Beste kettingzaag

Kettingzaag: de 5 beste kettingzagen van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 11 oktober 2021

Als je een tuin hebt, is het hebben van het juiste tuingereedschap van groot belang. Hierbij is een goede kettingzaag een essentieel onderdeel. Het is dé tool voor als je grote zaag- en snoeiwerkzaamheden wilt verrichten. Met een kettingzaag haal je een krachtige machine in huis die zware klussen zo geklaard heeft.

Om takken en bomen kort te wieken, kun je natuurlijk met een handzaag aan de slag. Dit kost veel tijd, inspanning en kan ook behoorlijk wat leed veroorzaken. Gelukkig zijn er daarom kettingzagen waarmee jij al het zaagwerk snel, effectief en met weinig inspanning gedaan hebt.

Beste koop van 2024
Makita UC4015A
De beste stille elektrische kettingzaag

Makita UC4015A

 • Sterke 2000 W elektrische motor
 • Groot 40 cm blad
 • Weinig geluid op maximaal vermogen
 • Het ontwerp met de motor in het verlengde ligt fijn in de hand

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Makita UC4015A

Makita UC4015A

Voor tuinierders die een stille elektrische kettingzaag zoeken
Makita DUC353Z

Makita DUC353Z

Voor mensen die prettige en mobiele kettingzaag zoeken die makkelijk te gebruiken is
Makita EA3501S40B

Makita EA3501S40B

Voor tuinierders die een zware kettingzaag zoeken
Makita UC4051A

Makita UC4051A

Voor tuinierders die een krachtige kettingzaag zoeken met een groot blad
BLACK & DECKER PS7525-QS

BLACK & DECKER PS7525-QS

Voor tuinierders die ook de bomen snel willen snoeien

Wat is een kettingzaag?

Kettingzagen zijn draagbare machines voor snoei- en zaagwerkzaamheden. Bij kettingzagen draait een scherpe schakelketting met een hoge snelheid om een blad. Deze gekartelde ketting snijdt dankzij de dynamische beweging, moeiteloos door objecten heen. De ketting wordt aangedreven door een motor die zowel op elektriciteit als brandstof kan werken.

Waar gebruik je een kettingzaag voor?

Kettingzagen zijn ontworpen om houtachtige oppervlakken door te zagen. Doordat de ketting vrij breedt is, snijdt een kettingzaag grof door objecten heen. Hierdoor worden ze voornamelijk gebruikt om grote houtblokken, bomen en takken door te zagen.

Het belang van een kettingzaag van kwaliteit

Het hebben van een kettingzaag is essentieel als je met de van grote stukken hout of het omzagen van volledige bomen in de weer bent. Het zorgt er namelijk voor dat jij alles in een handomdraai gedaan hebt, wat anders uren kan duren.

Of jij nu een omgevallen eik tot haardhout wilt zagen of dat jij de bomen in je tuin onder handen wilt nemen, een kettingzaag zorgt ervoor dat jij dit moeiteloos gedaan hebt. Het zorgt er niet alleen voor dat jij anders onmogelijke klussen toch gedaan krijgt, het zorgt ook voor een enorme tijdswinst en daarnaast neemt deze machine je het zware werk uit handen.

Jouw ideale kettingzaag is geschikt voor alles waaraan jij de kettingzaag onderwerpt. Hij heeft een lang blad voor al je zaagwerk, levert genoeg vermogen voor de klussen die je doet en is daarnaast handzaam en goed te gebruiken voor jouw taken.

Kettingzaag of elektrische heggenschaar?

Een kettingzaag is geschikt voor dikke takken en bomen en niet voor het fijnere snoeiwerk. Voor dit wat fijnere snoeiwerk kan je kijken naar een goede elektrische heggenschaar van kwaliteit. Deze zijn gemaakt voor het bijhouden en trimmen van heggen en struiken.

Belangrijke punten bij het kopen van een kettingzaag

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het vinden van jouw perfecte kettingzaag.

 • Vermogen
 • Aandrijving
 • Bladlengte
 • Gewicht
 • Geluidsniveau

Vermogen

Het vermogen van de kettingzaag geeft aan wat de energie is die de machine kan leveren. Hoe hoger het vermogen, hoe sterker de motor is die in de kettingzaag zit.

Vooral bij het doorzagen van robuuste en dikke objecten, zoals een hardhouten eikenboom, is het van belang een kettingzaag met een sterk vermogen te hebben. Een zaag waar het vermogen te laag ligt, kan zichzelf vast zagen in het object.

Aandrijving

De kettingzaag wordt aangedreven door de motor. Bij kettingzagen zijn er drie soorten aandrijvingen

 • Elektrisch - lichtere motor, minder sterk en vrij stil
 • Accu - behendig, maar minder sterk & kortere gebruiksduur
 • Benzine - de klassieker, draagbaar en geschikt voor het zware zaagwerk

Elektrische aandrijving

De elektrische aandrijving voedt je kettingzaag door middel van een aansluiting op het stroomnet. De kabel van de kettingzaag bevindt zich aan de achterkant van de zaag zodat hij zo min mogelijk in de weg zit. Kettingzagen met een elektrische aandrijving beschikken vaak over een minder grote motor. Deze motor is naast erg licht ook relatief stil en energiezuinig.

Het grote nadeel van een elektrische aandrijving is dat je altijd verbonden moet zijn aan een stopcontact. Dit maakt deze kettingzaag een stuk minder mobiel dan de draadloze varianten.

Accu aandrijving

Toch zijn er ook elektrisch aangedreven kettingzagen die niet over een kabel beschikken. Dit zijn accu kettingzagen. Dit type kettingzaag beschikt over een ingebouwde accu die elektrisch opgeladen wordt. Doordat de kettingzaag op een accu werkt, is de gebruiksduur gelimiteerd. Zodra de accu leeg is, zal deze eerst opgeladen moeten worden.

Daarnaast is het zo dat accu kettingzagen lichter zijn, de motor is minder sterk en hierdoor zijn ze minder geschikt voor de zwaardere klussen.

Benzine aandrijving

De kettingzaag met een benzine aandrijving (ook wel motorzaag genoemd) is de meest klassieke kettingzaag. De motor werkt op benzine en is hierdoor volledig draagbaar. De motor in deze kettingzaag is sterker dan de andere typen kettingzagen. Kettingzagen van dit type zijn geschikt voor het zware zaagwerk.

Dit type kettingzaag is minder zuinig, vallen over het algemeen in het duurdere segment en hebben een robuustere bouw omdat ze aan zwaardere krachten onderworpen worden. Omdat deze kettingzagen op benzine werken, moeten ze altijd voldoende brandstof hebben om goed te kunnen functioneren. Daarnaast moet de motor aangeslingerd worden voordat deze loopt.

Bladlengte

De bladlengte (of zwaardlengte) is het deel van het blad wat gebruikt wordt om te zagen. De lengte van het blad speelt een rol op de momenten dat er dikke objecten doorgezaagd worden. Zodra de stam breder is dan dat het blad lang is, wordt zagen een iets complexere uitdaging. Een langer blad geeft dus meer mogelijkheden bij het doorzagen van dikke boomstammen.

Gewicht

Het gewicht van een kettingzaag speelt een rol in de draagbaarheid van het gereedschap. Een lichte kettingzaag is handzamer en kan gemakkelijker voor langere tijd gebruikt worden. Daarnaast zijn ze makkelijker op te tillen, dit is erg handig voor als je in lastige posities zaagt. Wel is het zo dat een lichte kettingzaag niet hetzelfde vermogen biedt als een zwaardere kettingzaag.

Geluidsniveau

Alhoewel deze factor geen rol speelt bij de functionaliteit van de kettingzaag, speelt het geluidsniveau wel een rol voor de gebruiker. Voor eigen gezondheid is het beter zo weinig mogelijk blootgesteld te worden aan harde geluiden. Bescherm jezelf dan ook goed op het moment dat je een kettingzaag gebruikt.

Kettingzagen met een benzinemotor produceren over het algemeen een harder geluid. Hiervoor is dan ook gespecialiseerde uitrusting nodig om het gehoor goed te beschermen.

De beste kettingzagen

Dit zijn de beste kettingzagen verkrijgbaar: de beste kettingzaag voor all-round werk, de beste kettingzaag met een draagbaar ontwerp, de beste kettingzaag voor zwaar werk, de beste kettingzaag met een groot blad & de beste kettingzaag voor snoeiwerk.

 • Sterke 2000 W elektrische motor
 • Groot 40 cm blad
 • Weinig geluid op maximaal vermogen
 • Het ontwerp met de motor in het verlengde ligt fijn in de hand
 • Aansluiting met kabel
 • Oliepeil is niet eenvoudig af te lezen
Makita UC4015A

De Makita UC4041A is een elektrische kettingzaag met een uitstekende functionaliteit. Deze veelzijdige kettingzaag heeft namelijk een behoorlijk vermogen en een omvangrijk blad. 

Elektrische krachtpatser

De Makita UC4041A is een veelzijdige kettingzaag met een elektrische motor. De motor levert een vermogen van 2000 W. Hiermee is het een van de krachtigste elektrische motoren verkrijgbaar en is hij geschikt voor vrijwel al het zaagwerk. Ondanks de krachtige motor produceert de kettingzaag 91dB op maximaal vermogen. 

Daarnaast zorgt de kettingzaag er automatisch voor dat de ketting gesmeerd is. Op deze manier hoef jij je hier geen zorgen te maken dat je tussendoor de ketting moet smeren. Via de oliepeilindicator lees je af wat de stand van de olie is, al is deze door het kleine ontwerp niet makkelijk af te lezen. 

40 cm blad

De kettingzaag heeft een gewicht van 5,2 kg en een bladlengte van 40 cm. Doordat de motor achter de ketting ligt en niet naast de ketting, ligt hij evenwichtig in de hand. Hiermee is de 5,2 kg van de kettingzaag veel handzamer. Dit maakt het een praktische kettingzaag die je eenvoudig optilt, al blijft de bekabeling wel een beperking. Het standaard 25 cm snoer dien je met een verlengsnoer op lengte te brengen. 

De Makita UC4041A is de ideale kettingzaag voor als je opzoek bent naar een krachtige, lichte en veelzijdige elektrische kettingzaag.

  • Makkelijk in gebruik
  • Automatische smeersysteem houdt ketting soepel
  • Uitwisselbaar met andere makita tools
  • Ketting spannen zonder gereedschap
  • Accu moet lang opladen
  Makita DUC353Z

  De Makita DUC353Z is een prachtige accu kettingzaag die dankzij het lichte ontwerp handzaam en draagbaar is. Je gebruikt deze kettingzaag dan ook met minimale inspanning.

  Licht en handzaam

  Deze handzame kettingzaag is licht van gewicht, met 5,3 kg is het gewicht totaal geen belemmering. Daarnaast ligt het ontwerp fijn in de hand zodat je moeiteloos een hele dag met deze kettingzaag kunt werken. De lichte motor levert voldoende kracht voor licht en gemiddeld zaagwerk. Voor zwaar zaagwerk komt hij echter tekort.

  Om de ketting soepel te houden beschikt deze kettingzaag over een automatisch smeersysteem. Hiermee hoef jij je geen zorgen te maken om de ketting tussentijds te moeten smeren. Om de ketting op te spannen, is er aan de zijkant van kettingzaag een draaiknop te vinden. Met een draai aan deze knop, breng je de ketting weer op spanning.

  Handige accu kettingzaag

  De Makita DUC353Z beschikt over twee ruimte 18 volt accu’s die zo’n 45 min zaag power levert. Als deze eenmaal leeg is, zal hij eerst opgeladen moeten worden. Dit kost zo’n 90 min. Bij deze kettingzaag wordt een accu meegeleverd. Toch is de accu uitwisselbaar met andere accu’s van Makita tools. Dit is erg handig als je al over andere tools van dit merk mocht beschikken.

  De Makita DUC353Z is de perfecte keuze voor als je opzoek bent naar een handzame kettingzaag die je met gemak overal mee naartoe neemt. Het is een makkelijk apparaat die je kunt gebruiken zonder al te veel kennis te hebben over kettingzagen.

   • Krachtige benzinemotor met 2300 W vermogen
   • Geweldige demping dankzij antivibratiesysteem
   • Groot 40 cm blad weet met alles raad
   • 4,5 kg gewicht ondanks krachtige motor
   • Automatische smeersysteem houdt ketting soepel
   • Zware motor maakt behoorlijk wat lawaai op vol vermogen
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/08/Makita-EA3501S40B.png

   Deze kettingzaag van Makita beschikt over een krachtige 2,3 kW benzinemotor die geschikt is voor het allerzwaarste zaagwerk. Dankzij het ingenieuze antivibratiesysteem worden trillingen grotendeels gedempt. 

   Krachtige benzinemotor

   De EA3501S40B van Makita is een handzame maar krachtige kettingzaag. Ondanks het geringe gewicht van 4,5 kg, beschikt deze kettingzaag over een krachtige 2300 W benzinemotor. Deze motor is enorm sterk en daarom een ideale keuze voor zelfs het allerzwaarste werk. Deze benzinemotor maakt veel lawaai tijdens gebruik. Het is hierdoor van groot belang de juiste bescherming te dragen om je gehoor te beschermen. 

   De ketting blijft dankzij het automatische smeringssysteem altijd soepel. Er kan uit twee standen gekozen worden om de ketting soepel te houden. 

   Groot blad en effectief antivibratiesysteem

   Om je van al jouw zaag wensen te voorzien, beschikt deze kettingzaag over een groot zaagblad. Dit blad heeft een lengte van wel 40 cm en levert een groot zaagvlak op waarmee je dikke boomstammen probleemloos mee door zaagt. 

   Om de trillingen van de kettingzaag zo veel mogelijk te dempen, beschikt deze kettingzaag over een antivibratiesysteem met 4 stalen veren. Deze hebben een uitstekende werking en maken het zagen een aangename ervaring. 

   De Makita EA3501S40B is de ideale kettingzaag voor als je opzoek bent naar een krachtige machine die probleemloos door alle objecten heen zaagt. 

    De Makita UC4051A is een grote kettingzaag met een groot blad. Dankzij dit 40 cm blad is geen boomstam te dik voor deze kettingzaag.

    Goed Zaagblad

    De Makita UC4051A is een goede elektrische zaag voor de vele handige functies. Het blad heeft, om te beginnen, een lengte van 40 cm. Hiermee ben je verzekerd dat jij door iedere stam heen komt en de dikte hierbij geen belemmering is.

    De ketting rondom het enorme blad wordt aangedreven door een 2o00W elektrische motor.  De kettingzaag beschikt over een automatische smeersysteem voor de ketting, hiermee weet je zeker dat de ketting altijd soepel is. Via de oliepeilindicator lees je gemakkelijk af wanneer de olie bijgevuld moet worden.

    Functies van de kettingzaag

    En met een gewicht van 5,2 kilo is dit niet eens een zware kettingzaag. Je kunt hier dus lang mee aan de slag. Verder maakt het product gebruik van een softstart, dit betekent dat de motor rustig op start waardoor piekspanning wordt voorkomen.  Op vol vermogen produceert dit redelijk wat geluid, zo’n 90.8dB. Het enige nadeel is dat de ketting zaag bedraad is, dus je bent altijd afhankelijk van een externe stroomvoorziening en een verlengsnoer.

     

     • Eenvoudig bij de hoge takken dankzij 2,4 meter reikwijdte
     • Het 25 cm blad is erg bekwaam bij het snoeien
     • 800 W motor maakt weinig geluid
     • Aansluiting met kabel
     • Niet geschikt voor zwaar zaagwerk
     BLACK & DECKER PS7525-QS

     Met deze telescopische kettingzaag van Black+Decker is het snoeien van bomen een fluitje van een cent. Deze handzame kettingzaag heeft maarliefst een bereik van 2,4 meter waardoor je nooit meer op een ladder hoeft te staan. 

     Telescopische reikwijdte

     De PS7525-QS is een handige telescopische kettingzaag die tot wel 2,4 meter reikwijdte heeft. Hiermee snoei je zelfs de hogere takken in een handomdraai. De kettingzaag heeft een gewicht van 3,8 kg wat eenvoudig omhoog te houden is, al zal dit lichte gewicht na verloop van tijd wel zwaar worden. 

     De bediening werkt als een normale kettingzaag. De drukknop zit op het handvat van de kettingzaag en is eenvoudig te bediening terwijl de kettingzaag omhoog gehouden wordt. 

     Lichte, bekwame kettingzaag

     De BLACK+DECKER PS7525-QS valt niet op door zijn grote. Het blad is met 25 cm niet lang. In praktijk blijkt dit een erg handige lengte te zijn om takken van bomen af te zagen zonder dat de zaag vast blijft zitten door het te grote blad. De 25 cm is groot genoeg om zelfs de dikkere takken mee door te zagen. 

     De kettingzaag beschikt over een 800 W motor. Deze motor is niet sterk maar voldoende voor licht zaagwerk. De machine wordt door middel van een snoer elektrisch aangedreven. Hierdoor is hij minder mobiel en zul je hem met een verlengsnoer moeten gebruiken. 

     Dit is de ideale kettingzaag voor als je hoog snoeiwerk moet verrichten. Deze telescopische zaag, komt eenvoudig bij de hoge takken zonder dat hiervoor een ladder nodig is. 


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.