijd en overal gebruiken, maar daarvoor moet je wel flink wat kracht zetten. De pneumatische tang sluit je aan op een compressor die voldoende druk levert om de popnagels met gemak te laten klinken.

Veiligheid

Het is belangrijk dat je een popnageltang veilig opbergt. Dan weet je zeker dat niet per ongeluk je vinger ertussen kan zitten als je in je gereedschapskist aan het zoeken bent naar de juiste tool. De veiligste manier is om de popnageltang in een klein koffertje op te bergen, natuurlijk fijn als deze gelijk wordt meegeleverd. Als dit niet het geval is, let er dan op of er een beveiliging op de popnageltang zit waarmee de twee armen bij elkaar blijven. Want als de tang samengeknepen zit kan er niets gebeuren en neemt hij ook nog eens minder ruimte in beslag.

Model

Er zijn drie verschillende soorten handmatige popnageltangen beschikbaar. Uiteindelijk bedien je ze allemaal met de hand, maar de een kun je met slechts één hand bedienen, terwijl je de ander met twee handen bediend. Dit heeft allemaal z’n voor en z’n nadelen:

 • Tangmodel. Dit model popnageltang kun je met één hand bedienen. Zoals de naam van het model al aangeeft lijkt het op een tang en kun je de twee armen dus met een hand naar elkaar toe knijpen om te klinken. 
 • V-model. Bij een popnageltang met een V-model staan de armen een stuk verder uit elkaar. De hefboom wordt hierdoor groter, waardoor je minder kracht hoeft te zetten. Je hebt alleen wel altijd twee handen nodig om de popnageltang te bedienen.
 • Harmonicamodel. Een popnageltang met een harmonicamodel heeft geen armen, maar je trekt de tang als het ware als een harmonica uit elkaar. Hierdoor worden er meerdere hefbomen aan elkaar geschakeld en kost het dus minder kracht om de harmonica weer in te duwen om te klinken. Afhankelijk van de popnageltang en de ondergrond kun je deze soms met een hand bedienen maar heb je soms ook beide handen nodig.

Overige punten

Tot slot kun je nog op meegeleverde accessoires letten. Denk hierbij aan een opbergkoffertje, verschillende soorten opzetstukjes of zelfs een set waar de klinknagels al bij zitten. Door een set aan te schaffen bespaar je vaak geld, maar er kunnen natuurlijk ook klinknagels bij zitten die je niet gaat gebruiken. Maak dus altijd de afweging of de korting zich uiteindelijk ook oplevert.

Top 5 popnageltangen

Wellicht heb je inmiddels al helemaal zin gekregen om eindelijk eens die klusjes op te pakken die al maanden zijn blijven liggen. Met een popnageltang kun je immers aardig wat huis- tuin- en keukenklusjes binnen een mum van tijd afhandelen. Je weet inmiddels wat je met een popnageltang kunt doen en waar je op moet letten als je er een gaat aanschaffen. Dus kijk hieronder eens of er een popnageltang tussenstaat die jou geschikt lijkt.

 • Handmatige popnageltang
 • Geschikt voor drie verschillende maten klinknagels van 3,2 tot 4,8 mm
 • Universeel opzetstuk, dus niet nodig om deze te veranderen voor een andere maat klinknagel
 • Met opbergkoffer
 • Met drie maten klinknagels
 • Met bijbehorende maten boortjes
 • Meer kracht nodig
Rapid RP40 Popnageltang

Deze Rapid RP40 popnageltang is ideaal voor klusjes in en rondom huis. Het is een complete set met opbergkoffer en 150 klinknagels in drie verschillende maten. Je krijgt er zelfs de juiste maten boortjes bij om gaatjes te boren in de materialen die je aan elkaar wil klinken. 

Het universele opzetstuk zorgt ervoor dat je deze niet hoeft te wisselen om klinknagels van 3,2, 4,0 en 4,8 mm te kunnen klinken. Deze popnageltang is dus altijd klaar voor gebruik.

  • Harmonicamodel
  • Geschikt voor vijf verschillende maten klinknagels van 3,2 tot 6,4 mm
  • Minimale lengte: 30 cm
  • Maximale lengte: 73 cm
  • Geschikt voor herhaaldelijk gebruik
  • Bediening met twee handen
  Kraftman Harmonica Popnageltang

  Met vijf verschillende koppen van 3,2, 4,0, 4,8, 6,0 en 6,4 mm kun je vrijwel altijd een kop vinden die op je klinknagels past. Doordat deze Kraftman popnageltang een harmonicamodel heeft, heb je minder kracht nodig om de popnagels te laten klinken. Dat maakt deze tang uitermate geschikt voor herhaaldelijk gebruik of grotere klussen.

   • V-model
   • Geschikt voor vijf verschillende maten klinknagels van 2,4 tot 6,4 mm
   • Met extra lange armen
   • Minder kracht nodig
   • Met houder die de trekpennen opvangt
   • Bediening met twee handen
   Höfftech Heavy Duty popnageltang

   Deze Höfftech popnageltang heeft extra lange armen, waardoor je nog minder kracht hoeft te zetten om de popnagels te laten klinken. Er zijn vijf verschillende koppen die je kunt gebruiken voor klinknagels met een dikte van 2,4, 3,2, 4,0, 4,8 en 6,4 mm. Er zit ook een steeksleutel bij waarmee je de klinknagelkop kunt veranderen. Als je meerdere klinknagels achter elkaar laat klinken, worden de trekpennen opgevangen in een handig opvangbakje, zodat je niet steeds tussendoor hoeft te stoppen. Zo kun je lekker doorwerken en is de klus sneller geklaard. 

    • Pneumatische popnageltang
    • Geschikt voor vier verschillende maten klinknagels van 3,2 tot 6,4 mm
    • Met een hand te bedienen
    • Gewicht: 1,6kg
    • Trekkracht: 1400kg
    • Luchtdruk: ±6 bar
    • Met houder die de trekpennen opvangt
    • Met steeksleutel om opzetstukjes te vervangen
    • Geschikt voor de zwaarste werkzaamheden
    • Weegt vrij zwaar
    HBM professionele pneumatische popnageltang

    Met deze pneumatische popnageltang van HBM kun je zelfs de zwaarste werkzaamheden verrichten. Deze machine werkt op een luchtdruk van ongeveer 6 bar en genereert daarmee een trekkracht van 1400kg. Hierdoor is deze popnageltang uitermate geschikt om op hoge snelheid door te werken.

    Je kunt de tang met een hand bedienen en de trekpennen worden opgevangen in het opvangbakje, zodat je niet steeds hoeft te stoppen om deze op te ruimen. Er zitten vier verschillende opzetstukjes bij waarmee je klinknagels met een grootte van 3,2, 4,0, 4,8 en 6,4 mm kunt klinken. Je vervangt de opzetstukjes makkelijk met de meegeleverde steeksleutel.

     • Handmatige popnageltang
     • Geschikt voor vier verschillende maten klinknagels van 2,4 tot 4,8 mm
     • Met beveiliging
     • Meer kracht nodig
     budget
     Topex popnageltang

     Voor iets meer dan een tientje heb je deze Topex popnageltang al in huis. Het is een popnageltang met het normale tangmodel en je kunt hem dus met een hand bedienen. Zeker met kleinere popnagels is dit goed te doen en ook erg makkelijk. Voor de iets grotere popnagels heb je meer kracht nodig en zal je wellicht toch beide handen nodig hebben om de tang samen te knijpen. Bij deze tang krijg je vier verschillende opzetstukjes waarmee je popnagels kunt klinken van 2,4 tot 4,8 mm. Na gebruik zet je de beveiliging op de armen, zodat de popnageltang minder ruimte in beslag neemt en er geen ongelukken gebeuren. 

      Hoe gebruik je een popnageltang?

      Je gebruikt een popnageltang voor het verbinden van plaatmaterialen. Wanneer je de tang gaat gebruiken is het belangrijk dat alle materialen klaar voor gebruik zijn. In elke plaat moet een gat zitten, hier schroef je het juiste mondstuk op. Hier zet je de popnageltang op zodat je het gat weer kunt afdichten. Dit doe je door hard in de tang te gebruiken zodat de popnagel helemaal gedicht is. Je kunt nu de tool losdraaien zodat het mondstuk loskomt.

      Wat is een popnageltang?

      Een popnageltang wordt ook wel een klinknageltang gebruikt. Met deze tang kun je plaatmateriaal aan elkaar vastmaken. De verbinding is stevig en kan niet makkelijk kapot worden gemaakt. Met een popnagel kun je bijvoorbeeld meubels in elkaar zetten, speelgoed maken, handvatten terugzetten.

      Wanneer kiezen voor een elektrische popnageltang?

      Er is geen elektrische popnageltang beschikbaar. Wel kun je kiezen voor een pneumatische popnageltang. Deze tang werkt op luchtdruk en zorgt er zo voor dat de nagels vast komen te zitten. Je kunt hierdoor snel werken zonder dat het je veel kracht kost.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.