Buitenlamp met sensor: de beste buitenlampen met sensor van 2023
Vind je de tuin te donker? Of kun je het sleutelgat niet eens vinden als je in het donker thuis komt? Dan is een buitenlamp met sensor de ideale oplossing! Deze gaat namelijk vanzelf aan wanneer het schemerig wordt, of wanneer er binnen het bereik van de lamp beweging plaats vindt. Zo sta je nooit meer in het donker.
In deze gids bespreken we wat je van een buitenlamp met sensor kunt verwachten, welke verschillende soorten er zijn en natuurlijk ook waar je op moet letten bij de aanschaf. Tot slot zetten we de top 5 van buitenlampen met sensor voor je op een rijtje, om de zoektocht nog makkelijker te maken.
VidaXL LED Solar Muurlamp
- Gecombineerde sensor
- Kan bevestigd worden aan de muur of aan een hek
- Werkt op zonne energie
- Fraai design
- Detectiebereik: 120° binnen 5 tot 6 meter
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
VidaXL LED Solar Muurlamp | Een buitenlamp met een gecombineerde sensor en werkt op zonne-energie. | ||
O’Daddy Tania | Een leuke keuze voor tuinverlichting in verschillende kleuren - laden zichzelf op met zonne-energie. | ||
Integral Huisnummer Verlichting | Een goede keuze als je jouw huisnummerplaat duidelijk wil uitlichten - lichtsensor. | ||
Garden Lights Sfeerlamp Linum | De beste buitenlamp met sensor om je tuinpad te verlichten | ||
AquaKing LED Spots | Deze LED spotjes van AquaKing zijn perfect om je vijver te verlichten. |
Wat is een buitenlamp met sensor?
Een buitenlamp met sensor, ook wel buitenverlichting met detector genoemd, is een lamp die je buiten in de tuin kunt plaatsen. Door de sensor gaat de lamp vanzelf aan wanneer het schemerig wordt, of wanneer er iemand langs loopt. Een buitenlamp met sensor kan zowel op netstroom als op zonne energie werken.
Voordelen van buitenlampen met sensor
Het grootste voordeel van een buitenlamp met sensor is dat je nooit meer zonder licht zit. De buitenverlichting springt namelijk aan zodra het schemerig wordt en/of wanneer je in de buurt bent. Zo zijn buitenlampen met een schemersensor ideaal voor in de tuin en een buitenlamp met bewegingssensor ideaal voor bij de voordeur.
Wanneer je buitenlampen met sensor in de tuin plaatst zal het nooit meer pikke-donker zijn. Zo kun je nog even naar de schuur lopen of nog even de hoes over de barbeque heen trekken die inmiddels is afgekoeld, zonder dat je een zaklamp tevoorschijn moet halen.
Een buitenlamp met bewegingssensor bij de voordeur is handig voor als je in het donker thuis komt. De lamp zal je verwelkomen en je voldoende licht geven om het sleutelgat van de voordeur te kunnen vinden. Daarbij schrikt het ongenodigde gasten af, omdat die ineens vol in de spotlight staan.
Twee soorten sensoren
Zoals we al een beetje door hebben laten schemeren kunnen er twee verschillende sensoren in buitenlampen zitten:
Bewegingssensor. De bewegingssensor zorgt ervoor dat de lamp aanspringt op het moment dat de sensor beweging detecteert binnen een bepaald bereik. Deze sensor wordt ook wel een infrarood bewegingssensor genoemd.
Schemersensor. De schemersensor zorgt ervoor dat de buitenlamp aangaat op het moment dat het schemerig begint te worden. Je kunt zelf instellen vanaf welke lichtsterkte je wil dat de buitenlampen aan springen.
Tot slot zijn er ook buitenlampen met een gecombineerde sensor. Deze lampen geven gematigd licht af zodra het gaat schemeren en op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd wordt de lamp feller, zodat je de omgeving beter kunt zien.
Buitenlamp met een bewegingssensor
Als je voor een buitenlamp met een bewegingssensor gaat moet je rekening houden met de afstand waarin de beweging wordt gedetecteerd en het detectiebereik. We lichten beide hieronder kort toe:
Afstand. Dit is de afstand in meters waarin een sensor beweging detecteert. Doorgaans ligt deze afstand rond de 8 of 9 meter, maar bij goedkopere lampen kan deze afstand aanzienlijk kleiner worden.
Detectiebereik. Dit is de hoek waarin de sensor beweging detecteert. Doorgaans ligt de hoek rond de 110°, maar ook hier geldt weer dat bij goedkopere lampen deze hoek kleiner kan worden.
Waar let je op tijdens de aanschaf van een buitenlamp met sensor?
Om de juiste lamp te kiezen voor in je tuin of bij de voordeur zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. We bespreken ze hieronder.
Soort lamp
In de meeste buitenverlichting wordt gebruik gemaakt van LED lampjes. Deze gaan heel erg lang mee en zijn zeer energie zuinig. Mocht je een buitenlamp tegenkomen waar toch een ander lampje in zit, kijk dan goed naar het energie verbruik.
Stroom
Buitenlampen met sensor kunnen op twee manieren van stroom worden voorzien. Namelijk op netstroom of op zonne energie. Beide hebben hun voor- en nadelen.
Zonne energie heeft als grootste voordeel dat het geen stroom kost. Daarbij hoef je de lamp niet in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Een nadeel is echter dat de batterijen van de lampjes misschien niet volledig opladen op een donkere dag of wanneer je ze onder een afdakje plaatst.
Netstroom heeft als grootste voordeel dat de lamp altijd zal branden en dat het niet uitmaakt waar je de lamp plaatst. Als nadeel heeft het dat je met snoeren moet werken en rekening moet houden met het aantal en de plaatsing van de stopcontacten.
Brandtijd
Voor buitenlampen met sensor op zonne energie is het belangrijk om na te gaan hoe lang de lamp kan blijven branden. In de winter kennen we lange en donkere nachten en daar tegenover staat dat we weinig zonuren hebben om de batterijen van de lampen op te laden.
Plaatsing
Om te bepalen wat voor soort buitenlamp jij in je tuin of bij je voordeur kunt gebruiken moet je naar de plaatsing kijken. Wil je de lamp onder een afdakje plaatsen? Dan kun je beter voor een lamp op netstroom gaan, omdat het zonnepaneel waarschijnlijk niet voldoende zonlicht op zal vangen gedurende de dag om de batterij volledig op te laden.
Wil je graag tuinverlichting op willekeurige plekken in je tuin plaatsen, dan is zonne energie juist een goede oplossing. Zo zit je niet met snoeren en hoef je er ook geen rekening mee te houden of er wel voldoende stopcontacten in je tuin aanwezig zijn.
Top 5 buitenlampen met sensor
Inmiddels ben je veel te weten gekomen over buitenlampen met sensoren en kun je aan de slag om jouw ideale voordeur- of tuinverlichting te vinden. Mocht je toch nog twijfelen, kun je ook bij onze onderstaande top 5 kijken om snel te zien of jouw ideale tuinverlichting er tussen staat.
- Gecombineerde sensor
- Kan bevestigd worden aan de muur of aan een hek
- Werkt op zonne energie
- Fraai design
- Detectiebereik: 120° binnen 5 tot 6 meter
- Schemer- en bewegingssensor kunnen niet apart worden in- of uitgeschakeld
- Er wordt onvoldoende energie opgewekt als je de lamp onder een afdak hangt
Met deze VidaXL solar LED verlichting kom je nooit meer in het donker thuis. Overdag worden de zonnestralen omgezet in energie om de batterij op te laden. Zodra het gaat schemeren gaat het gele LED lampje branden en geeft zo subtiele lichtstralen af. Wanneer er binnen 5 tot 6 meter beweging wordt gedetecteerd springen de twee witte LED lampjes ook aan om extra licht te verschaffen. Dat schrikt inbrekers af, maar jij kunt het sleutelgat van de voordeur makkelijk vinden.
Let er wel op dat je deze lamp niet onder een afdak hangt. Dit zal ervoor zorgen dat er overdag niet voldoende zon op het zonnepaneeltje van de lamp valt om de batterij volledig op te laden. Hierdoor zal de lamp niet de hele nacht branden.
- Met schemersensor
- Kan op twee manieren worden geplaatst
- Werkt op zonne energie
- Lamp kan meerdere kleuren aannemen
- Inclusief afstandsbediening
- Als je de lamp met de afstandsbediening uitzet, gaat deze niet vanzelf weer aan als het schemerig wordt
- Geen bewegingssensor
Met deze O’Daddy Tania tuinlampen fleur je je tuin echt op. Plaats ze op plekken waar er veel zon komt om ze overdag zo volledig mogelijk op te laden op basis van zonne energie. Zodra het schemerig wordt gaan de lampen branden in een kleur die je zelf kunt instellen, van hard wit tot groen, blauw, paars of nog een aantal andere tinten.
Je kunt deze buitenlampen met sensor op twee manieren in je tuin plaatsen. Ze worden namelijk geleverd met een spies die je in de aarde kunt prikken of met een voet die je met behulp van drie schroeven in de ondergrond kunt boren.
Het is ook mogelijk om met behulp van de afstandsbediening de lampen te laten knipperen of te dimmen. Super leuk voor een tuinfeest dus!
- Met schemersensor
- Werkt op netstroom
- Met LED lamp
- Stickervel voor huisnummering wordt meegeleverd
- Warm wit licht
- Stijlvol design
- Geen bewegingssensor
Deze LED verlichting van Integral is wel heel handig, want het is ook direct je huisnummer. Handig van deze buitenlamp is dat je hem niet op huisnummer hoeft te bestellen, omdat er stickervellen mee worden geleverd waarmee je je eigen huisnummer op de lamp kunt plakken.
Je kunt deze buitenlamp eenvoudig aan de muur bevestigen en in de netstroom stoppen. Zo weet je zeker dat de lamp altijd voldoende energie heeft om de hele nacht te branden. Want door de slimme sensor springt deze buitenlamp aan wanneer het begint te schemeren en gaat hij weer uit als er voldoende daglicht is.
- Met bewegingssensor
- Werkt op netstroom
- Met LED lamp
- Warm wit licht
- Levensduur van 10.000 uur
- Detectiebereik: 120° binnen 9 meter
- Niet dimbaar
Deze fraai vormgegeven sokkellamp van Garden Lights is gemaakt van polypropyleen in een antracietkleur. Mooi aan deze lamp is dat je hem op de meegeleverde voet in de tuin kunt plaatsen, maar ook kunt ophangen aan de muur.
Doordat deze buitenverlichting met bewegingssensor op de netstroom wordt aangesloten, hoef je nooit bang te zijn dat het niet werkt. De bewegingssensor wordt al op een afstand van 9 meter geactiveerd, waardoor je ruimschoots zicht hebt als je over het tuinpad loopt.
- Met schemersensor
- Werkt op netstroom
- Met LED lampjes
- Boven of onder water te bevestigen
- Wit licht
- Geen bewegingssensor
Deze LED spotjes van AquaKing zijn perfect om je vijver te verlichten. Je kunt ze zowel boven als onder water bevestigen om het gewenste effect te creëren. Doordat je de spotjes op de netstroom aansluit, zullen ze altijd voorzien zijn van stroom om de hele nacht door te branden, dus ook tijdens de lange winternachten.
De schemersensor zit los van de lamp en kun je dus aan de rand van de vijver plaatsen wanneer je de spotjes onder water plaatst.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.