Beste Onkruidbranders

Onkruidbrander: de beste onkruidbranders van 2023

Maikel  •  Laatst bijgewerkt op 31 december 2021

Ik denk dat ik voor de meeste tuineigenaren mag uitspreken dat onkruid echt het meest vervelende groen is dat je in de tuin terugvindt. En de uitdrukking onkruid vergaat niet, komt natuurlijk ergens vandaan. Iedere keer weer moet je op je knieën om die rotte groene plantjes tussen de tegels en de struiken vandaan te trekken. De meeste mensen zien op tegen dit klusje en stellen het liever nog even uit.

Gelukkig wordt het met een onkruidbrander een stuk makkelijker om dit groene goedje uit de tuin te verwijderen. In deze koopgids bespreken we alles dat jij over onkruidbranders moet weten. Daarnaast hebben we onze top 4 van de beste onkruidbranders uitgekozen.

Beste koop van 2024
Maxxheat 4-in-1 Luxury
Beste onkruidbrander voor hardnekkig onkruid

Maxxheat 4-in-1 Luxury

 • Gewicht van 1,6 kg
 • Werkt op stroom
 • 4-in-1 product
 • Verbrandt onkruid in 5 seconde
 • 3 temperatuurstanden tot maximaal 600 graden
 • Ook te gebruiken als BBQ aansteker

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Maxxheat 4-in-1 Luxury

Maxxheat 4-in-1 Luxury

Voor tuinen met hardnekkig onkruid
Hozelock Green Power Evolution
Elektrisch

Hozelock Green Power Evolution

Tuinen met veel struiken
Lifetime onkruidbrander
Gas

Lifetime onkruidbrander

Tuinen met weinig onkruid
Weedburner XXL

Weedburner XXL

Geschikt voor grote tuinen

Wat is een onkruidbrander?

Een onkruidbrander is een apparaat waarmee je onkruid makkelijk kunt verdelgen. Je houdt de onkruidbrander in je hand, loopt door je tuin heen en houdt de brander boven het onkruid totdat deze vergaat. Zo hoef je dus niet op je knieën te zitten en krijg je geen vieze handen. Dat maakt dit vaak vervelende klusje een stuk makkelijker en leuker!

De onkruidbrander krijgt een enorm hoge temperatuur waarmee hij de cellen van het onkruid kapot maakt, tot aan de wortel toe. Hierdoor haal je het onkruid niet alleen weg, maar bestrijd je het ook meteen.

Waarom een onkruidbrander?

Een onkruidbrander is een zeer effectieve manier om onkruid te verdelgen. Waar je met onkruid wieden nog wel eens moeite hebt om de wortel er ook uit te trekken, zorgt een gasbrander ervoor dat de wortel ook dood gaat. Dus als je onkruid bestrijdt met een onkruidbrander blijft het voor langere tijd weg.

Tips voor het gebruik van een onkruidbrander

Wanneer je aan de slag gaat met een onkruidbrander is het handig om een aantal dingen in gedachte te houden. Zo voorkom je dat je een tegengesteld effect of schade krijgt.

 • Het is belangrijk om het onkruid niet helemaal te verbranden, want verbrandde plantjes zijn juist een voedingsbron voor onkruid. Het is vaak al voldoende om het onkruid gedurende slechts vijf seconden te verhitten. Soms lijkt het niet alsof de brander enige schade heeft toegebracht, omdat het een tijdje kan duren voordat de kapotte cellen het plantje daadwerkelijk vervormen. Het onkruid sterft binnen enkele dagen vanzelf af.
 • Een onkruidbrander wordt ontzettend warm. En dan bedoelen we echt ontzettend warm met temperaturen tot wel 1200℃. Dit kan enorme schade aanrichten als je niet goed oplet. Pas bijvoorbeeld op met muren, want de muur zelf zal wellicht niet zomaar in de brand vliegen, maar het isolatiemateriaal dat erachter zit kan wel vlam vatten. Pas uiteraard ook op met kleine kinderen en huisdieren die misschien niet door hebben dat de kop van de brander ontzettend heet kan zijn, zelfs als deze inmiddels alweer uit staat. 

Eigenschappen van een onkruidbrander

Er zijn verschillende soorten onkruidbranders op de markt en die hebben verschillende eigenschappen. Zo werkt de een op gas en de ander op stroom en hebben ze allemaal een andere grootte kop. Lees onderstaande eigenschappen rustig door en bedenk welke eigenschappen jij het liefste terug ziet in jouw onkruidbrander.

Werking

Onkruidbranders kunnen op verschillende manieren werken, namelijk op stroom of op gas. De gasbranders maken soms gebruik van infrarood, waardoor er zuiniger met het gas wordt omgegaan.

Een brander op stroom heeft als voordeel dat er geen vlam ontstaat. Hierdoor kun je gerichter onkruid verdelgen, zelfs als dit onkruid zich tussen andere planten of bloemen in je tuin bevindt. Hou er echter wel rekening mee dat er altijd een snoer aan zit en dat het even kan duren voordat het apparaat voldoende warm is om te gebruiken.

Een gasbrander maakt gebruik van de warmte van een vlam, dat ontzettend heet kan worden en daarmee het onkruid supersnel laat verdwijnen. Voordeel is dat je niet hoeft te wachten totdat het apparaat is opgewarmd, want een vlam geeft direct voldoende hitte af. Je moet er echter wel rekening mee houden dat gas op kan raken en je steeds nieuw gas aan moet schaffen.

De grootte van de branderkop

Hoe groter de branderkop, hoe groter het oppervlak dat in een keer bestreden kan worden. Maar met een kleinere kop kun je preciezer aan de slag. Er zijn branders met een kop van slechts drie centimeter, maar ook met een grondoppervlakte tot wel 50 centimeter. Ga voor jezelf na waar je meer voordeel uit haalt: snel een groter oppervlak bestrijden of preciezer aan het werk kunnen. Besluit vervolgens of je een onkruidbrander met een grote of juist kleine kop wil.

Regelbaarheid

Veel onkruidbranders zijn instelbaar. Zo kun je de temperatuur vaak binnen een bepaalde range regelen, waardoor het beter geschikt wordt om voor verschillende doeleinden te gebruiken.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een onkruidbrander

Bovenstaande eigenschappen zijn ook al dingen waar je op kunt letten tijdens de aanschaf van een onkruidbrander, maar er zijn nog een aantal zaken die we graag aan het licht brengen. Dit maakt wellicht jouw zoektocht naar de gasbrander, die ideaal is voor jouw tuin, weer een stukje makkelijker.

Lengte van de stekker

Wil je graag een gasbrander op stroom aanschaffen, hou dan rekening met de lengte van het snoer. Voor een kleine tuin is het misschien niet erg dat de stekker slechts 2 meter lang is, maar in een grotere tuin kom je daar niet erg ver mee. Natuurlijk is het altijd mogelijk om een verlengsnoer te gebruiken.

Gebruik

Een onkruidbrander is opzich al een mooi apparaat dat het onkruid wieden een stuk makkelijker maakt, maar vaak kun je de onkruidbranders voor meerdere doeleinden gebruiken. Zo wordt er vaak een opzetstuk meegeleverd om de barbeque mee aan te steken. Daarmee staan je kolen binnen no time in vuur en vlam en kun je lekker snel je hamburger, worstje of saté gaan bereiden.

De elektrische gasbranders zijn ook ideaal om bevroren paden of leidingen te ontdooien en om sneeuw te laten smelten. Dat scheelt in de wintermaanden een hoop gezwoeg met een sneeuwschep of met het strooien met zout.

Toebehoren

Zoals je zojuist gelezen hebt kunnen gasbranders meerdere doeleinden hebben. Vaak horen daar andere opzetstukken bij. Let er even op of dit allemaal wordt meegeleverd of apart kan worden aangeschaft. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Bij gasbranders is het ook handig om na te gaan of er een slang wordt meegeleverd om de gasfles mee aan te kunnen sluiten. Voor sommige gasbranders wordt er zelfs al een gasfles meegeleverd, voor andere moet je deze apart aanschaffen.

Gewicht

Het gewicht van een onkruidbrander is niet geheel onbelangrijk. Je hebt het immers continu in je handen en wanneer dit apparaat te zwaar voor je is, wordt het toch nog een zware klus. Er zijn al lichtgewicht branders verkrijgbaar vanaf 500 gram, maar gemiddeld zullen ze zo net over de kilo wegen.

De vier beste onkruidbranders

We hebben je hierboven heel veel handige informatie verschaft over onkruidbranders. Hoe het werkt, op welke manier ze functioneren en waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een onkruidbrander.

Toch vraag je je misschien nog af welke gasbrander nu het beste is in bepaalde situaties of met een bepaalde werking. Om je daar antwoord op te geven hebben we hieronder de vier beste onkruidbranders van 2020 op een rijtje gezet.

 • Gewicht van 1,6 kg
 • Werkt op stroom
 • 4-in-1 product
 • Verbrandt onkruid in 5 seconde
 • 3 temperatuurstanden tot maximaal 600 graden
 • Ook te gebruiken als BBQ aansteker
 • Snoer is niet heel lang (1.8m)
Maxxheat 4-in-1 Luxury

Steek het 1,8 meter lange snoer in het stopcontact en gaan met die banaan. Deze thermische brander heeft een maximale temperatuur van 600℃ en laat daarmee onkruid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als extra opzetstuk wordt er een grondpin meegeleverd, dat zeer effectief is om ook de wortels van hardnekkig onkruid, zoals paardenbloemen, te vernietigen. De grondpin wordt heet en door deze in de grond te steken vernietig je niet alleen het onkruid dat zich boven de grond bevindt, maar ook de wortels.

Verder kun je deze brander ook gebruiken om de barbeque aan te steken of om oude verfresten te verwijderen. Je kunt het handvat namelijk verwijderen, waardoor er een klein, pistool achtig, apparaatje overblijft. De temperatuur kun je verlagen tot 50℃, zodat je niet de ondergrond verbrandt.

Na gebruik hang je deze brander gemakkelijk op aan de ingebouwde ophangbeugel. Er worden meerdere koppen meegeleverd, zoals de standaard branderkop, de grondpin en een opzetstuk speciaal voor de barbeque. Met deze onkruidbrander haal je dus een complete set in huis.

  • Werkt op stroom
  • Met afkoelsysteem
  • 2-in-1 product
  • Gewicht van 1,1 kg
  • Vrij kort snoer
  Elektrisch
  Hozelock Green Power Evolution

  Deze Hozelock Green Power Evolution werkt heel doelgericht. Doordat het apparaat op stroom werkt, en dus zonder vlam, kun je gemakkelijk onkruid verwijderen dat tussen de struiken staat. De beschermende kap voorkomt dat omliggende planten ook aangetast worden door deze onkruidbrander.

  Om dit apparaat te gebruiken steek je het 1,5 meter lange snoer in het stopcontact en wacht je even tot het apparaat de juiste temperatuur van 600℃ heeft bereikt. Dit gaat overigens heel snel. Nu kun je aan de slag om het onkruid te verdelgen. Je kunt deze brander ook prima gebruiken om veilig de barbeque mee aansteken met het meegeleverde opzetstuk.

  Eenmaal klaar, dan kun je de ventilatiestand aanzetten om het apparaat snel af te laten koelen. Ook is deze stand erg functioneel om bijna uitgedoofde kolen weer aan te wakkeren en zo toch nog een extra hamburgertje op de barbeque te kunnen bakken. Na gebruik hang je dit product gemakkelijk weg aan de ingebouwde ophanghaak.

   • Temperatuur instelbaar
   • Makkelijk op te bergen
   • Gewicht van 0,5 kg
   • Werkt op gas
   • Wordt geen gas meegeleverd
   Gas
   Lifetime onkruidbrander

   De Lifetime onkruidbrander is echt de beste budget onkruidbrander. Voor een klein bedrag kun je simpel en effectief het onkruid uit jouw tuin wegbranden. De brander werkt op butaangas, dat overigens niet mee wordt geleverd.

   Met een lengte van 80 cm en een gewicht van slechts 500 gram kunnen de meeste mensen prima overweg met deze onkruidbrander. De kop is vrij klein, slechts drie centimeter, waarmee je heel precies aan de slag kunt. De steekvlam met een temperatuur tussen de 800℃ en 1200℃ zorgt ervoor dat het onkruid effectief kan worden verdelgd.

   Doordat het apparaatje zo klein en licht is berg je hem na gebruik gemakkelijk weer op.

    • Werkt op gas
    • Licht in gebruik
    • Groot werkoppervlak van 60cm
    • Slang van 5 meter
    • Met trolley
    • Wordt zonder gasfles geleverd
    Weedburner XXL

    Deze semi professionele onkruidbrander werkt met infrarood en gas. Hierdoor gaat een gasfles veel langer mee. Deze Weedburner XXL gasbrander heeft een werkoppervlak van maar liefst 45 centimeter die is voorzien van twee wielen. Hierdoor werkt het ontzettend licht en snel. Met een loopsnelheid van ongeveer 2,5 km/u wordt het onkruid gedood. Door in een paar banen over uw tuintegels heen te lopen is het onkruid wieden dus zo gepiept.

    Door het grote werkoppervlak brand je niet alleen het onkruid weg dat je ziet, maar ook nieuwe onkruidzaden. Daardoor werkt het extra effectief en blijft het onkruid langer weg. Met behulp van de drukregelaar kun je de temperatuur verhogen of verlagen, om eventuele ondergronden te beschermen. 

    Dit product is ideaal voor grote oppervlaktes en licht in gebruik vanwege het onderstel met wielen. Wanneer je de gasfles op een trolley zet kun je de brander met de ene hand voortduwen en de gasfles met de andere hand achter je aan trekken. De gasbrander wordt compleet geleverd met gasslang, drukregelaar en handleiding, alleen de gasfles zelf zit er niet bij.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.