Beste tuinsproeier

De beste tuinsproeier voor de tuin en de grote gazons

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 augustus 2022

Hoe fijn is het als dat grasveldje in de tuin mooi groen blijft doordat een tuinsproeier het hele grasveld gelijkmatig water geeft? Heel fijn natuurlijk, want jij hoeft niet het hele grasveld te bewateren! Een tuinsproeier is een goede investering, zeker nu de zomers steeds warmer worden.

We leggen de verschillen tussen de soorten sproeiers uit en helpen je met het kiezen van een goede sproeier voor in jouw tuin. Maak gebruik van onze koopgids en de aanbevelingen in de lijst met de beste tuinsproeiers. Per tuinsproeier uit de test vind je onderaan de koopgids een uitgebreidere review.

Beste koop van 2024
Gardena Premium
De beste cirkelsproeier voor in de tuin

Gardena Premium

  • Zeer robuust
  • Met handige spike
  • Volledig instelbaar

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Gardena Premium

Gardena Premium

Onze favoriete keuze voor een cirkelsproeier met zeer robuuste vormgeving die volledig instelbaar is.
TKSTAR Gazonsproeier

TKSTAR Gazonsproeier

De beste keuze als je een kleine tuin hebt die wel goed moet worden verzorgd.
Cellfast Tuinsproeier

Cellfast Tuinsproeier

Perfect voor grotere gazons en tuinen dankzij de uitbreidmogelijkheden.
Gardena Aquacontour

Gardena Aquacontour

We raden de Gardena Aquacontour aan voor ieder die volledige controle wil over hun sproeisysteem.
Gardena Aquazoom Compact

Gardena Aquazoom Compact

Beste keuze voor een zwenksproeier

Wat is een tuinsproeier?

Een tuinsproeier is een opzetstuk voor op de tuinslang die het water verspreidt om jouw tuin van water te voorzien. De tuinsproeier is dan ook niet een opzichzelfstaand product. Als je een tuinsproeier aanschaft is het zaak dat je een aansluitpunt hebt voor een tuinslang en een opzetstuk om de tuinsproeier op de tuinslang aan te sluiten.

Waarom een sproeier?

Een tuinsproeier houdt jouw tuin mooi, zonder dat je daar zelf al te veel voor hoeft te doen. Zo kun jij nog lekker van het namiddagzonnetje genieten terwijl de sproeier het gras, de bloemen en de plantjes van water voorziet.

De meeste tuinsproeiers kun je gewoon laten staan wanneer ze niet sproeien. Maar als ze in de weg liggen kun je ze natuurlijk ook gemakkelijk oppakken en wegleggen als de tuin van water is voorzien.

Soorten tuinsproeiers

Aangezien er allerlei verschillende soorten en maten tuinen zijn, zijn tuinsproeiers ook te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Er zijn bijvoorbeeld sproeiers die water verdelen over een oppervlakte van 35m2, maar er zijn ook tuinsproeiers die een oppervlakte van wel 500m2 bedekken.

Naast de oppervlakte die de sproeiers van water voorzien zijn er ook verschillen in constructie. Sommige sproeiers draaien rond, andere zwenken heen en weer. Laten we eens kijken welke verschillende sproeiers er op de markt zijn en op welke manier ze jouw tuin van water kunnen voorzien.

Sprinklers

Het sprinklersysteem is vooral bekend op de grotere akkers. Het is een grote straal die steeds wordt onderbroken door een klepel waardoor het water verspreid wordt over de gehele reikwijdte van de straal. Vaak draaien de sprinklers rond, zodat grotere oppervlaktes kunnen worden bewaterd. Dit soort systemen zijn dan ook geschikt voor de grotere tuinen.

Zwenksproeier in een groentetuin

Zwenksproeiers

De naam zegt het al een beetje, zwenksproeiers zwenken heen en weer. Ze bewegen over 1 as, waardoor dergelijke sproeiers het best geschikt zijn voor rechthoekige oppervlaktes.

Vaak kunnen de stralen van de zwenksproeiers ingesteld worden, waardoor ze een breder, of juist smaller bereik kunnen halen. Daarnaast kan soms de waterdruk worden ingesteld, waardoor de straal van de zwenksproeier verlengd kan worden.

Cirkelsproeier op een groot gazon van gras

Cirkelsproeiers

Cirkelsproeiers draaien rond en spuiten water eigenlijk de lucht in waardoor het als regen weer naar beneden valt. Dit bootst het natuurlijke effect goed na. Cirkelsproeiers bewateren vaak kleinere oppervlaktes en zijn dan ook geschikt voor de kleinere tuinen. En zeker voor tuinen met jonge en/of kwetsbare bloemen en planten.

Soms kan de waterdruk van cirkelsproeiers ingesteld worden, waardoor de reikwijdte groter of kleiner wordt.

Verzonken sproeisysteem in het gazon ingebouwd

Verzonken sproeiers

Alle bovenstaande sproeiers kunnen gemakkelijk verplaatst worden, maar een verzonken sproeier plaats je eenmalig. Hij zit namelijk, zoals de naam al aangeeft, verzonken in de bodem. Het kost dus even iets meer tijd om een dergelijke sproeier te installeren, maar daarna is het sproeisysteem klaar om de komende jaren te gebruiken.

Zodra je de waterkraan open draait komen de sproeikoppen naar boven waardoor ze de omgeving kunnen bewateren. De meeste verzonken sproeiers kunnen ronddraaien om een groter bereik te halen.

Wanneer je meerdere sproeiers parallel aan elkaar plaatst kun je dus in een simpele beweging, namelijk het opendraaien van de kraan, de hele tuin bewateren. Dit is ideaal voor tuinen die vaak bewaterd moeten worden. Een groot gazon? Dan is een verzonken sproeier het overwegen zeker waard.

Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van een tuinsproeier?

Inmiddels ben je waarschijnlijk helemaal overtuigd dat een tuinsproeier jou het leven een stuk aangenamer kan maken. In plaats van uren in de tuin rond te lopen met een handsproeier, zet je gewoon de waterkraan naar de tuinsproeier open en gaat de rest vanzelf.

Maar de vraag blijft waar je nu precies op moet letten tijdens de aanschaf van een sproeier. Dus laten we daar dan eens snel naar gaan kijken.

Grootte van de tuin

Het is natuurlijk handig dat de sproeier die jij aanschaft jouw hele tuin kan voorzien van water. Dit voorkomt dat je de sproeier steeds moet verplaatsen en dat er stukjes tuin geen water krijgen.

Bij de meeste sproeiers staat aangegeven wat voor oppervlakte ze kunnen bewateren. Hou er wel rekening mee de waterdruk hier grote invloed op heeft. Wanneer de toevoer van jouw tuinkraan wat lager is, reken dan op bewatering van een kleinere oppervlakte met die sproeier.

Soort water

Wanneer je leidingwater gebruikt zit er standaard druk op. In het algemeen kan gesteld worden dat de waterdruk vanuit een leiding zo’n 2,5 bar is.

Wanneer je gebruik maakt van een bron in de buurt, zoals een sloot of van opgevangen regenwater heb je het voordeel dat je gebruik maakt van gratis water. Het nadeel is dat je een pomp nodig om het water in beweging te laten komen. Investeer dus in een goede pomp die de waterdruk in zoverre hoog krijgt dat je ook het maximale uit je sproeier kan halen. Over het algemeen kunnen we stellen dat 4 bar optimaal is om het maximale uit je tuinsproeier te halen.

Let echter wel altijd op of de sproeier die je aanschaft geschikt is voor de waterdruk waar jij gebruik van maakt.

Verbruik

Het verbruik van een tuinsproeier is om twee redenen belangrijk. Ten eerste wil je natuurlijk weten wat het kostenplaatje is wanneer je leidingwater gebruikt om je tuin te voorzien van water. Daarnaast is het handig om te weten hoeveel kubieke meter water de sproeier per uur kan rondpompen.

Een tuin heeft immers voldoende water nodig om mooi groen te blijven. Nu regent het ook aardig wat in Nederland, maar het kan soms hele periodes droog zijn. Juist tijdens die droge periodes is het belangrijk je tuin te voorzien van voldoende water.

Nieuwe plantjes of een nieuwe grasmat zijn het blijst met zo’n 4 kubieke meter water per dag per vierkante meter. Dit is moeilijker om vast te stellen voor een tuin die al volgroeid is. Het is namelijk volledig afhankelijk van de beplanting van de tuin en hoeveel water die specifieke planten nodig hebben.

Indien je dus precies wil weten hoeveel water jouw tuin nodig heeft tijdens droge periodes, kun je het beste onderzoek doen hoeveel water de planten nodig hebben die jij in je tuin hebt staan.

De beste tuinsproeiers van 2020

Weet jij inmiddels precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een tuinsproeier, maar kom je er nog niet helemaal uit? Wij helpen je graag nog een stapje verder door de 5 beste tuinsproeiers van 2020 op een rijtje te zetten.

  • Zeer robuust
  • Met handige spike
  • Volledig instelbaar
  • Maakt veel geluid
Gardena Premium

Deze cirkelsproeier van Gardena is gemaakt van metaal en kunststof. Hierdoor is deze erg robuust en prik je hem gemakkelijk in de grond. De soft grip op de instelknop zorgt ervoor dat je de sproeier feilloos kunt instellen.

De draaicirkel van de sproeier kan ingesteld worden tussen de 25° en 360°. Ook kun je het bereik van de straal instellen tussen de 5 en 12 meter. De totale diameter is dus maar liefst 24 meter, waarmee je dus een aardige oppervlakte kunt bewateren. Door de koperen klepel die de straal regelmatig onderbreekt wordt ook de tuin dicht bij de sproeier voorzien van water.

Eventueel kun je het bereik van de sproeier nog verder uitbreiden door deze op een Gardena prikpen te zetten. Hierdoor staat de sproeier hoger van de grond af waardoor de straal nog grotere afstanden overbrugt.

    • Spuitrichting volledig instelbaar
    • Licht
    • Klein
    • Bewaterd slechts tot 35m2
    TKSTAR Gazonsproeier

    Deze sproeier is ideaal voor de kleinere tuinen. Door de aparte spuitmondjes, die je allemaal apart van elkaar kunt instellen, kun je de spuitrichting volledig zelf instellen. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat je de buren of passerende voetgangers nat spuit.

    De sproeier is eenvoudig aan een tuinslang aan te sluiten, aangezien deze met alle toebehoren wordt geleverd. Met de pin steek je hem in de grond, zodat hij netjes op zijn plaats blijft staan wanneer er water doorheen stroomt.

      • Zeer stabiel
      • Geschikt voor grote oppervlaktes
      • Uitbreiding mogelijk
      • Vrij zwaar
      Cellfast Tuinsproeier

      Deze sproeier van cellfast is gemaakt van metaal, waardoor deze wellicht iets zwaarder is dan de rest. Echter, is deze hierdoor wel een stuk steviger. Je kunt de metalen pin gemakkelijk met je voeten in de grond duwen door de vleugels die aan de pin zitten. Doordat je deze vleugels ook in de grond trapt staat de sproeier extra stevig, ook in lossere ondergronden.

      Je kunt de sproeier volledig instellen. Zo kun je de straal tussen de 20° tot 360° laten draaien. Ook de reikwijdte van de straal in gemakkelijk in te stellen, waardoor je oppervlaktes tot wel 530 m2 kunt bewateren.

      Indien je behoefte hebt aan een sproeier die een nog grotere oppervlakte overbrugt, kun je een extra sproeier parallel aansluiten. Dan heb je dus maar een waterpunt nodig om 2 of zelfs meer sproeiers tegelijk te laten draaien.

        • Programmageheugen
        • Volledig instelbaar
        • Geschikt voor grotere oppervlaktes
        • Prijzig
        Gardena Aquacontour

        Deze sproeier helpt jou je tuin bewateren als er veel verschillende vormen in zitten. Doordat deze sproeier volledig instelbaar is kunnen de waterstralen in bepaalde hoeken meer of minder water doorlaten. Zo kun je de gehele contouren exact instellen en verspil je niet meer water dan nodig is en blijven er ook geen stukjes tuin droog.

        Doordat je de programma’s kunt opslaan, kun je de sproeier ook verplaatsen en later terug zetten. Je klikt dan gewoon het ingestelde programma aan en de sproeier weet precies wat hij moet doen.

        Je kunt dus verschillende programma’s instellen. Bijvoorbeeld voor de voor- en achtertuin. Er zitten twee meegeleverde grondplaten bij, zodat je deze in de grond kunt laten zitten wanneer je de sproeier verplaatst. Zo weet je precies waar deze volgende keer weer geplaatst moet worden.

        Aan de sproeier zelf kan alles ingesteld worden. Zowel de rotering, tussen 25° en 360° en de reikwijdte van de straal tussen 2,5 en 10,5 meter. Dit is wel deels afhankelijk van de waterdruk.

          • Volledig instelbaar
          • Bereik van 9 tot 216 m2
          • Niet geschikt voor hele grote oppervlaktes
          • Windgevoelig
          Gardena Aquazoom Compact

          Deze compacte Aquazoom zwenksproeier van Gardena is in alle opzichten instelbaar. Zowel de breedte als de lengte van de straal kun je smaller of breder maken. Hierdoor wordt het bereik van de sproeier dus automatisch groter of kleiner.

          Zo kun je deze sproeier gebruiken om oppervlaktes van 9 tot 216 m2 mee te bewateren. Ook de waterdruk is instelbaar. Door de watertoevoer helemaal open te zetten creëer je een zo groot mogelijke straal. Wanneer je de watertoevoer een klein beetje sluit wordt de straal iets korter.

            Veelgestelde vragen

            Welke soorten tuinsproeiers zijn er?

            Er zijn verschillende soorten tuinsproeiers, met elk hun eigen voordelen. De bekendste zijn de sprinklers. Deze zijn geschikt voor grote tuinen omdat ze grote stukken land bewateren doordat ze ronddraaien. De zwenksproeiers zijn vooral geschikt voor rechthoekige tuinen omdat ze over één as bewegen. De cirkelsproeiers zien er altijd leuk uit wanneer ze aanstaan. Het water wordt de lucht ingespoten en komt als regen neer. Vaak gaat dit over kleinere oppervlakken waardoor deze sproeiers goed zijn voor de kleinere tuinen. Ten slotte is er nog de verzonken sproeier, deze zit vast in de tuin. Deze draaien rond en kunnen op een makkelijke manier de gehele tuin voorzien van water. Je kunt er zoveel aan elkaar koppelen als je wilt zodat elke oppervlakte tuin gesproeid kan worden.

            Hoe werkt een tuinsproeier?

            De meeste tuinsproeiers koppel je aan de tuinslang. Zodra je de kraan open draait begint de sproeier te sproeien. Plaats een tuinsproeier daarom ook op een goed plek, bijvoorbeeld in het midden van de tuin. Volg ten alle tijden de bijgeleverde handleiding voor het beste gebruik.

            Wat is de beste tijd om een een tuinsproeier aan te zetten?

            Geef je planten niet op het midden van de dag water. Wanneer je op het midden van de dag de planten water geeft zorg je er namelijk voor dat de zon het meeste water verdampt. Hierdoor het water geven overdag niet veel zin. Het beste is om je planten vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag water te geven.

            Hoeveel water verbruikt een tuinsproeier?

            Aangehouden wordt dat een gemiddelde tuinsproeier ongeveer 1000 liter water verbruikt per uur. Planten hebben gemiddeld 20 liter per vierkante meter per week nodig. Dat staat ongeveer gelijk met 3 minuten rondom de plant sproeien met een tuinslang.

            Hoe lang moet een tuinsproeier aanstaan?

            Het is lastig om te zeggen hoe lang een tuinsproeier aan moet staan. Wel wordt er aangeraden om een tuinsproeier liever eens per week langer aan te zetten, bijvoorbeeld twee uur. Dan elke dag 10 minuten. Ook is het belangrijk om een ruime tijd tussen deze langere sproeibeurten te houden. Op deze manier worden de wortels van de plant langer en kunnen ze beter droge periodes opvangen.

            Hoe kun je water besparen in de tuin?

            Er zijn makkelijke manieren om water te besparen in de tuin. Besproei je planten liever eens per week langer dan een paar keer kort. Hierdoor groeien de planten langere wortels en kunnen ze ook beter droge periodes opgeven. Zet ook de juiste plant op een goede plek in de tuin. Wanneer je planten hebt die goed tegen de zon en droogte kunnen, kun je deze het beste in een droge en zonnige hoek zetten. Bestrooi daarnaast de grond in je tuin met boomschors of laat kleine plantjes op de bodem groeien. Hierdoor verdampt water minder snel en hoef je minder snel weer te sproeien. Daarnaast is het ook zeker aan te raden om een regenton aan te schaffen. Hier kun je water in opvangen die je daarna weer in de tuin kan sproeien.


            Reacties

            Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

            Geef een reactie:

            Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.