De beste waterpompen van 2023
Ben je op zoek naar een waterpomp? Dan vraag je je vast af wat voor pomp je precies nodig hebt om de klus te klaren die jou momenteel te wachten staat. In deze koopgids bespreken we de verschillende soorten waterpompen en voor wat voor soort klussen je ze in kunt zetten. Daarnaast vertellen we je ook meer over de eigenschappen van een waterpomp en wat de 5 beste waterpompen van het moment zijn
Kärcher SP 1 Dirt
- Dompelpomp
- Elektrische pomp
- Watervolume van 5500 L per uur
- Ook geschikt voor licht vervuild water
- Met filter
- Automatische in- en uitschakeling
- Pompt water weg vanaf 5mm waterstand
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Kärcher SP 1 Dirt | Voor mensen die een waterpomp zoeken van instapklasse, maar een goede hulp is bij leegpompen van bijvoorbeeld een zwembad | ||
Gardena Voorzetpomp | Voor bijvoorbeeld het leegpomp van een aquarium | ||
Gardena accu-regentonpomp 2000/2 Li-18 | Voor tuinierders die een waterpomp zoeken om de tuin mee te besproeien | ||
Gardena Smart 5000/5E | Deze waterpomp is voor gebruikers die de druk in leidingen wil verhogen, water mee af wil voeren, de tuin mee besproeien en nog veel meer opties! | ||
Gardena Dompelpomp 2000/2 Li-18 | Voor tuinierders die bijvoorbeeld een vijver willen leegpompen |
Wat is een waterpomp en hoe werkt het?
Het woord waterpomp is eigenlijk een verzamelnaam, want er zijn namelijk vele verschillende soorten waterpompen beschikbaar. Ze hebben in ieder geval allemaal een ding gemeen: ze pompen water rond. Dit kan ofwel elektrisch om met de hand aangedreven worden.
Aangezien er zoveel verschillende soorten waterpompen zijn, werken ze ook allemaal op een andere manier. Hierin kunnen we drie verschillende mechanismen onderscheiden:
1. Zelfaanzuigende waterpomp
Een zelfaanzuigende waterpomp wordt niet in de waterbron zelf gezet, maar wel in de buurt. Met behulp van een aanzuigslang die in het water wordt gehangen en waaiers die binnenin de motor ronddraaien ontstaat er een zuigkracht waardoor het water rond kan worden gepompt.
2. Centrifugaalpomp
Een centrifugaalpomp werkt in principe hetzelfde als een zelfaanzuigende waterpomp, alleen is de zuigkracht veel minder. Deze pompen moeten dus altijd een handje worden geholpen bij de opstart, of ze worden aangesloten op een installatie waarbij het water al naar de pomp toegevoerd wordt.
3. Onderwaterpompen
Deze waterpompen worden onder water geplaatst waardoor het water direct bij de waaiers terecht komt. Wanneer de pomp aangezet wordt komen de waaiers in beweging die het water voortstuwen. Hoe meer waaiers de pomp bevat, hoe hoger de druk kan worden opgevoerd.
Verschillende soorten waterpomp
Sommige waterpompen voeren water af, andere voeren juist water aan. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent om de bijbehorende waterpomp te vinden. Hieronder bespreken we van de vier meest voorkomende waterpompen wat ze doen en voor welke klussen ze inzetbaar zijn.
1. Dompelpomp
Een dompelpomp is een product dat in de categorie onderwaterpompen thuishoort. Zo’n waterpomp kan goed worden gebruikt om wateroverlast te verhelpen door bijvoorbeeld een kelder leeg te pompen. Ook kan zo’n pomp worden gebruikt om een vijver leeg te pompen of het water daarvan te verplaatsen naar een andere bron. Afhankelijk van het merk en type van de dompelpomp kan er zowel schoon als vuil water worden verplaatst.
2. Beregeningspomp
Een beregeningspomp wordt veelal gebruikt om de tuin te sproeien met behulp van een zelfaanzuigingssyteem. Zo’n pomp is hier uitermate goed voor geschikt, omdat de waterbron van alles kan zijn, zoals water uit de sloot of een vijver, maar ook grondwater of water uit een leiding.
3. Hydrofoorpomp
De hydrofoorpomp wordt veelal binnenshuis gebruikt om de druk in de waterleidingen te verhogen. Dergelijke pompen schakelen zichzelf in en uit aan de hand van de benodigde waterbehoefte. Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor dit soort klussen en hoef je je geen zorgen te maken dat er op continue basis stroom wordt verbruikt.
4. Bronpomp
Een bronpomp wordt in een bron met water gehangen waar vervolgens bijvoorbeeld een tuinslang aangehangen kan worden om de tuin mee te besproeien. Het voordeel van een bronpomp ten opzichte van een dompelpomp is dat de diameter heel klein is en je hem daardoor in een bron kan hangen die slechts 10cm breed is.
Eigenschappen van een waterpomp
Inmiddels heb je misschien al een idee wat voor soort waterpomp je nodig hebt om de klus te klaren. Maar zelfs tussen de verschillende waterpompen van hetzelfde kaliber, zitten nog verschillen. Deze zetten we hieronder op een rijtje.
Handmatig, op stroom of met accu
Tegenwoordig zie je steeds meer elektrisch aangedreven waterpompen. Dat is handig, want dan kost het jou dus vrijwel geen moeite om het water te verplaatsen. Daarvoor zijn er waterpompen op stroom, waarbij je dus een stroomkabel in het stopcontact moet steken. Maar dan moet er natuurlijk wel een stopcontact in de buurt zijn. Daarom zijn er ook waterpompen op accu, zodat je ook water rond kunt pompen zonder een stopcontact in de buurt te hebben. Echter is hiervan wel het nadeel dat de accu op een gegeven moment leeg is.
Daarnaast zijn er ook handmatige waterpompen die aangedreven worden door een hendel handmatig heen en weer te zwenken. Voordeel is dat je dus nooit afhankelijk bent van stroom en ook de accu niet leeg zal raken. Je moet er echter wel zelf iets meer energie in stoppen, maar hé, dat is weer goed voor de lijn.
Watervolume en druk
Het watervolume verschilt van pomp tot pomp. Dit laat zien hoeveel water er per minuut of per uur kan worden verplaatst. Vaak staat dit in verhouding met de druk. Want hoe hoger de druk, hoe meer water er rondgepompt kan worden. Wanneer je de druk in je waterleidingen wil verhogen is dit absoluut een belangrijke factor. Maar voor het sproeien van de tuin zal je hier wellicht wat minder aandacht aan besteden.
Vuil of schoon water
Vrijwel alle waterpompen kunnen schoon water rondpompen, maar soms is het nodig om vervuild water te verplaatsen. Bij de specificaties van een waterpomp staat altijd duidelijk aangegeven of er ook vuil water mee rondgepompt kan worden. Als dit zo is staat er ook vaak bij welke grootte het vuil maximaal mag hebben. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, want anders kan het zijn dat de hele motor in elkaar draait en dan wordt er weinig water meer rondgepompt.
Wel of niet waterbestendig
Bij de waterbestendigheid van een pomp sta je misschien niet direct stil, want een waterpomp, daar loopt toch water doorheen? En dat klopt inderdaad, maar het gaat hier om de buitenkant. Je kunt namelijk niet alle waterpompen in een plas water of zelfs maar op een natte plek neer zetten. Wil je de pomp gebruiken om een plas water weg te pompen of wil je de pomp het hele jaar door buiten laten staan, let er dan op dat deze hiervoor bestand is.
Top 5 beste waterpompen van 2020
Aangezien er zoveel verschillende soorten waterpompen zijn zetten we hieronder een top 5 van beste waterpompen op een rijtje die perfect geschikt zijn voor verschillende soorten klussen. Staat jouw klusje ertussen? Dan kun je direct het product bekijken en bestellen, vaak is de waterpomp dan de volgende dag al in huis.
- Dompelpomp
- Elektrische pomp
- Watervolume van 5500 L per uur
- Ook geschikt voor licht vervuild water
- Met filter
- Automatische in- en uitschakeling
- Pompt water weg vanaf 5mm waterstand
- Geen
Het laatste beetje water uit je zwembad halen kan een klus zijn die uren in beslag neemt wanneer je met emmers te werk gaat. Daar heeft Kärcher nu de ideale oplossing voor, namelijk deze waterpomp die zelfs de laatste druppels uit jouw zwembad haalt.
De pomp is elektrisch en er is dus wel een aansluiting van een stopcontact nodig. Zodra de pomp het water aanraakt wordt hij automatisch ingeschakeld en als het zwembad droog is schakelt de pomp automatisch weer uit. Je hebt er dus echt geen omkijken naar.
Het is fijn dat de pomp zo’n compact formaat heeft, waardoor je hem makkelijk op kunt bergen. Daarnaast maakt deze waterpomp weinig herrie en zorgt hij dus niet voor overlast. Doordat er een filter in zit die ook grovere vuiligheid tegenhoudt, kun je met deze Kärcher waterpomp ook licht vervuild water afvoeren. Het vuil kan daarbij tot 2 cm groot zijn. Mochten er grotere vuil stukken inzitten, kun je een extra filter aanschaffen, zodat je ook dat vuil eruit kunt halen zonder dat de pomp in elkaar draait.
- Hydrofoorpomp
- Handmatige aandrijving
- Watervolume van 2400 L per uur
- Alleen geschikt voor kleine hoeveelheden water
De voorzetpomp van Gardena is een kleine pomp die uitermate geschikt is om kleine hoeveelheden water te verplaatsen. Bijvoorbeeld om het water uit een aquarium door de gootsteen weg te spoelen, of om het water naar een ander aquarium te verplaatsen.
Deze pomp wordt compleet geleverd met aansluitstukken, waardoor deze direct gereed is voor gebruik. De aandrijving vindt plaats met behulp van een elektrische schroeftol. De doorsnede van de aandrijfas is 8mm, waardoor iedere standaard schroeftol hier geschikt voor is.
- Dompelpomp
- Met accu
- Watervolume van 1900 L per uur
- Met kraantje
- Alleen voor schoon water
De Gardena regentonpomp op accu is ideaal om je tuin mee te sproeien. Door de gebogen nek van de waterpomp hang je hem gemakkelijk in een ton met regenwater. Doordat de pomp op een accu werkt hoeft er geen stopcontact in de buurt te zijn. Let echter wel op, want de accu zelf mag je niet in het water hangen. Gelukkig heeft Gardena daar ook iets op bedacht. De accu houder kun je namelijk met een clip aan de rand van de ton hangen, zo weet je zeker dat hij niet per ongeluk het water in zakt.
De waterpomp wordt geleverd met één accu en een bijbehorende oplader. Je kunt er zo’n 1900 L water per uur mee rondpompen en daarmee is deze pomp uitermate geschikt om een grote groentetuin van water te voorzien. Doordat je met een kraantje de watertoevoer af kunt sluiten, kun je hem ook als tap gebruiken.
- Hydrofoorpomp op stroom
- Watervolume van 5000 L per uur
- Onderdeel van het Gardena Smart Systeem
- Multifunctioneel
- 5 bar druk
- Ook geschikt om chloorhoudend water te verplaatsen
- Alleen voor schoon water
Met deze Gardena Smart pomp kun je echt alles. Het is een hydrofoorpomp die dus voornamelijk binnen gebruikt zal worden om de druk in de waterleidingen te verhogen. Maar deze Gardena waterpomp kun je ook gebruiken om water mee af te voeren of de tuin te besproeien. Hij heeft zelfs twee uitgangen, waardoor je bijvoorbeeld met grondwater zowel de w.c. door kunt trekken als de plantjes kunt sproeien.
Achter de invoer van deze waterpomp zit een filter die zand en gruis uit het water filtert, waardoor dit dus niet in je leidingen terecht komt. Op de maximale stand kan er tot 5000 L water per uur worden rondgepompt met een druk van 5 bar. Dit is ruim voldoende om de w.c. mee door te spoelen of de wasmachine mee te laten draaien.
De pomp is erg onderhoudsvriendelijk en er wordt eigenlijk alleen geadviseerd om de pomp een keer door te spoelen met schoon water wanneer er chloorhoudend water, van bijvoorbeeld een zwembad, mee verplaatst is.
Wanneer je echt de volledige controle wil over de druk in de leidingen kun je Gardena Smart Sensor aanschaffen. Vervolgens kun je met een bijbehorende app alles in de gaten houden. Je ontvangt dan namelijk informatie over de waterdruk, maar ook over eventuele storingen in de pomp.
- Dompelpomp
- Op accu
- Watervolume van 1900 L per uur
- Aansluiting voor verschillende maten slang
- Alleen voor schoon water
Deze dompelpomp van Gardena is zowel geschikt om grote als kleine volumes water weg te pompen. Met een watervolume van 1900 L per uur kun je in vrij korte tijd aardig wat water weg sluizen. Maar ook voor de kleinere volumes, zoals het leeg laten lopen van een kinderbadje, is deze pomp uitermate geschikt.
De waterpomp komt met een meegeleverde accu en oplader. Met een accu kun je de pomp op de laagste stand ongeveer drie kwartier gebruiken. Het is erg prettig dat de pomp weinig geluid maakt wanneer je hem gebruikt en dus niet voor overlast zorgt.
Je sluit gemakkelijk een slang aan van 19mm of 32mm, waardoor de tuinslang die je al in huis hebt er waarschijnlijk zo op past. Dat is wel zo makkelijk.
Veelgestelde vragen
Kan ik met een dompelpomp de tuin sproeien?
Met een dompelpomp kun je water uit een regenton pompen. Hier zit echter te weinig kracht achter om een zwenksproeier aan te sluiten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.