Beste leidingzoeker en wallscanners

Leidingzoeker: de beste leidingzoekers van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 5 september 2022

Een leidingzoeker, ook wel leidingdetector of kabelzoeker, doet precies wat de naam doet vermoeden: voordat je een gat gat boren of slaan in een muur, kan je dit apparaat gebruiken om leidingen met elektriciteit of leidingen van ijzerachtige materialen (zoals koperen leidingen) te vinden.

Dus ook bijvoorbeeld de meeste gas- en waterleidingen (over het algemeen geen PVC-waterafvoerleidingen). Ideaal voor de regelmatige klusser die liever geen schade veroorzaakt.

Daarnaast kan je de duurdere leidingzoekers ook gebruiken voor het detecteren van hout en andere materialen, als je bijvoorbeeld juist wél in het hout wil boren om iets goed op te hangen. Maar wat is nou de beste leidingzoeker? In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over leidingzoekers.

Beste koop van 2024
Bosch Truvo Leidingzoeker
Kwalitatief instapmodel leidingzoeker

Bosch Truvo Leidingzoeker

 • Betrouwbaar
 • Vind leidingen tot 50 mm
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Beste doe-het-zelver koop

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bosch Truvo Leidingzoeker

Bosch Truvo Leidingzoeker

Een goedkopere keuze als je een kwalitatief goede leidingzoeker gaat kopen.
Lomvum 5-in-1 Leidingdetector

Lomvum 5-in-1 Leidingdetector

Als je regelmatig aan het klussen bent, dan is de Lomvum 5-in-1 een zeer goede keuze dankzij de multifunctionaliteit van de leidingdetector.
Bosch D-tect 120

Bosch D-tect 120

Verdien je jouw boterham met het niet doorboren van leidingen, dan is de Bosch D-tect 120 een goede aanschaf. Geschikt voor professioneel gebruikt, erg prijzig voor de doe-het-zelver.
Bosch GMS 120

Bosch GMS 120

Stof- en spatwaterdicht, perfect voor de klussen waar het stof je om de oren vliegt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een leidingzoeker?

Een leidingzoeker of wallscanner is eigenlijk onmisbaar voor een actieve doe-het-zelver en een absolute noodzaak voor de professionele klusser.

Een leidingzoeker helpt je bij het controleren van de muur, voordat je gaat boren, slopen of zagen. Met de leidingzoeker zie je of er leidingen in de muur zitten. Zo kan je voorkomen dat je bij het boren bijvoorbeeld een elektriciteitsleiding raakt, met alle gevaren en kosten die daarbij komen.

Want wanneer je wel een leiding raakt, dan wordt een klusje van 5 minuten opeens een peperdure renovatie van de leidingen, als je tenminste niet zelf onder stroom komt te staan.

Ook is het raken van leidingen of staal meestal desastreus voor je boortjes. Een leidingzoeker is dus zeker de investering van een paar tientjes waard voor je eigen veiligheid.

Duurdere versies helpen je niet alleen bij het voorkomen van ongelukken, maar kunnen je bijvoorbeeld ook helpen om een houten balk in de muur te vinden, waarin je dan kan boren om bijvoorbeeld een schilderij op te hangen.

Ook kunnen ze aangeven hoe diep leidingen of balken liggen, zodat je weet of je bijvoorbeeld wel een plugje voor een fotolijstje kan zetten.

 • Gemaakt om leidingen achter wanden te vinden
 • Voorkom onnodige kosten en gevaren met een snelle check
 • Extra functies maken het leven nog een stukje makkelijker

Waar moet je op letten bij het kopen van een leidingzoeker?

Bij het kopen van een leidingzoeker heb je niet extreem veel keus, aangezien het een vrij helder apparaat is. Wel is het een absolute noodzaak om een betrouwbare, kwalitatieve leidingzoeker te kopen, anders heb je er helemaal niks aan.

Zo zijn er leidingzoekers van minder dan twee tientjes te vinden. Deze zijn ongeveer net zo betrouwbaar als even met je hand op de muur voelen of je een leiding voelt zitten. Helemaal niet dus en daarmee potentieel gevaarlijk.

In onze aanbevelingen staan alle betrouwbare leidingzoekers, die hoogstens té gevoelig zijn, dus aangeven dat er een leiding in de muur zit, al zit er bijvoorbeeld alleen een stuk vlechtwerk.

1. De verschillende modellen leidingzoekers

Qua keuzes binnen leidingzoekers heb je naast deze kwaliteit vooral de keuze tussen welke typen materialen ze detecteren. De eenvoudigere leidingzoekers vinden alleen leidingen (al dan niet ijzerhoudend). Geavanceerdere wallscanners kunnen bijvoorbeeld ook houten structuren en dergelijke materialen detecteren.

Voor de meeste doe-het-zelvers is alleen een leidingzoeker genoeg om ongelukken te voorkomen. Voor de professionele klusser is het wellicht aantrekkelijk  om te investeren in een wallscanner die echt een goed overzicht geeft.

2. Diepte aangeven

Een andere functie die met name interessant kan zijn bij intensiever gebruik is een leidingzoeker die diepte kan aangeven en het waarschijnlijke midden van een leiding of balk. Dit is vooral handig als je het midden van een houten balk wil vinden om een constructie stevig te kunnen bevestigen.

3. Van simpel tot professioneel

Met duurdere kwaliteit komt ook een grotere diepte waarop de leidingzoeker betrouwbaar leidingen kan detecteren. De goedkopere modellen doen dit tot zo’n 5 centimeter diepte (genoeg dus voor het ophangen van allerhande zaken). De betere modellen gaan tot zo’n 12 centimeter diep, vooral handig als je bijvoorbeeld gaten in een muur moet boren voor het leggen van nieuwe leidingen of verbindingen.

4. Extra functies van een leidingzoeker

Als laatste zijn er nog enkele zijdelingse zaken die nuttig kunnen zijn, afhankelijk van je klusplannen. Zo zijn er bijvoorbeeld leidingzoekers die specifiek zijn gemaakt om stof- en spatwaterdicht te zijn, vooral erg prettig bij intensief gebruik in bijvoorbeeld renovatieprojecten.

Er zijn ook wallscanners die zowel op batterijen als accu’s werken, wat vooral erg handig is als je deze de hele dag aan hebt, want dan zijn de batterijen vaak snel leeg.

Hoe werkt een leidingzoeker

Conclusie en aanbevelingen

Bij het zoeken naar een leidingzoeker is het belangrijk dat je kwaliteit als absolute eis hebt. Je kan beter geen leidingzoeker kopen dan een goedkope, onbetrouwbare leidingzoeker, dan ben je tenminste nog voorzichtig tijdens het werken.

Gelukkig is er genoeg keuze binnen het aanbod betrouwbare leidingzoekers, en zijn daar ook goed betaalbare opties bij te vinden. Bij het kiezen van de beste leidingzoeker voor jou moet je vooral goed nadenken over waar je de leidingzoeker voor gaat gebruiken, en hoe vaak.

Is dat voor maandelijks even controleren of ergens een elektriciteitsleiding zit voordat je ergens een schilderijtje ophangt, dan biedt een eenvoudig model alles wat je nodig hebt.

Leg je dagelijks nieuwe leidingen aan en moet je gaten door hele muren heen boren, dan wil je een helder beeld hebben waar je het beste kan boren, en moet de leidingzoeker ook diep detecteren.

Verder moet de leidingzoeker hout kunnen detecteren als je soms bijvoorbeeld het midden van de houten onderconstructie moet kunnen vinden om zaken stevig te kunnen verankeren. In de aanbevelingen hieronder hebben we de beste leidingzoeker uitgezocht voor elke situatie.

Top 4 beste leidingzoekers

Wil je voorkomen dat je leidingen eraan gaan zodra je de boor pakt, dan heb je een leidingzoeker nodig. Die kan je bij de goedkopere bouwmarkt voor een tientje halen, maar dat levert weinig zekerheid op.

Welke leidingzoekers kan je wel op vertrouwen? Met name Bosch biedt goede modellen leidingzoekers. Het instapmodel is de Bosch Truvo, die relatief eenvoudig, maar wel volledig betrouwbaar is.

De Lomvum 5-in-1 leidingzoeker biedt vooral een goede prijs-kwaliteitverhouding, zonder de grote merknaam.

Met de Bosch GMS 120 kom je meer in de richting van kwalitatieve leidingzoekers voor echt fanatieke doe-het-zelvers of professionele klussers, met het extra voordeel dat deze leidingzoeker ook stof- en spatwaterdicht is.

De professionele klusser komt al snel uit bij de Bosch D-tect 120, die tot 120 mm haast alles kan detecteren, maar ook met een flink prijskaartje komt.

 • Betrouwbaar
 • Vind leidingen tot 50 mm
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Beste doe-het-zelver koop
 • Geen detectie van hout
Bosch Truvo Leidingzoeker

De Bosch Truvo is de goedkoopste leidingzoeker in onze aanbevelingen, die wel betrouwbaar is. Uiteraard zitten er minder functies in dan bij een duurder model, en de diepte gaat slechts tot 50 mm.

Ook kan je geen hout detecteren met de Bosch Truvo. Desalniettemin zal het meer dan genoeg zijn voor de doe-het-zelver die graag zekerheid wil voor het boren. De Bosch Truvo is namelijk wel betrouwbaar, en geeft duidelijk aan of er een leiding te vinden is waar je wil gaan boren. Ideaal dus als je wel een leidingzoeker wil hebben, maar niet per sé de hoofdprijs wil betalen.

  • Betrouwbaar en exact
  • Geeft ook indicatie van de leidingdiepte
  • Erg aantrekkelijke prijs
  • Detecteert ook hout
  • Bediening kan even wennen zijn
  Lomvum 5-in-1 Leidingdetector

  Als enige leidingzoeker op deze lijst die niet van Bosch is, heeft de Lomvum 5-in-1 leidingdetector nogal wat te bewijzen. Het is een vrij onbekend merk, maar de kwaliteit is zeker erg goed.

  Door de verschillende functies moet je wat vaker op de knoppen drukken, maar daardoor krijg je wel een hogere precisie, ook bij het vinden van bijvoorbeeld het midden van houten balk.

  Verder krijg je ook een indicatie van hoe diep een leiding ligt, dus niet alleen óf er een leiding zit. Gezien de relatief lage prijs, maar met deze hoge precisie, is dit de meest aantrekkelijke leidingzoeker voor zowel doe-het-zelvers als klussers die een leidingzoeker ter controle gebruiken.

   • Hoge kwaliteit, detecteert haast alles in de muur
   • Werkt zowel op batterijen als een accu
   • Puntmeting in de plaats van procesmeting
   • Eenvoudige gebruikersinterface met drie knoppen
   • Hogere aanschafprijs
   Bosch D-tect 120

   Ben je een professionele klusser, of heb je gewoon echt een hekel aan problemen, dan is de Bosch D-tect 120 de beste leidingzoeker in deze lijst. Doordat de D-tect nagenoeg alles in de muur accuraat kan detecteren wordt het dan ook wel een wallscanner genoemd, omdat je haast door de muur heen kan kijken.

   Ook bij intensieve projecten kan je deze leidingzoeker constant blijven gebruiken, aangezien het op zowel batterijen als de meegeleverde accu werkt. Dit is dan ook de beste leidingzoeker voor professionele klussers die constant moeten meten. Verder krijg je een precies genoeg beeld van de muur om ook juist in het midden van leidingen of balken te kunnen boren, wanneer dat nodig is.

   Uiteraard ligt de prijs ook wel erg hoog, waardoor het voor de meeste doe-het-zelvers te duur zal zijn, zeker aangezien de Bosch D-tect 120 helaas niet stof- en spatwaterdicht is. Kortom, een goede investering als je echt je brood verdient met het juist níet kapot boren van leidingen.

   • Max. detectiediepte: 120 mm
   • Detectiediepte staal, max.: 120 mm
   • Detectiediepte koper, max.: 120 mm
   • Detectiediepte stroomvoerende leidingen, max.: 60 mm
   • Detectiediepte houten onderconstructies, max.: 38 mm
   • Nauwkeurigheid: plus-minus 10 mm
    Op voorraad. Voor 21:00 uur besteld, dinsdag in huis via bol voor €314
    • Stof- en spatwaterdicht
    • Detecteert haast alles tot 120 mm diepte
    • Geeft ook het verwachte midden van de leiding of balk aan
    • Soms is de leidingzoeker te gevoelig
    Bosch GMS 120

    Zoek je een stevige leidingzoeker die niet meteen stuk gaat in een klusomgeving, dan is de Bosch GMS 120 een goede optie.

    Met de IP54 classificering geldt de leidingzoeker als stof- en spatwaterdicht. Ondanks deze robuustheid wordt toch bijna elke type materiaal gedetecteerd, tot wel 120 mm diepte. Mooi daarbij is dat ook een schatting van het middelpunt wordt aangegeven, vooral handig als je bijvoorbeeld iets wil vastzetten in een houten balk: dan wil je niet net op het randje boren.

    Verder is de Bosch GMS 120 niet goedkoop, maar voor een goede leidingzoeker ook zeker niet duur. Het enige nadeel is dat sommige klanten aangeven dat de leidingzoeker soms leidingen meent te detecteren die er niet zijn, wat mogelijk komt doordat de leidingzoeker zoveel verschillende materialen tegelijk probeert te detecteren.

    In ieder geval is dit een goede optie als je een kwalitatieve leidingzoeker moet hebben en die regelmatig gebruikt in bijvoorbeeld renovatieprojecten met veel stof en viezigheid.

     Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, maandag in huis via bol voor €98.99

     Wat is een leidingzoeker?

     Een leidingzoeker wordt ook wel een kabelzoeker of leidingdetector genoemd. Het apparaatje helpt je om leidingen in de muur te vinden. Zo kun je veilig gaten in de muur boren zonder dat je bang hoeft te zijn dat je een leiding gaat raken.

     Hoe werkt een leidingzoeker?

     Een leidingzoeker maakt gebruik van elektronische signalen om de leidingen in de muur te zoeken. Je plaatst het apparaat tegen een muur aan en het begint signalen de muur of vloer in te sturen. Elk type materiaal dat het signaal tegen komt geeft een andere melding.

     Hoe weet ik waar mijn leidingen lopen?

     Een leidingzoeker geeft een signaal af wanneer deze langs een leiding wordt bewogen. Zorg ervoor dat er geen elektrische apparaten of metalen voorwerpen in de buurt zijn. Beweeg vervolgens de leidingzoeker minimaal 3 keer langs het punt waar je een leiding gedetecteerd denk te hebben. Vaak verteld de handleiding je wat een bepaald signaal betekent en hoe diep de leiding ongeveer zit.

     Wat kost een betrouwbare leidingzoeker?

     Een instapmodel heb je al voor minder dan €50 euro. Deze zijn betrouwbaar en kunnen leidingen vinden tot ongeveer 50 mm diep. Een apparaat dat tot heel diep meet, betrouwbaar is en verschillende materialen kan specificeren kost al gauw €100-€200.

     Wat zijn de beste leidingzoekers?

     De beste leidingzoeker voor jou sluit aan op je wensen en op je budget. In onze koopgids bestempelen we de Bosch Truvo als het beste instapmodel van hoge kwaliteit. Het apparaat is betrouwbaar en kan tot ongeveer 50 mm diep leidingen vinden. Een goed model voor de thuisklusser. De beste koop is volgens ons de Lomvum 5-in1. Deze leidingzoeker is erg exact en kan een indicatie geven van de leidingdiepte in de muur. Vervolgens is de Bosch D-tect 120 de beste professionele leidingzoeker uit de lijst. Deze werkt volgens een puntmeting en heeft een accu. Ten slotte is de Bosch GMS 120 de meest stevige en robuuste leidingzoeker uit de koopgids. Het apparaat is stof- en spatwaterdicht en geeft ook nog eens het verwachte midden van een leiding aan.

     Waarom werkt mijn leidingzoeker niet?

     Wanneer je sieraden om hebt of elektrische apparaten vlakbij de muur hebt staan kan het zijn dat de leidingzoeker niet goed werkt. Zorg er dus voor dat deze spullen uit de ruimte worden verwijdert voordat je begint. Ook kan een leidingzoeker in de war raken van statische elektriciteit. Deze kan op de muur zitten door de temperatuur en vochtigheid in een ruimte. Om dit te verhelpen plaats je je hand ongeveer 10 cm naast de leidingzoeker op de muur.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.